גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אין על מי לסמוך: הנכסים המסורתיים של ארה"ב כבר לא בטוחים למשקיעים

המשקיעים בעולם רגילים לברוח לדולר ולאג"ח ממשלת ארה"ב בכל משבר ● אבל כיום החוב האמריקאי העצום, הגירעון המבני, השימוש בדולר כנשק פיננסי וסיכוני האינפלציה מחייבים שינוי תפיסה ● איך ניתן להתגונן מהפסדים, ואילו התאמות נדרשות בתיקי ההשקעה?

אילוסטרציה: Shutterstock
אילוסטרציה: Shutterstock

הכותבים הם מנכ"ל ומנהלת בחברת הייעוץ Complex

שני נכסים עוצמתיים תפקדו בעשורים האחרונים כגידור טבעי לתיקי ההשקעות: איגרות החוב של ממשלת ארה"ב כעוגן חסר הסיכון בשוק האג"ח הגלובלי, והדולר כמטבע מקלט לעתות משבר.

"אופוריה שגויה": האזהרה החריפה לוול סטריט
"הכלכלה שואגת": טראמפ מנסה למכור אופטימיות לאמריקאים

בתקופות של ירידות חדות בשווקים, אג"ח ממשלת ארה"ב סיפקו רווחי הון בחסות הריבית היורדת, בעוד הדולר עלה וסיפק נזילות יציבה.

אולם, בשנים האחרונות אותם נכסים הפכו יותר תנודתיים, כשהם נוטים להתנהג בקורלציה גבוהה מבעבר לשוקי המניות והאג"ח, ועלולים לרדת בחדות במשברים.

זו נקודה קריטית כעת, כאשר שוקי המניות בשיא והמרווחים באג"ח הקונצרניות נמוכים. נראה שהשווקים אינם מתמחרים את הסיכונים הגדלים מהמלחמה באיראן וחסימת מצרי הורמוז, ובראשם מחסור באנרגיה ואינפלציה עולה ועיקשת, במקביל לגירעונות ממשלתיים עצומים במיוחד בארה"ב. ככל שנכסי הסיכון יקרים יותר והסיכונים מתגברים, כך העוגנים היציבים בתיקים חשובים יותר.

כבר לא "תעודת ביטוח"

חולשתם הנוכחית של אג"ח ארה"ב והדולר נובעת משני גורמים עיקריים. ראשית, משברי העבר היו לרוב בעלי מאפיינים דפלציוניים וכללו ירידה בביקושים על רקע פגיעה בכלכלה הריאלית, ירידה בצמיחה ולבסוף מיתון. כיום מתקיימים סיכונים אינפלציוניים גדולים, בשל העלייה החדה במחירי האנרגיה והמחסור בסחורות, שלא יאפשרו הורדות ריבית משמעותיות בזמן הקרוב.

שנית וחשוב מכך, ארה"ב עצמה נושאת חוב עצום וגירעון מבני ארוך טווח. החוב הממשלתי שלה חצה את רף ה־30 טריליון דולר וצפוי לגדול ל־50 טריליון בשנים הקרובות, כתוצאה מגירעון גבוה "חזוי" של 6% מהתוצר. בנוסף, יחס החוב־תוצר עבר לראשונה בסוף מרץ את ה־100% וצפוי להמשיך לעלות, כאשר ממשלת ארה"ב מוציאה 1.33 דולר לכל דולר הכנסה.

לכך מצטרפת אזהרה חריגה מצד חברת הדירוג פיץ' בסוף השבוע, לפיה נטל החוב האמריקאי "גבוה בהרבה" משל מדינות אחרות בדירוג זהה של AA, מה שצפוי להוביל לגירעון עתק של 7.9% מהתוצר בשנתיים הקרובות. דירוג AAA מושלם אינו על הפרק בשלוש חברות הדירוג המובילות.

המשמעות היא שארה"ב מנפחת חוב מבני שצפוי להמשיך לצמוח. כתוצאה, "תעודת הביטוח" האמריקאית נחלשת מעצם שחיקת המאזן מאחוריה.

מחקרים מראים כתוצאה שחיקה דרמטית ב"פרמיית היציבות" של אג"ח ממשלת ארה"ב, שאף הפכה לשלילית ביחס לאג"ח של מדינות מפותחות אחרות.

שינוי משמעותי נוסף מתרחש מאחורי הקלעים גם במבנה השוק. בשני העשורים האחרונים הפד (הבנק המרכזי האמריקאי) היה קונה דומיננטי של אג"ח ממשלת ארה"ב, וסיפק ביקוש יציב שאינו רגיש למחיר. לצידו, הבנקים האמריקאים החזיקו בהיקפים גדולים ותרמו ליציבות השוק. כיום, התמונה הפוכה: הפד מצמצם את מאזנו ואינו מהווה קונה משמעותי, בעוד שהבנקים בארה"ב מוגבלים רגולטורית בהחזקת אג"ח ממשלתיות ואינם מספקים עשיית שוק משמעותית.

במקומם נכנסים משקיעים פרטיים, קרנות, מוסדיים ושחקנים ממונפים, שפועלים על בסיס תשואה ונזילות. זה שינוי עצום, שכן הנכס חסר הסיכון צריך לשלם פרמיית סיכון כדי להימכר. כך, שוק האג"ח האמריקאי הפך משוק שמייצר יציבות לכזה שזקוק ליציבות ויתקשה לעלות במשבר.

לראיה, תשואת האג"ח ל־10 שנים נעה בחודשים האחרונים בין 4.5% ל־4.7%, גבוהה בהרבה מריבית הפד בשיעור 3.75% ומשקפת פרמיה שאינה תואמת נכס מקלט. כתוצאה, המשקיעים מקבלים היום יותר תשואה, אבל פחות ביטוח לתקופת משבר.

הדולר הופך לנשק מסוכן

הדולר נהנה מאז תום מלחמת העולם השנייה ממעמד ייחודי ועוצמתי כמטבע הרזרבה הבינלאומי. אך כיום שילוב של גורמים שוחק בהדרגה את מעמדו.

ראשית, הגירעונות העצומים של ארה"ב, כאמור. שנית, כוונה מוצהרת של ממשל הנשיא טראמפ להחליש את הדולר כדי להגדיל את תחרותיות היצוא האמריקאי.

שלישית, שימוש תכוף שעושה הממשל במעמד הדולר כמטבע רזרבה וסליקה גלובלי כנשק פיננסי, באמצעות איום בסנקציות ומניעת סליקת עסקאות, כחלק ממו"מ מדיני. איומים אלה מהווים חרב פיפיות מסוכנת, שכן ככל שארה"ב משתמשת יותר בדולר לצרכי סנקציות, הוא מפסיק להיתפס כתשתית נייטרלית של המערכת הפיננסית. העולם טרם מצא לדולר תחליף, אבל בהחלט מחפש באופן מוגבר אמצעים להקטנת התלות בו.

כתוצאה, הדולר מושפע באופן מוגבר מפערי ריביות, מצב פיסקלי ותנועות הון, ונחלש מול מרבית המטבעות המובילים בעולם בשנה האחרונה.

אך בעוד שמול המטבעות המובילים הדולר נחלש באחוזים בודדים, הרי שהשקל התחזק מולו בשיעור הגבוה בעולם - כ־20%, ועבר לקידומת 2 שנראתה עד לא מזמן דמיונית.

לכאורה, הגורמים המרכזיים לכך מעבר לחולשת הדולר, הם שיפור במצבה האזורי של ישראל וירידת חדה בפרמיית הסיכון שלה. אולם, לצד זאת מתקיימים מנגנונים מבניים בפעילות המשק שתומכים בהיחלשות הדולר: בראשם, הגופים המוסדיים שמנהלים חסכונות פנסיה בהיקף עתק של כ־3 טריליון שקל, שגדלים בכ־10% בשנה.

היקפים אלה גדולים בהרבה על שוק ההון המקומי, ודוחפים את המוסדיים להשקיע כ־80% מהכספים החדשים בחו"ל. ומכיוון שהם מדווחים לציבור החוסכים על תשואות שקליות, ונמצאים בתחרות חודשית עצומה, הרי שהם מגדרים את מרבית השקעותיהם חזרה לשקלים, ומוכרים דולרים בהיקפי עתק. לצידם, תעשיית ההייטק מייצרת הכנסות עצומות בדולרים, שמומרים לשקלים כדי לאפשר תשלומי שכר ומסים.

להערכתנו, נדרש שינוי מהותי בפרמיית הסיכון של ישראל, בפערי הריביות, בפעילות ההייטק או במדיניות הגידור של המוסדיים, כדי להפוך את כיוון הדולר-שקל.

להגדיר מה חשוב לגדר

על מנת להגן על תיקי ההשקעות, בעת הנוכחית לדעתנו, נדרש עדכון בתפיסת העוגנים הסולידיים בתיק.

על המשקיעים להגדיר מה התרחיש שברצונם לגדר - האם מיתון, אינפלציה או שילוב ביניהם?

בהתאם, יש לבחון האם העוגנים בתיק אכן מגדרים את הסיכונים, או רק עלו בעבר בעתות משבר וכעת מגנים על התיק מהמלחמה של אתמול. גידור אינו נמדד בקורלציה היסטורית או ממוצעת בשגרה, אלא בהתנהגות בזמן אמת בסוג המשבר שעלול להתפתח.

להערכתנו, הסיטואציה הנוכחית דורשת הקטנת משקל באג"ח ממשלת ארה"ב, במיוחד במח"מ בינוני וארוך, והחלפתן באג"ח ממשלתיות אחרות בדירוג גבוה, למשל של מדינות מובילות באירופה, ובאג"ח קונצרניות בדירוג גבוה במח"מ קצר. זאת תוך פיזור מטבעי וגידור חשיפות לשקלים, והשקעה מוגברת בנכסים ריאליים ואלטרנטיביים איכותיים שאינם תנודתיים במשבר.

***הגורמים בטור זה עשויים להשקיע בני"ע או מכשירים המוזכרים בו. האמור אינו מהווה ייעוץ או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

עוד כתבות

גגות סולאריים / צילום: Shutterstock

באר שבע היא בירת הגגות הסולאריים של ישראל. תל אביב משתרכת מאחור

משרד האנרגיה מיפה לראשונה את פוטנציאל הגגות הסולאריים בישראל באמצעות בינה מלאכותית וצילומי לוויין ● הנתונים ממחישים את הפער בין יישובים כפריים וערי תעשייה לבין ערי המרכז הצפופות, שבהן ריבוי בניינים משותפים ותשתיות כמו דודי שמש מקשה על התקנת פאנלים ● מי מובילה את הרשימה, ומה משרד האנרגיה עושה כדי לקדם את המהפכה?

אזור פגיעת טיל איראני בבית שלמש, במערכה האחרונה מול איראן / צילום: כבאות והצלה לישראל

פחות אופטימיים, יותר דרוכים: איך המצב הביטחוני השפיע על הישראלים

מסקר של המכון הישראלי לדמוקרטיה הלך הרוח החברתי ברקע המצב הביטחוני, עולה כי 62% מהציבור מעריך שהסיכויים לחזרה ללחימה באיראן הם גבוהים ● לדברי ד"ר ליאור יוחנני, מנהל המחקר הכמותי במכון, הישראלים מצויים בתחושת המתנה, אך לא יודעים למה לצפות

הסניף הצפוי של קפה גן סיפור בגני יהושע בתל אביב / הדמיה: לינה מיארה

סניף ראשון של קפה גן סיפור ייפתח בתל אביב

הרשת, שמפעילה סניפים בעשר ערים, תפעיל את הסניף החדש בגני יהושע בתל אביב שבעה ימים בשבוע ● לאחרונה דווח כי קרן גרין לנטרן תרכוש מחצית מהרשת על פי שווי של כ-150 מיליון שקל

איל פז / צילום: יונתן בלום

בגיל 37, המנכ"ל שמוביל את ענקית התשלומים בישראל

איל פז הגיע למאסטרקארד כמנהל לקוחות, ובתוך שש שנים מונה למנכ"ל, בדיוק כשפרץ עם כלביא, "עם מאות עובדים לדאוג להם" ● עכשיו הוא מתכנן את המהפכה שתאפשר לשלם בסופר בעזרת סוכני AI ● פרויקט 40 עד 40

מטוס ארקיע / צילום: ארקיע

הטיסה התעכבה ביום - וארקיע תפצה את הנוסעים בכחצי מליון שקל

ביהמ"ש קבע כי על חברת התעופה הישראלית לשלם ל-115 נוסעים פיצויים שמסתכמים בכחצי מיליון שקל, בגין עיכוב בטיסה ממרוקו לת"א בשנת 2022 בשל תקלה לא צפויה במטוס ● ארקיע טענה כי עומדת לה "הגנת כוח עליון", אך טענתה נדחתה

מטוס תדלוק של בואינג / צילום: חברת בואינג

6 מטוסי תדלוק במיליארד דולר: עסקת הענק של תע"א בהודו

הודו סגרה עסקה להסבת שישה מטוסי בואינג 767 למטוסי תדלוק תמורת 900 מיליון-1.1 מיליארד דולר, עם התעשייה האווירית ועם חברת HAL המקומית ● באתר "אינדיאן דיפנס" ההודי ציינו כי זו עסקה מסוג שכמותו לא ביצעו בניו דלהי בשני העשורים האחרונים

דריו אמודיי, מנכ''ל אנתרופיק / צילום: Reuters, Priyanshu Singh

מהפכת ה־AI מגיעה לוול סטריט עם שלושה כלים חדשים למשקיעים

אנתרופיק השיקה השבוע סוכני בינה מלאכותית שמסוגלים להחליף את עבודת הג'וניורים בחברות הייעוץ הפיננסי, גוגל פותחת לציבור הרחב כלי השקעות מבוססי AI, ופרפלקסטי משיקה כלי חיפוש לאנליסטים ● בחברות האנליזה ובקרב המשקיעים כבר מתכוננים למהפכה בתעשייה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

ירידות קלות בת"א; מדד הבנקים עולה, מדד ת"א־נפט וגז נחלש

מדד ת"א 35 נסחר ביציבות ● בשווקים ברחבי העולם ניכרת אופטימיות ביחס לאפשרות שתסתיים המלחמה נגד איראן ● השקל ירד מתחת ל-2.9 שקלים, שיא של כ-33 שנה ● אורמת מזנקת לאחר שדיווחה הלילה ועקפה את צפי האנליסטים ● היום, עדכון המדדים החצי-שנתי צפוי לגרור מחזורי מסחר גבוהים

כהן, לארי, פרידמן, לוי, ענתבי / צילומים: יח''צ, תמר מצפי, אורן דאי, איל יצהר, שלומי יוסף, ענבל מרמרי

ההחלטה הדרמטית של רשות התחרות: מה תהיה ההשפעה על הבנקים?

רשות התחרות הכריזה על 5 הבנקים הגדולים קבוצת ריכוז במשק והטילה עליהם הגבלות בתחום הפיקדונות ● אלא שבשוק מסבירים כי ההחלטה לא צפויה להשפיע דרמטית על רווחי הבנקים, ובבנק ישראל טוענים כי רוב ההגבלות כבר יושמו על ידם בשנים האחרונות ● אלא שאם הפגיעה לא מהותית, מדוע בבנקים זועמים? "פתאום יש עוד רגולטור על הראש"

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רו"ח אמיר דוידוב נבחר לתפקיד סמנכ"ל המחלקה המקצועית ברשות המסים

מעל שנתיים לאחר עזיבתו של סמנכ"ל המחלקה המקצועית הקודם, הודיע מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', על בחירתו של רו"ח אמיר דוידוב לתפקיד הסמנכ"ל

פרויקט של מחיר למשתכן / צילום: Shutterstock

לא הצליחה למכור את דירות מחיר למשתכן שלוש שנים: האם החברה יכולה למכור אותן בשוק הפרטי?

חברת בנייה ביקשה לחייב את המדינה לאפשר לה למכור דירות שלא הצליחה למכור במסגרת מחיר למשתכן בשוק הפרטי ● המדינה התנגדה, ובית המשפט קבע כי אם ייענה לבקשתה, הדבר עלול לפגוע במוטיבציה של החברות למכור במסגרת התוכנית

מכולות של חברת הספנות MSC / צילום: איל יצהר

ענקיות הספנות משיקות ציר עוקף להורמוז, אך נתקלות בבעיה מכיוון אחר

ענקיות הספנות MSC ומארסק השיקו קווי הובלה יבשתיים שיחצו את חצי האי ערב אל המפרץ, וכך ינסו להתגבר על המשבר בהורמוז ● אלא שמומחים מצביעים על מספר בעיות: התייקרות מחירי השילוח במאות ועד אלפי דולרים למכולה, והתארכות זמני המשלוח

יונתן עיני, המתמיין לתפקיד רגיש, ביקש שלא לחשוף את פניו / צילום: פרטי

הצעיר שפיתח בוט שסוקר את כל המניות ואומר לו במה להשקיע

הבוט שפיתח יונתן עיני, אשר מטייל כעת בפרו עם הכסף שהרוויח בהשקעות, מציע לו הזדמנויות בשוק במגוון אפיקים ● המשקיע הצעיר משוכנע שהתחזקות השקל תיבלם בקרוב, וגם ממליץ לכולם: במקום S&P 500, עדיף להשקיע במדד נאסד"ק 100 ● המשקיעים החדשים, מדור חדש 

תקיפות צה''ל בדרום לבנון / צילום: ap, Ariel Schalit

מפקד כוח רדואן חוסל, חשש כבד בלבנון מהימים הקרובים

צה"ל אישר רשמית כי מפקד כוח רדואן אחמד ע'אלב בלוט חוסל בדאחיה בביירות ● דיווח בארה"ב: איראן צפויה להחזיר היום את תשובתה להצעה האמריקאית לסיום המלחמה ● דיווח: טראמפ עצר את המבצע בהורמוז בעקבות לחץ סעודי ● נתניהו וכ"ץ: צה"ל תקף בביירות את מפקד כוח רדואן כדי לסכלו • צבא ארה"ב: נטרלנו כלי שיט במפרץ עומאן שניסה להפר את המצור • עדכונים שוטפים

שאול שניידר, יו''ר נמל אשדוד / צילום: שלומי יוסף

יו"ר נמל אשדוד למל"ל: גבשו מדיניות בנוגע לקליטת אוניות מרוסיה ואוקראינה

בצל פרשיית החיטה החשודה כגנובה, יו"ר הנמל הדרומי שאול שניידר, הודיע על צעד חריג: עצירת עגינתן של אוניות בעלות סממנים רוסיים או אוקראיניים ● במכתב ששיגר למל"ל טען: הכנסת האוניות תחשוף את העובדים לתביעות ולסנקציות מצד האיחוד האירופי

תערוכת יורוסאטורי בצרפת ב־2024 / צילום: Reuters, Artur Widak

ישראל חוזרת לתערוכה הביטחונית בצרפת ובדרך לסלון האווירי במרוקו

התעשיות הביטחוניות הישראליות ישתתפו ביורוסאטורי בצרפת, שנתיים לאחר שהוחרמו ממנה בגלל המלחמה ● במקביל הן צפויות להופיע בסלון האווירי במרוקו שיחול בחודש נובמבר

ליסה סו, מנכ''לית AMD / צילום: Shutterstock

בזכות הביקוש ל־AI והתחזיות: דוחות ענקית השבבים היכו את צפי השוק

במקביל לדוחות החזקים, סיפקה AMD תחזית הכנסות אופטימית לרבעון הבא של 11.2 מיליארד דולר, נתון גבוה משמעותית מהצפי בוול סטריט ● המניה מזנקת בכ-15% בפתיחת המסחר

אילוסטרציה: Shutterstock

הזוג נפרד לפני החתונה, והקרב על דירת "מחיר למשתכן" הגיע לבית המשפט

בני זוג ידועים בציבור רכשו דירה לקראת נישואים, אך נפרדו כעבור שלוש שנים ● פסק הדין קבע כי הרישום המשותף נשען על ההנחה שהחתונה אכן תתקיים, אך כיוון שהגבר מימן את רוב התשלומים, ובגלל שהוכחה בגידה מצד האישה, נקבע כי חלוקת הדירה באופן שוויוני תוביל לעיוות דין

שר הבריאות חיים כץ / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר הבריאות חיים כץ מקפיא את המלצות ועדת הקנאביס

משרד הבריאות הציג בתחילת השבוע את המלצות הוועדה המקצועית לנושא הקנאביס הרפואי, אך כעת, בעקבות לחץ הציבור, שר הבריאות מקפיא את כל המלצות הוועדה - ובעיקר את ההמלצה למנוע מכירת קנאביס בתצורה המתאימה לעישון ● כץ: "לא השתכנעתי בצורה מספקת שיש הצדקה ליישום ההמלצות מול הפגיעה האפשרית במטופלים"

בנייה למגורים באשקלון. נוכחות חזקה לערי הדרום בטבלת השיאניות / צילום: Shutterstock

ערי הדרום מובילות בנתוני התחלות הבנייה הארציים

על פי נתוני הלמ"ס לסיכום 2025, באשקלון נרשמו הכי הרבה התחלות בנייה בייעוד תעשייה ואחסנה - יותר מ־160 אלף מ"ר ● באופקים החלה בנייתם של יותר מ־59 אלף שטחי מסחר ובתחום המגורים נכנסו ארבע מערי הדרום לעשירייה הראשונה