גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אשתי ואני תכננו את הפרישה המושלמת. ואז היא חלתה

בעל טור לשעבר בוול סטריט ג'ורנל חולק את הלקחים הקשים שנאלץ ללמוד על החיים שאחרי שנות העבודה

תכנון פרישה / צילום: Shutterstock
תכנון פרישה / צילום: Shutterstock

שמעתי את הפתגם הזה פעמים רבות: "האדם מתכנן, אלוהים צוחק". פשוט אף פעם לא שיערתי שהוא יחול על הפרישה שלי.

לפני 10 שנים עזבנו אשתי קארן ואני את עבודותינו במשרה מלאה. ארבע שנים בלבד לאחר מכן, קארן אובחנה כחולת אלצהיימר. בתוך שנה, הפכתי למטפל במשרה מלאה, תפקיד שאני עדיין ממלא כיום. חיי הפרישה שתכננו ועבדנו לקראתם במשך זמן רב כל כך - התפוגגו.

"השאלות החשובות השתנו": החוסכים זכו לשנה היסטורית, אבל איך תיראה 2026?
מסלול אחד הניב תשואה של מעל 20% השנה: מה עשה החיסכון שלכם?

למרבה האירוניה, עבדתי יותר משלושה עשורים ככתב ועורך בוול סטריט ג'ורנל, ובשנותיי האחרונות בעיתון עסקתי בכתיבת טורים ועריכת מאמרים על פרישה ותכנון פרישה. הייתי אפילו שותף לכתיבת ספר על החיים המאוחרים, "איך לתכנן אותם, לחיות אותם וליהנות מהם", כפי שהבטיחה כותרת המשנה.

לכן, כשעזבתי את ה"ג'ורנל" וקארן פרשה מעבודתה בהוראה, היינו בטוחים בעצמנו ככל שגימלאים טריים יכולים להיות. הייתה לנו תוכנית. היו לנו החסכונות שלנו. הייתה לנו הבריאות שלנו. כל מה שנותר היה להרים כוסית לכבוד מזלנו הטוב וליהנות מההרפתקה.

כיום, ההרפתקה הזו מאתגרת, במקרה הטוב. אלצהיימר, כמו מחלות רבות שמתקדמות לאורך זמן, היא קורעת לב, מייאשת ומתישה לסירוגין. עבורי, בפרט, החוויות שלנו הפכו על פיהן הרבה ממה שידעתי, או חשבתי שידעתי, על החיים בשלביהם המאוחרים - למשל הוודאות שאוכל לשלב בקלות פנאי, עבודה והתנדבות.

אך עם זאת, אני רוכש השכלה - לומד על חלקים של הפרישה שפספסתי או שהתעלמתי מהם, ומגלה מהם הדברים החשובים ככל שאנו מתבגרים. קארן ואני אולי קיבלנו קלפים גרועים, אבל אנחנו עדיין לגמרי במשחק.

הימים שלנו סובבים כמעט אך ורק סביבה

ראשית, ואין צורך לנסות לייפות זאת, הימים שלנו סובבים כמעט אך ורק סביב קארן, שזקוקה לעזרה בכל דבר: אכילה, התלבשות, רחצה, שימוש בשירותים, נטילת תרופות, צחצוח שיניים, סירוק שיער, כניסה ויציאה מהמיטה, והרשימה עוד ארוכה. ומה שהכי עצוב הוא שקארן כמעט ולא מדברת יותר. האלצהיימר גזלה ממני ומחברתי הטובה ביותר את היכולת לשוחח.

כל האמור לעיל מתרחש על רקע של פרנויה, שהיא מאפיין נפוץ בסוג זה של דמנציה. לפעמים, קארן חושבת ש"אנשים רעים" באים לקחת אותה, ולכן מתעקשת שעליה לעזוב את ביתנו. וזה מה שהיא עשתה ערב קר אחד לפני שנתיים, כשחמקה מהדלת האחורית בזמן שהייתי בטלפון. לאחר כמעט שלוש שעות של חרדה איומה, המשטרה מצאה אותה, מכווצת במרפסת של שכן (עכשיו יש לנו מערכת אזעקה שמתריעה בפניי בכל פעם שדלת חיצונית נפתחת).

מבחינתי, הטיפול בקארן הוא כבוד, הזדמנות לקיים את ההבטחה שנתתי לה לפני 47 שנים, "בחולי ובבריאות". לפחות זה מה שהלב שלי אומר לי. מצד שני, המוח שלי שואל יותר ויותר: האם אתה בטוח שאתה יכול לעשות זאת?

עייפות היא ללא ספק הבעיה הגדולה ביותר שלי. אני תמיד עייף, בעיקר מן העזרה לקארן בכל יום, אך גם מחוסר שינה בגלל הדאגה ממה שמצפה לי. כלומר: איך, וכמה מהר, התסמינים שלה יחמירו? (והם יחמירו. ככה המחלה הזאת עובדת).

האם אני יכול להמשיך לטפל בה בכוחות עצמי? (כן, אני יכול לשכור עזרה, אבל התפיסה שלי - חלקה מתוך עיקרון, חלקה מטיפשות - היא שהמשימה הזו היא באחריותי ורק שלי). האם אצטרך, בשלב מסוים, להעבירה את קארן למוסד לטיפול במחלות דמנציה? (או שאולי עליי לעשות זאת עכשיו? חבר טוב חושב שקארן יכולה להפיק תועלת היום מהטיפול המיוחד במסגרות כאלה).

ואיך יעמוד החיסכון שלנו בכל הנוגע לתשלום עבור שירותים כאלה? (עלות טיפול איכותי באזור המגורים שלנו מתחילה בכ-12 אלף דולר לחודש.)

גרוע מכך, החרדות האלה מתובלות לעיתים ברגעים של כעס ורחמים עצמיים. אני מכיר, כמובן, בכך שהחיים אינם הוגנים, ושמשפחות רבות מתמודדות עם נסיבות אכזריות בהרבה משלנו. עם זאת, איני יכול שלא להרהר בדברים שהיו יכולים להיות: השיעורים וההרצאות שקיווינו להשתתף בהם, ההתנדבות שרצינו לעסוק בה, הטיולים שתכננו יחד.

לעבור למקום קטן יותר, שקל יותר להתנהל בו

ושם, כשאני בשפל המדרגה שלי, האמונה שלי נכנסת תמיד לתמונה. מובן שלקארן ולי כבר אין את אותה הפרישה שדמיינו. אני יכול להתעצבן ולהתבכיין על זה, או שאני יכול לקבל את זה ("לכל זמן ועת לכל חפץ") ולהיות אסיר תודה על מה שבורכנו בו: יש לנו זה את זו, ואת האהבה והתמיכה של המשפחה והחברים שלנו. והכי חשוב, אנחנו עדיין יכולים ליהנות מהפרישה. אף שעכשיו, אני מעדיף לחשוב עליה כ"מיני-פרישה" שלנו.

בכל יום קארן ואני יוצאים להליכה איטית; לפחות פעם בשבוע, אנחנו נפגשים לארוחת צהריים או ערב עם חברים. אנחנו נרשמים לשיעורי ציור, המיועדים לאנשים עם דמנציה ולאלה המטפלים בהם, ומשחקים "בינגו לגיל הזהב" בכנסייה שלנו. אנחנו מבקרים את שתי בנותינו ונכדותינו. אנחנו הולכים לסרטים (הצגות יומיות בימי חול, אף שקארן נרדמת בדרך כלל); אנחנו הולכים לבריכת השחייה השכונתית שלנו בקיץ ומשתכשכים במים הרדודים. אנחנו מסיעים חברה טובה לתורים הרפואיים שלה. אנחנו מדפדפים באלבומי תמונות, ושרים שירים ממחזות זמר בברודווי (באופן מפתיע, קארן עדיין מסוגלת, לפעמים, לשיר, גם אם אינה מדברת). אנחנו מחזיקים ידיים, ומחייכים זה לזו - תמיד.

בקיצור, אנחנו מחפשים ומוקירים רגעים קטנים. אלה, למען האמת, תמיד היו החלקים הטובים ביותר בנישואינו. ועכשיו הם החלקים הטובים ביותר בפרישה שלנו.

ועם זאת, החוויות שלנו גם לימדו אותי - מומחה הפרישה לכאורה - כמה לקחים על פרישה. ללמוד ולכתוב על החיים המאוחרים זה דבר אחד; אך זהו דבר אחר לגמרי לחיות אותם ולהבין מהם הדברים שהייתי רוצה לעשות אחרת, או, במיוחד, מהם הדברים שאני מצטער שדחיתי.

במבט לאחור, למשל, קארן ואני היינו צריכים לעבור לדירה קטנה יותר. דיברנו על כך במשך שנים: למכור את הקן הגדול והריק שלנו (שבו חדר השינה שלנו ממוקם בקומה השנייה) ולעבור למקום שקל יותר להתנהל בו והעלויות שלו בנות השגה - בית או קהילה שבה נוכל "להזדקן במקום". הייתי בטוח שזו תהיה ההחלטה הנכונה בטווח הארוך, במיוחד אם אחד מאיתנו או שנינו נחלה או ניעשה נכים.

כפי שקורה לעתים קרובות, האינרציה הפריעה לממש זאת. כיום, אני עסוק בטיפול בקארן; הטיפול גם בבית ובחצר הגדולה שלנו הוא כאב ראש שיכולתי להימנע ממנו.

ויש גם את הטיולים. קארן ואני יצאנו לכמה טיולים נפלאים בארבע השנים שלפני האבחנה שלה, אך היו עדיין מספר נסיעות שחלמנו עליהן ברשימת הדברים שרצינו להספיק (לדוגמה, נסיעה ברכבת ברחבי קנדה). הנחנו, כמובן, שיהיה לנו די זמן - תריסר שנים לפחות - לממש את הפנטזיות האלה. היה לנו ברור שלא היה צורך למהר.

שוב, במבט לאחור, הלוואי שהיינו מנהלים את החלומות שלנו אחרת. איני חושב שהיינו בהכרח דוחסים יותר טיולים בשנים הראשונות של הפרישה. ובכן, אולי אחד או שניים. אבל היינו יכולים לתעדף טוב יותר ולהוציא לפועל את הטיולים שהיו הכי חשובים לנו.

הרעיון הזה - לתת עדיפות לנסיעות שלנו - נראה מובן מאליו עכשיו. במבט לאחור, אני מניח שחשבתי שהחיים יכבדו יותר את תוכניות הפרישה שלנו.

הטעות: לא נערכנו למימון טיפול ארוך טווח

גם טעות כלכלית שעשינו מטרידה אותי. אני חושב שגמלאים לעתיד מוכרחים שתהיה להם איזושהי תוכנית למימון טיפול ארוך טווח, במידת הצורך. מחקר פדרלי משנת 2019 מצא כי 70% מן המבוגרים שמגיעים לגיל 65 יזדקקו לסוג כלשהו של שירותים או תמיכה ארוכי טווח לפני מותם. לכן, בסוף שנות ה-50 לחיי, התחלתי לחקור את האפשרות לרכוש ביטוח סיעודי עבורי ועבור קארן.

הבעיה הייתה שהתחלתי את המחקר שלי מאוחר מדי. בסופו של דבר אני זכיתי לכיסוי - אבל קארן לא. לו הייתי פועל מוקדם יותר הסיבה לכך לא הייתה צצה, ככל הנראה, והבקשה של קארן לא הייתה נדחית.

אל תבינו לא נכון: אני לא אומר שביטוח סיעודי לטווח ארוך מתאים לכולם; החסרונות מתועדים היטב. אבל שוב, תכנון האפשרות של טיפול ארוך טווח והעלויות הנלוות - שעלולות להיות גם מטלטלות - הוא חיוני. אני עדיין חוקר את הנושא הזה ודן בו עם היועץ הפיננסי שלנו. כרגע, עם זאת, כל החשבונות הקשורים לטיפול בקארן משולמים מן החסכונות שלנו.

יש חרטה אחת שאני לא מצליח להפסיק לחשוב עליה: אני משוכנע, היום, שהדמנציה של קארן החלה מוקדם, אולי מוקדם בהרבה מכפי שהבנו. או שפספסתי חלק מהסימנים (למשל, אובדן העניין ההדרגתי שלה בגינון, פעילות שאהבה), או שפשוט הייתי בהכחשה.

כן, בסופו של דבר התחלנו להתייעץ עם נוירולוג. במבט לאחור, זה כנראה לא היה מהר מספיק. הייתי מייעץ לכל אחד כיום לפנות לעזרה מוקדם יותר מאשר מאוחר יותר - בפרט לנוכח העובדה כי קיימות תרופות חדשות שיכולות לעזור להאט את הדמנציה בשלביה המוקדמים אצל חלק מהחולים.

חברים שואלים אותי לפעמים אם הייתה לי חוויה "הוליוודית" עם קארן. הם מתייחסים, בדרך כלל, לסצנת הסיום בסרט "היומן", שבה אישה, הסובלת מדמנציה, חווה רגע של בהירות מדהימה ופתאום מזהה את בעלה (אני חושב שקארן יודעת מי אני בערך מחצית מהזמן).

זה לא היה בדיוק הוליווד, אבל מקרה שקרה לאחרונה עשוי אולי יחזק אותי לקראת כל מה שעתיד לבוא. עזרתי לקארן להתייבש אחרי מקלחת, ולחשתי לה, כפי שאני נוהג לעשות לעתים קרובות, "אני אדאג לך, ​​מותק. אני אדאג לך". קארן, ככלל, מעבר להנהון בראשה, כבר לא עונה לשום דבר שאני אומר לה. אבל בבוקר ההוא, היא הרימה את מבטה, חייכה חיוך רחב ואמרה: "ואני אדאג לך".

נכון, מותק. תמיד.

עוד כתבות

מטוס קרב מסוג F-15 / צילום: ap

"האיראנים משפרים יכולות": מה אפשר ללמוד מהפלת המטוס האמריקאי?

אירועי סוף השבוע - שכללו לראשונה הפלת מטוס אמריקאי באיראן - לא באמת מערערים את השליטה האווירית שישראל וארה"ב השיגו בחודש האחרון בשמי טהרן ● ובכל זאת, מה בעצם קרה שם, והאם יש סיבה לדאגה? ● שאלת השעה

קאת'י טאי בסרטון מתוך ערוץ היוטיוב שלה / צילום: צילום מסך מיוטיוב

היא קוראת לעצמה "ברבי ביוטק" ומחוללת סערה בזירת המדע: הכירו את היזמת שרוצה לערוך עוברים

הכרזתה היומרנית של היזמת קאת'י טאי על הקמת חברת ביוטק חדשה שוב כיוונה אליה אש ● מצד אחד היא צעירה מבריקה שזוכה למימון ולכבוד במוסדות מוערכים, ומצד אחר בעולם המדע יש מי שמכנים אותה "כלתו של פרנקנשטיין" ● איך הסיפור שלה ייגמר?

כותרות העיתונים בעולם

למה שימוש בפצצות מצרר נגד ישראלים לא מעורר ביקורת בינלאומית?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: שימוש בפצצות מצרר הן נגד אמנה עולמית, אבל לא נשמעת ביקורת כשיורים אותן על ישראל; היועץ לביטחון לאומי לשעבר ג'ון בולטון בטוח שהדרך לניצחון עוברת בסין; ולמה טראמפ עבר להתמקד בהשמדת תשתיות באיראן • כותרות העיתונים בעולם

לוגו ביט / צילום: יח''צ

ביט מקפיצה מחירים: זו העמלה החדשה ללקוחות

העמלה על קבלת כספים תעלה מ־0.6% ל־0.8% החל ממאי, ותחול על משתמשים שמקבלים מעל 25 אלף שקל בשנה ● בבנק הפועלים מציינים כי הדבר רלוונטי לכ־7% בלבד מכלל המשתמשים באפליקציה

צילום: Shutterstock, Africa Studio

החודש הכי גרוע לחוסכים מאז אוקטובר 2023: איזה מסלול הפסיד יותר מכולם?

המלחמה עם איראן נותנת את אותותיה בחסכונות הציבור, עם ירידה חדה של 2.2% במסלולים הכלליים ופי 2 במסלולי המניות, לפי תחזית מיטב ● אך הזינוק בתחילת החודש בישראל והקפיצה בוול סטריט ביום האחרון של מרץ הצילו את החוסכים ● מתחילת השנה: עדיין תשואות חיוביות, למעט במסלולי ה-S&P 500 שרושם ירידות חדות

מאגר הגז לוויתן / צילום: אלבטרוס

הלחצים שמאחורי החזרת הפעילות של לוויתן, ולמה כריש עדיין מושבת?

מאגר הגז הגדול בארץ שב לפעול, בין היתר עקב לחצים שהפעילו מדינות האזור בסיוע ארה"ב ● המאגר הצפוני "כריש", המופעל על ידי אנרג'יאן ומיועד כולו לצורכי המשק המקומי, נותר מושבת

XPENG G9 RWD / צילום: יח''צ

הרכב שנכנס לשוק במחיר נמוך מבעבר ומציע תחושת פרימיום

XPENG G9 RWD, הדור החדש של הקרוס-אובר החשמלי מבית XPENG, שומר על העיצוב הסולידי של קודמו ועל הממדים המכובדים, שתורמים לסטטוס הכביש שלו ● תא הנוסעים מפואר ומפנק ומחיר הכניסה אטרקטיבי, אך יש בפלח כלים עם טווח נסיעה גדול יותר

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

מה צפוי במסחר מחר, והאם הגיע הזמן למכור את הלהיט של וול סטריט?

השווקים בדריכות שיא לקראת תפוגת האולטימטום של טראמפ לאיראן ● וול סטריט סגרה שבוע ירוק ראשון מאז פרוץ המלחמה, אך אי־הוודאות נותרה גבוהה ומחירי הנפט קפצו ● האינפלציה בארה"ב צפויה לרשום את הקפיצה החודשית הגדולה מאז 2022 ● וגם: אחרי שהמריאו במאות אחוזים בשנה האחרונה, האנליסט הוותיק שמעריך - הגיע הזמן למכור את מניות שבבי הזיכרון ● כל מה שכדאי לדעת לקראת שבוע המסחר

חדשות הביומד / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, חומרים: שאטרסטוק

מרוץ התרופות נגד השמנה מעלה הילוך: איך הגיבה נובו נורדיסק לגלולה החדשה של המתחרה?

הגלולה של אלי לילי אושרה לשיווק מהר מהצפוי ● המפיצה של חברת מדיוונד הישראלית, שפיתחה מוצר לטיפול בכוויות, חתמה על הסכם של 193 מיליון דולר עם הממשל האמריקאי ● והחברה שהקימו שלושה חוקרים ממכון ויצמן גייסה 16 מיליון דולר במטרה להרחיב את פעילותה בארה"ב ובאירופה ● השבוע בביומד

הקלישאה הגדולה מכולן: גלידת שוקולד / צילום: Shutterstock

כמה מתוק זה יותר מדי? מחקר חדש מערער על המלצה מרכזית בתזונה

מחקר חדש חושף כי בניגוד לגישה של גורמים מסוימים בבריאות הציבור, לא נראה כי הטעם המתוק ממכר, או שהחשיפה למתוק מובילה לצריכה עודפת של מזון ובפרט מזון פחות בריא בהמשך ● בנוסף, לא נמצאה השפעה משמעותית על סוכרת או בריאות הלב

הדגמים הסינים שבדרך / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

החל מ-120 אלף שקל: הרכבים הסיניים שבדרך לישראל

הסינים לא עוצרים, וגם 2026 עתידה להיות עתירת דגמים חדשים, שיוצגו בתערוכת הרכב הבינלאומית של בייג'ין שתיפתח באפריל ● הינה כמה שיגיעו בקרוב אלינו ● השבוע בענף הרכב

השאיפה: להגדיל את הצבא הגרמני מ־180 אלף חיילים כיום ל־260 אלף בעוד כעשור / צילום: Shutterstock

סערה בגרמניה: האם החשש ממלחמה יגרור צעד קיצוני?

טעות שהתגלתה בימים האחרונים ברפורמת הגיוס החדשה בגרמניה חייבה גברים בגילאים 17-45 לבקש אישור לפני יציאה מהמדינה - כאילו כבר הוכרז מצב חירום בפועל ● בממשלה מיהרו לתקן, אך הפרשה חשפה את הפער בין ההתחמשות הצבאית במאות מיליארדי אירו למציאות שבה רק 27% מהגרמנים מוכנים להילחם

לארי אליסון, מייסד ויו''ר אורקל / צילום: Reuters, Noah Berger

הפיטורים שמסעירים את העולם: מה מקבלים אחרי 34 שנים?

אורקל הודיעה השבוע לאלפי עובדים במייל כי הם מפוטרים עוד באותו היום ● ההודעה הקרה שנשלחה לעובדים בשש בבוקר הכתה גלים ותגובה של עובדת אחת הפכה ויראלית במיוחד ● איזה פיצויים היא תקבל?

רחוב ארנון 22 בשכונת הוורדים בקריית שמונה / צילום: דוברות עיריית קרית שמונה

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 3 חדרים בקריית שמונה?

דירת 3 חדרים בשטח של 100 מ"ר בקריית שמונה נמכרה תמורת 700 אלף שקל – בשבוע השני למלחמה ובמחיר קרוב לעסקאות דומות ● המבנה הספציפי כולל מקלט לתושבי הבית

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן / צילום: Reuters, Anadolu

עם טווח של 1,500 ק"מ: הטיל שטורקיה בונה עליו

יצרנית החימושים המשוטטים הישראלית והמבוקשת חונכת חברת-בת אירופאית במינכן ● אלביט מרחיבה את יכולות תקשורת הלייזר שלה ● טורקיה מרחיבה את ייצור הטילים לטווח ארוך ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

הצרות של טורקיה כמשל: כך מטלטלת המלחמה את המזרח התיכון

המלחמה מול איראן מערערת את יציבות המדינות במזרח התיכון, כלכלית ופוליטית, ומאלצת אותן להגדיר מחדש את זהותן ואת האסטרטגיה המדינית שלהן ● סיור בשכונה מגלה מה מטריד באמת את מלך ירדן, איך משבר הנפט משפיע על מצרים והאם קטאר תבחר סוף סוף צד ● פרויקט מיוחד

ראסל אלוונגר / צילום: מיכה בריקמן

עם תשואה של מעל 500% בשנה מנכ"ל טאואר חושף: "זו הסיבה שאנחנו מצליחים"

כשראסל אלוואנגר מונה למנכ"ל טאואר, היו מי שחשבו שהחברה לא תשרוד ● 21 שנה אחר־כך, טאואר היא כבר החברה הישראלית החמישית בגודלה בשוק הציבורי, עם תשואה פנומנלית של כמעט 526% בשנה האחרונה ● בראיון לגלובס אלוואנגר מספר על הדרך שעברה החברה בשנים האחרונות, על ההתאוששות אחרי ביטול העסקה עם אינטל ועל שיתופי־הפעולה החדשים עם אנבידיה

צילומים: Shutterstock, AP-Alex Brandon

רגע לפני פקיעת האולטימטום: ההפתעה הגדולה של המלחמה וההשלכות

ההערכה הרווחת ערב המלחמה שקרסה ● ביבשת הצומחת בעולם גילו לפתע שנתיב שייט אחד יכול להביא למשבר מזון ● תגובת השווקים ביחס למשבר האנרגיה של שנות ה-70 ● והמוניטין שקרס למדינות המפרץ ● ההפתעות הכלכליות בסיכום חמישה שבועות של מלחמה ● טור אורח

השמאים גולן שבי ורועי פישמן / צילום: יניב בן יהודה, מתן קפלן

השמאים מעריכים: אלו תחנות המטרו שהכי כדאי לרכוש נכסים לידן

פרויקט המטרו ממשיך להתקדם, אך הצפי האופטימי ביותר מדבר על פתיחה חלקית רק ב־2037 ● מחקרים מראים שערך הנכסים ליד התחנות צפוי לעלות, אך איפה הוא צפוי לעלות יותר ואיפה פחות?

מטוס ''רפאל'' מתוצרת צרפת / צילום: ap

באיחוד האמירויות ביטלו פרויקט של מיליארדים עם צרפת. ומה הקשר למלחמה?

עפ"י דיווח בצרפת, איחוד האמירויות נסוגה מעסקה בשווי 3.5 מיליארד אירו לפיתוח הדור הבא של מטוסי קרב צרפתיים מסוג "רפאל" ● העסקה בוטלה בדצמבר האחרון אך היא מסמלת התרופפות ביחסים, שעשויה להעמיק על רקע החלטתה של צרפת שלא להתערב מבחינה צבאית במלחמה