גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  גלובלי ושוקי עולם

במאות מיליוני דולרים: המערכת הישראלית שיקבל כמעט כל חייל אמריקאי

חוזה החלל באסיה של חברת החיישנים הישראלית ● אוקראינה שוקלת לאפשר יצוא ביטחוני במהלך המלחמה ● השקעת הענק של ממשל טראמפ במו"פ ביטחוני ● תצוגת הטכנולוגיה הביטחונית בטקסס בה ישתתפו 14 חברות דיפנס־טק ישראליות ● אלביט תפתח אמצעי ראיית לילה מתקדם לצבא ארה"ב ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מערכת ראיית הלילה במשקפת בינוד (BiNOD) / צילום: מוך ערוץ היוטיוב של אלביט ארה''ב
מערכת ראיית הלילה במשקפת בינוד (BiNOD) / צילום: מוך ערוץ היוטיוב של אלביט ארה''ב

בזמן שהיא מהווה חלק אינטגרלי מהיכולות הטכנולוגיות הביטחוניות הישראליות, אלביט מערכות זוכה בהסכם גדול גם בארה"ב. מי שמביטה על השוק הבינלאומי ומבינה כי היא מפספסת הכנסות רבות היא אוקראינה, ששוקלת לאפשר לחברות המקומיות לייצא. על כל זאת ועוד בפינת התעשיות הביטחוניות השבועית של גלובס.

משבר הנפט הגיע לאיראן: הופסק יצוא מכליות מהאי ח'ארג
החברות הביטחוניות מרוויחות יותר מאי פעם. אז למה המניות שלהן צונחות?

אלביט תפתח אמצעי ראיית לילה מתקדם לצבא ארה"ב

אלביט אמריקה, החברה הבת של אלביט מערכות בארה"ב, זכתה בחוזה מצבא ארה"ב לפיתוח ובחינה של מערכת ראיית הלילה במשקפת בינוד (BiNOD). החוזה גם כולל מתווה להזמנות ייצור עתידיות, בהיקף של כ־450.6 מיליון דולר. המערכת נועדה לשמש כאמצעי ראיית לילה (אמר"ל) העתידי של צבא ארה"ב, שישפר את יכולות ההישרדות במרחבים עם תאורה נמוכה.


המטרה במשקפת בינוד היא החלפה של AN/PVS-14, האמר"ל שבו משתמשים החיילים האמריקאים לאורך שנים רבות. בינוד נועד להיות מותקן על קסדה, והוא אמצעי קל־משקל ובעל שרידות גבוהה. האופטיקה שלו משפרת את חדות הראייה של הלוחם, כדי שהוא יכול לפגוע באויב במהירות וביעילות. בדומה לכלים רבים בשדה הקרב, את בינוד ניתן להתקין על מוצרים צבאיים קיימים, ואין צורך בהכרח ליצור קסדות או מוצרים חדשים עבורו.

בינוד הוא דוגמה אחת מבין רבות לאופן שבו צבא ארה"ב שואף לשדרג את האמצעים הטכנולוגיים של לוחמיו, בניסיון שיהיו מוכנים גם לאתגרי העתיד. לחימה בלילה היא חלק אינטגרלי מעולם החי"ר, ועל כן מפנים לו תשומת לב מיוחד. באלביט הצהירו כי על אף שבינוד היא מערכת חדשה, מחירה יהיה "נוח".

14 חברות ייצאו להציג בטקסס

קבוצת "כוורת" שמחזיקה בקרן ההון־סיכון "כוורת ונצ'רס", השיקה אקסלרטור בטקסס, בהשתתפות חברות דיפנס־טק ישראליות, במטרה להאיץ את חדירתן לשוק האמריקאי. האקסלרטור נבנה כחלק משיתוף־פעולה אסטרטגי בין כוורת לבין חברת Q-Branch, שמתמחה בליווי חברות טכנולוגיה ביטחונית בזירה האמריקאית, ויפעל מטקסס.


בין החברות הישראליות שמשתתפות: Skypulse, BlackRover, CopterPix , Eagle Xו-SkySapience, לצד חברות בינלאומיות נוספות הפועלות בתחומי הרחפנים, מערכות אוטונומיות, הגנת גבולות, AI ביטחוני, וניווט ותקשורת מתקדמת. בשבוע הבא יתקיים בטקסס אירוע, עם 14 חברות דיפנס־טק ישראליות שנוטלות חלק באקסלרטור.

לדברי גורמים המעורבים בתוכנית, ההחלטה להקים את האקסלרטור דווקא בטקסס נובעת מהפיכתה למוקד צומח עבור תעשיות ביטחוניות, ייצור מתקדם וחדשנות בארה"ב, לצד נגישות גבוהה לתעשייה הביטחונית, גופי רכש ושרשראות אספקה. זאת, כחלק מהיעד המשמעותי של האקסלרטור, והוא חדירה לשוק האמריקאי.

חוזה החלל באסיה של חברת החיישנים הישראלית

חברת SCD הישראלית, מהמובילות בעולם בתחום חיישני האינפרא־אדום, זכתה בחוזה של מיליוני דולרים עם סוכנות חלל ממשלתית מובילה באסיה. במסגרת החוזה תספק החברה הישראלית חיישנים מתקדמים ללווייני תצפית מהדור הבא. החיישנים שיפותחו וייוצרו בארץ יאפשרו צילום מדויק של כדור הארץ גם בתנאי תאורה ומזג אוויר מורכבים. הם ישמשו לניטור סביבתי, חקלאות חכמה והתמודדות עם אסונות טבע.


החוזה כולל אספקת חיישני אינפרה־אדום מתקדמים המאפשרים "ראייה" מבעד לעננים, עשן, אובך וחושך כמעט מלא - יכולת קריטית עבור לוויינים הפועלים 24/7 במסלול סביב כדור הארץ. הטכנולוגיה של SCD תשתלב במערכות צילום ברזולוציה גבוהה שיותקנו על לוויינים המתוכננים לשיגור בשנים הקרובות, ותאפשר צילום רציף ואמין גם בתנאי חלל קיצוניים של קרינה, ואקום ושינויי טמפרטורה חדים.

חיישני האינפרה-אדום של SCD משמשים בין היתר ליישומים כגון בקרת גבולות, ניטור תנועת כלי שיט, זיהוי שריפות בטבע, ניטור פליטות מזהמים, תמיכה בחקלאות וניהול משאבי מים - לצד שימושים ביטחוניים. שילובם של החיישנים בלווייני תצפית מתקדמים צפוי להרחיב את יכולתן של מדינות וגופים אזרחיים לקבל תמונת מצב עדכנית ואיכותית של המתרחש על פני כדור הארץ, ולסייע בהתמודדות עם אתגרים אקלימיים, כלכליים וביטחוניים.

אוקראינה שוקלת לאפשר יצוא ביטחוני במהלך המלחמה

נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי הודיע כי הוא עובד עם שר ההגנה מיכאילו פדורוב להסרת האיסור על יצוא ביטחוני מהמדינה בשל צרכי ההתמודדות עם הפלישה הרוסית, בגין הביקושים שהביעו צבאות זרים למערכות בלתי מאוישות אוקראיניות, מערכות הגנה מפני רחפנים, ואמצעים נוספים. בכירים אוקראינים ציינו כי ההערכה היא שיתאפשר לחברות מקומיות לסגור חוזים עוד השנה.


לפי שעה, החברות המקומיות עדיין כפופות לחוק המקומי שמקרקע את תוצרתן עבור מערכת הביטחון האוקראינית. חבר הפרלמנט המקומי ודים איבצ'נקו אמר לאתר דיפנס ניוז כי בקייב ישנה הסכמה פוליטית רחבה לגבי הצורך ליצוא ביטחון. "מילוי צרכי כוחות הביטחון נמצא בעדיפות עליונה בקרב כלל הצדדים. רק לאחר מכן, ניתן לשקול מכירת עודפים לצורך השקעות", אמר איבצ'נקו.

המלחמה הממושכת מאז פברואר 2022 מול רוסיה הביאה את האוקראינים להפוך למוקד ידע בינלאומי בכל הנוגע ללוחמת אמצעים בלתי מאוישים. אלו כוללים כטב"מים, כשב"מים (כלי שיט בלתי מאוישים) וכצב"מים (כלים צוללים בלתי מאוישים). מעבר לכך, לקייב נוצר ניסיון רב בהגנה אווירית מול כטב"מים, שמהווה התמודדות ייחודית.

השקעת הענק של ממשל טראמפ במו"פ ביטחוני

בקשת התקציב של צבא ארה"ב בסך 253 מיליארד דולר כוללת היבטים מסקרנים רבים כשאחד הבולטים שבהם היא הגדלה משמעותית של 12.9% לתקציב המחקר והפיתוח (מו"פ). בכירים ביטחוניים אמריקאים טענו כי תוספת של 2.1 מיליארד דולר למו"פ נדרשת במטרה "לשמור על היתרון הטכנולוגי". במהלך שימוע בקונגרס, חברת בית הנבחרים בטי מק'קולום מתחה ביקורת כי בעוד תקציב המו"פ עולה, תקצוב הביקורות פוחת.


בקשת התקציב שהוצגה בקונגרס, כוללת עלייה של תקציב המו"פ מ־16.6 מיליארד דולר השנה ל־18.7 מיליארד דולר בשנה הבאה. מתוך זאת, 2.9 מיליארד דולר יוקצו לטובת קרן מדע וטכנולוגיה כללית, שלפי בכירים אמריקאיים תוקדש לפיתוח מערכות ופלטפורמות מהדור הבא, שיתמכו בצבא של 2040 והלאה. תחומי המו"פ המיועדים כוללים חימושים משוטטים (כטב"מים מתאבדים), כלי נשק מתדמים, ומערכות ראיית לילה.

מיזמים שונים בתוך תקציב המו"פ המיועד האמריקאי זוכים להשקעות ניכרות. אחד מהם הוא נושא מערכת ההגנה האווירית THAAD, שזוכה ל־1.1 מיליארד דולר שנועדים להעברת ניהולו מסוכנות ההגנה מפני טילים לצבא ארה"ב. סכום גבוה יותר, 2.1 מיליארד דולר, מיועד עבור כלי הטיס המתקדם בל V-280 שמפותח בימים אלה, וצפוי להיות בחזית היכולות האוויריות האמריקאיות.

עוד כתבות

קניון הזהב / הדמיה: ולדי קובליוב

משפחת גינדי מוכרת את חלקה בקניון הזהב למגדל ב-840 מיליון שקל

חברת הביטוח מגדל רוכשת את חלקה של משפחת גינדי (25%) בקניון הזהב בראשל"צ, בעסקה שמוערכת בכ-840 מיליון שקל ● לפני כשנה פורסם כי מגדל חתמה על הסכם למכירת 51% מהקניון לידי קבוצת מליסרון תמורת 818 מיליון שקל

טנק ישראלי סמוך לגבול לבנון, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

צה"ל על אסון טנק המג"ד: מהתחקיר הראשוני עולה כי הטנק נפגע מרחפן נפץ, האירוע עדיין מתוחקר

צה"ל ושב"כ חיסלו במרכז הרצועה מפקד בחמאס ושני מחבלים נוספים ● ארה"ב תקפה שוב מטרות איראניות במצר הורמוז ● משרד החוץ של איראן: לארה"ב אין כל ערך או אמינות להתחייבויותיה ● איראן תקפה בבחריין ובכווית; טראמפ: "ייתכן שיגיע הרגע שבו איראן תחדל מלהתקיים" ● עדכונים שוטפים

רועי ברגיל / צילום: התעשייה האווירית

ולוריקס רוכשת חברת לוחמה אלקטרונית לפי שווי של 75 מיליון דולר

חברת ולוריקס שנכנסה בשנה האחרונה לתחום הביטחוני תרכוש את השליטה בחברה המפתחת מערכות לשיבוש רחפנים ● החברה הנרכשת סיימה את 2025 עם הכנסות של כ-27 מיליון שקל ו-EBITDA של 6.8 מיליון שקל

המגזר הציבורי / צילום: Shutterstock

הסקר שמראה: הציבור רוצה פקידים עצמאיים, אבל חושש שהם כבר עובדים אצל הפוליטיקאים

מה באמת חושבים הישראלים על פקידי הממשל? מחקר חדש של המכון הישראלי לדמוקרטיה ממפה את הפער בין הציפיות למציאות: הרוב רואים בשירות ציבורי מקצועי נכס קריטי, ומעדיפים שקיפות על פני ציות לדרג המדיני ● אלא שבפועל, רק רבע מהמשיבים סבורים שהוא נקי משיקולים פוליטיים ● החוקרים מזהירים: "אם הפוליטיזציה תימשך, נאבד את היכולת לקיים פה מדינה מתפקדת"

השקל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

מה עומד מאחורי המהפך בשקל ועד מתי הוא יימשך

אחרי ששבר שיאים, בחודש החולף השקל מציג ביצועים חלשים במיוחד אל מול הדולר ● רק המטבעות של רוסיה ונורבגיה רשמו תוצאות חלשות יותר, בשל ירידת מחירי הנפט ● מאיראן ועד המוסדיים: הסיבות לשינוי המגמה והתחזית להמשך

ג'קי כהן / צילום: שלומי פרי

אחרי הפרישה מפנינסולה: הצעד הבא של ג'קי כהן

שבוע אחרי שהודיע על פרישה מניהול חברת האשראי החוץ בנקאי, מונה ג'קי כהן לשותף ומנכ"ל בקבוצת הנדל"ן והמלונאות ברקליס, שבבעלות היזם מוטי גרין ● הקבוצה פועלת בימים אלו לגייס חוב בת"א לפרויקט הדגל בים המלח

קמפיין ''הסל של ישראל'' בכיכובו של אלי יצפאן / צילום: צילום מסך מיוטיוב

ברקת טען ש"הסל של ישראל" הוריד מחירים בשוק. הנתונים מראים אחרת

נתונים שהגיעו לידי גלובס מסטורנקסט ו-CHP, לצד מחקר חדש של אוניברסיטת ת"א, מצביעים על כך שהמתחרים של קרפור לא הוזילו את מוצרי הסל, בחלק מהקטגוריות אף נרשמה ירידה במכר, ובמוצרים שאינם בסל נרשמה בקרפור העלאת מחירים ● במשרד הכלכלה דוחים את הדברים

אילוסטרציה: UNSPLASH

איך לתכנן פרישה שבאמת תתאים לחיים שלכם

הסכום שיעמוד לרשותכם בפרישה תלוי פחות בשוק המניות ויותר בכם

אלון יריב / צילום: יונתן בלום

בהשקעה של 10 מיליארד דולר: ענקית הענן שמרחיבה פעילות בישראל

קרוסו האמריקאית מרחיבה משמעותית את פעילותה בישראל עם שכירת שטחי חוות שרתים נוספים בקבוצת ענן ובמגה די סי של צחי נחמיאס ● החברה צפויה להחזיק בתוך שנתיים בכ-150 מגוואט של תשתיות מחשוב, ולהביא לישראל עשרות אלפי מעבדי AI מתקדמים של אנבידיה

נתן צבי, קרן מנור אוורגרין / צילום: אייל אפרתי

חברת הסיעוד המשפחתית שעשתה אקזיט של 180 מיליון שקל

בשבוע שעבר רכשה קרן מנור אוורגרין 50% מחברת הסיעוד המשפחתית נתן, בהשקעה של 200 מיליון שקל, והצטרפה לשורה של גופים פיננסיים שהשקיעו בתחום המתנהל הרחק מאור הזרקורים ● ומה בכל זאת מעיב על פעילותן של החברות בתחום, שמגלגל סכומי עתק

בית המשפט המחוזי בתל אביב / צילום: Shutterstock, Vered Barequet

אחרי שנה וחצי: כ-70 שופטים ורשמים מונו לבתי משפט השלום

אחרי שנה וחצי ששר המשפטים לוין לא מינה שופטים, הוועדה לבחירת שופטים מינתה עשרות שופטים וקידמה נשיאי שלום למחוזי ● בין הנשיאים גם מנחם מזרחי, נשיא בתי משפט השלום במחוז מרכז, שביקר את פרשת קאטרגייט נגד מקורבי נתניהו ● לוין החליט למנות 15 שופטים למינוי בפועל, שמשמעותו מינוי זמני לחיפה, לבאר שבע, לירושלים ולצפון ● לבתי משפט השלום מרכז ות"א לא מונו שופטים כלל

מגרש רכבי ליסינג / צילום: Shutterstock

3 קצינים מנהלים אלפי מכוניות: למה המדינה לא עוברת לליסינג?

למרות המלצות מבקר המדינה למעבר לליסינג של צי הרכב הממשלתי הענק, המדינה ממשיכה בשיטה יקרה ולא יעילה של רכישה ישירה ותפעול לכלי הרכב שלה ● כיום נראה שהזמן הבשיל לשינוי, אבל בדרך עדיין נמצא "מוקש" של מניעת הצטיידות ברכב סיני

אילת / צילום: Shutterstock

אושרה תוכנית לפיתוח אילת ב־360 מיליון שקל. מה היא כוללת?

התוכנית כוללת תקציבים להיערכות לחירום, למערך התחבורה ולפיתוח נמל התעופה רמון, לחיזוק התיירות ולהשקעה בהשכלה ● כ־82.5 מיליון שקל מתוך הסכום מיועדים למערכת הבריאות בעיר ויוקצו בעיקר לטובת משיכה ושימור של כוח־אדם מקצועי בתחום

צוותי החילוץ בוונצואלה לאחר רעידת האדמה / צילום: Reuters

"רעידת אדמה היא תרחיש הרבה יותר מאתגר ממה שראינו במלחמה עם איראן"

המהנדס נועם רביב טוען כי לפי הסטטיסטיקה רעידת אדמה היא אירוע שיקרה, ויש בישראל מאות אלפי מבנים שאינם עומדים בתקן ● יחד עם זאת, הוא סבור כי יש לקדם במהירות התחדשות עירונית בפריפריה, שבה מיזמים אינם כדאיים מבחינה כלכלית, ובעיקר באזור השבר הסורי אפריקאי המועד לסכנה

שלומי בן-חיים, אינה ברוורמן, דניאל רמות / צילום: ג'ייפרוג, יונתן בלום, יח''צ

הישראלית שזינקה ב-31% מהשפל, וזו שקיבלה מילה טובה מאנבידיה

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● 11 אנליסטים שומרים על המלצות חיוביות לויה ● ג'יי פרוג עוקפת את מחיר היעד של השוק ● וחברת האנרגיה הירוקה אקו ווייב מנצלת את הבאזז סביב הבלוג של אנבידיה ומנפיקה מניות בפרמיה

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: נעם ריבקין-פנטון, ''הארץ''

משפט נתניהו: השופטים חזרו על המלצתם לסגת מסעיף השוחד

רה"מ בנימין נתניהו הודיע כי הוא מתנגד להאצת משפטו וטען: "עו"ד עמית חדד איים להתפטר" ● עו"ד חדד: "המשפט היחיד שהתנהל חמישה ימים בשבוע היה משפט אייכמן"

ניר ברקת, דורון כהן, מיכל כהן / צילום: מארק ישראל סלם - ''ג'רוזלם פוסט'', כדיה לוי, אבי אוחיון - לע''מ

השבוע בבג"ץ: האם תיסלל הדרך להדחת הממונה על התחרות?

דיון דרמטי בהרכב מורחב של חמישה שופטים יתקיים השבוע ויכריע במאבק הממושך של שר הכלכלה ניר ברקת להעברת הממונה על התחרות מיכל כהן מתפקידה ● בלב ההכרעה: האם נציב שירות המדינה חייב לכנס את הוועדה שמניעה תהליך הדחה לדרישת השר?

ניתוח חברה: ברן / צילום: איל יצהר

פי 3 על הכסף לבעלים החדש: מאחורי המהפך של ברן

קבוצת ברן לא מסתפקת בלהיות גוף מוביל בישראל בתכנון וניהול פרויקטים, ושמה את עיקר יהבה על חוזים באירופה ובאפריקה ● לצד יישום מודל מימון שמקטין לה חשיפה למינוף, ומאפשר רווחיות תפעולית גבוהה, היא מתמודדת עם אתגרים מקומיים ● האם יספיק לה ההון לכך ● ניתוח חברה, מדור חדש

''הסיכויים לטווח הארוך נראים גרועים כמעט כמו בכל זמן אחר בהיסטוריה / צילום: Shutterstock

המשקיע שמזהיר מקריסה: "שוק המניות הכי יקר בהיסטוריה"

המשקיע הוותיק ג'רמי גרנת'ם שידוע בתחזיות האפוקליפטיות שלו סבור שהבינה המלאכותית מנפחת את השווקים, שהביטקוין חסר ערך ושקריסה בשוק המניות בהחלט אפשרית ● מה קרה לתחזית האימה הקודמת שלו?

אנדוריל. פגישה שניה בישראל / צילום: Reuters, Benoit Tessier

בכיר באנדוריל מגיע השבוע לישראל. שורה של אלופים במיל' יעמדו אצלו בתור

לגלובס נודע כי מנכ"ל אנדוריל ואחד ממייסדיה, בריאן שימפף, יגיע לישראל וצפוי לבצע סדרת פגישות ● ביניהן: מפא"ת, רפאל ואלביט ● על הפרק: אפשרות להרחבת שיתופי פעולה, עסקאות עם מערכת הביטחון והקמת הפעילות בארץ ● וגם: האלופים שיעברו ראיון עבודה