גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הנפט בשיא: בעולם מתחילים לתמחר העלאות ריבית, ותרחיש האימים של ג'יי.פי מורגן

מחיר הזהב השחור זינק בפתיחת שבוע המסחר לרמה של כ-120 דולר לחבית מסוג ברנט, הרמה הגבוהה ביותר מאז 2022 ● בשווקים כבר מתמחרים העלאות ריבית, בין היתר באיחוד האירופי ובבריטניה ● הבורסות בעולם מגיבות בחריפות - וגם בישראל

פיצוץ במתקן נפט באיחוד האמירויות כתוצאה מתקיפה איראנית / צילום: ap, Altaf Qadri
פיצוץ במתקן נפט באיחוד האמירויות כתוצאה מתקיפה איראנית / צילום: ap, Altaf Qadri

השווקים העולמיים נכנסו לטלטלה לאחר שמפיקות נפט מרכזיות במזרח התיכון - בהן כווית, איראן ואיחוד האמירויות - קיצצו את תפוקת הנפט, על רקע מלחמת ארה"ב וישראל באיראן ובעקבות סגירת מצרי הורמוז.

בימי שגרה, עוברת במיצרים הללו כ־20% מתפוקת הנפט העולמית. כתוצאה מכך, זינקו מחירי הנפט לרמות שלא נראו מאז 2022, בשיא המשבר במחירי האנרגיה שנלווה למלחמה בין רוסיה לאוקראינה. נפט מסוג ברנט קפץ בשיא בכ־30% לרמה של 120 דולר לחבית, התנודה הגדולה ביותר שלו זה כמעט שש שנים, וגם הנפט האמריקאי WTI רשם זינוק חד דומה והגיע לאותה רמת מחיר. בהמשך יום המסחר נרשמה התמתנות מסוימת.

האנליסט שמגלה: זה תסריט האימה שחוששים ממנו בשווקים
האם אי אלמוגים קטנטן במפרץ הפרסי ישנה את פני המערכה כולה?

התגובה בשווקים לא איחרה לבוא: בורסות אסיה פתחו את שבוע המסחר בירידות חדות. מדובר ביבשת פגיעה במיוחד, מאחר וכ־90% מהנפט העובר במצר הורמוז מיועד לשוק האסייתי, כאשר הרוכשת הגדולה ביותר היא סין. מדד ניקיי ביפן צנח בכ־6% בעוד מדד הנג סנג בהונג קונג איבד כ־3%; מדד קוספי בדרום קוריאה איבד מערכו כ־9%. בהמשך, גם הבורסות באירופה ספגו ירידות חדות. במקביל הדולר התחזק מול כמעט כל המטבעות המרכזיים, ואילו אג"ח ממשלת ארה"ב ל־10 שנים טיפסו לשיא של חודש.

לפי בדיקת בלומברג, בתוך שבוע נמחקו כ־6 טריליון דולר משווי שוק המניות הגלובלי. משקיעים זרים משכו 14.2 מיליארד דולר ממניות באסיה (ללא סין) בשבוע שעבר, הפדיונות הגדולים ביותר מאז 2009 לפחות.

בניגוד למגמה בשבוע שעבר, גם הבורסה בת"א הצטרפה למומנטום הפסימי: הזעזוע בכלכלה העולמית הפיל גם את המדדים המרכזיים בבורסה שלנו, למעט מניות בודדות כמו אלביט מערכות, שהמשיכה במסעה צפונה.

הנפגעות העיקריות היו מניות הביטוח, הבנקים, הנדל"ן ויתר החברות הרגישות לאינפלציה ולריבית. המשקיעים חוששים כי שילוב של מלחמה מתמשכת לצד התייקרות מחירי האנרגיה עלול להגביר את הלחצים האינפלציוניים במשק ולעכב את מתווה הפחתות הריבית של בנק ישראל.

בעולם כבר מדברים על העלאות ריבית

הזינוק במחירי הנפט מצית מחדש את החשש מעלייה באינפלציה הגלובלית. על פי הערכות, במידה ומחירי האנרגיה יישארו גבוהים לאורך זמן, בנקים מרכזיים בעולם עלולים להידרש למדיניות מוניטרית מצמצמת. מצב כזה עלול ליצור דילמה עבור קובעי המדיניות ולייצר סטגפלציה - מצב כלכלי המשלב אינפלציה גבוהה לצד צמיחה כלכלית איטית.

ראיה לכך באה לידי ביטוי בזינוק בשעורים דו־ספרתיים בתשואות האג"ח בכל רחבי אסיה, אוסטרליה, ניו־זילנד ודרום קוריאה. אירופה, הרגישה במיוחד לעליית מחירי האנרגיה, נמצאת גם בלב הטלטלה, כאשר התשואות הקצרות בבריטניה זינקו בכמעט 60 נקודות בסיס מאז תחילת המלחמה.

השוק התחיל לשנות כיוון בכל הנוגע לציפיות בנוגע לגובה הריבית. בגוש האירו למשל, על פי כלכלני בנק הפועלים, בזמן שהשוק צפה יציבות בריבית ה־ECB ערב המלחמה ואף העניק הסתברות נמוכה להורדת ריבית נוספת לרמה של 1.75%, כעת המשקיעים עברו לתמחר בין העלאת ריבית אחת לשתיים בשנה הקרובה. "השוק צופה בהסתברות של כ־70% העלאת ריבית לרמה של 2.25% בחודש יוני, ונותן הסתברות של כ־60% להעלאה נוספת לרמה של 2.5% בחודש דצמבר 2026", ציינו הכלכלנים.

גם בבריטניה הקערה התהפכה. ערב המלחמה, בשווקים ציפו להפחתת ריבית בהמשך השנה. כעת, ההסתברות עומדת על יותר מ־60% להעלאת ריבית בהמשך השנה. בשל הגירעון הממשלתי הגבוה יחסית והאפשרות שהממשלה תפעיל תוכנית תמריצים להקלה על משקיעי הבית, המשקיעים רואים בבריטניה כחשופה יותר ממדינות אירופאיות אחרות לזעזוע במחירי האנרגיה.

בישראל ובארה"ב ההפחתות כנראה ייבלמו

ומה לגבי ארה"ב? עינת מאיר, מנהלת המחלקה הכלכלית בבנק דיסקונט, מסבירה כי במידה ומחיר הנפט יישאר גבוה לזמן ממושך, צפויה פגיעה חמורה יותר בכלכלת גוש האירו מאשר בארה"ב, מכיוון שהאחרונה הינה יצואנית נפט. אולם, מכיוון שעליית מחיר הנפט לא צפויה לגרום לגידול בהשקעות של מפיקות האנרגיה האמריקאיות, בעוד שבמקביל, צפויה האטה בצריכה הפרטית, עליית מחיר הנפט לא צפויה לתמוך בהאצה בצמיחה בארה"ב.

עוד מסבירה מאיר כי "הסיכון האינפלציוני צפוי לדחות את הפחתת הריבית בארה"ב: העלייה במחיר הנפט תומכת בהחלטת הפד להמתין לפני הפחתות ריבית נוספות, למרות שבחודש פברואר נרשמה היחלשות בשוק העבודה, לאור הסיכון להאצת האינפלציה, ובפרט, מכיוון שהאינפלציה בארה"ב גבוהה מהיעד בחמש השנים האחרונות. אם מחיר הנפט יישאר גבוה לאורך זמן, הוא יכול למנוע הפחתת ריבית נוספות, ציפיות הריבית המגולמות בשווקים לסוף 2026 עלו מאז פרוץ המלחמה, והשווקים צופים כי הריבית תרד פחות מפעמיים עד סוף השנה ל־3.2%".

תמיר הרשקוביץ, סמנכ"ל ומנהל אגף ההשקעות של חברת הביטוח איילון, מצטרף לדבריה ומסביר כי לאיראן יש אינטרס לפגוע בתעבורת האנרגיה העולמית, בין היתר בניסיון לבצע "פיגוע אינפלציוני" על הצרכן האמריקאי. "המטרה לגרום לנסיקה במחירי הנפט שישפיעו על מחירי הדלק לצרכן האמריקאי שיפעיל לחץ על טראמפ להפסיק את המלחמה", הוא אומר.

גם בישראל נרשמה עלייה בתשואות האג"ח וההסתברות שהריבית תרד בהחלטה הקרובה הולכת ומתרחקת. מאיר מדיסקונט מסבירה כי העליה במחיר הנפט והשלכות המלחמה צפויות להביא לתנודות במדדי המחירים הקרובים, ובפרט לעליה חדה במדד אפריל, בעקבות עליית מחיר הדלק. עם זאת, להערכתה, "לאורך זמן סביר להניח כי סיום המלחמה והתחזקות השקל ימתנו את האינפלציה".

עוד כתבות

משרדי מיקרוסופט בחיפה / צילום: יח''צ מיקרוסופט

ימי חופשה והחזר על בייביסיטר: סל הטבות החירום של ענף ההייטק

ממימון מלונות ועד הגדלת תקציבי המזון והטיפול הנפשי: חברות הטכנולוגיה מציעות מעטפת סיוע חריגה לעובדיהן בצל המלחמה ● והיכן דווקא לוחצים על חזרה לעבודה במשרדים?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

רגע לפני המלחמה: נתון הגירעון הכי טוב שנמדד בישראל מ-7 באוקטובר

הגירעון בשנה האחרונה עמד על 4.7% מהתוצר והסתכם בסוף פברואר ב-101 מיליארד שקל ● הכנסות המדינה בפברואר עלו על תחזיות האוצר והסתכמו ב-47.8 מיליארד שקל ● הנתונים אינם משקפים את המלחמה מול איראן, שצפויה ללחוץ את הגירעון כלפי מעלה

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

המניות שיעיבו על המסחר היום בת"א, והאם מחירי הנפט יהיו ה"ברבור השחור" של 2026?

המלחמה נגד איראן הזניקה את מחירי הנפט, ובעולם מתגברות החששות מסטגפלציה ● הבורסה בת"א סיכמה את שבוע הלחימה הראשון עם מפגן של עוצמה, אך ייתכן שהמגמה לא תימשך ● מדד המחירים לצרכן בארה"ב יפורסם כשוול סטריט בנקודה רגישה ● וגם: הכלכלן האמריקאי הבכיר שמעריך - הזינוק במחירי הנפט עשוי דווקא להקריס את האינפלציה ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

קבינט הקורונה הכריע: שנת הלימודים תיפתח בסדרה / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד החינוך: הלימודים יחזרו החל מרביעי ברשויות צהובות שירצו בכך

גם תחת אש תלמידים יוכלו לחזור ללימודים, אבל באופן חלקי - ורק לפי רצון הרשויות, וייתכן שגם בתוכן זה יהיה באופן מדורג • במקביל, גם מחר הלימודים ימשיכו במתכונת של למידה מרחוק בלבד • שר החינוך קיש: "הביטחון והבטיחות של התלמידים ועובדי החינוך נמצאים בראש סדר העדיפויות שלנו"

אבנר חדד, מנכ''ל קסם ומנכ''ל הפניקס בית השקעות / צילום: טומי הרפז

הקרן שאפשרה לעשות שורט על הנפט קרסה ב-50% ותפורק

קרן סל של קסם שמרוויחה מירידת מחיר נפט ברנט איבדה כמעט מחצית מערכה בשבוע, לאחר שהמחיר לחבית חצה את רף 110 הדולר ● בשל עליית מחיר הנפט קסם ביקשה לעצור את המסחר לאחר שהקרן הגיעה לשווי שלילי, וכעת אף נבחנת פירוקה

ביטולים ועיכובים בטיסות בהודו, בעקבות המלחמה / צילום: Reuters, IMAGO/Hindustan

320 דולר לכל דקה נוספת באוויר: כך שיבשה המלחמה את ענף התעופה בכל העולם

מאז פרוץ המערכה מול איראן, למעלה מ־23 אלף טיסות בוטלו, וחברות התעופה מצאו נתיבים עוקפים למזרח תיכון ● התוצאה: הטיסות מתארכות, העלויות מזנקות, ומחירי הטיסות צפויים לקפוץ כבר בשבועות הקרובים ● בינתיים, בענף כבר מצביעים על החשש המרכזי הבא

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

שלוש המניות היחידות שעלו היום במדד ת"א 35

הבורסה בתל אביב סיכמה את היום בירידות חדות ומדד ת"א 35 השיל מערכו כ-3% ● שלוש מניות במדד הדגל סיימו את היום בירוק: יצרנית המינרלים ICL, חברת האנרגיה הגאותרמית אורמת ושותפות חיפושי הנפט נאוויטס ● אלו הסיבות לכך שהן עלו בניגוד למגמה השלילית בשוק

שבבים / אילוסטרציה: Shutterstock

מניות השבבים הובילו היום את הירידות בבורסה בת"א. זו הסיבה

סרגיי וסצ'ונוק מאופנהיימר מסביר כי הירידות במניות השבבים, ובראשן טאואר, נובה וקמטק, מגיעות על רקע מחירי הנפט שמזנקים והירידות החדות בבורסות אסיה, ובמיוחד קוריאה ויפן - "שתי מדינות שתלויות מאוד בנפט, שמגיע בעיקר מהמפרץ" ● למרות זאת, וסצ'ונוק דווקא שומר על אופטימיות ומעריך: "הבעיה הזו לא תמשיך להכביד לנצח"

תחנת כוח / אילוסטרציה: יוסי וייס

לא רק הנפט: מחיר הפחם מזנק בחדות. מה יקרה לחשבון החשמל שלכם?

מחיר הפחם העולמי עלה ל-137 דולר לטון - עלייה של 17% בהשוואה לערב המלחמה וב-28% מתחילת השנה, על רקע העלייה הכללית במחירי מקורות האנרגיה בעקבות המלחמה עם איראן וסגירת מיצרי הורמוז, זאת דווקא כאשר השימוש בפחם מזנק ● גם מחיר הסולר, דלק החירום של ישראל, בעלייה משמעותית

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: ap, Ebrahim Noroozi

אילון מאסק לא ינחת בארץ שבוע הבא. מתי הוא כן יגיע?

ועידת התחבורה החכמה הבינלאומית, שהייתה אמורה להתקיים בארץ החודש, נדחתה בשל המצב הביטחוני ● המארגנים הודיעו כי התוכנית והדוברים יישמרו - כולל השתתפותו המתוכננת של מנכ"ל טסלה - והוועידה נדחתה לחודש מאי

תומר ראב''ד, יו''ר קבוצת בזק / צילום: אוראל כהן

"עלייה חזקה בכל מנועי הליבה": יו"ר בזק מסכם את 2025

הכנסות קבוצת התקשורת ירדו 2%, ה-EBITDA המתואם צמח בכ-8% והתזרים החופשי ירד בכ-11% ● תרכוש לראשונה מניות של עצמה ב-150 מיליון שקל, תחלק דיבידנד של כ-550 מיליון שקל ● החברה צופה עלייה צנועה ברווח ב-2026

בנייה במרכז הארץ / צילום: Shutterstock

"עלייה בבקשות לחדלות פירעון ובחזרת צ'קים": את מי מטרידים קשיי הקבלנים

בעוד שבבנק ירושלים ובפנינסולה טוענים לעלייה בסיכון וקשיי תזרים של לווים בענף הבנייה, בלאומי והפועלים טוענים לפגיעה מינורית אם תתרחש ירידה חדה במחיר הדירות ● מידרוג: "נותני האשראי הקטנים נשארים עם מה שהגדולים משאירים ואלה הפרויקטים הפחות איכותיים"

הרמטכ''ל, רא''ל אייל זמיר / צילום: דובר צה''ל

הרמטכ"ל על המערכה: "זה ייקח עוד זמן רב"; אזעקות במרכז

שני הרוגים ו-12 פצועים בפגיעת טיל איראני בסעודיה ● רס"ל מאהר ח'טאר נפל בדרום לבנון עם לוחם נוסף ששמו טרם נמסר • אחד הטילים במטח הקודם למרכז - עם ראש קרב מתפזר ● איחוד האמירויות: "אנו נמצאים במצב של הגנה עצמית מול התוקפנות האיראנית הבוגדנית" ● באיראן מדווחים שנבחר מחליפו של חמינאי, צה"ל: "נרדוף אחרי כל יורש" • הנחיות פיקוד העורף נשארות ללא שינוי: ניתן לעבוד - אבל אין לימודים • כל העדכונים

מחירי הדלק / צילום: טלי בוגדנובסקי

ההערכות: היכונו לעלייה חדה במחיר הבנזין בישראל באפריל

לפי הערכות מכון הישראלי לאנרגיה וסביבה, הבנזין צפוי לעלות ולהגיע למחיר של בין 8.02 שקלים ל-8.05 שקלים בתחילת החודש הבא ● זו תהיה הרמה הגבוהה ביותר במחיר הדלק לצרכן שנרשמה מאז יולי 2022

אנשים במקלט בשל מתקפת טילים מאיראן / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

היישובים שסבלו מהכי הרבה אזעקות, ואלו שהייתה בהם רק אחת

נתוני פיקוד העורף מגלים פערים גדולים בין אזורי הארץ: ישובי גוש דן מובילים עם עשרות אזעקות מאז תחילת המלחמה מול איראן, בעוד שבחלק מיישובי הנגב נשמעה אזעקה אחת בלבד

מטוס של לופטהנזה / צילום: יח''צ לופטהנזה

ענקית התעופה הודיעה: מבטלת טיסות לתל אביב עד תחילת אפריל

חברות התעופה לופטהנזה מאריכה את השעיית טיסותיה אל ישראל וממנה בשל המערכה עם איראן ● "הקבוצה ממשיכה לעקוב מקרוב אחר ההתפתחויות במזרח התיכון ונמצאת בקשר צמוד עם הרשויות", נמסר מהחברה

אתר הבנייה ביהוד שנפגע הבוקר מטיל איראני / צילום: דורות מד''א

האסון ביהוד והפער בין התאוריה לבין המצב האמיתי באתרי הבנייה

אתרי הבנייה פתוחים מהיום הראשון למלחמה, ולכאורה מותר להם לפעול אם העובדים יכולים להגיע למרחב מוגן בתוך זמן ההתרעה, ואם הם מקבלים תדריך בשפה שלהם ● בפועל, בענף הביצוע מספרים כי המציאות נראית אחרת - והאסון שבו נהרג הבוקר עובד ונפצעו אחרים באתר בנייה ביהוד מפגיעת טיל איראני, ממחיש זאת

יירוטים של טילים מאיראן בשבוע שעבר / צילום: ap, Leo Correa

המטח מלבנון למרכז: ארבעה פצועים קל, צה"ל השמיד את המשגרים

טיל מאיראן נפל אחה"צ בשטח פתוח ● חיל האוויר תקף באיראן מפקדה שאחראית לשיגור כטב"מים ● שר הביטחון כ"ץ: מיליון בני אדם התפנו מדרום לבנון ומהדאחיה בביירות • מפקד יחידת נצר בחיזבאללה חוסל בתקיפת צה"ל • טראמפ: "לא מרוצה מבחינת חמינאי הבן למנהיג העליון של איראן" • סמ"ר אור דמרי הוא החלל השני בתקרית בלבנון ● עדכונים שוטפים

יעל דרומי, מומחית לשיווק עסקי / צילום: שלומי יוסף

גם בלי תקציבי ענק: כך עסקים קטנים יכולים לנצח בשיווק

בכנס "יוזמות שינוי" של גלובס לחיזוק הכלכלה היזמית הנשית בתעשייה, הסבירה יעל דרומי, מומחית לשיווק עסקי, על שיווק וקריאייטיב לעסקים קטנים ● "עסקים קטנים שיודעים להתחבר לקול הערכי הייחודי שלהם, רואים תוצאות טובות"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף

להכניס את עלויות המלחמה? הדילמה באוצר רגע לפני הדד־ליין לאישור התקציב

בצל המערכה מול איראן, במשרד האוצר מתלבטים אם לאשר תקציב "כפול" שיוחלף בהמשך, או לעדכן את תקציב 2026 כבר עתה - למרות אי־הוודאות לגבי משך הלחימה ועלותה ● בעוד שהדד־ליין מתקרב, נמשכת ההתגוששות הפוליטית בוועדות שמאיימת לעקר רפורמות מרכזיות