גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התקשורת הסעודית פונה לכיוון אנטי-ישראלי

הממלכה נמצאת תחת אש בגלל התפנית הנובעת מיריבות אזורית עם איחוד האמירויות הערביות

נסיך הכתר הסעודי בן סלמאן (מימין) ונשיא איחוד האמירויות בן זאיד / צילום: Reuters
נסיך הכתר הסעודי בן סלמאן (מימין) ונשיא איחוד האמירויות בן זאיד / צילום: Reuters

התקשורת הסעודית נוקטת טון אנטי-ישראלי הולך וגובר - אינדיקציה נוספת לסיכויים הפוחתים לנורמליזציה דיפלומטית בין שתי המעצמות של המזרח התיכון.

דוגמה אחת נמצאת במאמר מערכת מהחודש שעבר בעיתון "אל ריאד", שמתח ביקורת על ישראל וטען כי היא מזלזלת בחוק הבינ"ל ובריבונותן של מדינות. "בכל מקום שבו ישראל נוכחת, יש הרס וחורבן", נכתב שם.

לידיעת טראמפ: סעודיה קונה נשק ממדינה מפתיעה
לא רק איראן: האיום החדש של טראמפ על מדינה במזרח התיכון

אנשי דת סעודים הדהדו את המסר. "הו אלוהים, טפל ביהודים שכבשו ותפסו, משום שהם לא יוכלו להימלט מן הכוח שלך", אמר השייח' סאלח בן חומייד, אימאם במסגד הגדול במכה, במהלך דרשה שנשא בדצמבר.

"נפלו לידי הציונות"

השינוי המתחולל בטון לאחרונה נובע בחלקו מן הסכסוך הציבורי המתגבר של ערב הסעודית עם איחוד האמירויות, המתחרה בה על המנהיגות הכלכלית של המפרץ. באיחוד נקטו עמדות מנוגדות לממלכה בסכסוכים במזרח התיכון.

איחוד האמירויות היא גם המדינה הבולטת ביותר החתומה על הסכמי אברהם - הסכמי הנורמליזציה בין ישראל למדינות מוסלמיות, שנעשו בתמיכת ארה"ב. הקמפיין התקשורתי הסעודי, שמנהלת הנהגת הממלכה, מכוון אל הקשרים האלה, המהווים אמצעי לשינוי דעת הקהל, אומרים גורמים סעודיים.

"המתחזה מאבו דאבי מאמין שהדרך הקצרה ביותר שבה יוכל לנקום על סכסוכי העבר ולרפא את הקנאה ורגשי הנחיתות כלפי הממלכה היא באמצעות נפילה לזרועות הציונות, וקבלת העובדה שהאמירויות יהפכו לסוס טרויאני ישראלי בעולם הערבי", כתב בעל הטור הסעודי אחמד בן עות'מאן אל-טוויג'רי במאמר מערכת מקוון בחודש שעבר, עבור העיתון הסעודי אל-ג'זירה.

ערב הסעודית דוחה את הטענה שהסיקור התקשורתי מוזמן על ידי הממשלה, אך גם היא מבחינה בו, ורואה בו סימן לכעס עממי גובר כלפי ישראל. זה מדגיש את הלחץ שהממשלה מתמודדת עמו בנוגע לנורמליזציה.

הצטרפות הסעודים להסכמי אברהם היא במרכז השאיפות של ארה"ב וישראל עבור המזרח התיכון, אך נוכח המלחמה בעזה הוקשחו הגישות כלפי ישראל. הקמפיין התקשורתי הסעודי בא בסתירה לעבודה שנעשתה במשך שנים לשיפור תדמיתה של ישראל בממלכה, ולהכנתם של 35 מיליון תושבי סעודיה לאפשרות של קשרים דיפלומטיים רשמיים. בעוד שסעודיה אומרת כי היא עדיין פתוחה לנורמליזציה אם היא תסלול דרך למדינה פלסטינית - היא מייחסת לה כיום דחיפות פחותה.

התקשורת הסעודית נותרה ניטרלית בעבר לגבי החלטותיהן של מדינות המפרץ האחרות לנרמל את היחסים עם ישראל. בניגוד לרשת אל-ג'זירה שבסיסה בקטאר, התקשורת הסעודית גם ביקרה בחריפות את חמאס על תפקידו בהצתת המלחמה בעזה ובהמשכה.

צרות פוליטיות בארה"ב

הטון החדש גרם צרות פוליטיות עבור הממלכה בארה"ב. הליגה נגד השמצה הביעה דאגה ממה שכינתה קולות סעודיים בולטים המשמיעים הערות מזלזלות רמות ותכופות יותר ויותר בנוגע ליהודים, לישראל ולהסכמי אברהם.

"המגמה מעוררת את השאלה האם מוחמד בן סלמאן מחויב לדרך המתינות שבה השקיעו גם טראמפ וגם ביידן", אומר דניאל שפירו, שהיה סגן עוזר מזכיר ההגנה למזרח התיכון בממשל ביידן. "אם הוא מוכן לשנות כיוון באופן דרמטי כשהוא מתמודד עם יריבה ומתחרה, אולי הוא לא מחויב לקואליציה אזורית של מתונים כפי שחשבנו".

שגרירות ערב הסעודית בארה"ב מסרה כי הממלכה דוחה אנטישמיות ונשארת פתוחה לנורמליזציה עם ישראל, בתנאי שתהיה כרוכה במחויבות למדינה פלסטינית. שר ההגנה של המדינה חאלד בן סלמאן נסע לוושינגטון, שם נפגש עם קבוצות יהודיות והפיץ את הבשורה כי הממלכה מחויבת לאינטגרציה אזורית.

מארק דובוביץ, מנכ"ל הקרן להגנה על דמוקרטיות, מכון מחקר בוושינגטון, נפגש עם בכירים סעודים בשבוע שעבר והצטרף לשר ההגנה. "הסעודים הבינו שהסכסוך שלהם עם האמירויות גלש לעמדה אנטי-ישראלית של אלימות מקצינה, ושהוא יוצר בעיות חמורות עבורם בוושינגטון", אמר דובוביץ, והוסיף כי השר וגורמים אחרים התחייבו לעשות כמיטב יכולתם כדי להנמיך את הלהבות.

ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו אמר בתגובה לשאלות במסיבת עיתונאים השבוע, כי ישראל עוקבת אחר המהלכים הסעודיים. "אנו מצפים מכל מי שרוצה נורמליזציה או שלום איתנו, שלא ישתתף במאמצים שמכוונת אידיאולוגיה שרוצה את ההפך משלום", אמר נתניהו. הוא הוסיף כי הוא עדיין רוצה נורמליזציה עם ערב הסעודית, כל עוד ערב הסעודית מעוניינת ביחסים כאלה עם ישראל חזקה ובטוחה.

משרד החוץ האמירתי סירב להגיב על הקמפיין התקשורתי הסעודי.

נקודת שפל ביחסים

ערב הסעודית שוקלת כינון קשרים רשמיים עם ישראל כבר תקופה ארוכה, במידה רבה כדי להתקרב לארה"ב ולבסס את המוניטין של יורש העצר ככוח מניע של מודרניזציה.

שתי המדינות התקרבו לעסקה בשנת 2023, על פי גורמים ישראלים ואמריקאים שהיו מעורבים בשיחות, אך המלחמה בעזה שינתה את התוכניות. ערב הסעודית הקשיחה את דרישתה שישראל תאפשר נתיב להקמת מדינה פלסטינית - רעיון שרבים בישראל מתנגדים לו בעקבות מתקפת חמאס ב-7 באוקטובר.

"לא תמצאו דבר רשמי בנושא, אבל ישראל בחרה לעת עתה לגנוז את הנורמליזציה, משום שהיא לא מוכנה לשלם את המחיר שהסעודים דורשים", אומר יואל גוז'נסקי, עמית בכיר במכון למחקרי ביטחון לאומי באוניברסיטת ת"א.

לערב הסעודית ולאמירויות יש אינטרסים משותפים רבים, אך יש ביניהן יריבות ממושכת על שאיפותיהן הכלכליות המתחרות ועל מנהיגותן באזור. המתיחות החריפה לאחרונה, מאחר שהשתיים תומכות בצדדים מנוגדים בסכסוכים, כולל בתימן, המהווה נקודה רגישה במיוחד מכיוון שהיא גובלת בערב הסעודית.

התרחקות הסעודים מהאמירויות ומישראל לוותה בחיזוק היחסים עם יריבותיה של ישראל: ריאד חתמה על הסכם הגנה עם פקיסטן בספטמבר, ומתקיימות שיחות להכללת טורקיה בברית הביטחון.

ערב הסעודית ואיחוד האמירויות נמצאות בנקודת השפל הנמוכה ביותר ביחסיהן מאז קבלת העצמאות של האמירויות בשנות ה-70, אומר חוסיין איביש, חוקר בכיר במכון למדינות המפרץ בוושינגטון. ובכל זאת, הוא השווה את היריבות ביניהן לסוג של סכסוכים משפחתיים פנימיים שלעתים קרובות נפתרים.

לשתי המדינות יש אינטרסים ואתגרים גיאופוליטיים, ביטחוניים וכלכליים חופפים, לרבות התמקדות בעליונות טכנולוגית ושיתוף פעולה, ממשלות אסלאמיסטיות יריבות באזור והגנה על מדינותיהן מפני איומים משותפים כמו איראן.

"אין ספק שהתחממות ביחסים בין ריאד לאבו דאבי תגיע כמעט בוודאות לפני נורמליזציה בין ישראל לערב הסעודית", אומר איביש.

עוד כתבות

כוחות ביטחון בנלון בדובאי שנפגע בתקיפה איראנית / צילום: ap, Altaf Qadri

"לא בוטחות בארה"ב לטווח ארוך": המומחית שמסבירה למה מדינות המפרץ לא מגיבות לתוקפנות האיראנית

אלה רוזנברג, חוקרת מומחית לכלכלה איראן ומימון טרור במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מסבירה כי מדינות המפרץ מנהלות אסטרטגיה של גידור סיכונים והן אינן בוטחות בהתמדה האמריקאית לאורך זמן ● יחד עם זאת, היא מציינת כי הן "בוחרות לסייע מתחת לרדאר"

מרכז ביג / צילום: ביג מרכזי קניות

ביג וקניוני עופר הודיעו לשוכרים: "לא נחייב שכ"ד כשסגור"

על רקע המלחמה מול איראן והגבלות פיקוד העורף, קבוצת ביג הודיעה לשוכרי המרכזים המסחריים כי בשלב זה לא תגבה עבור חודש מרץ את שכר הדירה הבסיסי ● עסקים חיוניים במרכזי ביג ימשיכו לפעול כרגיל ● בקניוני עופר לא ייגבו הוראות קבע לפחות עד 15 במרץ או התבהרות המצב

ג'ק דורסי, מייסד טוויטר וסקוור / צילום: Shutterstock, Frederic Legrand - COMEO

היזם שמפטר 4,000 עובדים ביום אחד. מה הוא יודע שאנחנו לא

גל פיטורים נוסף; ג'ק דורסי, ממייסדי טוויטר ומנכ"ל חברת התשלומים האמריקאית בלוק, הודיע בדואר אלקטרוני לבעלי המניות שלו כי החברה תקצץ קרוב למחצית מעובדיה ● בלוק, שנסחרת בבורסת ניו יורק לפי שווי שוק של 33 מיליארד דולר, ייצרה רווח נקי של כחצי מיליארד דולר ברבעון השלישי של השנה שעברה ● המנייה זינקה במסחר המאוחר בכ- 24%

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

חלק ממאגרי הגז ומתקנים בבזן הושבתו, תחנות הכוח עוברות לדלק חירום

בהנחיית שר האנרגיה הופסקה זמנית הפקת גז מחלק מהמאגרים, ומשק החשמל נשען כעת על דלקי חירום ופחם ● בבזן צופים עלייה בפליטות בעקבות הדממת מתקנים ● היחידות הפחמיות בחדרה עשויות לפעול ללא מגבלת שעות במצב חירום

פעילות מערכות ההגנה האווירית במהלך מבצע עם כלביא / צילום: משרד הביטחון

הטילים האיראניים שמאיימים על ישראל, ומערכות ההגנה נגדם

איראן מאיימת בתגובה חריפה אחרי התקיפות הישראליות והאמריקאיות ● מהן מערכות ההגנה האווירית הישראליות, אילו טילים נמצאים בארסנל האיראני, ומה קורה אם האיומים מגיעים מכיוון הים? ● גלובס עושה סדר

קרן שחר / צילום: רונן אקרמן

קרן שחר מכרה השבוע סדרה לאפל: "היו רגעים שחשבתי שזה לא יקרה"

היא חולשת על זרוע קשת אינטרנשיונל, חתומה על עסקאות גדולות מול ענקיות המדיה הגלובליות ונבחרה לאחת הנשים המשפיעות בתעשיית הטלוויזיה העולמית ● בראיון ראשון בתפקיד מספרת קרן שחר על מכירת הסדרה "הבת" לאפל שנסגרה השבוע, על הקשיים כחברה ישראלית בזמן המלחמה, ועל התחרות הגדולה בזמן שהתעשייה העולמית בתקופת קיצוצים

תור לקוםות בסניף של טיב טעם, הבוקר / צילום: באדיבות עובדי טיב טעם

הבהלה לנייר טואלט: התנפלות על רשתות השיווק. אלה המוצרים המבוקשים

בעקבות התקיפה באיראן והאזעקות הבוקר, נרשמה עלייה של מאות אחוזים בתנועת הלקוחות ברשתות הפתוחות בשבת עם זינוק בביקושים למים, שימורים ונייר טואלט ● ברשתות מדגישים כי אין מחסור וכי המלאים מלאים, בעוד שירותי המשלוחים המהירים הושבתו בהתאם להנחיות פיקוד העורף

נמל התעופה בן גוריון ריק מנוסעים לאחר מבצע עם כלביא, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

לא יחזרו עד ה-7 במרץ לפחות: חברות התעופה הזרות שהתחילו לבטל טיסות

המרחב האווירי בישראל נסגר בעקבות פתיחת מתקפת המנע וההתפתחויות הביטחוניות, ונכון לעכשיו הסגירה מוגדרת עד יום שני ● עם זאת, חברות התעופה כבר מתחילות להאריך את הביטולים מעבר למועד זה ● קבוצת לופטהנזה וחברת Wizz Air הודיעו כי טיסותיהן לישראל יושבתו עד 7.03 כולל

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה במגמה מעורבת; המניה שזינקה ב-88% מתחילת השנה

ת"א 35 ננעל בעלייה של 0.6%, ת"א 90 ירד ב-0.6% ומדד הבנקים עלה ב-1.4% ● הדולר מתחזק על רקע המתיחות בגזרת איראן ● מניית מגה אור בלטה בעליות והשלימה זינוק של 88% מתחילת השנה ● ואיך סיכמו המדדים את חודש פברואר?

כבר לא "רוקי" ו"קראטה קיד": לספורטאים בקולנוע היום יש נקודות חולשה

מסימון ביילס ועד הקאמבק של אליסה ליו - מהפכת הספורטאיות של העשור האחרון לא נולדה על הפודיום, אלא בהחלטה לעצור ולחזור לתחרות בתנאים שהן מנסחות לעצמן ● התופעה לא פוסחת על המסך ההוליוודי, שמחליף את הפוקוס מהשאלה "איך הם מנצחים?" ל-"מה נשאר מהם אחרי הניצחון?"

נתב''ג / צילום: Shutterstock

המרחב האווירי נסגר: מה לעשות אם יש לכם טיסה בקרוב?

בעקבות מתקפת המנע באיראן המרחב האווירי של ישראל נסגר ל-48 שעות ● נעצרו המראות ונחיתות ● נוסעים ישראלים שנתקעו בחו"ל מתבקשים ליצור קשר עם חברות התעופה שלהם

סם אלטמן, מייסד ומנכ''ל OpenAI / צילום: Shutterstock

OpenAI שוברת שיאים: גייסה 110 מיליארד דולר לפי שווי של 730 מיליארד

אמזון, אנבידיה וסופטבנק הובילו את הסבב הפרטי הגדול בהיסטוריה ● המהלך ממצב אותה כחברת הטכנולוגיה הפרטית בעלת השווי הגבוה בעולם ● במקביל נחתמה שותפות ענן אסטרטגית בהיקף עתק והחברה מציבה יעד של מאות מיליארדי דולרים בהוצאות מחשוב עד סוף העשור

ממ''ד / צילום: דוברות משרד הביטחון

מצב חירום עד יום שני: ההנחיות החדשות של פיקוד העורף

הוכרז מצב חירום מיוחד בעורף, והשמים נסגרו לטיסות אזרחיות ● הוטלו מגבלות נרחבות על פעילות המשק, החינוך וההתכנסויות ברחבי הארץ ● מתי אפשר לצאת מהמרחב המוגן ואיך נערכים באתרי הבנייה?

מתקן נפט באיראן / צילום: Reuters, Essam Al-Sudani

לאיראן יש מהלך אחד שיכול לטלטל את שוק הנפט

המתיחות הביטחונית מחזירה את פרמיית הסיכון לשוק האנרגיה: אף שחלקה של איראן באספקה העולמית הצטמצם לכ-3% בלבד, שליטתה הגיאוגרפית בסמוך למיצרי הורמוז - דרכם עוברים כ-30% מהנפט המשונע בים - מעניקה לה מנוף השפעה משמעותי על המחירים ● פגיעה בנתיבי השייט עלול לזעזע בראש ובראשונה את אסיה, ובמיוחד את סין, אך גם להקפיץ את מחיר הברנט מעבר לרמות שנרשמו בימים האחרונים

צחי נחמיאס / צילום: ורד פיצ'רסקי

צחי נחמיאס מכה בברזל החם: הנפקת ענק לאחר דוח חזק

מגה אור מגייסת 615 מיליון שקל בהנפקה פרטית למנורה ומגדל ● ההנפקה מתבצעת בפרמיה של 5% על מחיר הנעילה בבורסה

נתב''ג / אילוסטרציה: עידו וכטל, ארקיע

נתקעתם בחו"ל? מתי ואיך תוכלו לחזור לישראל

המרחב האווירי סגור ונתב״ג מושבת לפחות עד יום שני, ובינתיים כ־150 אלף ישראלים שוהים בחו"ל ואינם יכולים לשוב ארצה ● במשרד התחבורה נערכים למבצע דרך האבים מרכזיים באירופה, ארה״ב ואסיה, ובמקביל נשקלת האפשרות לצו חירום שיצמצם זמנית את חובות חברות התעופה כלפי הנוסעים ● איך יראה מבצע החילוץ ומתי יתאפשר לטוס חזרה לישראל? ● גלובס עושה סדר

אזור הפגיעה בגוש דן / צילום: מד''א

הרוגה ו-20 פצועים בפגיעה ישירה בת"א

אחד נפצע קשה, היתר בינוני וקל ● גופת המנהיג העליון אותרה בין ההריסות. התיעוד הוצג לנתניהו ● טראמפ אישר שחמינאי חוסל ● אזעקות רבות לשטח ישראל משעות הבוקר • משמרות המהפכה תקפו עם כטב"מים וטילים בסיסים אמריקאיים במזרח התיכון; בדובאי, כוויית ובחריין נרשמו פגיעות ישירות • חיל האוויר ביצע את מטס התקיפה הגדול ביותר אי-פעם • עדכונים שוטפים

הר תנופה. יש גם סחלבים / צילום: יובל אינהורן

כלניות בשלושה צבעים וסחלב במופע נדיר: מסלולי הפריחה שלא הכרתם

בימים שבהם נדמה שעל כל כלנית צצים עשרה מדריכים שיסבירו לכם איך להגיע אליה באפס מאמץ, הכנו לכם שלוש המלצות לטיולי פריחה דווקא למיטיבי הלכת

בית משפט השלום - חיפה / צילום: פאול אורלייב

מתכונת חירום בבתי המשפט: יקיימו מחר דיונים דחופים בלבד

החל ממחר יפעלו בתי המשפט במתכונת מצומצמת ויתקיימו בהם הליכים דחופים בלבד ● בעליון יתקיימו רק מספר דיונים מול שופט יחיד, ובשאר הארץ יתקיימו הליכים בבתי משפט הכלולים ברשימה שעליה הודיעה הרשות השופטת

עומאן / צילום: Shutterstock

המדינה היחידה במפרץ שנותרה חסינה מאיראן

בעוד שערב הסעודית, בחריין ואיחוד האמירויות הותקפו בשעות האחרונות על ידי משטר האייתולות, עומאן – המתווכת המרכזית בשיחות בין טהרן לוושינגטון – נותרה חסינה ● האם המלחמה הנוכחית מסייעת לה?