גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ראלי סנטה יגיע השנה? אנליסטים מאמינים שזה תלוי בנתון אחד

בשבוע החולף, שבו חל חג ההודיה, מדדי המניות האמריקאיים המובילים הציגו התאוששות שבין 3%־5%, אבל אולי היה זה רק "הנגאובר" ● לאחר פתיחה שלילית לדצמבר אנליסטים מנסים להעריך אם בשנה ששום דבר בה לא התנהג כרגיל, "ראלי סנטה קלאוס" ייחגג כהלכתו

סנטה קלאוס מבקר ברצפת המסחר של הבורסה בניו יורק / צילום: ap, Richard Drew
סנטה קלאוס מבקר ברצפת המסחר של הבורסה בניו יורק / צילום: ap, Richard Drew

אחרי התקופה הקשה שעברה על השווקים שמעבר לים בתחילת נובמבר, המדדים המובילים בוול סטריט רשמו בשבוע חג ההודיה החולף התאוששות מרשימה: מדדי הנאסד"ק וה-S&P 500 עלו בכ-3.7% ובכ-4.9%, בהתאמה, כאשר הדאו ג'ונס טיפס בכ-3.2%.

כך, בסיכום חודש נובמבר התנודתי, מדד ה-S&P 500 עלה בכ-0.1%, הדאו ג'ונס סגר עלייה של 0.3% והנאסד"ק ירד בכ-1.5%. כעת, אנליסטים מנסים להעריך האם נזכה לראות "סנטה קלאוס ראלי" - רצף העליות העונתי שנרשם לעתים במהלך תקופת חג הכריסמס בדצמבר.

הבנקים הגדולים בארה"ב מעריכים: מה יקרה ל-S&P 500 בשנה הבאה?
מסלול אחד הניב תשואה של מעל 20%: מה עשה החיסכון שלכם?

את חודש דצמבר וול סטריט פתחה באדום, לאחר חמישה ימים רצופים של עליות בשבוע חג ההודיה החולף. מדד הנאסד"ק ירד בכ-0.4%, ה-S&P 500 איבד מערכו כ-0.5% והדאו ג'ונס נפל בכ-0.9%. ג'ונתן קרינסקי, אנליסט טכני ראשי ב-BTIG, אמר למרקטוואץ' כי ה-S&P 500 היה מוּעד ל"הנגאובר" לאחר הזינוק בחג ההודיה. "בעוד שייתכן מאוד שדצמבר ייסגר בירוק, כמו בנובמבר, הדרך להגיע לשם ככל הנראה תהיה שוב תנודתית למדי", הוא ציין.

הורדת הריבית המסתמנת תומכת בשווקים

במרקטוואץ' מציינים כי לנוכח נפחי המסחר הנמוכים שנרשמו בשבוע שעבר, במהלכו, כאמור, חל חג ההודיה בארה"ב (ביום חמישי לא התנהל מסחר וביום שישי התקיים יום מסחר מקוצר), התנהגות השווקים השבוע תבהיר מעט את ההיתכנות לראלי סוף־שנה. נוסף על כך, סדרת נתוני מאקרו שיפורסמו במהלך השבוע, בהם מדד התעסוקה של ADP ומדד ה־PCE (מדד האינפלציה המועדף על הפד), צפויה במידה רבה להכריע את הכיוון שאליו ילכו השווקים לקראת סוף 2025.

הנתונים יהיו קריטיים במיוחד לשווקים שמעבר לים, בעיקר מכיוון שהחולשה המסתמנת בשוק העבודה האמריקאי הייתה זו שהכריעה את הכף לטובת שתי הפחתות הריבית האחרונות שביצע הפד. זאת, כאשר הציפיות ההולכות וגוברות בשוק להורדת ריבית בדצמבר (השווקים מתמחרים הורדה בסבירות של כ־87%), היו בין הגורמים הבולטים שהניעו את העליות שנרשמו בוול סטריט בעת האחרונה. גם הדיווחים על כך שקווין האסט, היועץ הכלכלי הבכיר של טראמפ, אשר מחזיק בגישה "יונית" יותר מזו של יו"ר הפד הנוכחי ג'רום פאוול, הוא המועמד המוביל להחליפו, תמכו בשווקים בשבוע החולף.

פול מרינו, סמנכ"ל הכנסות בחברת Themes ETFs, מציין כי השוק נכנס לעונת ה"סנטה ראלי" עם תנאים כמעט קלאסיים. לפי מרינו, עשרת ימי המסחר האחרונים של דצמבר ושני הימים הראשונים של ינואר סיפקו מאז 1950 תשואה ממוצעת של כ-1.3% ב-S&P 500. הירידה של כ-3% בנובמבר עשויה לייצר קרקע לתיקון כלפי מעלה, אך התזוזה המשמעותית תלויה לדבריו בהחלטת הריבית של הפדרל ריזרב ב-10 בדצמבר.

מסחר ה-AI משנה צורה

חלק מהאנליסטים רואים גם את ההתפתחויות האחרונות בתחום ה-AI ככאלו שעשויות לתמוך בעליות נוספות בשווקים - ומציינים בפרט את מודל ה-AI החדש שחשפה אלפאבית, ג'מיני 3, שסייע להחיות את מסחר ה-AI בשבוע החולף. בחברת השקעות הטק Coatue Management מציינים התפלגות במסחר ה-AI בין חברות המשויכות לאלפאבית (גוגל) שהתרוממו בימים האחרונים - הבולטת ביניהן היא ברודקום , שעבדה יחד עם גוגל על פיתוח שבבי הטנזור שלה (בהם השתמשו, בין היתר, כדי לאמן את ג'מיני 3) - לחברות המשויכות ל-OpenAI, כמו אנבידיה , אורקל ו-AMD .

שבבי הטנזור של גוגל מגבירים את התחרות בתחום הבינה המלאכותית, והחברה עשויה באמצעותם לנגוס בנתח השוק של אנבידיה בכל הקשור לשבבים הנדרשים לאימון מודלים גדולים של AI. ג'ון גרימלי, מייסד חברת ייעוץ ההשקעות מבוססת־הטכנולוגיה Independence Square Advisors, אמר למרקטוואץ' כי באלפאבית "מצאו דרך חדשה לבנות מחשוב מבלי לשלם הוצאות ענקיות על השבבים של אנבידיה".

יש אנליסטים שרואים את ההתפתחויות האחרונות כחיוביות עבור מסחר ה-AI ככלל. רייאן דטריק, אסטרטג שווקים ראשי ב-Carson Group, מציין כי ביום שלישי האחרון, ה-S&P 500 עלה בכ-0.9%, בעוד שמניית אנבידיה - שמשקלה כ-7% מתוך מדד הדגל האמריקאי - ירדה בכ-2.6%. מדובר ביום בו המדד רשם את העלייה הגדולה ביותר שלו במקביל לירידה של אנבידיה ב-2.5% או יותר מאז יולי 2022, ודטריק רואה בכך כסימן פוטנציאלי לכך שמסחר ה-AI יוכל להמשיך להניע עליות נוספות בוול סטריט בזמן הקרוב, גם אם אנבידיה לא תהיה המובילה היחידה בשוק.

יותר מניות מצטרפות לעליות

אנליסטים רבים הזכירו את רוחב השוק (היחס בין כמות המניות העולות ביחס ליורדות) הנמוך שנרשם במהלך השוק שורי בחודשים האחרונים, שהובל בעיקר על־ידי ענקיות הטכנולוגיה הגדולות, כסיבה לדאגה. במרקטוואץ' מציינים כי ב-20 בנובמבר, אחוז המניות מתוך ה-S&P 500 שנסחרו מעל הממוצע הנע של 200 יום שלהן ירד ל-47.31, הרמה הנמוכה ביותר מאז יוני.

עם זאת, היחס מאז טיפס מעט, כאשר בראלי שנרשם בשבוע האחרון הייתה בולטת גם ההשתתפות של מניות ביטוח הבריאות, מוצרי הצריכה וסקטורים נוספים שיותר התקשו לאחרונה - ואחוז המניות שנסחרו מעל לממוצעים ארוכי־טווח שלהם עמד על מעל 54%.

דטריק מציין כי רוחב השוק לעתים מכתיב את המחירים קדימה, כך שהשתתפות רחבה יותר בעליות עשויה לסמן שהמדדים ימשיכו לטפס בטווח הקצר.

מה הדובים אומרים

יש גם מי שמאמינים שסנטה לא יגיע השנה לוול סטריט. "אף אחד מהחודשים השנה לא התנהג באופן בו התנהג בעבר מבחינה עונתית", אמרה ליאהו פייננס איימי וו סילברמן, אסטרטגית ב-RBC Capital Markets.

ביאהו פייננס כתבו כי השנה הנוכחית הוכיחה פעם אחר פעם כי איננו בעיצומו של מחזור מסחר רגיל - וציינו את הנפילה שחלה בעקבות חשיפת מודל ה-AI הסיני דיפסיק (Deepseek) בפברואר; את הטלטלה העזה שנרשמה בעקבות תוכנית המכסים האגרסיבית של הנשיא טראמפ באפריל; וכן את התנודתיות החריפה שנרשמה בשבועות האחרונים, על רקע החששות מפני הערכות שווי מנופחות בתחום ה-AI.

"אני לא יודעת אם נקבל את ה'סנטה ראלי' הזה השנה", אמרה סילברמן, "אבל אנחנו ללא ספק נקבל אולי עוד בור של תנודתיות או ראלי של תנודתיות". סילברמן ציינה כי ישנו סנטימנט דובי יותר בשוק האופציות כעת, וכי משקיעים רוכשים יותר הגנה מפני דאונסייד, במקום להישען על החוזק העונתי בשוק המניות.

עומאר אגילר, מנכ"ל ואסטרטג השקעות ראשי של Schwab Asset Management, בחר להתייחס לצורה החלקית שבה התקבלו נתוני מאקרו לאחרונה, בעקבות השבתת הממשל האמריקאי, וכן לסימנים שמתחילים להעיד על רוטציה מאזורים יקרים וספקולטיביים יותר, כמו טכנולוגיה וביטקוין, לסקטורים דפנסיביים, כמו ביטוח בריאות. "אנחנו רואים הרבה פיזור וסתירות בהרבה דברים. ראינו חלקים במסחר המומנטום שמתחילים להתרופף", אמר אגילר ליאהו פייננס.

לדברי אגילר, בעוד שהפחתת ריבית מצד הפדרל ריזרב בדצמבר עשויה להוביל את השוק כלפי מעלה, אין הבטחה לכך שהדבר אכן יקרה. "ההזדמנויות לקטליזטור שיניע את השוק מעלה לא נראה כל כך חזק הפעם", הוא אמר.

עוד כתבות

מאגר הגז לוויתן / צילום: אלבטרוס

התקדמות משמעותית במגעים על עסקת היצוא בין משרד האנרגיה לחברות הגז

לגלובס נודע על התקדמות משמעותית במגעים לגבי עסקת הגז הענקית עם מצרים בהיקף של 35 מיליארד דולר ● לפי המתווה, חברות הגז יתחייבו לספק גז למשק המקומי במחיר נמוך יותר, שיוצמדו למה שנקבע במתווה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

המסחר בבורסה ננעל בעליות שערים; ת"א 35 בשיא חדש, דוראל זינקה בכ-8%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1.9%, מדד ת"א 125 הוסיף לערכו כ-1.7% ● מניית דוראל הוסיפה 8% לערכה ● מדד הפחד המקומי עלה ב-2% והשלים עלייה של 9% בחודש החולף ● מניות הנדל"ן בלטו היום לרעה ● מחזור המסחר הסתכם בכ-3.7 מיליארד שקל ● וגם: התחרות ב-AI הולכת וגוברת - ואלפאבית וברודקום עשויות להתגלות כמובילות של השוק

מאיה לור, משפיענית ה-AI של סופר פארם / צילום: צילום מסך מאינסטגרם

סופר־פארם השקיעה 2 מיליון שקל בבניית משפיענית AI

מאיה לור היא משפיענית AI שרשת סופר–פארם יצרה לפני חודש ובנתה לה חשבון אינסטגרם שכולל כ–9,500 עוקבים ● "האפיון הזה נבחר כי בעולם, הדור הצעיר עוקב אחרי משפיעניות וירטואליות, הוא פתוח ל–AI ומכיר את זה", אומרים ברשת

פעילות במחנה קיץ של סימד / צילום: מצגת החברה

מחנה קיץ בארה"ב ב־10,000 דולר: המגייסת החדשה בבורסת ת"א

סימד הולדינגס השלימה גיוס אג"ח של 610 מיליון שקל, שישמשו בעיקר לרכישת נכסים מידי בעליה ולפירעון הלוואות ● החברה מפעילה מחנות קיץ לנוער, בעיקר יהודי

2025 צפויה להיות שנה חזקה לפנסיה של החוסכים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

"השאלות החשובות השתנו": החוסכים זכו לשנה היסטורית, אבל איך תיראה 2026?

ביצועי הגמל והפנסיה בשנה הנוכחית בדרך לעקוף את שנת 2021 ולהפוך לטובים ביותר מזה עשור וחצי, הרבה בזכות הפריחה בבורסה המקומית ● במסלולי המניות התשואה מתחילת השנה כבר מתקרבת ל־23% ● ובכל זאת יש מי שמציע למשקיעים לעבור לאסטרטגיה זהירה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף

פרויקט נימבוס יחסוך מיליארדים למדינה, אך עלול להישאר ללא תקציב

החלקים שמקבלים עדיפות בהצעת התקציב הם ביטחון, תשלומי הריבית על החוב והתחייבויות נוספות ● ההשקעות שמטרתן לבנות את הכושר העתידי של המדינה עדיין נמצאות באזור האפור

ג'ו מאלינגס, מייסד קבוצת מאלינגס / צילום: LSI

"מישהו צריך לומר שהתינוק מכוער": למגייס הטאלנטים המוביל יש מסר ליזמים הישראלים

ג'ו מאלינגס, מייסד קבוצת מאלינגס האמריקאית, הוא ממגייסי הטאלנטים הבולטים בתעשיית הביומד ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע דווקא עכשיו הוא רוצה לפעול בארץ, ואילו טעויות יזמים ישראלים עושים כשהם מגייסים בחו"ל

שלמה אליהו, דוד פורר, ישי דוידי, זוהר לוי, אהרון פרנקל / איור: גיל ג'יבלי

עלייתם של הפיננסיירים, והשכירים שהפכו למיליונרים: מעולם לא ראינו שנה כזאת בתל אביב

מדוד פורר דרך שלמה אליהו ועד זוהר לוי: בעלי העניין בחברות הנסחרות בת"א ניצלו את העליות החדות בבורסה כדי למכור מניות בהיקף גבוה פי 3 מבשנה שעברה - כמעט 16 מיליארד שקל, ושברו את שיא כל הזמנים ● וגם: השכירים שמכרו מניות בעשרות מיליוני שקלים

עו''ד עמית בכר, ראש לשכת עורכי הדין / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

עורכי הדין גזרו קופון מהמלצות על יועצים חיצוניים. עכשיו הלשכה שמה ברקס

ועדת האתיקה של לשכת עורכי הדין מרחיבה את האיסור להמליץ ללקוחות על יועצים חיצוניים תמורת תשלום, מעורכי דין בתחום ההתחדשות העירונית - לכלל התחומים ● איך בכל זאת אפשר להמליץ?

מסיושי סאן, מנכ''ל סופטבנק / צילום: ap, Ahn Young-joon

"בכיתי": מייסד סופטבנק מסביר למה החליט למכור מניות אנבידיה

מייסד הקונצרן היפני הגדול, מסיושי סאן, סיפר כי סופטבנק מכרה את החזקותיה באנבידיה כדי לממן השקעות חדשות בתחום הבינה המלאכותית, כולל OpenAI ● בנוסף, הוא דחה את החששות בשווקים על "בועת בינה מלאכותית", ואמר כי אלו שטוענים זאת "אינם חכמים מספיק"

מבצעי בלאק פריידיי / צילום: ap, David Zalubowski

המרוויחים הגדולים מהבלאק פריידיי: ענף מוצרי החשמל וענף המחשבים

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף האופנה הוא מהנפגעים הגדולים בנובמבר, בשל תחרות בינלאומית חזקה

נגיד הבנק המרכזי ביפן, קאזו אואדה / צילום: Reuters, Kyodo

ביפן נערכים להעלאת ריבית בניגוד למגמה העולמית, ובשווקים מודאגים

בזמן שבעולם החלו להוריד ריבית, בבנק המרכזי של יפן נערכים להעלות אותה ברבע אחוז, לרמה של 0.75% ● "נדון בהתפתחויות הכלכליות", אמר הנגיד קאזו אואדה, וטלטל את הבורסה בטוקיו ● המהלך מעלה תהיות, ברקע התוכנית שחשפה לאחרונה הממשלה כדי לתמרץ את הכלכלה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; הביטקוין עלה ביותר מ-5%

לאחר הירידות אתמול: הממדים המרכזיים בוול סטריט ננעלו בעליות ● אירופה ננעלה במגמה מעורבת ● חברת התרופות הגרמנית באייר זינקה לאחר שממשלת ארה"ב קראה להגביל את התביעות נגדה ● חברת התוכנה האמריקאית מונגו די.בי זינקה ב-22%

שדה התעופה רמון / צילום: Shutterstock

דוח המבקר: מערכות התחבורה לא מוכנות כראוי לשעת חירום

כשלים במענה רפואי, היעדר מסגרות עבודה סדורות ותיאום לקוי: דוח מבקר המדינה שפורסם היום מצביע על פערים מרכזיים במוכנות מערכות התחבורה המרכזיות בישראל להתמודדות עם תרחישי חירום ● מה יקרה בשדה התעופה רמון במקרה של אירוע רב־נפגעים, ולמה ירדה כשירות המאבטחים בקו האדום?

בניין משרד האוצר / צילום: רפי קוץ

ה־OECD בצפי אופטימי: הצמיחה החזקה בישראל לאחר המלחמה לא תסתכם בריבאונד חד פעמי

תחזית הארגון לצמיחה בשנה הקרובה נמצאת באמצע בין צפי בנק ישראל למשרד האוצר ועומדת על 4.9% ● בניגוד להערכת האוצר כי צפויה שנת ריבאונד חד פעמי, ב-OECD צופים שקצב הצמיחה החזק יימשך גם ב־2027 לצד ירידה באינפלציה, הורדות ריבית ופריחה ביצוא ● עוד צוין כי "הפסקת האש אמורה להסיר מקור של היסוס לעשות עסקים עם ישראל"

הכוח בשוק הרכב עבר לקונים: הצפת דגמים, ירידות מחירים והסערה הצפויה ב-2026

שוק הרכב צפוי להמשיך לעמוד ב-2026 בסימן המעבר מ"שוק של מוכרים" ל"שוק של קונים" ● על הפרק: ירידת המחירים צפויה להמשיך בשל המלחמות השיווקיות בין היצרנים הסינים והיבואנים שלהם, קטגוריות חדשות ידרסו קיימות, והסביבה התחרותית תהפוך קשה עוד יותר

הבורסה בהונג קונג / צילום: Shutterstock, Daniel Fung

מגמה מעורבת באסיה; מניית סופטבנק קפצה במעל 6%

הניקיי טיפס בכ-1.1% ● וול סטריט התאוששה אתמול, לאחר שפתחה את חודש דצמבר באדום ● מניית חברת השבבים מארוול זינקה בכ-10% במסחר המאוחר, לאחר פרסום הדוחות ● הביטקוין קופץ בכ-7% ונסחר סביב 93 אלף דולר ● בהמשך היום, יפורסם מדד התעסוקה של ADP, שישפוך אור על מצבו של שוק העבודה האמריקאי

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה אדומה בוול סטריט; המניה שזינקה לאחר שאנבידיה השקיעה בה

אירופה ננעלה בירידות קלות ● אנבידיה רכשה מניות סינופסיס בהיקף של 2 מיליארד דולר ● המניות הביטחוניות באירופה ירדו על רקע המגעים לסיום מלחמת רוסיה־אוקראינה ● פעילות המפעלים בסין התכווצה בחודש השמיני ברציפות ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין צנח

הקרנות הכספיות גייסו הכי הרבה כסף גם השנה / אילוסטרציה: Shutterstock

זינוק של 100% בשלוש שנים: תעשיית קרנות הנאמנות בשיא כל הזמנים

ב-11 החודשים הראשונים של השנה גייסו הקרנות המסורתיות, המנוהלות על ידי בתי השקעות סכום של 23 מיליארד שקל ● זוהי הפעם הראשונה מאז 2021 שהן יעקפו את הקרנות המחקות וקרנות הסל, שגייסו באותה תקופת זמן כ-18.6 מיליארד שקל

סם אלטמן / צילום: ap, Kevin Wolf

לסם אלטמן חסרים מעל 200 מיליארד דולר. מאיפה הוא יביא אותם?

דוח חדש של בנק HSBC מציף סימני שאלה סביב המודל הכלכלי של OpenAI ● איך החברה מתכוונת לכסות על חובות הענק שטיפחה, ואיך היא משפיעה על השוק כולו?