גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בצרפת היייננים והמסעדנים מבקרים את המבקרים - האם זה יכול לקרות גם פה?

לפני כעשור מאסה קבוצת מסעדנים ואנשי יין צרפתים מסקירות שטחיות ומוטות יח"צ ● הם החליטו להפנות זרקור למבקרים – ולדרג אותם לפי רמת המקצועיות ● האמצעי: יצירת אירוע אגדי של יין וגסטרונומיה, שבו הטובים שבמבקרים יזכו להוקרה

משמאל: אירוע ''נוצות הזהב'', מייסד האירוע פול אמסלם והזמר הצרפתי תומאס דיטרון. לנער את השיח מאינטרסים / צילום: Paul Bourdel
משמאל: אירוע ''נוצות הזהב'', מייסד האירוע פול אמסלם והזמר הצרפתי תומאס דיטרון. לנער את השיח מאינטרסים / צילום: Paul Bourdel

ענת אגמון היא בעלת תואר שני בכורמות וייננות מהפקולטה לחקלאות של האוניברסיטה העברית. מעורבת במיזם היין "צ'ירז" ומבעלות השליטה בגלובס

מדריך המסעדות הנחשב מישלן הכריז לאחרונה על הרחבת תחומי הסיקור שלו: לא רק מסעדות ושפים, אלא גם יקבים ויין. במבט ראשון ההודעה הזו עשויה להיראות טכנית, מתיחת המותג הידוע כמענה לפופולריות הגואה של סיורי יקבים ותיירות יין. למעשה, מדובר בטלטלה של ממש בזירת היין המקצועית בצרפת, אירוע משבש (דיסרפטיבי) ששם זרקור על שאלות היסוד של התחום. מיהו המבקר? מהם האינטרסים שלו? מהי ביקורת יין איכותית ואמינה בכלל, ובעידן של יחסים כלכליים הדוקים בין שפים, יקבים, יבואנים ומבקרי קולינריה בפרט?

היקב האיכותי שעובר מתחת לרדאר: ויתקין הצליח להוציא יין מצוין אפילו מהכרמים של יין קידוש
גם יין הוא אידאולוגיה: על ההחלטה האמיצה של יקב פלם להתמקד אך ורק בטרואר של הרי יהודה

בעולם סטרילי, ביקורת יין טובה אמורה להיות שילוב של שלושה: עצמאות מוחלטת של הטועם (היעדר יחסים עם יקבים או יבואנים); שקיפות מלאה לגבי מקורות המידע ואופן הטעימה; יכולת מקצועית ואנליטית והקשר-רקע רחב: טרואר, בצירים, זנים, טכניקות, מסורות אזוריות ועמדה עדכנית ביחס למגמות העולמיות.

מה קורה כשהמסוקרים לא שבעי רצון ממקצועיות הסיקור? האם יש דרך להתמודד עם שדה מקצועי שהופך שזור אינטרסים כלכליים? היצרנים מבקשים מכירות, כתבי היין והקולינריה מחפשים קהל, גישה לאירועים, טעימות והשקות, והמו״לים וגופי התקשורת המסורתיים רואים שוק הולך ומצטמצם ומחפשים אפיקי הכנסה. איך מנווטים בים הסוער?

"תראה לי אדם שיכול לסרב לכזה דבר"

האירוע Les Plumes d’Or ("נוצות הזהב") נולד בתחילת העשור הקודם כיוזמה של קבוצת יקבים ומסעדנים צרפתים שנמאס להם להתלונן על איכות הביקורת. כוויניירונים (כורמים שמייצרים את היין שלהם ולוקחים אחריות על היין מהאדמה ועד הכוס), הם שאפו למצויינות. את אותו סוג של כבוד מקצועי הם ציפו למצוא אצל מי שמדרג אותם, ויכול לרומם או לחסל אותם בהינף מקלדת. "למה שלא נהפוך את המבט", הם חשבו. "אנחנו הרי יודעים מי עושה עבודת טעימה מקצועית והביקורת שלו מבוססת ומוצדקת, ומי לא. למה שלא נבקר את המבקרים? למה שלא נחלק פרסים למי שימצאו ראויים בערב גאלה מושך תשומת לב, כמו האוסקר?".

נשמע פשוט? גאוני ומהפכני? כל התשובות נכונות. מה שבטוח, רק אדם שהוא איש רעים להתרועע, בעל אישיות ססגונית ורשת קשרים בלתי רגילה כמו פול אמסלם (Paul Amsellem), יכול היה להוציא את זה לפועל. נשוי לייננית כריסטין וורניי (מי שנכנסה לנעליים העצומות של אביה ג'ורג' באזור היין קונדרייה בצפון עמק הרון, לא רחוק מליון), הוא הגה את האירוע מתוך תחושה שהשיח המקצועי סביב יין הפך רווי אינטרסים, ושחסרה בו הכרה אמיתית בעבודת המבקרים.

אמסלם רצה ליצור במה שתכבד את מי שמתעמק, חוקר, טועם ומבקר ברצינות, תוך שמירה על יושרה מקצועית ועל סטנדרט גבוה של דיווח. הוא גיבש מודל שמאפשר שילוב בין חגיגה של תרבות יין לבין בחינה עניינית של איכות הסיקור - בלי להפוך את האירוע לתחרות נטולת עומק או לארוע יח"צני.

בטיימינג מושלם, חברו דוד סינאפיאן (David Sinapian), שמונה באותה העת למנכ"ל ארגון "השולחנות הגדולים בעולם" (Les Grandes Tables Du Monde) חיפש להצעיר את המותג שלו. "אם אתה רוצה אירוע שיהיה אבן שואבת, שייהפך למוסד מהותי עבור הענף כולו, אתה חייב להכניס פנימה גם את הגסטרונומיה. כך תיצור מפגש של שפים אגדתיים וייננים מופלאים. תראה לי אדם שיכול לסרב לכזה דבר".

המבקר: שומר סף או כלי בתעשיית היח"צ

האירוע זכה להצלחה למן היווסדו. נפגשו בו יקבים מהשורה הראשונה, מבקרי יין וקולינריה ותיקים וחדשים, ושפים מכוככבים שהגישו מנות מייצגות ואפשרו למשתתפים לראות את החיבור שבין הצלחת לכוס. הקהל המקצועי הרחב, סומליירים, יבואנים, אנשי שיווק, סוחרים, מנהלי יקבים וקהל חובב רכשו כרטיסים לטעימה ולגאלה ואפשרו את קיום האירוע.

נוצות הזהב (בשמו המלא: של היין והגסטרונומיה) נכנס בדיוק למשולש בנקודה הרגישה שלו, ומציע היפוך תפקידים באקט חברתי ותרבותי לא פחות מאשר באירוע מקצועי. התזה הייתה שאם מבקר יודע שגם היקבים וגם השפים, כלומר האנשים שהוא מסקר, מעריכים מקצועיות, עומק, שקיפות ויושרה - הוא ייטה להקפיד על כל אלה פי כמה. הפרסים המחולקים לא מיועד "לפנק" את המבקרים, אלא לבחון את טיב הכתיבה שלהם על פי אמות המידה שצויינו לעיל, ולבדוק אם המבקר עודנו שומר הסף או שנבלע בתוך תעשיית היח"צ.

לחלוק רעיונות עם עמיתים מוערכים

דמיינו שאת התשובה לשאלות הסיקור נותנת חוכמת ההמונים בקבוצה גדולה של מסוקרים. דמיינו שהיא מוכרזת בארוע באולם פריזאי מפואר. דמיינו שנוכחים בו כ-500 איש שהגיעו לטעימת יינות מהנחשקים בעולם. דמיינו שמוגשות מנות של שפים נחשבים כמו פייר גנייר, אן-סופי פיק, קיי קובאיאשי, מאורו קולגרקו, עמנואל רנו, מארק אברלן ופייר ארמה. דמיינו שבין השולחנות מסתובבים ייננים מכל רחבי צרפת, שמציעים לטעימה בקבוקי ארכיון נדירים שהביאו על מנת לחלוק רעיונות עם עמיתים מוערכים.

מימין: השפים דייויד סינפיאן, מתיו גילברט, אן-סופי פיק, פייר גנייר ומארק אברלן / צילום: Paul Bourdel

דמיינו את כל זה, ושאלו את השאלה המתבקשת: האם מודל כזה אפשרי גם בישראל? מצד אחד, השוק הישראלי קטן: מספר היקבים הבינוניים־גדולים מצומצם, ענף המסעדות מתפתח ודינמי אך לא יציב, והעיתונות המקצועית מצטמצמת. מצד שני, יש כאן קהילה מקצועית רעבה למצוינות, סצנת יין מתפתחת, שפים בעלי שם עולמי וקהל שמבין יין טוב מאי פעם.
האם אפשר לייצר בישראל אירוע שבו היקבים והמסעדנים (ואולי גם היבואנים) מדרגים את איכות הביקורת הישראלית, זו הכתובה, המשודרת והדיגיטלית? האם ענפי היין והקולינריה רוצים ומסוגלים להעמיד רף מקצועי למי שמסקרים אותו? ושאלה נוספת שראויה לדיון עמוק, כמו היין עצמו: האם המבקרים בישראל ישתפו פעולה עם היפוך המבט?

עוד כתבות

ויקטור בהר / צילום: ענבל מרמרי

"צעירים רואים בשוק המניות הכנסה קבועה. הם לא מבינים שתיקונים היסטוריים יכולים לקחת 20 שנה"

ויקטור בהר, הכלכלן הראשי של בנק הפועלים, בראיון לפודקאסט "כוחות השוק" של גלובס, מדבר על "החטא הקדמון" שרבים בשוק ההון מתעלמים ממנו: "הגירעונות גבוהים, אין ארוחות חינם", ועל המורשת החשובה שסיפקו לישראל "נערי האוצר" ● וגם: למה הורדת הריבית לא החזירה את הרוכשים לשוק הנדל"ן

הפקולטה. על משפיענים פיננסיים / צילום: Shutterstock

היינו רוצים לחשוב שמשפיענים פיננסיים פועלים בעיקר ממניעים מקצועיים. בפועל הם יעשו הכול בשביל עוקבים

מחקרים שופכים אור לא מחמיא על המשפיענים הפיננסיים הפועלים ברשתות החברתיות ● ההמלצות של רובם מונעות מחשש מהחמצה (FOMO) ומהיצמדות לעדר ומתברר שדווקא הפחות מיומנים זוכים ליותר עוקבים ● וגם, הטייה בלתי מודעת פוגעת בהזדמנות לפצות על ייצוג מגדרי חסר בתחום

איל פז, מנכ''ל מאסטרקארד ישראל / צילום: יח''צ

עם מאות עובדים וכבר בגיל 37: הקידום המטאורי של מנכ"ל חברת התשלומים

"התגייסתי לקורס טיס, אבל אחרי תשעה חודשים הבנתי שזה לא מתאים לי וחתמתי ויתור. עברתי לתותחנים. בהתחלה זה היה הלם של בוץ ותותחים, אבל בסוף יצאתי לקצונה" ● שיחה קצרה עם איל פז, מנכ"ל מאסטרקארד ישראל

אודי כגן בקמפיין ביטוח 9 / צילום: צילום מסך יוטיוב

ענף הפיננסים משתלט על הפסקת הפרסומות: דיסקונט הזכורה ביותר, ביטוח 9 האהובה

הפרסומת של דיסקונט היא הזכורה ביותר זה השבוע השלישי, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה● ביטוח 9 מחזירים לאוויר פרסומת ישנה לרגל סוף השנה ● וחברת התקשורת פרטנר מתברגת גבוה כבר בשבוע הראשון באוויר

גליל מדיקל בפארק ההייטק יקנעם / צילום: גיל ארבל

מפעל גליל מדיקל ביקנעם ייסגר, ופעילותו תועבר לאירלנד

בעלת השליטה בוסטון סיינטיפיק החליטה להעביר את הפעילות של מפעל גליל מדיקל לאירלנד, במעבר הדרגתי שיושלם ב-2028 ● עפ"י הערכות, במפעל מועסקים כ-100 עובדים

בודקים את המיתוס. על היוונים וחנוכה / צילום: אייל פישר

בניגוד למה שמספרים: החשמונאים לא הביסו את היוונים

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: אנטיוכוס בכלל לא מלך ביוון, והממלכה שלו לא הסתלקה בגלל החשמונאים

ניר ברקת ובצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת

השר ברקת נגד החלטת השר סמוטריץ' להכפיל את הפטור ממע"מ: "לא נערכה בחינה כלכלית. יפגע בצמיחה"

שר הכלכלה טוען במכתב ששלח הערב לשר האוצר שהכפלת תקרת הפטור ממע"מ על יבוא אישי אינה מבוססת נתונים ועלולה לפגוע בעסקים קטנים ובצמיחה של המשק ● בין החלופות שהוא מונה: הפחתת מע"מ על חשמל ומים או קביעת מע"מ דיפרנציאלי על ירקות ופירות

לארי אליסון, מייסד אורקל / צילום: Reuters, Noah Berger

אורקל צוללת: "במקום להרגיע את החששות, ההנהלה מגמגמת"

ענקית שירותי הענן והתוכנה אורקל פספסה את תחזית ההכנסות של האנליסטים ודיווחה על הכנסות של 16.06 מיליארד דולר ברבעון השלישי, ובעקבות זאת צנחה במסחר ● מה בדיוק הרתיע את המשקיעים?

ג'נסן האונג, מנכ''ל ומייסד אנבידיה, ועמית קריג, מנהל מרכז הפיתוח בישראל, במפגש עם אבינתן אור ונועה ארגמני

שורד השבי אבינתן אור נפגש עם מנכ"ל אנבידיה במטה החברה בארה"ב

המפגש התקיים במהלך ביקור של צמרת ההנהלה הישראלית במטה החברה בקליפורניה, כאשר אבינתן הגיע למקום בליווי בת זוגו, נועה ארגמני, שנחטפה עמו מהנובה ● ערב חטיפתו לפני יותר משנתיים, עבד אבינתן בצוות פיתוח הספקטרום של כרטיס התקשורת של אנבידיה

חולי סרטן חיים יותר שנים. אבל המדינה לא ערוכה / צילום: AI

"אולי אם הייתה לי קרחת היו רואים אותי": חולי סרטן חיים יותר שנים. אבל המדינה לא ערוכה לזה

מדע הסרטן והטיפול המתקדם בו הביאו בשורה לחולים, ובישראל כשני שלישים מהם זוכים לחיות יותר משנה מרגע הגילוי ● אלא שבפועל נוצר פה פסיפס מורכב של אנשים, עם צרכים שונים ומשתנים, שמערכות התמיכה לא יודעות לעכל: ממימון תרופות, דרך מענה בקהילה ועד הניסיון להשתלב בשגרה ובעבודה ● כרגע אין תוכנית לאומית ו"החולים החדשים" נופלים בין הכיסאות

גל תקיפות בלבנון (ארכיון)

3 שבועות לדדליין לחיזבאללה: גל תקיפות של צה"ל בלבנון

שר החוץ הלבנוני: קיבלנו אזהרות מגורמים ערביים ובין-לאומיים שישראל מתכננת פעולה צבאית נרחבת בלבנון ● ב"עובדה" נחשפו תיעודים של ששת החטופים שנרצחו בשבי ● בישראל חוששים להישאר באפלה לקראת שלב ב' של הפסקת האש ברצועת עזה, אליו חותרת ארה"ב, ומתנים את תחילתו בהשבת החלל החטוף האחרון רן גואילי ● אתמול דווח כי ישראל בודקת שטח שבו ייתכן שנקבר גואילי

עומרי כספי / צילום: Ilya Melnikov

עולה ליגה: עומרי כספי גייס 100 מיליון דולר לקרן ההון סיכון שלו

משקיע ההון סיכון וכוכב הכדורסל לשעבר גייס 100 מיליון דולר נוספים לקרן ההון סיכון, סוויש קפיטל ● הקרן החדשה תאפשר לסוויש להמשיך ולשמור על החזקותיה גם בשלבי גיוס מאוחרים יותר לחברות ● ויש לו גם מסר מעודד: "המשקיעים שלנו מאוד אופטימיים לגבי ישראל"

ג'ו ביידן / צילום: ap, Nam Y. Huh

רויטרס: "ביידן השעה את שיתוף המודיעין מעזה לישראל בשל חשש לפשעי מלחמה"

ברויטרס דווח כי בשלהי כהונת ביידן, גורמי מודיעין אמריקאים השעו זמנית חלק משיתוף המודיעין עם ישראל, בשל חשש בנוגע להתנהלותה במלחמה ברצועת עזה ● בוול סטריט ג'ורנל דווח כי בחודש שעבר ארה"ב פשטה על ספינה באוקיינוס ההודי והחרימה משלוח צבאי חריג מסין לאיראן ● עדכונים שוטפים 

המאמצים לא הניבו את התוצאות המקוות. מנהיגי אירופה באחת משיחותיהם עם נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

השבוע שבו ארה"ב לא רק נטשה את אירופה, אלא פנתה נגדה

מסמך מדיניות חדש שפרסמה ארה"ב מכריז כי אירופה "בדרך להכחדה תרבותית" בשל הגירה מוסלמית וכי על וושינגטון לעודד מפלגות ימין ● אחרי שנה של חנופה, אירופה הופתעה לגלות השבוע כי טראמפ רק מגביר את ההתקפות עליה. הקרמלין, מצידו, מברך על המסמך האמריקאי

מערכת החיסון נלחמת חזרה / צילום: Shutterstock

מערכת החיסון נלחמת חזרה: 3 מחקרים שיעזרו למנוע את מחלות העתיד

פרופ' יפעת מרבל, שנבחרה השבוע על ידי כתב העת Nature לאחת המשפיעות במדע, גילתה אוצר של אנטיביוטיקות פוטנציאליות ומתקדמת לשלב הבא במחקר ● פרופ' פמלה ביורקמן, כלת פרס וולף, עובדת על חיסון אחד למחלות שעוד לא נולדו ● ופרופ' רון דיסקין מכין מלכודות משוכללות לווירוסים ● כשהמגפה הבאה אורבת בפינה ומחקרי חיסונים מקוצצים, שלושה חוקרים נותנים סיבה לאופטימיות

BYD SEALION 05  פלאג–אין / צילום: יח''צ

בפחות מ-170 אלף שקל: הקרוס אובר הזה עושה כמעט 50 ק"מ לליטר דלק

הסינים ממשיכים לשנות את שוק הרכב, והפעם מגיע אלינו BYD SEALION 05: קרוס-אובר משפחתי מרווח ומאובזר היטב, המצויד בהנעת פלאג-אין בוגרת ומעניק טווח משולב חשמל-בנזין של מעל 1,000 ק"מ ● הרכב אינו חף מפגמים, אבל במחיר פתיחה של פחות מ–170 אלף שקל יש לו פוטנציאל להיות להיט מכירות

מבלים בפסטיבל הבירה ''הופי'' / צילום: עידן עטייה

למה בוטל פסטיבל הבירה שעשה לישראל יופי של הסברה?

פסטיבל הבירה הבינלאומי "הופי" נערך בתל אביב 4 שנים, הביא הנה נציגי מבשלות בירה מחו"ל ואף שבר חרמות בזמן המלחמה ● השנה הוא לא יתקיים בשל רגולציה מחמירה: "הדרישה אבסורדית, עלות הבדיקה הנדרשת עולה על שווי הסחורה"

עץ האשוח בכיכר המעיין בנצרת / צילום: יזיד חמיס

ביקרנו בשלושה יישובים שחוגגים כריסמס. אלה האטרקציות המרכזיות

שוק לילה במלון מיתולוגי, מאפייה מטריפה, ארוחה אותנטית בבית אבן עתיק, מסעדת שף וגם יקב ● ביקרנו בשלושה יישובים נוצריים בגליל שיציינו בשבוע הבא את חג המולד ● חגית אברון תופרת יום

''סיח''. הפופ-אפ יהפוך למסעדה קבועה / צילום: נדב יהלומי

"קולינריה היא היום הדרך להביא אנשים לשטחי מסחר, ויזמי הנדל"ן מבינים את זה"

"רביעיית פלורנטין" היה מתחם עירוני תל אביבי שלא התרומם, עד שאנשי JTLV החליטו להפוך אותו לאתר עלייה לרגל קולינרי ● הם הציעו לאנשים עם סיפור טוב ואוכל טוב נכס לתקופה קצובה ללא שכ"ד, ומעטפת יח"צ ● עסקי האוכל ניערו את המוניטין: "אוכל זה משהו שאנשים מוכנים לנסוע בשבילו"

יו''ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד / צילום: דוברות ההסתדרות

פרשת "יד לוחצת יד": ביהמ"ש ידון בבקשת המשטרה להרחיק את ארנון בר דוד מההסתדרות עד מרץ 2026

לפי המשטרה, יו"ר ההסתדרות "רקם מנגנון שוחדי", וחזרתו לתפקיד עלולה לאפשר ביצוע עבירות זהות ושיבוש חקירה ● בר דוד, המורחק מההסתדרות מאז נעצר בנובמבר, מסכים להרחקה נוספת לשבועיים בלבד – ומציע כי אז יחזור לתפקיד, אך לא יעסוק במינוי דירקטורים ובמכרזים, וייפגש עם מעורבים בפרשה רק בנוכחות יועץ משפטי או מבקר ההסתדרות