גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נעילה מעורבת בוול סטריט; מובילאיי נפלה ב-8%, אנבידיה ב-2%

הנשיא טראמפ קרא להגדיל את תקציב הביטחון המתוכנן של ארה"ב ל-2027 לטריליון וחצי דולר - המניות הביטחוניות מזנקות ● אנבידיה מחייבת לקוחות סינים בתשלום מלא מראש  על שבבי הבינה המלאכותית H200 שלה  ● אלפאבית עקפה את אפל בשווי שוק והיא החברה השנייה הגדולה בוול סטריט

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer
וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים

23:00

המסחר בוול סטריט ננעל הלילה במגמה מעורבת - נאסד"ק ירד ב-0.5%, ירידה ראשונה השבוע על רקע ירידות במניות הענק אנבידיה , אפל , ומטא פלטפורמס (פייסבוק).

דאו ג'ונס סיים בעלייה של 0.55% ו-S&P 500 ללא שינוי, אך בתוך המדד, מגזר הטכנלוגיה השיל 1.5%, סטייט סטריט סלקט סקטור אנרג'י ספיידר לעומת זאת זינק ב-3% ומגזר מוצרי הצריכה הבסיסיים ב-2.5%. בנוסף, הכסף גם זרם למניות הקטנות כשמדד ראסל 2000 עלה ב-1%.

שווי השוק של חברת האם של גוגל, אלפאבית עקף כבר אתמול בנעילה את זה של אפל לראשונה מאז 2019. שווי השוק של אלפאבית עומד כעת על 3.9 טריליון דולר. מניית אלפאבית עלתה אתמול ביותר מ־2% ונסגרה במחיר של 322.03 דולר. מנגד, שווי השוק של אפל הוא כ-3.8 טריליון דולר, לאחר שמניית החברה ירדה ביותר מ־4% בחמשת ימי המסחר האחרונים. מיקרוסופט רביעית עם שווי שוק של כ-3.5 טריליון דולר.

היום פורסם שאנבידיה מחייבת לקוחות סינים המבקשים לרכוש את שבבי הבינה המלאכותית H200 שלה בתשלום מלא מראש, במטרה להגן על עצמה מפני אי־הוודאות המתמשכת סביב אישור המשלוחים מצד בייג’ין. כך מסרו שני גורמים המעורים בפרטים.

מניות הביטחון מזנקות לאחר שטראמפ אמר כי הוא רוצה להגדיל את ההוצאות הצבאיות ב-50% לרמה של טריליון וחצי דולר בשנה וזאת לאחר שהן ספגו יום קודם לכן מהלומה כשאיים לחסום רכישה חוזרת של מניות ותשלומי דיבידנדים על ידי חברות ביטחוניות אמריקאיות אם הן לא ישקיעו בהגברת ייצור הנשק. נורת'רופ גרומן ולוקהיד מרטין עלו ב-2%-4%.

מניית מובילאיי נפלה בכ-7% וממשיכה את רכבת ההרים של הימים האחרונים: אחרי שזינקה אתמול (ד') בפתיחת המסחר ב-17% אך סיימה אותו עם עלייה של כ-1%,

במקביל מוקדי חיכוך גיאופוליטיים פוטנציאליים עדיין עומדים בראש סדר היום כשהאסטרטגיה האמריקאית המתמקדת בנפט בוונצואלה ובגרינלנד נמצאת במוקד העניין. טראמפ ציין בראיון לניו יורק טיימס כי ארצות הברית יכולה לפקח על ונצואלה ולשלוט בהכנסות הנפט שלה במשך שנים כשהוא מחזק את דברי שר האנרגיה האמריקאי שארצות הברית צריכה להיות במושב הנהג ללא הגבלת זמן מעתה והלאה.

גם החלטה פוטנציאלית של בית המשפט העליון לגבי חוקיות המכסים שהוטלו תחת טראמפ נמצאת על הרדאר של המשקיעים כאשר יום שישי מוגדר כיום מתן פסקי דין מה שמציע הזדמנות ראשונה למענה משפטי על היטלים אלו.

אגרות החוב של ממשלת ארצות הברית רושמות ירידות בזמן שהמשקיעים ממתינים לנתוני התעסוקה של דצמבר מחר ולאפשרות של פסילת המכסים על ידי בית המשפט העליון. המכסים שיפרו את המצב הפיסקאלי של ארצות הברית.

התשואות לכל טווחי הפקיעה עלו שלוש נקודות בסיס לאחר שהתאוששו בעקבות נתונים כלכליים בארצות הברית המראים פריון משופר ותביעות ראשוניות לדמי אבטלה שנמצאות קרוב לשפל האחרון לצד מחירי נפט שעלו לראשונה מזה שלושה ימים תמכו במהלך זה.

22:22

מטא יורדת בכ-0.5% לאחר שסין הודיעה היום כי תפתח בחקירה בנוגע לרכישת סטארט־אפ הבינה המלאכותית Manus בידי מטא, בעסקה בהיקף של כ־2 מיליארד דולר, במטרה לבחון את עמידתה בחוקי הפיקוח על היצוא.

מטא רכשה את Manus, שמושבה בסינגפור, בחודש שעבר, כחלק ממאמצי ענקית הטכנולוגיה האמריקאית לשלב אוטומציה מתקדמת במוצריה לצרכנים ולעסקים. תנאי העסקה לא פורסמו רשמית, אך לפי דיווח של וול סטריט ג’ורנל , המצטט מקורות הבקיאים בפרטים, היקף הרכישה עלה על 2 מיליארד דולר.

21:40

מניית גאפ מזנקת בכ-8%.

UBS שדרגה את מניית החברה ל"קנייה", וציין כי קמעונאית ההלבשה מתקרבת לנקודת מפנה במכירות וברווחיות, התפתחות שלדבריו השוק טרם מתמחר במלואה. ב־UBS העלו את מחיר היעד ב־15 דולר ל־41 דולר למניה, יעד המשקף פוטנציאל עלייה של כ־52%, וזאת על רקע ציפיות לשיפור בתחזיות הרווח ולהתרחבות במכפיל התמחור של המניה.

21:00

המסחר בוול סטריט במגמה שלילית היום והמדדים נסוגים מהשיאים שקבעו השבוע, בתוך המשקיעים מתמודדים עם הצהרותיו של הנשיא טראמפ בנושאי ביטחון וונצואלה.

נאסד"ק יורד ב-0.7%, ירידה ראשונה השבוע על רקע ירידות משמעותיות במניות הענק אנבידיה , אפל , ומטא פלטפורמס (פייסבוק) . מדד ה-S&P 500 ללא שינוי ומדד דאו ג'ונס עולה ב-0.6%.

20:00

אגרות החוב של ממשלת ארצות הברית רושמות ירידות בזמן שהמשקיעים ממתינים לנתוני התעסוקה של דצמבר מחר ולאפשרות של פסילת המכסים על ידי בית המשפט העליון. המכסים שיפרו את המצב הפיסקאלי של ארצות הברית.

התשואות לכל טווחי הפקיעה עלו שלוש נקודות בסיס לאחר שהתאוששו בעקבות נתונים כלכליים בארצות הברית המראים פריון משופר ותביעות ראשוניות לדמי אבטלה שנמצאות קרוב לשפל האחרון לצד מחירי נפט שעלו לראשונה מזה שלושה ימים תמכו במהלך זה.

"לאגרות החוב יש ביקוש בסיסי חזק שעשוי להגביל כל מכירה המונית במקרה של נתוני תעסוקה חזקים בעוד שפסיקה בנושא המכסים עלולה לשלוח את הריביות לכל אחד מהכיוונים" כך כתב ללקוחותיו אנדרו ברנר סגן יו"ר בנטאליאנס סקיוריטיז.

נתוני התעסוקה של חודש דצמבר שיתפרסמו מחר עשויים לשנות את הציפיות לגבי הורדות הריבית של הפדרל ריזרב השנה, וזאת לאחר שלוש הורדות בסוף השנה שעברה בתגובה לסימנים של חולשה בשוק העבודה, וכאשר מספר פקידים בפדרל ריזרב נוטים לעצור את ההורדות בגלל סיכוני אינפלציה. הסוחרים במוצרי ריבית לטווח קצר מתמחרים סיכויים מינימליים לשינוי ב-28 בינואר שהוא מועד ההחלטה הבא בעוד ששתי הורדות מתומחרות עד סוף השנה.

נתוני התעסוקה לחודש דצמבר הצפויים מחר להראות שהמשק האמריקאי הוסיף כ־66 אלף משרות (לפי בלומברג) לעומת 64 בחודש שעבר שיעור האבטלה צפוי לרדת במעט לרמה של 4.5% מ-4.6%.

19:10

מניית אנבידיה משילה כ-2%, ובכלל רוב מניות השבבים יורדות היום, תעודת הסל SOXX יורדת ב-2%, אינטל ב-4%, מיקרון טכנולוג'י בשיעור דומה וסנדיסק ב-10%.

היום פורסם שאנבידיה מחייבת לקוחות סינים המבקשים לרכוש את שבבי הבינה המלאכותית H200 שלה בתשלום מלא מראש, במטרה להגן על עצמה מפני אי־הוודאות המתמשכת סביב אישור המשלוחים מצד בייג’ין. כך מסרו שני גורמים המעורים בפרטים.

יצרנית השבבים האמריקאית החילה תנאים חריגים בנוקשותם, הכוללים דרישה לתשלום מלא בעת ההזמנה, ללא אפשרות לביטול, החזר כספי או שינוי תצורת ההזמנה לאחר ביצועה, לדברי המקורות.

חברות טכנולוגיה סיניות הזמינו למעלה מ־2 מיליון שבבי H200, שמחירם כ־27 אלף דולר ליחידה, כך דווח ברויטרס בחודש שעבר - כמות העולה משמעותית על מלאי אנבידיה, המוערך בכ־700 אלף שבבים בלבד.

למרות שיצרניות שבבים סיניות כמו וואווי פיתחו מעבדי AI, בהם Ascend 910C, ביצועיהם עדיין נחותים מאלה של ה־H200 של אנבידיה בכל הנוגע לאימון בקנה מידה גדול של מודלים מתקדמים של בינה מלאכותית.

סין מתכננת לאשר חלק מיבוא שבבי H200 כבר ברבעון הנוכחי, כך דווח ביום חמישי בבלומברג. לפי הדיווח, גורמים סינים נערכים לאפשר רכישות לשימושים מסחריים מסוימים, תוך איסור שימוש בידי הצבא, סוכנויות ממשלתיות רגישות, תשתיות קריטיות וחברות ממשלתיות - מטעמי ביטחון.

בימים האחרונים ביקשה בייג’ין מחלק מחברות הטכנולוגיה הסיניות להשהות זמנית את הזמנות שבבי H200, בעוד הרגולטורים עדיין בוחנים כמה שבבים מתוצרת מקומית יחויב כל לקוח לרכוש לצד כל הזמנה של שבב H200, כך אמר המקור השני.

18:00

מניית מובילאיי נופלת כעת בכ-7% וממשיכה את רכבת ההרים של הימים האחרונים: אחרי שזינקה אתמול (ד') בפתיחת המסחר ב-17% אך סיימה אותו עם עלייה של כ-1%, היום המניה נופלת.

מלבד רכישת חברת הרובוטיקה מנטי המשקיעים מגיבים לעניין נוסף. במצגת של מייסד ומנכ"ל מובילאיי פרופ' אמנון שעשוע בכנס CES שלשום, הוא דיבר על צבר ההזמנות של החברה לשנים הבאות, ואמר שההכנסות כתזכורת כי "אנחנו עם קצת פחות מ-2 מיליארד דולר הכנסות ב-2025" (we are a bit short of $2 billion).

התחזית שמובילאיי נתנה בעבר היא להכנסות שנתיות של 1.845-1.885 מיליארד דולר, וייתכן שהמשקיעים העריכו שהסכום בפועל קרוב יותר ל-2 מיליארד דולר על פי דברי המנכ"ל. בהמשך החברה פרסמה דיווח ובו הבהירה כי לא מדובר באינדיקציה מדויקת להכנסות בשנת 2025 אלא הצהרה כללית על גודל העסק כיום, בהשוואה לצבר ל-8 השנים הבאות (שעומד על 24.5 מיליארד דולר).

עוד ישראליות בוול סטריט שיורדות כעת הן מניות השבבים בהתאם למגמה הכללית. טאואר סמיקונדקטור בכ-5%, קמטק ונובה יורדות אף הן.

17:20

שווי השוק של חברת האם של גוגל, אלפאבית עקף כבר אתמול בנעילה את זה של אפל לראשונה מאז 2019.

שווי השוק של אלפאבית עומד כעת על 3.9 טריליון דולר. מניית אלפאבית עלתה אתמול ביותר מ־2% ונסגרה במחיר של 322.03 דולר. מנגד, שווי השוק של אפל הוא כ-3.8 טריליון דולר, לאחר שמניית החברה ירדה ביותר מ־4% בחמשת ימי המסחר האחרונים. מיקרוסופט רביעית עם שווי שוק של כ-3.5 טריליון דולר.

ההיפוך במיקומים משקף את הכיוונים השונים שאלפאבית ואפל נוקטות בהם בכל הקשור לאסטרטגיות הבינה המלאכותית שלהן.

אלפאבית סיימה את 2025 כאחת המניות המובילות בוול סטריט, לאחר שהצליחה להרכיב מחדש את חלקי הקאמבק שלה בתחום ה־AI. בנובמבר חשפה החברה את Ironwood - הדור השביעי של מעבדי ה־TPU (Tensor Processing Units) שפיתחה בעצמה - שנחשב לאלטרנטיבה אפשרית למוצרים של אנבידיה. בדצמבר הציגה גוגל את Gemini 3, שזכה לביקורות נלהבות.

מניית אלפבית זינקה ב־65% בשנת 2025, העלייה החדה ביותר שלה מאז 2009, אז הכפילה את ערכה לאחר המשבר הפיננסי.

16:30

מניות הטכנולוגיה מכבידות על המסחר בניו יורק בזמן שסוחרים מימשו אתמול רווחים לאחר עליות חזקות במניות הבינה המלאכותית ומנגד מניות הביטחון מזנקות לאחר שהנשיא דונלד טראמפ אותת על כוונתו להגדיל את ההוצאות הצבאיות לטריליון וחצי דולר בשנת 2027. . נורת'רופ גרומן , לוקהיד מרטין וקראטוס דיפנס עולות במעל 6%, גם RTX מתקדמת במעל 4%.

מדד הנאסד"ק בירידה של 0.2% ובדרך לקטוע רצף עליות של שלושה ימים כאשר רוב מניות הטכנולוגיה הגדולות יורדות במסחר המוקדם למעט אנבידיה שעולה על רקע סימנים לכך שסין עשויה לאפשר לה לייבא את שבבי ה-H200 שלה.

העליות באגרות החוב העולמיות נעצרו והתשואה על אג"ח לעשר שנים עולה בשתי נקודות בסיס לאחר שנתוני הפיטורים בארצות הברית ירדו לשפל של 17 חודשים בחודש דצמבר מה שעשוי להרגיע את החששות מהאטה חריפה בכלכלה בזמן שהתביעות השבועיות לדמי אבטלה עלו פחות מהצפוי.

המשקיעים ממתינים גם לנתוני התעסוקה שיתפרסמו ביום שישי כדי להעריך את מסלול הריבית המסתמן השנה כשהשווקים מתמחרים לפחות שתי הורדות ריבית של 25 נקודות בסיס וגם המתיחות הגיאופוליטית נמצאת במוקד כאשר השווקים עוקבים אחר המאמצים להעביר את גרינלנד לשליטת וושינגטון ואחר ההתפתחויות בוונצואלה.

הזהב והכסף ירדו זה היום השני ברציפות בגלל היערכות המשקיעים לאיזון שנתי של מדדי הסחורות שיוביל למכירת חוזים בשווי מיליארדי דולרים בימים הקרובים כאשר מחיר הזהב ירד מתחת ל-4,450 דולר לאונקיה ומחיר הכסף ירד מתחת ל-75 דולר בזמן שהנפט מסוג ברנט נותר מעל 60 דולר לחבית.

14:35

מחירי הנפט רושמים כעת עליות של כ-1.5%. מחיר חבית נפט מסוג אמריקאי עומד לפי שעה על כ-56.9 דולר, בעוד מחיר חבית נפט מסוג ברנט עומד על 60.8 דולר. ברויטרס מדווחים כי העלייה במחירים באה על רקע העובדה שטראמפ נתן אור ירוק להתקדם עם החקיקה הנוגעת לסנקציות האמריקאיות על הנפט הרוסי.

בשוק הקריפטו, הביטקוין יורד כעת בכ-2% אל מתחת לרף ה-90 אלף דולר. בשבוע שעבר, הביטקוין הצליח להתאושש ונסחר לזמן קצר ברמה של 94 אלף דולר, אך בשבועות האחרונים מחירו בעיקר נע ונד בין 84 ל-88 אלף דולר.

12:20

המסחר באירופה עבר לירידות קלות. מדד הדאקס נסחר ביציבות, הפוטסי יורד בכ-0.4% והקאק נחלש בכ-0.2%.

החוזים העתידיים על וול סטריט נסחרים בירידות של עד 0.3%. המניות הביטחוניות האמריקאיות מזנקות במסחר המוקדם, לאחר שהנשיא טראמפ קרא בפוסט שפרסם ברשת החברתית שלו, Truth Social, להגדיל את תקציב הביטחון המתוכנן של ארה"ב לשנת 2027 מטריליון דולר ל-1.5 טריליון דולר. נורת'רופ גרומן , לוקהיד מרטין וקראטוס דיפנס עולות במעל 6%, גם RTX מתקדמת במעל 4%.

10:50

המסחר באירופה מוסיף להתנהל במגמה מעורבת. מדד הדאקס עולה בכ-0.4%, הפוטסי יורד בכ-0.3%, והקאק נחלש בכ-0.1%.

המניות הביטחוניות ממשיכות בראלי שלהן, על רקע העלייה במתחים הגאו‏־פוליטיים בעקבות ההשתלטות האמריקאית על ונצואלה, וכן איומי הנשיא טראמפ להשתלט על גרינלנד. בין המניות שמתחזקות כעת, ניתן למנות את לאונרדו , רנק וריינמטל .

10:10

בורסות אירופה פותחות את היום במגמה מעורבת. מדד הדאקס עולה בכ-0.2%, הפוטסי יורד בכ-0.3%, והקאק משיל מערכו כ-0.2%.

8:50

אסיה

באסיה, נרשמות הבוקר ירידות שערים. מדדי הניקיי ננעל בירידה של כ-1.6%, בורסת הונג קונג מאבדת כעת גם היא כ-1.6%, בורסת שנגחאי נחלשת בכ-0.1% והקוספי ננעל ביציבות.

מניית ענק ההשקעות היפני סופטבנק בלטה לשלילה וצנחה במעל 7%. מניית טוקיו אלקטרון, שמספקת ציוד לבניית שבבים המשמש מפעלים שמייצרים את שבבי אנבידיה, איבדה מערכה כ-4%.

וול סטריט

וול סטריט ננעלה אתמול במגמה מעורבת, על אף שמדדי ה-S&P 500 והדאו ג'ונס נגעו בשיאים חדשים של כל הזמנים בפתח יום המסחר. הנאסד"ק עלה קלות בכ-0.2%, ה-S&P 500 ירד בכ-0.3% והדאו ג'ונס השיל מערכו כ-0.9%.

מדד הדאו ג'ונס נגרר כלפי מטה הרבה בגלל הירידה שנרשמה במניות הבנקים הגדולים, ביניהם ג'יי. פי מורגן , בנק אוף אמריקה , וולס פארגו וגולדמן סאקס ; זאת, לאחר שהם פתחו את 2026 ברגל ימין.

גם מניות חברות הנפט שברון , אקסון מובייל וקונוקו-פיליפס איבדו גובה, ייתכן שעל רקע הירידה במחירי הנפט בעולם. מנגד, מניות מזקקות הנפט ואלרו ומרתון פטרוליום סיימו את היום בעליות, לאחר שמקורות אמרו ל-CNBC שמכירות הנפט מונצואלה ימשיכו עד להודעה חדשה וכי הסנקציות עליו יצומצמו. המשקיע הנודע מייקל ברי פרסם בניוזלטר שלו מוקדם יותר השבוע כי הוא צופה שמניית ואלרו, בה הוא מחזיק מאז 2020, תהיה בין המרוויחות הגדולות ביותר מהמצב בונצואלה - עמדה שמספר בנקי השקעות גדולים מסכימים איתה.

בגזרת ענקיות הטכנולוגיה, מספר מניות מרכזיות נסחרו בעליות שערים, ביניהן אנבידיה , אלפאבית , אמזון , מיקרוסופט ופלנטיר . מניית אינטל קפצה במעל 6%. מנגד, מיקרון , AMD , מטא ו-TSMC נסחרו בירידות. בסיום יום המסחר החולף, אלפאבית עקפה את אפל במונחי שווי שוק, לראשונה מאז 2019. שווי השוק של אלפאבית עומד כעת על 3.888 טריליון דולר, והיא החברה הציבורית השנייה בגודלה בעולם, אחרי אנבידיה.

לאחר שזכו לראלי משמעותי ביום שלישי, מניות אחסון המידע רשמו אתמול ירידות. ווסטרן דיגיטל , שקפצה ביום שלישי בקרוב ל-17%, ירדה אתמול במעל 8%; סיגייט טכנולוג'י , שזינקה באותו יום בכ-14%, ירדה במעל 6%.

בגזרת בום הבינה המלאכותית, בוול סטריט ג'ורנל דיווחו אתמול כי אנתרופיק, מפתחת מודל ה-AI קלוד, מתכננת לגייס 10 מיליארד דולר לפי שווי של 350 מיליארד דולר לפני הכסף - כך לפי אנשים המעורים בעניין - מה שכמעט יכפיל את הערכת השווי שלה לעומת לפני ארבעה חודשים. לפי הגורמים, GIC, קרן העושר של סינגפור ו-Coatue Management, מתכננות להוביל את סבב הגיוס החדש. סבב הגיוס החדש, שלפי הדיווח צפוי להיסגר בשבועות הקרובים, יהיה עסקת הענק השלישית שתתרחש בפרק הזמן של השנה האחרונה, לאחר סבב גיוס בספטמבר שהעמיד את שווי החברה על 183 מיליארד דולר.

על אף הראלי במניות הביטחוניות ברחבי העולם, על רקע ההתפתחויות הגאו־פוליטיות האחרונות, ובפרט ההשתלטות האמריקאית על ונצואלה, הנשיא טראמפ יצא אתמול בהצהרה שהפילה את מניות הדיפנס האמריקאיות, ביניהן לוקהיד מרטין , ג'נרל דיינמיקס ונורת'רופ גרומן , שנחלשו בשיעור של מעל 2%. טראמפ ציין בפוסט שפרסם ברשת החברתית שלו, Truth Social, כי הוא "לא יאפשר" לחברות ביטחוניות לחלק דיבידינדים או לבצע תוכניות רכישה מחדש של מניות, עד שחברות אלו ינקטו צעדים לטיפול בטענות שלו לגבי התעשייה.

"כל קבלני הביטחון של ארה"ב, ותעשיית הביטחון כולה, היזהרו: בעוד שאנחנו מייצרים את הציוד הצבאי הטוב ביותר בעולם (אף מדינה אחרת אפילו לא קרובה!), קבלני הביטחון מחלקים כעת דיבידנדים עצומים לבעלי המניות שלהם ומבצעים רכישות חוזרות (Buybacks) ענקיות של מניות, וכל זאת על חשבון ובמחיר של השקעה במפעלים ובציוד. מצב זה לא יורשה ולא ייסבל עוד!", כתב טראמפ. "לכן, לא אאפשר חלוקת דיבידנדים או רכישה חוזרת של מניות עבור חברות ביטחוניות עד אשר בעיות אלו יתוקנו - והדבר תקף באותה מידה גם לגבי משכורות ותגמולים לבכירים. ציוד צבאי לא מיוצר בקצב מהיר מספיק! עליו להיבנות כעת באמצעות הדיבידנדים, הרכישות החוזרות של המניות והתגמולים המופרזים לבכירים, במקום ללוות ממוסדות פיננסיים או לקבל את הכסף מהממשלה שלכם. בטווח הארוך, זה טוב הן לבכירים והן לבעלי המניות, כי זה יהיה נהדר עבור המדינה שלנו!".

בהצהרה נפרדת שפרסם מוקדם יותר אתמול, הנשיא טראמפ הכביד על מניות הקשורות בתחום הנדל"ן, כאשר כתב שהוא מתכנן לקדם צעדים שימנעו ממשקיעים מוסדיים לרכוש בתים פרטיים המיועדים למשפחות (Single-family homes).

"במשך זמן רב מאוד, רכישה ובעלות על בית נחשבו לפסגת החלום האמריקאי. זה היה הפרס על עבודה קשה ועל עשיית הדבר הנכון, אבל עכשיו, בגלל האינפלציה ברמות שיא, שנגרמה על־ידי ג'ו ביידן והדמוקרטים בקונגרס, החלום האמריקאי הזה הופך בהדרגה לקשה יותר להשגה עבור יותר מדי אנשים, במיוחד עבור אמריקאים צעירים", כתב טראמפ. "מסיבה זו, ומסיבות רבות נוספות, אני נוקט בצעדים מיידיים כדי לאסור על משקיעים מוסדיים גדולים לקנות בתי מגורים נוספים למשפחות בודדות, ואני אקרא לקונגרס לעגן זאת בחקיקה. אנשים גרים בבתים, לא תאגידים ". טראמפ לא סיפק פרטים לגבי האופן בו חקיקה כזו עשויה להיות מיושמת.

מניית אינוויטיישן הומס , המשכירה הגדולה ביותר של בתים למשפחות בודדות בארה"ב, נפלה בכ-4%. מניית בלאקסטון , חברת השקעות שמחזיקה ומשכירה בתים, נפלה בקרוב ל-5%. מניות של גופים מוסדיים נוספים שמעורבים בנדל"ן בארה"ב רשמו ירידות גם הן, ביניהן אפולו גלובל מנג'מנט ובלאקרוק .

מניית מובילאיי פתחה את יום המסחר עם זינוק של כ-15%, בעקבות הכרזתו של פרופ' אמנון שעשוע בליל יום שלישי, על רכישת חברת הרובוטים היומנואידים מנטי (Mentee Robotics), שהוא נמנה עם מייסדיה, ב-900 מיליון דולר. עם זאת, עד סוף יום המסחר, היא מחקה את העליות כולן וסיימה את היום ביציבות.

שוק החוב האמריקאי

בשוק החוב האמריקאי, תשואת האג"ח הממשלתית לעשר שנים ירדה אתמול בכ-4 נקודות בסיס (כלומר, עלייה במחירים) לרמה של כ-4.14%; זאת, בעקבות מספר נתוני מאקרו שהצביעו על תמונה מעורבת בשוק העבודה האמריקאי.

בגזרת שוק העבודה האמריקאי, כמות המשרות הפנויות רשמה ירידה מפתיעה בנובמבר, לרמה הנמוכה ביותר שלה מזה יותר משנה, כך דיווחה הלשכה האמריקאית לסטטיסטיקה. סקר המשרות (JOLTS) העלה כי נרשמה בנובמבר ירידה של 303 אלף משרות לרמה של כ-7.15 מיליון משרות - הנמוכה ביותר מאז ספטמבר 2024. נוסף על כך, פורסם מדד התעסוקה של ADP לחודש דצמבר, שהצביע על עלייה של 41 אלף במספר המועסקים - שינוי מגמה לעומת הירידה של 29 אלף בנובמבר, אך מתחת לצפי האנליסטים שעמד על עלייה של 48 אלף.

במקביל, מדד מנהלי הרכש בארה"ב במגזר הלא־יצרני לחודש דצמבר הפתיע לחיוב עם קריאה של 54.4 נקודות, שהצביעה על ההתרחבות החודשית הגדולה ביותר בפעילות השירותים במהלך 2025. לפי ה-ISM, ההתרחבות באה על רקע עלייה בהזמנות ובגיוסי עובדים. צפי האנליסטים עמד על 52.2 נקודות, כאשר קריאה מעל 50 נקודות מצביעה על התרחבות בפעילות ולהפך.

שוקי הסחורות והמטבעות

מחירי הנפט רושמים הבוקר עליות קלות, לאחר יומיים רצופים של ירידות. אתמול, המחירים ירדו בשיעור של עד 2%, לאחר שהודעת טראמפ על יבוא חביות נפט מונצואלה בהיקף של כ-2 מיליארד דולר הגבירה את הציפיות לעודף היצע. לפי שעה, מחיר חבית נפט מסוג אמריקאי עומד על כ-56.2 דולר, בעוד מחיר חבית נפט מסוג ברנט עומד על כ-60.2 דולר. הנפט שמפיקה ארה"ב משדותיה שלה נחשב ל"מתוק", כלומר כזה שמייצרים ממנו תזקיקי דלקים לרכב ולמטוסים בעיקר, בעוד שהנפט של ונצואלה נחשב ל"כבד", ולכן טוב יותר להפקת חומרי גלם נוספים לתעשייה, כמו מזוט וסולר. לכן, הפקת נפט כזו תורמת, בין היתר, לתעשייה הכבדה בארה"ב.

עוד בשוק הסחורות, מחירי הזהב והכסף ירדו אתמול בכ-0.6% ובכ-3%, בהתאמה; זאת, לאחר שהכסף חצה ביום שלישי את רף ה-80 דולר לאונקיה. הבוקר, המחירים ממשיכים לרדת. הזהב יורד בכ-0.7% ונסחר סביב 4,430 דולר לאונקיה, בעוד הכסף נופל בכ-3% ונסחר סביב 75 דולר לאונקיה.

עוד כתבות

נוף הגליל / צילום: אריאל זנדברג לע''מ ודוברות עיריית נוף הגליל

פחות מ־25 אלף שקל: מחיר המינימום הנמוך לקרקע בעיר הצפונית

מכרז ענק בנוף הגליל יוצא לדרך עם מחירי מינימום חריגים לקרקע ● תוכנית להוספה של עוד אלפי מ"ר שטחי מסחר בכפר ירכא שבגליל העליון מתקרבת לאישור ● וחברת סקייליין הישראלית קיבלה אישור רגולטורי להפעלת עגורנים מרחוק בהונג קונג ● חדשות השבוע בנדל"ן

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

המחאה האיראנית עולה שלב: אזרח דרס אנשי ביטחון, המונים יצאו לרחובות

מוביל המחאה קרא לתושבי איראן לצאת ולהפגין: "עיני העולם נשואות אליכם. אני מזהיר את הרפובליקה האיסלאמית - העולם וטראמפ עוקבים אחריכם מקרוב" ● ב-50 ערים מתקיימות הפגנות ענק - גם בטהראן ● חשבון ב-X פרסם נשים איראניות מדליקות סיגריה עם תמונות שרופות של ח'אמנאי

שירה תם / צילום: באדיבות רמ''י

מסתמן: שירה תם, מנהלת חטיבת שמירה על הקרקע ברמ"י, תמונה למ"מ המנכ"ל עד למינוי הקבע

ועדת האיתור לתפקיד המנכ"ל החדש, במקום ינקי קוינט, טרם החלה את עבודתה, ושירה תם צפויה לשמש בתפקיד עד שהמנכ"ל החדש ייכנס לתפקידו ● מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון יהודה מורגנשטרן סירב להתמנות למ"מ, כדי שלא לחסום את סיכוייו להתמנות למנכ"ל הקבוע

פאינה קירשנבאום בדיון בערעור על גזר דינה / צילום: רפי קוץ

"חל בה מהפך תודעתי": סגנית השר לשעבר פאינה קירשנבאום תשוחרר מהכלא

ועדת השחרורים קבעה כי סגנית השר לשעבר פאינה קירשנבאום, שריצתה 4 שנות מאסר, תשוחרר בימים הקרובים בניכוי שליש ● קירשנבאום הורשעה בעבירות של שוחד, מרמה, הפרת אמונים, הלבנת הון ושימוש במרמה על מנת להתחמק מתשלומי מס

טאבלט S11 של סמסונג, ואייפד air. מחיר ממוצע הוא 1,000-2,000 שקל, היקרים עולים כ־4,000 שקל / צילום: יח''צ

מה צריך לדעת לפני שקונים טאבלט חדש?

בין אם בשביל עבודה, לימודים או שימוש ביתי לילדים, לא מעט צרכנים שומרים נאמנות לטאבלטים ● הדברים שאליהם כדאי לשים לב ברכישה תלויים בסוג השימוש, וכוללים בין היתר את גודל המסך, הרזולוציה, מערכת ההפעלה והסוללה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; הבנקים עלו ב-1.4%, המניות הבטחוניות ירדו

מחזור המסחר היה כ-2 מיליארד שקל, הרבה מעל הממוצע של ימי ראשון ● מייסדי נקסט ויז׳ן מכרו מניות ב-345 מיליון שקל ● בורסות בעולם: עליות בבורסות אירופה, החוזים בוול סטריט נסחרים ביציבות ● אחר הצהריים יתפרסמו נתוני התעסוקה המסקרנים בארה"ב ● השקל נסחר ביציבות, 3.17 שקלים לדולר, מחירי הנפט עולים הבוקר

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

רוצים לדעת מה תעשה הבורסה בתל אביב השנה? תקראו את הראיון הזה

רגע לפני יום שישי הראשון בתל אביב שבו מתקיים מסחר, מנכ"ל הבורסה לניירות ערך איתי בן זאב התארח בפודקאסט "כוחות השוק" של גלובס ● איך הגיבו חברי הבורסה לשינוי ההיסטורי: "שמענו יותר ביקורות שליליות מחיוביות" ● מה היעד הבא: "הרבה מאוד יהודים בארצות הברית רוצים להשקיע בכלכלה הישראלית" ● וגם: למה ת״א תעשה ביצועים עודפים על וול סטריט ומי יהיו הנפקות הענק הבאות

זום גלובלי / צילום: Reuters

טראמפ מנחית מכה על האו"ם, וצפון קוריאה וסין מאיימות בהסלמה

צפון קוריאה שגרה טילים דקות לפני יציאת נשיא דרום קוריאה לביקור מיוחד • בצד השני של העולם, ממשל טראמפ מצא כי שורת מוסדות באו"ם "מיותרים" • ואחותה של אנה פרנק הלכה לעולמה • זום גלובלי, מדור חדש 

טסלה דגם Y / צילום: יח''צ

בכירים במגזר הציבורי עשויים להצטייד ברכבי טסלה

ממשלת ישראל עשויה להצטייד בכלי רכב חשמליים של טסלה עבור בכירי ממשלה ונושאי תפקידים בכירים ● יבואנית שיאומי נערכת להשקת הרכב החשמלי שלה בישראל ב־2027 ● 2026 נפתחת עם מלאי רכב "אפס קילומטר" בהנחות עמוקות ● השבוע בענף הרכב

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

מגמה ירוקה בוול סטריט; אלפאבית מתקרבת לשווי של 4 טריליון דולר

מספר המשרות החדשות בארה״ב נמוך מהצפי; שיעור האבטלה ירד ● באירופה מתבשלת עסקת ענק שתיצור את חברת הכרייה הגדולה בעולם: ריו טינטו עומדת לרכוש את גלנקור הבריטית ● מחירי הנפט עולים בעקבות המתיחות הגאו פוליטית בין ארה"ב לאיראן

מייסדי וונריקס: ארמון אברהמי, עמיר בלאיש ותור לילו / צילום: טל חמדי

ענקית הטרוול־טק השבדית רוכשת סטארט־אפ ישראלי בעסקה של עד 300 מיליון דולר

וונריקס, שנרכשת ע"י Etraveli Group, פיתחה פלטפורמה לחיזוי מחירי טיסות ואוטומציה של תהליכי הזמנה ● היא תמשיך לפעול כחברה עצמאית ותרחיב את המו"פ בת"א ● בין המשקיעים של וונריקס - אינסייט פרטנרס ומשקיעי אנג'ל מענף התיירות

סכסוכי שכנים / איור: ליאב צברי

סכסוכי שכנים: בין התנגדות לגיטימית להתנגדות קטנונית ומזיקה לבנייה

אדם שרצה לממש זכויות בנייה על גג נתקל בסירוב של שכנו לאפשר לקבלן להציב פיגומים ברכוש המשותף בבניין - לאחר שכבר קיבל את הסכמתו לבנייה ● הוא הגיש תביעה, ופסק הדין התייחס למונח "שימוש סביר" ולזכותם של התובעים לבנות

חמישה פסקי דין שכל דייר ומשכיר חייבים להכיר / צילום: Shutterstock

בתי המשפט משרטטים מחדש את היחסים בין שוכר למשכיר

פיגומים במרפסת חתכו את שכר הדירה בחצי, והכניסה לנכס הפכה לחוזה מחייב גם ללא חתימה פיזית ● בתי המשפט קובעים מחדש את היחסים בין 3 מיליון שוכרים בישראל לבין בעלי הדירות שלהם - מתי השופט יגן על השוכר, ומתי דווקא על בעל הבית?

שלג בברלין, השבוע / צילום: אסף אוני

גל הקור האירופי מחריף: מצבי חירום, תאונות ברחוב וביטולי טיסות

שורת מדינות באירופה הכריזו היום על מצבי חירום בדרגות משתנות בשל מטחי שלג כבדים וטמפרטורות שצנחו הרבה מתחת לאפס ● בהולנד תנועת הרכבת משובשת, ובשדה התעופה סכיפהול נרשמים עיכובים משמעותיים ● בברלין הצטברות הקרח על המדרכות מעוררת ביקורת על העירייה ועל חוסר התפקוד שלה

נשיא ארה''ב טראמפ. ''הוא אוהב לטעון ששבע מלחמות הסתיימו בזכותו'' / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ באיום לאיראן: הבהרתי שאם יתחילו להרוג אנשים - נכה בהם חזק מאוד

אירוע ההצתה בשומרון: פלסטיני חולץ במצב אנוש, שלושה עצורים ● צבא לבנון: השלמנו את משימת פירוז דרום המדינה מנשק ● רה"מ נתניהו: "המאמצים ראויים להערכה - אבל חיזבאללה עדיין חמוש ומתעצם" ● בכירים בישראל: תקיפה בלבנון? כבר לא "אם" אלא "מתי" ● חיל האוויר תקף ברצועת עזה בתגובה לניסיון השיגורים הכושל ● שר החוץ האיראני: "אנחנו לא רוצים מלחמה אבל מוכנים אליה" ● עדכונים שוטפים

עיצוב: טלי בוגדנובסקי

הם חשבו שהשקיעו את החסכונות במדד שעשה 50% בשנה, וגילו שנשארו עם 7%

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● משקיעים רבים גילו לאחרונה ששנה פנטסטית בתל אביב הניבה להם תשואה מביכה ● איך זה קרה? בחסות רפורמה של רשות שוק ההון שהתיימרה לעשות סדר, ובפועל יצרה בלבול וחוסר ודאות ● התוצאה: משקיעים חשבו שהשקיעו במסלולים בארץ, וגילו שנותרו מחוץ לחגיגה ● רשות שוק ההון: "יישום והשלכות הרפורמה בבחינה"

גם זה קרה פה / צילום: איל יצהר, נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת

במשרד הבריאות מפספסים את התמונה הגדולה

חברי הממשלה מפריחים רפורמות באוויר ● במשרד הבריאות שכחו למה יש ערך ● ואירופה נותרה ללא ברית הגנה מתפקדת ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

פרסומת למבצע של שיכון ובינוי / צילום: פרטי

החופשה בתאילנד היא הכסף הקטן: מה באמת ירוויחו רוכשי הדירות של שיכון ובינוי

הלחץ על חברות הבנייה נמשך, ונראה שתנאי המימון הגמישים כבר לא מספיקים כדי למשוך את הקונים ● כמה שווה מכלול ההטבות שמציעה שיכון ובינוי בפרויקטים שלה באור יהודה ובהוד השרון? ● מאחורי המבצעים, מדור חדש

חזית המדע. איך פועל החוש השישי / צילום: Shutterstock

קבוצת מדענים הציבה לעצמה מטרה שאפתנית: לגלות איך פועל החוש השישי

הפרויקט, בהובלת חתן פרס נובל לרפואה ארדם פטפוטיאן, קיבל לאחרונה מענק של 14 מיליון דולר כדי ליצור אטלס הממפה את האופן שבו איברים פנימיים מתקשרים עם המוח ומשפיעים עלינו פיזית ונפשית ● המחקר שהוזנח במשך שנים זוכה עכשיו לעדנה מחודשת ועשוי להוביל לטיפולים חדשים בכאב כרוני ודיכאון

הפגנה בחיפה נגד האלימות בחברה הערבית, אוגוסט 2023 / צילום: Shutterstock

גם חיפה הצטרפה לגביית היטל שמירה: ההפרטה והקריסה של הביטחון האישי

בעוד הכנסות המדינה ממסים שוברות שיאים, הביטחון הבסיסי מופרט ומתגלגל לכיסו של האזרח דרך היטלי שמירה עירוניים ● אלא שמדובר במערכת מפורקת ללא סנכרון או סמכויות, המפקירה את הרשויות החלשות ומותירה את התושבים לשלם פעמיים על הזכות לחיות בביטחון