גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סופרת הילדים שמגלגלת מיליונים: "בתעשייה כועסים, אבל אני לא מתנצלת"

עם יותר מחצי מיליון עותקים, חמש עונות בטלוויזיה, 300 אלף צופים בהצגות ושלל מרצ'נדייז - המותג כראמל הוא לא רק סדרת ספרים, אלא מפעל קמעונאי שהכניס עד כה יותר מ-10 מיליון שקל ● מאירה ברנע-גולדברג, שעומדת מאחורי התופעה, מסבירה: "סופרים מזלזלים במי שעושה מאמצים. אבל אני לא יכולה להיות חולת שחפת בעליית גג, לכתוב ספר ולזכות בפרס נובל"

מאירה ברנע-גולדברג וכראמל / צילום: ליה יפה
מאירה ברנע-גולדברג וכראמל / צילום: ליה יפה

את האישה שמאחורי החתול המפורסם בישראל, כראמל, אני מחכה לפגוש לאחר הרצאתה בכנס להורים לילדים עם מוגבלויות, שהיא מעבירה בעקבות הסיפור האישי שלה - אמא לילד עם אוטיזם. באולם אפשר ממש לחוש בריכוז של הקהל. ממש כמו בספרים שלה, היא שולטת בו באמצעות אמנות הסטוריטלינג שלה. היכולת של מאירה ברנע־גולדברג לתפוס את הקהל פנומנלית.

כך טיפס מיקי פדרמן לצמרת עשירי ישראל
עסקי הביוטי מעולם לא היו תחרותיים יותר, אבל ספורה מתכננת להישאר בצמרת
כך ישראל יכולה להרוויח מהצרות של יפן

בסיום אני רואה את האנשים מקיפים אותה, חלקם רוצים להחמיא, חלקם רוצים סלפי או ברכה מצולמת לילדים, חלקם מבקשים עצה או לשתף מחייהם. אחד האבות מספר לה משהו בשקט, והיא פורסת זרועות ומחבקת אותו בחום. אחרי 20 דקות שבהן היא מוודאה שכולם קיבלו את היחס הראוי היא מתפנה לראיון. "אני עדיין באדרנלין מההרצאה", היא אומרת לי, ומוציאה שקית שוקו מהתיק כי היא "לא שותה קפה".

המותג כראמל, שהחל את דרכו לפני 11 שנה בספר ילדים ראשון, הוא היום לא פחות מתופעה תרבותית, וברנע־גולדברג היא אימפריה מסחרית וקמעונאית. לפני שבועיים יצא הספר העשירי והאחרון בסדרה, שמכרה עד כה יותר מחצי מיליון עותקים. אליהם הצטרפו בדרך "כראמל - הקומיקס", שכבר ארבע שנים ניצב בראש רבי־המכר לילדים בישראל, סדרת הטלוויזיה בכאן, עם עשרות מיליוני צפיות ועונה חמישית בדרך, והצגות תיאטרון, שיותר מ־300 אלף איש צפו בהן. בימים אלה עולה ההצגה "כראמל 3".

לצד כל אלה יש גם מרצ'נדייז, שכוללים קולקציית בגדים וכלי אוכל, משחקי קופסה, מצעים, תיקים ובובות - וכולם שיתופי פעולה עם מותגים מובילים. השנה גם נחגג בפעם השנייה פסטיבל כראמל בדיזנגוף סנטר, עם פעילויות ומופעים ברוח הבובה והסיפור ומפגשי מעריצים עם כוכבי הסדרה.

עד היום הפעילות הקמעונאית של כראמל - לא כולל מכירות הספרים - חצתה את רף 10 מיליון השקלים. "זה לא שבן לילה הפכתי לכוכבת", חשוב לה להבהיר. "בכל שנה הצלחתי להזיז עוד משהו. אני חושבת שעד אז לא חשבו כאן שספרות ילדים ונוער היא גם סוג של משחק. אם אני רוצה שהילדים יקראו, אני צריכה לעניין אותם כל הזמן ולגרום להם לרצות לשחק איתי את המשחק. חלק ממנו זה לעבור בכל מיני פורמטים ולראות מה קורה.

"כשכראמל היה ספר מאוד מצליח, ומכר יותר מ־100 אלף עותקים והיה ברשימת רבי־המכר, לא פחדתי להפוך אותו לטלוויזיה ותיאטרון, והם עשו אותו לאגדה. אם לא רואים פורמטים אחרים כמתחרים, אפשר לרוץ יחד. הילדים לא יצאו מהספרים, להפך. הם קופצים בין המדיומים. זה משהו שאין כמעט בישראל".

ההשראה מהבן אבישי

לא תמיד זה נראה ככה. "כשכראמל הראשון יצא לפני 11 שנים האמנתי מאוד שיקרה משהו גדול, אבל אף אחד אחר לא האמין בי. בהוצאה אמרו לא למהר לכתוב את הספר השני, שספרות הילדים והנוער בקריסה. זה עצבן אותי אז כתבתי בכל זאת. חיכיתי שמישהו יבקש, וזה לא קרה, אז החלטתי לקחת את הגורל בידיים שלי. ידעתי שהספר הזה חייב להצליח כדי שבספר השלישי אשלב את הדמות של ויש, שמבוססת על הבן שלי, אבישי. זו הייתה התוכנית מההתחלה, שכשיגיע ליסודי אכניס אותו כדמות וילדים יבינו שאוטיזם הוא לא קללה".

כדי לשווק את ספריה בהתחלה ברנע־גולדברג הייתה עוברת בין בתי ספר. "אף אחד לא הסתכל עליי, אבל היה לי שיח עם הילדים, הם רצו לקנות את הספר. אחרי ביקור כזה הספרים נגמרו בחנויות באותה העיר. 2018 הייתה קריטית. הדמות של ויש נכנסה לספר, שנכנס ישר למקום הראשון ברשימת רבי־המכר".

ואז הגיעה הקורונה. "בתקופה הזאת הוצאתי שני ספרים והייתי במפגשים כל יום בזום. ואז הגיעה ההצעה מחברת ההפקות יולי־אוגוסט לכאן. כשסדרת הטלוויזיה יצאה, זו הייתה תופעת טבע. מתוך חמישה ספרים ברשימת רבי־המכר - חמישה היו שלי. בבית הדפוס לא הספיקו לייצר. ההתפוצצות הייתה מטורפת, אבל השיא היה באמת בפסטיבל בדיזנגוף סנטר".

אלכס קפלן, מנהל השיווק המיתולוגי של הסנטר, פנה אליה, אמר שהוא עוקב אחריה שנים בפייסבוק והציע לה ליצור פסטיבל שמבוסס על החתול הספרותי. לבקשתה גם השחקנים מהטלוויזיה שולבו. "זו הפעם הראשונה שהסנטר משקיעים במותג ישראלי. הם עושים דיסני, הארי פוטר, מארוול - ופתאום פעמיים כראמל. חשבתי לעצמי, וואו, כמה זכיתי".

"הסתימות הצילה אותי"

היא גדלה בפתח תקווה לאבא היסטוריון כדורגל של ארץ ישראל ואמא מורה. אם תשאלו את המורה שלה בבית הספר היסודי, היא פחות ראתה את עתידה במקצוע. "היא תלשה לי את הקומיקס שציירתי, קרעה לגזרים, ואמרה מול כל הכיתה 'מפה לא תבוא הפרנסה'. אם היא רק הייתה יודעת. באופן כללי בילדות קיבלתי תחושה שאני סתומה ושלא יהיה איתי שום דבר", היא מספרת. בבית הספר היא הרחיבה לבגרות ספרות וסוציולוגיה.

בצבא היא שירתה ביאחב"ל. "כשהשתחררתי, התחלתי לעבוד במוקד שירות לקוחות של קופת חולים. היו שם חוקים ומשמעת, אהבתי את העבודה, היה לי אכפת מהאנשים שהתקשרו, אבל לא רציתי לשבת לעד בתוך אשקובית 12 שעות ביום, ושיצעקו עליי בשביל 16 שקל לשעה".

ואז נפתחה חנות צומת ספרים בקניון פתח תקווה וברנע־גולדברג הודיעה להם שהיא מעוניינת בעבודה. "שם הבנתי שיש לי יכולות. אנשים אהבו לשמוע אותי מדברת על ספרים והאמינו בהמלצות שלי. אז גם אמרתי לעצמי לראשונה שאולי אוכל לכתוב ספרים".

רק אז?
"כן. מה לי ולסופרת? סופרים הם גלילה רון־פדר, עמוס עוז, מאיר שלו. איך אפשר להגיד את השם שלי בכלל איתם? הייתי עלובה ושקופה. זו הסיבה שעכשיו אני מאמינה בכל ילד שאני פוגשת,כי אם אני הצלחתי אז כל אחד יכול".

15 שנים אחרי שהחלה לעבוד בצומת ספרים התפטרה כדי לכתוב במשרה מלאה. "בעלי אמר: מצידי אחלק דואר ואהיה שומר ואעבוד בלילות עד שתביני איך את מתפרנסת מזה. את צריכה לעשות משהו עם הכישרון שלך.

"אני אומרת שהסתימות שייחסו לי כשהייתי קטנה הצילה אותי כמבוגרת, כי איזה מבוגר יגיד 'אני אכתוב ספר שיהיה רב־מכר, וכולם יאהבו את הבן שלי בזכותו ולא יצחקו עליו?'. מי חושב מחשבות אינפנטיליות כאלה? רק מי שהוא ילד בעצמו עם מחשבות של ילד. וזו אני.

"עברתי מהפך גדול באמונה ביכולות שלי. הייתי עומדת בימי חתימות, סופרים אחרים היו צוחקים עליי, פותחים עליי סטטוסים בפייסבוק ואומרים שזו בושה. היום כולם עושים את זה".

למה צחקו?
"סופרים מפחדים מהמילה שיווק. אבל אני פשוט הגעתי לפגוש אנשים. לא הזמינו אותי, אז אמרתי שאזמין את עצמי. מזלזלים במי שעושה מאמצים, מתוך אמונה שאמן צריך לשבת בבית ושיבואו אליו. אבל זה לא עובד כך. זו לא התקופה. אני לא יכולה עכשיו להיות חולת שחפת בעליית גג, לכתוב ספר ולזכות בפרס נובל.

כראמל בכאן חינוכית / צילום: מיכה לובטון

"כועסים שאני מתפרנסת מזה"

והיה דבר אחד שבעיקר עזר לה, הרשתות החברתיות. "הן שחררו אותי מלחכות שמישהו יעשה בשבילי. אין הרבה התעניינות בספרות ילדים ונוער. אף אחד לא כותב עליה, אף אחד לא מראיין סופרים. אז אחרי שכולם אמרו לי שאני לא מעניינת אף אחד, גיליתי שאני כן מעניינת, ואם לא היו רשתות, אז לא הייתי יכולה לגלות שאני כן".

"זה נראה מוזר, כי לימדו אותנו שמספרים אי אפשר להתפרנס, שסופר רוצה רק להביע את האמנות שלו. כך גם אני חשבתי בהתחלה, אבל אז הבנתי שאפשר גם לכתוב מתוך תשוקה וגם להרוויח מזה. ועל זה אנשים שונאים לדבר. נורא כועסים עליי שאני מתפרנסת מספרים. אבל מה לעשות שזו העבודה שלי? אני לא צריכה להתנצל על שאני סופרת".

סופרים בישראל באמת מתקשים להתפרנס מכתיבה.
"שמעי, אני מרוויחה בדיוק כמו כל הסופרים בישראל. פשוט תכננתי את הקריירה. אני מוציאה שניים־שלושה ספרים בשנה, כותבת הרבה בלילות ומרוויחה יפה. אף פעם לא הרווחתי חצי שקל לספר, והחוזה שקיבלתי הוא כמו של כל הסופרים בהוצאה של כנרת זמורה ביתן. פשוט אני מוציאה ספרים. אם אוציא ספר פעם בחמש שנים אז לא אצליח להתפרנס".

כמה אנשים עובדים אצלך בכל האימפריה הזאת?
"אני לא מעסיקה אף אחד. יש לי סוכנת מסחור וסוכן הרצאות, ואת שאר הדברים אני עושה לבד. אני לא יכולה לשלם לארבעה אנשים שיעשו את הדברים האלה. אם אתחיל לשלם לאנשים, לא יישאר. אני המשרתת, העבד והאדון. אני הכול".

את אומרת שאין לך בעיה עם שיווק. אבל מרצ'נדייז זה כבר כמה רמות מעל.
"את יודעת איזה אוספים יש לי בבית? הארי פוטר, בילבי, מומינים, לילה טוב ירח. מוצרים שאני רואה אותם ומחייכת. ישנתי תקופה ארוכה מחובקת עם בובה של חזרזיר מפו הדב כשהייתי חמש שנים בטיפולי פוריות, וכל מה שעשיתי היה לקרוא 'פו הדב' כי הייתי עצובה כל הזמן. הקטע שילדים הולכים לישון עם בובה של כראמל זה מטורף בעיניי.

"יש מצעים של כראמל, כמו שיש מצעים של כספיון ופיג'מה של איה פלוטו. למה כספיון יותר טוב מכראמל? למה לא אומרים שלאה גולדברג התמסחרה? זה עוד משהו שמניע את הרצון של הילדים לקרוא ספרים. המרצ'נדייז כל כך שוליים ברווחים. כל מה שיגרום לילדים לקרוא, בשבילי הוא טוב".

את אומרת שחלק מההשראה לכראמל היה הארי פוטר.
"אני זוכרת שהסתכלתי על ההצלחה שם, ואמרתי - הנה ההוכחה שאפשר לעשות סיפור ולהצליח. הייתה לי פה השראה ממשהו שהפך לגדול כל כך, ואמרתי: היא עשתה את זה בחו"ל ואני אעשה את זה בישראל. ככל שיש יותר סיפורי הצלחה לסופרים, זה נותן כוח לסופרים מתחילים כמוני לחשוב שאפשר".

"מפחדת שזה ייגמר בשנייה"

כראמל הם ראשי התיבות של ספרה הראשון, "כמה רחוק את מוכנה ללכת", אותו כתבה על טיפולי הפוריות שעברה בדרך ללידת אבישי. את בעלה חנן היא הכירה בעבודה בצומת ספרים, ובמשמרת הראשונה שלו אמרה: וואו, זה יהיה בעלי".

הוא ידע?
"לא. הוא לא חשב על זה בשום צורה. אמרתי למנהלת 'מה זה הדבר הזה?' והיא שיבצה אותנו תמיד יחד, והוא לא הבין למה. אני גם הצעתי לו נישואים".

פעם בחמש שנים הם מכינים תוכנית חומש משותפת. "אנחנו שואלים את עצמנו איפה אנחנו רוצים להיות בפעם הבאה, מה צריך לעשות כדי להצליח להיות שם, איך נצליח להגש ים את היעדים. הגעתי לגיל 30 כשכל המטרות שלי התגשמו, וכך גם 40. עד גיל 50 נשארו לי שלוש שנים".

מה עוד לא הגשמת?
"הרבה דברים שלא אספר עכשיו. קניתי דירה לפני שנה סוף סוף, כי את הקודמת מכרתי כדי לממן טיפולים לבן שלי. זה היה דבר שהייתי מאוד לחוצה לגביו והצלחתי".

איך הצלחתם?
"בזכות חתול".

אז מה נשאר בקנה?
"אין לי חלומות מסובכים. אני רוצה שהבן שלי יהיה מאושר ולהצליח מאוד כסופרת. זה מה שבוער בי. אני יודעת שאני כבר מצליחה בתיאוריה, אבל לא מרגישה את זה. אני חושבת שאם הייתי מרגישה שאני מצליחה הייתי מפסיקה להתאמץ.

"אני כל הזמן מפחדת שזה ייגמר בשנייה. יש סופרים מעולים בישראל שמצליחים לא פחות ממני במכירות. כרגע זו התקופה של כראמל, וזה יבוא וילך".

עוד כתבות

מייקל ברי. הפך לנביא זעם

זה ייגמר רע: "ביג שורט" מצביע על הנתון המדאיג בוול סטריט

משקי הבית בארה"ב נוהרים לשוק המניות, ומייקל ברי מזהיר שבפעמים האחרונות שכך היה, זה נגמר רע מאוד ● הוא גם טוען כי שוק ה-AI הוא בועה, והימר על ירידות במניות אנבידיה ופלנטיר ● לעומת זאת, הוא מאמין גדול בענקית טכנולוגיה אחרת

התחזית של חברות הדירוג / צילום: Shutterstock

הלייזר ישנה את התמונה, הדיור ייתקע - ומה עם יוקר המחיה? תחזית חברות הדירוג ל-2026

לאחר שנה אדירה לתעשיות הביטחוניות, ב־S&P מעריכים מעלות כי "נראה מעבר מייצור התקפי לייצור הגנתי", וכי הלייזר "ישנה את התמונה" ● מידרוג צופה כי מחירי הדירות הגבוהים, יוקר המחיה והצפי להמשך שחיקה במחירים צפויים להגביל את חזרת הביקושים בענף

אביגדור וילנץ / צילום: אינטל

זנדסק מגיעה לישראל: רוכשת את אנליש בכ-40-50 מיליון דולר

הרכישה תאפשר לחברת התוכנה האמריקאית לפתוח לראשונה מרכז פיתוח בישראל ● בין המשקיעים המוקדמים בחברת ה-AI הקטנה: קרן TLV Partners, אביגדור וילנץ, בני שניידר ואריק קליינשטיין מקרן גלילות

רועי כחלון, מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: רשות החברות הממשלתיות

רשות החברות: חשש לאיתנות הפיננסית של מקורות בעקבות שינוי רגולציה

רשות החברות הממשלתיות מתנגדת לעדכון מנגנון האסדרה שמקדמת רשות המים וטוענת כי המהלך יסכן פיננסית את חברת מקורות ● עוד נטען כי רשות המים התעלמה מהמלצותיו של יועץ מיוחד שמונה לבחון את השפעת עדכון הרגולציה על החברה ● רשות המים: המהלך יאזן בין הצורך בהשקעות בתשתיות לבין שמירה על אינטרס הצרכנים

רו''ח אפי סנדרוב, המנהל המורשה בסלייס ואסף גולדברג, מנכ''ל סלייס לשעבר / איור: גיל ג'יבלי

תביעת ענק חושפת את השיטה בפרשת ההונאה בסלייס

תביעה בסכום של כמיליארד שקל שהגיש המנהל המורשה בסלייס נגד בעל השליטה ונושאי המשרה לשעבר, חושפת את שיטת העבודה בחברת הגמל הקורסת - מחסכונות שעברו לקרנות עלומות ועד מנהלים שלא עשו דבר ● בעל השליטה: "הטענות יתבררו כלא נכונות"

משרדי EY בתל אביב / צילום: יח''צ EY

המשרדים שהושכרו ומסעירים את הרוחות בין ועד העובדים להנהלת EY

מתיחות בפירמת EY בין מתמחים ורואי חשבון צעירים לבין ההנהלה ● ועד העובדים מלין על שחיקה מתמשכת בשכר העובדים ובמקביל יוצא נגד החלטת ההנהלה לצמצם שטחי משרדים ● ברקע: טענות דומות גם בשאר הענף ומגעים להסכם קיבוצי חדש ● מ־EY נמסר: הטענות לא נכונות

בעלי השליטה והמנכ''לים המשותפים, האחים צחי ועידו חג'ג', עם רותם סלע / צילום: Israel Hadari

שלוש דירות, 100 מיליון שקל: האחים חג'ג' חושפים את העסקאות בשדה דב

באירוע חגיגי האחים חג’ג’ חשפו את הדגם של פרויקט FIRST העתידי בשדה דב, הכולל מגדל בן 45 קומות ושלושה בנייני בוטיק בני 9 קומות ● מוזיאון ישראל קיבל תרומה נדירה מהאספן האמריקאי מרטין מרגוליס ● ובסאפיינס מתחיל סבב מינויים חדש לאחר המעבר לבעלות חדשה וההפיכה לחברה פרטית ● אירועים ומינויים

הסנטימנט בשווקים מתקרב לרמה של ''שוריות קיצונית'' / צילום: Shutterstock

מנהלי הקרנות אופטימיים, אבל נתון דרמטי אחד מסמן שהשווקים עומדים לרדת

סקר מנהלי הקרנות הגלובלי של בנק אוף אמריקה מצביע על אופטימיות שלא נראתה בשווקים מזה כארבע וחצי שנים ● רמת המזומנים בקרב מנהלי הקרנות ירדה לשפל של כל הזמנים, מאז שהחלה עריכת הסקר ב-1999 ● לפי הבנק, כאשר רמת המזומנים הייתה סביב רמה זו, שווקי המניות בעולם ירדו ב-2% בארבעת השבועות העוקבים

סטיב ויטקוף, השליח המיוחד של ארה''ב למזרח התיכון. דוחא (מאי) / צילום: ap, Alex Brandon

פסגת מיאמי: וויטקוף והמתווכות ידונו על ההסכם בעזה

ארה"ב והמתווכות סבורות: ישראל וחמאס גוררות רגליים ● עדויות שורדי השבי בשב"כ חושפות: כך פועל חמאס מבפנים ● בממשלה דנים באפשרות להקמת טריבונל צבאי ייעודי להעמדת מחבלי הנוח'בה לדין ● המאבק פנימי שמאיים על עתיד חיזבאללה ● בנט: "פרצו לי לטלגרם, צ'אטים ומספרים אמיתיים הופצו" ● חשש במערכת הביטחון: יש בידי הפורצים שמות ומספרים של בכירים ביטחוניים ● עדכונים שוטפים

חתימה על צוואה / אילוסטרציה: Shutterstock

ההורה לא מימש את זכויותיו ונפטר. האם יורש רשאי להגיש תביעה בשמו?

בת הגישה בשם אמה המנוחה תביעה נגד אחיה, בדרישה לבטל עסקת מתנה של מקרקעין שביצע אביהם המנוח ● הבת טענה כי מחצית מהזכויות במקרקעין שייכות לאם מכוח נישואי הוריהם, ולכן האב לא היה רשאי להעניק במתנה זכויות שאינן בבעלותו ● מה קבע ביהמ"ש?

וואטסאפ / צילום: Shutterstock

האם הסכמה בוואטסאפ על מחיר הדירה נחשבת להסכם מחייב?

לאחר שהסכימו על מחיר בהודעת וואטסאפ, נסוג המוכר מהעסקה, מתוך תקווה לקבל תמורה גבוהה יותר ● ביהמ"ש קבע כי ההסכם לא היה מחייב, אך פסק פיצוי לרוכש

LEPAS. בהכנות להשקה באירופה / צילום: יח''צ

קמפיין הריכוזיות נושא פירות? קבוצת צ'רי הסינית בוחנת מינוי יבואן שלישי לשני מותגים חדשים שלה

על רקע הצעדים להגבלת הריכוזיות בענף הרכב, צ'רי בוחנת מינוי יבואן שלישי בישראל לשני מותגים חדשים ב־2026, בנוסף לקרסו מוטורס וכלמוביל ● סמארט משיקה בישראל את הקרוס־אובר החשמלי הגדול והיקר ביותר שלה עד כה ● BYD מתכננת להביא לאירופה - ובהמשך גם לישראל - את מכונית הסופר־מיני הראשונה עם הנעת פלאג־אין ● השבוע בענף הרכב

בחזית המדע. FOFO / צילום: Shutterstock

נמנעים מבדיקות? אולי יש לכם FOFO

אחרי ה־FOMO, הכירו את ה־FOFO, תופעה שמתארת את הפחד לדעת (Fear of finding out) ● פרופ' יניב שני חוקר בשנים האחרונות מה גורם לנו להימנע ממידע חשוב כמו תוצאות בדיקות או מבחנים, אבל גם מה מביא אותנו לחפש מידע חסר תועלת ● בראיון לגלובס הוא טוען: "אנחנו לא מחפשים מידע כדי לקבל החלטות, אלא לשם ויסות רגשי"

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

הבורסה בת"א ננעלה בעליות, מניות האנרגיה זינקו

ת"א 35 עלה בכ-0.7% לשיא ה-59 שלו השנה ● השקל תנודתי לאחר פרסום נתוני האינפלציה בארה"ב ● מניות התקשורת יורדות ומעיבות על השוק, מנגד אישור עסקת הגז תומכת בשוק ● אפקון גייסה 74 מיליון שקל ממשקיעים מוסדיים, מור תהפוך לבעלת עניין ● ה-ECB הותיר את הריבית ללא שינוי, בבריטניה הריבית ירדה ברבע אחוז כצפוי

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: לע''מ

החלה הספירה לאחור לשער של 3 שקלים: מתי הנגיד ייאלץ להתערב?

בשנה האחרונה רשם השקל התחזקות משמעותית את מול הדולר, והוא נסחר בשיא של קרוב ל־4 שנים ● בעבר התערב בנק ישראל ישירות רק בתקופות חירום כמו קורונה ומלחמה ● כלכלנים בכירים מסמנים את הרף שבו כנראה שהגישה תשתנה

חיסכון בגמל / צילום: Shutterstock

התקרה בגמל להשקעה מתעדכנת: כמה ניתן יהיה להפקיד בשנה הבאה?

בקופות הגמל להשקעה ניתן כיום להפקיד סכום של עד 81.7 אלף שקל בשנה וליהנות מהטבת מס משמעותית ● החל מ-1 בינואר התקרה מתעדכנת בהתאם לאינפלציה

מאגר לוויתן. בעיגול: עבד אל־פתאח א־סיסי, נשיא מצרים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

מי ירוויח ומה זה יעשה למחירי החשמל בישראל: כל מה שכדאי לדעת על עסקת הגז הענקית עם מצרים

עסקת הגז הגדולה בתולדות ישראל צפויה לצאת דרך, לאחר שמשרד האנרגיה אישר את היתר היצוא הסופי למאגר לוויתן ● מי ירוויח מהעסקה, מה זה יעשה למחירי החשמל, ואיך זה ישפיע על מצרים? ● גלובס עושה סדר

הפגנת בעלי העסקים הקטנים / צילום: פרטי

"הקרחון מתקרב, וסמוטריץ' לא רואה אותו": מחאת הקמעונאים על העלאת הפטור ממע"מ

בעלי העסקים שיצאו להפגין מבקשים לבטל את הרפורמה של שר האוצר בטענה כי זו תפגע דרמטית בעסקים שלהם ● הרפורמה, שצפויה להיכנס לתוקף בשבוע הבא, תעלה את תקרת הפטור ממע"מ על יבוא משלוחים מחו"ל עד לגובה של 150 דולר

השדות הסולאריים של חברת דוראל / צילום: תמר מצפי

מכרז החשמל האמריקאי ננעל על מקסימום והקפיץ את מניות האנרגיה הישראליות

הביקוש הגדול לחשמל בארה"ב מואץ בעיקר בשל בנייה מהירה של חוות שרתים ● היצרניות הישראליות הפועלות בארה"ב, כמו OPC שזכתה היום בחלקים ממכרז של רשת אספקה מרכזית, נהנות מהמצב בשוק באופן מובהק

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

הלמ"ס: מספר הדירות בבנייה ממשיך לעלות בקצב מהיר

ב-12 החודשים שבין אוקטובר 2024 לספטמבר 2025 החלה בנייתן של כ-81 אלף דירות - עלייה של 31.5% לעומת 12 החודשים הקודמים ● בתוך כך, נרשמה קפיצה חדה בהיקף הנפקת היתרי הבנייה ע"י הוועדות המקומיות