גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הצגת המבצעים בדוחות לא עזרה לפזר את הערפל מעל מחירי הדירות

רשות ניירות ערך דרשה מהיזמיות לדווח בסיכום 2025 על שווי הטבות המימון במחירי הדירות, אולם מרביתן הסתפקו בהצגת מספרים כלליים ● הפניקס: "הדוחות עלולים לטשטש את התמונה"

מבצעי מימון / צילום: דרור מרמור
מבצעי מימון / צילום: דרור מרמור

"איך נגיד בעדינות - כגודל הציפייה, גודל האכזבה" - כך תיארה סגנית הכלכלן הראשי של משרד האוצר גלית בן נאים את דרך הצגת מבצעי המימון בדוחות הכספיים של חברות הנדל"ן למגורים, המסיימות בימים אלה לפרסם את תוצאות 2025. לאחר שהלשכה המרכזית לסטטיסטיקה חזרה לדווח על עליות מחירים, ולאור הנחיות שהוציאה רשות ניירות ערך שחייבו את יזמיות המגורים לדווח על שווי הטבות המימון וגובה ההנחות בדוחות, חיכו בשוק ההון ובשוק הנדל"ן לקבל תמונה בהירה בהרבה לגבי המחירים "האמיתיים", אולם מתברר שעדיין רב הנסתר על הגלוי.

בנק ישראל: המשקיעים שוברים שיאי משכנתאות
בית המלון שופץ בתוך יממה? הפוסט של עיריית הרצליה שעורר שאלות

נזכיר, כי גל מבצעי המימון שהציף את הענף בשנה האחרונה הוביל את הרשות לצאת בשורה של הנחיות בנוגע לאופן הדיווח של אותם מבצעים, במטרה לשקף עד כמה שניתן את המחיר האמיתי של הדירות. בכנס השנתי של מחלקת התאגידים ברשות ניירות ערך, רו"ח פרידה עבאס, אחראית תחום נדל"ן, ציינה כי הרשות מצאה "שורה של טעויות מהותיות" בדוחות חברות הנדל"ן - מהערכת יתר של הכנסות ועד אי כלילת עלויות מימון שנובעות בין היתר מאותן הטבות.

"ציפייה להצגה ברורה"

הנחיות הרשות החדשות דרשו מספר גילויים שנועדו לחשוף את השפעת המבצעים על מחירי הדירות. בפועל, קשה עד בלתי אפשרי לחלץ מהדוחות את גובה ההנחות ואת ההשפעה על מחירי הדירות.

לדברי מתן שטרית, הכלכלן הראשי של הפניקס, "להבנתי, הייתה ציפייה להצגה ברורה ושקופה יותר של הנתונים. בפרט של מחירי המכירה בניכוי ההטבות, באופן שיאפשר להבין טוב יותר את המחיר האפקטיבי של העסקאות. בפועל, לפחות בחלק מהדוחות שפורסמו עד כה, המידע לא תמיד הוצג בצורה מרוכזת ואחידה בטבלאות ייעודיות, ולעיתים הופיע בעיקר במסגרת הביאורים או ההסברים הנלווים".

שמואל בן אריה, סמנכ"ל השקעות בפיוניר ניהול הון, מסביר כי "דוחות 2025 בעיקר מראים שמבצעי המימון הפכו לכלי מרכזי בשיווק הדירות. באאורה, למשל, כ־80% מהדירות נמכרו במסגרת מבצעי מימון או תוכניות ממשלתיות. כלומר, רוב המכירות כבר אינן מתבצעות "בתנאים רגילים". בן אריה מדגיש כי למרות זאת, גובה ההנחה בפועל לא מופיע במחיר הדירה בכל הדוחות באופן גורף. "החברות עומדות בדרישות הדיווח, מציינות שהן דוחות תשלומים, מסבסדות ריבית, או נותנות תנאים פיננסיים משופרים, אבל לא מציגות בצורה מלאה את המחיר האפקטיבי לאחר ההטבות. בפועל, מי שמסתכל רק על מחיר העסקה עלול לפספס חלק מהותי מהתמונה".

לטענת בן נאים, מספר חברות כלל לא מילאו אחר הוראות הרשות להציג מחיר למ"ר בניכוי שווי הטבת המימון ולהשוות בין 2025 ל־2024. בן נאים מתייחסת גם לחוסר ההפרדה בין מכירות של תוכנית מחיר למשתכן למבצעי המימון האחרים, מה שהופך את היכולת לגזור את ההשפעה על המחיר הממוצע לבלתי אפשרית.

85% ממכירות אזורים

דמרי, יזמית המגורים הגדולה בישראל, פרסמה בסוף השבוע דוחות והסתפקה בפסקה כללית, שלפיה "היקף המכירות בתנאי מימון מיטיבים בשנת הדוח הוא בשיעור של כ־46% מסך המכירות בפרויקטים בביצוע ובתכנון, כאשר כ־29% מהעסקאות היו בדרך של פריסת תשלומים לינארית וכ־17% היו בדרך של הלוואות קבלן". למרות האחוזים, אין דרך לגזור מהם נתון לגבי גובה ההנחה האמיתי.

החברה אגב הוסיפה כי בשנה האחרונה בוטלו 20 חוזי רכישה (בהיקף כספי של 39.3 מיליון שקל). מתחילת השנה בוטלו עוד חוזים של שש דירות (בהיקף כספי של 17.5 מיליון שקל), מה שמלמד על הסיכון בדחיית מרבית התשלומים ליום המסירה.

חברת אזורים כתבה כי שיעור של כ־85% מהסכמי המכר שלה כללו תנאי תשלום מיטיבים. יחד עם זאת, בחברה ציינו שהטבות המימון הנגזרות מתנאי התשלום המיטיבים או מסבסוד הלוואות הקבלן מקוזזות מהכנסות החברה. רק שבפועל, קשה לתרגם את הוצאות המימון לגובה הנחה פר דירה.

בדוחות של אנשי העיר, למשל, דווח שכ־46% מיחידות הדיור נמכרו במבצעי 20/80, וכי ההטבה המימונית למ"ר נעה בין 2,000 ל־3,000 שקל = הטבות המשקפות שיעור הנחה ממוצע של 3%. אבל מעבר לכך, לא צוין אילו דירות נמכרו באותן מבצעים.

ולא מדובר רק במבצעי המימון. חברת אאורה ציינה בדוחותיה הכספיים כי הציגה "חוסן במכירת דירות בשנת 2025" ומכרה יותר מ־1,000 דירות. עם זאת, מעל 350 דירות נמכרו בהגרלות במסגרת פרויקט מחיר למשתכן ועוד כ־300 דירות נמכרו במבצע שנערך עם מועדון חבר ביולי האחרון.

דוגמה נוספת היא חברת פרשקובסקי, שבדוחותיה נרשמה קפיצה חדה לכאורה במכירות: 393 יחידות דיור בשנת 2025, לעומת 152 בלבד בשנת 2024. אלא שעיקר הגידול נבע ממכירת 283 דירות בפרויקט מורדות לינקולן בחיפה, במסגרת תוכנית מחיר למשתכן - אותו פרויקט שבו רשמה החברה גם הפרשה להפסד בגין חלק מהדירות שנמכרו במסגרת התוכנית.

הנחה של 5%-10%

לדברי שטרית מהפניקס, ניתן לגזור מהדוחות ששווי ההטבות נע בטווח של כ־5% עד 10% מסך המכירות, באותן דירות שנמכרו במסגרת המבצעים. לדבריו, "הבחירה להסתכל על שווי ההטבות ביחס לדירות שנמכרו עם הטבה, ולא ביחס לסך המכירות הכולל, היא מכוונת - שכן סך המכירות עשוי לכלול בחלק מהמקרים גם דירות שנמכרו במסלולי סבסוד ממשלתי, ולכן עלול לטשטש את התמונה בכל הנוגע לעסקאות שבוצעו בשוק החופשי ובתנאי מבצע".

מבחינת הרגולטור, רשות ניירות ערך, כפי הנראה הוא קיבל את מבוקשו בעצם ההתייחסות של החברות לראשונה למבצעים ולגילומם הכולל בסך ההכנסות. באשר לחילוץ המחיר האמיתי של דירות במציאות הנוכחית, הכדור חוזר ללמ"ס.

עוד כתבות

המרכז הרפואי שיבא (תל השומר) / צילום: נעמה עזריאל־פרנק

8 שבועות של אי ודאות: מה צריכים לעשות הנחשפים לשחפת בשיבא

משרד הבריאות הודיע כי אלפי חולים ומבקרים נחשפו לחולה שחפת בשיבא, מה שגרר בהלה ובלבול רב בציבור ● איך צריך להיבדק, מתי האירוע יהיה מאחוריכם ולמה כל כך הרבה אנשים הוגדרו כנחשפים? ● גלובס עושה סדר

ביל אקמן / צילום: ענבל מרמרי

משקיע העל אופטימי ביחס לתוצאות המלחמה ומזהה הזדמנות קנייה

המשקיע הפרו ישראלי ביל אקמן, שמחזיק גם במניות הבורסה בתל אביב, לא מתרגש מהירידות שנרשמו בשווקים בשבוע שעבר ואף מזהה הזדמנויות קנייה: "זו אחת המלחמות החד-צדדיות ביותר בהיסטוריה שתסתיים טוב עבור ארה"ב והעולם" ● ומה התחזית של צוות האסטרטגים בגולדמן זאקס?

צבא החות'ים בצנעא / צילום: ap, Osamah Abdulrahman

החות'ים שלפו איום חדש, והם הרבה יותר מסוכנים הפעם

האיום של החות'ים לנקוט צעד דומה לאיראן ולחסום את מצר באב אל־מנדב, עלול להוביל לסגירה סימולטנית של שני ברזי הנפט המרכזיים בעולם ● בזמן שמחיר הברנט כבר מטפס ל־115 דולר, המומחים מסבירים כיצד המחסור באסיה עלול לשנות את מפת האנרגיה העולמית

אנשים במקלט בשל מתקפת טילים מאיראן / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

בפעם השנייה בתוך פחות משעה: אזעקות הופעלו במרכז הארץ

הבית הלבן: "השיחות עם איראן נמשכות ומתקדמות היטב" ● נשיא ארה"ב באולטימטום חדש לאיראן: "הסכם בקרוב - או שנסיים את המלחמה בהשמדת כל מתקני האנרגיה שלכם" ● סמל לירן בן ציון ז"ל נפל מירי נ"ט בדרום לבנון, בתקרית נפצע קשה קצין שריון ● שיגורים מלבנון לחיפה, לקריות ולעכו - לא דווח על נפגעים ● מטח משולב לצפון מאיראן ומלבנון: פגיעות בבתי הזיקוק בחיפה וכן בקריות ובשפרעם ● התרעות הופעלו גם מספר פעמים בדרום בעקבות ירי מאיראן ● עדכונים שוטפים

גולדמן זאקס / צילום: Shutterstock, Sergei Elagin

קרנות הגידור מהמרות נגד וול סטריט בהיקפים היסטוריים. למה בגולדמן זאקס חושבים שזו בשורה טובה?

לפי פרסום בבלומברג, כלכלני גולדמן זאקס דיווחו כי קרנות הגידור חותכות את ההחזקות שלהן במניות ברחבי העולם, במכירת השורט השלישית בגודלה בעשור האחרון ● עם זאת, בבנק ההשקעות מאמינים שהמשמעות היא שגדל הפוטנציאל לזינוק חד בשוק המניות במקרה של סיום המלחמה: "נראה שאנחנו קרובים יותר לסוף מאשר להתחלה"

הנשיא טראמפ ושר ההגנה פיט הגסת' / צילום: ap, Mark Schiefelbein

דיווח: הברוקר של שר ההגנה ניסה להשקיע בחברות ביטחוניות ערב המלחמה

ה"פיינשל טיימס" מדווח כי ברוקר של שר המלחמה האמריקאי פיט הגסת' ניסה לבצע השקעה גדולה בקרן סל על חברות ביטחוניות ערב המלחמה ● ההשקעה לא יצאה אל הפועל ● הפנטגון מכחיש את הדברים

נתב''ג, השבוע / צילום: רשות שדות התעופה

שקט מאי-פעם: כך נראה נתב”ג כשהשמיים כמעט סגורים

הפעילות בנתב"ג צומצמה לעשרות טיסות ואלפי נוסעים בלבד, תחת מגבלות של עד 50 נוסעים בטיסה וסלוט המראה אחד בשעה ● רשות שדות התעופה מדווחת על אובדן הכנסות של כ־300 מיליון שקל ועל פגיעה גם בהכנסות מהדיוטי פרי ובשכר העובדים ● במקביל, מיסי הנמל מזנקים בצד המצרי

עבודות המטרו בתל אביב / צילום: בר לביא

עד 150 אלף שקל: עובדי נת"ע יקבלו בונוס אם יעמדו ביעדי פרויקט המטרו

בכירי נת"ע יקבלו בונוס מצרפי של עד 4.5 מיליון שקל אם יעמדו בלוחות הזמנים הקלנדריים שנקבעו לפרויקט המטרו ● חברת כנפיים, שבשליטת משפחת בורוביץ', מכניסה שותף לחברה-הבת כנפיים גלובל ● וקרן משפחת שעשוע השלימה קול קורא שני, שבמסגרתו יוענקו תמיכות אסטרטגיות לכ-40 ארגונים חברתיים ● אירועים ומינויים

  / אילוסטרציה: Shutterstock

האם יש היגיון בהסתערות המשקיעים על הבורסה? צבי סטפק עונה

קרנות הנאמנות הן ברומטר מוצלח לבחינת הלכי הרוח של הציבור, כפי שהדגימה בשנים האחרונות הנהירה לקרנות המחקות את מדד 500 S&P ● מה הוביל למהפך לטובת קרנות מחקות מדדים בישראל, ובמיוחד לאלו האקטיביות המתמחות במניות מקומיות - ומי מעדיפים קרנות סל?

האחים שלומי (מימין) ויוסי אמיר, בעלי שופרסל / צילום: יונתן בלום

שופרסל מסכמת את 2025: ירידה בהכנסות, עלייה ברווחים

רשת השיווק סיימה את שנת 2025 עם ירידה של 7.4% בהכנסות ל-14.5 מיליארד שקל, לצד עלייה ברווח התפעולי ל-982 מיליון שקל וגידול של 8.2% ברווח הנקי ל-711 מיליון שקל ● לאור התוצאות, שופרסל תעניק החודש תוספת שכר חד-פעמית בסך 5,250 שקל לעובדי הסניפים, המרכזים הלוגיסטיים וחלק מעובדי המטה

רה''מ בנימין נתניהו ואבי שמחון / צילום: קובי גדעון-לע''מ

הממשלה אישרה סבסוד משכנתאות - בניגוד לעמדת בנק ישראל וללא מקור תקציבי

הצעתו של פרופ' אבי שמחון לסבסד משכנתאות התקבלה היום (ג') בממשלה ● מוקדם יותר, בנק ישראל פרסם עמדה חריפה: "הצעה כזו לא קיימת גם בכלכלות של מדינות עולם שלישי" ● כמה זה יעלה לנו, ואיך זה יעבוד?

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

ברוב של 62 תומכים מול 48 מתנגדים: אושר חוק עונש מוות למחבלים

כמעט שבוע לאחר שאושר בוועדה לביטחון לאומי, מליאת הכנסת הצביעה על ההצעה שקובעת כי "מחבל שגרם בכוונה למותו של אדם במסגרת מעשה טרור – דינו מוות" ● למרות שהובטח רוב גם בלעדיו: רה"מ נתניהו הצביע בעד החוק ● ישראל ביתנו מהאופוזיציה הצביעה בעד, יהדות התורה מהקואליציה הצביעה נגד החוק

צילומים: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המס המופחת על הבנקים אושר: הפועלים ולאומי ישלמו כמעט מיליארד שקל כל אחד

במסגרת חוק ההסדרים עוגנה בחקיקה הפשרה בין שר האוצר בצלאל סמוטריץ' לבכירי המערכת הבנקאית ● הבנקים ישלמו יחד מס של 3 מיליארד שקל בשנת 2026 והחלו לדווח על ההשפעה על תוצאותיהם ● כמה ישלם כל בנק?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

תנודתיות בתל אביב; שופרסל ממריאה אחרי הדוחות, דוראל צונחת

מדד ת"א 35 עולה בכ-0.6% ● שופרסל קופצת בקרוב ל-15% אחרי הדוחות ● מדד הביטחוניות נופל בכ-4% ● החוזים העתידיים קופצים עקב דיווח שטראמפ חותר לסיום המלחמה ● הנאסד"ק וה-S&P 500 ננעלו אתמול באדום, יו"ר הפד הפיג חששות מפני העלאת ריבית ● וגם: ביל אקמן המליץ למשקיעים "להתעלם מהדובים" - והזניק אתמול שתי מניות במעל 40%

כותרות העיתונים בעולם

טראמפ מאיים לצאת למשימה "מסוכנת" - כך היא תיראה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב מרכזת כוחות רגליים במזרח התיכון, סין לא בהכרח מרוויחה מהעימות מארה"ב ואיראן, ולבנון על סף פיצוץ • כותרות העיתונים בעולם

שר הביטחון ישראל כ''ץ / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

הירי לצפון נמשך; כ"ץ: נשלוט ביטחונית בכל דרום לבנון עד הליטני

4 לוחמי סיירת נח"ל נפלו בהיתקלות עם מחבלים בדרום לבנון; לוחם נוסף נפצע קשה, שניים בינוני ● ירי מאיראן לגוש דן הבוקר גרם לפצועים קל מהדף ולנזק בכמה זירות ● הירי מלבנון לצפון: פועל בניין במושב אביבים נפגע באורח בינוני ● כ"ץ: נשלוט ביטחונית בכל דרום לבנון עד הליטני, הכפרים ליד הגבול ייהרסו ● צה"ל תוקף בדאחיה אחרי התרעת הפינוי; חיל האוויר השלים גל תקיפות נרחב בטהרן ● עדכונים שוטפים

יוסי סעדון / צילום: יוסי כהן

בנק ישראל על סבסוד המשכנתאות: "מנוסים בחוקי הכנסת, וזה אחד מהגרועים"

הממשלה אישרה היום את ההצעה לסבסוד משכנתאות בעלות של 10 מיליארד שקל, בניגוד לעמדות דרגי המקצוע וללא מקור תקציב ● ד"ר יוסי סעדון, מנהל האגף הפיננסי בחטיבת המחקר של בנק ישראל, מצביע על החורים בחוק ומציין מדוע הוא "יצא מגדרו" כדי לחסום את ההצעה

בכירי החברות בהכרזה על העסקה. מימין: עמיקם בן צבי, יו''ר אל על, עידן וולס, מנכ''ל קבוצת דלק, איתמר פורמן, מנכ''ל ישראכרט, משה מורגנשטרן, מנכ''ל הנוסע המתמיד, ליאור רביב, משנה למנכ''ל ישראכרט, ותמר יסעור, יו''ר ישראכרט / צילום: יוגב ברגר

ההלם של בנק דיסקונט, הזעם של כאל: מועדון הנוסע המתמיד עובר דירה, וזה מפץ של ממש

בכירי קבוצת דלק וישראכרט איגפו את צמרת אל על כמעט מכל כיוון, פעלו בשקט שבועות וחיכו לרגע האחרון כדי להגיש את ההצעה להפעלת מועדון הנוסע המתמיד ● "מנכ"ל ישראכרט התעסק רק בזה", תיאר זאת גורם בשוק, ואמר שהמתחרים היו "בהלם מוחלט" - אך בכל הנוגע לפרטי העסקה, רב הנסתר על הגלוי ● מנגד, בכאל כבר מאיימים בהליכים משפטיים נגד העסקה וטוענים: המחיר מופקע

מכלית וספינת מטען במצר הורמוז / צילום: ap, Altaf Qadri

מה יקרה למחירי הנפט אם המלחמה באיראן תסתיים מחר?

חסימת מצר הורמוז ע"י איראן ותקיפת תשתיות נפט במדינות המפרץ הביאו לזינוק במחיר הנפט ● בענף חוששים כי העלייה במחירי הנפט אינה רק מיידית, אלא צפויה להימשך גם אם המלחמה תסתיים מחר ● ויש מי שמסמן את המרוויחים הגדולים

ירידות חדות בתל אביב / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבורסה בתל אביב ננעלה בירידות חדות; מדד הבנקים צנח בקרוב ל-4%

מדד ת"א 35 נפל בכ-1.9% ● מדדי הביטוח והפיננסים נחלשו בכ-3.5%, המניות הביטחוניות נחלשו ● שבוע המסחר המקוצר נפתח על רקע אי-הוודאות הגאו-פוליטית, הירידות באסיה ועליית מחירי הנפט ● בנק ישראל הותיר את הריבית ללא שינוי ● מיטב: תשואות האג"ח הממשלתיות משקפות הערכת חסר של הסיכון ● סיגמא קלאריטי: הסקטורים שיזנקו כתוצאה מהמלחמה