גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קובה כבר נמצאת על סף קריסה. הדחתו של מדורו דוחפת אותה לשם

יבוא נפט חיוני מוונצואלה נמצא בסכנה, והקובנים תוהים האם ממשלתם תהיה הבאה שתיפול

האשפה נערמת ברחובות הוואנה, קובה / צילום: ap, Ramon Espinosa
האשפה נערמת ברחובות הוואנה, קובה / צילום: ap, Ramon Espinosa

בהוואנה, קובנים קשישים מחפשים באשפה שאריות מזון. בעיר השנייה בגודלה במדינה, סנטיאגו, התאספו המונים, וניגנו מוזיקה רועמת של גולים קובנים כמו גלוריה אסטפן ווילי צ'ירינו, ששר "יומנו יגיע בקרוב". הדחת הדיקטטור הוונצואלי ניקולס מדורו על ידי ארה"ב טלטלה את המדינה הזו, המונה פחות מ־10 מיליון איש. קובה מסתמכת זה שנים על ונצואלה לצורך יבוא נפט, שמצליח רק בקושי למנוע מהכלכלה הזעירה שלה להתמוטט.

ההדחה פותחת פרק חדש ומסוכן עבור המשטר הקומוניסטי של האי בעת של קריסה כלכלית, שכבר מתחילה להידמות למשבר שסבלה קובה לאחר קריסת ברית המועצות לפני יותר משלושה עשורים.

מנכ"ל ענקית הנפט אקסון לטראמפ: "ונצואלה לא ראויה להשקעה"
התוכנית האירופית: להציב חיילים בגרינלנד נגד השתלטות טראמפ

בערים עניות יותר, אנשים דנים בגלוי בשאלה האם ארה"ב תפיל את ממשלתו של נשיא קובה מיגל דיאז־קאנל, יורשם של ראול ופידל קסטרו, האחים שהובילו את המהפכה הקובנית ב־1959 וזעזעו את אמריקה הלטינית. "הם בלחץ", אומר פעיל פוליטי מהוואנה, על הממשלה. "הדיכוי יגבר, זו התגובה האופיינית".

הפסקות חשמל ומים, קשישים אוכלים מהזבל

מנגנון הביטחון הממלכתי של קובה שולט זה מכבר בכל היבטי החברה, ממקומות עבודה ועד בתי ספר או אולמות קונצרטים. אך לכידתו של מדורו מסכנת את שליטת הממשלה בכל רחוב, את מערכת המעקב העמוקה שלה ואת רשת המלשינים העצומה שלה, אומרים מתנגדי משטר קובנים וגורמים רשמיים לשעבר.

יומיים לאחר הדחת מדורו, התמודד ריינאלדו פלורס עם היום החמישי ברציפות ללא מים זורמים בדירתו בהוואנה. זה המצב הנורמלי החדש עבורו, יחד עם הפסקות החשמל היומיות, מערכת הבריאות הכושלת, האשפה שנערמת ברחובות, ומפרקיו הכואבים ממחלות הנישאות על ידי יתושים שפקדו את האי.

"שישה, שבעה, עשרה ימים עוברים בלי מים", אומר פלורס בן ה־66. "ואז כשהמים חוזרים, אין חשמל כדי לשאוב אותם". לאחרונה, הוא אומר, היה יום אחד שבו בו־זמנית לא היו לו חשמל, מים זורמים או גז לבישול. כמו כל הקובנים, פלורס שומר מים במכל, ומקציב אותם לשתייה, בישול, שטיפה ורחצה. כשהם נגמרים, הוא קופץ מגג אחד לאחר כדי לאסוף דליי מים מבורות מים סמוכים.

הוא דואג בעיקר לקשישים המחפשים אוכל באשפה. כשהם נדבקים בנגיף, הם הולכים לבתי חולים עמוסים ומתים שם. "אחד החברים שלי עובד עבור הממשלה והוטל עליו לאסוף קשישים שחיו לבד ומתו בבתיהם ואף אחד לא ידע זאת במשך ימים", אומר פלורס, שפרש לגמלאות ומסתמך על כספים מקרובי משפחה בחו"ל.

קובה נמצאת במשבר כלכלי מתמשך, שהחריף מאז מגפת הקורונה. יותר מ־2.7 מיליון בני אדם - כרבע מהאוכלוסייה, רובם צעירים ושאפתניים - נמלטו מאז 2020, בעיקר לארה"ב. "האי מתרוקן דמוגרפית", אומר הדמוגרף הקובני חואן קרלוס אלביזו־קמפוס. הוא מעריך שאוכלוסיית קובה מונה כעת 8 מיליון בני אדם. התוצאה המשולבת של הגירה המונית וירידה בפריון הנשים היא שלידות של תינוקות חיים בקובה צנחו לרמות נמוכות מאלה שהיו ב־1899, כאשר קובה יצאה ממלחמת עצמאות עקובה מדם בת שלוש שנים, אומר אלביזו־קמפוס.

"הבעיה של קובה היא כבר קיומית", אומר ג'ו גרסייה, חבר קונגרס קובני־אמריקאי לשעבר שמדבר לעתים קרובות עם גורמים בכירים באי. "בצד הקובני יש רק ייאוש, וייאוש גרוע יותר", אומר גרסייה.

התיירות, שבעבר הייתה אחת מעמודי התווך הכלכליים של האי, צנחה, ותפוסת המלונות עומדת בקביעות מתחת ל-30%, על פי מנהלים בתעשייה. מרבית התיירים, רובם מרוסיה וסין, מגיעים עם חבילות הכול כלול, ולכן ההוצאות אינן מגיעות אל קובנים רגילים משום שהמבקרים אינם מוציאים הרבה מעבר למסלול שאושר מראש.

בהוואנה, בירת קובה, מעל לרובע ודאדו שנחשב אלגנטי בעבר, מתנשא מלון יוקרה חדש בן 42 קומות. אך המלון, שנבנה בעלות של 200 מיליון דולר והמופעל על ידי חברה ספרדית, "כמעט ריק", אומר ויליאם ליאוגרנדה, אנליסט קובני באמריקן יוניברסיטי בוושינגטון, שחזר לאחרונה מהמדינה. הוא מעריך שההכנסות מתיירות ירדו ב־75%.

ברז הנפט מוונצואלה עלול להיסגר

קובנים רבים מסתמכים על העברות כספים המתקבלות מבני משפחה בחו"ל. המדינה מסתמכת על מיליארדי דולרים שגובה הממשלה מאלפי רופאים קובנים העובדים בוונצואלה, מקסיקו ומדינות אחרות, ועל יבוא נפט ונצואלי מסובסד, כדי לשמור על האורות דולקים. אבל עכשיו ארה"ב עלולה לסגור את ברז הנפט מוונצואלה.

לקובה אין כסף לקנות נפט בשווקים הבינלאומיים, והיא יכולה רק לקוות שמדינות ידידותיות כמו אנגולה, אלג'יריה, ברזיל או קולומביה יבואו לעזרתה אם ונצואלה, תחת לחץ אמריקאי, תפסיק את אספקת הנפט שלה, אומר חורחה ר. פיניון, העוקב באוניברסיטת טקסס אחר צריכת האנרגיה של קובה.

ונצואלה מספקת כ־35 אלף חביות נפט ביום מתוך 100 אלף חביות ביום שהאי זקוק להן. קובה מייצרת כ־40 אלף חביות של נפט גולמי ביום, המזין את תחנות הכוח הרעועות של המדינה. מקסיקו, ששלחה כ־22 אלף חביות ביום לקובה בשנה שעברה, הורידה מאז את המשלוחים לכ־7,000, בעוד שרוסיה שולחת כ־10,000 חביות ביום, אמר. "לא אתפלא אם האמריקאים יגידו לוונצואלה להמשיך לספק נפט לקובה, כדי לא לפתוח תיבת פנדורה נוספת", אומר פיניון. ללא נפט ונצואלי, הוא מעריך שתשתית האנרגיה של קובה תקרוס תוך 30 יום.

הקובנים העניים סובלים יותר: "יש אי־שוויון גלוי"

בשעה שהמדינה נאבקת לשרוד, השאלה הגדולה תהיה תגובת ההנהגה הקובנית, ששולטת ביד ברזל מאז המהפכה בראשות האחים קסטרו. הפעולה הראשונה של המשטר הקומוניסטי הייתה לדרוש מהעובדים להשתתף בעצרת בסוף השבוע כדי לגנות את לכידת מדורו ולהכריז על שני ימי אבל, עם דגלים בחצי התורן, לכבוד 32 החיילים הקובנים וקציני המודיעין הצבאי הבכירים שנהרגו במהלך הפלישה האמריקאית.

ללא נפט קיים סיכון שהפסקות החשמל, שלפעמים משאירות את תושבי האי עם ארבע שעות חשמל בלבד ביום, יחמירו. אלו שהסתמכו על גנרטורים כדי להתקיים יתקשו להפעיל אותם ללא גישה לדלק. אפילו בישול יהיה מסובך, משום שחלק מהתושבים החלו להשתמש בתנורים המופעלים על נפט.

ליאוגרנדה אמר שבמשבר שלאחר קריסת ברה"מ, הכאב הכלכלי הורגש בכל שכבות החברה הקובנית. עם הקושי של המשבר הנוכחי, לעומת זאת, נאלצים להתמודד - באופן לא פרופורציונלי - קובנים עניים יותר שאין להם קרובי משפחה בחו"ל ששולחים להם דולרים.

"יש אי־שוויון גלוי יותר", אומר ליאוגרנדה. "מצבם של העניים גרוע כמו אז, אבל לחלק מהמעמד הבינוני והגבוה יש גישה לדולרים והם לא במצב גרוע כל כך, מה שגורם למתח חברתי אמיתי".

עוד כתבות

ממ''ד / צילום: דוברות משרד הביטחון

מצב חירום עד יום שני: ההנחיות החדשות של פיקוד העורף

הוכרז מצב חירום מיוחד בעורף, והשמים נסגרו לטיסות אזרחיות ● הוטלו מגבלות נרחבות על פעילות המשק, החינוך וההתכנסויות ברחבי הארץ ● מתי אפשר לצאת מהמרחב המוגן ואיך נערכים באתרי הבנייה?

בצלאל מכליס ואלי גליקמן / צילום: אסף שילה ישראל סאן, איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

הישראליות בוול סטריט שיושפעו הכי הרבה מהמבצע נגד איראן

מחר יגיבו השווקים לראשונה לפעולה הצבאית הישראלית-אמריקאית נגד איראן ● על רקע המבצע, גלובס מסמן את הישראליות בוול סטריט שצפויות לבלוט בשבוע המסחר, וגם את אלו שעשו תנועות משמעותיות במהלך סוף השבוע החולף

חוקרים במעבדה של פרופ' אריאל קושמרו, אוניברסיטת בן גוריון / צילום: דני מכליס

באיזה אזור בארץ סובלים הכי הרבה מסטרס? התשובה אצל חיידקי הביוב

במעבדה של פרופ' אריאל קושמרו, מהפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה באוניברסיטת בן גוריון, חוקרים איך אפשר לנצל חיידקים כדי למנוע מפגעים בריאותיים וסביבתיים ● מניבוי אזורי מצוקה בעיר ועד מניעת חורים בשיניים ואפשרות לפתח אנטיביוטיקה מהים

בית החולים סורוקה / צילום: Shutterstock

בתי החולים עוברים למרחבים המוגנים; הפעילות הלא דחופה נעצרה

לאחר שבועות של היערכות, אגירת ציוד רפואי ותרגיל גדול עם צה"ל, מערכת הבריאות העלתה כוננות לרמה הגבוהה ביותר ● בתי החולים ימשיכו לתת מענה למקרים דחופים, חלק מהטיפולים יבוטלו ● משרד הבריאות מסר כי בנק הדם במוכנות גבוהה, וצוותים תוגברו בדרום ● נכון לעכשיו טיפות החלב נותרות בשלב זה פתוחות

עשן בטהרן לאחר התקיפה המשולבת של ישראל וארה''ב / צילום: AP

חיל האוויר תוקף מוסדות שלטון בלב טהרן. כך זה נראה

דובר צה"ל: "בדקה אחת באיראן חיסלנו אתמול 40 בכירים"; אישר: חיסלנו את רמטכ"ל איראן, עבד אל-רחים מוסווי • ההרוגה השנייה במלחמה:  מארינה בלייב, בת 68 מת"א מתה בדרך למקלט ● באיראן הודיעו על 40 ימי אבל בשל מותו של המנהיג העליון ● מזכ"ל חיזבאללה ספד לחמינאי, אך לא רמז שיצטרפו למערכה • שר ההגנה של בריטניה: טילים מאיראן נורו לעבר קפריסין • עדכונים שוטפים 

מעבר הגבול בטאבה / צילום: יוד צילומים

השמיים עדיין סגורים, כך תוכלו בכל זאת להיכנס ולצאת מישראל

עקב המצב, ארקיע תחל היום להפעיל טיסות חכורות בין טאבה לאתונה, על מנת לאפשר כניסה ויציאה מישראל ● בימים הקרובים חברות תעופה נוספות צפויות להצטרף למודל דומה דרך טאבה או עקבה

נמל התעופה בן גוריון ריק מנוסעים לאחר מבצע עם כלביא, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

לא יחזרו עד ה-7 במרץ לפחות: חברות התעופה הזרות שהתחילו לבטל טיסות

המרחב האווירי בישראל נסגר אמש בעקבות ההתפתחויות הביטחוניות, ונכון לעכשיו הסגירה מוגדרת עד יום שלישי ● עם זאת, חברות התעופה החלו להאריך את הביטולים מעבר למועד זה ● קבוצת לופטהנזה וחברת Wizz Air הודיעו כי טיסותיהן לישראל יושבתו עד 7.03 כולל

קיר סטארמר בהצהרתו על המצב במזרח התיכון / צילום: ap, Jonathan Brady

יבשת חצויה: חילוקי הדעות באירופה ומי הוציאו הודעות גינוי נגד ישראל וארה"ב

אירופה ניצבת מול המלחמה באיראן ללא עמדה אחידה: חלק מהמדינות מגנות את טהרן, אחרות מבקרות את ישראל וארה"ב, ורובן קוראות להרגעת הרוחות ● בעוד האיחוד האירופי עצמו נדחק לשוליים ומסתפק בהצהרות זהירות על דיפלומטיה וחוק בינלאומי

איך תגיב הבורסה למלחמה מול איראן / צילום: Shutterstock

המומחים אופטימיים לגבי כיוון השווקים במלחמה. מה בכל זאת יכול לשבש את המצב?

מתן שטרית, הפניקס: "אחרי שהאבק שוקע, השווקים נוטים לחזור למגמה חיובית" ● מודי שפריר: "המגמה בתחילת המסחר תלויה בתוצאות שילכו ויתבהרו לגבי הצלחת המתקפה" ● אלדד תמיר: "בטווח הקצר מחירי האנרגיה יעלו, הדולר צפוי להתחזק והבורסות ירדו"

ד''ר אנג'לה עירוני / צילום: דוברות אסותא / עופר חג'יוב

המיילדת שהפכה למנהלת בית חולים והפרשה שהסעירה את המדינה

"לאחר שאח שלי עבר תאונת פגע וברח, שאילצה אותו לעבור ניתוח ראש מסובך, נולד החלום שלי להיות אחות בטיפול נמרץ נוירוכירורגי. לא היה מקום בתל השומר, אז התחלתי בגינקולוגיה" ● שיחה קצרה עם ד"ר אנג'לה עירוני, מנהלת בית החולים אסותא ראשון לציון והמרכז הרפואי אסותא רעננה

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כמה זמן לוקח לכטב"מים להגיע מאיראן לישראל וכמה לטיל בליסטי?

איראן הודיעה כי גל של עשרות כטב״מים נמצא בדרכו לישראל ● כמה זמן ייקח להם להגיע, מה ההבדל בין סוגי הטילים השונים ומה כולל מערך ההגנה האווירית של ישראל? ● גלובס עושה סדר

תור לקוםות בסניף של טיב טעם, הבוקר / צילום: באדיבות עובדי טיב טעם

הבהלה לנייר טואלט: התנפלות על רשתות השיווק. אלה המוצרים המבוקשים

בעקבות התקיפה באיראן והאזעקות הבוקר, נרשמה עלייה של מאות אחוזים בתנועת הלקוחות ברשתות הפתוחות בשבת עם זינוק בביקושים למים, שימורים ונייר טואלט ● ברשתות מדגישים כי אין מחסור וכי המלאים מלאים, בעוד שירותי המשלוחים המהירים הושבתו בהתאם להנחיות פיקוד העורף

בלי נופים, טיולים ואטרקציות: ברוכים הבאים לחופשות השינה / צילום: Shutterstock

עם 16 שעות שינה ובלי אטרקציות: הכירו את טרנד החופשות החדש

סוכריות גומי עם שמן קנאביס, כריות שזוכרות את מבנה הראש וגם מיטות שמנתחות את איכות השינה ● קבוצה הולכת וגדלה של נופשים חיפשה פתרון לעייפות - ופיתחה טרנד שהיא מכנה sleepcation ● תעשיית האירוח מציעה ועוד ועוד שדרוגים, אבל מומחים מזהירים: "זה אינו פתרון משמעותי לחוסר"

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: Reuters, Anadolu

למה טראמפ העדיף לתקוף דווקא בתזמון הזה?

בחינת התנהלותו של נשיא ארה״ב מצביעה על נטייה ברורה להכריז על צעדים נפיצים כשהבורסה סגורה ● מה עומד מאחורי ״אפקט סוף השבוע״ וכך תהנה ממנו הפעם גם ישראל

יירוטים / צילום: Shutterstock, GERSHBERG Yuri

המומחית שמסבירה: למה איראן לא מצליחה לייצר מטחים משמעותיים

"אם לאיראן הייתה יכולת להוציא מטח כבד היינו רואים אותה כבר", אומרת הילה חדד־חמלניק, מנכ"לית Moonshot ובעבר חברה בצוות הפיתוח של כיפת ברזל ● לדבריה, מערך הטילים האיראני נפגע קשות ביוני האחרון - נתון שמקל על ההגנה האווירית הישראלית ● עם זאת, היא מדגישה: הסכנה לא חלפה, וגם שברי טילים עלולים לגרום לנזק כבד

אזור נפילת טיל איראני במרכז הארץ / צילום: ap, Oded Balilty

רשות המסים פתחה מחדש את "המסלול המהיר" להגשת תביעות לנזק ישיר עד 30 אלף שקל

במסגרת מסלול זה ניתן לקבל אישור על תביעה ללא המתנה לשמאי, עד 7 ימים מהשלמת התביעה על כל פרטיה ● המסלול מיועד להגשת תביעות בגין נזק למבנה ותכולה בלבד בסכום שאינו עולה על 30 אלף שקל לניזוקים פרטיים או עסקיים

דירה להשכרה / צילום: איל יצהר

קפיצה של 40%: למה יותר מ-1,500 משקיעים קנו דירה בדצמבר?

מחירי הדירות תקועים, ושוק השכירות רותח ומזניק את האינפלציה - כמו שקרה גם בעשור שהחל ב-1998 ● אבל בזמן שהשוכרים יושבים על הגדר וסופגים עליות במחירי החוזים, המשקיעים שמזהים את הפרצה וחוזרים לשוק עם מבצעי מימון אגרסיביים וקוצרים תשואות גבוהות יותר

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik

אכזבה ברבעון האחרון של באפט: הרווח התפעולי של ברקשייר נחתך בכ-30%

הרווח התפעולי של ברקשייר האת'ווי צנח בכמעט 30% ברבעון האחרון של באפט ● קופת המזומנים הדשנה של החברה הצטמצמה מעט ל-373 מיליארד דולר ברבעון האחרון

קרן שחר / צילום: רונן אקרמן

קרן שחר מכרה השבוע סדרה לאפל: "היו רגעים שחשבתי שזה לא יקרה"

היא חולשת על זרוע קשת אינטרנשיונל, חתומה על עסקאות גדולות מול ענקיות המדיה הגלובליות ונבחרה לאחת הנשים המשפיעות בתעשיית הטלוויזיה העולמית ● בראיון ראשון בתפקיד מספרת קרן שחר על מכירת הסדרה "הבת" לאפל שנסגרה השבוע, על הקשיים כחברה ישראלית בזמן המלחמה, ועל התחרות הגדולה בזמן שהתעשייה העולמית בתקופת קיצוצים

עשן בטהרן לאחר תקיפה משובלת של ישראל וארה''ב / צילום: ap

200 מטוסי קרב, 500 מטרות ומאות חימושים: כך התבצעה התקיפה הגדולה בתולדות חיל האוויר

מאז פרוץ מבצע "שאגת הארי" בשעות הבוקר, מאות אתרים ומטרות ברחבי איראן הותקפו על ידי מטוסי חיל האוויר ● איך תוכנן המבצע ואילו מערכות נפגעו? ● גלובס עושה סדר