גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בלקברי עדיין קיימת, ואין לכם מושג כמה אתם מסתמכים על הטכנולוגיה שלה

לאחר שרבים כבר הספידו אותה, בלקברי רושמת רבעון רווחי רביעי ברציפות - לראשונה מאז המצאת האייפון ● זאת בזכות תוכנה המסתתרת ב־275 מיליון מכוניות בעולם ואחראית כיום למחצית מהכנסות החברה ● נשיא החטיבה: "אנחנו הבסיס, וכלום לא עובד בלי בסיס חזק"

ג'ון וול עובד באותה החברה במשך כל הקריירה שלו כמעט. וכשהוא מספר לאנשים על מקום העבודה שלו, לאף אחד אין מושג על מה הוא מדבר. "אם אני אומר להם שאני עובד ב־QNX", הוא מספר, "הם לא יודעים מה זה". אך ברגע שהוא מסביר איזו חברה מחזיקה ב־QNX - הוא יודע בדיוק מה תהיה התגובה: בלקברי עדיין קיימת?

וואטסאפ משנה את פניה. אלה הפיצ'רים החדשים והמתוכננים
המשימה הכי מסובכת בטלפון החדש: להעביר את הישן

כן, היא קיימת. ולא, היא לא מייצרת טלפונים. החברה, שנודעה בעבר בשם Research In Motion (RIM), נטשה את ייצור המכשירים הניידים לפני עשור - שנראה יותר כמו מאה שנה - כשלטלפונים היו מקלדות עם כפתורים וכולם שיחקו Brick Breaker.

אך מספר מדהים של אנשים עדיין מסתמכים על בלקברי - בלי להיות מודעים לכך.

המוצר הרווחי ביותר של החברה אינו חומרה, אלא התוכנה המסתתרת ב־275 מיליון מכוניות הנמצאות כיום על הכביש. למעשה, אפשר למצוא את הטכנולוגיה החיונית של בלקברי בכל מיני מקומות בלתי צפויים, אבל אתם לא הייתם מוצאים אותה גם אם הייתם מחפשים.

"במכונית, לעולם לא תראו את הלוגו של QNX", אומר וול, נשיא החטיבה. "מה שתפגשו זו חוויה טובה יותר".

הוא אוהב לחשוב על מהנדסי QNX כעל אינסטלטורים וחשמלאים, אלה האחראים על הדברים שאנחנו צריכים אך אף פעם לא רואים. בבית, מדובר בצנרת ובחיווט. במכונית, זו התוכנה התומכת בתכונות בטיחות שאנחנו מקבלים כמובנות מאליהן.

QNX היא מערכת הפעלה המאפשרת סוגים שונים של סיוע לנהגים: התרעות התנגשות, התראות על שטחים מתים, בקרת שיוט אדפטיבית, זיהוי הולכי רגל ומערכת שמחזירה את הרכב לנתיב כשאתם מתחילים לסטות באופן מסוכן. "אנחנו הבסיס", אמר וול. "כל מה שנראה יפה מעל לא יעבוד בלי בסיס חזק".

מערכת הפעלה שלא תיכשל לעולם

התוכנה הבסיסית הזו מעולם לא הייתה כה יקרת ערך. מכוניות הופכות יותר ויותר למחשבים על גלגלים, ו־QNX זוכה לאמון מצד יצרניות הרכב הגדולות בעולם, משום שמערכת ההפעלה הפשוטה שלה, הפועלת בזמן אמת, מתוכננת כך שלא תיכשל לעולם. "הדרך היחידה לגרום לתוכנה הזו להיכשל", התלהב פעם משתמש שצוטט במגזין Fortune, "היא לירות כדור לתוך המחשב שמפעיל אותה".

הודות למוניטין הבלתי מעורער שלה, התוכנה התפשטה אל רצפות ייצור במפעלים ומקומות עבודה אחרים שמעריכים בטיחות, דיוק וטכנולוגיה אמינה. בבתי חולים, למשל, טכנולוגיית QNX מוטמעת ברובוטים כירורגיים ובעשרות מכשירים רפואיים, מה שאומר שמטופלים מפקידים את חייהם באופן קבוע בידי רופאים, אחיות - ובלקברי.

QNX אף הפכה לבסיס האיתן של החברה - שרבים כבר הספידו מזמן. החטיבה, שהייתה בעבר זניחה מבחינה פיננסית, היא הסיבה לכך שבלקברי שוב מרוויחה כסף פתאום. פעם נהגו להתעלם ממנה, אך כעת QNX אחראית למחצית מהכנסותיה הכוללות של החברה, ובלקברי רשמה ארבעה רבעונים רווחיים ברציפות - בפעם הראשונה מאז שמוצר הדגל שלה התחרה באייפון.

מאז שיחת דוחות כספיים חיובית שהתקיימה בחודש שעבר, המניה עלתה ב־50%. היא עדיין נמוכה ב־96% מכפי שהייתה בשיאה. אך אחרי כל מה שעברה החברה, המנהלים משדרים מסר חדש: בלקברי שוב כאן.

"הסיפור של בלקברי", הצהיר מנכ"ל החברה באותה שיחה, "הוא כעת סיפור של צמיחה".

היתרון התחרותי: "אף אחד לא שם לב אלינו"

הסיפור החל כאשר QNX נרכשה בשנת 2010, כדי לסייע בדור הבא של מכשירי בלקברי. אלא שבשלב ההוא, שום דבר לא יכול היה לעזור. שווי השוק של החברה הגיע לשיא של 83 מיליארד דולר שנתיים קודם לכן. כיום היא שווה 3 מיליארד דולר, ואפל מוכרת יותר בבוקר אחד מאשר בלקברי בכל השנה.

ג'ון וול צפה מקרוב בהתרסקות המרהיבה הזו. QNX נוסדה בשנת 1980. וול עבד בחברה הקנדית מאז שסיים את לימודיו, בתחילת שנות ה־90. לאחר הרכישה בשנת 2010, מהנדסים רבים עברו ל־RIM כדי לבנות מערכת הפעלה סלולרית עבור בלקברי. וול נשאר מאחור.

בזמן שאחרים עבדו על טלפונים, הצוות שלו המשיך להתעסק בתוכנות לרכב - והחברים בו שמרו את כתובות הדוא"ל שלהם ב־QNX.

הם נהנו במשך שנים מיתרון תחרותי פנטסטי: התעלמות מוחלטת. "אף אחד לא שם לב אלינו", אמר וול. הם הסתדרו בכוחות עצמם, והשיגו התקדמות כה מרשימה במערכות מידע ובידור לרכב, עד שעמק הסיליקון החל לעקוב אחריהם מקרוב.

על כוס בירה: הבכיר מאאודי שחזה את העתיד

גוגל חשפה את מערכת ה"אינפוטיינמנט" (Infotainment, מידע ובידור) מבוססת האנדרואיד שלה, ואז אפל גייסה מהנדסים מ־QNX כדי שיעזרו לה לבנות מכונית שלמה. שוב, נראה היה שבלקברי עומדת להימחץ.

אבל בשנת 2014, כשהאיום מענקיות הטכנולוגיה הלך והתגבר, וול ערך טיול מכריע לעמק הסיליקון כדי לפגוש את אחד מלקוחות QNX האהובים עליו. שם הוא גם חזה את עתידו.

במהלך שיחה, כששתו בירה גרמנית, אמר לו ראש ההנדסה של אאודי שיצרנית הרכב עוברת לרכוש את מערכות האינפוטיינמנט שלה מגוגל. אך הוא לא סיים את ההתקשרות עם וול. לדור הבא של מכוניות יידרשו תכונות בטיחות אמינות שעדיין לא היו קיימות, הוא הסביר. וול החליט שבמקום להילחם על השליטה במסכים, QNX תוכל לשלוט בתוכנה שמתחת למכסה המנוע. זאת הייתה כוס הבירה המשתלמת ביותר ששתה בחייו.

"הנסיבות שהובילו לכך שהפסדנו בתחום מערכות המידע והבידור הפנו את החברה לכיוון הנכון", אומר וול, "גם אם לא ידענו את זה אז".

מה שהם כן ידעו היה שלא הייתה להם ברירה. "לא הייתה חלופה אחרת", הוא אומר. "היינו צריכים לקחת את מה שהיה לנו ולהבין: לאן אנחנו הולכים עכשיו?".

היה רק ​​מקום אחד שאפשר היה ללכת אליו: אל עומק המכונית. ולאחר שהוכיחה את עצמה במכוניות, התוכנה הגיעה גם למכשירים רפואיים, לאוטומציה תעשייתית ולרובוטיקה. אך העובדה שנכנסה למקומות נוספים לא זיכתה את האינסטלטורים והחשמלאים של תחום התוכנה בהכרה נוספת.

"ללקוחות אכפת מהתפקוד של תכונת הסיוע בשמירה על נתיב", אומר וול. "לא אכפת להם מהעובדה שמערכת ההפעלה למטה היא בלה־בלה־בלה". או שהבלה־בלה־בלה מיוצרת על ידי בלקברי או QNX - או איך שלא קוראים למקום העבודה שלו.

עוד כתבות

ערפל מעל מפרץ סן פרנסיסקו, קליפורניה / צילום: Reuters, Tayfun Coskun

מחקרים מגלים: לתופעת מזג האוויר הזו יש חשיבות מכרעת לחיינו

תופעת מזג האוויר שמתפקדת כמזגן טבעי לבני אדם וכמקור מים לצמחים, פוחתת בקצב מהיר ● בקליפורניה התושבים כל כך מוטרדים מההשלכות על חייהם, עד שהקימו מכון מחקר במיליוני דולרים ● מה מצא מחקר ישראלי, וגם: איך עושים וודקה מערפל?

יובל וילנר / צילום: צילום מסך יוטיוב

הותר לפרסום: יובל וילנר הוא החשוד באונס שי-לי עטרי ונעמה שחר

צו איסור הפרסום הוסר לאחר שהחשוד - יובל וילנר - הסיר את התנגדותו לפרסום שמו ● עטרי פעלה בחודשים האחרונים לפרסום שמו של וילנר, לאחר שביהמ"ש אסר זאת בטענה כי הפרסום עלול להביא אותו לצעדים אובדניים ● עטרי: "זה הרגע שבו מפסיקים לדרוש ממני לשלם בחיים שלי כדי שהמוניטין של מי שאנס אותי בברוטליות, יישאר נקי" ● עורך דינו של וילנר: "מרשי לא יישפט ברשתות ולא יורשע בכותרות"

לירן רזמוביץ', ארז גולדשמידט, עפר גרינבאום, צביקה מנס, רנן כהן אורגד / צילום:  יונתן בלום, איל יצהר, דורון לצטר ובאדיבות המצולמים

שוק ההנפקות בת"א רותח ואלה המתווכים שמקבלים עמלות במאות מיליוני שקלים

לאחר כמה שנים מנומנמות, ידיהם של החתמים שוב עמוסות - כשהם פועלים להכניס עוד ועוד חברות לבורסה ● בענף הקטן והתחרותי, שבו כולם רוצים לנגוס בעוגת העמלות, מדווחים על "פקקי תנועה" בדרך לפגישות עם המוסדיים ועל הלחצים מצד בעלי החברות ● וגם: החתמים הבולטים בשוק וכמה כסף הם מגלגלים

המלך צ'ארלס ומשפחתו מנופפים לשלום ממרפסתם בארמון בקינגהם / צילום: Shutterstock, Michael Tubi

הסוד וניסיונות ההסתרה: מה בית המלוכה הבריטי מבקש למחוק מהעבר שלו?

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: משפחת המלוכה עושה רושם אנגלו־סקסי לתפארת, אלא שזהו יח"צ שנועד להסתיר סוד

גן מאיר בתל אביב. ''בית הקפה שפועל שם, בנקודה הכי חלשה של הפארק, מוסיף מאוד לביטחון של השוהים בו'' / צילום: Shutterstock

"50 אנשים שהולכים ברחוב הם כמו 50 שוטרים": איך נעזרים בתכנון כדי ליצור סביבה עירונית בטוחה יותר?

מקרי הרצח שאירעו בעת האחרונה ברחובות הדגישו את חשיבות הרגשת הביטחון, והביטחון בפועל, בערים בישראל ● הדרך שבה מתכננים בתי מגורים, רחובות ושכונות יכולה לתרום רבות לביטחון האזרחים - וגם להשפיע לשלילה, כשאינה נעשית כראוי ● "תכנון הוא כלי עמוק ליצירת ביטחון אישי וחוסן חברתי"

באיזו עיר בארץ ישנו המספר הרב ביותר של רחובות הקרויים על שם כדורגלני עבר? / צילום: Shutterstock

באיזו עיר בארץ יש הכי הרבה רחובות על שם כדורגלני עבר?

איזו ציפור היא היחידה שמסוגלת לעוף לאחור, על שם איזו מכונית יוקרה קרוי אחד ממכשירי הפילאטיס, ומה ההבדל בין קראט של יהלומים לקראט של זהב? ● הטריוויה השבועית

כך הפך ממשל טראמפ למשקיע אקטיביסט / צילום: ap, Julia Demaree Nikhinson

עם רווח של מיליארדים: כך הפך טראמפ למשקיע אקטיביסט

הממשל בארה"ב כבר הכריז על אחזקות ישירות בעשר חברות לפחות, בהן 10% מאינטל, מניית זהב ב–U.S Steel ונתחים מחברות מינרלים קריטיים ● התעשייה נסערת סביב המגמה ● לצד המברכים על תשומת לבו של טראמפ, יש מי שמודאגים ומתכוננים לרגע שבו יצטרכו להדוף את חיזוריו

SAIC MG S9 / צילום: יח''צ

החל מ-190 אלף שקל: קשה להתחרות בתמורה שנותן הרכב הזה

במחיר התחלתי של כ–190 אלף שקל SAIC MG S9, הקרוס-אובר הענק של MG, יכול לאכלס עד שבעה מבוגרים בחלל מרווח ומאובזר היטב ● יש בשוק מתחרים עם מערכות הנעה מלוטשות יותר ומתלים מעודנים יותר אך נכון להיום קשה להתחרות בתמורה שנותן הרכב הזה

משה כחלון, לשעבר יו''ר יונט קרדיט / צילום: יוסי כהן, רפי קוץ

בדרך לפוליטיקה? הוגש כתב אישום נגד משה כחלון - יודה ויורשע בעבירה קלה

משה כחלון, ששימש כיו"ר יונט קרדיט ב-2022-2021, יודה בעבירת דיווח לפי חוק ניירות ערך, יקבל עונש מאסר על תנאי וקנס בגובה של 180 אלף שקל ● שאלת הקלון איננה חלק מהסדר הטיעון, והיא תוכרע ככל שכחלון יבקש לחזור לחיים הפוליטיים ● במקביל הוגשו כתבי אישום נגד שבעה נאשמים ושתי חברות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

לקוח תבע עורך דין על הסכם שכר-טרחה. מה קבע ביהמ"ש?

לקוח שטען כי עורך דינו הסתיר ממנו סעיף בהסכם שכר-הטרחה חויב ע"י בית המשפט לשלם לו כ־12 אלף שקל ● וויזאייר תפצה משפחה שטיסתה בוטלה בשל הסלמה בגבול הצפון ב-2024, לאחר שלא הוכיחה כי התקיימו נסיבות חריגות ● וגם: מתי מותר להציב מצלמות בשטח משותף בלי אישור השכנים? ● 3 פסקי דין בשבוע

גרג אייבל, מנכ''ל ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

המחליף של וורן באפט מפתיע עם השקעה חדשה

שש שנים אחרי שבאפט מכר את כל אחזקותיה של ברקשייר האת׳ווי בחברות תעופה, חוזר המנכ״ל החדש להשקיע בתחום עם פוזיציה חדשה של 2.6 מיליארד דולר ● ומה קרה ליתר ההשקעות?

רצפת המסחר של הבורסה לניירות ערך בניו יורק (ארכיון) / צילום: ap, Seth Wenig

המניה הדואלית שבה טראמפ סחר ברבעון הראשון

טראמפ ביצע במהלך הרבעון הראשון של השנה 3,642 עסקאות קנייה או מכירה שהיקפן הכולל מגיע ל-220-750 מיליון דולר, כך עולה מדיווח שהועבר מלשכת האתיקה הממשלתית האמריקאית ● העסקאות המגוונות של טראמפ נגעו במגוון רחב של סקטורים, ויש גם כמה מניות ישראליות ברשימה

אילוסטרציה: Shutterstock

כשסיכוי של אחד למיליון מתממש: איך המשקיעים המבריקים בעולם פשטו רגל וכמעט הקריסו את השווקים

בשנות התשעים העליזות התקבעה בוול סטריט התפיסה שניתן לנצח את השווקים, נוכח מודל עובד לתמחור סיכונים ● הסוחר האגדי ג’ון מריוות’ר החליט לעשות כסף מעיוותים בשוק, וחבר לשם כך לזוכי פרס נובל ● כשקרן הגידור שלו נפלה מגדולתה, הבנקים הגדולים בעולם נדרשו להזרים מיליארדים והפד נאלץ להוריד ריבית 3 פעמים - התערבויות ששינו את כללי המשחק ● כתבה שנייה בסדרה 

סרן מעוז ישראל רקנטי ז''ל / צילום: N12

הותר לפרסום: סרן מעוז ישראל רקנטי נפל בקרב בדרום לבנון

טראמפ יכנס את יועציו הקרובים לדיון מכריע בנוגע לאיראן; בישראל נערכים לאפשרות של ימים עד שבועות של לחימה ● באיחוד האמירויות מתייחסים לראשונה לדיווחים על כך שתקפו באיראן במלחמה: "כל הפעולות היו הגנתיות" ● למרות ירי בלתי פוסק של חיזבאללה – ארה"ב הודיעה: "הפסקת האש בין לבנון לישראל תוארך ב-45 יום" ● חיל האוויר תקף שני מחבלים שפעלו ממבנה בדרום לבנון ● צה"ל חיסל שני מחבלי חמאס שפשטו לישראל ב-7 באוקטובר ●  הותר לפרסום: סרן מעוז ישראל רקנטי, בן 24 מאיתמר, נפל בקרב בדרום לבנון ● עדכונים שוטפים 

לשכת התעסוקה / צילום: איל יצהר

התאוששות בשוק העבודה: ירידה של כ-22% במספר דורשי העבודה באפריל

נתוני שירות התעסוקה מצביעים על התאוששות מהירה בשוק העבודה לאחר מבצע “שאגת הארי”, אך מספר דורשי העבודה עדיין גבוה ביחס לתקופה שקדמה למבצע ● באיזה ערים נצפו שיעורי דורשי העבודה הגבוהים ביותר?

אוניברסיטת פרינסטון / צילום: ap, Seth Wenig

בפרינסטון כבר לא מאמינים לסטודנטים, ומשנים קוד אתי בן 133 שנים

הסגל הצביע לטובת דרישת פיקוח בכל הבחינות הפרונטליות החל מהקיץ, ובכך ביטל מדיניות שנקבעה בשנת 1893

מדד המחירים לצרכן בישראל / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

האינפלציה בחודש אפריל זינקה ב-1.2% - בהתאם לצפי; מחירי הדיור חזרו לעלות

הקצב השנתי של האינפלציה עומד על 1.9% ● עליות בולטות נרשמו בסעיפי פירות טריים ותחבורה ● מדד מחירי הדירות עלה ב-0.3% במרץ אחרי חודשיים של ירידות

סר דייויד אטינבורו / צילום: Reuters

דיוויד אטנבורו ידע לרתום כל טכנולוגיה כדי לקרב את הציבור אל הטבע

האיש שהפך לסמל של חקר הטבע והגנת הסביבה, וחגג את יום הולדתו ה-100, הוא לא עוד מנחה טלוויזיה ● תרומתו למדע כה משמעותית שמעל ל-40 מיני בעלי חיים וצמחים קרויים על שמו ● העבודה שלו שינתה חוקים ואת דעת הקהל וגרמה לאנשים להבין שבכוחם לתקן

הבניין ברחוב המלך ג'ורג' 21 / מדרחוב בן יהודה 23

בכמה נמכרה חנות בבניין בן 100 שנה בירושלים?

חנות בשטח של 129 מ"ר במדרחוב בן יהודה בירושלים נמכרה ב־9.5 מיליון שקל ● החנות הורכבה משלוש חנויות ומחסן, ונמצאת בבניין ההיסטורי כבן 100 שנה

נועם בתן והרקדניות בחצי הגמר / צילום: Reuters, Jens Büttner

לידיעת נועם בתן: שוק הימורי האירוויזיון סוער מתמיד

הגולשים בפולימרקט מעניקים לישראל את המקום החמישי באירוויזיון, אבל עד כמה זה באמת צופה פני עתיד? ● כך פועל המנגנון הכלכלי שמאחורי שוק הימורי השירים וגם: איזה הימור מסעיר יותר את הגולשים - חידוש המלחמה באיראן או האירוויזיון?