גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ישראל לא לבד: המדינה האירופית שמתקרבת למערכת לייזר להגנה

למרות הביקורת על ישראל, נורבגיה רוכשת את טנקי ליאופרד החדשים שמצוידים במערכת מעיל רוח של רפאל ● שמונה חברות דיפנס-טק ישראליות הציגו בתערוכת הטכנולוגיה הגדולה באסיה ● בריטניה קידמה חוזה לפיתוח מערכת דראגון פייר ● רוסיה החלה להשתמש בדגם איראני מתקדם של חימוש משוטט ● וגם: אוקראינה ויוון חותמות על הסכם לייצור כשב"מים משותף ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מגן אור, מערכת הלייזר הישראלית / צילום: דוברות משרד הביטחון
מגן אור, מערכת הלייזר הישראלית / צילום: דוברות משרד הביטחון

התעשיות הביטחוניות הישראלית כל כך מצליחות עד שהמדינות המרכזיות שמבקרת את ישראל נאלצות לרכוש מערכות מתוצרתן. בה בעת, החברות הקטנות מישראל מציגות את עלית הטכנולוגיה בתערוכות בחו"ל, והתלות הרוסית בתוצרת הביטחונית הרוסית מתרחבת. על כל זאת ועוד בפינת התעשיות הביטחוניות השבועית של גלובס.

שכר של 300 אלף שקל בחודש וטיסות בביזנס: גילדת השוחטים בחו"ל חוגגת
השבוע בתעשיות הביטחוניות | המדינה הדרום אמריקאית שתרכוש רכבים ממוגנים מישראל

נורבגיה מבקרת את ישראל, אבל משתמשת במוצרי רפאל

חברת KNDS גרמניה הציגה, במעמד שר ההגנה הגרמני בוריס פיסטוריוס, מושל בוואריה מרקוס סודר ושרת המדינה הנורבגית לביטחון מרטה גרהרדסן, את שני הטנקים הראשונים מדגם ליאופרד 2A8, שנועדו עבור צבאות גרמניה ונורבגיה. משרד ההגנה בברלין הזמין כבר 123 יחידות, משרד ההגנה באוסלו 54 יחידות משלו, כשהטנק החזק כולל שדרוגים רבים, כולל בתחומי ההגנה, האלקטרוניקה והחימושים.


חלק מהותי בהגנה של ליאופרד 2A8 תלוי במערכת ישראלית: מעיל רוח מתוצרת רפאל, שבחו"ל משווקת תחת המותג טרופי. מערכת מעיל רוח מבצעית מאז שנת 2010 והיא עברה את מבצע צוק איתן עם חטיבה אחת. ב־2018 היא נמכרה לכוחות השריון האמריקאיים וב־2021 נבחרה עבור הליאופרד הגרמני והצ'לנג'ר הבריטי. כיום, המערכת מותקנת על 16 פלטפורמות ברחבי העולם, ומבוקשת מאוד בעקבות הצלחתה הגדולה במלחמת חרבות ברזל.

הנורבגים, שמרבים לבקר את ישראל, מעלימים עין עבור מערכת הטרופי. בעזרת שיטת השיווק של רפאל שמתבססת על יורוטרופי: חברה אירופית בשותפות עם KNDS ו־GDELS שפועלת לשיווק מערכת מעיל רוח. רפאל מחזיקה ב־40% מהחברה, ושתי החברות האירופיות ב־30% כל אחת. ביורוטרופי הצטרפו ל־KNDS ול־GDELS, שמייצרת את פיראנה, כך שכיום כל טנק ליאופרד יוצא מקו הייצור עם טרופי עליו.

חברות הדיפנס־טק הדואלי הישראליות הציגו בהודו

במסגרת תוכנית Mafat for Startups של מפא"ת במשרד הביטחון, משלחת עם שמונה חברות דיפנס־טק דואליות הציגה את הטכנולוגיות המתקדמות ביותר של ישראל בביתן הלאומי בתערוכת Bengaluru Tech Summit 2025 שהתקיימה בבנגלור, הודו.



המשלחת כללה חברות ישראליות מובילות בתחומי מחשוב קוונטי, סייבר, אוטונומיה, בינה מלאכותית, תעופה וביוטכנולוגיה, והציגה את ייחודיות הדיפנס-טק הישראלי בתחומים השונים. כחלק מהתמיכה של תוכנית MFS בחברות השונות, פגשו נציגיהן שותפים פוטנציאליים ומשקיעים המעוניינים בטכנולוגיות שלהן, במטרה ליצור קשרים ושיתופי פעולה עתידיים. אחד מהמהלכים המסקרנים הייתה פגישה בין חברת קלאסיק הישראלית לבין בכירים הודים, לגבי הקמת מרכז מצוינות מקומי בתחום הקוונטים.

BTS 2025, שנחשבת לתערוכת הטכנולוגיה והחדשנות הגדולה בתחומה באסיה, מארחת מנהיגים, אנשי מקצוע וחברות ממעל 60 מדינות בעולם. את הביתן הלאומי של ישראל, שהציג יותר מ־30 חברות טכנולוגיות מובילות, ניהלה הקונסוליה הישראלית בבנגלור והמשלחת הכלכלית הישראלית לדרום הודו, בניסיון למתג את ישראל כמעצמת חדשנות עולמית.

בריטניה מתקרבת למערכת הגנה אווירית באמצעות לייזר

מערכת אור איתן הישראלית השלימה כבר בחודש ספטמבר את הניסויים שלה בטרם מסירתה לצה"ל, אבל התחרות הבינלאומית לפיתוח מערכות הגנה אווירית באמצעות לייזר עדיין נמצאת בשיאה. במסגרת זאת, בריטניה החליטה להעניק לחברת MBDA חוזה בסך 316 מיליון ליש"ט לאספקת המערכת הראשונה מדגם דראגון פייר לצי הבריטי בשנת 2027.



המערכת הבריטית היא בעלת הספק של 50 קילו־וואט, בניגוד לאור איתן עם 100 קילו־וואט, כאשר ככל ועוצמת הקרן גבוהה יותר - כך ביכולתה ליירט יותר איומים. בניסוי האחרון שקיימו הבריטים, דראגון פייר הצליח ליירט כלי טיס בלתי מאוישים שטסו במהירות של כ־650 קמ"ש. "זה כפול מהמהירות המרבית של מכונית פורמולה 1", נמסר ממשרד ההגנה בלונדון.

בדומה לכלל מערכות ההגנה האווירית באמצעות לייזר, התועלת הגדולה של דראגון פייר היא בכלכלת החימושים. המערכת מסוגלת לפגוע במטבע של ליש"ט אחד באוויר, בעלות של 10 ליש"ט (כ־13 דולר) ליירוט בלבד. בעת שבה אור איתן הוכוון בראש ובראשונה להגנה ביבשה, הבריטים מתמקדים בשלב הראשון בים. על כן, הם יחלו בהתקנת דראגון פייר באמצעי הצי. "דראגון פייר ייצור ויתחזק 590 משרות", הצהירו בלונדון.

רוסיה מרחיבה את השימוש בחימושים משוטטים איראניים

רוסיה החלה, לפי תיעודים שנפוצים ברשתות החברתיות, להשתמש במלחמה באוקראינה בדגם נוסף של חימושים משוטטים (מל"טים מתאבדים) מתוצרת איראן: שאהד 107. זהו דגם מתקדם יחסית של המוצרים האיראניים, ונחשב לגרסה איכותית משאהד 101, לדוגמה, שבו חיזבאללה השתמשו נגד ישראל במלחמת חרבות ברזל.


עידו ניר, מהנדס אלקטרואופטיקה וחוקר עצמאי בתחום הדיפנס־טק, מסביר כי שאהד 107 מסמן את שינוי תפיסת הלחימה של הציר האיראני מחימושים סטטיסטיים כבדים לכלים מתוחכמים וכירורגיים. "בעוד ששאהד 136 המוכר נושא רש"ק של כ־40 ק"ג וטס למטרה ידועה מראש, 107 מצויד בראש קרב ממוקד של כ־8 ק"ג שמיועד למטרות איכות. הוא כולל מערך של ארבע אנטנות GPS שמאפשר לו לזהות את כיוון השידור ולסנן שיבושים", אמר.

טווח הטיסה שלו הוא 1,500 ק"מ, לא חריג, אבל ניר מדגיש שייחודו טמון בגוף שעשוי מסיבי פחמן. "תכונה זו לא רק מפחיתה משקל, אלא בעיקר מצמצמת דרמטית את חתימת המכ"ם - ומקשה על גילויו. המאפיין הזה, ביחד עם גובה טיסה נמוך, קשר, על פי הערכות שונות, את שאהד 107 לפגיעות בבא"ח גולני ובמעון הפרטי של רה"מ בקיסריה. בניגוד לרוב הכטב"מים האיראניים, שאהד 107 ובפרט נגזרת שלו (107B), מסוגל לשדר וידאו לאחור בזמן אמת, ואף לשמש כנקודת ממסר שמרחיבה את טווח השליטה והתקשורת עבור כטב"מים אחרים בנחיל".

המלחמה הממושכת באוקראינה הביאה להפקות לקחים רבים ברוסיה, כשאחד הבולטים שבהם הוא מתקן אלאבוגה, שבו הם מייצרת מל"טי גראן (הווריאנט הרוסי של שאהד 136) בהיקפים גדולים. כיום, במוסקבה מתמקדים בדרכים להרחבת העצמאות שלהם בכל התחומים, ועל כן הם צפויים לפנות גם לייצור עצמאי נרחב של שאהד 107.

השותפה הביטחונית של טורקיה פונה ליוון

אוקראינה שמשתמשת במל"טים רבים מתוצרת טורקיה, החליטה לחתום עם יוון על הסכם לייצור משותף של כלי שיט בלתי מאויישים (כשב"מים), שיגדיל משמעותית את הביקושים למוצרים של המספנות היווניות. לפי דיווח בקת'ימריני היווני, ההסכם יביא לאספקות מוצרים לחילות הים של יוון ואוקראינה בעת ובעונה אחתה, וכן לפתיחת פס ייצור לכשב"מים מתקדמים.



עבור קייב, התועלת בהסכם היא עיגון של חלק מפסי הייצור עבור אספקות לחיל הים שלה, מבלי שהרוסים עלולים לתקוף את המתקן בקרוב. באתונה מפנים תשומת לב רבה לפיתוח התעשיות הביטחוניות שלה, לאחר שנים רבות שבהן היא הזניחה אותן - בעוד האיום הגדול, טורקיה, פיתחה את שלה. לכן, חברות יווניות הן אלו שיספקו לכשב"מים המשותפים מערכות אלקטרוניקה, אופטיקה, חיישנים, ואף חומרי נפץ.

בצל לוחמת הבלתי מאוישים הנרחבת בין קייב לבין מוסקבה באוויר, ביבשה ובים, האוקראינים מייצרים כ־15 דגמים שונים של כשב"מים. בעזרת יוון, צפויה קייב ליצור כשב"ם משודרג, שיתבסס על המסקנות מהלחימה הימית מול הרוסים. הצדדים לא מסתפקים בכך, וכבר פנו למגעים בנושא פיתוח משותף גם של כלים צוללים בלתי מאויישים (כצב"מים).

עוד כתבות

עשן בטהרן לאחר תקיפה משובלת של ישראל וארה''ב / צילום: ap

200 מטוסי קרב, 500 מטרות ומאות חימושים: כך התבצעה התקיפה הגדולה בתולדות חיל האוויר

מאז פרוץ מבצע "שאגת הארי" בשעות הבוקר, מאות אתרים ומטרות ברחבי איראן הותקפו על ידי מטוסי חיל האוויר ● איך תוכנן המבצע ואילו מערכות נפגעו? ● גלובס עושה סדר

אזור הפגיעה בגוש דן / צילום: מד''א

הרוגה ו-20 פצועים בפגיעה ישירה בת"א

אחד נפצע קשה, היתר בינוני וקל ● גופת המנהיג העליון אותרה בין ההריסות. התיעוד הוצג לנתניהו ● טראמפ אישר שחמינאי חוסל ● אזעקות רבות לשטח ישראל משעות הבוקר • משמרות המהפכה תקפו עם כטב"מים וטילים בסיסים אמריקאיים במזרח התיכון; בדובאי, כוויית ובחריין נרשמו פגיעות ישירות • חיל האוויר ביצע את מטס התקיפה הגדול ביותר אי-פעם • עדכונים שוטפים

נתב''ג / אילוסטרציה: עידו וכטל, ארקיע

נתקעתם בחו"ל? מתי ואיך תוכלו לחזור לישראל

המרחב האווירי סגור, ונתב"ג מושבת לפחות עד יום שלישי, ובינתיים כ־150 אלף ישראלים שוהים בחו"ל ואינם יכולים לשוב ארצה ● במשרד התחבורה נערכים למבצע דרך האבים מרכזיים באירופה, בארה"ב ובאסיה, ובמקביל נשקלת האפשרות לצו חירום שיצמצם זמנית את חובות חברות התעופה כלפי הנוסעים ● איך ייראה מבצע החילוץ, ומתי יתאפשר לטוס חזרה לישראל? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: Shutterstock

בזמן ההפצצות: מתקפת הסייבר באפליקציית התפילות הפופולרית באיראן

במקביל לגל התקיפות, מיליוני איראנים קיבלו דרך אפליקציית תפילות מסרים המבטיחים חנינה לחיילים שיניחו את נשקם ● בישראל שומרים על עמימות, אך ההערכה היא כי מדובר במבצע מתוכנן היטב

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

המבצע באיראן יפגוש את השווקים: מה צפוי מחר במסחר?

המבצע הצבאי נגד איראן יעמוד במרכז תשומת לבם של המשקיעים ● הכלכלנים מעריכים: הבורסה תחווה תנודתיות בטווח הזמן הקצר, ותזכה לזריקת עידוד בטווח היותר ארוך ● המערכה מול איראן תופסת את וול סטריט בנקודה רגישה במיוחד ● וגם: תנועת הספינות במיצרי הורמוז נחתכה בחדות, ומה עלול לקרות למחיר הנפט? ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הטבות הבנקים במלחמה: דחיית תשלומים, הלוואות ללא ריבית ותוספת גלישה לתקועים בחו"ל

הגופים הפיננסיים מציעים הקלות לאוכלוסיות השונות ● בנק לאומי מציע הקפאת משכנתא לשלושה חודשים; בנק הפועלים מציע חבילת גלישה והגדלת מסגרות בכרטיסי אשראי לשוהים בחו"ל; וישראכרט מציעה מוקד ייעודי לשוהים בחו"ל ודחיית הלוואות

אזור נפילת טיל איראני בגוש דן / צילום: מד''א

הישראלים נערכו למלחמה: הסתערות על ביטוחי התכולה של רשות המסים

מאז יום שישי בבוקר נרכשו יותר מ-5,800 פוליסות, המאפשרות לקבל מהמדינה כיסוי של למעלה ממיליון שקל לריהוט, מכשירי חשמל ובגדים מעבר לפיצוי שמשלם מס רכוש ותמורת פרמיה שנתית של 0.3% בלבד ● מתחילת השנה נרכשו כבר 20 אלף פוליסות כאלה

אזור נפילת טיל איראני במרכז הארץ / צילום: ap, Oded Balilty

רשות המסים פתחה מחדש את "המסלול המהיר" להגשת תביעות לנזק ישיר עד 30 אלף שקל

במסגרת מסלול זה ניתן לקבל אישור על תביעה ללא המתנה לשמאי, עד 7 ימים מהשלמת התביעה על כל פרטיה ● המסלול מיועד להגשת תביעות בגין נזק למבנה ותכולה בלבד בסכום שאינו עולה על 30 אלף שקל לניזוקים פרטיים או עסקיים

מרכז ביג / צילום: ביג מרכזי קניות

ביג וקניוני עופר הודיעו לשוכרים: "לא נחייב שכר דירה כשסגור"

על רקע המלחמה מול איראן והגבלות פיקוד העורף, קבוצת ביג הודיעה לשוכרי המרכזים המסחריים כי בשלב זה לא תגבה עבור חודש מרץ את שכר הדירה הבסיסי ● עסקים חיוניים במרכזי ביג ימשיכו לפעול כרגיל ● בקניוני עופר לא ייגבו הוראות קבע לפחות עד 15 במרץ או התבהרות המצב

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מתווה הפיצויים לעסקים מוכן, אבל האוצר לא ממהר להכריז עליו

מתווה הפיצויים לעסקים ולעובדים היה מוכן עוד לפני המלחמה, אך במשרד האוצר מתכוונים להמתין כשבוע, לפני שיוצאים בבשורה למשק ● במגזר העסקי קצת פחות סבלניים, ויו"ר נשיאות המגזר מוכן להמתין לכל היותר יומיים-שלושה

חניה בתל אביב / צילום: Shutterstock, Adi Shpigel

בשיא המלחמה: הצעד של העיריות שיסייע לתושבים ולמבקרים

החל מהיום (א') תושבים ומבקרים בתל אביב יזכו לחניה חינם בכחול לבן - באמצעות האפליקציות פנגו וסלו ● גם בירושלים, בחיפה ובקריית אתא פתחו במהלך דומה: "מחויבותנו העליונה היא להקל על הנטל ולהעניק לתושבים שקט נפשי ככל הניתן", אמר ראש העיר

איך תגיב הבורסה למלחמה מול איראן / צילום: Shutterstock

המומחים אופטימיים לגבי כיוון השווקים במלחמה. מה בכל זאת יכול לשבש את המצב?

מתן שטרית, הפניקס: "אחרי שהאבק שוקע, השווקים נוטים לחזור למגמה חיובית" ● מודי שפריר: "המגמה בתחילת המסחר תלויה בתוצאות שילכו ויתבהרו לגבי הצלחת המתקפה" ● אלדד תמיר: "בטווח הקצר מחירי האנרגיה יעלו, הדולר צפוי להתחזק והבורסות ירדו"

פלטפורמת ''פולימרקט'' / צילום: Shutterstock

עשרה סנט הפכו למיליון דולר: שישה חשבונות בפולימרקט ידעו בדיוק מתי להמר על מלחמה

חשבונות חדשים בפלטפורמת החיזוי פולימרקט רכשו חוזים במחיר של כעשרה סנט זמן קצר לפני הדיווחים הראשונים על פיצוצים בטהרן ● במקביל, היקף המסחר הכולל בחוזים שעסקו באפשרות של תקיפה חצה 529 מיליון דולר ועורר מחדש חששות לשימוש במידע פנים

בצלאל מכליס ואלי גליקמן / צילום: אסף שילה ישראל סאן, איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

המניה שמחקה 60% משוויה ואלו שירוויחו מהמלחמה

מחר יגיבו השווקים לראשונה לפעולה הצבאית הישראלית-אמריקאית נגד איראן ● על רקע המבצע, גלובס מסמן את הישראליות בוול סטריט שצפויות לבלוט בשבוע המסחר, וגם את אלו שעשו תנועות משמעותיות במהלך סוף השבוע החולף

עתליה שמלצר ז''ל, נשיאת קבוצת שלמה / צילום: עזרא לוי

עתליה שמלצר, בעלת השליטה בקבוצת שלמה, הלכה לעולמה

שמלצר כיהנה כנשיאת ובעלת השליטה של קבוצת שלמה, אחת מקבוצות האחזקות הפרטיות הבולטות והמשפיעות בישראל ● לאחר פטירתו של מייסד הקבוצה, שלמה שמלצר ז"ל, הובילה את הקבוצה והיוותה דמות מפתח בה

 

מערכת ynet (ארכיון) / צילום: דור מלכה

יואב זיתון הוא איש התקשורת שנעצר בחשד שביצע מעשה סדום בקטין בן 15

זיתון, הכתב הצבאי של ynet, נעצר בשבוע שעבר ● מחקירת המשטרה התברר כי הוא הכיר את הקורבן באפליקציית היכרויות, וזה סיפר לו על גילו הצעיר ● הקטין סיפר למשטרה כי זיתון הפיל אותו על הקרקע ואנס אותו באלימות קשה

בית משפט השלום - חיפה / צילום: פאול אורלייב

מתכונת חירום בבתי המשפט: יקיימו מחר דיונים דחופים בלבד

החל ממחר יפעלו בתי המשפט במתכונת מצומצמת ויתקיימו בהם הליכים דחופים בלבד ● בעליון יתקיימו רק מספר דיונים מול שופט יחיד, ובשאר הארץ יתקיימו הליכים בבתי משפט הכלולים ברשימה שעליה הודיעה הרשות השופטת

כוחות ביטחון בנלון בדובאי שנפגע בתקיפה איראנית / צילום: ap, Altaf Qadri

"ניהול סיכונים קר": למה מדינות המפרץ לא תוקפות את איראן בחזרה?

אלה רוזנברג, חוקרת מומחית לכלכלה איראן ומימון טרור במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מסבירה כי מדינות המפרץ מנהלות אסטרטגיה של גידור סיכונים והן אינן בוטחות בהתמדה האמריקאית לאורך זמן ● יחד עם זאת, היא מציינת כי הן "בוחרות לסייע מתחת לרדאר"

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר / צילום: ap, Kin Cheung

הבריטים מחוץ למלחמה: רה"מ קיבל ייעוץ שהיא מנוגדת לחוק הבינ"ל

הלייבור "גאים לא להיות מעורבים בתקיפה לא-חוקית", דווח בבריטניה, בעוד שר ההגנה אמר בראיון כי טילים שוגרו מאיראן לעבר קפריסין, אך לא בטוח שכוונו לאי ● ביקורת ב"טלגרף" השמרני: "המשטר האכזרי ביותר בעולם נמצא לפני קריסה - ולבריטניה אין שום חלק בכך"

בניין שנפגע מטיל איראני בתל אביב / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המהנדס שטוען: "זו הסיבה שתל אביב הפכה למוקד פגיעות"

לדברי המהנדס ישראל דוד, הסכנה היא במיוחד לבניינים 60 עד 80 שנה, שנבנו "בלי מיגון ובלי חוסן קונסטרוקטיבי" ● וגם איפה הוא מעדיף להישאר בזמן אזעקה?