גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מבוכה לסין: מערכת ההגנה לא הצליחה להגן על חמינאי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: טילים במיליוני דולרים משמשים לנטרל רחפנים איראניים זולים, מערכת ההגנה הסינית שנפרסה על פי דיווחים באיראן נכשלה במשימה, וחיזבאללה הצטרף למערכה נגד ישראל וישלם על כך ביוקר • כותרות העיתונים בעולם

כותרות העיתונים בעולם
כותרות העיתונים בעולם

על רקע המצב הביטחוני המתפתח ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין - בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.

הכתבות שאנחנו מציגים במדור לקוחות מתוך עיתונים גדולים בעולם, ואינן משקפות בהכרח את תפיסת העולם של גלובס.

פרטים חדשים נחשפים: כך גילתה ארה"ב היכן נמצא חמינאי
WSJ | המרוץ נגד השעון: ארה"ב מנסה להכריע את איראן לפני שתיגמר התחמושת

1"רחפנים ב־20 אלף דולר מול פטריוט ב־4 מיליון דולר": למי יגמר קודם החימוש?

"ימים ספורים מתחילת העימות, המלחמה מול איראן הפכה למלחמת התשה. גלי מתקפות רחפנים של הרפובליקה האסלאמית מפעילים לחץ על מערכי ההגנה של ארה״ב ושותפותיה - מבחריין ועד איחוד האמירויות - ושוחקים את מלאי החימושים. כעת, תוצאת הלחימה עשויה להיות תלויה בשאלה איזה צד יאזל ראשון מתחמושת", פורסם בבלומברג.

האיראנים שלחו לרחבי המזרח התיכון "רחפני תקיפה מתאבדים מדגם שאהד־136, טילי שיוט קטנים ובסיסיים, שפגעו בבסיסים אמריקאיים, בתשתיות נפט ובמבנים אזרחיים". אולם, "טילי ההגנה האווירית פטריוט מתוצרת ארה״ב הצליחו במידה רבה ליירט את השאהדים האיראניים וטילים בליסטיים נוספים, עם שיעורי יירוט של למעלה מ־90%, לפי איחוד האמירויות".

כעת, הבעיה המרכזית היא כי עלות השימוש של טילי הפטריוט היא "4 מיליון דולר" והם משמשים כדי להשמיד רחפנים "בשווי 20 אלף דולר". בבלומברג נכתב כי זו בעיה "שמטרידה מתכננים צבאיים מערביים מאז תחילת המלחמה באוקראינה: אמצעי לחימה זולים יכולים לכלות משאבים שנועדו לאיומים מורכבים בהרבה".

התוצאה היא "שגם איראן וגם ארה״ב עלולות למצוא את עצמן עם מחסור בנשק בתוך ימים או שבועות". כעת מה שיכריע את גורל המערכה הוא "מי שיחזיק מעמד זמן רב יותר" וכך יזכה "ביתרון משמעותי".

"איראן הוערכה כמי שמחזיקה בכ־2,000 טילים בליסטיים לאחר העימות עם ישראל בשנה שעברה. סביר שיש לה מספר גדול בהרבה של רחפני שאהד, שאותם הצליחה רוסיה, היצרנית המרכזית הנוספת, לייצר בקצב של כמה מאות ביום", נכתב בבלומברג. החשש הוא כי לאחר ששיגרה יותר מ-1,200 חימושים מתחילת העימות, רובם "רחפני שאהד", נראה כי טהרן "שומרת טילים בליסטיים הרסניים יותר למתקפות ממושכות".

קלי גריקו, עמיתה בכירה במכון המחקר סטימסון, אמרה לבלומברג כי "אסטרטגיית התשה הגיונית מבחינה מבצעית מנקודת המבט של איראן. הם מחשבים שהמגינים ימצו את מלאי המיירטים שלהם, והרצון הפוליטי של מדינות המפרץ ייסדק ויפעיל לחץ על ארה״ב וישראל להפסיק את הפעילות לפני שייגמרו להם הטילים והרחפנים".

בבלומברג נכתב כי בצד האמריקאי, "מתכנני התקיפות כנראה לא העבירו לאזור מספיק חימושים כדי להמשיך ארבעה שבועות, כפי שהעריך הנשיא דונלד טראמפ".

יש לציין כי "בצד ההגנתי, לאיראן נותר מעט מאוד עם מה להגן על עצמה. התקיפות האוויריות בשעות הראשונות של המלחמה פגעו בסוללות נ"מ שלה, ובהן המתקדמות ביותר מדגם S-300 מתוצרת רוסיה. מאז פועלים מטוסי קרב אמריקאיים וישראליים במרחב האווירי האיראני ללא קושי".

אנקיט פנדה, עמית בכיר בקרן קרנגי לשלום בינלאומי, אמר לבלומברג כי "בינתיים, מלאי הטילים והרחפנים של איראן עשוי להצטמצם, והמשטר עצמו עשוי להישאר על כנו גם אם בכאוס. זה נראה תוצאה סבירה על בסיס 60 השעות הראשונות של המלחמה הזו".

מתוך בלומברג מאת ג'רי דויל וגולנר מוטוולי. לקריאת הכתבה המלאה.

2מערכת ההגנה הסינית שהוצבה סביב היעדים הרגישים ביותר באיראן, ונכשלה

מערכת הגנה אווירית סינית עולה כעת לכותרות לאחר דיווחים על כשלים חמורים בהגנה על אתרים אסטרטגיים באיראן. "תקיפות אוויריות נרחבות שביצעו ארה״ב וישראל ב־20 מחוזות ברחבי איראן הציבו שוב במרכז תשומת הלב את מערכת הטילים ארוכי הטווח קרקע־אוויר HQ-9B ממקור סיני, שלפי ההערכות איראן רכשה לאחרונה", פורסם באקונומיק טיימס ההודי.

"לפי דיווחים, איראן הציבה את מערכת ההגנה האווירית הסינית באתרים גרעיניים, אך לא הצליחה להגן על המתקנים החשובים במקום. עם זאת, בהודעה רשמית הכחישה סין כי סיפקה את מערכת ה־HQ-9 לאיראן. אין זו הפעם הראשונה שבה נחשפים ליקויים במערכת ההגנה האווירית הסינית במהלך עימות אווירי. בשנה שעברה נטרל חיל האוויר ההודי כמה סוללות HQ-9 במהלך 'מבצע סינדור'", נכתב בעיתון ההודי.

מערכת ההגנה הסינית לא הצליחה לסייע לאיראנים "במספר יעדים מרכזיים באיראן, בהם המתחם של המנהיג העליון האייתוללה עלי חמינאי ומתקן גרעיני". לפי ההערכות, "ה־HQ-9B נפרסה סביב נכסים קריטיים, ובהם מתחם הגרעין בנתנז, מתקן ההעשרה בפורדו, בסיסי טילים וכלי טיס בלתי מאוישים של משמרות המהפכה, ובסיסי אוויר מרכזיים סמוך לטהרן ולאיספהאן", נכתב.

המערכת הסינית פותחה על ידי תאגיד המדע והתעשייה האווירית והחללית של סין. "היא נוסתה לראשונה ב־2006 ונמצאת בשירות מבצעי למעלה מעשור. לפי הדיווחים, טווח היירוט המרבי שלה עומד על כ־260 קילומטרים, וגובה היירוט עשוי להגיע עד כ־50 קילומטרים. היא מיועדת להתמודד עם מטוסים, טילי שיוט וסוגים מסוימים של טילים בליסטיים", נכתב. "המערכת משלבת מכ"ם ביות אקטיבי ומחפש אינפרא־אדום פסיבי כדי לשפר את היעילות מול מטוסים חמקניים ואמצעי לוחמה אלקטרונית. נאמר כי היא מסוגלת לעקוב אחר עד 100 מטרות בו־זמנית וליירט שש עד שמונה מהן במקביל. סין הציבה את ה־HQ-9B בבייג'ינג, בטיבט ובים סין הדרומי, דבר המצביע על חשיבותה במערך ההגנה האווירית הסיני".

אך נראה שכל התכונות המרשימות של מערכת ההגנה הסינית לא סייעו לאיראנים בהגנה על אתרים אסטרטגיים. "דיווחים על רכישת ה־HQ-9B בידי איראן צצו על רקע המתיחות הגוברת סביב תוכנית הגרעין של טהרן. לפי פרסומים בתקשורת, ייתכן שהמערכת נרכשה במסגרת הסדר 'נפט תמורת נשק' בין בייג'ינג לטהרן. הדיפלומט והפוליטיקאי האיראני אבולפזל זהרוואנד אמר כי סין תספק מערכות HQ-9 כדי לסגור פערים מבצעיים קריטיים מול איומים בגובה רב, בעוד שסין הכחישה בפומבי כי סיפקה את ה־HQ-9B לאיראן".

מתוך אקונומיק טיימס. לקריאת הכתבה המלאה.

3ההחלטה של חיזבאללה להצטרף למלחמה מנבאת את חיסולו הסופי

חיזבאללה פתח אתמול "חזית חדשה במלחמה האמריקאית־ישראלית נגד איראן, כאשר שיגר 'טילים ונחיל רחפנים' לעבר בסיס צבאי בצפון ישראל", פורסם ב-CNN, בכתבה שכותרתה "חיזבאללה זה עתה חידש את הלחימה שישראל חיכתה להשלים".

ארגון הטרור "הגדיר זאת כנקמה על חיסולו של המנהיג העליון של איראן, האייתוללה עלי חמינאי". במקביל, ראש ממשלת לבנון, נוואף סלאם, כינה זאת "מעשה חסר אחריות ומעורר חשד".

ב-CNN נכתב כי "ישראל נערכה לרגע הזה במשך חודשים". כעת, "החלטתו של חיזבאללה להצטרף ללחימה ולהרחיב את העימות מעניקה להנהגה הישראלית כל סיבה להגביר באופן דרמטי את התקיפות נגד הארגון בדרום לבנון ובבירה ביירות". גם בניו יורק טיימס נכתב כי "למרות חולשתו, חיזבאללה מדרדר את לבנון שוב למלחמה".

מאהא יחיא, מנהלת מרכז קרנגי למזרח התיכון בביירות, אמרה לניו יורק טיימס כי "מה שחיזבאללה עשה הוא כמעט משימת התאבדות. הוא משגר רקטות כשהוא יודע היטב שהוא פותח במלחמה שאינו יכול לנהל מול אויב שאינו מסוגל לפגוע בו משמעותית". יחיא הוסיפה כי הפעולות של ארגון הטרור "גורמות לעקירה המונית ולהרס ויש עוד הרבה בדרך".

גם התגובה הציבורית להחלטת חיזבאללה לירות לעבר ישראל "משקפת עד כמה לבנון עייפה ממלחמות בשנתיים וחצי האחרונות".

פול סאלם, ממכון המזרח התיכון בוושינגטון, אמר לניו יורק טיימס כי "חיזבאללה מנוהל יותר ויותר מקרוב על ידי קציני משמרות המהפכה, במיוחד מאז חוסל נסראללה, וההחלטה לתקוף את ישראל התקבלה בבירור בטהרן". לדבריו, הארגון "ידע היטב שהקהילה השיעית אינה במצב רוח לעבור זאת שוב, ולכן מבחינה פוליטית ופנימית זה מהלך הרסני עבורו".

לינה ח'טיב, ממכון המחקר הבריטי צ'טהאם האוס בלונדון, אמרה לניו יורק טיימס כי "איראן זימנה את חיזבאללה בידיעה שלא יוכל לנצח במלחמה מול ישראל אך היא מעדיפה שימות בלחימה מאשר שייכנע". ח'טיב סבורה שזו תהיה "המלחמה האחרונה בין חיזבאללה לישראל, והיא תסתיים ככל הנראה בחיסולו של חיזבאללה. אין עוד קווים אדומים; עבור ישראל זה עכשיו או לעולם לא".

מתוך ה-CNN מאת אורן ליברמן. לקריאת הכתבה המלאה.
מתוך הניו יורק טיימס מאת כריסטינה גולדבאום. לקריאת הכתבה המלאה.

עוד כתבות

בורסת כווית / צילום: Reuters, Anadolu

איך תשפיע המלחמה על הורדות הריבית? התשובה של ליאו ליידרמן

בעוד שהבורסה המקומית והשקל מגיבים בזינוק לשינוי המאזן האסטרטגי מול איראן, שוקי העולם נצבעים אדום בצל קפיצת מחירי הנפט ● המשקיעים חוששים מחסימת מצרי הורמוז ומשיבוש שרשראות האספקה, לצד דאגה שהתייקרות האנרגיה תביא לעלייה באינפלציה

טיל בליסטי באיראן. האם טהרן חותרת להסכם אמיתי? / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

אנשי מערכת הביטחון לשרי הקבינט: "בסוף המבצע לא יושמד האיום הבליסטי"

דיווח: איחוד האמירויות וקטאר ביקשו סיוע מבנות הברית שלהן בהדיפת המתקפות האיראניות ● שר ההגנה האמריקאי: לא תוחמים בזמן את המבצע ● ארה"ב תקפה את אתר הגרעין באספהאן ● מפקד הזרוע הצבאית של הג'יהאד האיסלאמי בלבנון חוסל בתקיפת צה"ל ● קטאר: הפלנו מטוסי קרב איראניים ● קפריסין: הכטב"ם בבסיס הבריטי שוגר ע"י חיזבאללה ● עדכונים שוטפים

קלוד / צילום: Shutterstock

יתרונות ה-AI: הציוץ שהפתיע את פירמות עורכי הדין הגדולות בעולם

עו"ד ז'אק שפירו, המנהל משרד עורכי דין אמריקאי שמעסיק שני עובדים, הדגים בציוץ ברשת X איך באמצעות בינה מלאכותית גם משרד קטן יכול להתחרות בהצלחה במשרדים גדולים ● "פירמה קטנה שבנתה את עצמה סביב AI תצליח לא רק להתחרות בפירמות ענק - אלא גם לעקוף אותן בסיבוב"

ישראלים מוצאים מקלט בחניונים תת־קרקעיים / צילום: Reuters, Oren Ziv

מחקרים מגלים: על מה לא כדאי לדבר עם השכנים במקלט

כשהטילים משבשים את החיים ומפלס המתח והחרדה בעלייה, חזרנו למחקרים שיעזרו לנו לקבל החלטות תחת לחץ ועייפות, להתמודד עם החרדה של הילדים ולהתנהל ברוגע מול אנשים שחושבים אחרת מאיתנו במקלט או בממ"ד

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה מעורבת בוול סטריט; פלנטיר זינקה בכ-6%, אנבידיה בכ-3%

הנאסד"ק התאושש מירידה חדה ועולה בכ-0.3% ● משמרות המהפכה הודיעו כי מיצרי הורמוז סגורים וכי ספינות שינסו לחצות באזור יותקפו, מחירי הנפט זינקו ● הביטקוין התאושש גם הוא והתקרב לרף ה-70 אלף דולר ● תשואות האג"ח הממשלתיות האמריקאיות קפצו ● מדד הפחד בוול סטריט עלה לרמתו הגבוהה מאז נובמבר 2025 ● מחיר הזהב עלה, מחיר הכסף צנח ● הדולר התחזק בעולם

יונית לוי-חדשות 12, מגי טביבי-חדשות 14, דוריה למפל-חדשות 13 / צילום: מתוך אתרי הערוצים

גם באמצע מלחמה: עם רייטינג מצרפי של מעל 50%, הקמפיינים נשארו על המסך

בניגוד לסבבים קודמים, במבצע "שאגת הארי" שיעור הרייטינג הגבוה של הערוצים המסחריים תורגם גם לנוכחות בהפסקת הפרסומות ● מי רשם את הזינוק הגדול ביותר בשיעור הצפייה, מי עלה ראשון בקמפיין מלחמה, ומה יקרה עם העונה החדשה של "האח הגדול" במוצ"ש

משרד האוצר בירושלים / צילום: Shutterstock

שר האוצר: מתווה פיצוי לעסקים יפורסם בימים הקרובים

בתום פגישה עם בכירי רשות המסים ונשיאות המגזר העסקי, הודיע שר האוצר בצלאל סמוטריץ' כי מתווה הפיצויים לעסקים שנפגעו במבצע "שאגת הארי" יתבסס על המודל שיושם ב"עם כלביא" ● באוצר העריכו תחילה כי לא יהיה צורך בפיצוי אם הלחימה תהיה קצרה, אך במגזר העסקי דרשו ודאות

מייסדי חברת גלואט / צילום: gloat

הסטארט-אפ הישראלי שמפטר 20% מעובדיו

חברת ה־HR Tech הישראלית גלואט מבצעת קיצוצים בכוח אדם בחברה ובמקביל מתמקדת בפיתוח כיוון חדש, סביב הטמעת בינה מלאכותית בארגונים ● זאת בין היתר, לאחר שחלק מלקוחות מוצר הדגל לא חידשו חוזים

רמי לוי / צילום: יונתן בלום

ביהמ"ש אישר לנהל ייצוגית נגד רמי לוי על טעות בדוחות

התביעה הוגשה על ידי בעל מניות ברמי לוי שיווק השקמה, בשל נזק שספגו המשקיעים לאחר שהחברה דיווחה על טעות שהגדילה את הרווח שלה ב-44 מיליון שקל ● רשות ני"ע הטילה קנס אישי על לוי בפרשה ● החברה: "אוחזים בטענות הגנה טובות"

עשן מיתמר מעל אזור תעשיית הנפט בפוג'יירה שבאיחוד האמירויות / צילום: Reuters, REUTERS

מדינות המפרץ פועלות נגד הזמן במאמץ להדוף את המתקפות של איראן

יש בידי מדינות המפרץ מספר מוגבל של מיירטים להגנה אווירית, לעומת מספר כמעט בלתי מוגבל של כטב"מים איראניים ● המלחמה בין רוסיה לאוקראינה הוכיחה שכטב"מים מסוגלים לגרום נזק קטסטרופלי למתקני אנרגיה דליקים כמו בתי זיקוק, תחנות שאיבה ומסופי נפט

התחדשות עירונית בירושלים / צילום: Shutterstock

"יקצר את לוחות הזמנים": מתי פגיעה בבניין יכולה דווקא לזרז פינוי־בינוי

המדינה מפצה על נזקי המלחמה, אך כשבניין שנפגע נמצא בעיצומו של תהליך התחדשות עירונית הסיפור מסתבך ● מי אחראי לשיקום המיידי של המבנה ואיזו הכרעה עשויה לשנות את לוחות הזמנים של הפרויקט?

עליות בבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

האם החגיגה בבורסת ת"א תימשך גם מחר?

האם המשקיעים בת"א הגיבו באופטימיות יתר? תשובה לשאלה הזו צפויה להתקבל עם שובו של המסחר בבורסה מחר ● "ת"א נסחרה אמש בבועת אופטימיות, כשהמשקיעים מתמחרים את ההישג האסטרטגי ואת אשרור מעמדה של ישראל כמעצמה אזורית" ● "העליות המקומיות יצרו פער ארביטראז' משמעותי מול המגמה השלילית בעולם"

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת הדירוג S&P: "התרחיש מול איראן חמור, אבל ישראל הוכיחה חוסן היסטורי"

סוכנות הדירוג היא הראשונה שמתייחסת למלחמה עם איראן ● ישראל מקבלת הערכה טובה באופן יחסי לנקודת המוצא של המלחמה: "הכלכלה הישראלית הוכיחה חוסן היסטורי בזכות מגזר הטכנולוגיה העילית שלה"

עסקים שנפגעו בעקבות הנפילה בקרית אונו / צילום: פרטי

המלחמה תוכר ככוח עליון? האותיות הקטנות בחוזים שכדאי להכיר

מחירי הנפט מטפסים, השמיים נסגרים והמשק שוב בפלונטר חוזי ● אחרי שהשנה האחרונה סדקה את המוסכמה לפיה מלחמה אינה "כוח עליון", המומחים מסבירים מתי ניתן להשתמש בטיעון זה ● מי זכאי להשבה כספית על ביטולים וכיצד הפכה חובת תום הלב למגן האחרון של החוזים?

ההרס מהפגיעה של טיל איראני בתל אביב / צילום: אלה לוי וינרייב

יש שיפור, אבל לא מספיק: הערים שמובילות במספר הדירות ללא ממ"דים

למרות שיפור קל במספר הדירות הממוגנות, כשני שלישים מהדירות בערים הגדולות עדיין ללא ממ"ד ● בבת ים ובבני ברק יותר מ־80% מהדירות אינן ממוגנות

השקעות ריטייל / איור: Shutterstock

המשקיעים שמובילים את העליות בבורסה בת"א בשנתיים האחרונות

בעבר נחשבו משקיעי הריטייל ל"ידיים החלשות" בשוק המקומי, שממהרים למכור בעת חשש או חוסר ודאות ● אלא שמתחילת המלחמה לפני כשנתיים וחצי, הללו מפגינים חסינות ומספקים רוח גבית לשוק המניות המקומי: "הם מסתכלים לטווח ארוך יותר ומבינים שיש כאן הזדמנות"

מטוס U-2 ממריא מעל בסיס אקרוטירי בקפריסין / צילום: Reuters

המדינה שמצאה את עצמה בלב מלחמה: מה קורה בקפריסין?

לאחר שנים שבהן הצהירה על ניטרליות, קפריסין נקלעת כעת בעל כורחה לעימות המתרחב במזרח התיכון, עם שיגורי טילים לעבר האי, פינוי אזורים סמוכים לבסיסים הבריטיים וביטול אירועים מדיניים, כשהחשש בשלטונות הוא מהפיכתה לזירה פעילה במאבק מול איראן

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מסתמן: המרחב האווירי ייפתח כבר ביום חמישי

בניגוד להצהרת שרת התחבורה אתמול, בענף מעריכים כי כבר ביום חמישי תחל פתיחה מדורגת של השמיים ● יותר מ־100 אלף ישראלים ממתינים בחו״ל, והחברות נערכות למבצע השבה רחב, אך בקצב מוגבל ותחת מגבלות ביטחוניות

תקיפה משותפת לארה''ב וישראל בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

המרוץ נגד השעון: ארה"ב מנסה להכריע את איראן לפני שתיגמר התחמושת

בפנטגון חוששים שקצב השימוש בתחמושת גבוה מיכולת הייצור ● בעוד ארה"ב וישראל מנסות לשתק את מערכי הטילים של טהרן, המחסור במיירטי THAAD וחץ 3 מעמיד את המזה"ת בסיכון ● האם המלאים המיועדים להרתעת סין וצפון קוריאה ייפתחו לטובת המערכה באיראן?

בניין שנפגע מטיל איראני בתל אביב / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מי זכאי לפיצויים ואילו מסלולים כבר נפתחו? עשינו סדר

בשלושת הימים הראשונים של המבצע הוגש מספר נמוך יחסית של תביעות לרשות המסים ● מי זכאי לפיצוי, מהו ה"מסלול המהיר" ומה אם הדירה השכורה נפגעה? ● גלובס עושה סדר