גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  שיווק ופרסום

השקית הכתומה חזרה: איך החזיר הלחץ בפייסבוק את החטיף האהוב

זה התחיל כקבוצת פייסבוק קטנה של בדיחות פנימיות, והסתיים בזינוק בהיקפי הפניות לשירות הלקוחות של שטראוס ● סיפורו של המאבק שהחזיר את צ'יטוס בוטנים למדפים, ומציג את העידן החדש בצרכנות: כשהגעגוע הילדותי הופך לכוח שמנהל את חברות המזון מהסמארטפון

צ'יטוס / צילום: Shutterstock
צ'יטוס / צילום: Shutterstock

בקבוצת הפייסבוק שהוקמה במטרה להחזיר למדפים את חטיף צ'יטוס בוטנים, ההודעה של שטראוס על שובו לרשתות השיווק התקבלה בתרועת ניצחון. במשך חודשים העלו שם ממים, בדיחות, קריאות לפעולה ופוסטים שנעו בין געגוע ילדותי ובין אובססיה מודעת לעצמה. מבחוץ זה נראה כמו עוד קהילת נישה משעשעת באינטרנט, אבל מבפנים, לפחות עבור מי שגדל על השקית הכתומה, ונאלץ לראות אותה נעלמת מהמדפים, היה כאן מאבק קטן על טעם שנמחק מהיומיום. אבל השאלה הגדולה היא איך קומץ של אנשים ברשת מצליח להשפיע חזק כל כך על רשתות המזון להחזיר מוצרים שייצורם הופסק?

מלחמה קרה כקרח: דיאט קולה וקולה זירו עברו להילחם על אותה המשבצת
ויזל ונוי הדס כבר לא: פוקס לא תרכוש את רשת נוי השדה

חזרתו של החטיף, לאחר כמה שנות היעדרות, לא נולדה בחדרי הישיבות של שטראוס בלבד. היא התבשלה לאורך זמן בפניות למוקד שירות הלקוחות, בתגובות ברשתות החברתיות ובבקשות חוזרות של צרכנים, שלא הבינו למה מוצר שאהבו פשוט נעלם יום אחד. בשבוע שעבר, עם הודעת החברה על החזרה של המוצר האהוב, התברר שהקמפיין האינטרנטי כבר מזמן חצה את גבולות הבדיחה. לפי שטראוס, בשבועיים האחרונים נרשם גידול של כ־30% בפניות למוקד בנושא החטיף בלבד.

"תמיד ידענו שהאהבה למותגים שלנו אינה מובנת מאליה", אומרת עדי בן ישי, מנהלת מערך שירות הצרכנים בשטראוס. "אוכל זה תמיד משהו שמייצר רגשות, געגועים וזיכרונות. הצרכנים שלנו לא מפסיקים להפתיע אותנו. זה מתחיל מילדים שמתחפשים למותגים שלנו ועד אנשים שמקעקעים את המוצרים שלנו על הגוף שלהם, ודרך פתיחת קבוצות בפייסבוק ומבצעי גרילה - 'בואו נפנה לשטראוס, נקים עצומות, נגיע עד למשרדים ונבין למה לא מחזירים אותו'", היא מוסיפה.

מתוך קבוצת הפייסבוק להחזרת צ'יטוס בוטנים / צילום: צילום מסךמתוך קבוצת הפייסבוק להחזרת צ'יטוס בוטנים / צילום: צילום מסך

עם זאת, אפשר בהחלט לתהות האם החברות עצמן אינן אלו שעומדות מאחורי העמודים "החברתיים" הללו, ומייצרות את הבאזז התורן, או לפחות תורמות לו, כדי לזכות בתשומת לב בעידן שבו היא כה נחוצה.

פניות לשירות הלקוחות

בקרב חברות המזון, שירות הלקוחות הוא בדרך כלל המקום שאליו מגיעים אחרי שמשהו השתבש. אבל לאורך השנים התפתח שם גם ערוץ אחר, פחות כועס ויותר מבקש: צרכנים שפונים להחזיר מוצר שכבר ירד מהמדף. לא תמיד מדובר במוצר גדול או במותג שנחשב מרכזי בקטגוריה; לפעמים זו דווקא תוספת מסוימת לחומוס, טעם ישן של מעדן, ופלים בטעם לימון או חטיף בוטנים שהפך עם הזמן למין סיסמה פנימית של מי שזוכר.

"צ'יטוס בוטנים זה אחד המוצרים שהביאו גם את הבאזז וגם את הביקוש לחזרה, אבל הוא לא היחיד", אומרת בן ישי. "יש למשל את מילקי קצפת כפיות, או ממולדה, שפנו אלינו אנשים בטירוף ואמרו שהם רוצים לבוא לתת יד במפעל כדי שהמוצר יחזור, או שהם מוכנים לקנות ארגזים שלמים אם נחליט להמשיך לייצר אותו". לדבריה, בשטראוס מתעדים את הפניות האלה לאורך זמן. אם מוצר חוזר בסופו של דבר, החברה עשויה לפנות חזרה למי שביקשו אותו, לעדכן אותם לפני כולם ולעתים גם לשלוח מארז הביתה.

כך קרה, למשל, עם מעדן הגולן, שחזר למדפים לפני כעשור, אחרי בקשות צרכנים. בתחילה הוא הוחזר כמהדורה מוגבלת, ובהמשך, בעקבות הביקושים, נשאר כמוצר קבוע ואף התרחב לטעמים נוספים. גם מילקשייק יטבתה, שירד בעבר מהמדפים, חזר לאחר פניות צרכנים (אבל באריזה חדשה), ובשוק אפשר למצוא דוגמאות דומות גם מחוץ לשטראוס. אחת האחרונות שבהן היא המסיבמבה של אסם, מארז במבה גדול של 425 גרם שהוחזר השנה למדפים אחרי שנים ארוכות של היעדרות.

עדי בן ישי, מנהלת מערך שירות הצרכנים בשטראוס / צילום: לירן מימון

שלושה למען חטיף

אלא שהנוסטלגיה לבדה אינה מסבירה הכול. כדי שמוצר ישן יקבל מחדש מקום על המדף, צריך שתיווצר סביבו תחושה של ביקוש איתן. צ'יטוס בוטנים סיפק לשטראוס בדיוק את הדבר הזה - הקהילה הפעילה, פניות חוזרות, שיח ברשתות, וצרכנים שמוכנים להשקיע זמן ואנרגיה במוצר. "ידעתי כל הזמן שהקהילה הזו בפייסבוק קיימת, ועדיין הייתי מופתעת מרוח התגובות מאז ההודעה", מספרת בן ישי. "אנשים ממש לוקחים סקיצה או מעצבים את האריזה, מחברים שיר על החטיף, מתנדבים לעשות לו פרסומת, או מציעים שיתופי פעולה מטורפים. שלחו לנו אולטרסאונד של עובר (שאמא שלו מכנה אותו 'בוטן', בשל גודלו), ואמרה שזה אירוע 'קוסמי' שקורה בסמוך להשקה המחודשת של צ'יטוס בוטנים".

את הצד השני של הסיפור אפשר למצוא אצל אלון אביד, הליה ברקמן ואור שמרלינג, ממנהלי קהילת צ'יטוס בוטנים בפייסבוק. אביד, בן 26 מרעננה, במאי ותסריטאי שמסיים בימים אלה לצלם פיילוט לסדרה; ברקמן, בת 24 מבאר שבע, סטודנטית לגיאולוגיה; ושמרלינג, בן 28 מתל אביב, עובד בעסק משפחתי למארזי אירוח. שלושת הצעירים הכירו דרך הפייסבוק. החטיף, כפי שהם מעידים, הוא זה שחיבר ביניהם.

"הקהילה פעילה ממרץ 2024", מספרת ברקמן. "אני ואלון היינו חברים בפייסבוק, והוא היה מעלה פוסטים של 'שיטפוסטינג' (פרסומים מוזרים שנועדו לבדר, נ' ש'). אחד הפוסטים היה על צ'יטוס בוטנים, איך זה נעלם ואיך הוא אוהב את זה. אמרתי, יאללה, אתה צודק. באמת צריך להבין איך הוא נעלם ואיך מחזירים אותו".

שמרלינג, שהצטרף לקהילה מעט מאוחר יותר, מספר: "הכרתי את הקבוצה דרך חבר שממש אוהב צ'יטוס, והעליתי לשם המון ממים. אלון הוא גם מימלורד (אדם שמעלה ממים באופן אובססיבי לרשת, נ' ש') רציני. ראיתי את התגובות על הממים, היו כמה ניסיוניים שפחות עבדו, אבל היו לי בארסנל עוד. אז הוסיפו אותי להיות אדמין בקבוצה, ושמחתי מאוד".

אביד מתאר את הקשר שלו לחטיף באופן שמסביר למה בדיחה כזו הפכה לפרויקט. "אני חושב שהוא נעלם מהמדפים חצי שנה לפני שהשתחררתי מהצבא, בערך ב־2021 או 2022. איכשהו, מילדות ועד הצבא, תמיד הייתה לי מסורת שאני קונה לעצמי צ'יטוס בוטנים, או שחבר קונה לי. זה היה חלק מאוד גדול מהחיים שלי, רגע קטן של אושר שכבר לא היה לי אותו".

"בהתחלה זה היה נחמד להרגיש תמיכה מאנשים אחרים שגם רוצים שהחטיף יחזור", אומר אביד. "ואז, ברגע שהתחלנו לפמפם פוסטים, אנשים בעצמם התחילו להעלות דברים, והרבה. אנשים פנו לשירות לקוחות, משפיענים למיניהם נכנסו לתמונה בקטנה. בדיוק אישרתי פוסט של אלונה סער שהיא מתרגשת מזה שהחזירו. היא אפילו קיבלה קופסה של החטיף. אנחנו גם קיבלנו מארז של צ'יטוס בוטנים משירות הלקוחות של שטראוס, אבל רק שתי שקיות. כולם חושבים שיש לנו לייף טיים סופליי (אספקה לכל החיים, נ' ש')".

שטראוס הצטרפה לדיון

בשלב מסוים גם בשטראוס התחילו לדבר עם הקבוצה. "מנהלת המוצר של צ'יטוס, שירי, שלחה הודעה בקבוצה, וכולם התחילו לדבר איתה, להציק לה כדי שתוציא את זה כבר לפועל", מספרת ברקמן. מבחינת מנהלי הקהילה, עצם הכניסה של גורם מהחברה לתוך הזירה שלהם כבר הייתה סימן שמשהו השתנה.

בן ישי אומרת שהתופעה הזו לא מוגבלת לצעירים או לקהילות פייסבוק. "במוקד פניות הצרכנים זה יכול להיות קשישים בני 80 שאוהבים סוכריות מסוימות, או נערים וילדים שמתגעגעים למשהו אחר. זה משהו שמלווה אותנו שנים. וזה גם לא בהכרח חטיפים. למשל בסדרת החומוס שלנו יש חומוס עם חריף, ויש אנשים שמבקשים שנעשה את החריף באריזה נפרדת, כי הם היו רוצים לקנות אותו בנפרד".

עכשיו, השקיות חוזרות למדפים - והמאבק הצליח. מה שנשאר הוא לבדוק אם הקהל שהתגעגע באמת ימשיך לקנות, או שהרעש הגדול של הקאמבק יתפוגג אחרי סיבוב נוסטלגי אחד בסופר. "בכל אופן", בן ישי מסכמת ומבטיחה, "צ'יטוס בוטנים כאן כדי להישאר, לפחות לעת עתה".

עוד כתבות

רגע לפני קצבת הפנסיה הראשונה: שתי החלטות קריטיות שיקבעו כמה תקבלו בכל חודש

יום הפרישה מציב דילמה - קצבה מקסימלית ללא הגנות, או קצבה נמוכה ועם רשתות ביטחון ● לשם כך נדרשות שתי החלטות: למשך כמה חודשים להגן על הכסף לטובת היורשים, ואיזה סכום יעבור לבן או בת הזוג כקצבה במקרה של פטירה ● מומחי פרישה עונים במדור על השאלות הקריטיות כשיוצאים לפנסיה

שעון החול של הביטוח הלאומי מתרוקן: בקרוב נשלם יותר ונקבל פחות / צילום: AI GEMINI

שעון החול של הביטוח הלאומי מתרוקן: בקרוב נשלם יותר ונקבל פחות

תחזית התקציב החדשה של האוצר מקדימה את קריסת הביטוח הלאומי ל־2029 ומציתה מחדש את הקרב הכלכלי הגדול של המשק ● בעוד הרפורמות שהקלו על קשישים ונכים מסומנות כסיבה להתרוקנות הקופה, מומחים מתארים משבר מבני עמוק בהרבה ● הם מזהירים מפני העתיד: "תגיעו לגיל פרישה ויגידו לכם - אתם זכאים, אבל כסף אין"

אלכס סקלר / צילום: תמר מצפי

"זה הפרויקט המשמעותי בחיי": ראיון עם המיליארדר שמציף את הארץ בשלטים נגד צביקה נווה

מאחורי שלטי החוצות שהוצבו לפני כשבוע בדרכים נגד החוקר הפרטי צביקה נווה, עומד המיליארדר אלכס סקלר ● בשביל סקלר, המאבק החריג הזה הוא לא עוד משימה: "זה הפרויקט המשמעותי בחיים שלי" ● בראיון לגלובס הוא מתעקש שזה לא בגלל שנווה נשוי לגרושתו, מודה שכבר השתמש בטקטיקת השלטים, ומכריז: "הצעתי מיליון דולר פרס למי שיביא ראיית זהב נגד נווה"

משפחת קוטן / צילום: אביהו שפירא

"הגענו מתוך שליחות - והתאהבנו": העיר שמושכת עשרות משפחות חדשות, למרות האיום

קריית שמונה איבדה כחצי מאוכלוסייתה מאז תחילת המלחמה ו־40% מהעסקים בה לא שבו לפעול ● אלא שיש מי שמאמין שזה בדיוק הזמן להתיישב בקו הגבול ● עשרות משפחות כבר עברו וקהילות לגיוס תושבים חדשים מתגבשות ● האם המיליארדים שאישרה הממשלה לשיקום הצפון יצליחו להחזיר את מנופי הצמיחה לעיר?

חומוס נאמן / צילום: אופק פטל

בפרבר מנומנם בשרון מצאנו מסעדה סודית, שהפכה למוקד עלייה לרגל

סדנאות שזירת פרחים לנשים בלבד, מדיטציית צלילים ייחודית, בית אמנות מכושף וחומוסייה שגם הקינוחים בה אגדיים ● יום קסום בהוד השרון

עלייה במספר התביעות לפינוי שוכרים / איור: גיל ג'יבלי

השוכר הפסיק לשלם ולא מתפנה. מה אפשר לעשות?

מספר התיקים שנפתחו נגד דיירים שלא משלמים את שכר הדירה ומסרבים להתפנות שובר שיאים בשנים האחרונות ● מומחים מסבירים מה אפשר לעשות וכמה זמן באמת לוקח הליך הפינוי המזורז, ומזהירים: "הסרבנים מתורגלים, הם מותחים את סדרי הדין עד הקצה"

אביב וולף.  מסיירת מטכ''ל – לסיירת חלב / צילום: Remilk

שווי של חצי מיליארד דולר, בלי פרות: האם רימילק בדרך לשנות את תעשיית החלב?

בתוך שנים ספורות תפסה רימילק את ההובלה בקטגוריית החלב־ללא־פרה עם נתח שוק משמעותי של 72% ● המנכ"ל אביב וולף מסביר איך הפכה חברת הפודטק מנס ציונה למעצמה, ואיך ההבטחה - שהתהוותה כשנבחרה לחביבת הגולשים בדירוג הסטארט־אפים המבטיחים של גלובס ב־2022 - כבר מתממשת ● רשימת הסטארט-אפים המבטיחים של גלובס תיחשף ביום רביעי הבא (17.06) בכנס TECH-IL 

פייסבוק / צילום: Shutterstock

משתמשים ברחבי העולם מדווחים על תקלה באינסטגרם ובפייסבוק

מדווחים כי הם לא מצליחים לקבל מידע חדש, לא מצליחים להתחבר לשירותים והפיד שלהם ריק ● דובר מטא: "אנו עובדים על זה"

Sony 1000X The Collexion / צילום: יחצ

איכותיות, נוחות ויקרות: האוזניות החדשות של סוני

לציון חגיגות העשור לסדרת האוזניות שלה, ענקית הטכנולוגיה משיקה את 1000X The Collexion ● הבשורה נמצאת בשני סגמנטים: עיצוב שמחזק את נוחות השימוש, ואיכות סאונד - כולל ביטול רעשים

מערכת תותח רועם של אלביט מערכות / צילום: אלביט מערכות

התותח הישראלי בדרך לחברת הנשק החמה בעולם

אלביט מערכות החלה בשיתוף פעולה עם החברה הביטחונית החמה ביותר בעולם • נשיא צרפת עמנואל מקרון עורר זעם עם החלטתו, שוב, להגביל את נוכחות החברות הישראליות בתערוכת יורוסאטורי היוקרתית ● וגם: מדוע ארה"ב חוזרת לייצר TNT? ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

טראמפ הקפיץ את וול סטריט: נאסד"ק זינק ב-2.4%, מחירי הנפט נפלו

S&P 500 עלה ב-1.5%, ראסל 2000 ב-3% ● מניות השבבים זינקו ● אינטל זינקה לאחר שדרוג המלצה ● ריבית הבנק האירופי עלתה מ-2% ל-2.25% ● ארה"ב: אינפלציית המחירים ליצרן זינקה ל-6.5%, מעל הצפי ושיא של כארבע שנים

איציק שנידובסקי, מנכ''ל אנליסט / צילום: איל יצהר

המנכ"ל שניצל זינוק של 540% כדי למכור מניות

איציק שנידובסקי, מנכ"ל בית ההשקעות אנליסט, מכר היום בעסקה מחוץ לבורסה מניות בהיקף 8 מיליון שקל ● הוא מכר מניות בסכום כולל של 13 מיליון שקל בשנה האחרונה וממשיך להחזיק במניות בשווי של 16 מיליון שקל

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

עם רוח גבית מוול סטריט: הבורסה בת"א ננעלה בעליות. אלו המניות שבלטו

בורסת ת"א ננעלה בעליות: ת"א 35 טיפס בכ-1.7%, ת"א 90 זינק בכ-2.5% על רקע הכרזת טראמפ על הסכם מתקרב עם איראן ● את העליות הובילו מניות הנדל"ן והטכנולוגיה ● בוול סטריט נרשמו אתמול עליות חדות, מחירי הנפט נפלו ● וגם: בכמה יעשיר המונדיאל את כלכלת העולם

שיגור טיל של SpaceX / צילום: ap

שברה את כל השיאים: SpaceX גייסה 75 מיליארד דולר לפי שווי של 1.77 טריליון דולר

היתה זו ההנפקה הראשונית הגדולה ביותר אי פעם ● בלאקרוק הזמינה מניות בהיקף של כ-5 מיליארד דולר, מנהלי נכסים גדולים נוספים הגישו בקשות דומות ● האם לקנות? מחקר מצא שרוב ההנפקות יורדות בשלב מסויים מתחת למחיר של יום המסחר הראשון ● בפולימרקט צופים שתסיים את יום המסחר הראשון בעלייה חדה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

מיהן שתי החברות שמצטרפות החודש למדד S&P 500?

כמה נבחרות משתתפות במונדיאל 2026, בין איזה ימים מקשר מצר באב אל-מנדב, וכמה לבבות יש לתמנון? ● הטריוויה השבועית

אלביט מערכות / צילום: Shutterstock

אלביט לעובדים: לבחור מכונית רק מרשימה "מערבית"

בעקבות תע"א וצה"ל: גם אלביט מוציאה את הסיניות מהליסינג ● חברת מכשירי תנועה החלה לשווק בישראל את גרסת הפלאג-אין של הקרוס-אובר דיפאל S05, ששווק עד כה בישראל בגרסה חשמלית בלבד ● השבוע בענף הרכב

דונלד טראמפ, פרופ' אמיר ירון / צילומים: AP-Evan Vucci, טלי בוגדנובסקי

שמרנות יכולה להיות יתרון: איך ניצלנו מהטעויות של אמריקה ואירופה

הביקורת על הנגיד לא מחזיקה הפעם ● פרשת סימד חושפת את מגבלות הרגולטור ● ואולי הכלכלה פחות תלויה בנפט מכפי שחשבנו ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מוג'תבא ח'אמנאי, המנהיג העליון של איראן ודונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: AP

טראמפ שוחח עם נתניהו והכריז: "ההסכם ייחתם בקרוב". גורמים באיראן: "הסבירות לאישור היא גבוהה"

טראמפ ונתניהו שוחחו על ההסכם ● גורמים איראנים אמרו למדינות האזור היום כי הושגה הסכמה "עקרונית" על מזכר ההבנות • טראמפ מודיע על ביטול התקיפות המתוכננות באיראן עקב "אישור הנקודות הסופיות בהסכם על ידי על הצדדים המעורבים" ● כוחות צה"ל  השלימו מבצע להשגת שליטה מבצעית במרחב צפון נחל הסלוקי בדרום לבנון • הלוחמים השמידו מאות תשתיות טרור וחיסלו, יחד עם חיל האוויר, כ-50 מחבלים ● עדכונים שוטפים

האיצטדיון בדאלאס, ארה''ב / צילום: Reuters, Takuya Matsumoto

זינוק חד במחירי הכרטיסים: ברוכים הבאים למונדיאל הרווחי בהיסטוריה

מונדיאל 2026 צפוי להניב לארגון האם פיפ"א רווחי ענק ● עיקר ההכנסות יגיעו משידורי טלוויזיה ומכירת כרטיסים למשחקים, שאף הם זינקו פי 5 מהמחירים בקטאר ● מעל הרווחים הגבוהים מתנוססת שאלה אחת – לאן ילך הכסף? ● וגם: אנליסטים מעריכים שהערים המארחות דווקא יפסידו

SIRI AI / צילום: Reuters

המהפך של סירי הוא מבחן ה-AI של אפל

בכנס המפתחים הציגה אפל את הארכיטקטורה החדשה של סירי, המבוססת על הבנת הקשר אישי וביצוע פעולות מורכבות חוצות אפליקציות ● לא מדובר רק בשיפור חוויית המשתמש, אלא במהלך אסטרטגי שנועד לקבע את מעמדה של החברה מול גוגל ומיקרוסופט בעידן הסוכנים החכמים