גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כשהדולר נשחק וה-AI נכנס למשרד: המציאות החדשה של עורכי הדין

המחזור השנתי של סקטור עריכת הדין חצה ב-2025 את רף 25 מיליארד השקלים, אך מאחורי המספרים מסתתרת שונות רבה ● הענף חווה שינויים הכוללים מיזוגים ופירוקים, מעבר לתמחור מבוסס ערך בעקבות כניסת הבינה המלאכותית, שחיקת הדולר, איומי סייבר ועוד

כשה-AI נכנס למשרדי עורכי הדין / צילום: Shutterstock
כשה-AI נכנס למשרדי עורכי הדין / צילום: Shutterstock

הכותב הוא מייסד חברת GLawBAL, המתמחה בהשמה, בניהול קריירה, במיזוגים, בייעוץ ובשיפור ביצועים של משרדי עורכי דין ומחלקות משפטיות

בין שמדובר בנושאי מאקרו גלובליים או מקומיים ובין שבענייני מיקרו, אין רגע דל במקומותינו. בסקטור עורכי הדין הדבר מתבטא בתמורות ובמשברים שמופיעים בתדירות גבוהה כבר יותר משלושה עשורים.

לאירועים שלהם "התרגלנו", כגון מלחמות ומגפות, הצטרפו לאחרונה אורחים חדשים, בדמות הבינה המלאכותית, הסייבר או התרסקות הדולר.

נעיף מבט קצר על מה שחווה סקטור עורכי הדין בימים אלה, שבין מלחמות ותמורות אחרות.

"עולם חיובי השעות ילך ויתפייד": איך ייראה העתיד במשרדי עורכי הדין
"מקצועות מושלמים קיימים רק באגדות": עורכי הדין הבכירים מדברים

ביקושים והכנסות

בכל הנוגע לביקושים ולהכנסות, השונות היא שם המשחק. ישנם משרדים הנפגעים ממשבר או שינוי, כגון סגירת השמיים למשרדים שעיסוקם בינלאומי או הייטק וכדומה.

דוגמאות נוספות לפגיעה הן התרסקות הדולר עבור משרדים המשלמים תשומות בשקלים ומוכרים במטבע חוץ, או שוק הנדל"ן, הסובל מריביות גבוהות, מהפסקות עבודה וממחסור בכוח-אדם.

עוד דוגמאות: עיכובים בשל סגירת בתי המשפט או משרדי ממשלה, ובהתאמה עיכוב בשכר-הטרחה או החרפה במוסר התשלומים, מסיבות שנעות בין מילואים ועד ניצול לרעה של המצב.

מנגד, ישנם תחומים הפורחים בעת משברים: חדלות פירעון וגבייה; מיסוי - בשל התמורות והרגולציה המשתנה; משרדי העבודה המסייעים בסוגיות כחל"ת או פיטורים המוניים; משרדי שוק ההון בשל הפריחה בהנפקות; משרדים העוסקים בעולם הבינה, הסייבר ודומיהם, ובין השאר בסוגיות הגנת הפרטיות ואתיקה; משרדי הנזיקין, בסוגיות קצין תגמולים, נפגעי פעולות איבה, ביטוח לאומי ועוד.

דוגמה נוספת היא משרדי המשפחה, אם כתוצאה מכך שהמתחים דחפו זוגות "להפריד כוחות" ועד המבינים שלא לעולם חוסן, ופנו לערוך צוואות או ייפויי-כוח מתמשך. תחום נוסף הוא לשון הרע, עקב חזרתו של הדיאלוג המוקצן, בעיקר במדיה החברתית.

וכמו תמיד, ישנם המשרדים שאדישים לתמורות השונות. ביניהם אלה העוסקים בתחומי משקי הבית, תעבורה, פלילי, התקשרויות אזרחיות ואף ליטיגציה או רגולציה שאינה דורשת עיסוק שוטף, וכמעט אינה מושפעת ממשברים, לרבות בתחום המנהלי, רישוי, צרכנות ועוד.

יחד עם זאת, בהשוואה רב-שנתית, המוצר המשפטי במשרדי עורכי הדין ממשיך לגדול, ובשנת 2025 הוא התקרב ל-25 מיליארד שקל לשנה.

יש שיתלו עלייה זו במדדים הגבוהים, אך אנו עוסקים בעלייה שמעבר לעליית המדד, למעט בגבייה בדולרים, המנסה להדביק את שער הדולר המתרסק.

איך משפיע הדולר

בכל הנוגע לדולר, המשרדים נחלקים לאלה שעברו לחייב בשקלים, אלה שקיבעו "רצפת שער דולר", אלה שהעלו מחירים ואלה שכמו כלל היצואנים - מצפים להתערבות הבנק המרכזי.

למשרדים שחווים פגיעה כלכלית, מומלץ להותיר "רזרבה תזרימית להוצאות" של חודשיים לפחות, להיזהר בהוזלת תעריפים ולהעדיף הנחות או מנגנוני תמחיר יצירתיים, שכן העבר מלמד שהורדה בתעריפים מקשה מאוד בתיקונם בעתיד.

יש לנהוג זהירות ביחס ללקוחות, לבקש לקבל כספים ככל הניתן "על החשבון", ולזכור שאנו לא נושים מובטחים בעת פשיטת רגל או כינוס/פירוק של לקוח.

יש להקפיד על מחזור גבייה הדוק, הוצאת חשבונות בזמן ומעקב תמידי. בצד ההוצאות מוצע למשרדים לגשת למלאכת ההתייעלות והחיסכון באופן מובנה עם כלים מקובלים, ולא תחושת בטן או היסטריה.

כוח-אדם

במלחמות האחרונות, לא היו משרדים רבים אשר קיצצו שכר או פיטרו כוח-אדם. היו שהשתמשו באופציית החל"ת, אך בעיקר בקרב צוות המטה.

בתחומים החווים עדנה קיימת עלייה בביקוש לכוח-אדם, ומנגד, כתוצאה מקיצוצים, נמדדו עלייה בפניות של מועמדים להשמה ואחוז גבוה של עורכי דין ותיקים.

ממשיך לגדול הביקוש לעורכי דין המתמחים בבינה מלאכותית, אך גם בעלי שיקול-דעת וניסיון לבחון את עבודת הבינה כדי למנוע "הזיות" או טעויות, להבטיח ניסוח מושכל של "פרומפטים" ועוד.

בתחום הרווחה, משרדים האטו או חדלו מלספק תוכניות רווחה יקרות ומתנות חג יקרות, ונוקטים צמצום או הקפאה של העלאות שכר ובונוסים נדיבים. מנגד, היו דווקא משרדים שמצאו לנכון לתגמל ולסייע לשכירים ולשותפים הצעירים ובוודאי כשהללו שבמילואים.

גאוגרפיה

מגמה נוספת שאותה אנו רואים היא פינוי של משרדי עורכי דין מאזורי העימות. סולידריות של משרדים מהמרכז מסייעת למשרדים אלה להמשיך לפעול.

הניסיון של משרדים בתחום העבודה ההיברידית סייע למשרדים להמשיך לקיים חלק מהפעילות השוטפת. משרדי חו"ל הפועלים בארץ צמצמו מאוד את פעילותם.

מיזוגים ופירוקים

כבמשברי עבר, זוהי תקופה פורה למיזוגים, אך גם למחלוקות ולפירוקים. המעורבות שלנו בגישורים ובבוררויות בין שותפים עלתה בעשרות אחוזים, ולא פחות הביקוש למיזוגים.

המשרדים מזהים חלון הזדמנויות להשלים תחומים סינרגטיים לפעילות המשרד. כך קיימים ביקושים למשרדים בתחומי חדלות הפירעון ודיני עבודה, ליטיגציה מסחרית, מקרקעין, תשתיות, קניין רוחני ועוד.

היו גם משרדים, כמו גם שותפים, שהחליטו כי מלחמה אולי הינה "קריאת כיוון" נוספת לפרוש, לסגור את משרדם או למזגו-למוכרו למשרד אחר.

בינה מלאכותית וסייבר

רחוקים אנו מהיום שבו רובוט יגיע לבית המשפט בענייני ממונות ובוודאי דיני נפשות, אך מדי יום אנו חווים השפעות ישירות ועקיפות של הבינה על תחומי ייצוג שונים, ובוודאי במחקר משפטי, העולם המסחרי, ההייטק, הקניין הרוחני ועוד.

בתחום התמחור אנו רואים מעבר של משרדים מממד "הזמן" ושעות עבודה לממד "הערך" ללקוח, בתעריף קבוע, לפי הצלחה ואף ריטיינרים משוכללים. במקביל, הבינה המלאכותית היא בשורה לתחום ניהול הביצועים והתפוקות של משרד עורכי הדין.

סיכוני הסייבר גדלים ויותר משרדים מותקפים, לרבות משרדים שלכאורה לא אמורים "לעניין" האקרים. כיום אין אף משרד עורכי דין החסין מאירועי סייבר, וההמלצה היא לא "להתחכם" ולהיות מצוידים בביטוח נכון (צד א' וצד ג') ובניהול מושכל של האירוע עם אנשי מקצוע ייעודים.

אחריות מקצועית ואתיקה

כאן התרחבה מגמת עלייה בתביעות ונוספו סוגיות סייבר, אבטחת מידע ופרטיות, כשלים בשימוש ב-AI, הקצנה של בתי המשפט בייחוס אחריות מקצועית, תובענות גדלה והולכת של לקוחות ויד הרבה יותר קלה על ההדק של עורכי דין התובעים את חבריהם.

עוד כתבות

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית באירופה; הביטקוין יורד מתחת ל-70 אלף דולר

הבורסות בפרנקפורט ובפריז מתקדמות בכ-1% ● יום המסחר בשווקים הגלובליים מתנהל בצל אי־ודאות מוגברת סביב המגעים בין ארה"ב לאיראן ● בורסת טוקיו נחלשה, בורסת הונג קונג זינקה ● וול סטריט שברה אתמול שיאים חדשים, בהובלת מניות הטכנולוגיה - הבוקר החוזים העתידיים רושמים ירידות קלות ● מחירי הנפט יורדים קלות

גרג אייבל, מנכ''ל ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

ברקשייר האת'וויי יוצאת לרכישה הגדולה הראשונה שלה בעידן שאחרי באפט

חברת ההחזקות ברקשייר האת'וויי תרכוש את טיילור מוריסון הום, בין חברות הבנייה למגורים הגדולות בארה"ב, תמורת 6.8 מיליארד דולר ● מדובר בעסקה הגדולה הראשונה תחת ניהולו של גרג אייבל, שהחליף את וורן באפט בתפקיד המנכ"ל בתחילת השנה

ירידות בבורסה בתל אביב / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בורסת ת"א ננעלה בירידות החדות ביותר מאז אוקטובר 2023

ת"א 35 ות"א 125 צנחו בכ-4.3% - היום הכי גרוע של המדדים מאז 8 באוקטובר 2023 ● ת"א 90 איבד 4.6% ● דיווח: איראן עצרה את המו"מ עם ארה"ב בשל ההסלמה בלבנון ● טאואר צנחה בחדות, לאחר שטיפסה בשבוע שעבר לשיא כל הזמנים ● דוראל צללה אחרי שהודיעה על גיוס הון ● וגם: במיטב ממליצים להפחית חשיפה לשוק הישראלי

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

הירידות בתל אביב מתחזקות; מדד הקלינטק נופל, מניות התוכנה מטפסות

מדד ת"א 35 יורד בכ-0.7% ● המסחר מתנהל בצל הכרזת טראמפ על הפסקת אש נוספת בצפון, לאחר שאתמול הבורסה רשמה את היום החלש ביותר שלה מאז אוקטובר 2023 ● על אף הירידות החדות, השקל הגיב באדישות; רונן מנחם ממזרחי טפחות: "אם השקל היה נחלש מול הדולר, הייתי יותר מודאג" ● וול סטריט שברה אמש שיאים חדשים בהובלת מניות ה-AI

ד''ר זאב פרבמן - מנכ''ל לייטריקס / צילום: איל יצהר

לייטריקס מפטרת ביד אחת ומגייסת ביד שנייה

מאחורי המהלך הדרמטי של החברה הירושלמית מסתתרת מגמה רחבה יותר בענף: חברות הטכנולוגיה כבר לא רק מפטרות עובדים, אלא משנות את התמהיל האנושי שלהן בהתאם לעידן הבינה המלאכותית ● כך, לצד הקיצוץ, לייטריקס פותחת 25 משרות חדשות בתחום ה־AI

משרדי הייטק

כשבהייטק מצטמצמים, מי ימלא עוד 700 אלף מטר של משרדים חדשים?

הפיטורים בענף ההייטק צפויים לרוקן קומות שלמות של משרדים, במקביל להיצע שצפוי לשבור שיא ב־2030 ● בעוד שבתל אביב נרשמים ביקושים קשיחים ורשימות המתנה, בערים הסמוכות המגדלים החדשים מתקשים להתמלא ● גם פער המחירים בין ת"א לשאר המדינה מתרחב ● שאלת השעה

בורסת דרום קוריאה, סיאול / צילום: Shutterstock, Ki young

שתי המניות שהקפיצו את הבורסה הטובה בעולם

הבורסה של דרום קוריאה הייתה בעלת הביצועים הכי חזקים בחודש מאי עם זינוק של כמעט 30% ● מאחורי העלייה נמצאות מניות את סמסונג ו-SK HYNIX ● האנליסטים חלוקים: האם מדובר בהזדמנות קנייה זולה או במלכודת ריכוזיות מסוכנת? ● וגם: באיזה מקום סיימה בורסת ת"א את מאי, ואיך המשקיע הישראלי חשוף לסיאול?

ישראל אוזן, מנכ''ל משרד הפנים / צילום: יונתן בלום

משרד הפנים מתנגד לשלילת הנחות בארנונה למשתמטים מצה"ל

המשנה ליועמ"שית גיל לימון כתב למנכ"ל משרד הפנים ישראל אוזן כי בג"ץ הורה לבטל את ההנחות בארנונה למשתמטים מגיוס, וכי חלפו 35 הימים שבית המשפט הקציב כדי ליישם זאת ● מנגד, מנכ"ל משרד הפנים טוען כי "תיקון התקנות כפי שהוצע מהווה התערבות משמעותית ביחסי השלטון המרכזי-המקומי"

כרטיס אשראי של מועדון ''בהצדעה'' / צילום: יחצ

"צריך לסגור לגמרי": למה המילואימניקים יוצאים נגד מועדון "בהצדעה"

עשרות מיליוני שקלים מתקציב המדינה זורמים למועדון הצרכנות "בהצדעה" של חיילים משוחררים ומילואימניקים, אך הלקוחות מעלים טענות על אפליקציה קורסת, מחירים מזנקים ומלאי שאוזל מיד ● נתונים שהגיעו לידי גלובס חושפים צניחה במכירות ובנתח השוק

מימין - עלא טנוס, מנכ''ל BST קנדה ומבעלי קבוצת BST, אליאס טנוס, מנכ''ל קבוצת BST ומבעלי קבוצת BST, רפי ביסקר, יו''ר קבוצת  BST ו-וסים טנוס, סמנכ''ל נכסים ומבעלי קבוצת BST / צילום: רפי דלויה

חברת הנדל״ן בסט גייסה 400 מיליון שקל לפי שווי של כ-3 מיליארד שקל

מדובר בהנפקה ראשונה לציבור ● היא זכתה לביקושים של מיליארד שקל פי 2.5 מהיקף הגיוס

מטוס ארקיע / צילום: ארקיע

לא רק אל על: ארקיע משיקה קו ישיר ליעד המבוקש

חברת התעופה ארקיע משיקה לראשונה קו ישיר לטוקיו, שיפעל החל מאוקטובר השנה ● לפי נתוני ארגון התיירות הלאומי של יפן, בשנת 2025 ביקרו במדינה מעל 42 מיליון תיירים בינלאומיים - שיא היסטורי

מימין: עו''ד גלעד וינקלר, עו''ד דן גבע, עו''ד גיל וייט, עו''ד לוי אמיתי, עו''ד ד''ר דוד תדמור / צילום: רמי זרנגר, איל יצהר, דדי אליאס, עידן גרוס

מה תעשה הבינה המלאכותית למקצוע עריכת הדין? פרקליטי העל מדברים

גלובס שוחח עם חמישה בכירים מהפירמות החזקות בישראל על השאלה איך ייראה ענף עריכת הדין בשנים הבאות ● הם רואים את מהפכת ה־AI במקצועם ואת השפעת מגמת המיזוגים, וגם: האם ימליצו לילדיהם לעסוק בעריכת דין?

מהרן פרוזנפר, הממונה על התקציבי / צילום: עודד קרני

הממונה על התקציבים: "מוטרד משער הדולר. לא יהיה פתרון מיידי"

הממונה על התקציבים, מהרן פרוזנפר, התייחס לקריסה של שער הדולר בנאומו בכנס אלי הורוביץ לכלכלה, וקרא לתעשיינים לגלגל את ההוזלה לציבור ● בנוסף, פרוזנפר הביע דאגה בנוגע לסדרי העדיפויות בתקציב, מתח ביקורת על גיוס המילואים הנרחב והתנגד להעלאת מסים ● "נוכל לחזור לצמיחה מהירה - אבל התנאי הוא סדר עדיפויות קשה בתקציב"

רומן גופמן / צילום: דובר צה''ל

בג"ץ דחה את העתירות: האלוף רומן גופמן ימונה לראש המוסד

בעתירה שהגישו התנועה לאיכות השלטון והתנועה לטוהר המידות נטען כי נפל פגם בטוהר המידות של גופמן בכל הקשור לפרשת מעצרו של הקטין אורי אלמקייס, אך שופטי בג"ץ דחו את הטענות וקבעו כי אין מקום להתערב בהחלטה על המינוי ● גופמן ייכנס מחר לתפקידו

ח''כ מיקי לוי. ''יומן 90'', רדיו אמצע הדרך, 25.5.26 / צילום: יח''צ

טעות חוזרת: הריבוי של החרדים לא יהיה כל־כך מהיר כמו שנוטים לחשוב

ח"כ מיקי לוי חזר על הטענה שבעוד 25 שנה החרדים יהיו מחצית מחייבי הגיוס ● זה הזמן להזכיר שהנתונים הם קצת אחרים ● המשרוקית של גלובס

קובי זריהן, הממונה על הרשות להגנת הצרכן / צילום: הרשות להגנת הצרכן

חברת אלמוג פיננסים תיקנס ב-4 מיליון שקל על הטעיית צרכנים

הרשות להגנת הצרכן הודיעה על כוונתה להטיל עיצום כספי של כ-4 מיליון שקל על חברת אלמוג פיננסים, לאחר שנמצא יסוד סביר להניח כי הפרה את הוראות חוק הגנת הצרכן ● הרשות טוענת כי החברה הציגה לצרכנים מצג כוזב של איתור כספים, למרות שבפועל היה מדובר בכספים שנצברו בקופות ובקרנות המוכרות לצרכנים ● החברה בתגובה: "כופרים באמור בכתבה"

מנהל רשות המסים שי אהרונוביץ' / צילום: עודד קרני

מנהל רשות המסים: "נצטרך לבחון את השלכות רפורמת הרווחים הכלואים"

ביטול הפטורים ממע"מ, בחינה מחודשת של חוק הרווחים הכלואים ומס על השכירות, אלו התוכניות של מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ' בנוגע לחוק ההסדרים הבא ● "אנחנו נצטרך לבחון את נושא רפורמת הרווחים הכלואים בשנה-שנתיים הקרובות ולראות אם אין להם השפעה לא טובה על המשק", אמר אהרונוביץ'

אילוסטרציה: Shutterstock

"פגם משמעותי של חוסר תום-לב": פסק הדין שכל מתווך חייב להכיר

פסק דין חדש של בית משפט השלום בתל אביב עושה סדר בשוק תיווך הנדל"ן וקובע כי מתווך שלא עובד לפי הכללים יאבד את התמורה המלאה

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו / צילום: מולי גולדברג

ההפסד של מדדי ת"א: מניית פאלו אלטו זינקה ב-82% מאז הצטרפה לבורסה

שוויה של ענקית הסייבר האמריקאית שווה לכמעט רבע משוק המניות התל אביבי כולו ● המניה לא נכנסה לת"א 35 ות"א 125, משום שהתנאים קובעים שהיא צריכה להיסחר בבורסה 60 יום לפני כניסה למדדים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

רשות שוק ההון פרסמה דוח על חלוקת הדיבידנד החריג של הפניקס ושוקלת הגבלות

הדוח עוסק בשאלה כיצד אושר דיבידנד של חמישית מההון הפיננסי של החברה לפני שנה וחצי והאם כשלו מנגנוני הבקרה הפנימיים