גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קריסת המשטר באיראן עשויה להיות האירוע הכלכלי הגדול של העשור

השווקים מתמחרים כעת את חסימת מצרי הורמוז עם זינוק במחירי הנפט והאינפלציה ● אבל נפילה או שינוי המשטר באיראן עשויים לפתוח את אחת הכלכלות הגדולות והמבודדות בעולם להשקעות עתק ● מי עוד במעגל המושפעים בחדות משינוי כזה במאזן האנרגיה והצמיחה הגלובלי?

מכליות במצרי הורמוז / צילום: ap, Rafiq Maqbool
מכליות במצרי הורמוז / צילום: ap, Rafiq Maqbool

הכותבים הם מנכ"ל ומנהלת בחברת הייעוץ Complex

השווקים מתמחרים כיום את המלחמה באיראן כסיכון משמעותי לצמיחה העולמית: זינוק במחירי אנרגיה בשל שיבוש האספקה וסיכון להתפתחות סטגפלציה, כלומר צמיחה נמוכה ואף מיתון, משולב עם אינפלציה דוהרת.

אירופה מנסה לטפל במשבר הנפט עם סבסוד דלק, פיקוח מחירים ומענקים
ההיסטוריה מלמדת: ייתכן שהשווקים בדרך לראלי. זו הסיבה

להמחשה, עימות ממושך שיכלול המשך סגירה של מצרי הורמוז, דרכם עוברת חמישית מאספקת האנרגיה הגלובלית, עלול לגרום לפגיעה של כ־300 מיליארד דולר בשנה לתוצר העולמי, ולהזניק את האינפלציה הגלובלית, למשל ב־1% בגוש האירו.

לפסימיות 'תורמת' גם הערכת המודיעין האמריקאי העדכנית, שלפיה המשטר באיראן אינו בסכנת קריסה מיידית, ואין כרגע סימן למחאה מאורגנת תחת אש.

אנו מסכימים עם כך, אך סבורים שההזדמנות לקריסת המשטר, או שינוי משמעותי בו, עשויה להגיע בקרוב בדרך אחרת. לא סביר, לטעמנו, לצפות מהעם האיראני לצאת למחאה בעת הפצצות מסיביות. אך דווקא ביום שאחרי המלחמה עשוי להתפרץ זעם ציבורי על הכישלון הצבאי, הרס התשתיות, הדיכוי האלים והמשבר הכלכלי המעמיק בצל הסנקציות, הריאל האיראני שקורס לערך אפסי ומשבר המים שצפוי להחריף.

הידרדרות נוספת במצב עלולה לפגוע גם ביכולת המשטר לממן את מנגנוני הדיכוי, מה שיאפשר למחאות להתחדש תחת איום מופחת.

ענקית אנרגיה רדומה

תהליך קריסת המשטר והחלפתו במשטר פרו־מערבי עלול לקחת עוד זמן ולהתקדם בהדרגה, אך אם אכן יתרחש, הוא עשוי להפוך לנקודת מפנה כלכלית אזורית ואף גלובלית, שאינה מתומחרת כיום.

כלומר, אירוע שנראה כיום כאיום אינפלציוני ומדכא צמיחה, עשוי להפוך למנוע צמיחה עולמי ולגורם שיוביל לירידה חדה במחירי האנרגיה. להערכתנו, זהו החזון עליו מדבר נשיא ארה"ב טראמפ באומרו שהמלחמה תשתלם כלכלית ושההשפעות על מחירי האנרגיה הינן קצרות טווח.

נקודת המפתח היא שלאיראן יש משאבי טבע עצומים שאינם מנוצלים כראוי; ברשותה כ־157 מיליארד חביות של עתודות נפט מוכחות וכ־1.2 טריליון רגל מעוקב של גז טבעי מוכח - כ־10% מעתודות הנפט ו־17% מעתודות הגז בעולם. בתחום הנפט, תחת סנקציות איראן מפיקה כ־3.3 מיליון חביות נפט גולמי ביום, שרובן נמכרות בהנחה לסין. הגדלת השקעות בפיתוח יכולת ההפקה והשילוח, תוכל להכפיל את הכמות המופקת ולהגדיל את ההיצע לעולם המערבי.

גם בתחום הגז, איראן יכולה להפוך ליצואנית ענק. לפי רויטרס, ב־2024 הפיקה איראן כ־276 מיליארד מטר מעוקב של גז, אך 94% מהכמות נצרכה בתוך המדינה, זאת בשל הסנקציות ומחסור בתשתיות יצוא, בטכנולוגיה ובגישה למימון.

איראן חולקת עם קטאר את מאגר הגז הגדול בעולם, אך בעוד שקטאר בנתה בעשורים האחרונים תעשיית LNG (גז טבעי נוזלי) והפכה אותה למקור לעושר ריבוני ולכוח גאו־פוליטי, איראן מחוץ למשחק. אם משק הגז האיראני ייפתח להשקעות ופיתוח, היא יכולה להפוך בתוך עשור לגורם מרכזי בהעלאת היצע הגז והורדת מחירו בעולם. לפי הערכות, הגברת הפקה ויצוא של נפט וגז באמצעות השקעות מתאימות, עשויה להוריד את מחירי האנרגיה בעולם בעד 15%.

הצמיחה האדירה שגלומה

מעבר לאנרגיה, פתיחת כלכלת ענק של 91 מיליון איש שסובלת מבידוד עצום, סנקציות כבדות ומחסור כרוני בהשקעות, עשויה להפוך לסיפור הכלכלי של העשור.

כיום איראן פוגעת בצמיחה העולמית במקום לתרום לה, כמדינה שמשקיעה משאבים עצומים בפיתוח טרור אזורי ומאלצת את שכנותיה להשקיע בהתגוננות במקום בפיתוח אזורי. שינוי משטרי ופתיחות כלכלית גלובלית תיצור פוטנציאל השקעות של מאות מיליארדי דולרים, וייתכן אף מעבר, למימון שיקום, פיתוח תשתיות ותעשיות חדשות וקשרי מסחר.

הנתון שממחיש יותר מכל את גודל הפוטנציאל הלא ממומש הוא התמ"ג של איראן, שלפי הבנק העולמי עמד ב־2024 על כ־475 מיליארד דולר. לשם השוואה, טורקיה, עם אוכלוסייה דומה, יצרה תמ"ג גבוה פי שלושה, של כ־1.36 טריליון דולר.

המחשה נוספת נוגעת להשקעות הזרות הישירות באיראן שב־2024 עמדו על 1.5 מיליארד דולר בלבד. זאת בשעה שטורקיה משכה כ־13 מיליארד דולר, איחוד האמירויות יותר מ־30 מיליארד דולר, ווייטנאם יותר מ־36 מיליארד דולר.

להערכתנו, פתיחת הכלכלה האיראנית תשנה, בטווח הבינוני־ארוך, מהיסוד את תמונת המנצחים והמפסידים הנוכחית במלחמה.

ההזדמנויות והאיומים

כך, מפיקות האנרגיה, שנהנות כיום מאפקט קצר־טווח של עליות מחירים, עלולות לספוג ירידה חדה ברווחיות עקב ירידת מחירי הנפט והגז.

מנגד, חברות יצוא תעשייתי, הנדסה ותשתיות, שחקני לוגיסטיקה אזוריים, חברות ביטוח שיבטחו סחר מוגבר ומרכזים פיננסיים, ייהנו מגל ההשקעות והשיקום.

מרוויחה משמעותית עשויה להיות אירופה, שנמצאת בעמדת זינוק מצוינת להרחבת קשרי המסחר עם איראן, שכיום הוא בהיקף שנתי זעום של 4.5 מיליארד דולר, כתוצאה משנים של סנקציות. אירופה זקוקה נואשות למנועי צמיחה חדשים, לכן כל מהלך כזה יכול לייצר אפקט משמעותי. להמחשה, גרמניה שסובלת מצמיחה אפסית בשנים האחרונות, תוכל לפי הערכות להוסיף לתמ"ג שלה כ־0.4% בשנה, כלומר כ־15 מיליארד אירו, בעיקר דרך יצוא בתחומי נייר, פלסטיק, מתכות וכימיקלים.

במקביל, טורקיה עשויה להרוויח כשער לוגיסטי ופיננסי לאיראן, ואפילו מדינות המפרץ, שסובלות כעת מפגיעה קשה במעמדן האזורי עקב הפגיעות הרקטיות מאיראן, עשויות ליהנות מפריחה כלכלית מחודשת ממסחר ופיתוח באיראן.

המשמעות לישראל

עבור ישראל, ההשלכה הברורה הינה ירידה חדה בפרמיית הסיכון ועידוד השקעות שיתבטאו בייסוף חד של השקל, בירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות, בכניסה משמעותית של השקעות זרות ובשיפור בתמחור נכסי סיכון. מנגד, אם איראן תשתלב מחדש בשוק האנרגיה ותתרום לירידה במחירי נפט וגז, יצוא הגז האזורי מישראל ורווחיות החברות יישחקו.

בעתיד הרחוק יותר, הופעתו המחודשת של שוק ענק אזורי, עם צורך אקוטי במים, חקלאות מתקדמת, ציוד רפואי, תשתיות חכמות, תוכנה, תחבורה ופתרונות אנרגיה, משנה את מפת ההזדמנויות הכלכלית במזה"ת - בתחומים שבהם לישראל יתרון עצום.

הגורמים בטור זה עשויים להשקיע בני"ע או מכשירים המוזכרים בו. האמור אינו מהווה ייעוץ או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

עוד כתבות

שי באב''ד, מנכ''ל קבוצת שטראוס / צילום: אבי רוקח

שטראוס מתרחבת בברזיל: רוכשת חברת מזון בכ-475 מיליון שקל

שטראוס רוכשת מג'נרל מילס את חברת המזון הברזילאית Yoki, שמכירותיה נאמדות בכ-1.2 מיליארד שקל בשנה ● המנכ"ל שי באב"ד: "ברזיל היא שוק אסטרטגי עבורנו"

טראמפ, סטארמר ומרץ / צילומים: AP-Mark Schiefelbein, Ariel Schalit

כשאמריקה מבקשת עזרה ואירופה מסרבת: מבחן הכוח שמאיים על נאט"ו

בזה אחר זה דחו מנהיגי אירופה את בקשת טראמפ לסיע באבטחת השיט במצרי הורמוז ● אבל מחיר הסירוב עלול לעלות ביוקר ליבשת: מהתפרקות ברית נאט"ו והפקרת חזית האנרגיה ועד נטישת המחויבות האמריקאית להגנת אירופה

סניף סופרמרקט בתל אביב / צילום: בר לביא

משבר אנרגיה, גיוס מילואים וזינוק בהיצע הכסף: איום האינפלציה של אחרי המלחמה

האינפלציה בחודש פברואר טיפסה לקצב שנתי של 2%, אבל המומחים מזהירים מפני התפרצות גבוהה יותר בהמשך נוכח המלחמה, הגירעון התופח והזינוק במחירי האנרגיה ● וגם: למה המצב עשוי להחמיר בעוד כשנה?

קניון רמת אביב / צילום: כדיה לוי

שנת שיא למליסרון וביג: "הדלקנו את השאלטר בכל המרכזים המסחריים"

ענקיות הנדל"ן המניב שנסחרות בשווי כ–20 מיליארד שקל כל אחת, מדווחות על התרחבות בעסקיהן ● מנכ"ל ביג על המלחמה: "מתחילת השבוע אנחנו עם מעל ל־90% מהפדיונות בשגרה"

סניף הדגל של מקס סטוק בראשל''צ / צילום: מירו ממן

מקס סטוק סוגרת שנה שלישית ללא גידול בסניפים

רשת הסטוקים הגדולה בישראל מסיימת את שנת 2025 עם סטגנציה במספר הסניפים, שעומד על 63, אך עם פרסום הדוחות השנתיים מודיעה על פתיחת ארבעה חדשים ● הגידור על הדולר, המטבע שבו היא רוכשת מוצרים מסין, הוביל להפסד של 28 מיליון שקל

יוסי אבו, מנכ''ל ניו-מד אנרג'י / צילום: ענבל מרמרי

בשל מחיר גז נמוך והשבתה ב"עם כלביא": ניו-מד מדווחת על ירידה ברווח

הרווח הנקי של ניו-מד עמד בשנה החולפת עמד על 343 מיליון דולר - ירידה של כ-35% לעומת שנת 2024 ● בין הסיבות לירידה: הפסדים כתוצאה מהפסקת ההפקה בתקופת "עם כלביא" והירידה שנרשמה במחירי הגז במהלך 2025

עסקים שנפגעו בעקבות פגיעת טיל במרכז הארץ / צילום: פרטי

הנוסחה שלא סופרת את ההשקעה והצמיחה: העסקים החדשים נופלים בין הכיסאות

מתווה הפיצויים הממשלתי, המבוסס על ירידת מחזורים והחזרי הוצאות, מותיר מענה חלקי בלבד ליזמים שנטלו סיכון והשקיעו הון בהקמת עסקים חדשים ● לאורך שש שנים של טלטלות, מהקורונה ועד המערכה באיראן, נדחקים העסקים הצעירים לשוליים, כשהם סוחבים על גבם השקעות עתק ללא רשת ביטחון

נתב''ג / צילום: מיכל רז חיימוביץ'

מה עומד מאחורי "הקנס הסמוי" על ביטול טיסות?

חברת התעופה מבטלת טיסות בשל המצב הביטחוני, אך הצרכנים הם אלו שסופגים את השינוי בשער המטבע ● במוקד מקרה שכזה עומדת "מלכודת שער" שמעבירה את הסיכון של תנודות המטבע אל הכיס של הצרכן ● שאלת השעה

ראלי מתקרב? / אילוסטרציה: Shutterstock

ההיסטוריה מלמדת: ייתכן שהשווקים בדרך לראלי. זו הסיבה

עם פרוץ המלחמה באיראן מדד הפחד קפץ בחדות, ובשבוע שעבר אף חצה את רף ה־35 נקודות ● אבל ההיסטוריה מלמדת שזינוק במדד הפחד הוא לא בהכרח בשורה רעה ● למעשה, בממוצע, שנה אחרי שמדד הפחד חוצה את רף 30 הנקודות, מדד S&P 500 מזנק ב־20%

חבילות מועמסות על מטוס מטען / צילום: Shutterstock

מחירי השינוע האווירי מזנקים, עם עלייה של עד 82%

​המשבר במצר הורמוז מכה גלים ומגיע למחירי השינוע האוויר, שרושמים זינוק חד שמגיע עד ל־82% בנתיבים מסוימים ● העלייה מיוחסת לנסיקה במחירי דלק המטוסים ולהשבתה חלקית של נמלי התעופה המרכזיים בדובאי ובדוחה

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: ap, John Locher

התחזית של אנבידיה: איך שוק שבבי ה-AI עשוי להגיע לטריליון דולר

מאחורי המספר הדרמטי שהציג אתמול מנכ"ל אנבידיה בכנס GTC, מסתתר שינוי עמוק בתעשיית ה־AI ● אנבידיה הציגה כיצד היא מנסה לשנות את הדרך שבה מאמנים רובוטים ומערכות אוטונומיות, ולהעביר את צוואר הבקבוק מפערי נתונים מהעולם האמיתי אל כוח מחשוב

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Kyle Mazza

ירי מאיראן יורט; טראמפ: המלחמה תיגמר בקרוב, אך לא השבוע

גורם ישראלי בכיר: "נערכים ללחימה באיראן של עוד חודש לפחות" ● מספר זירות נפילה בצפון; אחד הבתים בנהריה נפגע פגיעה ישירה ועלה באש, 7 בני אדם נפגעו משאיפת עשן ● השיגורים מאיראן: פריטי אמל"ח אותרו בבית שמש ובירושלים, גבר נפצע קשה בתאונה במהלך אזעקה ● טראמפ: השגנו הפחתה של 90% בשיגורי הטילים האיראניים; נתקוף הלילה אזור שקשור למצר הורמוז ● צה"ל תקף ב-3 מוקדים באיראן ● עדכונים שוטפים

אוניית ZIM DIAMOND. בעיגול: אלוף במיל' גיורא איילנד / צילום: אריאל ורהפטיג, איל יצהר

גיורא איילנד חיבר חוות דעת נגד עסקת צים, ומשך חלק ממנה ברגע האחרון

בחוות דעת שהוזמנה ע"י ועד העובדים, קבע האלוף (במיל') גיורא איילנד כי מכירת צים תותיר את המדינה עם חברה שתהפוך לנטל • בין היתר, טען שהיכולת להתמודד עם מצבי חירום תיפגע • אלא שלאחר שהמסמך נשלח למשרדי הממשלה החליט להקפיא חלק מחוות הדעת

טנק ישראלי סמוך לגבול עם לבנון / צילום: ap, Ariel Schalit

מטח של עשרות רקטות לעבר הצפון; אין דיווחים על נפגעים

טראמפ: לא ייקח עוד הרבה זמן עד שנפתח מחדש את מצר הורמוז ● אחרי שישראל אישרה כי עלי לאריג'אני ומפקד הבסיג' חוסלו - רצף שיגורים מאיראן לעבר ישראל • נזק נגרם למבנים בכמה מוקדים - ללא נפגעים; רסיס נפל על תחנת רכבת בצומת חולון • צה"ל פתח במקביל בגל תקיפות בטהרן; קצין בכיר: יש לנו מטרות תקיפה באיראן ל-6 שבועות קדימה ● עדכונים שוטפים 

בורסת נאסד''ק, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בוול סטריט בהובלת מניות הטכנולוגיה; מחירי הנפט ירדו

הנאסד"ק קפץ בכ-1.2% ● מנכ"ל אנבידיה הצהיר כי צבר ההזמנות של החברה משבבים צפוי להגיע לטריליון דולר עד 2027 ● מחירי הנפט רשמו ירידות, לאחר ששר האוצר האמריקאי הצהיר כי ארה"ב מאפשרת למכליות נפט איראניות לעבור במצר הורמוז ● ריי דליו: החוב העצום של ארה"ב יגרום לפיחות הדולר ● הדולר נחלש בעולם ● הביטקוין נסחר סביב 73 אלף דולר - שיא של כשישה שבועות

מבצעי מוצרי חשמל השבוע ברשת ''אושר עד'' / צילום: תמונה פרטית

טירוף הנינג'ה מתרחב: כך תוכלו לקנות מוצרי חשמל בהנחה של מאות שקלים

השילוב בין חג הפסח המתקרב למבצע "שאגת הארי" מוביל את השחקנים השונים בתחום מוצרי החשמל והסלולר להציע הנחות מפליגות ● מקמעונאיות מזון דרך הרשתות המתמחות והמוזלות, כולם מנסים לתפוס את הצרכנים שמתאפיינים ב"רגישות אולטרה גבוהה" למחירים

ערן פסטרנק, מנכ''ל ומייסד  שותף של פסטרנק שהם / צילום: יובל חי

"תשכחו מהורדות ריבית": תרחיש האימים של יו"ר בית ההשקעות

ערן פסטרנק, יו"ר בית ההשקעות פסטרנק שהם שמנהל 8 מיליארד שקל, מזהיר מהתמחורים הגבוהים בבורסה המקומית ● הוא מציג שני תרחישים הפוכים להשפעות המלחמה, ומציע להכניס כסף חדש להשקעות בזהירות: "יכול להיות שהשוק בת"א ימשיך לעלות, אבל רוב הטוב מאחורינו"

בצלאל מכליס, מנכ''ל אלביט / צילום: שלומי יוסף

"המעורבות של אלביט בלחימה באיראן מהותית": מניית החברה קפצה ב-11%

אלביט הציגה את דוחותיה הכספיים לסיכום 2025 שכללו בין היתר קפיצה משמעותית בצבר ההזמנות ● המנכ"ל בצלאל מיכליס: "השוק עובר שינויים מאוד גדולים. במזרח התיכון יש מלחמה מתמשכת, והאירוע באיראן משליך מאוד על הפעילות של החברה" ● מניית החברה עלתה בחדות

רכבים מיובאים בנמל / צילום: Shutterstock

הנחות של 30 אלף שקל ויותר: יבואני הרכב יצאו במבצעים אגרסיביים בחסות המלחמה

בצל הלחימה, ענף הרכב הישראלי מציג מבצעים אגרסיביים ותנאי מימון משמעותיים ● החל מהנחות של עד 15% לכלי רכב חדשים ועד הטבות אבזור, עמדות טעינה וטיפולים חינם לכמה שנים ● מה כדאי לדעת לפני שמגיעים לאולמות התצוגה?

ניר אורגד וירון פרידמן בפודקאסט השקעות בתקופת אי־ודאות / צילום: גלובס

המניות שהפכו לאי של יציבות בתוך הטלטלה הגלובלית

גלובס משיק שבוע שידורי וידאו מיוחדים בשיתוף בנק לאומי: "השקעות בתקופת אי־ודאות" ● סדרת פרקים המעניקה כלים להבנת הכוחות המניעים את הבורסות בצל המלחמה ומתמקדת בשורה התחתונה למשקיעים ולחוסכים ● והפעם: בין תל אביב לוול סטריט - לאן הולכים השווקים?