גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"שוק משעמם שהחל לבעוט": האם חברות הפארמה הן ענקיות הטכנולוגיה הבאות?

אלי לילי עשתה היסטוריה בתעשיית הפארמה כשנכנסה בסוף השבוע האחרון למועדון הטריליון, רכובה על הצלחתן המסחררת של התרופות נגד השמנה ● מה זה אומר על שוק הפארמה והאם מהפכת ה־AI תפתח את המועדון לחברות תרופות נוספות?

משרדי אלי לילי באינדיאנפוליס / צילום: Shutterstock
משרדי אלי לילי באינדיאנפוליס / צילום: Shutterstock

בסוף השבוע האחרון חצתה ענקית התרופות איליי לילי את רף השווי של טריליון דולר והצטרפה למועדון אקסקלוסיבי הכולל היום רק מעט יותר מעשר חברות, רובן חברות טכנולוגיה כמו אנבידיה, אפל ואמזון שנהנות ממהפכת הבינה המלאכותית.

לא יעילה לאלצהיימר: התרופה של נובו נורדיסק אכזבה את המשקיעים
פייזר ניצחה את נובו נורדיסק, ותרכוש את חברת תרופות ההרזיה מטסרה

אלי לילי נכנסה למועדון לאחר שתפסה את הבכורה בשוק ההרזיה. האם מדובר באנומליה או שאולי חברות התרופות כבר ערוכות לתפוס מקום בצמרת לצד חברות הענק?

גנבה את הבכורה מנובו, והשוק תגמל

תרופות ההרזיה של אלי לילי צפויות לשבור השנה את שיא כל הזמנים בהכנסות מתרופה יחידה. מתחילת 2025 נמכרו מונג'ארו לסוכרת וזפבאונד להשמנה, שמבוססות על אותה תרופה בשם טרזפטייד, בסכום כולל של יותר מ־24 מיליארד דולר - יותר מהתרופה השיאנית הקודמת, קייטרודה של מרק, שהכניסה 23 מיליארד דולר "בלבד" באותה תקופה. בעוד שקייטרודה מתמודדת עם תפוגת פטנט מתקרבת ואולי כבר נגעה בשיא שלה, נראה שטרזפטייד רק מתחילה להתניע.

לא כל החברות שפיתחו תרופות להשמנה נהנות מאותה הצלחה. המתחרה נובו נורדיסק אמנם רשמה הכנסות של כ־5 מיליארד דולר מתרופות ההשמנה שלה ברבעון השלישי של 2025, אבל הצמיחה שלה בתחום הזה מתונה והמניה שלה בירידה, בין היתר בגלל ניסוי לא מוצלח בתרופה לאלצהיימר שניפץ תקוות לשינוי בטיפול במחלה.

אלי לילי, שהייתה השנייה שנכנסה לשוק ההשמנה, לקחה מנובו נורדיסק את הבכורה, עם מוצר שנחשב יעיל יותר ומערך ייצור שלא סבל מבעיות האספקה שאפיינו את את החברה הנורדית בתחילת הדרך. חלק מההערכה לאלי לילי, המתבטאת גם במחיר המניה, קשורה גם לאופן שבו גנבה לנובו את הבכורה.

כעת, שתי החברות עומדות להביא לשוק תרופה להשמנה בבליעה ושוב יתחרו ראש בראש. לשתיהן יש בצנרת גם את תרופות הדור הבא.

כל עוד המוצרים מוגני פטנט, התחרות בתחום אינה גדולה. פייזר, שרכשה את חברת מטסרה אחרי מאבק מול נובו נורדיסק, עדיין צריכה לעבור תהליכים נוספים כדי להגיע לשוק ההשמנה ולהוכיח שהיא אכן מתחרה. מיעוט התחרות בשוק בארה"ב (בסין נמכרים מוצרי חיקוי רבים) תאפשר לאלי לילי לסחוט מזומנים רבים מהפעילות שלה בתחום ההשמנה, והשאלה היא מה היא תעשה איתם. זאת למעשה השאלה של השוק כולו.

דילים עם טראמפ דוחפים את מדד הפארמה למעלה

בחודשים האחרונים שוק התרופות נמצא במגמה חיובית של התאוששות. בניגוד למגמת התיקון בארה"ב, מדד הפארמה המוביל קפץ 8% מתחילת נובמבר.

לדברי ליאור שחר, שותף וראש מגזר ההייטק ב־BDO, "שוק הפארמה שנהיה משעמם מתחיל לבעוט. מדד הפארמה תמיד נחשב דפנסיבי, בשל התפיסה שהביקוש לתרופות הוא קשיח, וכשהשוק יורד הוא נשאר במקום או עולה מעט, אולם זה לא מסביר עלייה של 8%. ואם נביט במדדים דפנסיביים אחרים כמו מדד מוצרי הצריכה או התשתיות - הם לא עלו ככה".

בתוך המגמה החיובית הכללית, כל אחת מהחברות הגדולות מתנהגת באופן קצת שונה כתלות בתרופות שיש לה בצנרת והצלחתן בניסויים קליניים. כיום זה המאפיין הבולט של חברות תרופות - גם אם הן עצומות בגודלן, תרופה אחת או שתיים מרכזיות יכולות לטלטל את הספינה.

לצד אלי לילי שמושכת את השוק כלפי מעלה, נדמה שגם הירידה בלחצים הרגולטוריים עושה את שלה. בשלוש מערכות הבחירות האחרונות בארה"ב דיברו מועמדי שתי המפלגות על הפחתת מחירי התרופות כיעד עיקרי. דונלד טראמפ הגדיל לעשות כשאיים להטיל מכסים ולהוזיל תרופות "במאות אם לא אלפי אחוזים", כדבריו.

אולם, בהדרגה מתברר שעם ממשל טראמפ "אפשר לדבר". כמה חברות כבר חתמו על הסכמים שמאפשרים להן להציע מחירים שנראים טוב יותר לצרכן, בלי לפגוע באופן דרמטי בשורת הרווח. גם אלי לילי וגם נובו נורדיסק חתמו לאחרונה על הסכם להפחתת מחירי תרופות ההרזיה לצרכן, אבל להסכם זה היו גם יתרונות עבור החברות: הרחבת השווקים שעבורם יממנו חברות הביטוח הממשלתיות את התרופה ואפשרות לשווק ישירות לצרכן, גם באמצעות חברת השיווק הישיר הממשלתית TrumpRX.

"השוק מתייחס לעסקאות כאלה כאל סימן לכך שהמכסים והדרישות של טראמפ כבר אינם איום", טען צ'רלי ויליאמס, ראש בנק ההשקעות HB Biotech, בטור שפרסם באתר שוק ההון Live Wire. "ביום שבו נחתמה עסקה ראשונה כזו, בין הממשל לפייזר, נרשמה העלייה היומית הגבוהה ביותר למדדי חברות הפארמה בעשורים האחרונים - 10% ביום אחד".

איך מצליחות החברות לחתום על עסקאות שמשתלמות להן וללקוח? התשובה היא שמחירי התרופות הרשמיים בארה"ב אינם אמיתיים. חברות התרופות משלמות חלק מהכנסתן לגורמי ביניים, חלקם מתווכים עצמאיים וחלקם מחברות הביטוח. הדילים עם טראמפ מקנים להן גישה יותר קרובה לצרכן.

הגישה הזאת קלאסית לתרופות ההרזיה, שצרכנים רבים משלמים עליהן מכיסם, ופחות מתאימה לתרופה לסרטן, לדוגמה, שאיש אינו יכול לשלם עליהן ללא חברות הביטוח ועוזריהן. לכן לא ברור עדיין אם ההסכמים של טראמפ אכן יצליחו להטות את יחסי הכוחות בשוק עוד יותר לטובת חברות התרופות, או שזו מגמה חולפת.

ויליאמס מזהיר גם מהתהפוכות הפוליטיות ב־FDA, המאשר את התרופות לשיווק בארה"ב. אי ודאות רגולטורית, הן לגבי עצם האישור והן לגבי לוחות הזמנים, נוטה להבריח משקיעים. בשלב זה ה־FDA ממשיך לעבוד כרגיל ברוב התחומים, אך זה גורם שלדעתו יש לשים עליו עין.

חידת ה־AI: האם חלום חברות הפארמה יתממש

בינתיים, גורם נוסף דוחף את שווי חברות התרופות מעלה: בינה מלאכותית. השאלה הגדולה היא איזה מקום היא תתפוס בפיתוח תרופות.

במודל הפעילות הנוכחי, כנראה לא היינו מהמרים על כך שחברת פארמה נוספת תיכנס בקרוב למועדון הטריליון, והיינו מזהירים מאלי לילי, כי תרופות הן עסק חמקמק ולא ודאי. פטנטים פגים בתוך כעשור, וחברה שפיתחה תרופת להיט לא בהכרח תצליח לשחזר את ההצלחה. יותר מכך, לרוב חברות כאלה נכנסות ללחץ, רוכשות נכסים חלופיים במחירים גבוהים, ולבסוף מאבדות את הבכורה. זו הסיבה שמניית מרק, יצרנית קייטרודה, כבר החלה לרדת, אף שהמוצר כרגע בשיא.

אם המודל ישתנה בעקבות הבטחת ה־AI, זה כבר סיפור אחר. "יש ציפייה שבכל חברות הפארמה ישלבו AI, כמו שאלי לילי עשתה בשיתוף הפעולה שלה עם אנבידיה. זה יקצר את זמן פיתוח התרופות ויפחית עלויות. כשמכניסים לשוק אפרורי כמו הפארמה משהו סקסי כמו AI וטכנולוגיה, זה מביא לעליות יפות וציפיות למשהו שלא ראינו קודם", אומר שחר.

זאת ההבטחה של הטכנולוגיה החדשה לסקטור התרופות: חלום שבו חברה שתשים את ידה על כלי ה־AI המנצחים תוכל לספק את הסחורה שוב ושוב, ולא תהיה נדונה לעליות ולירידות הקפריזיות של התחום. בשנים הקרובות, נתחיל לראות סימנים שיעידו אם החזון הזה מתממש. נראה שהוא כבר עכשיו משפיע קלות על התמחור של חברות התרופות.

גם אם זה יקרה, יש מגבלה נוספת שצפויה להקשות על חברות תרופות רבות להיכנס למועדון הטריליון: רוב המימון לבריאות בעולם עדיין מגיע מכיסים ממשלתיים ולא פרטיים. ולא משנה כמה המוצר טוב, לכיס ממשלתי יש מגבלה, וגם הרבה כוח מיקוח. כך, בסופו של דבר, יש גבול לכמה השוק הזה יכול לגדול.

עוד כתבות

פרויקט לשכירות ארוכת טווח בירושלים. הריבית טרפה את הקלפים / הדמיה: YAM3D

ירידה של יותר מ-90% מהשיא: מחירי הקרקעות לשכירות בירושלים בצניחה

מכרז לשכירות ארוכת טווח ששווק לאחרונה בהצלחה בעיר הבירה ממחיש עד כמה גדולה הירידה מאז השיא של 2021־2022 ● אם באמצע 2022 מחיר ממוצע של קרקע ליח"ד הגיע לכמעט מיליון שקל, היום הוא ברף נמוך מ־100 אלף שקל

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

רבעון טוב לקרן קיסטון והמיזוג שהקפיץ את הרווח של להב

גלובס מביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● מימוש האופציה באגד יצר לקיסטון רווח חד פעמי של 98 מיליון שקל ● להב אל.אר: מיזוג בתחום האנרגיה הירוקה סייע לזינוק דרמטי של 300% ברווח הנקי

צילומים: ענת לברון, איל יצהר, שלומי יוסף, תמר מצפי, טלי בוגדנובסקי

מבוכה בשוק ההון: מה גרם למניית כלל להתרסק ב-9% ולהפיל את סקטור הביטוח?

מניות חברות הביטוח החלו לרדת בחדות בעקבות הדוח של כלל ביטוח שהציגה תוצאות שיא ● כ-10 אנליסטים ענו תשובה זהה: "אין לנו מושג, אין לנו השערה" ● נותרו רק שני ניחושים: "המניות יקרות מידי" או "ציפיות לא הגיוניות" ● גם אחרי הנפילה, בשנה האחרונה מניית כלל זינקה ב-160%

צילום: שיווק מחסני השוק

אחרי ויקטורי ואושר עד: האייפונים מגיעים גם למחסני השוק

קמעונאית המזון מתחילה למכור בסניף אילת מכשירי אייפון 17 במחיר מוזל ● קניון עזריאלי אילון משיק לקראת הבלאק פריידי מתחם פופ-אפ בהובלת השף מושיק רוט ● גוגל ערכה אירוע באקספו תל אביב, בהשתתפות ראש העיר ● ומי המנכ"ל החדש של גינדי גלובל? ● אירועים ומינויים

מחבלי חמאס / צילום: ap, Jehad Alshrafi

ההצעה הישראלית ל"מחבלים הכלואים" במנהרות ברפיח

ישראל העבירה הצעה לחמאס לפיה כל המחבלים ששוהים בכיסי הטרור התת-קרקעיים יוכלו לצאת מהמנהרות, להיכנע - ולהיכלא בבתי הסוהר בישראל ● משרתי המילואים צפויים לבצע כ-60 ימים בשנת 2026 ● משפחות שכולות בקריאה לסמוטריץ: "אל תיתן יד לחוק הגיוס" ● הקואליציה הפילה הצעת חוק להענקת סיוע מיידי לשורדי השבי ולמשפחות החטופים החללים ● עדכונים שוטפים

אף אחד לא קרא אותו, אבל הספר הכי אנטישמי הפך לרב מכר בעולם הערבי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: ארה"ב הצליחה לצמצם את כוחה של ישראל במזרח התיכון, בחיזבאללה לא יודעים איך להגיב לחיסול הרמטכ"ל, ישראל ממשיכה להשפיע על בחירות בארה"ב, ואיך הפך "מיין קאמפף" לרב מכר בעולם הערבי ● כותרות העיתונים בעולם

מוסך דן ברמת החייל / צילום: איל יצהר

הפרויקט השאפתני של דן בצפון ת"א מסתבך בגלל מחלוקת על 20 דירות

עיריית ת"א דרשה לקבל 20 דירות בפרויקט המיועד לקום במקום חניון האוטובוסים ברמת החייל, אך ועדת הערר המחוזית התנגדה ● בעירייה יגישו עתירה: "מדובר בשטחים השייכים לציבור"

מנסור יבאש, ראש עיריית אנקרה (מימין), עם הנשיא ארדואן / צילום: Reuters, Anadolu

אחרי שדרש כ־2,000 שנות מאסר ליריבו, ארדואן מסמן את האיום הבא

נשיא טורקיה ממשיך בהכנה לבחירות, שכוללת סילוקם של איומים פוליטיים ● כעת אישר משרד הפנים הטורקי חקירה נגד מנסור יבאש, ראש עיר הבירה ומגדולי יריביו הפוליטיים של הנשיא

עופר ינאי, בעלי נופר אנרג'י / צילום: נועם גלאי

עופר ינאי מבצר שליטה בנופר באמצעות לאומי פרטנרס

ינאי יעביר את מניותיו בנופר לחברה משותפת, שלתוכה תזרים לאומי פרטנרס כחצי מיליארד שקל בהון וחוב לטובת רכישת מניות נוספות ● בחודש האחרון מניית החברה סובלת ממומנטום שלילי ואיבדה כ-11%

ראש הממשלה לשעבר נפתלי בנט פרסום ברשת איקס, 28.10.25 / צילום: רפי קוץ

בנט וקיש מתווכחים על לימודי המתמטיקה. מי צודק?


הנתונים על לימודי המתמטיקה לא מבשרים טובות, ושני שרי חינוך מנסים להתנער מהאשמה • בנט טען שקיש ביטל את הרפורמה שלו, קיש הכחיש זאת בתוקף. איפה עוברת האמת? ● המשרוקית של גלובס

אילוסטרציה: Shutterstock

שני עורכי דין חשודים בתרמית של מאות מיליונים. כך עבדה השיטה

פרקליטות המדינה הגישה כתבי אישום חמורים נגד חמישה נאשמים, בהם שני עורכי־דין ומהנדס, בטענה כי פעלו במשך שנים לשיווק קרקעות ציבוריות באזור סכנין תוך זיוף מסמכים, הצגת מצגי שווא והלבנת הון בהיקף של כ־200 מיליון שקל ● יחד עם כתבי האישום הוגשה בקשה לתפיסת רכוש בשווי כ־55 מיליון שקל

יהלומים / צילום: תמר מצפי

מכסי טראמפ מטלטלים את תעשיית היהלומים הישראלית

המכסים האמריקאיים מכבידים על אחד מענפי היצוא המרכזיים של ישראל, בעוד ההסכם לפטור את היהלומים מהמס ממתין ללא חתימה ● בינתיים היבוא והיצוא נחתכים, ובענף חוששים מקריסה

רייצ'ל ריבס, שרת האוצר של בריטניה / צילום: ap, Kin Cheung

מבוכה בבריטניה: התקציב דלף לאינטרנט שעה לפני "הנאום הגורלי" של שרת האוצר

התקציב הבריטי לשנה הבאה פורסם בטעות באתר ממשלתי שעה לפני נאום שרת האוצר רייצ’ל ריבס - והקדים לחשוף העלאות מס נרחבות והערכות פיסקליות רגישות ● ההדלפה טלטלה את השווקים לרגע, אך התשואות והליש”ט התאוששו במהרה, בעוד הממשלה מנסה להסביר את התקלה המביכה ולשדר אחריות תקציבית

סופר ספיר ו-A2Z חתמו על עסקת עגלות חכמות בהיקף 30 מיליון דולר

בעסקה ששווה 30 מיליון דולר, חברת A2Z חתמה על הסכם לאספקת 3,000 עגלות חכמות לרשת סופר ספיר ● "זה יאפשר לנו להגדיל ב–10% את סל הקנייה", אמר אורן ספיר, מנכ"ל הרשת

אמבולנסים בזירת התאונה / צילום: מד''א

שני פועלי בניין נהרגו בנפילה באתר בנייה ברמת השרון

שני הפועלים, אזרחי סין, נהרגו הבוקר בנפילה מגובה באתר בנייה של בניין מגורים ברמת השרון ● 40 פועלים נהרגו מתחילת השנה באתרי בנייה

מייסדי Spacial. מימין: מאור גרינברג ועמי אברהמי / צילום: Spacial

"אנחנו מחליפים את מהנדסי הבניין והאינסטלציה ב-AI, מי שיישאר זה רק האדריכל"

עמי אברהמי רצה להדפיס קירות במפעל ולהרכיב בית חדש בתוך שבועות. אבל החברה שהקים, Veev, קרסה - עד שצצה מחדש תחת בעלות אחרת ● עכשיו הוא חוזר עם סטארט־אפ חדש לשילוב בינה מלאכותית בתכנון, ומגייס מיליוני דולרים מאחת מקרנות הצמרת הישראליות

בצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: מירי שמעונוביץ

סמטוריץ' מכפיל את הפטור ממע"מ על רכישות באינטרנט - יעלה ל-150 דולר

משרד האוצר פרסם צו להערות הציבור שיכפיל את הפטור ממע"מ על רכישת מוצרים מהאינטרנט מחוץ לארץ ● לגלובס נודע כי המהלך כבר מעורר התנגדות בכנסת

פאנליים סולריים על שטחים חקלאיים / צילום: תמר מצפי

במקום שדות סולאריים: הפיצוי החדש של המדינה ליישובי העוטף

רמ"י נאלצת לשנות כיוון לאחר שהוועדה לשמירה על שטחים פתוחים בלמה את הצעת הפיצוי לישובי עוטף עזה ● במקום הקצאה למכסות פאנלים סולאריים, הישובים יוכלו להקים שדות אגרו-וולטאיים שמשלבים חקלאות ואגירה סולארית ● שדות אגרו-וולטאיים נחשבים לרווחיים פחות ובתנועה הקיבוצית מוחים נגד ההחלטה

חן והראל שפירא / איור: גיל ג'יבלי

מהאמרים עד נגמ"שים: שפיר מתרחבת בתחום הביטחוני

החברה הבת פריץ זכתה במכרז לניהול מערך חלקי החילוף לרכב של צה"ל בהיקף של חצי מיליארד שקל ● ב־2020 זכתה שפיר הנדסה במכרז להקמת שלושה מכרזי לוגיסטיקה עבור משרד הביטחון

העיר מודיעין / צילום: Shutterstock

זו העיר עם תוחלת החיים הגבוהה ביותר בישראל על פי הלמ"ס

על פי דוח הלמ"ס, העיר עם תוחלת החיים הגבוהה ביותר בארץ היא מודיעין, עם 87.5 שנים, ואילו באום אל פאחם נרשמה תוחלת החיים הנמוכה ביותר – 78.8 שנים ● גם שיעורי הזכאות לתעודת בגרות היו גבוהים יותר בערים החזקות כלכלית: בגבעתיים ובמודיעין הוא הגיע ליותר מ-90%, בהרצליה, הוד השרון ורעננה הוא הגיע לכ-90%