גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לאחר שנה של צמיחה מטורפת, יצרניות שבבי בינה מלאכותית נערכות לשנת 2026, שצפויה להיות אפילו גדולה יותר

אנבידיה מובילה בראש, אך מתמודדת עם תחרות גוברת ואתגרי שרשרת אספקה

מנכ''ל אנבידיה ג'נסן הואנג / צילום: ap, Ng Han Guan
מנכ''ל אנבידיה ג'נסן הואנג / צילום: ap, Ng Han Guan

הצמיחה המטאורית של ה־AI הביאה לכך שהחברות הגדולות בעולם לייצור מוליכים למחצה רשמו יחד בשנת 2025 מכירות של יותר מ־400 מיליארד דולר - ללא ספק השנה המשמעותית ביותר שהייתה לענף אי פעם. השנה הבאה מבטיחה להיות גדולה אפילו יותר.

מניות במזומן וקליטה באנבידיה: מה ירוויחו עובדי גרוק מעסקת הענק?
המפגש הצנוע של מדעני ה-AI הפך לפסטיבל ענק שכולם רוצים להיות בו

עם זאת, קצב הצמיחה החד, המוזן ע"י מה שמנכ"לים ואנליסטים מתארים כ"ביקוש בלתי נדלה" לכוח מחשוב, יצר לא מעט אתגרים: החל ממחסור ברכיבים חיוניים ועד לשאלות כיצד ומתי חברות בינה מלאכותית יוכלו לייצר רווחים אמינים מספיק כדי להמשיך לקנות שבבים.

מעצבי חומרה כמו אנבידיה, שהכפילה את הכנסותיה ויותר לעומת 2024, הם הספקים העיקריים של הכלים והתשתית המאפשרים את הבהלה החדשה הזאת לזהב הדיגיטלי. אך אנבידיה מתמודדת עם תחרות גוברת מצד חברות כמו גוגל של אלפבית ואמזון, בשעה ששדה הקרב משתנה מתחת לרגליה.

לאחרונה, אנבידיה חתמה על עסקת רישוי בסך 20 מיליארד דולר עם סטארט־אפ השבבים Groq, העוסק בעיצוב שבבים ותוכנה המסייעים להאיץ את תהליך ההסקה של בינה מלאכותית. תהליך שבו מודלים מאומנים של בינה מלאכותית מספקים תשובות לפרומפטים (בקשות או הנחיות). השלב האחרון במרוץ הבינה המלאכותית עסק בעיקר באימון, אך כעת ענקיות הטכנולוגיה מתחרות על אספקת תהליך ההסקה המהיר ביותר והיעיל ביותר מבחינת עלות.

"עומסי העבודה של הסקה הם מגוונים יותר ועשויים לפתוח תחומים חדשים לתחרות", כתבו אנליסטים בברנשטיין, לאחר שהוכרזה העסקה האחרונה של אנבידיה.

התיאבון למעבדים גובר

מפעילי מרכזי נתונים, מעבדות בינה מלאכותית ולקוחות עסקיים דרשו לקבל את יחידות העיבוד הגרפיות המתקדמות H200 ו־B200 של אנבידיה. השבבים המותאמים במיוחד והמתוחכמים יותר ויותר של גוגל, המכונים TPUs, ושבבי Trainium ו־Inferentia של אמזון - מתחרים במעבדים הגרפיים של אנבידיה, וצוברים גם הם לקוחות. זאת בשעה שמפתחי תוכנה כמו OpenAI מצטרפים למעצבי עיבוד בהתאמה אישית כמו Broadcom כדי לעצב שבבים משלהם.

חברת Advanced Micro Devices, יצרנית ותיקה כבר כחמישים שנה של שבבים למשחקים, מחשבים אישיים ומרכזי נתונים - עומדת להשיק יחידת עיבוד גרפית (GPU) בשנת 2026. היחידה המדוברת תהווה את האתגר הגדול הראשון שהחברה מציבה בפני מעבדי הבינה המלאכותית של אנבידיה.

מיקרוסופט הודיעה באוקטובר כי תכפיל את שטחי מרכזי הנתונים שלה בשנתיים הקרובות, מה שאומר שיצרניות השבבים צפויות לראות הכנסות נוספות בשנת 2026. על פי אנליסטים, הן צפויות להיות גבוהות אף יותר משהיו בשנה החולפת.

כל זאת מצביע על כך שצפויה שנת שיא נוספת עבור ענף השבבים. בגולדמן זאקס מעריכים כי אנבידיה לבדה תמכור מעבדים גרפיים וחומרה אחרת בשווי של 383 מיליארד דולר בשנת 2026, עלייה של 78% לעומת השנה החולפת. אנליסטים שנסקרו על ידי FactSet מעריכים כי המכירות המשולבות של אנבידיה, אינטל, ברודקום, AMD וקוואלקום יגיעו ל־538 מיליארד דולר. כל אלה לא כוללים את ההכנסות של גוגל מעסקי ה־TPU או את ההכנסות של אמזון ממכירות השבבים המותאמים אישית, שלא פורטו על ידי החברות.

קשה לספק ללקוחות

עם זאת, 2026 עשויה להביא עמה גם אתגרים חסרי תקדים. מחסור ברכיבים כמו שנאים חשמליים וטורבינות גז מקשה על בניית מרכזי נתונים. כך חברות החשמל מתקשות להבטיח את כמויות החשמל העצומות הנדרשות כדי להפעיל אשכולות מחשוב.

אתגר מרכזי נוסף הוא מחסור עולמי ברכיבים המוכנסים לשרתי מרכזי נתונים של בינה מלאכותית. בין הפריטים החסרים במלאי: שכבות דקיקות במיוחד של מצע סיליקון, שנדרשות עבור חלק מהשבבים; וכן שבבי זיכרון, שהם המוליכים למחצה המזינים נתונים למעבדי בינה מלאכותית ועוזרים לאחסן את תוצאות החישובים. ככל שבניית מרכזי הנתונים התרחבה והביקוש לתהליכי הסקה צמח, עלה גם הצורך בשבבי זיכרון ברוחב פס גבוה יותר.

הדבר נובע, בין היתר, מכך שעומסי עבודה שנוצרים מתהליכי הסקה של בינה מלאכותית נוטים יותר להיות "כבולים לזיכרון", או מוגבלים על ידי קיבולת זיכרון נגישה מספקת. זאת לעומת עומסי עבודה של אימון, הנוטים להיות מוגבלים על ידי כוח המעבדים שנעשה בהם שימוש.

"יש לנו מחסור משמעותי ביכולת לספק את צורכי הלקוחות שלנו וזה יימשך עוד זמן מה", אמר סומיט סדנה, מנהל עסקי ראשי ((chief business officer של Micron Technology, אחת היצרניות הגדולות ביותר של שבבי זיכרון ברוחב פס גבוה המשמשים בבינה מלאכותית.

מחיר המניה של מיקרון עלה בכ־229% בשנה החולפת, ומתחרותיה בתחום שבבי הזיכרון כמו סמסונג ו־SK Hynix הדרום קוריאניות, נהנו משמעותית ממצוקת האספקה שתיאר סדנה. בעקבות זאת התאפשר להן להעלות את מחירי המוצרים ולהגדיל את הוצאות ההון כדי להרחיב את פעילות הייצור. אולם נדרש זמן כדי לבנות את החדרים הנקיים העצומים ואת מפעלי הייצור, שיש בהם צורך לשם הרחבת הקיבולת במידה מספקת - כדי לענות על צורכי חברות השבבים הגדולות.

השיא יהיה ב־2026?

ישנן גם שאלות נוקבות בנוגע לקיימות המימון העומד מאחורי בניית מרכזי הנתונים, והאם לקוחות גדולים כמו OpenAI יכולים לגייס מספיק כסף במהירות כדי לשמור על קצב רכישות השבבים המסחרר שלהם. בינתיים, המשקיעים התרגלו לצמיחה יוצאת דופן בהכנסות מרבעון לרבעון, והם נבהלים בקלות מכל סימן להאטה.

בסתיו האחרון, התרחשה מכירה בהיקפים גדולים של מניות בינה מלאכותית, לרבות של החברות לעיצוב שבבים. זאת עקב חששות שהמימון המניע את רכישת המוצרים לתשתית הבינה המלאכותית לא יהיה יציב כפי שחשבו בעבר.

חלק גדול מן התנופה העצומה של הקמת מרכזי הנתונים הונע על ידי OpenAI, שחתמה הסכמים של מיליארדי דולרים עם אמזון, מיקרוסופט, אורקל ואחרות עבור כוח מחשוב. חברות בקנה מידה ענק ("הייפרסקייל") כמו מיקרוסופט, התחייבו להגביר את בניית מרכזי הנתונים בשנת 2026, אך חלק מהאנליסטים סבורים שהנסיקה עשויה להאט בשנת 2027.

"יש סיכוי ש־2026 תהיה השיא", אמר גיל לוריא, אנליסט ב־DA Davidson. "אם נגיע לסוף מרץ ולא נשמע ש־OpenAI גייסה מאה מיליארד דולר, השוק עשוי להתחיל ללחוץ על הבלמים".

ככל שיותר חברות שבבים משיקות מוצרי בינה מלאכותית, מתפתח גם חשש מסוים בנוגע לשולי הרווח. מניית ברודקום צנחה אף על פי שהחברה דיווחה על שיא בהכנסות רבעוניות בדצמבר. זאת בין היתר עקב חששות המשקיעים שצמיחת המכירות בעתיד תהיה איטית עבור קווי המוצרים שלה שהם בעלי הרווחיות הגבוהה יותר.

אחרים בתעשייה נקטו בגישה אופטימית יותר, שלפיה הביקוש יימשך לאורך זמן, עם צמיחה עקבית. "אני לא חושב שזה יהיה השיא", אמר בראד גסטווירת', ראש המחקר העולמי של Circular Technologies, חברת הפצה שבסיסה במסצ'וסטס. החברה מפיצה חומרת מחשוב, לרבות מעבדי גרפיקה, מדפי שרתים וטכנולוגיית רשת המשמשת לבינה מלאכותית. "המרוץ לבינה מלאכותית כללית עדיין מניע תיאבון עצום למחשוב, בקרב מגוון רחב של לקוחות".

עוד כתבות

עשן בטהרן לאחר תקיפה משובלת של ישראל וארה''ב / צילום: ap

200 מטוסי קרב, 500 מטרות ומאות חימושים: כך התבצעה התקיפה הגדולה בתולדות חיל האוויר

מאז פרוץ מבצע "שאגת הארי" בשעות הבוקר, מאות אתרים ומטרות ברחבי איראן הותקפו על ידי מטוסי חיל האוויר ● איך תוכנן המבצע ואילו מערכות נפגעו? ● גלובס עושה סדר

נתב''ג / אילוסטרציה: עידו וכטל, ארקיע

נתקעתם בחו"ל? מתי ואיך תוכלו לחזור לישראל

המרחב האווירי סגור ונתב״ג מושבת לפחות עד יום שני, ובינתיים כ־150 אלף ישראלים שוהים בחו"ל ואינם יכולים לשוב ארצה ● במשרד התחבורה נערכים למבצע דרך האבים מרכזיים באירופה, ארה״ב ואסיה, ובמקביל נשקלת האפשרות לצו חירום שיצמצם זמנית את חובות חברות התעופה כלפי הנוסעים ● איך יראה מבצע החילוץ ומתי יתאפשר לטוס חזרה לישראל? ● גלובס עושה סדר

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כמה זמן לוקח לכטב"מים להגיע מאיראן לישראל וכמה לטיל בליסטי?

איראן הודיעה כי גל של עשרות כטב״מים נמצא בדרכו לישראל ● כמה זמן ייקח להם להגיע, מה ההבדל בין סוגי הטילים השונים ומה כולל מערך ההגנה האווירית של ישראל? ● גלובס עושה סדר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה במגמה מעורבת; המניה שזינקה ב-88% מתחילת השנה

ת"א 35 ננעל בעלייה של 0.6%, ת"א 90 ירד ב-0.6% ומדד הבנקים עלה ב-1.4% ● הדולר מתחזק על רקע המתיחות בגזרת איראן ● מניית מגה אור בלטה בעליות והשלימה זינוק של 88% מתחילת השנה ● ואיך סיכמו המדדים את חודש פברואר?

אנשים מנסים לתפוס מחסה בעקבות פיצוץ, טהרן הבוקר. ניו יורק טיימס מדגיש כי התקיפה התבצעה בשעת העומס / צילום: Reuters

דיווחים על מבצע שתוכנן חודשים ופינוי חמינאי: כך מתפתח הסיקור העולמי

כלי תקשורת מובילים בארה"ב מדווחים על תקיפות אמריקאיות ישירות, ועל ריכוז כוחות חסר תקדים באזור, הגדול מאז 2003 ● באירופה שונה המסגור הראשוני כדי לכלול את וושינגטון כשותפה מלאה למהלך, וכן דווח כי המנהיג העליון חמינאי הובל למקום בטוח מחוץ לבירה ● הניו יורק טיימס מציין כי התקיפות התרחשו בשעה שמיליונים בדרכם למקומות עבודה ולבתי ספר, וב-CNN מתמקדים גם בהשלכות הכלכליות

ג'ק דורסי, מייסד טוויטר וסקוור / צילום: Shutterstock, Frederic Legrand - COMEO

היזם שמפטר 4,000 עובדים ביום אחד. מה הוא יודע שאנחנו לא

גל פיטורים נוסף; ג'ק דורסי, ממייסדי טוויטר ומנכ"ל חברת התשלומים האמריקאית בלוק, הודיע בדואר אלקטרוני לבעלי המניות שלו כי החברה תקצץ קרוב למחצית מעובדיה ● בלוק, שנסחרת בבורסת ניו יורק לפי שווי שוק של 33 מיליארד דולר, ייצרה רווח נקי של כחצי מיליארד דולר ברבעון השלישי של השנה שעברה ● המנייה זינקה במסחר המאוחר בכ- 24%

עשן בבחריין לאחר התקיפות מאיראן / צילום: Reuters

כטב"מים בבחריין, טילים בקטאר: איראן תוקפת בסיסים אמריקאיים במפרץ

המתקפה האיראנית מתרחבת מעבר לישראל, כשדיווחים מבחריין, קטאר ואיחוד האמירויות מצביעים על תקיפות לעבר בסיסים אמריקאיים, יירוטים והנחיות חירום לתושבים ● לפי הערכות קודמות, עשרות בסיסים של ארה”ב הפרושים במזרח התיכון היו צפויים להפוך ליעד במקרה של הסלמה, והאיומים האיראניים למקד פגיעה ב"נקודות התורפה" האמריקאיות מתממשים כעת בשטח

עלי חמינאי / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

בישראל גוברת ההערכה שחמינאי חוסל. איך ייבחר המחליף?

בישראל מעריכים שהמנהיג העליון של איראן חוסל • מה קורה כשצריך למנות לו מחליף, ואיך זה ישפיע על המבנה המסועף של משטר האייתוללות? • המשרוקית מסבירה

משמרות המהפכה באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

בני סבטי: "האיראנים הרבה יותר חצופים, נועזים ומאיימים ביחס לשנה שעברה"

הטרמינולוגה האיראנית כנגד ארה"ב החריפה בשבועות האחרונים, וזאת למרות מלחמת 12 הימים בה הופצצו ונפגעו אתרים אסטרטגיים ברחבי המדינה ע"י ממשל טראמפ וישראל ● "ההבדל הגדול בין מבצע עם כלביא לימים אלו, הם הפגנות ההמונים כנגד המשטר בה נטבחו עשרות אלפי מפגינים", מציין בני סבטי, מומחה לענייני איראן

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

חלק ממאגרי הגז ומתקנים בבזן הושבתו, תחנות הכוח עוברות לדלק חירום

בהנחיית שר האנרגיה הופסקה זמנית הפקת גז מחלק מהמאגרים, ומשק החשמל נשען כעת על דלקי חירום ופחם ● בבזן צופים עלייה בפליטות בעקבות הדממת מתקנים ● היחידות הפחמיות בחדרה עשויות לפעול ללא מגבלת שעות במצב חירום

כוחות ביטחון בנלון בדובאי שנפגע בתקיפה איראנית / צילום: ap, Altaf Qadri

"לא בוטחות בארה"ב לטווח ארוך": המומחית שמסבירה למה מדינות המפרץ לא מגיבות לתוקפנות האיראנית

אלה רוזנברג, חוקרת מומחית לכלכלה איראן ומימון טרור במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מסבירה כי מדינות המפרץ מנהלות אסטרטגיה של גידור סיכונים והן אינן בוטחות בהתמדה האמריקאית לאורך זמן ● יחד עם זאת, היא מציינת כי הן "בוחרות לסייע מתחת לרדאר"

איך תגיב הבורסה למלחמה מול איראן / צילום: Shutterstock

המומחים אופטימיים לגבי כיוון השווקים. מה בכל זאת יכול לשבש את המצב?

מתן שטרית, הפניקס: "אחרי שהאבק שוקע, השווקים נוטים לחזור למגמה חיובית" ● מודי שפריר: "המגמה בתחילת המסחר תלויה בתוצאות שילכו ויתבהרו לגבי הצלחת המתקפה" ● אלדד תמר: "בטווח הקצר מחירי האנרגיה יעלו, הדולר צפוי להתחזק והבורסות ירדו"

הר תנופה. יש גם סחלבים / צילום: יובל אינהורן

כלניות בשלושה צבעים וסחלב במופע נדיר: מסלולי הפריחה שלא הכרתם

בימים שבהם נדמה שעל כל כלנית צצים עשרה מדריכים שיסבירו לכם איך להגיע אליה באפס מאמץ, הכנו לכם שלוש המלצות לטיולי פריחה דווקא למיטיבי הלכת

פעמון הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

מיהי חברת הסייבר העולמית שהחלה להיסחר השבוע בתל אביב?

במגילת אסתר מי היה המדתא, מה שמו העברי של הירק קייל, ואיזה אירוע צולם ושודר בטלוויזיה הרומנית בערב חג המולד 1989? ● הטריוויה השבועית

פעילות מערכות ההגנה האווירית במהלך מבצע עם כלביא / צילום: משרד הביטחון

הטילים האיראניים שמאיימים על ישראל, ומערכות ההגנה נגדם

איראן מאיימת בתגובה חריפה אחרי התקיפות הישראליות והאמריקאיות ● מהן מערכות ההגנה האווירית הישראליות, אילו טילים נמצאים בארסנל האיראני, ומה קורה אם האיומים מגיעים מכיוון הים? ● גלובס עושה סדר

חוקרים במעבדה של פרופ' אריאל קושמרו, אוניברסיטת בן גוריון / צילום: דני מכליס

באיזה אזור בארץ סובלים הכי הרבה מסטרס? התשובה אצל חיידקי הביוב

במעבדה של פרופ' אריאל קושמרו, מהפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה באוניברסיטת בן גוריון, חוקרים איך אפשר לנצל חיידקים כדי למנוע מפגעים בריאותיים וסביבתיים ● מניבוי אזורי מצוקה בעיר ועד מניעת חורים בשיניים ואפשרות לפתח אנטיביוטיקה מהים

מרכז ביג / צילום: ביג מרכזי קניות

ביג וקניוני עופר הודיעו לשוכרים: "לא נחייב שכ"ד כשסגור"

על רקע המלחמה מול איראן והגבלות פיקוד העורף, קבוצת ביג הודיעה לשוכרי המרכזים המסחריים כי בשלב זה לא תגבה עבור חודש מרץ את שכר הדירה הבסיסי ● עסקים חיוניים במרכזי ביג ימשיכו לפעול כרגיל ● בקניוני עופר לא ייגבו הוראות קבע לפחות עד 15 במרץ או התבהרות המצב

קיר סטארמר בהצהרתו על המצב במזרח התיכון / צילום: ap, Jonathan Brady

יבשת חצויה: חילוקי הדעות באירופה ומי הוציאו הודעות גינוי נגד ישראל וארה"ב

אירופה ניצבת מול המלחמה באיראן ללא עמדה אחידה: חלק מהמדינות מגנות את טהרן, אחרות מבקרות את ישראל וארה"ב, ורובן קוראות להרגעת הרוחות ● בעוד האיחוד האירופי עצמו נדחק לשוליים ומסתפק בהצהרות זהירות על דיפלומטיה וחוק בינלאומי

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

שורת מדינות קראו לאזרחיה לעזוב את איראן, ולא להגיע לישראל

טראמפ: אני רוצה לעשות עסקה עם איראן, לא רוצה להשתמש בכוח צבאי אבל לפעמים חייבים ● אייר אינדיה מבטלת את הטיסות לישראל מיום ראשון למשך שבוע ● ארה"ב קוראת לעובדים לא חיוניים לעזוב את ישראל ● בתיאום מלא עם ארה"ב: דריכות שיא במערכת הביטחון ● משרד החוץ של קנדה: קוראים לאזרחינו לעזוב את איראן עכשיו כל עוד ניתן לעשות זאת בבטחה, בריטניה פינתה את עובדיה מאיראן ומבקשת מאזרחיה להימנע מנסיעות לישראל ● עדכונים שוטפים

מתקן נפט באיראן / צילום: Reuters, Essam Al-Sudani

לאיראן יש מהלך אחד שיכול לטלטל את שוק הנפט

המתיחות הביטחונית מחזירה את פרמיית הסיכון לשוק האנרגיה: אף שחלקה של איראן באספקה העולמית הצטמצם לכ-3% בלבד, שליטתה הגיאוגרפית בסמוך למיצרי הורמוז - דרכם עוברים כ-30% מהנפט המשונע בים - מעניקה לה מנוף השפעה משמעותי על המחירים ● פגיעה בנתיבי השייט עלול לזעזע בראש ובראשונה את אסיה, ובמיוחד את סין, אך גם להקפיץ את מחיר הברנט מעבר לרמות שנרשמו בימים האחרונים