גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  שוק ההון והשקעות

היזמים שצמאים למזומן: גל חדש ובעייתי של חברות נדל"ן מגיע לתל אביב

שורה של חברות נדל"ן פועלות להנפיק אג"ח בת"א - בהן ברקליס מלונות של מוטי גרין, הנדרשת לפרוע בקרוב חובות לבנקים, ועמים יזמות, המבקשת להחליף הלוואות בריבית של כ-13% ● שוק החוב מושך בעיקר חברות נדל"ן בינוניות-קטנות, שרוצות להיפטר מהלוואות יקרות

קומפלקס City Atlantic בים המלח / צילום: 3Dblender
קומפלקס City Atlantic בים המלח / צילום: 3Dblender

גל ההנפקות הראשוניות ששוטף את הבורסה בתל אביב בעת האחרונה, מביא עמו שורה של חברות חדשות שמנצלות את הגאות במדדי המניות כדי לגייס כסף מהמשקיעים המקומיים. אלה כוללות שורה ארוכה של חברות מתחומי הנדל"ן, התעשייה והמזון.

100 מיליון שקל עברו לבעלים ונעלמו, והחברה לא תשלם למחזיקי האג"ח
"הרוכשים זהירים": ירידה במכירת הדירות של עמרם אברהם ברבעון

מבול ההנפקות אינו פוסח גם על שוק החוב המקומי, כשבשבועות האחרונים הגישו מספר דו-ספרתי של חברות תשקיף לקראת הנפקה ראשונה של איגרות חוב.

אלא שבעוד ששוק המניות נהנה מכניסה של חברות מבוססות ורווחיות, בתחומי פעילות מגוונים, שוק החוב המקומי ממשיך למשוך אליו חברות נדל"ן בינוניות-קטנות עם רקורד וביצועים בעייתיים. הללו מגיעות לשוק ההון על פי רוב כדי לפרוע הלוואות יקרות ושיעבודים שנטלו הבעלים, וכעת מועברים לציבור בריביות נמוכות יותר.

מהמקום הנמוך בעולם לאחוזת בית

מי שאחראית לאחד הגיוסים הגדולים בשוק החוב בחודש האחרון היא חברת ברקליס מלונות. החברה, שבשליטת איש העסקים מוטי גרין, רוצה לגייס מהמשקיעים בתל אביב סכום של כ-400 מיליון שקל, בריבית של עד 5%. זאת, בעיקר כדי לפרוע הלוואות שנטלה מהבנקים ומגופים חוץ בנקאיים, אותן היא צריכה לפרוע כבר בחודשים הקרובים, ואשר על רובן ניתנו שיעבודים מצד בעל השליטה.

ברקליס מלונות עוסקת בהקמה של פרויקט "אטלנטיס סיטי" במתחם המלונות בים המלח, אשר צפוי להשתרע על שטח בנוי של כ-110 אלף מ"ר. הפרויקט, שהחברה מגדירה כ"מרכז הנופש, הבילוי והבידור של ים המלח", כולל הקמה של 400 סוויטות, לצד שטחי מסחר ומרכז כנסים שיוכל להכיל מעל 4,000 איש.

תמורת ההנפקה צפויה לפרוע כאמור הלוואות שמועד פרעונן מתקרב. כך, ברקליס מחזיקה בהלוואה מבנק מזרחי טפחות בהיקף של כ-98 מיליון שקל, אותה היא צריכה לפרוע כבר בחודש הקרוב (יוני). הלוואה נוספת מבנק הפועלים בסך 38 מיליון שקל תעמוד לפירעון בעוד פחות מארבעה חודשים. בנוסף, לחברה גם הלוואה של 5 מיליון שקל מחברת האשראי החוץ בנקאי קרדיט 360, בריבית של 9%, הנושאת ערבות מצד בעל השליטה.

לצד כל אלו, תמורת ההנפקה צפויה לשמש גם לפירעון הלוואה שניתנה לברקליס מחברה אחרת שבבעלות גרין, בהיקף של 16 מיליון שקל. גרין, אגב, מספק לחברה שירותי ניהול באמצעות חברה בת (שגם העמידה את ההלוואה), בהיקף שנתי של כ-2.6 מיליון שקל. בנוסף, תמורת שירותיו כיו"ר, משלמת החברה לגרין שכר בעלות שנתית של 1.44 מיליון שקל.

שמו של גרין (48), עלה לכותרות בשנת 2015, כשרכש את אתרי "עיר המלכים" וה"איימקס" באילת באמצעות חברה בבעלותו. אשתקד רכש את חברת ג'נסל של בני לנדא, שעסקה בפיתוח תאי דלק כמקור לייצור חשמל ונקלעה לקשיים, תמורת 30 מיליון שקל. הפעילות הועברה בתחילת השנה לידי החברה האם ברקליס אחזקות.

אל הבורסה מגיעה ברקליס מלונות עם גירעון בהון החוזר (ההפרש בין הנכסים השוטפים להתחייבויות השוטפות) של כ-90 מיליון שקל, ותזרים מזומנים שלילי (מפעילות שוטפת). אשתקד רשמה החברה, שטרם מציגה הכנסות, רווחי שיערוך בהיקף של כ-139 מיליון שקל, הודות לעלייה בשווי הפרויקט שהוערך בספרי החברה בכ-1.09 מיליארד שקל בסוף 2025. הונה העצמי של ברקליס עומד על 739 מיליון שקל. עם זאת, היקף ההתחייבויות הפיננסיות של ברקליס עומד על כ-100 מיליון שקל בלבד, ושיעור המינוף של החברה הינו כ15%, שיעור נמוך ביחס למרבית חברות הנדלן הציבוריות.

מוטי גרין / צילום: שוקה כהן

עמים: הלוואה בריבית של 13%

גם חברת ההתחדשות העירונית עמים יזמות מגיעה לבורסה כדי להחליף הלוואות יקרות, באמצעות גיוס אג"ח בסך כ-175 מיליון שקל. עמים, שנמצאת בשליטה משותפת של יזמי הנדל"ן אהרון מרצבך, נתנאל (נני) שטרן וניר יחיא, עוסקת בייזום והקמה של פרויקטי מגורים במסגרת התחדשות עירונית. לחברה פרויקטים שנמצאים בהקמה הכוללים 901 יחידות דיור, לצד פרויקטים נוספים שנמצאים בשלבי תכנון בהיקף של 710 יח"ד.

תמורת ההנפקה צפויה לשמש את עמים לפירעון מוקדם של הלוואות יקרות שנטלה מחברת האשראי החוץ בנקאי מניף, הנושאות ריבית ממוצעת של כ-13.5%. כך, לטובת הקמת השלב הראשון של פרויקט אותו היא מקדמת בגבעת זאב ("גבעת השלווה"), נטלה עמים הלוואה בסך 32 מיליון שקל ממניף. הלוואה זו, אותה היא תצטרך להחזיר עד אמצע שנת 2028, נושאת ריבית של פריים פלוס 8.5%, כלומר לא פחות מ-13.75%. לטובת השלמת השלב השני בפרויקט נטלה עמים הלוואה בהיקף של כ-23 מיליון שקל, הנושאת ריבית של 12.7%.

כמו יתר יזמיות הנדל"ן הקטנות-בינוניות שמגייסות חוב בבורסה המקומית, עמים מגיעה אל אחוזת בית עם גירעון בהון החוזר של כ-240 מיליון שקל, לצד תזרים מזומנים שלילי מפעילות שוטפת בסך כ-125 מיליון שקל.

את שנת 2025 סיימה החברה עם הכנסות של כ-172 מיליון שקל, בזכות הכרה בהכנסות משיווק פרויקטים שהיא מקימה. בשורה התחתונה רשמה עמים רווח נקי של כ-139 מיליון שקל, הודות לשיערוכים בהיקף של כ-201 מיליון שקל שביצעה במהלך השנה החולפת.

חברות ה-BVI ממשיכות לגייס

נדמה שאי-אפשר לדבר על שוק האג"ח בתל אביב בלי להזכיר את חברות הנדל"ן הזרות, שחזרו בשנתיים האחרונות לגייס חוב בארץ בהיקף ניכר. מדובר בחברות הפועלות בארה"ב, אשר מתאגדות לצורך ההנפקה באיי הבתולה הבריטיים (BVI), ולתוכן מוזרמים לרוב נכסי נדל"ן של יזמים, בדרך כלל יהודים-אמריקאים. זאת, לצורך גיוס חוב בשוק המקומי, במחיר זול בהרבה מזה שאותו נדרשים אותם יזמים לשלם מעבר לים.

בשנתיים האחרונות, לנוכח הגאות בשוק המקומי, רשמו חברות ה-BVI קאמבק עם גיוסים בהיקף מצטבר של מיליארדי שקלים, אחרי תקופה ארוכה בה נעדרו משוק ההנפקות המקומי. זאת בעקבות שורה של חברות שנקלעו למשברי חוב והסבו נזקים כבדים למשקיעים המקומיים. רק בימים האחרונים התברר כי באחת מאותן חברות BVI, סימד הולדינגס, הועברו ללא דיווח כ-100 מיליון שקל לידי בעלי השליטה, ללא ידיעת הדירקטוריון - מה שצפוי להוביל לאי עמידתה בתשלום החוב הקרוב.

אחת מהחברות הזרות שמבקשות להצטרף כעת לבורסה המקומית היא איגל פרופרטיז, שהגישה בחודש האחרון תשקיף לגיוס חוב בהיקף של כ-500 מיליון שקל, בריבית של עד 7%. תמורת ההנפקה מיועדת לפירעון חוב בכיר, בהיקף של כ-158 מיליון שקל, בגין 5 נכסים שישועבדו לטובת מחזיקי האג"ח, אשר קיבלו דירוג מקדמי של A3 מחברת מידרוג. הללו, צפויות לפטור את בעל השליטה בחברה, אלכסנדר מאסה (המשמש כיו"ר הדירקטוריון), מערבויות אישיות שהעמיד כנגדן.

פורטפוליו החברה כולל 24 נכסי משרדים בשטח כולל של כ-8.5 מיליון מ"ר, הנמצאים בתפוסה ממוצעת של 76%. בספרי החברה מוערך שווי נכסי המשרדים בכ-903 מיליון דולר, והם הניבו אשתקד הכנסה תפעולית נטו (NOI) של כ-69 מיליון דולר.

עוד כתבות

זום גלובלי / צילומים: AP,רויטרס

שלוש זירות ב־48 שעות: קוריאה הצפונית מאותתת - פנינו להסלמה

פיונגיאנג מחריפה את הטון מול יפן ומעמיקה את הסיוע לרוסיה • מועמד פרו־פלסטיני גבר על מועמדת של AIPAC במישיגן • ויוצר התוכן שנרצח במהלך שידור חי במקסיקו ● זום גלובלי

יעל שיינין, יועמ''שית רשות התחרות / צילום: רמי זרנגר

הלוחמת במונופולים ובקרטלים: "מה פתאום יו"ר בנק כותב בוואטסאפ ליו"ר אחר 'בוא ניפגש'? זה מטריד מאוד"

מנכ"לי ענק, בעלי רשתות ועורכי הדין היקרים בישראל - את כולם עו"ד יעל שיינין פגשה וחקרה בבתי המשפט ● מתיאום מחירי המזון ועד הבדיקות המורכבות במיזוגים הגדולים, היועמ"שית הפורשת של רשות התחרות מסכמת חמש שנים בתפקיד ומבהירה: "העסקים יצירתיים, אבל אנחנו בעקבותיהם. יש האזנות סתר, הם מפחדים"

מעריצים מחופשים לרגל הקרנת ספיידרמן החדש בקולנוע. הפיכת החוויה לייחודית / צילום: Reuters, ZUMA Press Wire

ההדלפה של ספיידרמן נתנה להוליווד שיעור בהגנה עצמית

העותק המודלף של ספיידרמן שצבר מיליוני צפיות בתוך שעות חשף כיצד X הפכה מצינור הפצה לרשת חברתית לתשתית פיראטית יעילה ● בזמן שהאולפנים ממשיכים להסתמך על כלים משפטיים, הוליווד מבינה שקו ההגנה החדש עשוי להיות דווקא חוויית הקולנוע עצמה

מנכ''ל פרטנר, אבי גבאי / צילום: ינאי יחיאל

הדיבידנד החריג בסכנה? מחזיקי האג"ח של פרטנר מתנגדים לניסיון החלוקה

מחזיקי האג"ח של פרטנר, בהובלת מור גמל ופנסיה וקסם קרנות נאמנות, התנגדו לבקשת החברה לאשר חלוקת דיבידנד חריגה של 500 מיליון שקל ● במקביל, הובילה מור התנגדות גם לבקשת נופר אנרג'י, שהסתיימה בפדיון מוקדם של שתי סדרות אג"ח

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות: S&P 500 בשיא סגירה חדש

דוח תעסוקה מאכזב בארה"ב: במקום תוספת של 80 אלף משרות ביולי, נגרעו מהשוק 23 אלף משרות ● בניגוד לתחזיות, שיעור האבטלה בארה"ב ירד - ועומד על 4.1% ● מניית  אייר בי.אן.בי. זינקה ב-17% ומניית ספייס אקס ב-16% ● מחיר הנפט נסחר בירידות קלות

טילי ''ספייק'' מתוצרת רפאל. בעיגול: אילהם אלייב, נשיא אזרבייג'ן / צילומים: דוברות רפאל, AP-Ebrahim Noroozi

אזרבייג'ן הולכת ומתרחקת מישראל. מי תקטוף את הפירות?

ישראל סופגת ביקורת גוברת מאזרבייג'ן, בין השאר בגין הכרת הממשלה ברצח העם הארמני ● למרות עסקה נאה שנסגרה על מערכות רפאל, בחברות חוששים כי מגמת הצטמצמות העסקאות עם הלקוחה האסטרטגית תימשך ● ממקורות הדאגה: הסתערות החברות האמריקאיות ועיכוב לא מוסבר בהכרעת מכרז חלל

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

חודש על המדף ואחרי תחילת התמ"א: בכמה נמכרה דירת 3 חדרים בבת ים?

הדירה נמכרה לאחר כחודש בשוק ב-1.7 מיליון שקל, כשברקע החל פרויקט תמ"א 38 בבניין ● לפי המתווכת, ההתחדשות העירונית העלתה את שווי הנכס, ובמקביל מתחילים להופיע בעיר גם משקיעים ומשפרי דיור שמזהים הזדמנויות ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

מאפים בקפה גליקסון / צילום: פנינה אברמוביץ'

פרעצל מתפקע ומתוקים עוצרי נשימה: בית הקפה המושחת בקיבוץ

בתוך הנוף המשגע של יישובי אלונה גילינו מרחב של אמנות ואוכל ● סדנת נרות משעוות דבורים, ממלכת פימו שמתחזה לממתקים וקפה עמוס מעדני שמרים

רצועת עזה / צילום: ap, Jehad Alshrafi

דיווח: המוצב הצבאי שיוקם בעזה – והכוח הזר שייכנס אליו

הצעד הראשון של טראמפ ברצועה: מוצב ל-150 חיילים ממרוקו בעזה ● בלבנון מדווחים: הסתיים סבב המו"מ בין ישראל ללבנון שהתקיים ברומא, ונמשך שלושה ימים ● הותר לפרסום: רס"ן הראל בירנשטוק ורס"ם תמיר וקנין ז"ל נפלו בלבנון; ארבעה לוחמים נוספים נפצעו, מצבם קשה ● דיווח: ממשל טראמפ מנע תגובה משמעותית אחרי הרג הלוחמים - והתעמת עם צרפת לגבי המו"מ ● בצל ההסכם המתקרב: חיל האוויר האמריקאי החל לפנות חלק מהמתדלקים בנתב"ג ● מתקרב הסכם לפתיחה מחדש של מצר הורמוז ● עדכונים שוטפים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א 35 עלה ב-1% ועבר לתשואה שבועית חיובית; טאואר זינקה בחדות

ת"א 35 קפץ ב-1% ומדד הבנקים טיפס ב-1.2% ● פאלו אלטו החלה להיסחר הבוקר בתוך המדדים המובילים, משקלה עדיין נמוך ● טאואר זינקה ב-9% ● נקסט ויז'ן דיווחה על חוזים בהיקף כ-14 מיליון דולר ● אחר הצהריים יתפרסם דוח התעסוקה בארה"ב, בנק אוף אמריקה: הדוח יצביע על שוק עבודה יציב ● לפי ג'יי.פי מורגן השוק מתמחר האטה בסקטור השבבים והטכנולוגיה, "היא לא תתרחש"

טיפים לפנסיה - שיחסכו לכם עשרות אלפי שקלים / צילום: Shutterstock

טיפים לפנסיה - שיחסכו לכם עשרות אלפי שקלים

גם אם אתם רגע לפני פרישה, או כבר יצאתם לפנסיה יש עדיין דרכים בהן תוכלו למקסם את הקצבה שתקבלו כל חודש ● מהסדר בו נכון למשוך את אפיקי החיסכון, איך אפשר להחזיק שתי קרנות השתלמות וגם למה אם אתם עדיין עובדים לא כדאי למהר למשוך את קצבת הפנסיה ● עצות לקראת פרישה: חלק ראשון

רכבי צ'רי / צילום: יחצ

מסין לחולון: ענקית הרכב שפותחת לראשונה משרדים בישראל

לגלובס נודע כי צ'רי שכרה לאחרונה משרדים בחולון, והיא צפויה להתחיל את הפעילות המקומית עוד השנה ● מקביל, גם קבוצת SAIC, שמיוצגת בישראל על ידי קבוצת לובינסקי, יבואנית MG, נערכת בימים אלה לפתוח מחדש את נציגות הקבע שלה בישראל לאחר כחמש שנים ● השבוע בענף הרכב

לפי האקדמיה ללשון, מהי המילה העברית למדיטציה? / צילום: Shutterstock

לפי האקדמיה ללשון, מהי המילה העברית למדיטציה?

מהו סקסטיליס, איזה כלי נגינה הוא התיאורבו, ומי המציא את המזגן המודרני? ● הטריוויה השבועית

אמדוקס פארק / צילום: מיכה לובטון

אמדוקס עקפה את התחזיות, אך הוצאות על פיטורים הפילו את הרווח

חברת אמדוקס דיווחה הלילה על רווח רבעוני של 1.84 דולר למניה, מעל לצפי האנליסטים ● הרווח הנקי צנח ב-60% בשל הוצאה חד פעמית בעקבות גל פיטורי הענק

דירה להשכרה / צילום: Shutterstock

השכרתם דירה ב-7,000 שקל בחודש. כמה מס תשלמו?

השבוע פורסם בגלובס כי המיליארדר בני שטיינמץ ורשות המסים נמצאים במאבק משפטי. מה הסיבה? • וגם: כמה אנשים בישראל מחזיקים ב-9 דירות לפחות? • חושבים שאתם בקיאים בכל מה שקרה השבוע בכלכלה בארץ ובעולם? בואו לבחון את הידע שלכם • החידון הכלכלי של גלובס

קלפי / איור: גיל ג'יבלי

"שיתוף הפעולה שלכם חיוני": הצעד החריג שנועד לשמור על טוהר הבחירות

לאחר שמונה לראשונה כמפקח חיצוני מטעם רשות החברות הממשלתיות, רו"ח יעקב גינזבורג פתח ערוץ דיווח אנונימי לעובדי החברות, שבאמצעותו יוכלו לדווח על לחצים פוליטיים, מינויים בעלי זיקה מפלגתית ושימוש במשאבי החברות לצורכי תעמולה

''סבחה'' מתקן התפלת מים של מקורות באילת / צילום: אתר החברה

מקורות עותרת לבג"ץ נגד הממשלה: הגבילו את הארנונה על מתקני המים

העתירה הוגשה בעקבות העלאה של פי 16 בארנונה על מתקן מים במועצה האזורית חוף אשקלון ● במקורות מזהירים כי ללא התערבות רשויות מקומיות נוספות ילכו בעקבותיה, ודורשת לקבוע תעריף ארנונה אחיד לכל מתקני המים בארץ

פרופ' פיליפ אגיון / צילום: Patrick Imbert

"אנשים יהפכו למיליארדרים בן לילה": התחזית של זוכה פרס נובל והסכנות

פרופ' פיליפ אגיון, זוכה פרס נובל לכלכלה ב-2025, בנה מודל שעשוי לסייע לעולם לשרוד את מהפכת ה-AI ● בראיון מיוחד לגלובס הוא מסביר מדוע לא צריך בשלב המעבר להגן על משרות, איך "האובססיה להעניש עשירים תהפוך את כולנו לעניים" ולמה ישראל עלולה לפספס את ההזדמנות להפוך למובילה הכלכלית של האזור

המומחית שמסבירה: האם 2 מיליון שקל זה מספיק לפנסיה

שיחה עם אלה אלקלעי, יו"ר IBI קרנות נאמנות ופעילה חברתית ● על כלל־האצבע שאמור להבטיח לפרוש בלי דאגות, האוכלוסייה שמצויה בסיכון הגדול ביותר והפרשה שהחלה ברעיון חכם ויצאה משליטה ● איך להתכונן לפנסיה גם בגיל 40? סדרה חדשה

משקאות אנרגיה Celsius / צילום: Shutterstock

החלפתי קפה במשקאות אנרגיה וכמעט איבדתי את השפיות

כך נראה שבוע העבודה של כתב וול סטריט ג'ורנל ג'יימי ווטרס על דיאטה של Celsius ומשקאות עתירי קפאין אחרים, שמבטיחים לעזור לצרכנים למצות את מלוא הפוטנציאל שלהם