גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  גלובלי ושוקי עולם

המדינה שמבקרת את ישראל, אבל משתמשת במערכות נשק כחול לבן

קניה תקבל הלוואה מישראל לרכישת מערכת של רפאל ● נורבגיה ממשיכה לשלב מערכות הגנה ישראליות גם כשבזירה המדינית נשמעת ביקורת נוקבת ● במקביל אוקראינה מפתחת פתרונות בלתי מאוישים לשיפור הלוגיסטיקה בחזית, וחברת אסלסאן הטורקית מציגה שיאים חדשים ביצוא ובהשקעות ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

טנק ליאופרד עם מערכת מעיל רוח / צילום: אגף דוברות וקשרי ציבור במשרד הביטחון
טנק ליאופרד עם מערכת מעיל רוח / צילום: אגף דוברות וקשרי ציבור במשרד הביטחון

מדינות אירופה מרבות לבקר את ישראל בשל צרכים פוליטיים של ממשלותיהן, אבל בשטח הן ממשיכות להשתמש ביותר מערכות כחול לבן. לצד זאת, אוקראינה משיקה אמצעים בלתי מאוישים נוספים בניסיון להתמודד עם הפלישה הרוסית הממושכת, וחברה ביטחונית טורקית נוספת שוברת שיאי מכירות. על כל זאת בפינת התעשיות הביטחוניות השבועית של גלובס.

דלק סילוני לגרמניה: בישראל הכריזו על עסקה היסטורית, בברלין הסתייגו
ענקיות הספנות משיקות ציר עוקף להורמוז, אך נתקלות בבעיה מכיוון אחר
ישראל חוזרת לתערוכה הביטחונית בצרפת ובדרך לסלון האווירי במרוקו

ישראל תלווה כסף לקניה - עבור רכישת מערכת ישראלית

קניה סגרה עם ישראל הלוואה בסך 6.1 מיליארד שילינג קנייתי (כ־47 מיליון דולר), לטובת רכישת מערכת ההגנה האווירית ספיידר מרפאל. כך דווח באתר ביזנס דיילי אפריקה. ההלוואה שתועבר ביולי הקרוב מהווה עלייה דרסטית של 79% ביחס להלוואה מיועדת קודמת מאשתקד, שעמדה על כ־26 מיליון דולר. המיקוד הביטחוני של קניה נובע מהגבול המזרחי שלה עם סומליה, המדינה הנחשלת ביותר באפריקה. בצד הסומלי מי ששולטים דה־פקטו הם אנשי אל־קאעידה, מארגון הטרור המקומי אל־שבאב.



ספיידר היא מערכת הגנה אווירית מתקדמת, שנמצאת בשימוש מבצעי בכמה צבאות ברחבי העולם, בהם צ'כיה, ומספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים ואל מול מגוון איומים אוויריים, לרבות מל"טים, מטוסים, מסוקים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים. המערכת מיירטת את האיומים באמצעות שתי משפחות של מיירטים מתוצרת רפאל - פייתון (PYTHON) ודרבי (DERBY).

יתרון מהותי של ספיידר הוא גם שיש לו אפשרות של תצורת All in One, קרי מערכת הגנה אווירית שלמה הכוללת מכ"ם אינטגרלי, מטען ייעודי אלקטרו־אופטי, מערכת שליטה ובקרה מתקדמת ומיירטים מסוגים פיתון ודרבי, המותקנים כולם על רכב אחד בלבד. תצורה זו מהווה פתרון להגנה אווירית אופטימלית להגנת נקודה או כהגנה אווירית על כוחות מתמרנים; זאת, כחלק מסוללת ספיידר או בפריסה עצמאית ובהפעלה עם צוות מינימלי.

נורבגיה מבקרת את ישראל, אבל מפעילה מערכות מתוצרתה

נורבגיה מוכרת כמדינה אירופית ביקורתית מאוד כלפי ישראל, אבל מה שנכון לזירה הדיפלומטית - לא בהכרח משתקף בזירה הביטחונית. גרמניה החלה לספק לנורבגיה טנקים מדגם לאופרד 2A8NOR במסגרת עסקת מכירה ראשונה של הפלטפורמה המתקדמת, אך היא טומנת בחובה גם הקשר ישראלי מובהק: בכל טנק מסדרת 2A8 יש את מערכת יורוטרופי, הווריאנט האירופאי של מעיל רוח מתוצרת רפאל.

יורוטרופי היא מיזם משותף לייצור, שיווק ומכירת מעיל רוח באירופה של רפאל, KMW הגרמנית וג'נרל דיינמיקס מערכות יבשה אירופה. מעיל רוח מבצעית מאז שנת 2010 והיא עברה את מבצע צוק איתן עם חטיבה אחת. ב־2018 היא נמכרה לכוחות השריון האמריקאיים וב־2021 נבחרה עבור טנק הליאופרד הגרמני והצ'לנג'ר הבריטי.

כיום המערכת מותקנת על 16 פלטפורמות ברחבי העולם, אבל היא לא הופעלה בשום קנה מידה שמזכיר את מלחמת חרבות ברזל, עם מאות מערכות מתמרנות בשטח. באתגר טילי הנ"ט, שמומחים מגדירים אותו כחסר תקדים, המערכת עומדת בהצלחה. כולל במבצע חיצי צפון ויתר ההסלמות מול חיזבאללה.

אוקראינה משיקה רכב חשמלי כבד בלתי מאוייש

מלחמת רוסיה־אוקראינה הפכה בארבע השנים האחרונות למנוע עולמי של אמצעים בלתי מאוישים. לרוב עוסקים בכטב"מים, אבל אלו גם כוללים רכבים בלתי מאוישים, כשב"מים (כלי שיט בלתי מאוישים), ואף כצב"מים (כלים צוללים בלתי מאוישים). במסגרת מהלך חדש של אוקראינה, החברה המקומית ארמולאב השיקה את מאמונט, רכב חשמלי בלתי מאוייש 6X6.

הבחירה בשישה גלגלים נובעת מהרצון לאפשר לו מעבר קל יותר במתווה האופייני לאוקראינה, שכולל נהרות, בוץ וקרקע מאתגרת. אלו מביאים לקושי באספקות לוגיסטיות לחזית, כשהתקווה של קייב היא כי באמצעות כלים אלו - ניתן יהיה לדאוג לשדרות לוגיסטיות בקצב גבוה יותר. יתרה מכך, טווח הפעילות של מאמונט עומד על כ־100 ק"מ, והוא מסוגל לשאת 700 ק"ג מטען, ולהגיע למהירות של כ־40 קמ"ש.

במטרה להפחית את האיום לכוחות בחזית, למאמונט יש את היכולת לפרוק בעצמו את האספקות בשטח, ללא מעורבות אנשי צוות. אתגר מרכזי באוקראינה הוא רחפני ה־FPV וכדי שאלו לא ישביתו את הרכבים הבלתי מאוישים באלה אחר אלה, ארמולאב דאגה לשריון ריאקטיבי שיספוג מעוצמת הפגיעות, ולמבנה רכב שיפחית את יכולת השבתת המנוע.

החברה הטורקית ששוברת שיאי מכירות

חברת האלקטרוניקה הביטחונית הטורקית אסלסאן שעוסקת, בין השאר, במכ"מים, מערכות תקשורת, אוויוניקה והגנה אווירית, סיימה את הרבעון הראשון של 2026 עם שיא יצוא חדש. מתוך סך הכנסות של כ־760 מיליון דולר (צמיחה של 15% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד), היצוא הסתכם לכ־629 מיליון דולר, זינוק של 69%.


היקף החוזים הכולל של אסלסאן צמח בכ־39% לכ־20.7 מיליארד דולר, תוך שההשקעות בייצור סדרתי קפצו ב־261% לכ־137 מיליון דולר. בה בעת, ההשקעה במחקר ופיתוח הוגדלה ב־41% לכ־357 מיליון דולר. ברמה המקומית, אסלסאן נהנית מתוכנית ההגנה האווירית הרב־שכבתית כיפת פלדה של נשיא טורקיה רג'פ טאייפ ארדואן, שמבטיחה להם חוזים ארוכי־טווח בזירה המקומית לטובת מכ"מים, לוחמה אלקטרונית, ומערכות הגנה מבוססות בינה מלאכותי.

מנכ"ל אסלסאן אחמט אייקול ציין כי ההכנסות ברבעון הראשון של השנה צמחו ביחס לשנה קודמת בכל אחת משלוש השנים האחרונות: בתחילה 5%, אחר כך 9%, וכעת 15%. לדבריו, כבר ברבעון הראשון מימשה החברה כמחצית מתוכנית ההשקעות שלה לכל שנת 2026. מוקד ההשקעה הוא בבסיס הטכנולוגיה אוע'ולביי, שאבן הפינה שלו הונחה בשנה שעברה, וצפוי להתחיל לפעול במחצית השנייה של השנה.

עוד כתבות

בניין ''ידיעות אחרונות'' בראשון לציון / צילום: כדיה לוי

נוני מוזס מכר מחצית מבניין ידיעות אחרונות בראשל"צ בכ-160 מיליון שקל

היקף העסקה למכירת מחצית ממתחם "ידיעות אחרונות" בראשל"צ מוערך בכ-160 מיליון שקל ● וגם: הבכיר שעוזב את משרד עורכי הדין שבלת לטובת משרד עצמאי, ואילו עבודות אמנות רכשה קבוצת "כאן ועכשיו" של אגודת ידידי מוזיאון ישראל ● אירועים ומינויים

כותרות העיתונים בעולם

האם חיזבאללה הפך מנכס לנטל עבור איראן?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: במקום שחיזבאללה יגנו על איראן כעת איראן נאלצת להגן על חיזבאללה, מחיר הנפט אולי יורד אבל המשבר עדיין פה, ואיך נראים החיים בדאחייה אחרי הפסקת האש ● כותרות העיתונים בעולם 

צוותי החילוץ בוונצואלה לאחר רעידת האדמה / צילום: Reuters

"רעידת אדמה היא תרחיש הרבה יותר מאתגר ממה שראינו במלחמה עם איראן"

המהנדס נועם רביב טוען כי לפי הסטטיסטיקה רעידת אדמה היא אירוע שיקרה, ויש בישראל מאות אלפי מבנים שאינם עומדים בתקן ● יחד עם זאת, הוא סבור כי יש לקדם במהירות התחדשות עירונית בפריפריה, שבה מיזמים אינם כדאיים מבחינה כלכלית, ובעיקר באזור השבר הסורי אפריקאי המועד לסכנה

ד''ר ספי מנדלוביץ' / צילום: משרד הבריאות

ד"ר ספי מנדלוביץ' עוזב את תפקידו כסמנכ"ל משרד הבריאות

מנדלוביץ' עוזב את משרד הבריאות כדי להתמנות לתפקיד ניהולי בבית החולים שערי צדק ● משרד הבריאות: במהלך כהונתו הוביל ד"ר מנדלוביץ' שורה של רפורמות ותהליכים אסטרטגיים והיה מהדמויות המרכזיות בהובלת התמודדות עם אתגרי החירום של השנים האחרונות

שלט רחוב במערב צרפת שמראה טמפרטורה של 43 מעלות, בשבוע שעבר / צילום: ap, Jeremias Gonzalez

נוסעים לאירופה? כך תוכלו להגן על עצמכם מהחום

כמחצית מהערים הגדולות באירופה עוברות בימים האחרונים את גל החום הנורא ביותר בהיסטוריה המתועדת שלהן, אם לוקחים בחשבון את השילוב בין חום ולחות ● אז איך מתמודדים עם החום האירופי, ולמה זה כל־כך מסוכן?

רועי ברגיל / צילום: התעשייה האווירית

ולוריקס רוכשת חברת לוחמה אלקטרונית לפי שווי של 75 מיליון דולר

חברת ולוריקס שנכנסה בשנה האחרונה לתחום הביטחוני תרכוש את השליטה בחברה המפתחת מערכות לשיבוש רחפנים ● החברה הנרכשת סיימה את 2025 עם הכנסות של כ-27 מיליון שקל ו-EBITDA של 6.8 מיליון שקל

יחס LTV / צילום: Shutterstock

שוק המשכנתאות בסיכון? זה הנתון שקובע את התשובה

אחד המדדים העיקריים לבחינת רמת הסיכון של הלוואה הוא היחס בין הסכום שלה לשווי הנכס ● איזה שימוש עושים בזה בפועל, ולמה זה דווקא עכשיו זה כל כך רלוונטי? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

באר יעקב / צילום: Shutterstock

קידם אינטרסים כלכליים של חבר: כתב אישום נגד סגן ראש עיריית באר יעקב

כתב אישום הוגש היום נגד סגן ראש עיריית באר יעקב המכהן, נועם ששון, ושישה נאשמים נוספים, בהם קבלנים וחברו, בפרשת שחיתות שלטונית במכרזים בהיקף של מיליוני שקלים ● עורכי דינו של ששון: "חשדות חסרי שחר"

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: נעם ריבקין-פנטון, ''הארץ''

משפט נתניהו: השופטים חזרו על המלצתם לסגת מסעיף השוחד

רה"מ בנימין נתניהו הודיע כי הוא מתנגד להאצת משפטו וטען: "עו"ד עמית חדד איים להתפטר" ● עו"ד חדד: "המשפט היחיד שהתנהל חמישה ימים בשבוע היה משפט אייכמן"

אילוסטרציה: UNSPLASH

איך לתכנן פרישה שבאמת תתאים לחיים שלכם

הסכום שיעמוד לרשותכם בפרישה תלוי פחות בשוק המניות ויותר בכם

בית המשפט המחוזי בתל אביב / צילום: Shutterstock, Vered Barequet

אחרי שנה וחצי: כ-70 שופטים ורשמים מונו לבתי משפט השלום

אחרי שנה וחצי ששר המשפטים לוין לא מינה שופטים, הוועדה לבחירת שופטים מינתה עשרות שופטים וקידמה נשיאי שלום למחוזי ● בין הנשיאים גם מנחם מזרחי, נשיא בתי משפט השלום במחוז מרכז, שביקר את פרשת קאטרגייט נגד מקורבי נתניהו ● לוין החליט למנות 15 שופטים למינוי בפועל, שמשמעותו מינוי זמני לחיפה, לבאר שבע, לירושלים ולצפון ● לבתי משפט השלום מרכז ות"א לא מונו שופטים כלל

''הסיכויים לטווח הארוך נראים גרועים כמעט כמו בכל זמן אחר בהיסטוריה / צילום: Shutterstock

המשקיע שמזהיר מקריסה: "שוק המניות הכי יקר בהיסטוריה"

המשקיע הוותיק ג'רמי גרנת'ם שידוע בתחזיות האפוקליפטיות שלו סבור שהבינה המלאכותית מנפחת את השווקים, שהביטקוין חסר ערך ושקריסה בשוק המניות בהחלט אפשרית ● מה קרה לתחזית האימה הקודמת שלו?

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"בכלכלה אין קסמים": חוקרי אוניברסיטת ת"א מבקרים את "הסל של ישראל"

מחקר של הפקולטה לניהול באוניברסיטת ת"א בחן את ההשפעות קצרות-הטווח של תוכנית "הסל של ישראל" במהלך כחודשיים מאז השקתה ● מתוצאותיו עולה כי מוצרים אכן הוזלו משמעותית בסניפי קרפור, אך במקביל נרשמו התייקרויות בעשרות קטגוריות אחרות ● פרופ' איתי אטר, מעורכי המחקר: "המבחן האמיתי הוא החשבון הכולל בסוף הקנייה"

מכ''מ לגילוי רחפנים של חברת מאגוס / צילום: יח''צ

משרד הביטחון קונה מאות מערכות מכ"ם ישראליות בניסיון להתמודד עם רחפני הנפץ

עסקה בהיקף של כ־21 מיליון שקל בין משרד הביטחון לחברת מאגוס הישראלית לאספקת מאות מערכות מכ"ם ● מדובר בפתרון חדשני, פרי פיתוח של החברה המעניק מענה בשלבי הגילוי וההתרעה המוקדמת לכוחות קרקעיים מפני רחפנים

המגזר הציבורי / צילום: Shutterstock

הסקר שמראה: הציבור רוצה פקידים עצמאיים, אבל חושש שהם כבר עובדים אצל הפוליטיקאים

מה באמת חושבים הישראלים על פקידי הממשל? מחקר חדש של המכון הישראלי לדמוקרטיה ממפה את הפער בין הציפיות למציאות: הרוב רואים בשירות ציבורי מקצועי נכס קריטי, ומעדיפים שקיפות על פני ציות לדרג המדיני ● אלא שבפועל, רק רבע מהמשיבים סבורים שהוא נקי משיקולים פוליטיים ● החוקרים מזהירים: "אם הפוליטיזציה תימשך, נאבד את היכולת לקיים פה מדינה מתפקדת"

הריסות מרעידת האדמה בוונצואלה / צילום: ap, Ariana Cubillos

המחיר הכבד שתשלם ונצואלה כדי להשתקם מאסון הטבע

רעידת האדמה בסוף השבוע תעלה לונצואלה עשרות מילארדי דולרים ברגע קריטי במיוחד ● המדינה עמדה בפני התאוששות כלכלית, עם שינוי המשטר והסרת סנקציות על הנפט

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באסיה; עליות בחוזים בניו יורק

עליות שערים בחוזים העתידיים בניו יורק לקראת הפתיחה ● בורסות אירופה נפתחו במגמה מעורבת וביציבות ● בורסות הונג קונג ננעלה בעליות שערים של כ-1.5% ● החשש מפגיעה באספקת האנרגיה מקפיץ הבוקר את מחירי הנפט; הזהב נחלש ● המשקיעים התנפלו על הנפקת האג"ח של ספייס אקס, ואז חיכתה להם הפתעה

אנדוריל. פגישה שניה בישראל / צילום: Reuters, Benoit Tessier

בכיר באנדוריל מגיע השבוע לישראל. שורה של אלופים במיל' יעמדו אצלו בתור

לגלובס נודע כי מנכ"ל אנדוריל ואחד ממייסדיה, בריאן שימפף, יגיע לישראל וצפוי לבצע סדרת פגישות ● ביניהן: מפא"ת, רפאל ואלביט ● על הפרק: אפשרות להרחבת שיתופי פעולה, עסקאות עם מערכת הביטחון והקמת הפעילות בארץ ● וגם: האלופים שיעברו ראיון עבודה

מגרש רכבי ליסינג / צילום: Shutterstock

3 קצינים מנהלים אלפי מכוניות: למה המדינה לא עוברת לליסינג?

למרות המלצות מבקר המדינה למעבר לליסינג של צי הרכב הממשלתי הענק, המדינה ממשיכה בשיטה יקרה ולא יעילה של רכישה ישירה ותפעול לכלי הרכב שלה ● כיום נראה שהזמן הבשיל לשינוי, אבל בדרך עדיין נמצא "מוקש" של מניעת הצטיידות ברכב סיני

אלון יריב / צילום: יונתן בלום

בהשקעה של 10 מיליארד דולר: ענקית הענן שמרחיבה פעילות בישראל

קרוסו האמריקאית מרחיבה משמעותית את פעילותה בישראל עם שכירת שטחי חוות שרתים נוספים בקבוצת ענן ובמגה די סי של צחי נחמיאס ● החברה צפויה להחזיק בתוך שנתיים בכ-150 מגוואט של תשתיות מחשוב, ולהביא לישראל עשרות אלפי מעבדי AI מתקדמים של אנבידיה