מייקל ברי
למרות תחזית מכירות חזקה, מניית אנבידיה מאבדת 4.5% כעת בוול סטריט. אף שהחברה הציגה זינוק מרשים של 73% בהכנסות הרבעון הרביעי ועקפה בקלות את הציפיות, נראה כי החששות מהיווצרות בועה בשוק ה-AI ממשיכים להעיב על המומנטום.
● מיקנעם לקליפורניה: המספרים המדהימים של אנבידיה בישראל נחשפים
● ג'נסן הואנג בראיון לאחר פרסום דוחות אנבידיה: "השווקים טעו"
המשקיע המפורסם מייקל ברי שהתפרסם בזכות ההימור שלו נגד שוק הדיור האמריקאי כפי שתועד בסרט The Big Short, טוען כי אנבידיה הציבה את עצמה ב"עמדה מסוכנת" בניסיון לעמוד בביקוש האדיר לשבבי AI, ועלולה לספוג מכה "קטסטרופלית" אם הבום ידעך.
בפוסט שפרסם תחת הכותרת "Nvidia Ratchets Up the Risk", ברי הצביע על סעיף מדאיג בדוח השנתי: ברי מסביר כי בשל המורכבות של שבבי ה-Blackwell וה-Rubin ("המפלצות", לדבריו), יצרנית השבבים אילצה את אנבידיה לחתום על חוזי ענק לטווח ארוך ללא אפשרות ביטול. כתוצאה מכך, התחייבויות הרכש של החברה זינקו מכ־16 מיליארד דולר לכ־95 מיליארד דולר.
המשמעות היא שאנבידיה נאלצת להתחייב לסכומי עתק עוד לפני שהיא יודעת מה יהיה הביקוש בשוק, מה שיוצר סיכון עצום במקרה של האטה בבינה מלאכותית.
המדד המדאיג במאזן
הסיכון של אנבידיה גדל כי היא "נעולה" על ההזמנות ואם הביקוש ל-AI יאט אפילו במעט, או אם הלקוחות הגדולים (מטא, אמזון) יחליטו לצמצם הזמנות, אנבידיה תיתקע עם התחייבויות הענק ועם מלאי שאין לו קונה - מצב שעלול לרסק את שולי הרווח שלה.
לטענתו, שיעורי הרווח הגבוהים של אנבידיה נשענים על כוח תמחור יוצא דופן שנובע מביקוש עודף. אם הביקוש ייחלש, המרווחים עלולים להתכווץ במהירות. במקום חברה שיכולה "לגלוש בנוחות דרך העליות והמורדות של הענף", כתב בורי, היקף ההתחייבויות הנוכחי הופך כל האטה עתידית לסיכון מהותי למאזן ולרווחים.
כדי להמחיש, בורי השווה את המצב ל־סיסקו בתקופת בועת הדוט־קום: אז האריכה סיסקו התחייבויות לספקים כדי לתמוך בצמיחה צפויה של 50% בשנה, אך כאשר הוצאות ה-IT קרסו כמעט בן־לילה, היא מחקה כ־40% מהתחייבויות שרשרת האספקה והמלאי, והמניה התרסקה.
ברי מצביע גם על האותיות הקטנות בתוך הדוח של אנבידיה. "אנבידיה מזהירה בדיווחיה שהתחייבויות אף ימשיכו לגדול". סמנכ"לית הכספים, קולט קרס, אישרה שלחברה יש מלאי וכושר ייצור לטווח רחוק מהרגיל - "הרבה מעבר לרבעונים הקרובים". אך ברי מזכיר שכשמדדי המלאי (Days Inventory Outstanding) זינקו בשנה שעברה, זה היה בגלל הלם של בקרת יצוא (מצד סין). כעת, הזינוק נובע מהתחייבויות קשיחות ליצרן.