גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  שוק ההון והשקעות

ההחלטה הדרמטית של רשות התחרות: מה תהיה ההשפעה על הבנקים?

רשות התחרות הכריזה על 5 הבנקים הגדולים קבוצת ריכוז במשק והטילה עליהם הגבלות בתחום הפיקדונות ● אלא שבשוק מסבירים כי ההחלטה לא צפויה להשפיע דרמטית על רווחי הבנקים, ובבנק ישראל טוענים כי רוב ההגבלות כבר יושמו על ידם בשנים האחרונות ● אלא שאם הפגיעה לא מהותית, מדוע בבנקים זועמים? "פתאום יש עוד רגולטור על הראש"

כהן, לארי, פרידמן, לוי, ענתבי / צילומים: יח''צ, תמר מצפי, אורן דאי, איל יצהר, שלומי יוסף, ענבל מרמרי
כהן, לארי, פרידמן, לוי, ענתבי / צילומים: יח''צ, תמר מצפי, אורן דאי, איל יצהר, שלומי יוסף, ענבל מרמרי

​לראשונה זה 13 שנה רשות התחרות מכריזה על קבוצת ריכוז חדשה במשק: חמשת הבנקים הגדולים (הפועלים, לאומי, מזרחי טפחות, דיסקונט והבינלאומי). הרשות טוענת כי הבנקים גבו ביתר מהציבור 20 מיליארד שקל בשנים 2022־2023 על אפליית לקוחות בפיקדונות בשל היעדר תחרות. הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, לא הסתפקה בהכרזה, אלא הודיעה בנוסף כי בתוך שנה מהיום, במאי 2027 יוטלו על הבנקים שורה של הגבלות בתחום הפיקדונות.

התביעה הייצוגית נגד בנק הפועלים שקיבלה חיזוק מבנק ישראל
טור דעה | המדד של בנק ישראל שחושף: יש תחרות במערכת הבנקאית
הבונוסים שנחתכו והקיצוצים: כך נקלעו שלושה בנקים למלכוד מול העובדים

אם לשפוט לפי תגובת שוק ההון נראה שבבנקים לא מתרגשים מההכרזה והמניות בסקטור נצבעו ירוק בוהק במהלך יום רביעי ועלו בשיעור של בין 1% ליותר מ־2% (זאת, פרט לבנק דיסקונט שירד). ייתכן שמבחינתם המהלך הנוכחי כבר תומחר מזמן, שכן לממונה על התחרות נדרשו שלוש שנים להשלים את הבדיקה, וכעת טוענים בשוק שהמשמעות היא בעיקר טכנית, ולא תשפיע דרמטית על רווחי הבנקים.

מה מצאה הבדיקה?

הבדיקה שערכה רשות התחרות מאז 2023 מצאה כי הבנקים העלו את הריבית על הפיקדונות, ונרשם זינוק במרווחי הריבית שלהם, כלומר בפער שבין הריבית שהם גובים על הלוואות לעומת הריבית שהם נותנים בפיקדונות. עוד נמצא, כי לקוחות הבנקים סובלים מתחרות מועטה, כולל חסמי מעבר מבנק לבנק וקושי לבצע השוואת מחירים. התוצאה: רוב הלקוחות נשארים בבנק שלהם גם כשיכולים היו לקבל תנאים טובים יותר במעבר ו־86% מהם צורכים פיקדון בבנק שבו הם מנהלים חשבון עו"ש. בהתאם לכך, כהן הטילה על הבנקים שורה של הגבלות, המגיעות אחרי שימועים שנערכו להם.

מה כוללות ההגבלות?

לפי רשות התחרות, כיום הבנקים נמנעים מלהציע מוצרים בנקאיים בודדים ללקוחות שאינם מנהלים אצלם חשבון עו"ש. בנוסף, לקוחות שונים מקבלים ריביות שונות על פיקדונות ולקוחות שאינם פונים לבנק מקבלים ריביות פחות טובות. במצב הנוכחי, הריבית שמפורסמת על ידי הבנק אינה משקפת את הריביות שהבנק מעניק בפועל על פיקדונות.

כהן אוסרת אפוא על אפליה של לקוחות, מחייבת לאפשר גם למי שאינו מנהל חשבון עו"ש לפתוח פיקדון בבנק, ודורשת שקיפות מלאה בין הפרסום לבין המצב בפועל במטרה להקל על השוואת מחירים ולהפחית את חסמי המעבר.

"המהלך צפוי לסייע משמעותית בקידום תחרות מול משקי הבית", כך מעריך הממונה על התחרות לשעבר, פרופ' דיוויד גילה. לדבריו, "אם לקוחות קטנים יוכלו ליהנות מאותה הריבית על הפיקדונות שנהנים ממנה לקוחות עסקיים גדולים מאוד, יש כאן בשורה מאוד משמעותית, משום שהבנק לא יוכל, כפי שעשה בעבר, להפלות בצורה בוטה לרעה את הלקוחות הקטנים, למרות שהעלויות שלו בטיפול בפיקדונות דומות בין הלקוחות הקטנים והגדולים. זה יכול לעזור לפתור את כשל השוק שהיינו עדים לו בשוק הפיקדונות".

עוד מחייבת כהן את הבנקים לפנות ללקוח באופן יזום לפני חידוש או פירעון של פיקדון ולהציג לו הצעות מחיר לפיקדונות ולקרנות כספיות שאותם יוכל לרכוש בהליך פשוט ונוח. ברשות זיהו, כי כאשר הפיקדון צפוי להשתחרר, לבנק יש אינטרס להשאיר את הכספים אצלו ולכן הם נמנעים מלעדכן את הלקוחות לגבי האפשרות לחידוש ולגבי אלטרנטיביות להשקעה.

הגבלה נוספת נוגעת למרכזי כספים, המהווים בעצמם תחרות לבנקים הגדולים. מדובר בגופים פיננסיים המרכזים אצלם כספי לקוחות ומפקידים אותם בפיקדונות כדי לקבל ריבית. כהן חוששת כי הבנקים מציעים למרכזים הללו תנאים רעים יותר כדי לפגוע בתחרות, ועל כן היא אוסרת על הבנקים הגדולים לסרב להתקשר איתם ולהפלות אותם.

כהן אף מתייחסת לניוד פיקדונות וקרנות כספיות בין בנקים - או מבנק לגוף פיננסי אחר. היא מחייבת את הבנק המקורי ואת הבנק שאליו מעביר הלקוח את הפיקדון לעשות את כל הפעולות הנדרשות כדי לאפשר ללקוח לנייד את הפיקדון. ההעברה תצטרך להיעשות באופן מקוון ובחינם, ואסור יהיה להקשות על הבנק שאליו מבקש הלקוח לעבור לבצע בעצמו את הניוד.

הממונה על התחרות, עו''ד מיכל כהן / צילום: אביגיל פפרינו-באר

ברשות התחרות הסבירו, כי נכון לסוף שנת 2024, חמש הקבוצות הבנקאיות הגדולות שולטות יחד בכ־98% מנכסי המערכת הבנקאית, כאשר שתי הקבוצות הגדולות, לאומי והפועלים, מחזיקות יחד בכ־48% מהנכסים. לאורך השנים הצטמצם באופן משמעותי מספר הבנקים הפעילים בישראל. מתוך 12 בנקים מסחריים עצמאיים שפעלו לפני כ־20 שנה בנוסף לחמש הקבוצות הבנקאיות הגדולות, נותר כיום בנק עצמאי אחד בלבד, ורק בשנים האחרונות החל לפעול בנק חדש (וואן זירו).

כמה הפסיד הציבור

הבדיקה של רשות התחרות נולדה על רקע העלאת הריבית מצד בנק ישראל בשנת 2022. בתגובה על המהלך, הבנקים החלו להעלות את הריבית על הפיקדונות ונוצר פער חד בין הרווחים שהפיקו מפיקדונות של משקי בית לאלה של עסקים. באותה תקופה נרשמה גם עלייה ניכרת ברווחי הבנקים.

חישוב שערכה הרשות מצא, כי במצב שבו מרווח הפיקדונות של משקי הבית היה משתנה באופן זהה לזה של העסקים הגדולים, הרווח של הבנקים ממשקי הבית היה מצטמצם, כאמור, בכ־20 מיליארד שקל בשנים 2022 ל־2024 - סכום שהיה יכול לעבור למשקי הבית במקום לבנקים.

ברשות הזכירו, כי הכרזה על קבוצת ריכוז נעשתה בפעם האחרונה בתחום הנמלים בשנת 2013 בה נקבע שנמל חיפה ונמל אשדוד הם קבוצת ריכוז במתן שירותי פריקה וטעינה של מכולות מקומיות בקווי הובלה ימיים סדירים. עוד נאסר אז על הנמלים להפעיל את נמל המפרץ ונמל הדרום. ההליך ההוא הסתיים בהסכמה עם הנמלים.

"צעד קיצוני ולא מידתי"

כאמור בשוק ההון נותרו אדישים להחלטה ומדד הבנקים נסחר בעליות במהלך יום רביעי. עם זאת מתחילת השנה בזמן שמדד ת"א-35 טס ב-26%, מדד הבנקים עלה בפחות מ-10%, כאשר בין הסיבות לכך היו מס רווחי יתר שהסכימו הבנקים לשלם לקופת המדינה כפשרה מול משרד האוצר. וכן בעיקר, הצפי להפחתות הריבית על ידי הנגיד. גורמים עימם שוחחנו בשוק מעריכים שלא תהיה השפעה דרמטית על רווחי הבנקים, אבל מודים שמדובר במהלך שלילי עבורם. מי שיצא בנחרצות נגד המהלך הוא הרגולטור הישיר של הבנקים - בנק ישראל.

מהבנק המרכזי נמסר כי "בנסיבות העניין, ההכרזה על הבנקים כקבוצת ריכוז היא צעד קיצוני ולא מידתי שעלול מחד להרתיע משקיעים מלפעול בישראל ומאידך אינו צפוי להוביל באופן כלשהו להגברת הרווחה של לקוחות הבנקים", אמרו בבנק ישראל. "זאת, בפרט בשל העובדה כי מרבית ההוראות הנלוות להכרזה כבר יושמו בפועל על ידי הפיקוח על הבנקים בבנק ישראל".

בבנק ישראל הזכירו לעניין הפיקדונות בבנקים, כי חלה כבר כיום חובת פרסום מרוכז והשוואתי של פיקדונות נפוצים בבנקים, לרבות מנגנוני חיפוש והשוואה. כמו כן ציינו כי חלה "חובת הצגת מידע ביחס לקרנות כספיות", צעד שהוסדר להגברת התחרות. עוד הוסיפו שם כי האפשרות לפתיחה ולניהול פיקדון ללא חשבון עובר ושב, וכן הקלות בניוד כספים בין בנקים, הוסדרו גם הן בעבר. "ההכרזה וההוראות הנלוות לה נותרות במידה רבה מהלך הצהרתי בלבד, אשר פוגע בוודאות הרגולטורית במשק הישראלי ולכן עלול להרתיע משקיעים מלפעול בישראל, מבלי לייצר תועלת תחרותית כלשהי", סיכמו בבנק המרכזי.

"יחסי ציבור ולא מעבר"

ואכן, גם בשוק מסכימים כי ההשפעה על הבנקים אמנם שלילית, אך לא דרמטית. אלון גלזר, אנליסט הבנקים וסמנכ"ל לידר שוקי הון אומר בשיחה עם גלובס: "ברור שזה לא טוב. משום שלא טוב שמטילים הגבלות ולא טוב שאתה מוגדר 'לא תחרותי'. אם אני צריך לנחש האם זה אמור לעשות דרמה גדולה ברווחיות העתידית של הבנקים? כנראה שלא. הדבר הכי רע, הוא שאנחנו לא יודעים איך זה ישפיע. ובנוסף שהבנקים מקבלים פתאום עוד רגולטור. עד היום היו בעיקר תחת פיקוח בנק ישראל, פתאום יש עוד רגולטור על הראש. בינתיים עם זאת, קשה לראות בטווח הקצר השלכות על הרווחיות שלהם. מן הסתם זה עלול בעתיד".

במערכת הבנקאית הגיבו בזעם רב להחלטת הממונה. גורם במערכת הבנקאית אמר לגלובס: "זה מהלך שלא נעשה אף פעם בשום שוק. צריכים להתרחש מקרים קיצוניים במיוחד בכדי לנקוט בצעד כזה. והאבסורד הוא שזהו צעד חסר ערך, צעד של יחסי ציבור ולא מעבר לזה". אותו גורם מעריך כי הבנקים ייקחו את הנושא לבית המשפט. "בתכלס זה יותר סוג של ניסיון כניסה של רגולטורית לתחום הבנקים".

עוד כתבות

משרד האוצר בירושלים / צילום: Shutterstock

הסינים משבשים את המעבר של רכבי הממשלה למודל ליסינג

לגלובס נודע כי הוחלט לאחרונה על דחיית התוכנית של מינהל הרכב הממשלתי באוצר למעבר צי הרכב הממשלתי לליסינג ● ההערכה בענף היא כי ההקפאה קשורה לניסיון לצמצם כלי רכב מתוצרת סין בצי על רקע לחץ אמריקאי ● משרד האוצר: "הנושא נמצא בבחינה ● השבוע בענף הרכב

NoTraffic / צילום: הדר גולן

הסטארט-אפ שמוכיח: אפשר להיות מבטיח בגיל 10

NoTraffic התחילה מהמתנה שרמזור בישראל יתחלף, והפכה לרשת הרמזורים החכמים הגדולה בארה"ב ● היא רצה קדימה עם קצב הכנסות שנתי של 30-50 מיליון דולר והמלצה חמה ממנכ"ל אנבידיה ● מקום 7 ברשימת הסטארט-אפים המבטיחים של גלובס

רומן צ'רנין מייסד נביוס / צילום: רמי זרנגר

תור הזהב של נביוס: גייסה מיליארדים מאנבידיה וקפצה ב-240% מתחילת השנה

ספקית חוות השרתים לענקיות בינה מלאכותית, שנוסדה בהולנד ע"י הישראלים ארקדי וולוז' ורומן צ'רנין, גייסה מיליארדים מאנבידיה מאז הקמתה ● החברה, שהיא גלגול של חטיבת הענן של יאנדקס הרוסית, מסתמנת כעת כמניית הניאו קלאוד המובילה

מפעל ''פולקסווגן'' באוסנבריק / צילום: Reuters, IMAGO/Swaantje Hehmann

רעידת אדמה בפולקסווגן: פיטורי כ-100 אלף עובדים וסגירת מפעלים

לפי דיווחים בגרמניה, ענקית הרכב בוחנת תוכנית התייעלות מקיפה שתכלול גם סגירת מפעלים בגרמניה, צמצום השקעות ופיצול מותג הליבה ● המהלך נועד להתמודד עם התחרות מסין, המעבר לרכב חשמלי והלחצים על הרווחיות

פלטפורמת ChatGPT. בעיגול: סם אלטמן / צילום: שאטרסטוק, AP-Kevin Wolf

סם אלטמן מכניס את הפרסום לתוך ChatGPT. איך זה עובד? הצצה מקרוב

בחודשים האחרונים מתנהל פיילוט סגור לשילוב מודעות בתוך ChatGPT, ובין הסוכנויות שמשתתפות בו נמנית גם דנטסו ישראל ● נכון לעכשיו ניתן לפרסם רק במדינות דוברות אנגלית, באמצעות באנרים פשוטים יחסית בתחתית השיחה, אבל קפיצת המדרגה הבאה נמצאת מעבר לפינה

צילום: ap, Adrian Naranjo

שתי רעידות אדמה חזקות פגעו בוונצואלה: הערכה - אלפי הרוגים

שתי רעידות אדמה חזקות בעוצמה של 7.5 ו-7.2 פגעו בוונצואלה בהפרש של 40 שניות • מבנים קרסו בבירה קראקס, ותושבים פונו מבתיהם בשל נזק כבד • נמל התעופה נסגר • הנשיאה הזמנית דלסי רודריגז הכריזה על מצב חירום במדינה • טראמפ: "ארה"ב מוכנה לסייע"

צוואה / צילום: Shutterstock

ניסו להסתיר את הירושה מנושים שתבעו מיליונים - ונותרו בידיים ריקות

אח ואחות שנתבעו ע"י בנק בחו"ל ניסו למנוע מנושיהם לשים יד על ירושת אמם, ודאגו שהכלה תירש את העיזבון במקומם ● אלא שהזוג הסתכסך, והכלה סירבה להעביר להם את הכסף בו זכתה מן ההפקר ● בית המשפט דחה את טענותיהם וחייב אותם בהוצאות של כ-600 אלף שקל

התקנת גג סולארי ביתי / צילום: Shutterstock

בעלי גגות סולאריים? דרישת התשלום של חברת החשמל נחתכה דרמטית

בעקבות חשיפת גלובס כי חברת החשמל מתכננת לגבות אלפי שקלים בדיעבד מבעלי גגות סולאריים, רשות החשמל הודיעה כי הגבייה תהיה על תקופה של עד חצי שנה ● חברת החשמל תספוג עלות של 22 מיליון שקל, והשאר יושת על הציבור

גבי ויסמן, נשיא ומנכ''ל נובה / צילום: גלעד קוולרציק

"דרישות הלקוחות על גבול המדע בדיוני": מנכ"ל חברת השבבים הלוהטת מדבר לראשונה

כשלוש שנים לאחר שנכנס לתפקיד מנכ"ל נובה, מספר גבי ויסמן על הרנסאנס שחווה תעשיית השבבים שבה פועלת החברה, ועל הפיכתה לתשתית קריטית: "שליטה על המשאב הזה חיונית לעתידן של מדינות רבות" ● וגם על נסיקת המניה במאות אחוזים, האתגרים של עמידה בחזית הטכנולוגיה ודרישות הלקוחות "שהן על גבול המדע הבדיוני"

צילום: Shutterstock

אלפי משקיעים שרצו לעשות סיבוב נתקעו עם הדירות ונאלצים לקחת משכנתאות ענק

נתון שהסתתר בדוח בנק ישראל מצביע על זינוק במשכנתא הממוצעת של משקיעים לשיא כל הזמנים ● אלא שהסיפור רחב יותר: משקיעים שקיוו לעשות סיבוב מהיר במבצעי 20/80, מצאו עצמם עם משכנתא מכבידה וכנראה עם נכס שלא רצו להחזיק

איור: Shutterstock

להזמין אותה מנה או לנסות אחת חדשה? חוקרים הוכיחו משוואה שנכתבה על מפית מסעדה

הפיזיקאי הנודע ריצ'רד פיינמן הפך התלבטות קטנה בארוחת ערב לשאלה גדולה על קבלת החלטות: מתי להמשיך לחפש אפשרות טובה יותר, ומתי להסתפק במה שכבר עובד ● הפתרון שלו, ששורבט לפני כחמישים שנה, התגלה כאופטימלי, אבל חוקרים מתחומי הכלכלה ההתנהגותית מזכירים שבני אדם מסובכים יותר ממשוואה

נוחי דנקנר / צילום: תמר מצפי

נוחי דנקנר "הרים ידיים". נכס אחד בירושלים יקבע את עתידו

נוחי דנקנר לא עמד בהסדר האחרון מול הבנקים ונסוג מהתנגדותו להכרזתו כפושט רגל ● עד כה הוא השיב כ־110 מיליון שקל, וכעת העיניים נשואות למכירת "בית השנהב" בירושלים

נסיונות הדחה הדדיים. אבי ונד ג'ונסון / אילוסטרציה: Reuters, Sipa USA, Brian Snyder

המאבק בין אב לבתו שטלטל אימפריית השקעות של 18 טריליון דולר

עוד לפני רצף ההצלחות שלה בפידליטי, אבי ג'ונסון נאלצה להדוף את הספקות מצד יריביה ומצד אביה

שדרות / צילום: Shutterstock

כ־10 שקלים למ"ר: מגרש למסחר ותעסוקה בשדרות שווק במחיר חריג

מגרש בשדרות נמכר ב־55 אלף שקל בלבד במסגרת מכרז ללא מגבלת מחיר מינימום ● בית החולים הדסה עין כרם מקדם הרחבה שתכלול מנחת מסוקים חדש ותוספת של 770 מיטות ● כפר סבא מובילה בביקושים ל"דירה בהנחה" ● ומון אקטיב תשכור 11 קומות במגדל ביונד בגבעתיים ● חדשות השבוע בנדל"ן 

צביקה הדר / צילום: רונן אקרמן

הערוץ החדש של רם לנדס מודיע על גיוס שני טאלנטים, ויש תאריך עלייה לאוויר

ערוץ 16 הודיע על הצטרפותם של צביקה הדר ומאור זגורי, שיהיו אמונים על פיתוח תכנים בתחום הבידור והפקות המקור ואף יגישו תוכניות בערוץ החדש ● עוד פורסם בימים האחרונים כי יעקב אילון יגיש את מהדורת החדשות המרכזית בערוץ ● תקופת ההשקה של הערוץ תיפתח רשמית ביום ראשון הקרוב

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מיליוני ישראלים ינשמו לרווחה: כ-20 מטוסים אמריקאיים יפונו מנתב"ג

לאחר שבועות של חשש ממחסור במקומות חניה למטוסים וביטולי טיסות, כ-20 מטוסים של חיל האוויר האמריקאי יעזבו את נתב”ג בימים הקרובים ● בהמשך מתוכנן פינוי נוסף לקראת עומסי אוגוסט

צילומים: Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בין פחד גבהים לרווח מדהים: השבוע הסוער של מניות השבבים, והצפי להמשך

לאחר שזינקו לשיאים חדשים בתחילת השבוע, מניות השבבים איבדו גובה, על רקע חששות המשקיעים מהשפעות מאקרו ורמות המחירים הגבוהות ● ואז הגיעו הדוחות המצוינים של מיקרון והפכו את התמונה ● וגם: התחזיות האופטימיות של האנליסטים לסקטור השבבים

יוטב קוסטיקה / צילום: דוברות מור קרנות נאמנות

מנהל ההשקעות שעשה את המעבר המדובר של השנה: "בשוק עולה מחפשים סיפורים, בשוק יורד חוזרים למכפילים"

בגיל 42 בלבד, עם רזומה של 13 שנה בתפקידים בכירים בבית ההשקעות מור, יוטב קוסטיקה עשה השנה את המעבר המדובר ביותר בתעשייה ● הוא הקים פמילי אופיס שמנהל את כספי אקזיט המיליארדים של ארבעת מייסדי Wiz, שאחד מהם הוא אחיו הגדול ● בראיון לפודקאסט "כוחות השוק" של גלובס, הוא מנתח את התפוגגות האופטימיות בבורסה ומסביר מה מניע את המשקיעים הצעירים

קרן קוזלוב / צילום: רוני כנעני

הצעירה שעד גיל 35 תגיע למיליון שקל משוק ההון

קרן קוזלוב עובדת כבר מגיל 17, אבל רק בגיל 25 בעקבות תאונה הגיעה להכרה שהפקדה לפנסיה וגמל זה לא מספיק, והיא "חייבת להתחיל להשקיע, ועכשיו" ● מרשה לעצמה ליטול סיכונים "של צעירים" אבל לא למשוך כספים מהתיק ● המשקיעים החדשים, מדור חדש 

מתוך הקמפיין של הפועלים / צילום: צילום מסך

שני הבנקים הגדולים כבשו את הצמרת. מי הפרסומת הכי זכורה, ומי הכי אהובה?

מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק לאומי, והאהובה ביותר - זה השבוע השלישי - לבנק הפועלים ● ישראכרט ואל על, שמשתפות פעולה במועדון נוסע המתמיד, מתחרות כעת ראש בראש