גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גוגל ואנבידיה מבקשות לשלם מס בדולרים. באוצר מעריכים: קשיים מהותיים בהצעה

גורמים מקצועיים באוצר טוענים כי בקשת ענקיות הטכנולוגיה לשלם מס בדולרים בעקבות צניחת השער, שפגעה בשורת הרווח שלהן, מעלה קושי וחשש ממתן הטבה חריגה ● ברשות המסים מציגים גישה גמישה יותר ומסבירים: "מדובר במיעוט של חברות שפועלות בהיקפים אדירים"

משרדי גוגל בחיפה / צילום: Shutterstock
משרדי גוגל בחיפה / צילום: Shutterstock

חברות טכנולוגיה בינלאומיות, ובהן ענקיות כמו אנבידיה וגוגל, פנו לאחרונה לרשות המסים בבקשה חריגה: לאפשר להן לשלם את המסים בישראל בדולרים במקום בשקלים. בפגישות עם בכירי הרשות, הציגו נציגי החברות את השחיקה הדרמטית ברווחיהן עקב צניחת שער הדולר בלמעלה מ־20% בשנה האחרונה, בעוד הוצאותיהן המקומיות, ובראשן תשלומי השכר, נותרו שקליות.

ברשות המסים ובמשרד האוצר לא שוללים את הבקשה על הסף לאור היקף פעילותן של החברות והשפעתו הפוטנציאלית של המהלך על שער החליפין, אך גורמים מקצועיים באוצר מעריכים כי קיימים קשיים מהותיים בהצעה.

הדולר שינה כיוון? הכלכלנים מנסים לספק תשובה
בדיוק כשהמציאות מסתדרת לאינטל, אנבידיה מאגפת אותה במגרש הביתי
AI היא רק תירוץ לפיטורים? השאלה שמסעירה את בכירי הטכנולוגיה

לבקשה החריגה כבר קיים תקדים: עם השלמת רכישת חברת וויז הישראלית על ידי גוגל במרץ השנה תמורת 32 מיליארד דולר, פנו מייסדי החברה לרשות המסים בבקשה לשלם את המס בדולרים. המייסדים, שכל אחד מהם צפוי לקבל קרוב ל־3 מיליארד דולר לפני מס, קיבלו את אישור המדינה לביצוע התשלום במטבע החוץ.

בעת ההכרזה על העסקה, במרץ 2025, שער הדולר עמד על 3.67 שקלים, אך עם ההודעה על השלמתה שנה מאוחר יותר, במרץ השנה, עמד שער הדולר על 3.09 שקלים בלבד. על הרקע הזה נתגלעה בין רשות המסים למייסדים מחלוקת לפי איזה שער חליפין ישולם המס. הרשות דורשת שהתשלום יתבצע לפי יחס לשקל בעת ההכרזה על העסקה, דהיינו להגדיל בכמעט 19% את הסכום הדולרי.

"פועלות בהיקף אדיר"

במקביל, נפתחו דיונים מול גוגל ואנבידיה, שפנו לרשות בבקשה לשלם את כלל מסיהן בישראל בדולרים, ולא רק את המיסוי על עסקאות ורווחי הון. גורמים בשוק מציינים כי גם חברות בינלאומיות נוספות הגישו בקשות דומות. בעוד שהמצדדים במהלך טוענים כי מדובר בצעד אסטרטגי שעשוי למתן את פיחות הדולר על ידי הפחתת הביקוש המקומי למטבע, רשות המסים ומשרד האוצר טרם גיבשו מדיניות בנושא. גורמים באוצר מביעים הסתייגות, וסבורים כי אין הצדקה להעניק הטבה כזו לענקיות הטכנולוגיה, שנהנות ממילא ממערך הטבות נרחב.

לגלובס נודע כי ברשות המסים מציגים גישה פתוחה יותר לרעיון. "מדובר במיעוט של חברות שפועלות בהיקפים אדירים", מסביר גורם ברשות המסים. "קומץ של חברות שההיקפים שלהן הם מאוד מאוד משמעותיים, הן מעסיקות אלפי עובדים ויש להן עסקאות ענק". בגלל הגודל שלהן וגם התשלומים השוטפים שלהן בסכומים משמעותיים. הן מבקשות היום לשלם את כלל המס - ניכויי המס על השכר של העובדים, מס חברות שהן צריכות לשלם ועוד - בדולרים. כשיש אירוע חריג, עסקה גדולה, דיבידנדים שמחולקים, זה עוד יותר משמעותי כי מגיעים להיקפים של מאות מיליונים וגם עשרות מיליארדים כידוע".

ענקיות הטכנולוגיה, ואנבידיה בפרט, הן מהמעסיקות הגדולות בישראל, והשפעתן על הכלכלה המקומית אדירה. שווי הכנסותיה של אנבידיה בישראל גדל מ־840 מיליון דולר ב־2024 ל־1.47 מיליארד דולר בשנה שעברה. לשם השוואה, ב-2023 הוא עמד על 325 מיליון דולר בלבד. המס שהיא משלמת בישראל האמיר ל‏־1.287 מיליארד דולר, או קרוב ל‏־4 מיליארד שקל.

הסכר עשוי להיפרץ

לדברי הגורם ברשות, הפעילות החריגה והשוטפת גם יחד של חברות הענק משפיעה על שער הדולר־שקל. "זה מצריך אופרציה שלמה לגייס כל חודש סביב תשלום מקדמות המס וסביב התשלום של הדוח שנתי ואירועים של חלוקת דיבידנדים משמעותיים". עוד הוא הוסיף, כי "בגלל כל הרגישות בנושא המט"ח, נוסף אתגר או עיוות נקודתי סביב הזמן והמועדים האלה בשער הדולר שקל. על רקע זה, החברות ביקשו לאפשר להן לשלם את המסים בדולרים, בהתאם לשער החליפין בעת התשלום".

שי אהרונוביץ', מנכ''ל רשות המסים / צילום: יוסי זמיר

ההכרעה בסוגיה נתונה בידי החשכ"לית, עו"ד מיכל עבאדי־בויאנג'ו. לאחר שאישרה את תשלום המס הדולרי בעסקת וויז לפני כחודשיים, החברות נשענות על תקדים זה בתקווה לקבל סיוע דומה גם בתשלומי המס השוטפים.

לדברי הגורם ברשות המסים, ההחלטה אינה תלויה ברשות בלבד, שכן בסופו של יום היא מקבלת את המס בשקלים. "החשכ"לית שמנהלת את חשבון מדינת ישראל ובנק ישראל תחליט כיצד זה ישפיע על המדינה". עם זאת, מדגיש הגורם כי "הגישה ברשות היא לייצר פתרון עבור החברות הללו ולאפשר להן לפעול בסביבה עסקית נוחה. אנחנו מנסים לעשות כל מה שניתן כדי להקל על הסביבה העסקית, במיוחד של החברות האלה".

אם אכן יוענק האישור לתשלום בדולרים, הוא צפוי להינתן באופן רוחבי לכל החברות שיעמדו בתנאים שיוגדרו. לפי גורמים באוצר, המהלך ידרוש עבודת מטה מקיפה שתגדיר מיהי אוכלוסיית היעד הרלוונטית ותקבע את מנגנון התשלום בפועל.

לא עושים גידור

חלק נוסף בבקשת החברות מתקבל בהבנה פחותה ברשות המסים: הדרישה לקבע מראש את שער הדולר לתקופה של כשנתיים כדי לייצר ודאות בנוגע להיקף המס לתשלום. כיום, על פי התקנות הדולריות, חברות בינלאומיות רשאיות לדווח בדולרים, אך בסוף השנה הדוח מתורגם לשקלים והתשלום מתבצע לפי השער במועד התשלום בפועל.

באוצר וברשות המסים מתנגדים לשינוי זה, שכן כפי שמסביר הגורם ברשות: "הם למעשה מבקשים לקבע להן את השער. אנחנו לא עושים גידור לצדדי ג' על שער המט"ח. בעניין הזה הם לא שונים מכל הספקים האחרים בישראל".

עוד כתבות

קניות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock, Natee Photo

סמוטריץ' קרא "להזמין היום מחו"ל", והצרכנים נתקעו בלי הפטור ממע"מ

חברי הכנסת הצביעו נגד הצו של שר האוצר, שמרחיב את תקרת הפטור ממע"מ על קניות מחו"ל בייבוא אישי ל־130 דולר ● בעקבות זאת, חבילות שהוזמנו וטרם נקלטו בישראל עד השינוי יחויבו בתעריף הקודם ● האם הסאגה הסתיימה, ומה השלב הבא מבחינת האוצר ● גלובס עושה סדר

אורי וטרמן / צילום: יונתן בלום

"לא כיבדו את הסכם הפרישה": אורי וטרמן תובע את שופרסל ב-5.8 מיליון שקל

וטרמן פרש מתפקיד מנכ"ל ענקית הקמעונאות בשנת 2024 עם העברת השליטה לאחים אמיר ● וטרמן היה אמור לקבל בונוס של 3.2 מיליון שקל, תקופת הודעה מוקדמת ותקופת הסתגלות ● לפי כתב התביעה, שופרסל התנערה מהתחייבויותיה כלפיו

מכוניות בנמל בסין בדרך לאירופה / צילום: יח''צ

באירופה יוצאים למאבק במכוניות הסיניות. האם דווקא הישראלים ייהנו מגל הנחות?

רגולציה חדשה באיחוד האירופי נועדה להתמודד עם ההשתלטות הסינית על שוק הרכב, בעזרת הטבות המיועדות למכוניות חשמליות קומפקטיות שמיוצרות ביבשת ● למגמה, שכוללת מספר צעדים, עשויה להיות השפעה גם על שוק הרכב הישראלי

מייקל מאן, שגריר האיחוד האירופי בישראל / צילום: EU

סנקציות כלכליות והקפאת תקציבים: "החלטנו להפעיל קצת לחץ על ישראל"

אחרי חודשים של מתיחות סביב המלחמה בעזה, וברקע הצעה לאסור סחר עם ההתנחלויות, שגריר האיחוד האירופי בישראל אומר בראיון לגלובס כי הוא מאמין שבריסל עדיין רואה בישראל שותפה מרכזית - אך אינה מוכנה לוותר על עקרונות זכויות האדם

וול סטריט / צילום: ap, M. Spencer Green

ראלי צר מאוד: הנתון שלא נראה מאז התפוצצות בועת הדוט.קום

S&P 500 סיים את מאי בשיא, אך רק 20 מתוך 500 החברות במדד רשמו שיאים משלהן ● בנק אוף אמריקה מציע להיערך לשלב הבא במחזור השוק ● וגם: מייקל ברי על ההנפקות שבדרך: "לפני שאשלם טריליון דולר עבור אנתרופיק, אני אעדיף לספור עד טריליון"

קובי זריהן, הממונה על הרשות להגנת הצרכן / צילום: הרשות להגנת הצרכן

חברת אלמוג פיננסים תיקנס ב-4 מיליון שקל על הטעיית צרכנים

הרשות להגנת הצרכן הודיעה על כוונתה להטיל עיצום כספי של כ-4 מיליון שקל על חברת אלמוג פיננסים, לאחר שנמצא יסוד סביר להניח כי הפרה את הוראות חוק הגנת הצרכן ● הרשות טוענת כי החברה הציגה לצרכנים מצג כוזב של איתור כספים, למרות שבפועל היה מדובר בכספים שנצברו בקופות ובקרנות המוכרות לצרכנים ● החברה בתגובה: "כופרים באמור בכתבה"

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Go Nakamura/Pool Photo via AP

AI היא רק תירוץ לפיטורים? השאלה שמסעירה את בכירי הטכנולוגיה

עם פתיחת כנס הטכנולוגיה בטייוואן השבוע, אמר מנכ"ל אנבידיה ג'נסן הואנג כי לטעון שמפטרים בגלל AI "זה שטויות" ​● האמירה עוררה סערה בקרב בכירי הטכנולוגיה, מאחר שבינה מלאכותית צוטטה כסיבה ליותר מ־54 אלף פיטורים רק בשנת 2025

מימין: עו''ד גלעד וינקלר, עו''ד דן גבע, עו''ד גיל וייט, עו''ד לוי אמיתי, עו''ד ד''ר דוד תדמור / צילום: רמי זרנגר, איל יצהר, דדי אליאס, עידן גרוס

מה תעשה הבינה המלאכותית למקצוע עריכת הדין? פרקליטי העל מדברים

גלובס שוחח עם חמישה בכירים מהפירמות החזקות בישראל על השאלה איך ייראה ענף עריכת הדין בשנים הבאות ● הם רואים את מהפכת ה־AI במקצועם ואת השפעת מגמת המיזוגים, וגם: האם ימליצו לילדיהם לעסוק בעריכת דין?

רותי ברודו / צילום: עידית בן אוליאל

ניצחון לרותי ברודו: תקים ותפעיל מתחם מזון בהיכל התרבות בת"א

המכרז הקודם של הנהלת היכל התרבות נפסל לפני שנה ע"י ביהמ"ש בעקבות עתירות של חברות מתחרות, אך כעת הנהלת ההיכל ערכה מכרז חוזר, שבסופו זכתה שוב חברת R2M של רותי ומתי ברודו

לימור בלדב, יהונתן כהן, ספי זינגר ואורי קרן / צילום: יוסי כהן, יח''צ, אתר החברה

שומרי הסף נרדמו, והבעלים רוקנו את קופת החברה

בעלי חברת מחנות הקיץ האמריקאית סימד רוקנו את קופת המזומנים של החברה, והותירו את מחזיקי האג"ח בת"א בחוסר ודאות לגבי 620 מיליון שקל שגייסה מהם החברה לפני חצי שנה ● איפה היו החתם שזכה לעמלות ענק, המוסדיים שהשקיעו את כספי הציבור, דירקטורים, רשות ני"ע וחברת הדירוג שלא זיהו את הכשלים בזמן?

סהר גמליאל, מנהל יחידת הייעוץ הפיננסי בבנק הפועלים / צילום: ענבל מרמרי

היועץ הפיננסי שצופה ירידות בשווקים: "המספרים מנופחים"

סהר גמליאל, מנהל יחידת הייעוץ הפיננסי בבנק הפועלים, פגע בול לפני שנה כשהמליץ על שוקי המניות של דרום קוריאה וטייוואן ● מדוע הוא חושב שיש שם עדיין פוטנציאל, ואילו סקטורים בארץ ובעולם שהתממשו יכולים להיות כעת הזדמנות מעניינת להשקעה?

רשות המסים / צילום: איל יצהר

סבב מינויים בהנהלת רשות המסים: מונו שני סמנכ"לים חדשים

רו"ח רובי בוטבול, שכיהן כסמנכ"ל בכיר מס הכנסה, מונה לסמנכ"ל בכיר שומה וביקורת ● נטע סבח מונתה לסמנכ"לית בכירה מע"מ, לאחר שכיהנה כחמש וחצי שנים כסמנכ"לית בכירה לגבייה ואכיפה

שיגור טיל של SpaceX / צילום: ap

הנפקות הענק של 2026 בוול סטריט עלולות להיות פרומו לקריסת שוק המניות

ההנפקות הצפויות השנה של ענקיות ה־AI מעוררות הייפ עצום בשווקים ● אולם השוויים הגבוהים מתעלמים מהשקעות עתק המנותקות מצפי הכנסות ורווחים ריאלי ● האם SpaceX, אנתרופיק, OpenAI ודומותיהן ישנו את הכלכלה - או יעבירו לציבור סיכון גבוה במחיר מנופח?

כותרות העיתונים בעולם

"שדרגו את היכולות באופן מוחלט": הזירה שבה איראן מנצחת

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן משתמשת בכלי AI כדי לשדרג את יכולות התקיפה הדיגיטליות שלה, קטאר הצליחה לייצא גז טבעי מהמפרץ גם בזמן המלחמה, ובימין האיראני יוצאים זה נגד זה • כותרות העיתונים בעולם 

בניין זוטא קור בפארק התעשיות ספירים בשדרות / צילום: גל ברף

חברת קירור שרתי AI משדרות מגייסת 100 מיליון דולר ממיצובישי וסמסונג

סיבוב הגיוס החדש של זוטא קור יסייע לחברה להתרחב לקירור שרתים המבוססים על מעבדי אנבידיה החדשים ● לפי ההערכה כיום, עיקר לקוחותיה כיום הן חברות מתחום הפיננסים שצורכות שרתי AI כבדים לצורכי מסחר מבוסס אלגוריתמים או קרנות גידור ● בראיון שנתן מנכ"ל החברה ארז פרייבך לגלובס, הוא מסביר על הביקוש הגואה למערכות לקירור שרתי AI

שופט העליון נעם סולברג / צילום: רפי קוץ

מכה למייצגים בתביעות על נגישות: העליון הפחית מאות אלפים משכרם

פסק דין חדש קובע כי בכל הנוגע לשכר הטרחה בתביעות להנגשה לאנשים עם מוגבלויות - יש לתת עדיפות לשיטה הגלובלית על פני אחוזים מהסעדים ● בענף טוענים: "הציבור ייפגע"

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו / צילום: מולי גולדברג

ההפסד של מדדי ת"א: מניית פאלו אלטו זינקה ב-82% מאז הצטרפה לבורסה

שוויה של ענקית הסייבר האמריקאית שווה לכמעט רבע משוק המניות התל אביבי כולו ● המניה לא נכנסה לת"א 35 ות"א 125, משום שהתנאים קובעים שהיא צריכה להיסחר בבורסה 60 יום לפני כניסה למדדים

אחת המנהרות המתוכננות למטרו / הדמיה: נת''ע

חברות אמריקאיות והודיות ניגשו לראשונה למכרזי המטרו בישראל

במיון המוקדם למכרזי המטרו השתתפו לראשונה חברות מארה"ב ומהודו ● המועמדות שיעמדו בתנאי הסף יוכלו לגשת למכרזי הפרויקט, המוערך ב-65 מיליארד שקל ● בכירים במשרד התחבורה ובנת"ע: "הצבעת אמון בינלאומית יוצאת דופן בישראל ובמשק הישראלי"

פריימריז במפלגת הליכוד, ראשון לציון (ארכיון) / צילום: שלומי יוסף

אלפי חשבונות וכרטיסי אשראי שילמו על מתפקדים חדשים לליכוד - בניגוד לחוק

מבקר המדינה מפרסם היום את הדוח על חשבונות הסיעות בכנסת בשנת 2024 ● מפלגת הליכוד נקנסה ב-150 אלף לאחר שנעשה שימוש ב-16 אלף כרטיסי אשראי וב-13 אלף חשבונות בנק כדי לפקוד יותר מאדם אחד ● מפלגת העבודה נטלה הלוואה לא חוקית ● מרצ והימין החדש נמחקו ונפטרו מחובות של מיליונים

מכליות נפט ישנות הפועלות סמוך לחופי מלזיה / צילום: Reuters, Hari Anggara

השוק השחור שמאפשר לנפט האיראני להמשיך לזרום

באמצעות רשת חשאית של מכליות ישנות הפועלות לחופי מלזיה, המשטר האיראני הצליח למכור השנה לסין נפט גולמי בשווי מיליארדי דולרים – למרות סנקציות אמריקאיות ● כך זה עובד