גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"ל נת"ע: "בעוד שנה וחצי יחלו החפירות של המטרו"

33 חברות מהארץ ומהעולם הגישו מועמדות לשלב הראשון של מכרזי המטרו, והפתיעו את בכירי נת"ע שהגדירו את ההיענות כגבוהה מהצפוי ● שם מעריכים כי מכונות החפירה הראשונות יעלו לשטח ב-2028 ● אלו האתגרים בדרך לפרויקט התשתית הגדול בישראל

עבודות המטרו בתל אביב / צילום: בר לביא
עבודות המטרו בתל אביב / צילום: בר לביא

נתוני השלב הראשון במכרזי המטרו של גוש דן הפתיעו את בכירי נת"ע לטובה. "זה יום מרגש מאוד עבורנו. חברות התשתיות הבינלאומיות, שנמצאות בטופ, רוצות לקחת חלק בפרויקט המטרו של ישראל", אומרת יו"ר דירקטוריון נת"ע יודפת אפק ארזי, לאחר פרסום הנתונים. בסך הכל, 20 קבוצות בינלאומיות וישראליות, הכוללות 33 חברות, הגישו בקשה להתמודד במכרז. בתוכן, לראשונה ניתן למצוא 2 חברות אמריקאיות, ו-9 חברות מהודו. בנוסף, במכרז לקחו חלק גם 11 חברות מישראל, 6 מסין ו-5 מאירופה.

באירופה יוצאים למאבק במכוניות הסיניות. האם בארץ נהנה מהנחות?
אלפי חשבונות שילמו על מתפקדים חדשים לליכוד - בניגוד לחוק

התוצאות מתייחסות למיון המוקדם של שלב אינפרא 1 במטרו, הכולל את עבודות ההנדסה האזרחית הכבדות של הפרויקט: כריית המנהרות, הקמת המבנה התת-קרקעי של התחנות והמבנים המקשרים בין פני הרחוב לתחנה התת-קרקעית. המכרז, שנאמד בהיקף כספי של כ-65 מיליארד שקל, כולל כריית 75 ק"מ (מתוך 150) של מנהרות כפולות ו-59 תחנות תת קרקעיות. למעשה, זהו מקטע הליבה של קו M1, כל קו M2, ויותר ממחצית מקו M3.

"כשיצאנו לדרך הגדרנו יעד של 12-13 קבוצות שיגשו למכרז", אומרת אפק ארזי. "אבל ההצלחה האדירה נעוצה גם בשאלה מאיפה החברות מגיעות - בין היתר מארה"ב ומהודו. הצוות של נת"ע נסע בכל העולם, פגש את הטופ של השחקנים הבינלאומיים, וזה הצליח. הלכנו ושמענו את הדילמות והחששות העסקיים, והלא עסקיים, והם ראו שיש חברה שנותנת תשובות. התהליך הראה שאי אפשר לקנות אמון בשוק הבינלאומי, צריך לבנות אותו.

יודפת אפק־ארזי / צילום: עוז שכטר

"גם מבחינת היקף החברות הישראליות - צפינו שיהיו 6-7 חברות, ובפועל הגישו 11. זו בשורה חשובה למשק הישראלי. חברות שיקחו חלק יצברו ידע וניסיון שישארו פה בשוק לשנים רבות. בעתיד פחות נצטרך להישען על גורמים בינלאומיים".

ולמרות שבנת"ע מדברים על שחקנים מהשורה הראשונה, שמות החברות טרם פורסמו. "כרגע אנחנו בשלב הבדיקות הטכניות", אומרת אפק ארזי. "אנחנו צריכים בשבועות הקרובים לבדוק עמידה בתנאי סף, ואחרי זה כמובן נראה איך והאם נפרסם את השמות".

"בסופו של דבר, כאשר מפרסמים לכל הקבוצות מי מתחרה נגדך, זה יכול לפגוע בתחרותיות", מוסיף מנכ"ל נת"ע איתמר בן מאיר. "מבחינת תורת המשחקים - כשאתה יודע מי ניצב מולך זה אחרת. בכל מקרה, באף הליך לא מפרסמים שמות עוד לפני שבדקת. כאשר נשלים את הבדיקה, נעשה חושבים מה הכי טוב לפרויקט. יחד עם זאת, אני אומר בצורה ברורה - לא הייתה חברה שכיוונו אליה, ולא באה. החברות שניגשו הן הכי טובות בעולם".

"חייבים את המטרו"

רשת המטרו, תכלול שלושה קווים שיחברו בין 24 רשויות, אזורי תעסוקה, מוסדות חינוך ורפואה ומוקדי מגורים. בסך הכל מדובר ב-300 ק"מ של מנהרות ו-109 תחנות תת- קרקעיות. במטרו עתידות להתבצע יותר מ-600 מיליון נסיעות בשנה, ובחיבור עם רשת הרק"ל - יותר מ-800 מיליון נסיעות מדי שנה.

ע"פ היעדים הרשמיים, החלק הראשון של רשת המטרו צפוי להיפתח ב-2037. בן מאיר בטוח שמדובר ביעד ריאלי. "אבל בשביל זה נצטרך את כל השחקנים איתנו בשותפות מלאה - משרדים ממשלתיים ובראש ובראשונה רשויות מקומיות. אם כל התזמורת תנגן כמו שצריך, ותבין שלמען התפתחות המדינה אנחנו צריכים את המטרו - זה יקרה. צריך להבין שאם אנחנו רוצים להשאיר לדורות הבאים מדינה שתמשיך לשגשג, אנחנו חייבים את המטרו. אנחנו חדורי מוטיבציה אבל צריכים גם את הסיוע של כל השחקנים".

איתמר בן מאיר, מנכ''ל נת''ע / צילום: קלמי נתיב - עמוס לוזון צלמים

מתי להערכתך נתחיל לראות את התחלת החפירות?
"כבר היום רואים עבודות של קידומי זמינות במאות מיליוני שקלים. המכרז הראשון צפוי להיות מפורסם בסוף השנה הזאת, אחרי זה נצטרך לתת לחברה שנה להשלים את התכנון, כך שבפועל נראה מכונות שחופרות ב-2028". ע"פ התוכניות, הערים הראשונות בהן נראה עבודות הן אלה שיתפקדו כטבעת הפנימית של המטרו. לכן, אם בן מאיר מעריך נכון, ב-2028 תושבי ת"א, רמת גן, בני ברק, ראשון לציון, חולון והסביבה - יתחילו להרגיש ביתר שאת את הטרקטורים.

"צריך להבין שאי אפשר לעשות מטרו בלי שזה יפריע לחיים, וכשבונים תשתיות יש לזה מחיר", אומרת אפק ארזי. "בשביל לייצר את הפרויקט שהולך לשנות את פני גוש דן והמדינה צריך אומץ של כולם".

"מכירים את דוח המבקר לעומק"

מלבד אומץ, בנת"ע גם מתמודדים עם אתגרים שונים. מדוח מבקר המדינה שפורסם בסוף 2025 עולה פער של אלפים בין העובדים הזרים שידרשו לפרויקט, לבין אלו שקיימים בפועל (ושבכלל אפשר להכניס למדינה). כמו כן, בישראל קיים מחסור של 4,500 מהנדסים, מה שכמובן עשוי לגזור קשיים על עבודות המטרו. המבקר אף מזכיר מחסור בציוד הנדסי.

"אנחנו מכירים את דוח המבקר לעומק וכל הערה שתגרום לנו להיות יותר מקצועיים אנחנו קודם מקבלים", אומרת אפק ארזי. "הרבה אתגרים שעלו שם אנחנו מכירים. אנחנו עובדים על פתרון לעולמות העובדים הזרים, ומקדמים הסכמים מול כמה מחצבות כדי לפתור את בעיית עודפי העפר. תוכנית העבודה כוללת התייחסות לכל האתגרים, ואנחנו מצפים לתחילת חפירות ב-2028".

עוד כתבות

רותי ברודו / צילום: עידית בן אוליאל

ניצחון לרותי ברודו: תקים ותפעיל מתחם מזון בהיכל התרבות בת"א

המכרז הקודם של הנהלת היכל התרבות נפסל לפני שנה ע"י ביהמ"ש בעקבות עתירות של חברות מתחרות, אך כעת הנהלת ההיכל ערכה מכרז חוזר, שבסופו זכתה שוב חברת R2M של רותי ומתי ברודו

אנבידיה / צילום: שלומי יוסף

לשלם בדולרים: הבקשה החריגה של אנבידיה וגוגל מרשות המסים

בעקבות הצניחה בשער הדולר: ענקיות הטכנולוגיה אנבידיה וגוגל פנו לרשות המסים בבקשה לשלם את מס רווח הון על עסקאות שמחויבות במס בישראל בדולרים במקום בשקלים, זאת במטרה לייצר יציבות וודאות תפעולית ● ההכרעה צפויה להתגלגל בסופו של דבר להחלטת החשכ"לית

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik

הפוך מבאפט: ברקשייר תשקיע 10 מיליארד דולר בגיוס של אלפאבית

אלפאבית, החברה־האם של גוגל, יוצאת לגיוס של 80 מיליארד דולר כדי לתמוך בתשתיות ה-AI שלה ● ברקשייר האת'ווי תשקיע 10 מיליארד דולר ● איך זה מסתדר עם אסטרטגיית ההשקעה של הבוס לשעבר וורן באפט?

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט שוברת שיאים בהובלת מניות השבבים; הישראליות שמזנקות, וזו שנופלת

נעילה חיובית באירופה ● המסחר בשווקים הגלובליים מתנהל בצל אי־ודאות מוגברת סביב המגעים בין ארה"ב לאיראן ● ג'נסן הואנג אמר שמארוול שתהיה חברת טריליון הדולר הבאה והמניה מזנקת בחדות ● מחירי הנפט יורדים קלות ● הביטקוין מתחת ל-70 אלף דולר, לראשונה מזה חודשיים

וול סטריט / צילום: ap, M. Spencer Green

ראלי צר מאוד: הנתון שלא נראה מאז התפוצצות בועת הדוט.קום

S&P 500 סיים את מאי בשיא, אך רק 20 מתוך 500 החברות במדד רשמו שיאים משלהן ● בנק אוף אמריקה מציע להיערך לשלב הבא במחזור השוק ● וגם: מייקל ברי על ההנפקות שבדרך: "לפני שאשלם טריליון דולר עבור אנתרופיק, אני אעדיף לספור עד טריליון"

ח''כ מיקי לוי. ''יומן 90'', רדיו אמצע הדרך, 25.5.26 / צילום: יח''צ

טעות חוזרת: הריבוי של החרדים לא יהיה כל־כך מהיר כמו שנוטים לחשוב

ח"כ מיקי לוי חזר על הטענה שבעוד 25 שנה החרדים יהיו מחצית מחייבי הגיוס ● זה הזמן להזכיר שהנתונים הם קצת אחרים ● המשרוקית של גלובס

מנהל רשות המסים שי אהרונוביץ' / צילום: עודד קרני

מנהל רשות המסים: "נצטרך לבחון את השלכות רפורמת הרווחים הכלואים"

ביטול הפטורים ממע"מ, בחינה מחודשת של חוק הרווחים הכלואים ומס על השכירות - אלו התוכניות של מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ' בנוגע לחוק ההסדרים הבא ● "אנחנו נצטרך לבחון את נושא רפורמת הרווחים הכלואים בשנה-שנתיים הקרובות ולראות אם אין להם השפעה לא טובה על המשק"

מימין: עו''ד גלעד וינקלר, עו''ד דן גבע, עו''ד גיל וייט, עו''ד לוי אמיתי, עו''ד ד''ר דוד תדמור / צילום: רמי זרנגר, איל יצהר, דדי אליאס, עידן גרוס

מה תעשה הבינה המלאכותית למקצוע עריכת הדין? פרקליטי העל מדברים

גלובס שוחח עם חמישה בכירים מהפירמות החזקות בישראל על השאלה איך ייראה ענף עריכת הדין בשנים הבאות ● הם רואים את מהפכת ה־AI במקצועם ואת השפעת מגמת המיזוגים, וגם: האם ימליצו לילדיהם לעסוק בעריכת דין?

שקל - דולר / צילום: Shutterstock

הדולר שינה כיוון? הכלכלנים מנסים לספק תשובה

השקל נחלש היום בכ-1% בעקבות נאום שנשא פרופ' אמיר ירון שבו רמז על הורדת ריבית מואצת ● מזרחי טפחות: "אם לדברים לא תהיה המשכיות, לא מן הנמנע כי תיסוף השקל יתחדש" ● דיסקונט: "הגורמים המבניים עדיין תומכים בשקל, אבל אולי לא בעוצמות האלה"

פריימריז במפלגת הליכוד, ראשון לציון (ארכיון) / צילום: שלומי יוסף

אלפי חשבונות וכרטיסי אשראי שילמו על מתפקדים חדשים לליכוד - בניגוד לחוק

מבקר המדינה מפרסם היום את הדוח על חשבונות הסיעות בכנסת בשנת 2024 ● מפלגת הליכוד נקנסה ב-150 אלף לאחר שנעשה שימוש ב-16 אלף כרטיסי אשראי וב-13 אלף חשבונות בנק כדי לפקוד יותר מאדם אחד ● מפלגת העבודה נטלה הלוואה לא חוקית ● מרצ והימין החדש נמחקו ונפטרו מחובות של מיליונים

שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: יוסי זמיר

ההון השחור נשאר בחוץ: רשות המסים רחוקה מיעד הגבייה בנוהל גילוי מרצון

נתונים שהגיעו לידי גלובס חושפים כי במסגרת הנוהל החדש לגילוי מרצון נגבה מס בהיקף של עשרות מיליוני שקלים בלבד - בעוד שהמדינה נערכה לגבייה של בין 2-3 מיליארד שקל ● מומחים: ביטול מסלול הפנייה האנונימי שינה את מאזן הכוחות והחליש את התמריץ לגילוי

פעילות במחנה קיץ של סימד / צילום: מצגת החברה

פרשת סימד: תביעה ראשונה נגד הבעלים בדרך, מחזיקי האג"ח ידונו בהעמדת החוב לפירעון מיידי

לאחר שנחשף כי מקופת החברה נעלמו כ-100 מיליון שקל לחשבונות פרטיים של בעליה, סימד דיווחה אמש כי הומצאה לה בקשה לגילוי מסמכים לפני הגשת בקשה לאישור תביעה נגזרת ● מחזיקי האג"ח יתכנסו ביום רביעי ויידרשו להחליט על העמדת כל סכום האג"ח לפירעון מיידי, לאחר אי-תשלום הריבית ביום ראשון

משרדי גוגל בחיפה / צילום: Shutterstock

גוגל ואנבידיה מבקשות לשלם מס בדולרים. באוצר מעריכים: קשיים מהותיים בהצעה

גורמים מקצועיים באוצר טוענים כי בקשת ענקיות הטכנולוגיה לשלם מס בדולרים בעקבות צניחת השער, שפגעה בשורת הרווח שלהן, מעלה קושי וחשש ממתן הטבה חריגה ● ברשות המסים מציגים גישה גמישה יותר ומסבירים: "מדובר במיעוט של חברות שפועלות בהיקפים אדירים"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: קולוגו בע''מ, smart shooter, XTEND, אריאל גבאי

שנת שיא ליצוא הביטחוני. מי הן מערכות הנשק המובילות?

המלחמה הציבה בפני התעשיות הביטחוניות אתגרים חסרי תקדים, אך הביקוש למערכות ישראליות ממשיך לטפס ● היצוא הביטחוני קפץ בכ־30% בתוך שנה והגיע לשיא של 19.2 מיליארד דולר, עם גידול בעסקאות מול מדינות הסכמי אברהם ומדינות אסיה ● במוקד הביקוש נמצאות מערכות ההגנה האווירית

ביטקוין / אילוסטרציה: Shutterstock

תקלת מסחר השביתה את אפליקציית "בלינק" לשעה ארוכה בפתיחת המסחר בוול סטריט

עשרות אלפי משקיעים פרטיים לא היו יכולים להיכנס לאפליקציית המסחר העצמאי בלינק, בשעת השיא של פתיחת המסחר בארה"ב ונפילת הביטקוין  ● לבלינק 60 אלף לקוחות, חלקם זועמים: "רציתי למכור והאפליקציה פשוט לא נפתחה, זה כמו עלי אקספרס" ● בלינק:  "מתנצלים על אי הנוחות"

שמואל טופז / איור: גיל ג'יבלי

קנה עסק ב-65 מיליון ומנפיק בפי 8: הצפת הערך של שמואל טופז במטליקון

שנתיים וחצי לאחר שרכש את יצרנית המכלולים הצבאיים ממשפחת ורטהיימר, מביא אותה טופז להנפקה בשווי של 550 מיליון שקל ● רכשה לאחרונה ספקית פתרונות ייצור והנדסה ביטחוניים

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: דני שם טוב/דוברות הכנסת

הנגיד מאותת כי עשוי להתערב בשער הדולר דרך הריבית

נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון מאותת על הורדות ריבית בקצב מהיר יותר אם התחזקות השקל תימשך ● "חרף העובדה ששוק הקמעונאות לא מספיק תחרותי בישראל, תיסוף מצטבר שכזה בהחלט יכול להוביל לירידת האינפלציה, וכבר משתקף בציפיות"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

המסחר בוול סטריט ננעל בעליות קלות; הנפט זינק, מניית דל קפצה

וול סטריט ננעלה בעליות קלות ● מחירי הנפט זינקו לנוכח עצירת המו"מ של איראן עם ארה"ב ● מורגן סטנלי וגולדמן זאקס העלו את המלצתותיהם למניית דל, ויותר מהכפילו את מחיר היעד שלה ● מניית אנבידיה טיפסה במעל 6% ● בורסת פרנקפורט נסגרה בירידת שערים קלה ● בורסת סיאול זינקה במעל 3% לשיא חדש של כל הזמנים ● הזהב והביטקוין נחלשים

גיא רוזן

סוף עידן: הישראלי הבכיר במטא עוזב אחרי 13 שנה

לאחר 13 שנה, הודיע גיא רוזן, הישראלי שמכר את החברה שהקים לפייסבוק כי הוא מסיים את תפקידו ● בשלב זה לא ידוע על הצעד הבא שלו, אך הוא צפוי לייעץ לסטארט-אפים ולהקדיש את זמנו למשפחתו עד שימצא את היעד הבא בחייו

מכוניות בנמל בסין בדרך לאירופה / צילום: יח''צ

באירופה יוצאים למאבק במכוניות הסיניות. האם דווקא הישראלים ייהנו מגל הנחות?

רגולציה חדשה באיחוד האירופי נועדה להתמודד עם ההשתלטות הסינית על שוק הרכב, בעזרת הטבות המיועדות למכוניות חשמליות קומפקטיות שמיוצרות ביבשת ● למגמה, שכוללת מספר צעדים, עשויה להיות השפעה גם על שוק הרכב הישראלי