גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה עומד מאחורי התנודתיות החריפה בבורסה היום, ומה מומלץ לעשות?

לנוכח הפסקת האש בין ישראל ולבנון והתקיפות של צה"ל בדרום המדינה, הבורסה של ת"א ננעלה הערב בירידות בסיומו של יום מסחר תנודתי במיוחד ● בעוד שחלק מהמומחים רואים את המגמה כחלק מתיקון בריא ומתבקש בשוק המניות, אחרים מצביעים על כך שמוקד תשומת־הלב פשוט עבר מהחזית לנתוני המאקרו

תנודתיות בבורסה בתל אביב / אילוסטרציה: Shutterstock
תנודתיות בבורסה בתל אביב / אילוסטרציה: Shutterstock

למרות הפסקת האש הרשמית אתמול בין ישראל ללבנון, הבורסה סוערת היום. התנודתיות הייתה חריפה במיוחד, ואם המסחר היום מרגיש לכם כמו יו-יו, אתם לא לבד. מפתיחת מסחר בירידות של עד 1% במדדים הגדולים כמו ת"א 125, הבורסה ביצעה מהלך תיקון חד ומחקה בשעות הצהריים חלק מהירידות.

בדיקת גלובס | זינוק של פי 10: הבוננזה מאחורי פעילות המדדים של הבורסה
ה־S&P 500 עשה מהלך שנראה רק 4 פעמים מאז מלחמת העולם השנייה

מה מטריד כל כך את המשקיעים, מדוע נרשם בלבול כזה בהתנהגות המשקיעים לאורך יום המסחר ומה חושבים המומחים שצריך לעשות כעת? גלובס שוחח עם המומחים.

מה קורה היום בשוק? "אוויר פסגות ותנודתיות רגילה"

בניסיון להבין את הדרמה של יום המסחר הנוכחי, חלק מהמומחים מציעים להסתכל על התמונה הרחבה ומסבירים כי מדובר בתיקון טבעי לחלוטין לאחר תקופה ארוכה של עליות.

"השוק נוטה לתמחר אירועים עוד לפני שהם מתרחשים בפועל", מסביר רמי דרור, מנכ"ל Value השקעות מתקדמות". חלק גדול מהאופטימיות סביב האפשרות להפסקת אש כבר גולם במחירי המניות בימים ובשבועות האחרונים, ולכן כשההכרזה הגיעה בפועל ראינו תופעה מוכרת: המשקיעים מימשו רווחים לאחר העליות החדות, והדבר יצר לחץ זמני על המדדים. בנוסף, למרות ההכרזה, השווקים עדיין ממתינים לראות האם מדובר בהפסקת אש יציבה שתוביל לשינוי ארוך־טווח בסביבה הגאו־פוליטית או במהלך זמני בלבד. במצבים כאלה, המשקיעים מעדיפים לעיתים לנקוט זהירות ולא למהר להגדיל סיכון".

דרור מדגיש כי "הירידות היומיות אינן מעידות על אכזבה מהסכם הפסקת האש עצמו. זהו בעיקר תהליך טבעי של מימוש רווחים ובחינה מחדש של רמת הסיכון לאחר ראלי משמעותי. ההסבר הזה גם תואם למה שראינו היום בשווקים בעולם - ירידות ומימושי רווחים לאחר ראלי חד, למרות החדשות החיוביות על הפסקת האש".

במחלקת המחקר של תמיר פישמן שותפים להערכה כי השוק פשוט חוזר לקרקע המציאות: "הבורסה עלתה בשיעורים יוצאי־דופן בשנים האחרונות ואנחנו לקראת תקופה יותר בריאה - תהליך של התאמת שוויים וחיבור למציאות ולא לחלומות. ממצב בו התחושה הלאומית הכללית היא של הכרעה, ניצחון וכן שלום בסגנון מזרח תיכון חדש, אנחנו מתחברים למציאות בה אין הכרעות ילדותיות ומחשבות על מיזוג עם ארה"ב. אנחנו חוזרים למציאות מורכבת במישורים הגאו־פוליטיים והכלכליים, כמו משבר היצוא למשל, שימשיכו ללוות אותנו בעתיד".

הסבר אחר: מוקד תשומת־הלב עבר למאקרו

הסבר אחר, ספציפי יותר, מציע מרדכי הרוש, מנכ"ל פלקון קפיטל, שטוען כי מדובר בשילוב של חוסר יציבות בשטח לצד איומי מאקרו. "לטעמי ההסבר פשוט יותר ממה שנראה", אומר הרוש. "הפסקת האש שהוכרזה אתמול בלילה היא מתווה ישראל-לבנון, וכבר הבוקר ראינו תקיפות הדדיות בדרום לבנון, כולל בשעה האחרונה. כשהשוק רואה שהלחימה נמשכת בפועל, הוא לא מתמחר את ההכרזה כסוף סיפור אלא כעוד שלב בתהליך שביר. 'האוויר' לא יצא, הוא פשוט מעולם לא נכנס".

אולם לפי הרוש, הביטחון הוא רק חלק קטן מהסיפור הנוכחי. "זו רק חצי תשובה. מה שבאמת מזיז את הבורסה היום זה לא הגאו־פוליטיקה, אלא לדעתי שלושה גורמים מאקרו מקומיים וגלובליים: הראשון הוא אזהרת ה-OECD: הדוח שפורסם אתמול, לפיו הגירעון בישראל צפוי להגיע ל-5.3% תוצר - גבוה משמעותית מתכנון הממשלה.

"השני הוא זינוק במחירי הנפט: חבית ברנט נסחרת שוב באזור של כ-97 דולר וחבית מסוג WTI נסחרת סביב 96 דולר, וכל זאת על רקע מתיחות מחודשת מול איראן. בזמן שמכריזים על הפסקת אש בחזית הלבנונית, בחזית האיראנית המתח דווקא מתגבר והנפט מתמחר את זה. פריצה מעל 100 דולר היא כבר לא תרחיש רחוק, וזה האיום האמיתי על רצף הורדות הריבית שכולם מצפים לו". הרוש מעריך שהשוק גם ממתין ל"לנתוני התעסוקה בארה"ב שמתפרסם מחר. כשיש אירוע בינארי גדול ביום למחרת, המשקיעים מקטינים סיכון מראש, וזה לבדו מסביר חלק מהדשדוש".

האם התנודתיות היום חריגה? המומחים טוענים שלא

לדברי דרור, מדובר בתנודתיות רגילה שאינה חריגה במיוחד. "אנחנו רואים סלקטיביות בשוק, יש ניירות שעולים ויש שיורדים, זה לא ירידות לאורך כל הקו. אנחנו מזהים ירידות כבר מספר ימים בסקטור הביטוח שעלה חזק מאוד וככל הנראה עובר תיקון, זאת אחרי שגם הבנקים ירדו כ-20% מהשיא. השוק לא זול ויש כאן אוויר פסגות, לכן ללא חדשות חיוביות נוספות לשוק יהיה קשה להמשיך לעלות".

הרוש מתייחס להתנהגות המדדים לאורך היום כסיפור קלאסי של חוסר הכרעה: "הגרף מספר סיפור קלאסי של שוק בלי הכרעה. כל עוד חוסר הוודאות נמשכת, כך גם התנודתיות. בבוקר הייתה ירידה חדה, עד אזור מינוס 2%, זו הייתה התגובה הראשונית של risk off לשילוב של אזהרת ה-OECD, הנפט שמטפס והעובדה שהפסקת האש פשוט לא מחזיקה בשטח. אחר כך, סביב הצהריים, נכנסו קונים והשוק תיקן כמעט את כל הדרך חזרה. אבל הוא לא הצליח להחזיק את התיקון, ושוב נשחק. זו לא פאניקה. פאניקה נראית כמו קו ישר למטה ונעילה בשפל. היום זה שוק שניסה לרדת, מצא קונים, אבל לא היה מוכן להתחייב לכיוון. בשורה התחתונה, מי שחיפש בהפסקת האש את הקטליזטור לעליות התבדה, לא בגלל אכזבה מהגאו־פוליטיקה, אלא בגלל שמוקד תשומת־הלב עבר מזמן מהחזית למאקרו - לגירעון, לנפט ולפד".

מה צריך לעשות כעת? "לעזוב את המסכים"

למרות חילוקי הדעות בנוגע לגורמים לתנודתיות, בשאלת הפעולה הנדרשת מצד המשקיעים המומחים מציגים חזית אחידה ומרגיעה: אין סיבה לפעול ברעש הקיים.
"אין משהו מיוחד לעשות ואין פאניקה בשווקים", מבהיר דרור מ-Value. "השוק גבוה והיה גבוה גם לפני חודש או חודשיים. אני לא חושב שצריך לעשות משהו או לשנות אסטרטגיה. זה נכנס לחלוטין במסגרת תיקון נורמלי של שווקים".

במחלקת המחקר של תמיר פישמן מסכימים וממליצים לשמור על קור רוח: "ככה נראה שוק נורמלי. לא לעשות כלום, להבין שזה שוק נורמלי שעולה ויורד, ובממוצע ארוך־טווח נותן תשואה ממוצעת של 10%-15% בשנה". מרדכי הרוש מפלקון קפיטל חותם בהמלצה פרקטית למסחר התנודתי: "לא הייתי רודף אחרי התיקון הזה. כשיש לך אלוקציה נכונה שתואמת את תיאבון הסיכון שלך - פשוט תעזוב את המסך".

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

רוטציה בוול סטריט; ענקית השבבים שמשילה 340 מיליארד דולר

נאסד"ק יורד ב-0.5%, דאו ג'ונס עולה ב-1.5% לשיא ●  ברודקום צוללת - צמיחה של 143% לא הספיקה כדי להרשים את השוק ● מחירי הנפט ממשיכים לרדת ● לקראת דוח התעסוקה מחר, מספר הבקשות לדמי אבטלה ברמה הגבוהה ביותר זה ארבעה חודשים ● הביטקוין ממשיך לדמם, איבד כחצי משוויו מאז השיא בנובמבר ● תשואות האג"ח יורדות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: מירי שמעונוביץ

חבל הצלה להייטק? האוצר בוחן מתן מענקים ותשלום מס בדולרים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הקים צוות מיוחד לבחינת צעדי סיוע לענף על רקע היחלשות הדולר ● בין ההצעות שנבחנות: הרחבת מענקי רשות החדשנות לסטארט-אפים, דחיית תשלומי מס והיענות לבקשת חברות הטכנולוגיה לשלם מסים בדולרים במקום בשקלים

פירוק קבוצת רכישה / צילום: Shutterstock

העלויות התגלו כגבוהות בהרבה, וקבוצת הרכישה פורקה - האם החברים זכאים לפיצוי?

חברי קבוצת רכישה שפורקה תבעו את מארגן הקבוצה, את חברת ייעוץ הנדל"ן ואת השמאית שהכינה את דוח האפס לפרויקט - לאחר שעלויות הביצוע עלו בצורה משמעותית ● בית המשפט קבע כי התובעים היו מודעים לסיכון שלקחו, וכי לא הצליחו להוכיח רשלנות של הגורמים המבצעים

אילוסטרציה: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע באפריל ירד ל-14,409 שקל. ומה קרה בהייטק?

עפ"י הלמס, השכר הממוצע של עובדים ישראלים בחודש אפריל 2026 ירד לעומת חודש מרץ, אז עמד על 15,921 שקל ● השכר בהייטק עלה ביותר מ-4% לעומת התקופה המקבילה

ניר ברקת וצבי סטפק / צילום: נעם מושקוביץ-דוברות הכנסת, איל יצהר

האחים ברקת שמים את בית ההשקעות מיטב על המדף; צבי סטפק לגלובס: "אין לנו שום כוונה למכור"

לאחר זינוק של 1,300% תוך 3 שנים וכשמניית מיטב נסחרת בשיא, בנק ההשקעות ג'יי.פי מורגן התבקש למצוא רוכש להחזקות של משפחת ברקת בשווי של 3.3 מיליארד שקל ● צבי סטפק אמר ל"גלובס": "אין לנו שום כוונה למכור את חלקנו במיטב" ● המניה נפלה ב-9% לאחר פרסום כוונת המכירה

האם אתם מוכנים לחיים ארוכים? / אילוסטרציה: Shutterstock

האם אתם מוכנים לחיים ארוכים?

ד"ר יוחאי שביט, מנהל המחקר במכון סטנפורד לאריכות ימים, טוען שגיל 100 הוא אופציה שרובנו צריכים להביא בחשבון, וצריך להיערך אליה כבר בגיל צעיר ● בעזרת מחקריו, הוא מבקש לכתוב נרטיב חדש לעשורים האחרונים של החיים ● שיחה עם חוקר שמביט בלי פחד ב"גיל החדש"

פרופ' אבי שמחון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

כלכלת בחירות? שמחון מבקש להוריד את המע"מ. באוצר מטילים ספק בכוונותיו

רה"מ בנימין נתניהו, באמצעות יועצו הכלכלי פרופ' אבי שמחון, ביקש משר האוצר בצלאל סמוטריץ' לבחון הורדה של המע"מ באחוז אחד – ל-17% ● גורמים באוצר מעריכים כי ההיתכנות ליישום המהלך לפני הבחירות היא נמוכה, וסבורים כי מדובר ב"עוד ניסיון לקרוץ לציבור לפני הבחירות, מבלי שיש כוונה אמיתית מאחורי זה מעבר לקבלת כותרות"

לימור בלדב, יהונתן כהן, ספי זינגר ואורי קרן / צילום: יוסי כהן, יח''צ, אתר החברה

שומרי הסף נרדמו, והבעלים רוקנו את קופת החברה

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● בעלי חברת מחנות הקיץ האמריקאית סימד רוקנו את קופת המזומנים של החברה, והותירו את מחזיקי האג"ח בת"א בחוסר ודאות לגבי 620 מיליון שקל שגייסה מהם החברה לפני חצי שנה ● איפה היו החתם שזכה לעמלות ענק, המוסדיים שהשקיעו את כספי הציבור, דירקטורים, רשות ני"ע וחברת הדירוג שלא זיהו את הכשלים בזמן?

רשות המסים / צילום: איל יצהר

השינויים בצמרת רשות המסים נמשכים: הדוברת של הרשות מיום הקמתה - פורשת

עידית לב-זרחיה, דוברת רשות המסים מזה 35 שנה, פורשת בסוף 2026 ● במקומה תיכנס לתפקיד נטלי נבון, ששימשה בשנים האחרונות כדוברת משרד הבינוי והשיכון

מטוסי אל על / צילום: עידו וכטל

אל על משיקה את כרטיס פליי קארד החדש עם ישראכרט. מה הוא כולל?

ישראכרט מציגה את תנאי השימוש החדשים במועדון התעופה של אל על לאחר שעבר אליה מכאל ● כאל, מצדה, משיקה עם איסתא מועדון תעופה חדש המציע מודל חברות פתוח יותר

פרויקט של אפי קפיטל. למרות הירידה, החברה מכרה הכי הרבה דירות ברבעון הראשון של השנה / צילום: טוטם הדמיות

החברה שמכרה בלי מבצעים, ולמי נחתכו המכירות ביותר מ־70%: מאחורי דוחות יזמיות המגורים

שוק הדיור מציג מכירות חלשות יחסית כבר תקופה ארוכה, מצב המשתקף גם בדוחות החברות הגדולות ● גלובס צולל לנתונים - מהשוואה בין המכירות ברבעון הראשון של השנה לרבעון המקביל אשתקד, ועד למספר ביטולי העסקאות

חברת חשמל / צילום: תמר מצפי

בזכות נפילת הדולר: מחיר החשמל יירד החל מחודש יולי

החל מיולי הקרוב ועד לסוף השנה, מחירי החשמל לצרכן יירדו ב-0.57% ● הסיבה לכך היא בעיקר עקב הירידה המשמעותית בשער הדולר

גיל כתב / צילום: תמונה פרטית

הוא התחיל להשקיע בגיל 13. היום הוא עושה 30% תשואה בשנה

גיל כתב התעניין בשוק ההון וקרא עיתונים כלכליים מגיל 13 ● בתיכון הקים סטארט-אפ וגם התחיל להשקיע בבורסה, אחרי שנפילות הבורסות בקורונה ריתקו אותו ● הוא לא הולך עם העדר, נמנע מלהשקיע בטרנדים ולא מוכר מניות אף פעם, אבל את חייו הוא מממן מעבודה אמיתית ● המשקיעים החדשים, מדור חדש 

מנכ''ל ברודקום, הוק טאן / צילום: Reuters, Brittany Hosea-Small

הכנסות ה-AI הוכפלו, התחזית זינקה. אז למה מניית השבבים נופלת?

חברת השבבים ברודקום הציגה רבעון חזק עם זינוק של 143% מיישומי ותחזית אופטימית להמשך השנה, אך פספסה את צפי האנליסטים בשורת ההכנסות ● מניית החברה, השישית בגודלה בעולם במונחי שווי שוק, צונחת בכ-13% בוול סטריט

התחדשות עירונית בתל אביב / צילום: דיויד לוין

היזמים בורחים מת"א: "פרויקטים רבים לא כלכליים. עדיף להימנע ממימוש היתרים"

מספר הדירות שנמכרו אשתקד בתל אביב במסגרת התחדשות עירונית נפל ב־34%, והבקשות להיתר לפרויקטים חדשים ירד ב־20% - כך עולה מדוח הרשות להתחדשות עירונית ● רמות מחירים ועלויות הקמה ומימון גבוהות, לצד היצע רחב, מציבים קושי כלכלי ליזמים, ויש מי שמעדיפים לצאת מהפרויקטים

עו''ד מיכאל ראבילו / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

הגבלות על ניגודי עניינים ועתירות לבג"ץ: כך ייראה עידן ראבילו כמבקר המדינה

עו"ד מיכאל ראבילו, פרקליטו של רה"מ שנבחר למבקר המדינה בהליך שנוי במחלוקת שיוכרע בבג"ץ, מגיע לתפקיד אחרי שייצג את הממשלה ואת נתניהו בשורת פרשות ● כיצד ניתן יהיה לנטרל את ניגודי העניינים, האם בג"ץ יתערב, ומה יעלה בגורל הלקוחות הפרטיים של ראבילו? ● גלובס עושה סדר

אורי סירקיס, מנכ''ל ישראייר / צילום: יח''צ

"פוצצתי את זה כי נמאס לי": המשבר החשאי של ישראייר בסלובניה נחשף

במשך שבועיים ניסתה ישראייר למצוא פתרונות לאחר שהרשויות בסלובניה סירבו לאשר את הפעלת הקו ללובליאנה, בטענה לבעיות בהסדרי האבטחה ● המאמצים לעמוד בדרישות לא הועילו, והבוקר נאלץ מטוס החברה לנחות באופן חריג בקרואטיה ● המנכ"ל אורי סירקיס: "זה חושף אותנו לתביעות. שלחנו תלונות לנציבות האירופית, אבל זה לא הזיז להם"

יוסי זינגר וארז בלשה, יו''ר ומנכ''ל ג'נריישן קפיטל / צילום: כדיה לוי

קרן ג'נריישן תגייס מאות מיליוני שקלים מהמוסדיים; המניה נפלה

הגיוס של מאות מיליוני השקלים מהמוסדיים צפוי לצאת לפועל בימים הקרובים, ומפיל את מניית ג'נריישן בבורסה ● מטרת ההון: מימון רכישת שיכון ובינוי אנרגיה והקמת טורבינות הכוח החדשות ● וגם: התחרות מול דוראד ראש בראש והאסדרה החדשה שמטלטלת את קווי התחבורה הציבורית

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות, בהובלת מניות הטכנולוגיה; מחירי הנפט טיפסו

הנאסד"ק נפל בכ-0.9% ● אחרי זינוק של 30% אתמול, מניית מארוול טיפסה גם היום, לאחר שמנכ"ל אנבידיה אמר שהיא תהיה חברת טריליון הדולר הבאה ● דיווח: SpaceX מכוונת להנפקה במחיר מניה קבוע של 135 דולר ● טראמפ מבקש להטיל מכסים של לפחות 10% על יבוא משותפות הסחר המרכזיות של ארה"ב ● הביטקוין נסחר בשפל של כארבעה חודשים

פרסומת למונדיאל 2026, על מלון אי־סנטרל  בלוס אנג'לס / צילום: Reuters, Kirby Lee

יותר ממיליון כרטיסים לא מכורים: הקהל לא ממהר להגיע למונדיאל

עוד כשבוע יתחילו משחקי המונדיאל, אבל בינתיים התפוסה בבתי המלון לא בשיאה, לא כל הכרטיסים נמכרים, וגם הישראלים לא נוהרים ● כמה יעלה להגיע למשחקים, ולמה אולי שווה לחכות עוד קצת עם הזמנת חדר