גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אחרי הפחתת העונש בערעור: שרגא ברוש ייכנס לשנה לכלא

ערעורו של נשיא התאחדות התעשיינים לשעבר התקבל חלקית: ירצה 12 חודשי מאסר, במקום 14 החודשים שנגזרו עליו בגין הרשעתו בעבירות מס ומרמה ● בתוך כך המחוזי דחה את ערעור המדינה, שביקשה להחמיר בעונשו של ברוש ולגזור עליו 24 עד 40 חודשי מאסר

שרגא ברוש עם עורכת דינו איריס ניב-סבאג בבית המשפט, היום / צילום: מאור גולן
שרגא ברוש עם עורכת דינו איריס ניב-סבאג בבית המשפט, היום / צילום: מאור גולן

בית המשפט המחוזי בתל אביב הכריע היום (ג') בערעור שהגישה המדינה על גזר דינו של בית משפט השלום בתל אביב (השופטת דנה אמיר) בפרשת עבירות המס של שרגא ברוש, לשעבר נשיא התאחדות התעשיינים, וכן בערעור שהגיש ברוש עצמו.

בית המשפט המחוזי קבע כי יש לדחות את הערעור של ברוש על הכרעת הדין, אך יש לקבל חלקית את ערעורו ביחס לגזר הדין, כך שעונשו יופחת מ-14 חודשי מאסר בפועל ל-12 חודשי מאסר. ערעור המדינה על חומרת העונש נדחה.

השופט גרשון גונטובניק סבר בדעת מיעוט כי יש לקבל את הערעור של ברוש על הכרעת הדין בנוגע לפנייה לרשות המסים, וכתוצאה מכך יש להשית עונש של 9 חודשי עבודות שירות ולא מאסר בפועל - אך זו כאמור הייתה דעת מיעוט.

ברוש יוצג על-ידי עו"ד איריס ניב-סבאג ממשרד שינמן-נגב-ניב. הוא יתחיל לרצות את עונשו ב-15 באפריל השנה בכלא ניצן.

אחרי עשור: בית המשפט גזר 9 חודשי עבודות שירות על רונאל פישר
הקואליציה מקדמת: עבירת המרמה והפרת אמונים בה מואשם נתניהו - תבוטל

"אדם עתיר-זכויות"

בית המשפט עמד על השיקולים שעמדו בבסיס גזר הדין של בית המשפט קמא: נסיבותיו האישיות של המערער והעובדה שזו עמידתו הראשונה לדין, מצבו המנטלי של המערער מאז תחילת הפרשה, ההידרדרות במצבו הכלכלי, ובכלל זה מכירת נכסיו ונכסי בני משפחתו, מצבה הרפואי של בת זוגו, תרומתו לצה"ל רבת-השנים כקצין בדרגת סגן-אלוף, התפקידים הציבוריים הרבים שמילא, חלקם אף בהתנדבות, התפטרותו מתפקידו הציבורי כבר לאחר הגשת כתב החשדות וכן עדויות על מידותיו הטובות.

בית המשפט המחוזי קבע כי משפט השלום העניק את המשקל הראוי לשיקולים הצריכים לעניין, ואין להתערב במתחם הענישה שנקבע על-ידו.

עוד התייחס המחוזי לטענות ההגנה והתביעה, בקבעו כי יש לדחות את הערעור על הקביעה בעניין הדומיננטיות של ברוש בביצוע מעשי העבירה, וכי בית המשפט עמד על מעורבותו האקטיבית של ההנאשם.

עוד דחה בית המשפט המחוזי את הטענה כי מעשיו של רואה החשבון של ברוש (שהגיע להסכם טיעון) חמורים יותר, ולכן המתחם צריך להיות שונה בהשוואה אליו.

לצד זאת, בית המשפט הדגיש כי ברוש הסיר את מלוא המחדל, כי חלפו שנים רבות מאז ביצוע העבירה, כי ברוש הוא בן 72, אדם עתיר-זכויות, וכי יש להעניק את המשקל המרבי לכך.

עוד ציטט המחוזי את בית המשפט קמא בעניין זה: "בכל שנותיי לא ראיתי אסופה כזו של מכתבים ושל עדי אופי להתחשב ולהקל מבחינת הכמות והאיכות".

מעשי מרמה ומצגים כוזבים

ערעור המדינה התמקד בטענה כי העונש שהושת על ברוש - 14 חודשי מאסר בפועל וקנס בסך 100 אלף שקל - מקל באופן חריג ואינו משקף את חומרת המעשים ואת מדיניות הענישה הראויה בעבירות מס מהותיות. במקום זאת, המדינה ביקשה לגזור על ברוש 24 עד 40 חודשי מאסר בפועל.

נזכיר כי במרץ 2024, בית משפט השלום גזר על ברוש 14 חודשי מאסר בפועל בגין הרשעתו בביצוע עבירות של זיוף מסמך בכוונה לקבל באמצעותו דבר בנסיבות מחמירות וקבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות.

הפרשה נגעה לשורה של מעשי מרמה והצגת מצגים כוזבים לרשות המסים, שנועדו להביא להכרה בחברה שבשליטת ברוש כ"חברה משפחתית" - סיווג המקנה יתרונות מיסוי משמעותיים. על-פי הכרעת הדין, ברוש הגיש מסמכים כוזבים ודוחות לא נכונים, כדי לקבל סיווג כחברה משפחתית וכך להפחית את חבות המס ב-1.5 מיליון שקל, כשמשך סכום של 8.5 מיליון שקל.

בגזר הדין נכתב כי "הוכח שהנאשם חתם על שני טפסים שתכליתם הייתה להציג מצג כוזב"; כי "במעשים אלה זייפו הנאשמים מסמכים וקיבלו במרמה בנסיבות מחמירות את הטבת המס במרמה, עורמה ותחבולה במטרה להתחמק ממס"; וכי הנאשם "לא הצליח להניח תשתית עובדתית לצורך הקמת ספק סביר". סכום המס שנגזל מהקופה הציבורית כתוצאה מביצוע העבירות הוא 1,554,626 שקל, כך לפי בית המשפט.

המדינה: העונש קל מדי

המדינה כאמור ערערה על קלות העונש וביקשה להחמירו, שכן עונש המאסר נקבע קרוב לתחתית מתחם הענישה שקבע בית משפט. המדינה טענה בערעור כי בית המשפט קבע מתחם ענישה רחב מדי בין 12-30 חודשי מאסר, וכי מתחם רחב מדי מרוקן מתוכן את תכלית החוק.

כמו כן נטען כי הרף התחתון של העונש נמוך מדי ואינו עולה בקנה אחד עם ערכים חברתיים, נסיבות ביצוע העבירה, מדיניות הענישה הראויה, הקושי בגילוי העבירה, היקף הסכום שלא מוסה והצורך בהרתעת הרבים.

המדינה עמדה על כך שאין להפריז בעובדה שהנאשם הסיר את המחדל, בשל כך שהדבר יעודד נאשמים לפעול להסדרה מאוחרת של המחדל רק לאחר שיורשעו, וציינה כי יש לשים דגש על הקושי המיוחד והחריג בגילוי העבירות, שקיים סיכוי אפסי להיתפס בביצוען, ועל כך שמדובר במרמה אקטיבית לאורך שנתיים ולא מרמה נקודתית - כל אלה נטענו כנסיבות מחמירות.

בנוסף, המדינה ערערה על הקביעה ביחס לפגם בחקירה של רשות המסים שנקבע על-ידי בית המשפט, ועל כך שגם קביעת הקנס נעשתה בתחתית הסולם, וזאת למרות שברוש - כך לגישת המדינה - פעל מבצע-כסף, לאור ריבוי העבריות והיקפן.

ההגנה: אירוע נקודתי ולא שיטתי

לעומתם הדגישה ההגנה את האירוע כנקודתי ולא שיטתי ואת העובדה שמדובר בהנאשם ללא עבר פלילי, וציינה כי יש לשקול לקולא את פועלו הציבורי של ברוש לאורך שנים בהתנדבות. עוד הפנו הסנגורים את עיקר האשמה להתנהלותו של רואה החשבון, שהוא איש מקצוע.

ברוש עצמו סיפר על כך שהוא ובני משפחתו מכרו את כל נכסיהם בשל קריסת העסקים בעקבות ההליך. עוד הוא סיפר על הבושה שחש, אמר כי בעקבות כך הסתגר, התפטר מתפקידו הציבורי, פעל להסרת המחדל וכיום אינו אותו אדם שהיה, ו"הוא שבור מהרשעתו".

בית משפט השלום: "טביעת אצבע ברורה"

בגזר הדין, בית משפט השלום עמד על כך שקיימת טביעת אצבע ברורה של הנאשם בביצוע העבירות, על הנסיבות שמלמדות על "זיוף ומרמה אקטיבית במובן הבסיסי ביותר", על "מצג מרמתי מתמשך ולא נקודתי" ועל "חף חומרה לא מבוטל".

לגישת בית המשפט, מדובר במעשים שעל-פי טבעם מאופיינים בתכנון ותחכום, ויש לקחת בחשבון את הפגיעה בקופה הציבורית בסך חצי מיליון שקל.

בקביעת העונש בית המשפט שקל את נסיבות הנאשם לקולא, את תרומתו הציבורית רבת-השנים, את פעילותו ההתנדבותית, את העובדה שברוש איבד חברים, חווה קושי כלכלי ממשי ופעל ופועל לתשלום החובות, את מצבה הרפואי של רעייתו ואת המחיר האישי והציבורי שכבר שילם בעקבות הפרשה.

שיקולים אלה הובילו את בית משפט השלום לקבוע מתחם ענישה, למקם את העונש בתחתיתו ולהעמיד אותו על 14 חודשי מאסר בפועל.

היום, כאמור, בית המשפט המחוזי דחה את ערעור המדינה על קולת העונש וקיבל חלקית את ערעורו של ברוש, שעונשו הוקל כעת ל-12 חודשי מאסר בפועל.

עוד כתבות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

השכן הפך את חדר האשפה לדירה ונתבע. מה קבע בית המשפט?

סטארט־אפ יפצה ב־10,000 שקל מועמד שהעסקתו בוטלה ברגע האחרון ● מה קבע ביהמ"ש ביחס לבן 80 שעשה שימוש ברכוש משותף במשך 50 שנה? ● והאם שופטת שביקרה את אחד מהצדדים בדיון צריכה להיפסל? ● 3 פסקי דין בשבוע

דיון בוועדת הכספים בנושא מתווה פיצויים בעקבות המלחמה / צילום: דני שם טוב-דוברות הכנסת

כמעט חודשיים מאז החלה המלחמה באיראן, ומתווה הפיצויים לעסקים שוב נדחה

ועדת הכספים מקדמת מתווה פיצויים עצמאי לאחר שדחתה את הצעת האוצר ● התוכנית החדשה צפויה לכלול הגדלת הפיצוי, הרחבת מענקים לעסקים קטנים ופתרון לעובדים שנעדרו רק בחמשת ימי הלחימה הראשונים ● הבשורה השלילית: הצורך בחקיקה צפוי לעכב את הזרמת הכספים

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

בדרך לעלייה של עשרות אלפי שקלים במחירי דירות חדשות? האפקט המפתיע של המלחמה

השיבושים בנתיבי הסחר הימי והזינוק במחירי האנרגיה מחלחלים למחירי תשומות הבנייה, שרושמים עליות חדות ומקפיצים את עלויות הביצוע ואת המדד ● היזמים במלכוד: מבצעי הפטור מהצמדה מונעים מרבים מהם לגלגל את ההתייקרות אל הרוכשים

שאול אמסטרדמסקי / איור: גיל ג'יבלי

מהתאגיד לשוקן: שאול אמסטרדמסקי עשוי להתמנות לעורך דה מרקר

לגלובס נודע כי אמסטרדמסקי הוא אחד השמות שנבחנים לאחר שהעורכת הקודמת סיון קליגבייל ביקשה לסיים את תפקידה

רונן יחזקאל / צילום: עידן מעוז

אחרי קדנציה סוערת של שנה בלבד: מנכ"ל בז"א פורש

רונן יחזקאל הודיע לדירקטוריון על רצונו לפרוש מהנהלת החברה שסבלה בשנה האחרונה מכמה טלטלות, תקלות כבדות וקנסות ● יחזקאל ימשיך בתפקידו בהתאם להסכם ההעסקה שלו ויקיים תהליך חפיפה מסודר עם המנכ"ל החדש

נשיא סין, שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

סין חוסמת את רכישת חברת הבינה המלאכותית Manus בידי מטא ב-2 מיליארד דולר

הרגולטורים בסין הורו לבטל את העסקה בטענה להפרת חוקי ההשקעות ואסרו על השקעה זרה בחברה ● המהלך עשוי להעמיק את המתיחות הטכנולוגית של סין מול ארה"ב

פולימרקט / אילוסטרציה: Shutterstock

מי יהיה ראש ממשלה? כך הגיבו הגולשים בפולימרקט לאיחוד בין בנט ולפיד

הגולשים בפלטפורמת ההימורים המבוססת על מידע פנים העלו את סיכוייו של בנט להיבחר לראשות ממשלה והורידו את אלו של נתניהו, אך המפסיד העיקרי הוא אחר ● האם גם באירוע הזה זלג לרשת מידע פנים?

תעשיות ביטחוניות / צילום: אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: קולוגו בע''מ, smart shooter, XTEND, אריאל גבאי

טורקיה מציגה: קפיצה בתקציב הביטחון, והנתון המפתיע של ישראל

תקציב הביטחון העולמי מוסיף לגדול זו השנה ה-11 ברציפות ● תקציבי הביטחון של שלוש המעצמות הגדולות, ארה"ב, סין ורוסיה, הגיעו יחד לכ־1.48 טריליון דולר - כ־51% מכלל הוצאות הביטחון העולמיות שהסתכמו ב-2.887 טריליון דולר ● בישראל דווקא חלה ירידה של 4.9% ● גם תקציב הביטחון האיראני פחת, ואיזו מדינה הגדילה את התקציב בצורה המשמעותית ביותר?

לפיד ובנט בעת ההצהרה על האיחוד / צילום: ap, Ariel Schalit

נדוניה של מנדטים וחובות? המשמעויות הכלכליות של איחוד בנט־לפיד

המהלך של בנט ולפיד מציף את הדיון על אפקטיביות מימון המפלגות בישראל ● כך, מיליוני שקלים "מתאדים", וגירעונות עבר נותרים ללא כתובת ● מאיפה יגיע הכסף לקמפיין המשותף, מי נושא באחריות לחובות "הבית היהודי", והאם עשוי "חוק בנט" לטרוף את הקלפים?

דונלד טראמפ על רקע הבית הלבן / צילום: ap, Alex Brandon

הבית הלבן הרוויח כ־27 מיליארד דולר בזכות אינטל. ומה לגבי העובדים?

באוגוסט האחרון רכש הממשל האמריקאי כמעט 10% מחברת השבבים אינטל תמורת כ־9 מיליארד דולר ● מאז, הבית הלבן רשם תשואה בלתי נתפסת עם רווח על הנייר של 27 מיליארד דולר, כששווי ההחזקה עומד על 35.8 מיליארד דולר כיום

הכטב''מים הטורקיים באירקטאר TB2. בעיגול: נשיא טורקיה, ארדואן / צילום: אתר Baykar, AP - Khalil Hamra

כטב"מים, ספינות ושיאי יצוא: טורקיה צוברת נשק בצל המלחמה באיראן

טילים איראניים ששוגרו לשטחה במהלך "שאגת הארי", הביאו את טורקיה להגביר את פעילות התעשיות הביטחוניות ולהשיק תוכנית כטב"מים לאומית ● שיתופי פעולה באסטוניה ובמלזיה ומכירת נחתות מותאמות אישית למדינות המזרח יסייעו לה בשבירת שיאי יצוא ביטחוני

הפגנה נגד הפשיעה בחברה הערבית / צילום: Reuters, Anadolu Agency

הזינוק בפשיעה בחברה הערבית: כמה זה עולה למשק?

שיעור מקרי הרצח בחברה הערבית ביחס לאוכלוסייה גבוהים מאוד, מה שממצב אותה שלישית מבין מדינות ההשוואה - מדינות ערב וה-OECD, כשמעליה רק עיראק וסודאן ● לפי סקירה שפרסם היום הכלכלן הראשי באוצר, עלות הפשיעה בחברה הערבית למשק נאמדת ב-10 מיליארד שקל בשנה

הפגנת חרדים נגד חוק הגיוס / צילום: אוריה תדמור

ההטבות שיבוטלו והפגיעה הכלכלית בחרדים: המשמעות של פסק הדין הדרמטי של בג"ץ

בג"ץ קבע היום כי רשויות המדינה צריכות לפעול להגבלת הטבות למי שמשתמט משירות צבאי ● מה הרקע להחלטה, מה שווי ההטבות, ומה הפגיעה הקשה ביותר הצפויה? ● גלובס עושה סדר

מזיגת בירות בבר / צילום: Shutterstock

קונדומים, בירה והליום: השפעות חסימת הורמוז מגיעות למקומות יוצאי דופן בכלכלה

חסימת המצר הקריטי שבין המפרץ הפרסי לאוקיינוס השפיעה על הסחר הגלובלי ועל שרשראות האספקה המורכבות ● הדבר יצר מצב שבו מוצרים יוצאי דופן כמו קונדומים, בירה ואפילו בלוני הליום הופכים ליקרים, או אף נוצר בהם מחסור של ממש

נוחי דנקנר / צילום: תמר מצפי

המשקיע שנעלם והחוב שנשאר: הבנקים מבקשים להכריז על נוחי דנקנר פושט רגל

דנקנר לא עמד בהסדר חוב מעודכן עם הבנקים, להם החזיר עד היום 110 מיליון שקל מתוך חוב כולל של כחצי מיליארד שקל ● הבנקים פנו לביהמ"ש בדרישה לפתוח נגדו בהליכי חדלות פירעון ולמנות נאמן לנכסיו ● דנקנר: "משקיע הותיר אותי בפני שוקת שבורה"

סקר הסקרים: מה עושה איחוד בנט ולפיד למפה הפוליטית?

חצי שנה לבחירות המשרוקית של גלובס מציגה את הממוצע של הסקרים העדכניים ביותר מכל כלי התקשורת ● מי מתחזק, מי נחלש ואיך זה משפיע על יחסי הכוחות בים המחנות? ● והפעם: הסקרים הראשונים לאחר האיחוד של בנט ולפיד

ויקטור וקרט, מנכ''ל לאומי פרטנרס; נבות בר, מנכ''ל קיסטון; אבי לוי, יו''ר דלק ישראל / צילום: סטודיו דינו, דודי מוסקוביץ', יח''צ

הדד-ליין לעסקת הוט מובייל מתקרב: מור בחוץ, קיסטון במגעים להיכנס

מזכר ההבנות לרכישת הוט מובייל ב-1.88 מיליארד שקל צפוי לפקוע בסוף השבוע, וברקע מסתמן שינוי דרמטי בהרכב הקבוצה הרוכשת שמובילה דלק ישראל ● בפלאפון עוד מקווים לחזור לתמונה

אילון מאסק וסם אלטמן / צילום: AP, Jose Luis Magana , רויטרס - Brandon Bell,

הקרב על OpenAI: מה צפוי במשפט המיליארדים בין אילון מאסק לסם אלטמן

מאסק תובע תשלום של 134 מיליארד דולר, בטענה שחברת הבינה המלאכותית, שהוא ממייסדיה, הפרה הסכמות בכך שהפכה לעסקית ● מעבר לפיצוי הענק, האיום על OpenAI טמון גם בשלב גילוי המסמכים, שעלול להפוך את המיילים הפרטיים של סם אלטמן לתיבת פנדורה ציבורית

תחנת דלק בארה''ב. מחיר הבנזין הממוצע בשיא / צילום: ap, Jenny Kane

8 שקלים לליטר ו-30 אלף שקל הנחה לא מריצים את הישראלים למכונית חשמלית

משבר האנרגיה הגלובלי לא מגלה בינתיים סימני דעיכה, והוא ממשיך להאיץ את מכירות הרכב החשמלי ברחבי העולם ● בניגוד למגמה הגלובלית, בישראל הביקוש נמצא בירידה, למרות הזינוק במחירי הדלק ● האם השינוי יגיע גם לכאן, ואם כן - מתי?

מבנה בית המשפט העליון / צילום: Shutterstock

בג"ץ לממשלה: גבשו מתווה לחקירת ה-7 באוקטובר עד 1 ביולי

בג"ץ הודיע כי יאפשר לממשלה שהות נוספת של כחודשיים למצוא מתווה ראוי לחקור את אירועי טבח ה-7 באוקטובר - "מתוך תקווה שיימצא בקרוב מתווה ראוי לחקר האירועים אשר יזכה להסכמה ציבורית רחבה"