גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  שוק ההון והשקעות

חוששים מבועה, תגדרו עם השקעה: בנק אוף אמריקה עם המלצות AI "אחרות"

סקירה שפרסם האסטרטג הגלובלי הראשי של הבנק, מציעה לבחון השקעות בפריפריה של תחום הבינה המלאכותית, כגידור לחששות מבועה במניות המובילות בטרנד ● בבנק הרכיבו רשימה של קרוב ל-30 מניות, שהקורלציה שלהן למניות ה-AI "הטהורות" היא פחות מ-50%

חומרי בנייה, משאית הובלה בקירור של Trane Technologies, גם טכנולוגיות ביטחוניות של BAE SYSTEMS ברשימה / צילום: ap, Business Wire
חומרי בנייה, משאית הובלה בקירור של Trane Technologies, גם טכנולוגיות ביטחוניות של BAE SYSTEMS ברשימה / צילום: ap, Business Wire

השאלה האם יש או אין בועת בינה מלאכותית (AI) בשווקים מטרידה את המשקיעים כבר זמן מה, והשפעתה ניכרת על מניות ענקיות הטכנולוגיה והשבבים כשהחשש מתגבר מדי פעם. בבנק אוף אמריקה אמנם סבורים שהתשובה לשאלת הבועה היא שלילית - להערכתם אין כזו, אך יש להם פתרון למי שבכל זאת חושש מבועה, אבל לא מוכן לוותר על חשיפה לתחום הצומח. סקירה שפרסם חיים ישראל, האסטרטג הגלובלי הראשי של הבנק, מציעה השקעות שעשויות לשמש לדבריו כגידור מושלם לחששות מבועת AI, ומסמנת את תחומי התשתיות, ההגנה והמתכות הנדירות.

יועצת ההשקעות הבכירה שמציעה: כך תבחרו את הסקטורים המנצחים
בוול סטריט המניות הקטנות הפכו למובילות השוק. ומה לגבי ישראל?

לפי נתוני הבנק, פחת אמנם לאחרונה החשש מבועת AI במידה מסוימת, אולם 38% ממנהלי הקרנות שהשתתפו בסקר שערך הבנק עדיין חוששים ממנה: "אי אפשר להתעלם מהדיון על השווי ועל תזמון ההשקעה", נכתב בסקירה.

"AI זו מהפכה, כנראה המהפכה הטכנולוגית הכי גדולה שנראה אי פעם - יותר מהאינטרנט והסלולר", מדגיש ישראל בשיחה עם גלובס. "עם זאת, אנחנו בשלב מאוד ראשוני שלה, אין עדיין הבנה מלאה בשוק מה קורה, ולכן עשויה להיות אי־התאמה בשוק בין השווי והטכנולוגיה".

חיים ישראל, האסטרטג הגלובלי הראשי של בנק אוף אמריקה / צילום: יח''צ

בבנק אוף אמריקה חשבו איך אפשר להשקיע ב־AI בלי להשקיע ישירות בתחום, ובחנו את האקוסיסטם - כל המגזרים שהם אבני הבניין של בינה מלאכותית, אשר "השקעה בהם נותנת חשיפה לא פחות טובה, אך עם פחות סיכון", לדברי ישראל. בבנק מצאו כי הגנה, תשתיות ומתכות נדירות הינן רכיבים קריטיים למהפכת ה־AI, והמחירים בסקטורים אלה מציעים חסינות יחסית לתנודתיות בתחום.

דוגמה אחרת שישראל מספק היא תחום האנרגיה החלופית. הקורלציה בין מניות התחום ל־AI עמדה על מינוס 10% לפני שנה וזינקה ל־65%: "משקיעים הבינו שיש קשר הדוק בין התחומים, ובלי אנרגיה חלופית אי אפשר לפתח AI". התוצאה היא שהסיכון של הסקטור עלה, כך שהוא עלול להיפגע במקרה של התפוצצות בועת AI. עם זאת, התחומים האחרים שהציגו בבנק הם עדיין בעלי קורלציה נמוכה ל־AI ולכן הסיכון נמוך יותר, "למרות שבלעדיהם אין AI", מדגיש ישראל.

בסקירה נכתב שההייפר־סקיילרס בתחום הענן (החברות הגדולות) אחראיות כיום על כ־70% מעסקאות האנרגיה החלופית בארה"ב, ומגמה דומה עשויה להתפתח גם בהוצאות על תשתיות למשל.

"הצמיחה הנרחבת בביקוש לחשמל אמורה לתמוך גם בהזמנות גדולות לתחומי התשתיות, ציוד רשת וכבלים", נכתב בסקירה. לדוגמה, לפי נתוני IEA (סוכנות האנרגיה הבינלאומית) יש צורך לפרוס 80 מיליון קילומטרים של קווי חשמל חדשים, או לשפץ קווים קיימים עד שנת 2040, מה שלהערכת הבנק הופך מפעילי רשתות, חברות ציוד ופתרונות אחסון למרוויחות מרכזיות.

גיוון תחומים ואזורים גיאוגרפיים

בתחום המתכות, מציינים בבנק אוף אמריקה כי בניית קיבולת לייצור אנרגיה וקווי הולכה מגבירה את הביקוש לנחושת ואלומיניום למשל. בבניית דאטה סנטרים נדרשות שורה ארוכה של מתכות וביניהן כסף, ניקל ועוד.

בנוגע לתחום הביטחוני, מציינים בסקירה את הקשר בין עליית תקציבי הביטחון לבין טכנולוגיות כמו רחפנים ולוויינים, המהוות נתיב צמיחה יציב שמעוגן במדיניות ממשלתית ולא רק במומנטום טכנולוגי. "חוסן ביטחוני הוא מגמה מבנית שלא ניתן להתעלם ממנה", נכתב שם. "תקציבי הביטחון מתרחבים וממשלות מתעדפות טכנולוגיות ביטחוניות מתקדמות".

בבנק אוף אמריקה הרכיבו רשימה של קרוב ל־30 מניות מהתחומים המומלצים, ובכולן הקורלציה למניות ה־AI "הטהורות" עומדת כיום על פחות מ־50%. כולן גם מומלצות על־ידי הבנק בהמלצות "קנייה". בין היתר מוזכרות שם Trane Technologies שמייצרת מערכות קירור, American Tower מתחום מגדלי התקשורת, CMOC שמספקת מתכות נדירות, יצרנית חומרי הבנייה Heidelberg ועוד.

מדובר במניות שנסחרות בבורסות מגוונות, לא רק בוול סטריט; בין היתר יש ברשימה מניה שנסחרת בדובאי - חברת התשתיות Salik, לצד מניות שנסחרות באירופה, בהונג קונג ובקוריאה. כמובן שייתכן שבהמשך, כפי שקרה עם מניות מתחומי האנרגיה החלופית, הקורלציה עם מניות ה־AI תתחזק, אך כיום היא עדיין פחות מ־50%.

"סיפור הרבה יותר גדול מצ'אט־בוט"

כאמור, בנק אוף אמריקה מעריכים שאין בועה ב־AI, כאשר לפי הבנק "העלייה בהשקעות בחברות התחום ובקיבולת שלהן אינה משקפת בועה. בניגוד לבועות בעבר, המסלול של ה־AI נתמך על־ידי ביקוש מוחשי". הדוגמה שהם נותנים היא שבדאטה סנטרים בצפון אמריקה המקומות הפנויים שואפים לאפס, והבנייה שלהם מתרחבת, מה שמצביע על ביקוש מתמשך.

"כולם מסתכלים על ChatGPT, ג'מיני ו־Copilot, אבל זה לא הקילר־אפליקיישן של AI, זה רק חלק מסיפור הרבה יותר גדול", מציין אסטרטג הבנק הבכיר. "הסיפור הוא Physical AI (בינה מלאכותית פיזית), סימולציות עשירות, רובוטים הומנואידים, סוכני AI - דברים הרבה יותר גדולים מצ'אט־בוט שנותן לנו תשובות ובונה לנו מצגות".

עניין נוסף שהוא מציין נוגע להטמעת AI בארגונים. מחקר של MIT שפורסם לפני מספר חודשים בחן אלפי חברות שהטמיעו AI, ו־95% מהן השיגו תשואה שלילית, מה שעורר הרבה רעש ונתפס בשוק כאילו כסף "נזרק" על התחום באופן לא מוצדק. ישראל חושב שהתפיסה הזו שגויה: "AI זה דבר שמשנה הכול", הוא אומר ומשווה את המצב לשנת 2000: "האינטרנט נכנס אז לחיינו בענק. נכון שהיה אז הרבה מאוד הייפ, מודלים עסקיים רבים לא טובים, ורוב החברות נעלמו. אבל באותה תקופה נולדו גוגל, אפל, נטפליקס וענקיות אחרות - חברות שהבינו איך לעבוד עם האינטרנט ושוות היום טריליוני דולרים. אנחנו באותו מצב היום עם ה־AI - חייבים להיות חשופים לתחום".

עוד כתבות

שר המשפטים יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בג"ץ בלם את המינויים במח"ש; שר המשפטים תקף: "מוסד כושל"

בג”ץ הקפיא את הליכי המינוי לפי חוק מח"ש החדש, שאמור להעביר את המחלקה לאחריותו הישירה של שר המשפטים ● ההחלטה התקבלה בדעת רוב על רקע תקופת הבחירות ולאחר שהיועמ"שית הצטרפה לעותרים ● יריב לוין: "שופטי המיעוט הפוליטי בעליון מנסים להגן על המוסד הכושל של מח"ש"

מנחם בגין / צילום: יעקב סער, אוסף התמונות הלאומי

אמרות הכנף שאתם אומרים לא נכון

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: הרבה ציטטות השתרשו בשיח הישראלי, אבל חלקן הן שיבוש של מה שנאמר במקור

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Jeffrey McWhorter

13 מיליארד דולר: אנבידיה הודיעה על הרכישה השנייה בגודלה בתולדותיה

יצרנית השבבים מודיעה רשמית על רכישת Hugging Face, אחת הפלטפורמות החשובות בעולם להפצה ולפיתוח של מודלי בינה מלאכותית ● בחברה מבטיחים כי היא תישאר פתוחה גם למודלים ולחומרה של המתחרות

סיכום שווקים שבועי / צילומים: שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהפך של אוגוסט בשווקים ובית ההשקעות שירוויח - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

חודש אוגוסט החזיר את הצבע ללחיים של החוסכים בקופות הגמל ובקרנות הפנסיה - ומה צפוי בהמשך? ● משקיעים רבים כבר לא רואים באג"ח ממשלתיות השקעה בטוחה, ופונים לאג"ח של ענקיות הטכנולוגיה ● על רקע הורדות הריבית בישראל: הציבור נוטש את הפיקדונות בבנקים ומחפש תשואות גבוהות יותר ● וגם: הטיפ של מנהל ההשקעות למשקיעים שמחפשים "אקסטרה סיכון"

טנק ישראלי סמוך לגבול לבנון / צילום: ap, Ariel Schalit

גורם איראני טוען: יועצים שלנו היו נצורים בעלי טאהר

בישראל ערוכים להסלמה בעקבות טיהור מתחם חיזבאללה ברכס עלי טאהר ● גורמי ביטחון אחרי החקירות הראשונות של "ראש השב"כ" של חמאס: "הוא אוצר מודיעיני" ● דיווח בסוכנות ידיעות עיראקית: "זוהו שיגורים לעבר מצר הורמוז" ● זוהה ירי לעבר כוחות הפועלים בצפון רצועת עזה - צה"ל תקף בתגובה ● עדכונים שוטפים

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עסקת בזק בירושלים: בכמה נמכר קוטג' של 6 חדרים לאדם הראשון שראה אותו?

בשכונת גבעת משואה בירושלים, נמכר קוטג' בן שישה חדרים בשטח בנוי של 130 מ"ר, תמורת 4.8 מיליון שקל ● "הקוטג' נמכר מאוד מהר - הבן אדם הראשון שראה את הנכס הוא זה שרכש אותו" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

גל גדות / צילום: ap, Chris Pizzello

האקזיט של גל גדות: מותג האוכל שייסדה נמכר לענקית הפסטה ברילה

גדות הייתה מעורבת בחברת המק אנד צ'יז GOODLES מראשית דרכה ב-2021, והוגדרה כאחת השותפות המייסדות שלה וכמשקיעה ● בשנים האחרונות הצליחה גודלס לצבור נתח משמעותי יחסית בקטגוריה הנשלטת בידי מותגים ותיקים, בזמן שהיא נושאת את דגל הערכים התזונתיים המשופרים

הופעה בחצר האחורית במתחם חניתה / צילום: פרטי

הטרנד החדש של הקיבוצים שיהפוך את ימי החג להרבה יותר מעניינים

בתוך המבנים הישנים והמיתולוגיים הצמיחו קיבוצי הגליל המערבי טרנד חדש: מתחמים שמאגדים אוכל טוב, גלריות, מסיבות ואופנה, ואפשר להעביר בהם כמה שעות משפחתיות בכיף ● ארבע המלצות חמות במיוחד לתקופת החגים הקרבה

חיסכונות / צילום: Shutterstock

קיבלתם סכום חד־פעמי גדול. כמה מס תשלמו עליו?

מה הסיבה שמטא החליטה לבטל את גל הפיטורים הקרוב? ● וגם: חברת הדיפנס־טק הישראלית eyesAtop שינתה את שמה ל-AITAN. מה הסיבה? ● חושבים שאתם בקיאים בכל מה שקרה השבוע בכלכלה בארץ ובעולם? בואו לבחון את הידע שלכם ● החידון הכלכלי של גלובס

רולינג סטונס בגרנדייל / צילום: Reuters, Roberto Finizio/NurPhoto

האנשים שמוכיחים שבעולם המוזיקה היום אפשר לעשות הרבה מאוד כסף גם בגיל 80

כוכבים ותיקים כמו ניל יאנג, ווילי נלסון ובוב דילן עדיין עובדים במרץ, משחררים אלבומים חדשים ועושים סיבובי הופעות ● המאזינים המבוגרים יודעים שאולי זה צ'אנס אחרון לראות אותם על הבמה, והצעירים? הם הולכים עם האלגוריתם

בניין ה־NSE, הבורסה הגדולה בהודו / צילום: Shutterstock

הבורסה שתנפיק את עצמה. בבורסה אחרת

הבורסה הגדולה בהודו קיבלה אישור רגולטורי שצפוי להזניק את ההנפקה הגדולה בתולדות שוק ההון המקומי ● כמה שווה בורסה ולמה היא תיסחר דווקא בבורסה מתחרה?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

מגדל לא עוצרת: רוכשת מפרשקובסקי 50% מהזכויות בפרויקטים להשכרה ארוכת טווח

חברת הביטוח תרכוש 50% משלושה פרויקטים הכוללים כ־800 דירות להשכרה ארוכת טווח בלוד, באר יעקב וברמת גן, תמורת 700 מיליון שקלים • פרשקובסקי תרשום רווח של כ־111 מיליון שקל מהעסקה ותמשיך לנהל את הדירות • זאת בהמשך לשורת עסקאות נדל"ן בהיקף של כ־1.6 מיליארד שקל שביצעה מגדל בחודשים האחרונים

יו''ר הפד קווין וורש (מימין) ושר האוצר סקוט בסנט / צילום: Reuters, Sam Wolfe

תשואות האג"ח בעולם בטלטלה וכל העיניים נשואות לפד

נסיקה בתשואות האג"ח בעולם מכבידה על הממשלות והציבור, והאיגרות הממשלתיות מתרחקות מהדימוי של השקעה בטוחה ● לנוכח החשש ממשבר בשוק החוב, האוצר האמריקאי מפעיל מהלכי חירום כדי לרסן את הריביות ● כעת הזרקור מופנה לפד: האם יתקפל ויחזור לרכישות חוב מסיביות, או שימשיך במלחמה באינפלציה גם במחיר מיתון?

הבנק המרכזי של נורבגיה / צילום: Shutterstock

קרן העושר הנורבגית מתכננת לצמצם את החזקותיה באג"ח של ממשלת ארה"ב

קרן העושר הנורבגית מציעה הבוקר לצמצם את הקצאת האג"ח הממשלתיות בתיק ההשקעות שלה, המנהל נכסים בהיקף של 2.3 טריליון דולר ● המהלך צפוי להשפיע בעיקר על החזקותיה באג"ח של ממשלת ארה"ב

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות חדות; רובינהוד זינקה ב-15%, טסלה ב-7%

נאסד"ק עלה ב-1.4% ● מתחזקות ההערכות כי הפדרל ריזרב עשוי להותיר את הריבית ללא שינוי החודש ● מחירי הנפט עלו והברנט חוצה את רף ה-97 דולר לחבית ● הביטקוין מעל 80 אלף דולר, מניות הקריפטו זינקו ● הין היפני התחזק בכ־2% מול הדולר ● לפני דוח התעסוקה מחר, מספר דורשי האבטלה החדשים בארה״ב עלה מעט בשבוע

גל שוחמי / צילום: יונתן בלום

התא"ל שמקים קיבוץ: "המיליארדים שנעשה יתחלקו בין החברים"

38 שנה אחרי שנוסד הקיבוץ האחרון בישראל, תא"ל גל שוחמי מחיה את הרעיון ומקים אחד משלו בתל ערד, שכבר מונה עשרות משפחות ● אלה לוי-וינריב עלתה עם חברי הגרעין על הקרקע כדי להבין את המודל הכלכלי, החזון השיתופי והצביון ● "יהיו פה חילונים ודתיים, והם יצטרכו לחיות יחד"

טיל שנושא לוויינים רוסיים ולוויין איראני משוגר לחלל משטח רוסיה, 2025 / צילום: ap, Ivan Timoshenko

הפרופ' שמצא פתרון לשאלה שהעולם מתחבט בה כבר 60 שנה

החשש מפני נשק גרעיני המוסתר בחלל אינו תרחיש מדע בדיוני: לוויין רוסי אחד כבר חשוד, והאמנה הבינלאומית לא קבעה דרכים אפקטיביות לאכוף את כלליה ● מאמר שפרסם לאחרונה פרופ' ארג דנגוליאן מ־MIT מציע שיטה לזיהוי האיום, אך מומחים חלוקים בשאלה עד כמה הרעיון ישים ● האם דווקא מעבדה בישראל תוכל לסייע?

אילוסטרציה: Shutterstock

הוא השקיע עם קלוד, עקף את S&P 500, סחף עשרות מיליונים - ואז נסגר

מיזם "הפורטפוליו של קלוד" הצליח לרתק את וול סטריט עד שהושבת במפתיע ללא הסברים ● כעת, מנהלי השקעות מזהירים מפני הריצה העיוורת אחר מודלי שפה, משווים את השימוש בהם לנשק קטלני בידיים לא מקצועיות, ומבהירים: ה־AI אמנם פה כדי להישאר, אבל דרכים מהירות להתעשר עלולות להסתיים בהפסדי עתק

הכסף שווה פחות. הבזאר הגדול בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, , Morteza Nikoubazl

כתב גלובס שוחח עם עשרות אזרחים איראנים. זה מה שהוא שמע

תחת מצור ימי, סנקציות כלכליות ואינפלציית שיא, קולות מבפנים משרטטים קריסה באיראן: זינוק של מאות אחוזים במחירי המזון, תורי ענק לתחנות הדלק וזעם על שחיתות השלטון ● אזרחים מספרים על ייאוש מוחלט, והמומחים מאשרים: "אם המצב יימשך, המערכת הפוליטית הנוכחית תשרוד לכל היותר שנה" | מיוחד לגלובס

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ ושר האוצר האמריקאי סקוט בסנט / צילום: Reuters, Umit Bektas

טראמפ מאיים על הפד: אם הריבית לא תרד, אפסיק הסכמי סחר

לאחר פרסום נתוני התעסוקה החזקים טראמפ פרסם פוסט ברשת החברתית שלו Truth Social בו דרש מהפד להוריד את הריבית ● טראמפ איים כי אם הפד לא יוריד את הריבית, הוא ישקול "להפסיק לסחור" עם מדינות שיש להן עודפי מסחר מול ארה"ב