גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה הקשר בין מחירי הדיור לביטקוין? ההסבר של הכלכלן הבכיר מ-UBS

במהלך יותר מ־30 שנה ב־UBS, פול דונובן, הכלכלן הראשי של חטיבת ניהול ההון הגלובלי בבנק, ראה לא מעט משברים היסטוריים ● בראיון לגלובס הוא מציע לשמור על גישה זהירה בנוגע ל־AI, מעריך שהזהב מיצה את העליות, וגם: הקשר בין הקושי לקנות דירה להשקעה בביטקוין

פול דונובן / צילום: UBS
פול דונובן / צילום: UBS

פול דונובן הוא אחד הכלכלנים הוותיקים והבכירים בוול סטריט. הוא הכלכלן הראשי של חטיבת ניהול ההון הגלובלית בבנק השוויצרי UBS, שמשקיעה בנכסים בהיקף של 4.7 טריליון דולר. הוא חבר בפורום ההשקעות של הבנק, מכין את התחזיות הכלכליות שלו, ולאורך יותר מ־30 שנה בבנק ראה מהמשרדים בלונדון כמה מהמשברים הכלכליים הגדולים בהיסטוריה: מהדוט.קום, דרך הסאב־פריים ועד השוק הדובי של תקופת הקורונה.

עם הפרספקטיבה הזו הוא מסתכל על השנה האחרונה בשווקים ומסכם: "זו הייתה שנה מעניינת. ראינו שינוי בדפוסי ההתנהגות של הצרכנים. אנשים כיום מוציאים יותר כסף על בילויים (having fun). ההוצאות שלהם הפכו למה שאפשר להעלות באינסטגרם - כרטיסים למופע של טיילור סוויפט, ביגוד טוב יותר, ארוחות מפנקות. סטטוס זה כבר לא רק מה שאתה מרוויח, אלא מה שאתה מעלה בפיד שלך באינסטגרם".

"כסף על הרצפה": האם גל ההנפקות של תל אביב בדרך להפוך לצונאמי?
השינוי במודל קופות הגמל להשקעה יחכה? המהפכה בתחום החיסכון יצאה מחוק ההסדרים

זו אחת הסיבות שהוא לא חושש בינתיים מהירידות בוול סטריט, שהסתכמו בשבוע האחרון בכ־3% במדד S&P 500. "התנודתיות בשווקים אינה משקפת בהכרח שינוי בתמונת המאקרו", הוא אומר, ומסביר שהצריכה הפרטית האמריקנית עדיין מציגה תמונה יציבה. "אף שחברות מסוימות בארה"ב דיווחו על התמתנות בביקושי הצרכנים, ייתכן שמדובר בעיקר בשינוי זמני סביב הטלת מכסי סחר ולא בסימן להאטה כלכלית רחבה יותר.

"נכון שהיתה צמיחה שלילית - אבל לא בצריכה הפרטית. מה שקורה בארה"ב מושפע ממדיניות ההגירה וגם ממלחמות הסחר. המשכורות של הציבור האמריקאי גדלו וכך גם ההוצאה של הצריכה הפרטית. אבל מצד שני גם המחירים עלו (אינפלציה)".

כלומר בזבזו יותר, אבל המחירים היו יותר גבוהים. עם זאת, הוא מודאג מהגורם לאופטימיות הצרכנית הזאת - משיכה מחסכונות. "הצריכה הפרטית עלתה על ידי הקטנה של החסכון. אנשים משתמשים בעלייה במשכורות שלהם כדי לקנות עוד סחורה. אבל כדי לשלם את המכס הגבוה יותר, הם מקטינים את החסכון החודשי שלהם". דונובן מציע הסבר לתופעה: "בארה"ב הציבור מוכן להוציא יותר בגלל שהוא בטוח בעבודה שלו, שיעור האבטלה נמוך ולכן המשרה בטוחה".

סין מצאה מסלול עוקף מכסים

היציבות של הכלכלה האמריקאית תלויה במידה רבה ברפורמת המכסים של טראמפ, שהצליחה לטלטל את השווקים ברחבי העולם באפריל השנה, ומאז הלכה והתבררה כפחות דרמטית ממה שחשבו. כעת, המכסים שהוטלו על שותפות הסחר הגדולות של ארה"ב עומדים להכרעת בית המשפט העליון, שבודק את החוקיות של המהלך. "אם ביהמש העליון יפסוק שחלק מהמכסים אינם חוקיים, חברות יידרשו להשיב מכסי יתר שגבו".

מה עם סין?
"מה שרואים ברמה הגלובלית, זה שהמסחר בניכוי ארה"ב, קרוב לרמות שיא של כל הזמנים. שאר העולם מתנהג יפה עם עצמו, רק מול ארה"ב יש שיבוש בשל המכסים שמוטלים. הסחר בין סין למדינות שאינן ארה"ב, נובע בחלקו מהימנעות מהמכסים. מהמידע שיש לנו היום, סין מייצאת יותר לארה"ב, ממה שכתוב בנתונים הרשמיים". אלא שהיא עושה זאת במסלול עוקף. "סחורה מסין נשלחת למקסיקו, לוויאטנם או לקנדה, ומשם לארה"ב".

עודפי הסחורה מסין לא מביאים לירידות מחירים?
"הרבה ממה שסין מוכרת לעולם זה מוצרי צריכה אלקטרוניים. אם היה מצב של 'דאמפינג' (מכירה בכמויות גדולות במחיר נמוך, ח"ש), היינו מצפים לראות פגיעה ברווחים של התאגידים הסיניים. אבל אנחנו לא רואים את זה. זה אומר שלא רואים מצב דיס־אינפלציוני שנוצר. עם זאת, יש השפעה כזאת במחירי האנרגיה, ירידה מתונה. וגם הדולר נחלש".

על ה־AI: "הפך לתחום בעייתי"

בשבועות האחרונים גובר החשש שהתנפחה בועת AI, האם זהו המצב ואנחנו בדרך להתפוצצות בועה בסגנון הדוט.קום של שנת 2000? "הבינה המלאכותית משנה את מודל הצמיחה העולמי, וגם את הסיכונים בהסטת משאבים לטכנולוגיה הזאת. ראינו אזורים שבהם מחירי החשמל מטפסים בשל חוות שרתים שמוקמות ל־AI. למשל בבריטיש קולומביה שבקנדה אמרו לענקיות הטכנולוגיה: אתן לא מורשות להקים חוות שרתים חדשות. אתן רוצות להקים אותן כאן? תבנו לעצמכם תחנות כח".

אם צריך למקם את דונובן על הסאקלה בין החוששים מבועת ה־AI לאוהדים הנלהבים שלה בשווקים, הוא כנראה בצד הזהיר יותר. "זה תחום מעט בעייתי בשנה האחרונה. אנחנו ראינו את חברות ה־AI מחפשות מינרלים נדירים. ראינו גם הקמה של הרבה חוות שרתים, עם ההבטחה שהן ייתנו ערך בתוך חמש שנים. אבל ב־2026 ההשקעות ב־AI לא יצמחו בקצב שהן צמחו בעבר ותהיה חזרה לאיזון בשוק. אני לא חושב שתגיע התרסקות, אלא צמיחה יותר איטית".

ולמרות הירידות האחרונות, בהסתכלות רחבה יותר על השנים האחרונות, אין ספק שהסנטימנט של המשקיעים ברחבי העולם חיובי, כשוול סטריט, תל אביב, וכמה מהבורסות הגדולות באירופה נסחרות סביב שיאי כל הזמנים. כשביקשנו מדונובן לסמן הזדמנויות בשוק, הסקטור הראשון שהוא ציין לחיוב היה תחום הפיננסים באירופה, אבל לא רק הוא: "גם מוצרי צריכה בסיסיים (consumer staples, חברות כמו קוקה קולה, פפסי, ורשתות מזון כמו וול מארט או קוטסקו, ח"ש) באופן כללי. תחום הנאות החיים (Leisure Spendung) קצת יותר בעייתי כיום. ענף התשתיות יהיה מקור לביקושים. אבל לא מצפים לקצב צמיחה פנומנלי שם".

הראלי במחירי הזהב מאחורינו?

אבל יותר משוק המניות, אין ספק ש־2025 הייתה השנה של הזהב. מחיר אונקיה דילג משיא היסטורי אחד למשנהו על בסיס שבועי ולעיתים אפילו יומי, וזינק ביותר מ־50% בשנה האחרונה. אבל דונובן מעריך שהראלי הזה לפחות בדרך לסיומו. "מגמות ההשקעה בזהב כללו רכישות מצד בנקים מרכזיים בעיקר באסיה, סין רכשה זהב. אבל במכרות הזהב היה 'בציר' טוב, למשל בהודו. אז רואים גידול בביקוש, יש גם אלמנט של פחד מהחמצה (FOMO). להערכתנו מחיר הזהב נתמך ברמות הנוכחיות, אולי קצת למעלה מהן. אבל אני לא חושב שצפויה עלייה ענקית".

ומה עם ביטקוין? הוא ירד כבר ב־26% מאז השיא האחרון באוקטובר.
"אנחנו לא רואים את זה לא בתור מטבע ולא בתור נכס. נכס זה משהו שמשמר את הערך בנטרול רגשות. הערך של הקריפטו תלוי ברגש". הוא נזכר בימיו ככלכלן צעיר בשנות התשעים שחקר את השוק היפני.

"ביפן בשנות התשעים הצעירים לא יכלו לקנות דירה, כי מחירי הנכסים היו אסטרונומיים. מה שקרה, זה שאם אתה לא יכול לקנות בית, אז מה הטעם בחסכון? אז היה ספליט בקרב הצעירים היפנים - חלק בזבזו את הכסף על מוצרי צריכה, והשאר הימרו על פאצ'ינקו (סוג של משחק הימורים יפני)".

התופעה ההיא משנות ה־90 מזכירה לו את ההתנהגות של משקיעי הקריפטו היום. "אלה ספקולציות על קניין רוחני (NFT) או מטבעות הקריפטו. יש בזה אלמנט חברתי, כמו גם במניות המם (גיימסטופ וכו'). עשינו מחקר על זה לפני כמה שנים ומצאנו שבאופן גאוגרפי, היכן שמחירי הבתים גבוהים, יש עליה ברכישות מניות מם או מטבעות קריפטו באופן לא פרופורציונלי".

עוד כתבות

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת המיליונים נגד פירמת EY

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד רואי החשבון ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר"

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

נחל שרף / צילום: מולי אינהורן

קריאה אחרונה: מסלולי מים מיוחדים, רגע לפני שהם מתייבשים שוב

מהגבים הנסתרים שדורשים טיפוס אתגרי ועד הבריכות שהגישה אליהן קרובה ונוחה ● לאחר שנה גשומה במיוחד מאגרי המים במדבר חזרו להתמלא ● ארבע המלצות רותחות לטיולים רטובים

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה / צילום: ap

סדקים בכתר ובקבינט: רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה

"אתה אדם טוב בצורה יוצאת דופן", כתב דיפלומט נורבגי בכיר לאפשטיין, והוא לא לבד ● ממסדרונות השלטון בפריז ועד למעצרו ההיסטורי של הנסיך הבריטי לשעבר: השערוריות המביכות בצמרת הופכות לחשד לפלילים ● המחיר הוא פגיעה אנושה באמון הציבור במוסדות היבשת

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות; מדד הקלינטק נפל ב-3%, הדולר התחזק מול השקל

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3%, ת"א 35 איבד מערכו כ-0.5% ● נייס זינקה לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מרחיב את הדד-ליין לאיראן: "15 ימים זה המקסימום"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים

מתקפת סייבר / אילוסטרציה: Shutterstock

ישראל היא המדינה המותקפת ביותר בסייבר, לפני אוקראינה וארה"ב

דוח בינלאומי חושף: בשנת 2025 יותר מ־12% מכלל מתקפות הסייבר הפוליטיות בעולם כוונו לישראל, ומומחים מזהירים שזה רק יתגבר

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה ירדה בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ משוחח עם עיתונאים / צילום: ap, Evan Vucci

דריכות למתקפה: עוד משחתת אמריקאית נכנסת לאזור

טראמפ נתן אתמול דדליין לאיראן: 10 ימים או 15 ימים • דובר צה"ל אפי דפרין: "אנחנו עוקבים אחר ההתפתחויות האזוריות וערים לשיח הציבורי בנושא איראן" ● טראמפ בהצגת מועצת השלום: "אסור שיהיה לאיראן נשק גרעיני" • איראן במכתב למזכ"ל האו"ם: אם נותקף - נגיב נגד בסיסים אמריקניים באזור ● עשרות אזרחים ישראלים חצו אמש את גדר המערכת משטח מדינת ישראל לרצועת עזה והושבו ע"י צה"ל ● עדכונים שוטפים

ד''ר ירון דניאלי / צילום: גבריאל בהרליה

"הרוכשים איראנים לשעבר, והיה חיבור": האקזיט של חברת המכשור הרפואי מישראל

חברת האבחון הישראלית Metasight נמכרה ב59 מיליון דולר עם אופצייה ל-90 מיליון דולר נוספים ● הרוכשת  גארדנט הלת' שהוקמה ע"י יזמים איראנים, תהפוך את מרכז הפיתוח של מטאסייט ברחובות לאתר שלה בישראל

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

בית המשפט העליון בארה״ב מבטל את המכסים שהטיל טראמפ

המדדים קופצים אחרי ההחלטה הדרמטית של העליון לבטל את מכסי טראמפ ● קצב צמיחה מאכזב של 1.4% לכלכלה האמריקאית ברבעון הרביעי; הצפי המוקדם עמד על 3% ● הנפט קרוב לשיא של שישה חודשים - מחירי הנפט נסחרים קרוב לשיא של שישה חודשים, בעקבות אזהרת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לאיראן כי "דברים רעים באמת" יקרו אם לא יושג הסכם ● עליות באירופה