גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"90% מהקמפיינים עם משפיענים נעצרו במערכה האיראנית. הקהל פחות סובלני"

מבצע שאגת הארי הגיע בתזמון מסחרי גרוע לכל ענף השיווק, אבל ליאת בקייר, שעומדת בראש סוכנות המשפיענים MIND, הרגישה זאת מקרוב ● בראיון היא מספרת על מערכות הדאטה הייחודיות שפיתחה, ומסבירה איך הומור, חדר מלא באור וחתול יכולים להקפיץ ביצועים

ליאת בקייר / צילום: עמית נעים
ליאת בקייר / צילום: עמית נעים

עם פתיחת מבצע "שאגת הארי" נגד איראן, פעילות המשפיענים של סוכנות MIND נעצרה כמעט לגמרי. רוב הקמפיינים שתוכננו לחודש מרץ הוקפאו, נדחו או בוטלו לחלוטין, למרות שבשגרה זהו אחד החודשים העמוסים ביותר בשנה, הכולל את פורים, יום האישה הבינלאומי וההכנות לפסח.

אחרי שבועיים באוויר, הסל הזול של ישראל מתברג למדד. ומי עוד מככב?
מה יקרה למשרדים בעידן ה-AI, והקשר לעולם השיווק

"מדובר בחלון זמן שמרכז תקציבי פרסום גבוהים במיוחד, השקות, מבצעי מכר ופעילות אינטנסיבית עם יוצרי תוכן ומשפיענים", מסבירה ליאת בקייר, מנכ"לית MIND. "לכן, זו לא פגיעה נקודתית, אלא עצירה של מומנטום מסחרי משמעותי מאוד".

לשם המחשה, בקייר מפנה לנתוני Bakara, "המנטרים כ־2,000 משפיענים ישראלים, ומהם עולה כי 90% מהקמפיינים שהיו אמורים להתקיים בחודש מרץ לא יצאו לפועל".

הפעילות ברשתות החברתיות לא נעצרה.
"המגפה הכי גדולה היא בדידות, ואינסטגרם, טיקטוק ויוטיוב עונים לנו על הצורך הזה. נוצרים יחסים פרא-סושיאליים בין עוקבים למשפיענים, שבהם צד אחד מדמיין שיש לו קשר עם אדם אחר, שאותו הוא כלל אינו מכיר במציאות.

"המשפיענית קמה בבוקר ושואלת אותי מה ללבוש, ומה להכין לילדים לאכול, והדעה שלי נחשבת. אני אקנה את מה שהיא קנתה, כי אני מאמינה לה. סלב לא יענה לך בחיים, אבל משפיען גדל מהקהילה שהוא פיתח. הוא משתף את חייו, ואנחנו צורכים, מגיבים ומרגישים שאנחנו מכירים אותו, למרות שהקשר חד צדדי".

במצבים מתוחים מבחינה ביטחונית זה מתחדד?
"כן. בשגרה, היחסים האלה מייצרים נאמנות והשפעה. אבל במצבי חירום ביטחוניים, הם 'עולים כיתה' ומתחדדים בשלושה מובנים מרכזיים. הראשון, צורך בעוגן אנושי. כשהמציאות לא יציבה, אנשים מחפשים דמויות מוכרות ואמינות. המשפיענים הופכים לדמות שמתווכת את המציאות, כמו חבר קרוב.

"השני, מעבר לצריכה של ביטחון ואמון - התוכן נמדד פחות על יצירתיות ויותר על אותנטיות, רגישות וחיבור למצב. הקהל בוחן את הטון ואת ההתנהלות. ושלישית, ציפייה לאחריות - יש פחות סובלנות לטעויות, ויותר דרישה לרגישות ולעיתים גם לעמדה.

"זו גם הסיבה שכלכלת המשפיענים נעצרת כל כך מהר במצבי קיצון. זה לא רק עניין של תקציבים, זה עניין של אמון. כל מסר שלא 'יושב נכון' עלול להיתפס כהפרה של האמון הזה".

"חודשים של דיכאון"

לעולם המשפיענים הגיעה בקייר לפני שש שנים, כשקבוצת הפרסום גיתם (כולל Peach), קבוצת בלוסטון לייב ניישן ואיש העסקים רונן מיילי החליטו לפתוח סוכנות משפיענים, כשלוחה של סוכנות המיקרו משפיענים האנגלית Goat.

זמן קצר קודם לכן סיימה בקייר את תפקידה כמנכ"לית האתר סלונה. "אחרי שסלונה נסגרה היו לי כמה חודשים של דיכאון", היא מספרת. "יש לי שלושה בנים, סלונה הייתה כמו הבת הקטנה שלי. אמרתי לילדים שאהיה קצת עצבנית בבית, ולא להתייחס. ואז קיבלתי כל מיני הצעות, וזו שהגיעה ממנכ"ל גיתם עדו הר-טוב הייתה זו שהדליקה אותי".

"ליאת היא זו שמובילה אותנו בעולמות של הפרסום הסושיאלי", אומר עליה הר-טוב. "התשוקה שלה לצרכנים ולקוחות, והאהבה שלה למקצוע, הדביקו אותנו אליה". כחמש שנים היא עמדה בראש Goat עד שהחברה הגלובלית נרכשה על ידי סוכנות הענק WPP, שהחליטה לעשות שיפט.

וכך, בדצמבר האחרון הסוכנות המקומית הפכה לעצמאית, ושמה שונה ל-MIND. למרות שהיא שייכת לגיתם, "95% מהלקוחות שלי הם ישירים, ולא דרך המשרד", אומרת בקייר. "זה הלקח שלמדתי ממסלול חיי: אני לא יכולה להיות צבועה בצבע של שום משרד".

המסלול הזה התחיל בחברת גיימינג של נועם לניר. "הייתי שם שנתיים, וזה היה בית ספר לכל מה שעשיתי ב-30 שנים האחרונות", היא מספרת. "שם למדתי איך לגרום לאנשים להוציא כרטיס אשראי, ומה זה קריאייטיב ממיר - הוצאנו 20 קריאייטיבים ביום. אם אחד לא עובד תוך שעתיים, מחליפים אותו".

תקופה מסוימת עבדה במחלקה המסחרית של ערוץ 10 ("היה מאוד קשה ומדכא"), ומשם עברה לניהול המדיה של משרד הפרסום גיתם, והייתה ממקימי חברת המדיה TMF. השלב הבא היה כמנהלת המסחרית של סלונה, שהקימה אימי עירון, וממנו התקדמה לכס המנכ"לית. "עבדתי שם מאוד קשה. כל יום הפכתי את האדמה מחדש".

"אנחנו לא לוח מודעות"

האני מאמין המקצועי של בקייר לא כולל מה שהיא מגדירה "ריצות קצרות וסטוצים". לשיטתה, "מהלכים לא מתחילים במכר, זה לא בום טראח. נותנים כבוד לעוקבים, פוגשים אותם במקומות שהם צריכים ערך ממני. קוד קופון מגיע רק כשבשלו התנאים, וכבר יש מערכת יחסים מספיק חזקה. אנחנו לא לוח מודעות.

"אנחנו עובדים עם כולם, לא משנה כמה עוקבים יש להם, כי מה שחשוב זה הביצועים בשטח. יש משפיעניות של 7,000 עוקבים שעושות אפקט והמרה לרכש יותר ממישהי שיש לה אפילו 40 אלף. אני עובדת גם עם קהילות פייסבוק, שהן מבחינתי כמו משפענית גדולה, רק עם רמת שיח הרבה יותר גבוהה. זה יכול לעשות פעילות מטורפת".

אפשר לעשות מהלך שיווקי בלי משפיענים ויוצרי תוכן?
"אי אפשר. זה מאסט הב. אבל לא כולם מבינים את הרציונל. למשל, יש כאלה שאחרי שיחה שואלים 'ומה עם רותם סלע?'. אנחנו מתים עליה, אבל איך היא קשורה אליכם ולמה שאתם רוצים? לא עובדים עם מדדי אהבה, אלא עם מדדים מספריים. ואם 15% מהתקציבים הולכים על משפיענים, לא יכול להיות שהכסף הזה לא מנוהל.

"לעומת זאת, פגשתי מנכ"ל של אחד מאתרי הסחר הכי גדולים, שסיפר לי 'השקתי מוצר בהשקעה של 500 אלף שקל, ומכרתי ב-250 אלף שקל'. שאלתי אותו איך התייחס לזה, והוא אמר שזה חזר אליו בברנד. ואז הבנתי שיש כאלה שיודעים לחשוב כמו שצריך".

היתרון של MIND, אומרת בקייר, הוא האופטימיזציה והדאטה של פרפורמנס לעולמות המשפיענים. "אני נותנת ודאות לשקל שמותגים שמו אצלי בכל רגע נתון. הבעיה היא לא למדוד מכר, אלא למדוד מותג. זו האניגמה והחור השחור.

"בשביל זה פיתחנו דשבורד שברמה יומית מודד את שווי המדיה של משפיען בזמן פעילות. כמה היה עולה להשיג ביצועים בלי המשפיען? הנוסחה כוללת צפיות, COV (Cost of view, משתנה ממוצר למוצר) ושיעור מעורבות (תגובה, שמירה או העברה). יש גם מדד ROI שמנרמל משפיענים גדולים מול קטנים, ומהוון את הכול. מי שווה את הכסף, ומי לא.

"בנוסף, חברתי לסטארט-אפ שמודד שיח וידאו ברשת. הם נכנסים לטיקטוק, אינסטגרם, יוטיוב פייסבוק וכו', מחפשים בווידאו מותגים ומנתחים את הניסוח - חיובי או שלילי. בנינו סוכן AI שמנתח הכול. מה שעובד, למשל, זה הומור, חדר מלא באור בשעות בוקר וחתול בצד".

איך היית מגדירה את היחסים שלך עם משרדי הפרסום?
"אם מישהו חושב שגנבתי לו, הוא כנראה חושב שכולם גונבים לו. אני מגדילה את עוגת הפרסום, לא אוכלת אותה. שכל אחד יעשה מה שהוא טוב בו ומתמחה בו. אני אעשה מהלכי תוכן אמיתי של אנשים אמיתיים, ומשרדים יעשו את שלהם".

ומה דעתך על המתחרים?
"כשיש סוכנות גדולה שגם מייצגת טאלנטים וגם דוחפת הכול לנבחרת אחת, אין מקצוענות ואין חליפה שנתפרה לפי בריף. זה לא חכם, ולא נותן כלום. אם לקוח שם 150 אלף שקל בחודש למשפיען ולא מקבל לוחות מספריים של ביצועים, זו בעיה".

עוד כתבות

כותרות העיתונים בעולם

הימור על חיזבאללה חשף את כאב הראש החדש של פולימרקט

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: המלמחה עם איראן תוביל לשינויים גדולים במזרח התיכון, הימור על האם הפסקת האש כוללת את חיזבאללה סיבך את פולימרקט, ושדה הקרב הקשה של ישראל בתקשורת העולמית • כותרות העיתונים בעולם 

בית משפט / אילוסטרציה: Shutterstock

למרות חובות של 28 מיליון שקל הנושים יאלצו להמתין: זוג קשישים לא יפונה מביתם היוקרתי ששווה מיליונים

בית המשפט קבע כי זוג קשישים לא יפונה מביתם היוקרתי עד לסוף חייהם, וזאת למרות החובות הכבדים שלהם ● עוד הוסיף בית המשפט בהתייחסו לתיק כי, במאזן הכוחות שבין זכות הקניין של הנושים לבין זכותם לכבוד ולמגורים נאותים, הזכות לכבוד גוברת

לשכת העבודה בת''א / צילום: שירות תעסוקה

שירות התעסוקה הוציא את אחד הדוחות החשובים שלו. מה צריך לדעת עליו?

אנחנו מכירים את שירות התעסוקה משלבי חיפוש העבודה, אבל מתברר שהוא חולש על נתונים חשובים ● לאילו מספרים הציבור יכול להיחשף, ומה אפשר ללמוד מהם? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

מנהלי הגמל ממליצים להיזהר לאחר חודש חזק במיוחד / אילוסטרציה: Shutterstock

"להוריד קצת רגל מהגז": מנהלי הגמל ממליצים להיזהר לאחר חודש חזק במיוחד

טבלת התשואות התהפכה באפריל: הראל טיפסה מהתחתית לצמרת עם תשואה של כ־9% במסלול המנייתי, ומנורה מבטחים הידרדרה לתחתית ● בטווח של 3 שנים עקף המסלול הכללי את S&P 500 ● וגם: במה ממליצים מנהלי הגמל המובילים להתמקד כעת

יגאל לנדאו, מנכ''ל רציו / צילום: רמי זרנגר

רציו תיקח רישיון חיפוש גז בעוד כשבועיים עם מפעיל בינ"ל חדש

רציו צפויה ליטול רשמית את רישיון חיפוש הגז עד תחילת יוני, לאחר שהממונה על הנפט דחה את ביטול הזכייה בעקבות פרישת ENI האיטלקית מהמהלך בשל המלחמה ● בחברה מנהלים מגעים עם חברת אנרגיה בינ”ל חדשה, שטרם פעלה בישראל, בתקווה לאפשר את המשך החיפושים בים התיכון כבר ב־2027 ● אם ההסכם לא ייחתם בזמן, הזכייה בהליך עלולה להתבטל סופית

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ ומנהיג איראן מוג'תבא חמינאי / צילומים: רויטרס, AP-Alex Brandon

"חד יותר, מהיר יותר": המומחים מנסים להעריך מה מתכנן טראמפ באיראן

לפי דיווח ב"ניו יורק טיימס", ארה"ב וישראל נערכות לחידוש התקיפות באיראן כבר השבוע ● האם הפסקת האש מול איראן נמצאת בסכנת קריסה, מה יהיה היקף התקיפות הפעם, והאם בכלל נותרו באיראן מטרות שניתן לתקוף? ● שאלת השעה

משה כחלון, לשעבר יו''ר יונט קרדיט / צילום: יוסי כהן, רפי קוץ

בדרך לפוליטיקה? הוגש כתב אישום נגד משה כחלון - יודה ויורשע בעבירה קלה

שר האוצר לשעבר משה כחלון, ששימש כיו"ר יונט קרדיט ב-2022-2021, יודה בהסדר טיעון בעבירת דיווח ויקבל עונש הכולל מאסר על-תנאי וקנס בסך 180 אלף שקל ● שאלת הקלון אינה חלק מהסדר הטיעון, והיא תוכרע ככל שכחלון יבקש לחזור לחיים הפוליטיים ● במקביל הוגשו כתבי אישום נגד שבעה נאשמים ושתי חברות

צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

דוח המפקח על הבנקים: ריכוזיים כמו שהיו, רווחיים יותר ומוטרדים ממתקפות סייבר

על פי הדוח של המפקח על הבנקים, הבנקים הציגו רווחי שיא בשנה החולפת ● עוד עולה בדוח כי הריכוזיות בבנקים כמעט ולא השתנתה, וכי סך נכסי המערכת הבנקאית בישראל עמד על 3 טריליון שקל ● בשוק הנדל"ן נמצא ממצא מטריד והוא זינוק חד של 40% בהלוואות שקיבלו הקבלנים לממן את פרוייקטי הבנייה שלהם

מהפך בקרנות ההשתלמות באפריל / אילוסטרציה: Shutterstock

בית ההשקעות שהידרדר לתחתית טבלת התשואות באפריל וחברת הביטוח שקפצה לצמרת

לאחר התשואות החלשות במרץ, אפריל 2026 הוא החודש החזק ביותר בקרנות ההשתלמות מזה שש שנים ● אחרי שנים בתחתית הטבלה, חברת הביטוח הראל הובילה את טבלת התשואות, עם מעל 9% במסלול המנייתי ● וגם: בטווח של שלוש שנים, התשואה במסלולים כלליים עקפה את זו שרשם מסלול ה-S&P 500

נשיא המדינה לשעבר ראובן ריבלין / צילום: דודי ועקנין

חברת הביטקוין של רובי ריבלין ויוחנן דנינו מצאה מיזוג חדש ותיכנס לבורסה בשווי של 85 מיליון שקל

לאחר שהמיזוג עם השלד פליינג ספארק נכשל, ביטקור קפיטל תתמזג עם איירטאצ' ● החברה עוד לא התחילה פעילות ואין לה לקוחות והכנסות ● בין השמות הנוצצים בחברה: הנשיא לשעבר ראובן ריבלין, המפכ"ל לשעבר יוחנן דנינו והשר לשעבר יזהר שי

אנדרו פלדמן, מייסד ומנכ''ל סרבראס, בהנפקה בנאסד''ק / צילום: Reuters

הנפקת ענק הגיעה לוול סטריט, וקיבוצניק לשעבר מחזיק מניות בכ־4 מיליארד דולר

זינוק של כ־50% במניית חברת השבבים סרבראס לאחר הנפקתה בוול סטריט, הקפיץ את שווי החזקותיה של קרן אקליפס שהקים ליאור סוסן, 42, שגדל בקיבוץ אשדות יעקב, מהמשקיעים הראשונים בחברה ● משקיע נוסף בסרבראס הוא דדי פרלמוטר, הבכיר הישראלי אי פעם באינטל

אילוסטרציה: Shutterstock, XanderSt

למילואימניקים ולוחמים: השר חיים כץ הורה על פתיחת הגרלת "דירה בהנחה" כבר בשבוע הבא

מועצת מקרקעי ישראל התכנסה לדון בהשלכות פסיקת בג"ץ על זכאות חרדים להטבות בדיור, אך שאלת זכאותם של צעירים חרדים שאינם משרתים בצה"ל נותרה בינתיים ללא הכרעה ברורה ● בסיום הדיון הודיע השר חיים כץ הודיע על פתיחת הגרלת דירה בהנחה כבר ב־25 במאי: כ־4,000 דירות יוגרלו במסלול ייעודי למשרתי מילואים, ובהמשך כ־4,000 נוספות לציבור הרחב עם קבלת המידע הנדרש מהצבא

שווייץ / צילום: ap, Markus Schreiber

ארה"ב ויפן מחוץ לעשירייה: זאת המדינה שמדורגת כטובה בעולם

בדירוג 20 המדינות הטובות בעולם לשנת 2026 שווייץ מדורגת במקום הראשון, דנמרק מדורגת במקום השני, ושבדיה בשלישי ● ישראל מדורגת במקום ה-26, ונכתב עליה כי "למדינה יש כלכלה חזקה ואתרים בעלי חשיבות לכמה דתות"

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

הערכה: אילון מאסק לא יגיע לישראל כאורח משרד התחבורה

מאסק היה אמור להגיע כאורח משרד התחבורה וכנס התחבורה סמארט מוביליטי באמצע מרץ השנה ● נכון לעכשיו נמנע ממנו להגיע לישראל, וזאת משום שהצטרף לנסיעה לסין עם נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ● יחד עם זאת, ההערכה היא כי תיערך עמו שיחת וידאו, או שיועבר נאום מוקלט

ראש ממשלת קנדה מארק קרני / צילום: ap, Thomas Padilla

קנדה החליטה לייצא נפט לאסיה, על חשבון ארה"ב

קנדה מקדמת צינור נפט חדש לאוקיינוס השקט שיאפשר לה לייצא עד כמיליון חביות ביום לשווקי אסיה, בניסיון להפחית את התלות בארה"ב על רקע החרפת יחסי הסחר עם ממשל טראמפ ● ההסכם בין רה"מ מארק קרני למושלת אלברטה דניאל סמית' משלב בין אינטרסים כלכליים, שיקולי אנרגיה עולמיים והמאבק הפוליטי־סביבתי בתוך קנדה ● הבנייה צפויה להתחיל ב-2027

אורי לוין, מנכ''ל קבוצת תדהר / צילום: עופר חג'יוב

התשקיף של תדהר חושף: תגמולים אדירים למנכ״ל אורי לוין

החברה מתכננת להנפיק לפי שווי של 7.5 מיליארד שקל (לפני הכסף) ● הכנסות קבוצת תדהר הסתכמו ב-2.9 מיליארד שקל אשתקד, עליה של 8% בתוך שנה ● אורי לוין, בעברו הלא רחוק מנכ"ל בנק דיסקונט, נהנה מעלות שכר של כ-45 מיליון שקל בשנתיים האחרונות

אילוסטרציה: Shutterstock

האישה תקבל 6.6 מיליון שקל על המניות של הבעל או 2 מיליון? המחלוקת שמסעירה את בתי המשפט - ופסק הדין

ביהמ"ש המחוזי דן בשאלה האם יש לנכות "מס רעיוני" משווי מניות חברה פרטית במסגרת הליכי איזון משאבים בין בני זוג מתגרשים ● נקבע כי בעת חלוקת מניות בחברה שבבעלות הבעל, אין לנכות מחלקה של האישה את המס העתידי שיוטל בעת מכירה תאורטית, והיא זכאית לשווי המניות ברוטו

עובדים במפעל בגרמניה. יעבדו 73 שעות בשבוע? / צילום: ap, Sean Rayford

סערה בגרמניה: עובדים יידרשו לעבוד יותר משמונה שעות ביום

רפורמה חדשה בגרמניה מציעה לבטל את ההגבלה היומית על עבודת שכירים, ולהחליפה בהגבלה חצי־שנתית ● קנצלר גרמניה טוען כי "חייבים לעבוד יותר", אך פרסום הרפורמה התקבל בסערה במדינה, גם מתוך הממשלה ● איך יעבוד החוק החדש, ומי צפוי להיפגע?

הבניין ברחוב המלך ג'ורג' 21 / מדרחוב בן יהודה 23

בכמה נמכרה חנות בבניין בן 100 שנה בירושלים?

חנות בשטח של 129 מ"ר במדרחוב בן יהודה בירושלים נמכרה ב־9.5 מיליון שקל ● החנות הורכבה משלוש חנויות ומחסן, ונמצאת בבניין ההיסטורי כבן 100 שנה

רקטת אקסטרא של אלביט. המנוע יוצר ע''י תומר / צילום: אלביט מערכות

החברה הביטחונית הסודית והפיצוץ החריג בבית שמש

בחברה הביטחונית הממשלתית "תומר" מיהרו להבהיר שהפיצוץ במוצאי שבת היה ניסוי מתוכנן ● אך האירוע סיפק הצצה נדירה לחברה שמפתחת מנועים רקטיים לטילים, בהם החץ ● מדוע הפעילות שלה מסווגת, אילו טילים מונעים בזכותה ואיך היא נוצרה מהפרטת תעש?