גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מכוונת לבטן הרכה של אנבידיה: גוגל בדרך לשווי שוק של 4 טריליון דולר

גוגל מטלטלת את שוק השבבים בעקבות דיווחים בעולם כי היא במו"מ למכירת שבבים למטא ● המהלך, שצפוי לאתגר את דומיננטיות אנבידיה בתחום שבבי ה־AI, הפיל את מניית ענקית השבבים ● רק בחודש שעבר התייצבה גוגל כחברה השלישית בגודלה בעולם במונחי שווי שוק, ורשמה השקה מוצלחת של מודל ה־AI ג'מיני

סונדאר פיצ'אי מנכ''ל גוגל / צילום: ap, stf
סונדאר פיצ'אי מנכ''ל גוגל / צילום: ap, stf

לפני כשלוש שנים הביאה OpenAI את הצ'טבוט ChatGPT לעולם וחנכה מרוץ חדש לשליטה בענף הבינה המלאכותית. גוגל נתפסה לא מוכנה - ולמרות שהעסיקה את מיטב חוקרי ה־AI, היא הצליחה להשיק מענה משלה, את ג'מיני, רק לאחר חמישה חודשים. מעטים האמינו שזמן לא רב לאחר מכן תחזור גוגל לעצמה ותהפוך לאחת מחברות ה־AI המובילות; כזו שמאתגרת את OpenAI בזירת מודלי השפה כמו גם את אנבידיה בשוק המעבדים הגרפיים.

בוול סטריט מתחילים להספיד את עידן "שבע המופלאות" ולסמן מנצחות במרוץ ה-AI
משפט אחד של ג'נסן הואנג הפך לחלוטין את הסנטימנט ברחבי העולם. מה עומד מאחוריו?

השבוע עלתה מניית חברת האם של גוגל אלפאבית (גוגל) בכ־8% לאחר דיווחים על כך שהצליחה לשכנע את מטא לרכוש ממנה מעבדים גרפיים במיליארדי דולרים, שישמשו את מטא להפעלת חוות שרתים לעיבוד AI. אם העסקה תתממש, היא תבוא בהכרח על חשבון אנבידיה , שירדה היום (ג) ב-2.5% ואיבדה כ-100 מיליארד דולר משוויה. זהו מהלך אמיץ מצד גוגל, שאחרי עשור של פיתוח שבבים גרפיים לשימוש פנימי תחת המותג TPU, היא משווקת אותם החוצה לענקיות ענן.

רק לפני חודש חתמה אנתרופיק, ענקית ה־AI שמאחורי הצ'טבוט קלוד (Claude), הסכם לרכישת מיליון מעבדי TPU של גוגל ושימוש בפלטפורמת הענן שלה, גוגל קלאוד. אם כי מאוחר יותר חתמה על הסכם דומה עם אנבידיה ומיקרוסופט, שישקיעו בחברה עד 15 מיליארד דולר.

משדרת ביטחון

המהלך החדש של גוגל משדר ביטחון לא רק במודלים ובאפליקציות, אלא גם בכך שהמעבדים הגרפיים שעד כה שימשו אותה לצרכים פנימיים, בשלים עתה למכירה בשוק. בשלב הראשון היא מכוונת להשיג 10% מנתח השוק של אנבידיה בשוק השרתים שנאמד ב־51.2 מיליארד דולר ברבעון השלישי.

מניית גוגל נהנית מראלי שכמעט והכפיל את שוויה בשנה האחרונה, ומאז תחילת השנה היא צמחה ב־68%, לעומת אנבידיה שצמחה ב־32%. זאת לצד הרוח הגבית מההכרזות על הישגים בפיתוח מעבד קוונטי, מההקלות שקיבלה מהממשל האמריקאי ומהיכולת להמשיך ולהחזיק בדפדפן כרום. לאחר שנסחרה זמן רב במכפילי רווח נמוכים שנעו בין 16 ל־18, המנייה זוכה למכפיל נוח יותר שעומד על 31.

"גוגל נהנית מפירות השקעתה: היא פיתחה את מעבדי ה־TPU לאימון מודלי ה־AI שלה, וזה מספק לה יתרון משמעותי על פני מיקרוסופט ואמזון, שלא מחזיקות במודלי שפה גדולים משלהן", אומר ניר אורגד, אנליסט מניות חו"ל במערך הייעוץ של בנק לאומי. "זה מקל על לקוחות שחוששים להסתכן ולנסות חלופות לאנבידיה. אך השקת ג'מיני 3 על בסיס אותם מעבדים יכולה להוות כרטיס ביקור הולם למעבדי גוגל בשוק".

הצמא בשוק למעבדים גרפיים זולים יותר משל אנבידיה גדול במיוחד: "התמחור הגבוה של שבבי אנבידיה לוחץ את שולי הרווח של הלקוחות כלפי מטה. דבר זה ניכר, למשל, במקרה של אורקל, ומתמרץ אותן לחפש חלופות זולות", מסביר אורגד.

מתחרות רבות לאנבידיה

לא מעט חברות מאתגרות את אנבידיה בפיתוח מעבדים גרפיים, בהן AMD וסטארט־אפים קטנים יותר כמו מאג'סטיק הישראלית. אך החסם המרכזי שמונע מהן לאתגר את ענקית השבבים הוא דווקא בשכבת התוכנה שלה, המתווכת בין השבב למפתחי התוכנה - והיא מערכת ההפעלה קודה (CUDA), התוכנה הפופולרית ביותר לפיתוח יישומי AI הנשלטת בידי אנבידיה ונחשבת בשוק כ"נשק הסודי" שלה, המבצר את מעמדה כמונופול.

העובדה שמפתחי יישומי ה־AI שולטים בתוכנה הזו ובדרך כלל נמנעים מללמוד שפות פיתוח מתחרות, מעניקה לאנבידיה יתרון ניכר במכירת המוצר המשלים שלה, המעבד הגרפי, ומונע מהמפתחים להעדיף פתרונות מתחרים. כדי לסייע למפתחים לעבור ל־TPU, גוגל מפיצה תוכנה מתחרה בשם TPU Command Center ומאפשרת להם לתכנת בשפות נפוצות יחסית, כמו פייטורץ' (PyTorch) של מטא כדי להפעיל את מעבדי ה־TPU.

ג'נסן הואנג מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Ng Han Guan

עם זאת, המעבדים של גוגל לא יוכלו להתאים לכל לקוחות אנבידיה. מאור פרידמן, שותף כללי בקרן ההון סיכון F2, מציין כי המעבדים של גוגל יתאימו בעיקר לענקיות הענן או לחברות גדולות שנזקקות למיליוני מעבדים לשימוש פנימי - זאת כיוון שעל גוגל להתאים את השבבים ואת חבילת התוכנה שלהם לכל לקוח.

ייתכן שמעבדי TPU לא יעבדו באופן מיטבי עם ChatGPT או עם מודלים אחרים שאינם ג'מיני, וגוגל תידרש לעשות התאמות. "שבבי גוגל יקנו לענקיות עוצמת מחשוב גבוהה באימון ובהפעלת מודלים, אך לא ישרתו אותן במתן שירותי ענן ללקוחות אחרים. הן חוששות מתלות יתר באנבידיה, כפי שחששו מתלות באינטל לפני כעשור, והן מחפשות חלופות". לפיכך, אנבידיה צפויה להיות אגרסיבית יותר בתחרות על ענקיות הטכנולוגיה.

יתר על כן, ההערכה היא ששליטת גוגל בשוק ה־AI מסמנת מודל חדש שבו חברות מממנות בעצמן פיתוח מודלים ומעבדי AI, תוך שמירה על רווחיות מענפים אחרים, כמו פרסום. זאת במקום להסתמך על גיוסי הון סיכון או חוב כפי שעושה OpenAI.

לא רק עסקאות שבבים

הצלחת גוגל לא מסתכמת רק על שבבים: לאחרונה היא השיגה תגובות נלהבות מהשקת הדור הבא במודל ה־AI שלה, ג'מיני 3. מנכ"ל סיילספורס מארק בניוף שיבח את המודל ואמר שלא יחזור ל־ChatGPT; וורן באפט העלה את ההימור על המנייה. מנכ"ל גוגל סונדר פיצ'אי קבע כי זהו "המודל האינטליגנטי ביותר של החברה".

אנליסטים העלו את תחזיות המחיר למניה, בנק אוף אמריקה חזר על דירוג קנייה למניה עם מחיר יעד של 335 דולר, וב־Evercore ISI מחיר יעד של 325 דולר. ב־Loop Capital שדרגו את המניה לקנייה, וציינו כי חששות שעלו בעבר לגבי המניה "נמחקו תחת גלי התלהבות בתחום ה־AI". בוול סטריט ג'ורנל אף הכריזו: "לראשונה זה שנים התקדמה גוגל משמעותית במרוץ לפיתוח AI". ע"פ הדיווחים המודל עלה על מתחריו ביותר מתריסר מבחני ביצועים.

מבחינת מספרים התחרות בין המודלים חריפה. לדוגמה, ChatGPT של OpenAI דיווחה החודש על כ־800 מיליון משתמשים שבועיים, בהשוואה ל־650 מיליון משתמשים חודשיים של ג'מיני. קפיצה זו הגיעה בעיקר עקב השקת נאנו בננה של גוגל לעיבוד תמונות. ביחס לתחרות, קלוד של אנתרופיק היה ידוע כאחד המודלים הטובים לקידוד, ומומחים רואים בג'מיני 3 מתחרה ראוי.

סיכון פוטנציאלי?

יש מי שמצביע על התחזקות גוגל כסיכון שצריך להיזהר ממנו. האנליסט בן רייטס מ־Melius Research מסביר כי גוגל היא עדיין לקוחה משמעותית של אנבידיה וגם מפתחת במשותף מעבדי AI עם ברודקום, שלה שותפות משמעותית עם OpenAI. לפיו החברה "צריכה יותר מאת גוגל לבדה". הוא מוסיף כי מודלי AI מתחרים זה בזה, ול־OpenAI יש הזדמנות להשיק מודל מתחרה. "ג'מיני 3 נראית נהדר", הוא אומר, "אבל עדיין לא ניצחה".

דן אייבס, אליסט Wedbush צופה שהשוק השורי יימשך, למרות החששות הקיימים. הוא מסביר כי זהו מרוץ שמוזן מהוצאות העתק של ענקיות הטכנולוגיה. עוד הוא מוסיף כי צמיחה זו צפויה להימשך גם ב־2026, כפי שרואים גם בתחזיות של אנבידיה.

ויולטה טודורובה, אנליסטית מחקר ב־Leverage Shares מסבירה לגלובס מדוע ג'מיני הוא נקודת מפנה אסטרטגית: "אלפאבית טרפה את הקלפים בשוק הטכנולוגיה והכריחה את המשקיעים להגדיר מחדש את מפת הכוחות בתחום ה־AI. המודל לא הגיע כעדכון שגרתי, אלא כמהלך ש'שינה כיוון' לתעשייה כולה".

לדבריה, העלייה במניה "לא שיקפה התלהבות רגעית אלא הערכת שווי מחודשת. השוק מתחיל לתמחר את העובדה שאסטרטגיית ה־AI של גוגל כבר אינה תיאוריה ויש לה ביטוי מסחרי, תפעולי ומדרגי". היא אומרת כי "אלפאבית אינה נתפסת עוד כענקית פרסום עם פרויקטים ניסיוניים בצד, אלא כשחקנית תשתית מרכזית בעולם ה־AI עם יתרון מובנה בחומרה, אינטגרציה אנכית, רובוטיקה, מערכות אוטונומיות ופריסת ענן עולמית שקשה לחקות. בהתאם לכך, אנו רואים יעד מחירים של 360 דולר ובהמשך עד 380 דולר ב־2026.

"מתחת לפני השטח, אחד הנכסים הפחות מוערכים של אלפאבית הפך לבלתי ניתן להתעלמות: ה־TPU, שבב החישוב הייעודי שפיתחה. בזמן שמתחרות מתמודדות עם מחסור ב־GPU ועלויות מודלים גדלות, גוגל מפעילה תשתית אנכית ומשולבת המאפשרת לה לאמן ולהטמיע מודלים מתקדמים בעלות מבנית נמוכה יותר. בעולם שבו מחסור חישובי הופך למגבלה אמיתית, היתרון הזה מכריע יותר מכל הייפ קצר טווח".

עוד כתבות

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם לינקולן במיצרי הורמוז / צילום: ap, Zachary Pearson

בזו אחר זו: חברות הספנות הגדולות עוצרות את הפעילות במיצרי הורמוז

חברות כמו מארסק והפג-לויד, כמו גם MSC ו-CMA CGM, הורו לספינותיהם להישאר במים בטוחים ולא להתקרב לאזור המלחמה הפעיל של המפרץ הפרסי ● עפ"י דיווחים, ישנן כרגע 170 ספינות שתקועות במפרץ ● כיצד יושפעו מחירי הנפט?

ההתרעה של פיקוד העורף

קטן אך דרמטי: פיקוד העורף הוציא פיצ'ר חדש

עם פתיחת המערכה מול איראן, בפיקוד העורף הוסיפו התראה חדשה - שתתקבל גם דרך האפליקציה וגם כהודעה אישית ותגיד לכם מתי אפשר לצאת מהמרחב המוגן ● המשמעות: ההתרעות לנייד יוכפלו, אך גם יהיה כיסוי טוב יותר למי שאין חיבור לאינטרנט או קליטה בממ"ד

כוחות ביטחון בנלון בדובאי שנפגע בתקיפה איראנית / צילום: ap, Altaf Qadri

"ניהול סיכונים קר": למה מדינות המפרץ לא תוקפות את איראן בחזרה?

אלה רוזנברג, חוקרת מומחית לכלכלה איראן ומימון טרור במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מסבירה כי מדינות המפרץ מנהלות אסטרטגיה של גידור סיכונים והן אינן בוטחות בהתמדה האמריקאית לאורך זמן ● יחד עם זאת, היא מציינת כי הן "בוחרות לסייע מתחת לרדאר"

קיר סטארמר בהצהרתו על המצב במזרח התיכון / צילום: ap, Jonathan Brady

יבשת חצויה: חילוקי הדעות באירופה ומי הוציאו הודעות גינוי נגד ישראל וארה"ב

אירופה ניצבת מול המלחמה באיראן ללא עמדה אחידה: חלק מהמדינות מגנות את טהרן, אחרות מבקרות את ישראל וארה"ב, ורובן קוראות להרגעת הרוחות ● בעוד האיחוד האירופי עצמו נדחק לשוליים ומסתפק בהצהרות זהירות על דיפלומטיה וחוק בינלאומי

מרכז ביג / צילום: ביג מרכזי קניות

ביג וקניוני עופר הודיעו לשוכרים: "לא נחייב שכר דירה כשסגור"

על רקע המלחמה מול איראן והגבלות פיקוד העורף, קבוצת ביג הודיעה לשוכרי המרכזים המסחריים כי בשלב זה לא תגבה עבור חודש מרץ את שכר הדירה הבסיסי ● עסקים חיוניים במרכזי ביג ימשיכו לפעול כרגיל ● בקניוני עופר לא ייגבו הוראות קבע לפחות עד 15 במרץ או התבהרות המצב

כותרות העיתונים בעולם

הטיסה הדחופה והזעם בבית הלבן: כך קיבל טראמפ את ההחלטה לצאת למלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מה גרם לטראמפ להחליט לתקוף אתמול, נסיך הכתר הסעודי היה בין הדוחפים לתקיפה, ומי עשוי להחליף את חמינאי שחוסל • כותרות העיתונים בעולם

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ אסר שימוש בקלוד, אך הוא כיכב במתקפה על איראן

שעות לאחר שהנשיא הורה להפסיק את ההתקשרויות עם החברה ולהגדירה כסיכון בשרשרת האספקה, נעשה שימוש במודל קלוד בתקיפה באיראן ● במקביל חתמה OpenAI על הסכם חדש עם הפנטגון, בצל ביטול החוזים עם אנתרופיק

עשן בטהרן לאחר תקיפה משובלת של ישראל וארה''ב / צילום: ap

200 מטוסי קרב, 500 מטרות ומאות חימושים: כך התבצעה התקיפה הגדולה בתולדות חיל האוויר

מאז פרוץ מבצע "שאגת הארי" בשעות הבוקר, מאות אתרים ומטרות ברחבי איראן הותקפו על ידי מטוסי חיל האוויר ● איך תוכנן המבצע ואילו מערכות נפגעו? ● גלובס עושה סדר

אזור הפגיעה הישירה בבית שמש / צילום: דוברות מד''א

הפגיעה הישירה במקלט בבית שמש: "תרחיש נדיר אבל אפשרי"

המהנדס הראשי של פיקוד העורף לשעבר: "בשימוש בטילים מהסוג שראינו לאחרונה, פגיעה ישירה הופכת לשאלה של 'מי ישב איפה ובאיזו תנוחה'"

צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הטבות הבנקים במלחמה: דחיית תשלומים, הלוואות ללא ריבית ותוספת גלישה לתקועים בחו"ל

הגופים הפיננסיים מציעים הקלות לאוכלוסיות השונות ● בנק לאומי מציע הקפאת משכנתא לשלושה חודשים; בנק הפועלים מציע חבילת גלישה והגדלת מסגרות בכרטיסי אשראי לשוהים בחו"ל; וישראכרט מציעה מוקד ייעודי לשוהים בחו"ל ודחיית הלוואות

קיבלתם סמס מפיקוד העורף? תיזהרו - מדובר בקישור זדוני

מערך הסייבר הלאומי מזהיר מהודעות SMS המתחזות לפיקוד העורף ומכילות קישורים זדוניים. הקישורים מפנים להורדת אפליקציות מזיקות שעלולות לאפשר גישה למידע אישי ● המערך ממליץ: לא ללחוץ על קישורים, לעדכן אפליקציות רק דרך Google Play ו-App Store, ולבדוק עדכונים רק בערוצים הרשמיים של פיקוד העורף ● במקרה של פעילות חשודה ניתן לפנות למוקד 119

מטוס הקרב הטורקי KAAN / צילום: Reuters, Anadolu

מטוס העתיד של ארדואן, הרוכשת המפתיעה וההתנגדות האמריקאית

התעשיות הביטחוניות הישראליות מגבירות מאמצים באמריקה הלטינית, רפאל מקימה מפעל מנועים רקטיים בארה"ב, מפרולייט משיקה סמן לייזר חדש, וטראמפ מפעיל לחץ נגד עסקת מטוסים טורקית לסעודיה ● כל מה שקרה השבוע בתעשיות הביטחוניות עוד לפני שפרצה מלחמה

בצלאל מכליס ואלי גליקמן / צילום: אסף שילה ישראל סאן, איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

המניה שמחקה 60% משוויה ואלו שירוויחו מהמלחמה

מחר יגיבו השווקים לראשונה לפעולה הצבאית הישראלית-אמריקאית נגד איראן ● על רקע המבצע, גלובס מסמן את הישראליות בוול סטריט שצפויות לבלוט בשבוע המסחר, וגם את אלו שעשו תנועות משמעותיות במהלך סוף השבוע החולף

בית משפט השלום - חיפה / צילום: פאול אורלייב

מתכונת חירום בבתי המשפט: יקיימו מחר דיונים דחופים בלבד

החל ממחר יפעלו בתי המשפט במתכונת מצומצמת ויתקיימו בהם הליכים דחופים בלבד ● בעליון יתקיימו רק מספר דיונים מול שופט יחיד, ובשאר הארץ יתקיימו הליכים בבתי משפט הכלולים ברשימה שעליה הודיעה הרשות השופטת

מערכת ynet (ארכיון) / צילום: דור מלכה

יואב זיתון הוא איש התקשורת שנעצר בחשד שביצע מעשה סדום בקטין בן 15

זיתון, הכתב הצבאי של ynet, נעצר בשבוע שעבר ● מחקירת המשטרה התברר כי הוא הכיר את הקורבן באפליקציית היכרויות, וזה סיפר לו על גילו הצעיר ● הקטין סיפר למשטרה כי זיתון הפיל אותו על הקרקע ואנס אותו באלימות קשה

אזור פגיעת הטיל האיראני בתל אביב / צילום: ap, Oded Balilty

הסיוע המיידי למפונים במלחמה עם איראן: 500 שקל בלבד

משרדי ראש הממשלה, האוצר והפנים הודיעו כי אושר מתווה פיצוי מיידי למי שבתיהם נפגעו במהלך המבצע כך שאינם ראויים למגורים: 500 שקל לתושב ו-1,500 שקל לרשות המקומית ● המתווה דומה לזה שאושר במהלך מבצע "עם כלביא" ביוני האחרון

דפנה לוצקי / צילום: איל יצהר

העיתונאית דפנה לוצקי הלכה לעולמה

לוצקי כיהנה בשורה של תפקידים משמעותיים בעיתונות הכלכלית ● היא שימשה בין היתר כסגנית עורכת גלובס וכעורכת בכירה ב"דה מרקר" ובתאגיד השידור "כאן" ● היא נפטרה ממחלה קשה בגיל 51

עלי חמניאי, מנהיג איראן / צילום: ap

40 שנות דיכוי וטרור: חמינאי חוסל

באיראן הודיעו רשמית כי המנהיג העליון של איראן, עלי חמינאי, חוסל הבוקר במכת הפתיחה של מבצע "שאגת הארי" ● מדובר במהלך דרמטי שעלול לטלטל את מוקדי הכוח בטהרן ולשנות את מאזן ההרתעה האזורי לאחר יותר משלושה עשורים בהם חלש על השלטון

אזור נפילת טיל איראני במרכז הארץ / צילום: ap, Oded Balilty

רשות המסים פתחה מחדש את "המסלול המהיר" להגשת תביעות לנזק ישיר עד 30 אלף שקל

במסגרת מסלול זה ניתן לקבל אישור על תביעה ללא המתנה לשמאי, עד 7 ימים מהשלמת התביעה על כל פרטיה ● המסלול מיועד להגשת תביעות בגין נזק למבנה ותכולה בלבד בסכום שאינו עולה על 30 אלף שקל לניזוקים פרטיים או עסקיים

טילים הערב בירושלים / צילום: Mahmoud Illean

שיגורים לרחבי הארץ; מצב החירום בעורף הוארך עד 12 במרץ

חיל האוויר השלים יותר מ-30 תקיפות נגד מערך הטילים הבליסטיים של המשטר האיראני ● שרי הממשלה מאשרים במשאל טלפוני את הארכת מצב החירום המיוחד בעורף לעוד 12 יום ● תשעה הרוגים ועשרות פצועים בפגיעה ישירה באזור בית שמש ● צה"ל בגל הפצצות בטהרן; נתניהו: "התקיפות רק יתגברו" ● כ-100 אלף משרתי מילואים גויסו ● "טראמפ: הטבענו 9 ספינות איראניות" ● עדכונים שוטפים