גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היתר בנייה ראשון לפרויקט דיור להשכרה בשדה דב

שיכון ובינוי מזנקת קדימה בשדה דב עם היתר בנייה ראשון ל־324 דירות להשכרה ארוכת-טווח, כשברקע ירידות ערך מתמשכות בסקטור זה ● בקיבוץ האון הסכם פשרה עם רמ"י מחזיר את פרויקט הבנייה למסלול; בין הזוכים במגרשים ששווקו - עשרות חיילי מילואים ● וקרן ספיר של רובי קפיטל משלימה מכירת קרקע בחולון ברווח של עשרות מיליוני שקלים, לאחר השבחה משמעותית ● חדשות השבוע בנדל"ן

רובע שדה דב בתל אביב / צילום: גיא יחיאלי
רובע שדה דב בתל אביב / צילום: גיא יחיאלי

השכרה ארוכת-טווח

שיכון ובינוי מתקדמת בשדה דב: היתר ראשון ל־324 דירות להשכרה

חברת שיכון ובינוי קיבלה לאחרונה מעיריית תל אביב היתר בנייה ראשון לפרויקט דיור להשכרה ארוכת-טווח ברובע שדה דב שבצפון העיר - פרויקט שבקרקע עבורו זכתה החברה באוגוסט 2021, ובו יוקמו 324 יחידות דיור. הפרויקט כבר קיבל היתר חפירה ודיפון לפני זמן מה, ושלב זה נמצא בביצוע בפועל, אך כעת זכה להיתר בנייה מלא ראשון.

הפרויקט, שעל עיצובו אמון משרד מילבאואר אדריכלים, כולל מגדל בן 38 קומות ועוד שני בניינים בני שמונה קומות כל אחד, מעל חזית מסחרית ושטחים למען הדיירים. על פי הערכת שיכון ובינוי המופיעה בדוח המסכם את הרבעון השלישי של השנה, הפרויקט צפוי להיות מושלם בספטמבר 2028.

שוק הנדל"ן בצניחה: באוקטובר נמכרו רק 4,518 דירות
מנהל רשות המסים: "בין 1.5 ל-2 מיליארד שקל מועלמים בשוק ההשכרה"

שיכון ובינוי שילמה על הקרקע באוגוסט 2021 סכום של כ-830 מיליון שקל, ופחות משנה לאחר מכן זכתה בקרקע נוספת לדיור להשכרה ברובע, עבור הקמת פרויקט בן 511 יחידות דיור, תמורת כ-1.18 מיליארד שקל. מאוחר יותר הפכו שתי הזכיות הללו למשקולות על רגלי החברה, בשל עליית הריבית ואיתה התייקרות רכיב המימון, כמו גם הפיכת תחום ההשכרה לכדאי פחות ופחות.

לשיכון ובינוי כיום כ-2,000 יחידות דיור בתחום הדיור להשכרה, והיא מתמודדת עם ירידות ערך מתמשכות בסקטור זה, מאז החל גל העלאות הריבית באמצע שנת 2022. כך למשל, הסתכמה ההפרשה לירידת ערך בתשעת החודשים הראשונים של השנה הנוכחית, לפי הדוח הכספי המסכם של הרבעון השלישי, ב-198 מיליון שקל, לעומת כ-188 מיליון בתקופה המקבילה אשתקד. בדוח מגדירה זאת החברה כ"עלייה של כ-80 מיליון שקלים בהפסדים מירידת ערך של נדל"ן להשקעה בפרויקטי דיור להשכרה, ביחס לתקופה המקבילה".

הבשורה על קבלת היתר בנייה לפרויקט הראשון מבין השניים משמעותית לחברה, שכן היא תאפשר לה להתקדם אל עבר מימוש וקבלת הכנסות מהפרויקט. בתוספת הורדת הריבית האחרונה מצד בנק ישראל והורדות נוספות הצפויות בהמשך, ייתכן שהיא מתחילה סוף-סוף לראות אופק חיובי הנשקף מתחום הפעילות הזה.

נזכיר כי בשבוע שעבר הגישה החברה עתירה לבג"ץ בדרישה לתקן את חוק הוותמ"ל כך שתוכל למכור חלק מהדירות שלה להשכרה בשדה דב ובמקומות אחרים. רמ"י מאפשרת זאת, אולם חוק הוותמ"ל אינו מאפשר למכור דירות להשכרה לבודדים - אלא רק לבעלות אחודה - ועל הקרקע שרכשה שיכון ובינוי בכמה מקומות חלה תוכנית ותמ"ל.

מכרז למשרתי מילואים

הסכם פשרה בקיבוץ האון: פרויקט הבנייה יוצא לדרך

לאחר שנה רצופת עיכובים, מחלוקות משפטיות וערעור עד לעליון, פרויקט הבנייה בקיבוץ האון שבחוף הכנרת יוצא סוף-סוף לדרך. רשות מקרקעי ישראל, המועצה האזורית עמק הירדן וקיבוץ האון חתמו על הסכם פשרה שיסיר את החסמים ויאפשר לזוכים במכרזים - בהם כ-80 חיילי מילואים - לקבל לידיהם את המגרשים, המיועדים להקמת בתים צמודי-קרקע.

ההסכם נחתם לאחר כשנה של מחלוקת משפטית: קיבוץ האון והמועצה האזורית תקפו את הליכי המכרזים וטענו לפגמים מהותיים ולפגיעה בזכויותיהם. בית המשפט המחוזי בנצרת דחה את עתירותיהם, אך השניים הגישו ערעור לעליון וביקשו לעכב את הליכי הפיתוח. על רקע זה נוהל משא ומתן ממושך, בסיוע פרקליטות המדינה ויועמ"ש רמ"י, שהוביל כעת להסכמות.

במסגרת ההסכם, עבודות הפיתוח יימשכו בהיקף של כ-95.8 מיליון שקל, ורמ"י תממן מקדמה תזרימית של כ-28.6 מיליון שקל. הרשות תממן גם את פינוי והריסת המבנים הישנים במגרשים, וכן מנהל פרויקט לבניית הקהילה החדשה.

הצדדים התחייבו לפעול יחד להסרת חסמים תכנוניים, בעוד חלק מהמגרשים שטרם שווקו יידחו לשיווק בשלוש-חמש שנים. ברמ"י בירכו על המהלך וטוענים כי הוא מבטא מחויבות לזוכים, ובפרט לחיילי המילואים, וגם במועצה האזורית עמק הירדן מרוצים.

עו"ד אבנר צור ממשרד בלטר-גוט-אלוני, שייצג את המועצה, אומר לגלובס: "ההסכם מציג יותר מסגרת סבירה להקים את היישוב בהדרגה. יש סכום שהמינהל שם לטובת ההקמה, ויש מדרג שהמגרשים שעוד לא שווקו ישווקו בהדרגה ולא יחד, ויהיה פרויקטור שילווה את התהליך. תהליך הפיתוח ייעשה גם הוא בצורה מסוימת בשטח ויתקדם בהתאם לפינוי של המבנים הקיימים.

"מבחינתנו לא משנה מי יבוא, ירדנו מזמן מהעניין של בני מקום - העיקר שיבוא לגור ולא לנופש או לעשות סיבוב נדלנ"י. זה ימשיך להיות כפוף לוועידת קבלה, ויכניסו סעיפים שחובה להתגורר במקום, והם הסכימו לדחות את יתרת השיווקים, כדי שיהיה מדרג וניתן יהיה לראות באמת שתהיה קבוצה שתוכל לקלוט את הקבוצה הבאה. אני שמח שהצלחנו להגיע עם רמ"י להסכמות".

עסקת קרקע

קרן "ספיר" של רובי קפיטל מוכרת קרקע בחולון ברווח של עשרות מיליוני שקלים

קרן ההשקעות "ספיר", זרוע האקוויטי של חברת רובי קפיטל, מכרה קרקע במתחם רבי עקיבא בחולון תמורת כ-66 מיליון שקל לחברת אלטנוילנד. הקרקע נרכשה בשנת 2021 בכ-37 מיליון שקל.

הקרקע משתרעת על כ-3 דונם וכוללת זכויות לבניית בניין בן 22 קומות עם 90 יחידות דיור וכ-800 מ"ר מסחר. הזכויות גובשו במסגרת שינוי ייעוד שקידמה עיריית חולון, שהסבה את המתחם מתעשייה למגורים ושימושים משלימים. השותפות, יחד עם חברת אזורים במגרש סמוך, פעלו מול העירייה להשבחת הקרקע ולהגדלת הזכויות.

אלטנוילנד, המובילה כיום מספר פרויקטים במתחם, תישא גם בהיטל ההשבחה. את השותפות ייצג עו"ד גלעד מעוז ממשרד ERM ואת הרוכשת עו"ד זיו לב.

עידו רואימי, סמנכ"ל ומנהל השקעות האקוויטי ברובי קפיטל, מסר כי מדובר בעסקת השבחה מוצלחת המשקפת את יכולת הקרנות של "ספיר" לזהות עסקאות בעלות פוטנציאל ולהוות שותף פיננסי משמעותי ליזמים.

במקביל, אלמוגים הודיעה על עסקה נוספת עם קרן "ספיר 2", שתשקיע כ-54 מיליון שקל בשני פרויקטים להתחדשות עירונית בפתח תקווה וברעננה ותחזיק 40% מהזכויות. קרנות ספיר מרחיבות את פעילותן ומגייסות מאות מיליוני שקלים ממשקיעים פרטיים ומוסדיים, בהם הכשרה חברה לביטוח, לאומי פרטנרס ובית ההשקעות מיטב.

עוד כתבות

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: Reuters, Anadolu

למה טראמפ העדיף לתקוף דווקא בתזמון הזה?

בחינת התנהלותו של נשיא ארה״ב מצביעה על נטייה ברורה להכריז על צעדים נפיצים כשהבורסה סגורה ● מה עומד מאחורי ״אפקט סוף השבוע״ וכך תהנה ממנו הפעם גם ישראל

כוחות ביטחון בנלון בדובאי שנפגע בתקיפה איראנית / צילום: ap, Altaf Qadri

"לא בוטחות בארה"ב לטווח ארוך": המומחית שמסבירה למה מדינות המפרץ לא מגיבות לתוקפנות האיראנית

אלה רוזנברג, חוקרת מומחית לכלכלה איראן ומימון טרור במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מסבירה כי מדינות המפרץ מנהלות אסטרטגיה של גידור סיכונים והן אינן בוטחות בהתמדה האמריקאית לאורך זמן ● יחד עם זאת, היא מציינת כי הן "בוחרות לסייע מתחת לרדאר"

אנשים במקלט בשל מתקפת טילים מאיראן / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום במשק: מי רשאי להיעדר מהעבודה והאם מקבלים שכר

בעקבות המתקפה באיראן הוכרז מצב מיוחד בעורף. באילו נסיבות מותר להישאר בבית, האם המעסיק רשאי לפטר עובד שלא הגיע, והאם ממשיכים לקבל שכר – כולל במפעלים המוגדרים "חיוניים"? ● גלובס עושה סדר

ג'ק דורסי, מייסד טוויטר וסקוור / צילום: Shutterstock, Frederic Legrand - COMEO

היזם שמפטר 4,000 עובדים ביום אחד. מה הוא יודע שאנחנו לא

גל פיטורים נוסף; ג'ק דורסי, ממייסדי טוויטר ומנכ"ל חברת התשלומים האמריקאית בלוק, הודיע בדואר אלקטרוני לבעלי המניות שלו כי החברה תקצץ קרוב למחצית מעובדיה ● בלוק, שנסחרת בבורסת ניו יורק לפי שווי שוק של 33 מיליארד דולר, ייצרה רווח נקי של כחצי מיליארד דולר ברבעון השלישי של השנה שעברה ● המנייה זינקה במסחר המאוחר בכ- 24%

צחי נחמיאס / צילום: ורד פיצ'רסקי

צחי נחמיאס מכה בברזל החם: הנפקת ענק לאחר דוח חזק

מגה אור מגייסת 615 מיליון שקל בהנפקה פרטית למנורה ומגדל ● ההנפקה מתבצעת בפרמיה של 5% על מחיר הנעילה בבורסה

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כמה זמן לוקח לכטב"מים להגיע מאיראן לישראל וכמה לטיל בליסטי?

איראן הודיעה כי גל של עשרות כטב״מים נמצא בדרכו לישראל ● כמה זמן ייקח להם להגיע, מה ההבדל בין סוגי הטילים השונים ומה כולל מערך ההגנה האווירית של ישראל? ● גלובס עושה סדר

משמרות המהפכה באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

בני סבטי: "האיראנים הרבה יותר חצופים, נועזים ומאיימים ביחס לשנה שעברה"

הטרמינולוגה האיראנית כנגד ארה"ב החריפה בשבועות האחרונים, וזאת למרות מלחמת 12 הימים בה הופצצו ונפגעו אתרים אסטרטגיים ברחבי המדינה ע"י ממשל טראמפ וישראל ● "ההבדל הגדול בין מבצע עם כלביא לימים אלו, הם הפגנות ההמונים כנגד המשטר בה נטבחו עשרות אלפי מפגינים", מציין בני סבטי, מומחה לענייני איראן

נתב''ג / אילוסטרציה: עידו וכטל, ארקיע

נתקעתם בחו"ל? מתי ואיך תוכלו לחזור לישראל

המרחב האווירי סגור ונתב״ג מושבת לפחות עד יום שני, ובינתיים כ־150 אלף ישראלים שוהים בחו"ל ואינם יכולים לשוב ארצה ● במשרד התחבורה נערכים למבצע דרך האבים מרכזיים באירופה, ארה״ב ואסיה, ובמקביל נשקלת האפשרות לצו חירום שיצמצם זמנית את חובות חברות התעופה כלפי הנוסעים ● איך יראה מבצע החילוץ ומתי יתאפשר לטוס חזרה לישראל? ● גלובס עושה סדר

איך תגיב הבורסה למלחמה מול איראן / צילום: Shutterstock

המומחים אופטימיים לגבי כיוון השווקים. מה בכל זאת יכול לשבש את המצב?

מתן שטרית, הפניקס: "אחרי שהאבק שוקע, השווקים נוטים לחזור למגמה חיובית" ● מודי שפריר: "המגמה בתחילת המסחר תלויה בתוצאות שילכו ויתבהרו לגבי הצלחת המתקפה" ● אלדד תמר: "בטווח הקצר מחירי האנרגיה יעלו, הדולר צפוי להתחזק והבורסות ירדו"

בלי נופים, טיולים ואטרקציות: ברוכים הבאים לחופשות השינה / צילום: Shutterstock

עם 16 שעות שינה ובלי אטרקציות: הכירו את טרנד החופשות החדש

סוכריות גומי עם שמן קנאביס, כריות שזוכרות את מבנה הראש וגם מיטות שמנתחות את איכות השינה ● קבוצה הולכת וגדלה של נופשים חיפשה פתרון לעייפות - ופיתחה טרנד שהיא מכנה sleepcation ● תעשיית האירוח מציעה ועוד ועוד שדרוגים, אבל מומחים מזהירים: "זה אינו פתרון משמעותי לחוסר"

בית החולים סורוקה / צילום: Shutterstock

בתי החולים עוברים למרחבים המוגנים; הפעילות הלא דחופה נעצרה

לאחר שבועות של היערכות, אגירת ציוד רפואי ותרגיל גדול עם צה"ל, מערכת הבריאות העלתה כוננות לרמה הגבוהה ביותר ● בתי החולים ימשיכו לתת מענה למקרים דחופים, חלק מהטיפולים יבוטלו ● משרד הבריאות מסר כי בנק הדם במוכנות גבוהה, וצוותים תוגברו בדרום ● נכון לעכשיו טיפות החלב נותרות בשלב זה פתוחות

מיני ACEMAN / צילום: יח''צ

אחרי הוזלה של 40 אלף שקל: האם המכונית הזו שווה את המחיר?

המכונית העירונית הקומפקטית של המותג "מיני" מבית ב.מ.וו משלבת ממדים מותאמים לעיר, עיצוב אופנתי והתנהגות כביש מלוטשת שפונה לחובבי נהיגה ● אבל מתלים קשיחים ומחיר שאפתני מגבילים את פוטנציאל השוק שלה

יהלי רוטנברג, החשב הכללי באוצר / צילום: יוסי זמיר

הבכיר לשעבר שבטוח: "אנחנו הכי קרובים להשבתת פעילות הממשלה מאי פעם"

כחשב הכללי באוצר יהלי רוטנברג גייס חוב חסר תקדים, התמודד עם הורדת הדירוג הראשונה של ישראל ונדרש לצנן את הוצאות הביטחון: "אמרתי - אל תאלצו אותי לבחור בין צה"ל לעמידה בתקציב" ● עכשיו הוא חושף את הפינות האפלות שדורשות פיקוח - ומתכנן את הטרק בנפאל

עשן בבחריין לאחר התקיפות מאיראן / צילום: Reuters

כטב"מים בבחריין, טילים בקטאר: איראן תוקפת בסיסים אמריקאיים במפרץ

המתקפה האיראנית מתרחבת מעבר לישראל, כשדיווחים מבחריין, קטאר ואיחוד האמירויות מצביעים על תקיפות לעבר בסיסים אמריקאיים, יירוטים והנחיות חירום לתושבים ● לפי הערכות קודמות, עשרות בסיסים של ארה”ב הפרושים במזרח התיכון היו צפויים להפוך ליעד במקרה של הסלמה, והאיומים האיראניים למקד פגיעה ב"נקודות התורפה" האמריקאיות מתממשים כעת בשטח

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; נטפליקס ופרמאונט זינקו

מדד נאסד"ק רשם את הביצועים החודשיים הגרועים ביותר שלו מאז מרץ 2025 ● נטפליקס קפצה לאחר שענקית הסטרימינג סירבה להעלות את הצעתה על וורנר ● OpenAI משלימה סבב גיוס של 110 מיליארד דולר עם גיבוי של אמזון, אנבידיה וסופטבנק ● נעילה מעורבת בבורסות אירופה ● דל טכנולוג'יס זינקה לאחר דוחות טובים

סם אלטמן, מייסד ומנכ''ל OpenAI / צילום: Shutterstock

OpenAI שוברת שיאים: גייסה 110 מיליארד דולר לפי שווי של 730 מיליארד

אמזון, אנבידיה וסופטבנק הובילו את הסבב הפרטי הגדול בהיסטוריה ● המהלך ממצב אותה כחברת הטכנולוגיה הפרטית בעלת השווי הגבוה בעולם ● במקביל נחתמה שותפות ענן אסטרטגית בהיקף עתק והחברה מציבה יעד של מאות מיליארדי דולרים בהוצאות מחשוב עד סוף העשור

קיר סטארמר בהצהרתו על המצב במזרח התיכון / צילום: ap, Jonathan Brady

יבשת חצויה: חילוקי הדעות באירופה ומי הוציאו הודעות גינוי נגד ישראל וארה"ב

אירופה ניצבת מול המלחמה באיראן ללא עמדה אחידה: חלק מהמדינות מגנות את טהרן, אחרות מבקרות את ישראל וארה"ב, ורובן קוראות להרגעת הרוחות ● בעוד האיחוד האירופי עצמו נדחק לשוליים ומסתפק בהצהרות זהירות על דיפלומטיה וחוק בינלאומי

קרן שחר / צילום: רונן אקרמן

קרן שחר מכרה השבוע סדרה לאפל: "היו רגעים שחשבתי שזה לא יקרה"

היא חולשת על זרוע קשת אינטרנשיונל, חתומה על עסקאות גדולות מול ענקיות המדיה הגלובליות ונבחרה לאחת הנשים המשפיעות בתעשיית הטלוויזיה העולמית ● בראיון ראשון בתפקיד מספרת קרן שחר על מכירת הסדרה "הבת" לאפל שנסגרה השבוע, על הקשיים כחברה ישראלית בזמן המלחמה, ועל התחרות הגדולה בזמן שהתעשייה העולמית בתקופת קיצוצים

עומאן / צילום: Shutterstock

המדינה היחידה במפרץ שנותרה חסינה מאיראן

בעוד שערב הסעודית, בחריין ואיחוד האמירויות הותקפו בשעות האחרונות על ידי משטר האייתולות, עומאן – המתווכת המרכזית בשיחות בין טהרן לוושינגטון – נותרה חסינה ● האם המלחמה הנוכחית מסייעת לה?

כבר לא "רוקי" ו"קראטה קיד": לספורטאים בקולנוע היום יש נקודות חולשה

מסימון ביילס ועד הקאמבק של אליסה ליו - מהפכת הספורטאיות של העשור האחרון לא נולדה על הפודיום, אלא בהחלטה לעצור ולחזור לתחרות בתנאים שהן מנסחות לעצמן ● התופעה לא פוסחת על המסך ההוליוודי, שמחליף את הפוקוס מהשאלה "איך הם מנצחים?" ל-"מה נשאר מהם אחרי הניצחון?"