גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בעולם כבר למדו: הפחתות ריבית לא מייצרות ביקוש לדירות - וזו הסיבה

בזמן שאצלנו בנק ישראל רק החל להוריד את הריבית, מאירופה ועד צפון אמריקה הבנקים המרכזיים נמצאים בעיצומה של סדרת הפחתות ● עם זאת, הנתונים מראים כי השפעת המדיניות המוניטרית על מחירי הדיור חלשה יחסית ● למרות ההבדלים בין הכלכלות והאתגרים של ישראל, נשאלת השאלה: האם גם כאן נראה מגמה דומה?

מה יחזיר את הקונים לשוק הנדל''ן / איור: גיל ג'יבלי
מה יחזיר את הקונים לשוק הנדל''ן / איור: גיל ג'יבלי

הנתונים המעידים על הקיפאון בענף הנדל"ן ממשיכים להצטבר, והתמונה באשר לביקוש הנמוך לדירות הולכת ומתחדדת.

מעל 83 אלף דירות על המדף: מה כדאי לדעת על הנתון החריג של שוק הנדל"ן?
לא רק המחירים שירדו: המכה שספגו רוכשי הדירות החדשות
הכלכלן הבכיר שמעריך: מחירי הדירות ימשיכו לרדת, עד לנקודה הזו

על-פי נתוני משרד האוצר, אוקטובר 2025 נחשב לאחד מהחודשים הנמוכים ביותר בעשורים האחרונים מבחינת היקף העסקאות שהתבצעו בו - ירידה המשקפת היסוס עמוק מצד הרוכשים.

זאת, במקביל להיצע הדירות החדשות הלא מכורות בחודשים אוגוסט-אוקטובר, שירד לראשונה מאפריל 2022, מה שעשוי להעיד על כך שהקבלנים התחילו להוריד את הרגל מהגז.

נתונים אלה מתקבלים למרות סיום המלחמה ותחילתו של תהליך הפחתת הריבית מצד בנק ישראל, ומעלים את השאלה: האם הפחתות הריבית בלבד יצליחו להחזיר את הקונים למשרדי המכירות?

הניסיון ממדינות אחרות אינו מעודד

"כשבוחנים מדינות אחרות בעולם, אפשר לראות שהפחתות הריבית לא החזירו את הביקושים בשוק הנדל"ן", מסביר אלכס זבז'ינסקי, כלכלן ראשי בבית ההשקעות מיטב.

זבז'ינסקי בחן את מחירי הדירות בשנתיים האחרונות בכלכלות אחרות, כגון גוש האירו, בריטניה, קנדה, שווייץ ושבדיה, שם תהליך הפחתת הריבית החל כבר לפני שנה וחצי, באמצע שנת 2024.

"ברוב המדינות, קצב השינוי במדד מחירי הדירות המשיך לרדת, מה שיכול להעיד שהביקוש לדירות לא התחדש משמעותית בתגובה להורדת ריבית", מסביר זבז'ינסקי.

"בניגוד לישראל, שהייתה שרויה במצב של מלחמה, בשאר העולם תהליך הפחתות הריבית התחיל כבר באמצע שנת 2024, כאשר שיעורי האינפלציה הגבוהים החלו להתמתן לאחר משבר הקורונה", מוסיף זבז'ינסקי.

"עם זאת, משבר הקורונה הוא זה שהוביל לזינוק חד במחירי הדירות, ולמעשה היכולת והנגישות לרכישת דירה קטנו באופן משמעותי בצורה גורפת בכלל הכלכלות המערביות", הוא אומר.

נקודה נוספת שזבז'ינסקי בחן היא ביצועי מדדי המניות של חברות הנדל"ן בארה"ב, באירופה, בקנדה ובבריטניה. אלה, לדבריו, "המשיכו להציג תת-ביצוע ביחס למדדים הכלליים, גם אחרי שהריבית כבר התחילה לרדת".

לדבריו, מגמה זו משקפת את הדשדוש בענף ומעידה על כך שהשוק ככל הנראה אינו צופה צמיחה משמעותית בחברות הנדל"ן.

הקשר בין מחירי הדירות וגובה הריבית נחקר בעבר מספר פעמים בעולם, וגם בישראל. כך, בשנת 2021 ביצע בנק ישראל ניתוח שבדק את קשרי הטווח הארוך והדינמיקה של הטווח הקצר בשוק הדיור בישראל.

באותו מחקר נמצא כי הריבית הריאלית הקצרה (ריבית בנק ישראל בניכוי הציפיות לאינפלציה) הסבירה כרבע מהעלייה במחירי הדירות בשנים 2008-2011, אך בשנים שלאחר מכן נמצא כי תרומתה אפסית.

ההשפעה האמיתית של הריבית מינורית מאוד

עוד נמצא באותו מחקר כי הגורמים למגמה דאז נתמכו בשל מחסור בדירות ועלייה בהכנסתם של משקי הבית, כאשר אלה היו שני הגורמים העיקריים שתמכו בעליית מחירי הדירות ולא גובה הריבית.

במחקר בינלאומי אחר, המשותף לבנק הלאומי של צ'כיה, לאוניברסיטת צ'ארלס בפראג ול-CEPR, המרכז האירופי לחקר מדיניות כלכלית, שהתפרסם בשנת 2022, עלה כי ההשפעה האמיתית של העלאת ריבית למשל על מחירי הדיור היא מינורית מאוד.

המחקר אז בחן מתי המדיניות המוניטרית מניעה את מחירי הבתים, בתקופה שבה מדינות רבות החלו לעלות את הריבית במטרה להילחם באינפלציה הגואה לאחר הקורונה.

מתוך המחקר עלה כי "השפעת המדיניות המוניטרית על מחירי הדירות אינה ודאית, אינה יציבה וחלשה בדרך-כלל".

בנק ישראל בעצמו התייחס לאותו מחקר וציין כי "מחקר חדש, שבנוי בצורה של מטה-אנליזה של 31 מחקרים על 45 מדינות, מראה כי השפעת המדיניות המוניטרית על מחירי הדירות חלשה יחסית".

לטענת מנסחי המחקר, העלאת הריבית בנקודת אחוז אחת על-ידי הבנק המרכזי הביאה, בממוצע, לירידה של 0.7% בלבד במחירי הדירות, כאשר הירידה הגיעה לשיאה רק כשנתיים לאחר אותה העלאת ריבית.

בדוח של בנק ישראל, שכאמור ציטט את המחקר, נכתב כי "רבעון אחד לאחר העלאת הריבית, השפעתה אינה מורגשת כלל".

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

שילוב של מחירים גבוהים ושכר נמוך

למחקר הנ"ל הייתה חשיבות רבה באותה תקופה בכל הנוגע למדיניות הבנקים המרכזיים ברחבי העולם. זאת, משום שלא מעט מהבנקים נקטו גישה של העלאת הריבית, לעתים מעבר לצורך, משום שהסתמכו על ההנחה שלפיה שהעלאת הריבית משפיעה באופן ישיר ואפקטיבי על שוק הדיור.

זבז'ינסקי מעריך כי שוק הנדל"ן בישראל יתקשה להתאושש, למרות סיום המלחמה והתחלת תהליך הורדת הריבית, וזאת בעיקר בשל בעיית נגישות הציבור הרחב לרכישת דירה.

לדבריו, הבעיה המרכזית אינה בהכרח בגובה הריבית, אלא בשילוב של מחירים גבוהים ורמות שכר שאינן מספקות לרוב הציבור את היכולת להתמודד עם עלות רכישת הדירה.

מה כן יצליח לעודד את הביקוש בשוק?

לפי הערכתו, כדי לראות חזרה משמעותית בביקוש לדירות, יש צורך בשילוב של שלושה תנאים חיוניים: ראשית, על השכר הממוצע לעלות באופן משמעותי, כך שתהיה לרוכשים יכולת כלכלית להתמודד עם עלות הדירה.

שנית, עלויות המימון צריכות להיות זולות יותר; ולבסוף, המחירים עצמם צריכים להתייצב ברמות נמוכות יותר, כך שיגדילו את נגישות השוק וימנעו מחסום כלכלי לרוב הקונים.

בנוגע להשפעת הורדות הריבית, זבז'ינסקי מציין כי כדי שהריבית תתחיל להשפיע באופן משמעותי על הביקוש לדירות, היא צריכה לרדת לרמה של כ-2% לפחות, אך בפועל אנחנו עדיין רחוקים מאוד מהמדרגה הזו.

במילים אחרות, הפחתות ריבית של כ-75 נקודות בסיס בשנה הקרובה, כפי שהשוק מתמחר, יביאו את הריבית הגלומה לשיעור של כ-3.5%, רמה שאינה מספיקה לשנות את תמונת המצב בשוק.

עוד כתבות

המבורגר שרימפס / צילום: חיים יוסף

לא טרנדית ולא מתחנפת: מסעדה שהיא עדיין אחת הטובות בת"א

המסעדה שייסד אוראל קמחי לפני 13 שנה מציעה אוכל גבוה או פשוט, בצלחות פיין דיינינג או שאוכלים עם הידיים – העיקר שתתענגו

פרויקט של קטה בפתח תקווה / הדמיה: VIEWPOINT

כמה שוות ההטבות בשוק הדיור לעמיתי חבר?

מבצע של חברת קטה גרופ למילואימניקים בפתח תקווה מבטיח ארנונה לחמש שנים, ומבצע של חבר בשלושה פרויקטים שונים מציע הנחות עמוקות יותר, של כ־15% ממחיר הדירה ● מאחורי המבצעים

ראש הממשלה בנימין נתניהו וראש ממשלת הודו נרנדרה מודי בנתב״ג, היום / צילום: קובי גדעון, לע״מ

"קצר אך מאוד פרודוקטיבי": על הביקור ההיסטורי של מודי בישראל

ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי, חזר למולדתו אך הביקור משאיר אחריו הישגים היסטוריים ● בתוך כך, בין ישראל להודו נחתמו 16 מזכרי הבנות במגוון תחומים, בהם חדשנות חקלאית והעמקת קשרי הטכנולוגיה ● "זוהי שותפות אסטרטגית מיוחדת, המסמלת את השאיפות של שני העמים", סיכם מודי

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

בכיר אמריקאי: השיחות עם איראן היו חיוביות

שר החוץ של עומאן: "התקדמות משמעותית במשא ומתן בין ארצות הברית לאיראן"  ● שישה מטוסי F-22 נוספים בדרך לישראל, פיקוד העורף מרחיב את התרגול ● שר החוץ האמריקאי רוביו: ההתעקשות של איראן שלא לדון בטילים הבליסטיים שלה היא "בעיה גדולה מאוד" ● מומחים ודיפלומטים: תוכנית הגרעין של איראן לא התקדמה באופן ממשי מאז המלחמה עם ישראל ביוני ● עדכונים שוטפים

גיל גבע, יו''ר קבוצת תדהר / צילום: עופר חג'יוב

תדהר בדרך להנפקה במאי בשווי מתוכנן של 7-8 מיליארד שקל

ההנפקה של חברת הנדל"ן צפויה להיות אחת הגדולות בבורסה בשנים האחרונות ● ההנפקה תיעשה עפ"י הדוחות השנתיים של תדהר ל-2025, והסכום שיגויס יהיה כ-20% מהשווי שיושג, כלומר בין 1.4 ל-1.6 מיליארד שקל ● עם זאת, לבעלי החברה ברור כי המתיחות מול איראן והתרחישים השונים עשויים לשנות את התוכנית

פאנלים סולאריים על גג בית מגורים / צילום: Shutterstock

בשורה ליזמים הסולאריים: רשות החשמל יוצאת למבצע פינוי מקום ברשת

רשות החשמל מנסה "לנקות" את הרשת מפרויקטים שלא יוצאים לפועל, ומציעה ליזמים החזר של עד 50 מיליון שקל ● בכך, היא מנסה לפתור את העומס על רשת החשמל ולתת מקום לפרויקטים חדשים ● ואיך ימנעו בעיות כאלה בעתיד?

ביהמ''ש לענייני משפחה בת''א / צילום: אמיר מאירי

מה קורה כשהמטפלת של המנוחה טוענת שהייתה ידועה בציבור שלה?

אישה בעלת אמצעים במצב בריאותי מורכב הגיעה להסדר עם אישה נוספת, שעברה להתגורר בביתה וסייעה לה בשירותים יומיומיים - ובתמורה קיבלה מגורים בחינם ודמי כיס חודשיים ● לאחר מותה, המטפלת פנתה לבית המשפט לענייני משפחה וביקשה להכיר בה כידועה בציבור של המנוחה. מה נפסק?

צ'רי מוטורס / צילום: דניאל דהרי

רישיון היבוא של קרסו למותג הדגל שלו צפוי לקבל אישור, אבל רק לשנה אחת

ברשות התחרות סבורים שחידוש הזיכיון של צ’רי בידי קרסו מוטורס אינו צפוי לפגוע בתחרות בשוק הרכב - אך ממליצים להגביל את האישור לשנה בלבד, כחלק מבחינה רחבה של ריכוזיות בענף ● ההמלצה מגיעה בזמן שחברות אחרות, בהם GAC וטלקאר, קיבלו הארכות קצרות של שלושה חודשים בלבד, ובצל הזינוק החד במכירות צ’רי, שהפכו למנוע הרווח המרכזי של קרסו

ניסויים בתרופות / אילוסטרציה: Shutterstock

ניסוי אחד וזהו: ה־FDA משנה באופן דרמטי את הכללים בדרך לאישור תרופות

מנהל המזון והתרופות בארה"ב הודיע שמעכשיו חברות יידרשו לבצע ניסוי יעילות גדול אחד במקום שניים, כפי שהיה נהוג עד כה ● מדובר בשינוי שיאפשר להוזיל ולקצר משמעותית את הפיתוח ● בתעשייה מרוצים, אבל לד"ר ג'רמי לוין, מנכ"ל טבע לשעבר, יש גם אזהרה לישראלים

מוסך / אילוסטרציה: Shutterstock

פגוש קדמי בחצי מחיר: פסק הדין ששם סוף לחגיגה של מחירי החלפים

בג"ץ קבע השבוע כי אין לחייב את חברות הביטוח לשלם מחירי המחירון הגבוהים על חלפים בתאונות רכב ● זאת בניגוד לדרישת איגוד המוסכים, שהגיש את העתירה ● בשוק מקווים כי הפסיקה, שמוזילה את עלויות תיקוני הרכב, תתגלגל לפרמיות הביטוח לטווח הארוך

טהרן, איראן / צילום: ap, Vahid Salemi

"צאו באופן מיידי": שורת מדינות במסר לאזרחיהן במזרח התיכון

גרמניה, הודו, קוריאה הדרומית, אוסטרליה ומדינות נוספות הוציאו בזו אחר זו אזהרות רשמיות לאזרחיהן לעזוב את איראן מיידית ● ראש ממשלת פולין: "כולנו יודעים מה הכוונה"

טל דיליאן / איור: גיל ג'יבלי

פרשת הריגול שטלטלה את אירופה: שמונה שנות מאסר למייסד הישראלי

ארבעה בכירים בחברת הסייבר ההתקפי אינטלקסה, ביניהם שני ישראלים, הורשעו בפגיעה בפרטיות ובהאזנות סתר ● כעת, גזר הדין מעוכב עד להכרעה בערעור ומסמן תקדים בינלאומי נגד יצרנית רוגלה

נכס של אול-יר בניו יורק / צילום: מצגת החברה

7 חברות כבר קרסו, ומיליארדים ירדו לטמיון. אז למה הטרנד המסוכן בבורסה ממשיך?

מאז החלו הנפקות של חברות נדל"ן מארה"ב בבורסה המקומית לפני כמעט 20 שנה, קרסו כבר שבע מהן, אך גם היום הן ממשיכות להגיע בהמוניהן ולגייס מיליארדי שקלים מהמשקיעים בת"א ● מדוע זה קורה, מי המרוויחים והנפגעים, ומה עושה הרגולטור שמפקח על התופעה? ● כסף בסיכון

משה סעדה, הליכוד. פרסום ברשתות החברתיות, 24.02.26 / צילום:  דני שם טוב, דוברות הכנסת

מי יחקור את השוטרים? כך הגיעה מח"ש לפרקליטות, וזאת משמעות ההוצאה ממנה

המאבק על הכפיפות של המחלקה לחקירות שוטרים עולה מדרגה - והמשפטנים מזהירים מפני הפיכת המחלקה ל"כלי בידי השלטון" ● אבל למה מלכתחילה מח"ש הגיעה דווקא לפרקליטות המדינה, והאם זה הסדר שיש כמותו בעולם?

פיטר פלצ'יק / צילום: פאקו לוזאנו

"התמסחרתי? אין לי בעיה עם זה": פיטר פלצ'יק לא מתנצל על זה שהוא עושה כסף

לצד קריירת הספורט המרשימה, פיטר פלצ'יק דאג לפתח קריירה מסחרית, לשמש כפרזנטור של מותגים חזקים ואפילו להשתתף ברוקדים עם כוכבים ● בראיון לפודקאסט "מגרש עסקי" הוא מספר איך נראים החיים הכלכליים של ספורטאי אולימפי בישראל, ומשחזר את הרגע המיוחד עם המאמן שלו אורן סמדג'ה ● והיעד הבא? "אני בשלבים של הבאת מותג בלוקצ'יין לארץ. בעוד עשור אהיה עמוק בעולם העסקי"

רה''מ בנימין נתניהו ורה''מ הודו נרנדרה מודי בתערוכת חדשנות / צילום: מעיין טואף -לע''מ

מקורות רשמיים: ישראל מקדמת יבוא כלי רכב מהודו

ישראל מכוונת לתעשיית הרכב ההודית: בממשלה מקדמים יבוא רכב ואף פתיחת הדלת לתקינה הודית, סוגיה שנדונה גם בביקורו של ראש הממשלה נרנדרה מודי ● במקביל צ'רי מתרחבת באירופה באמצעות יבואן ישראלי ● וגם: מגמת הורדת מחירי המחירון של דגמים חדשים לא עוצרת ● השבוע בענף הרכב

ניקולאי טנגן, מנכ''ל קרן העושר הנורבגית / צילום: Reuters, NTB Scanpix/Nina E. Rangoy

אחת המשקיעות הגדולות בעולם חשפה כלי חדש לאיתור סיכונים

קרן העושר הנורווגית הודיעה כי החלה להשתמש בכלי בינה מלאכותית כדי לאתר סיכונים ולקבל החלטות על מכירת אחזקות ● כך היא עושה את זה

יעקב אטרקצ'י, בעל השליטה באאורה / צילום: ראובן קפלינסקי

בהיקף 650 מיליון שקל: שיתוף הפעולה החדש של כלל ביטוח ואאורה

חברת הביטוח תשקיע 450 מיליון שקל בפרויקטים אותם מקדמת חברת הבת של חברת הנדל"ן, "אאורה מחדשים את ישראל" ● בתמורה, היא תחזיק ב-30-35% מהזכויות בפרויקטים, ותקבל זכות ראשונים להשקיע בפרויקטים עתידיים בהיקף של עד 200 מיליון שקל

אילוסטרציה: Shutterstock

הותר לפרסום: חברה ביטחונית ישראלית עומדת בלב פרשת עבירות מס ועבירות כלכליות

החקירה, שנפתחה בשנת 2021, התנהלה ע"י רשות המסים ומשטרת ישראל תחת צו איסור פרסום גורף ● אתמול התיר ביהמ"ש לפרסם את עצם קיום החקירה, ואולם פרטי הפרשה המלאים, החשדות, שם החברה ושמות החשודים עדיין אסורים בפרסום

הקריה בתל אביב / צילום: Shutterstock

תל השומר בפנים, הקריה עדיין לא: נחתם הסכם לפינוי 11 בסיסי צה"ל

על פי ההסכם, פינוי הבסיסים יאפשר הקמה של כמעט 19 אלף יח"ד על פני כ־2,300 דונמים במרכז הארץ • לגבי פינוי הקריה בתל אביב – תוקם מנהלת משותפת שתקדם תהליך לבחינת היתכנות ההעתקה