גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  שיווק ופרסום

השקית הכתומה חזרה: איך החזיר הלחץ בפייסבוק את החטיף האהוב

זה התחיל כקבוצת פייסבוק קטנה של בדיחות פנימיות, והסתיים בזינוק בהיקפי הפניות לשירות הלקוחות של שטראוס ● סיפורו של המאבק שהחזיר את צ'יטוס בוטנים למדפים, ומציג את העידן החדש בצרכנות: כשהגעגוע הילדותי הופך לכוח שמנהל את חברות המזון מהסמארטפון

חטיף צ'יטוס בוטנים / צילום: סטודיו שטראוס
חטיף צ'יטוס בוטנים / צילום: סטודיו שטראוס

בקבוצת הפייסבוק שהוקמה במטרה להחזיר למדפים את חטיף צ'יטוס בוטנים, ההודעה של שטראוס על שובו לרשתות השיווק התקבלה בתרועת ניצחון. במשך חודשים העלו שם ממים, בדיחות, קריאות לפעולה ופוסטים שנעו בין געגוע ילדותי ובין אובססיה מודעת לעצמה. מבחוץ זה נראה כמו עוד קהילת נישה משעשעת באינטרנט, אבל מבפנים, לפחות עבור מי שגדל על השקית הכתומה, ונאלץ לראות אותה נעלמת מהמדפים, היה כאן מאבק קטן על טעם שנמחק מהיומיום. אבל השאלה הגדולה היא איך קומץ של אנשים ברשת מצליח להשפיע חזק כל־כך על רשתות המזון להחזיר מוצרים שייצורם הופסק?

מלחמה קרה כקרח: דיאט קולה וקולה זירו עברו להילחם על אותה המשבצת
ויזל ונוי הדס כבר לא: פוקס לא תרכוש את רשת נוי השדה

חזרתו של החטיף, לאחר כמה שנות היעדרות, לא נולדה בחדרי הישיבות של שטראוס בלבד. היא התבשלה לאורך זמן בפניות למוקד שירות הלקוחות, בתגובות ברשתות החברתיות ובבקשות חוזרות של צרכנים, שלא הבינו למה מוצר שאהבו פשוט נעלם יום אחד. בשבוע שעבר, עם הודעת החברה על החזרה של המוצר האהוב, התברר שהקמפיין האינטרנטי כבר מזמן חצה את גבולות הבדיחה. לפי שטראוס, בשבועיים האחרונים נרשם גידול של כ־30% בפניות למוקד בנושא החטיף בלבד.

"תמיד ידענו שהאהבה למותגים שלנו אינה מובנת מאליה", אומרת עדי בן ישי, מנהלת מערך שירות הצרכנים בשטראוס. "אוכל זה תמיד משהו שמייצר רגשות, געגועים וזיכרונות. הצרכנים שלנו לא מפסיקים להפתיע אותנו. זה מתחיל מילדים שמתחפשים למותגים שלנו ועד אנשים שמקעקעים את המוצרים שלנו על הגוף שלהם, ודרך פתיחת קבוצות בפייסבוק ומבצעי גרילה - 'בואו נפנה לשטראוס, נקים עצומות, נגיע עד למשרדים ונבין למה לא מחזירים אותו'", היא מוסיפה.

מתוך קבוצת הפייסבוק להחזרת צ'יטוס בוטנים / צילום: צילום מסךמתוך קבוצת הפייסבוק להחזרת צ'יטוס בוטנים / צילום: צילום מסך

עם זאת, אפשר בהחלט לתהות האם החברות עצמן אינן אלו שעומדות מאחורי העמודים "החברתיים" הללו, ומייצרות את הבאזז התורן, או לפחות תורמות לו, כדי לזכות בתשומת לב בעידן שבו היא כה נחוצה.

פניות לשירות הלקוחות

בקרב חברות המזון, שירות הלקוחות הוא בדרך כלל המקום שאליו מגיעים אחרי שמשהו השתבש. אבל לאורך השנים התפתח שם גם ערוץ אחר, פחות כועס ויותר מבקש: צרכנים שפונים להחזיר מוצר שכבר ירד מהמדף. לא תמיד מדובר במוצר גדול או במותג שנחשב מרכזי בקטגוריה; לפעמים זו דווקא תוספת מסוימת לחומוס, טעם ישן של מעדן, ופלים בטעם לימון או חטיף בוטנים שהפך עם הזמן למין סיסמה פנימית של מי שזוכר.

"צ'יטוס בוטנים זה אחד המוצרים שהביאו גם את הבאזז וגם את הביקוש לחזרה, אבל הוא לא היחיד", אומרת בן ישי. "יש למשל את מילקי קצפת כפיות, או ממולדה, שפנו אלינו אנשים בטירוף ואמרו שהם רוצים לבוא לתת יד במפעל כדי שהמוצר יחזור, או שהם מוכנים לקנות ארגזים שלמים אם נחליט להמשיך לייצר אותו". לדבריה, בשטראוס מתעדים את הפניות האלה לאורך זמן. אם מוצר חוזר בסופו של דבר, החברה עשויה לפנות חזרה למי שביקשו אותו, לעדכן אותם לפני כולם ולעתים גם לשלוח מארז הביתה.

כך קרה, למשל, עם מעדן הגולן, שחזר למדפים לפני כעשור, אחרי בקשות צרכנים. בתחילה הוא הוחזר כמהדורה מוגבלת, ובהמשך, בעקבות הביקושים, נשאר כמוצר קבוע ואף התרחב לטעמים נוספים. גם מילקשייק יטבתה, שירד בעבר מהמדפים, חזר לאחר פניות צרכנים (אבל באריזה חדשה), ובשוק אפשר למצוא דוגמאות דומות גם מחוץ לשטראוס. אחת האחרונות שבהן היא המסיבמבה של אסם, מארז במבה גדול של 425 גרם שהוחזר השנה למדפים אחרי שנים ארוכות של היעדרות.

עדי בן ישי, מנהלת מערך שירות הצרכנים בשטראוס / צילום: לירן מימון

שלושה למען חטיף

אלא שהנוסטלגיה לבדה אינה מסבירה הכול. כדי שמוצר ישן יקבל מחדש מקום על המדף, צריך שתיווצר סביבו תחושה של ביקוש איתן. צ'יטוס בוטנים סיפק לשטראוס בדיוק את הדבר הזה - הקהילה הפעילה, פניות חוזרות, שיח ברשתות, וצרכנים שמוכנים להשקיע זמן ואנרגיה במוצר. "ידעתי כל הזמן שהקהילה הזו בפייסבוק קיימת, ועדיין הייתי מופתעת מרוח התגובות מאז ההודעה", מספרת בן ישי. "אנשים ממש לוקחים סקיצה או מעצבים את האריזה, מחברים שיר על החטיף, מתנדבים לעשות לו פרסומת, או מציעים שיתופי פעולה מטורפים. שלחו לנו אולטרסאונד של עובר (שאמא שלו מכנה אותו 'בוטן', בשל גודלו), ואמרה שזה אירוע 'קוסמי' שקורה בסמוך להשקה המחודשת של צ'יטוס בוטנים".

את הצד השני של הסיפור אפשר למצוא אצל אלון אביד, הליה ברקמן ואור שמרלינג, ממנהלי קהילת צ'יטוס בוטנים בפייסבוק. אביד, בן 26 מרעננה, במאי ותסריטאי שמסיים בימים אלה לצלם פיילוט לסדרה; ברקמן, בת 24 מבאר שבע, סטודנטית לגיאולוגיה; ושמרלינג, בן 28 מתל אביב, עובד בעסק משפחתי למארזי אירוח. שלושת הצעירים הכירו דרך הפייסבוק. החטיף, כפי שהם מעידים, הוא זה שחיבר ביניהם.

"הקהילה פעילה ממרץ 2024", מספרת ברקמן. "אני ואלון היינו חברים בפייסבוק, והוא היה מעלה פוסטים של 'שיטפוסטינג' (פרסומים מוזרים שנועדו לבדר, נ' ש'). אחד הפוסטים היה על צ'יטוס בוטנים, איך זה נעלם ואיך הוא אוהב את זה. אמרתי, יאללה, אתה צודק. באמת צריך להבין איך הוא נעלם ואיך מחזירים אותו".

שמרלינג, שהצטרף לקהילה מעט מאוחר יותר, מספר: "הכרתי את הקבוצה דרך חבר שממש אוהב צ'יטוס, והעליתי לשם המון ממים. אלון הוא גם מימלורד (אדם שמעלה ממים באופן אובססיבי לרשת, נ' ש') רציני. ראיתי את התגובות על הממים, היו כמה ניסיוניים שפחות עבדו, אבל היו לי בארסנל עוד. אז הוסיפו אותי להיות אדמין בקבוצה, ושמחתי מאוד".

אביד מתאר את הקשר שלו לחטיף באופן שמסביר למה בדיחה כזו הפכה לפרויקט. "אני חושב שהוא נעלם מהמדפים חצי שנה לפני שהשתחררתי מהצבא, בערך ב־2021 או 2022. איכשהו, מילדות ועד הצבא, תמיד הייתה לי מסורת שאני קונה לעצמי צ'יטוס בוטנים, או שחבר קונה לי. זה היה חלק מאוד גדול מהחיים שלי, רגע קטן של אושר שכבר לא היה לי אותו".

"בהתחלה זה היה נחמד להרגיש תמיכה מאנשים אחרים שגם רוצים שהחטיף יחזור", אומר אביד. "ואז, ברגע שהתחלנו לפמפם פוסטים, אנשים בעצמם התחילו להעלות דברים, והרבה. אנשים פנו לשירות לקוחות, משפיענים למיניהם נכנסו לתמונה בקטנה. בדיוק אישרתי פוסט של אלונה סער שהיא מתרגשת מזה שהחזירו. היא אפילו קיבלה קופסה של החטיף. אנחנו גם קיבלנו מארז של צ'יטוס בוטנים משירות הלקוחות של שטראוס, אבל רק שתי שקיות. כולם חושבים שיש לנו לייף טיים סופליי (אספקה לכל החיים, נ' ש')".

שטראוס הצטרפה לדיון

בשלב מסוים גם בשטראוס התחילו לדבר עם הקבוצה. "מנהלת המוצר של צ'יטוס, דורון מדרוני ויס, שלחה הודעה בקבוצה, וכולם התחילו לדבר איתה, להציק לה כדי שתוציא את זה כבר לפועל", מספרת ברקמן. מבחינת מנהלי הקהילה, עצם הכניסה של גורם מהחברה לתוך הזירה שלהם כבר הייתה סימן שמשהו השתנה.

בן ישי אומרת שהתופעה הזו לא מוגבלת לצעירים או לקהילות פייסבוק. "במוקד פניות הצרכנים זה יכול להיות קשישים בני 80 שאוהבים סוכריות מסוימות, או נערים וילדים שמתגעגעים למשהו אחר. זה משהו שמלווה אותנו שנים. וזה גם לא בהכרח חטיפים. למשל בסדרת החומוס שלנו יש חומוס עם חריף, ויש אנשים שמבקשים שנעשה את החריף באריזה נפרדת, כי הם היו רוצים לקנות אותו בנפרד".

עכשיו, השקיות חוזרות למדפים - והמאבק הצליח. מה שנשאר הוא לבדוק אם הקהל שהתגעגע באמת ימשיך לקנות, או שהרעש הגדול של הקאמבק יתפוגג אחרי סיבוב נוסטלגי אחד בסופר. "בכל אופן", בן ישי מסכמת ומבטיחה, "צ'יטוס בוטנים כאן כדי להישאר, לפחות לעת עתה".

עוד כתבות

כשהניירת חוסמת את הכניסה / איור: גיל ג'יבלי

נתונים חדשים מגלים: כך פועל המנגנון שתוקע גיוסים איכותיים לשירות הציבורי

שיטת העררים נועדה לשמור על שוויון במכרזי שירות המדינה, אבל בפועל היא סימפטום לבעיה שמעמיסה על המערכת וחוסמת מועמדים ראויים ● מחקר של המרכז להעצמת האזרח מצא כי ב־2024 הוגש ערר על כל 4.2 מכרזים, רובם על תנאי סף ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר מנגנון העררים בהליכי גיוס לשירות המדינה

חברת נובולוג / צילום: איל יצהר

המניה מזנקת ב-20%: מאבק שליטה בנובולוג - מה יבחרו המוסדיים?

מובמנט של אלי דהן רוצה להשקיע 100 מיליון שקל ולהפוך לבעלת מניות מרכזית בנובולוג, לצד משפחת המייסדים פוזיס, שרוצה למנות דירקטוריון שיתנגד לעסקה ● מגדל, הפניקס, הראל, מורי ארקין וכלל יתבקשו להכריע

אביגדור וילנץ, יו''ר דאסטפוטוניקס / צילום: אינטל

חברת השבבים מקריית גת בגיוס ענק לפי שווי של 2.8 מיליארד דולר

אקסייט לאבס גייסה 300 מיליון דולר לפי שווי של 2.8 מיליארד דולר, לאחר ששבב התקשורת שלה שולב בניסוי מוצלח בלווייני V3 של ספייס אקס וממשיך לאתגר את אנבידיה בשוק מעבדי התקשורת

זום גלובלי / צילומים: רויטרס - IMAGO/piemags, שאטרסטוק, AP

לקראת הסלמה? עסקת הנשק החשאית בין איראן לסין

סין שולחת מאות משגרי טילים לאיראן, ברקע ההסלמה ● טראמפ אוסר על יבוא רובוטים דמויי אדם בעיתוי רגיש ● והסיוט הקנדי שנמשך 20 שנה הסתיים ● זום גלובלי

עמית בירמן, מנכ''ל קבוצת שיכון ובינוי, יובל סקורניק מנכ''ל שיכון ובינוי אנרגיה, יוסי זינגר יו''ר דירקטוריון ג'נריישן / צילום: עומר סומך, אסף רביבו, כדיה לוי

עסקת הענק בשוק האנרגיה מובילה לגל של חילופי ידיים בתחנות הכוח

קרן ג'נריישן חתמה על עסקה לרכישת זרוע האנרגיה של שיכון ובינוי תמורת 4.5 מיליארד שקל ● כדי לקבל אישור לעסקה מרשות החשמל ורשות התחרות, היא חתמה על הסכם להחלפת החזקות בתחנות כוח שצפויה לקום בשרון, ויש גם תוכנית מגירה שכוללת את עופר ינאי

מארק צוקרברג, מנכ''ל מטא / צילום: ap, Godofredo A. Vásquez

מטא פספסה את תחזית הרווח - נופלת בכ-7% במסחר המאוחר

הכנסות החברה עמדו בציפיות, אך הרווח - 6.18 דולר למניה, הרבה מתחת לצפי ● חטיבת Reality Labs של מטא המשיכה לרשום הפסדים כבדים

בצלאל סמוטריץ', שר האוצר ושי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת, יוסי זמיר

חובת דיווח מהשקל הראשון: התוכנית הדרמטית של רשות המסים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● ברשות המסים ובאוצר מרוצים מהתוכנית שהכניסה מיליארדי שקלים לקופה, ומקדמים שינוי דרמטי ● במקום רף של 5,000 שקל - דרישת ההקצאה תורחב עבור עסקאות המתבצעות בין עסקים ● ברקע: ארגוני הפשיעה כבר מנסים לעקוף את המערכת באמצעות פריצות

נדב צפריר, מנכ''ל צ׳ק פוינט / צילום: מנש כהן

המשקיעים התאכזבו מהדוחות של צ'ק פוינט, והמניה נופלת בוול סטריט

דוחות מעורבים לצ'ק פוינט: פספסה מעט בשורת ההכנסות ועקפה ברווח ● מנועי הסייבר וה-Non-GAAP חיפו על החולשה במכירת המוצרים ● המנכ"ל נדב צפריר: "משפרים ביצועים" ● במקביל, החברה משיקה פיירוול ייעודי ל-AI

סנאה טאקאיצ'י, ראשת ממשלת יפן / צילום: ap, Eugene Hoshiko

הין היפני מזנק בחדות: השווקים מעריכים כי יפן התערבה במסחר במט"ח

הזינוק של הין עורר מחדש את ההערכות כי הרשויות ביפן נכנסו לשוק המט"ח כדי לבלום את היחלשות המטבע ● בנק יפן צפוי לפרסם מחר את החלטת הריבית שלו, הצפי: ללא שינוי

אילוסטרציה: מאבקי ירושה

בעיית הטרמפיסט המשפטי: מאבק הירושה והאחים שזכו מן ההפקר

ביהמ"ש לענייני משפחה בחיפה דן לאחרונה בתביעה של אדם נגד אחיו ואחותו, עקב זכייתו במאבק ירושה יוצא דופן ● התובע טען כי היה ביניהם הסכם בע"פ, שלפיו הוא לבדו יישא בכל עלויות התביעה, אך אם יזכה, יקבל את מלוא הירושה - כולל את חלקם ● אחיו ואחותו של התובע הכחישו. מה קבע ביהמ"ש?

אילוסטרציה: Shutterstock

עד כמה ניתן לתקן את נזקי העישון לאחר גמילה?

יש צעדים שמעשנים לשעבר יכולים לנקוט כדי לזרז את התאוששות הגוף, אך נראה כי לפחות חלק מהנזק הוא בלתי הפיך

סניף בנק לאומי בקרית שמונה / צילום: שי אזולאי

בניין בנק לאומי בקריית שמונה שנפגע מטיל נמכר ב־5.4 מיליון שקל

עסקת הנדל"ן הגדולה ביותר בקריית שמונה מאז פרוץ המלחמה: בנק לאומי מכר את המבנה שנפגע מטיל ● וגם: ישראל אהרוני חשף מסעדה חדשה בדרך, ארקיע תמשיך להטיס את הפועל ת"א, וקבוצת פמינה נכנסת לתחום אופנת הבית ● אירועים ומינויים

וול סטריט / אילוסטרציה: Shutterstock

נאסד"ק מזנק בכ-2%, בהובלת מניית מיקרוסופט ומניות השבבים

מניות השבבים מזנקות במעל 7% ● ישראליות: צ'ק פוינט אכזבה בדוחות, נופלת במסחר ● הכלכלה האמריקאית צמחה ב-1.5%, נמוך מהתחזיות ● היין היפני מזנק בכ-2% מול הדולר, הערכה: התערבות ממשלתית ● הריבית בבריטניה נותרה ללא שינוי ● תשומת הלב של המשקיעים עוברת לדוחות של אפל ואמזון הלילה

שרון רייך, מנכ''ל איילון ביטוח / צילום: רמי זרנגר

דמי הניהול נחשפים: כמה יעלה לכם לעבור לשחקנית החדשה בשוק הגמל

חברת הביטוח איילון חוזרת לתחום הגמל עם יעד שאפתני של ניהול 100 מיליארד שקל בתוך 5 שנים ● כדי להגיע לשם היא מתכוונת לגייס קודם כל את סוכני הביטוח עם מבצעים מפליגים שכוללים כרטיסי טיסה ועמלות של עד 9,000 שקל ● וגם: דמי הניהול נחשפים, והם לא נמוכים

צילום: Shutterstock

בדיקת דם אחת הבטיחה מהפכה בסרטן. ניסוי ענק עדיין מעורר מחלוקת

חברת Grail הבריטית פיתחה בדיקת דם שמבטיחה לאתר עשרות סוגי סרטן, אך הניסוי עם מערכת הבריאות הבריטית לא עמד ביעד המרכזי ● בראיון לגלובס מסביר נשיא החברה והסמנכ"ל המדעי שלה, הרפל קומאר, למה הוא עדיין משוכנע שהתוצאות מבשרות את עתיד האבחון המוקדם, ולא רק בסרטן ● הוא לא היחיד שחושב שהניסוי דווקא היה מוצלח

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו / צילום: מולי גולדברג

משקיעי הריטייל בת״א הסתערו על מניית פאלו אלטו, והכפילו את הכסף

עוד בטרם כניסתה למדדים בשבוע הבא ריכזה מניית הסייבר עניין רב בת"א, עם מחזור יומי ממוצע של 8.5 מיליון שקל, הכפלת מחיר המניה מאז נרשמה למסחר ושווי המהווה 30% משוק המניות כולו ● הבורסה: "הכניסה למדדים תציב אותה בליגה אחרת מבחינת ביקושים וסחירות"

חיילים אוקראינים מפעילים כטב''מים בשליטה מרחוק, השבוע / צילום: ap, Andrii Marienko

אוקראינה הצליחה לפתח בשלושה חודשים מיירט לכטב"מים מאיראן

אוקראינה חשפה מיירט חדש שפותח בתוך שלושה חודשים בלבד כדי להתמודד עם כטב"מי השאהד הרוסיים ● ארה"ב חוזרת לרכוש מיירטי פטריוט מדור ישן בשל מחסור במלאים ● וטורקיה מבקשת סיוע אמריקאי לפיתוח מטוס הקרב קאאן ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

החות'ים בצנעא / צילום: ap, Osamah Abdulrahman

האש מתחדשת: דיווחים סותרים על פיצוצים בסעודיה ובתימן

דיווח: ישראל וחמאס בדרך להסכם על השלב השני בעזה; גורם מדיני: "נושא עזה כלל לא עלה בפגישת נתניהו-טראמפ, לא תהיה נסיגה ישראלית מהקו הצהוב" ● באיראן מקבלים אחריות לירי לנמל המצרי אמש ומאיימים: התוקפן ייענש ● צבא ארה"ב הודיע על השלמת גל התקיפות באיראן; משמרות המהפכה: אנחנו שולטים במצר הורמוז ביעילות, התוקפן ייענש עוד היום ● באיראן מודים: אנחנו עומדים מאחורי הפיצוץ אתמול במצרים ● עדכונים שוטפים

ריצ'רד פרנסיס, נשיא ומנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

עוקפת בהכנסות ומפספסת ברווח: בשוק אוהבים את דוחות טבע - זו הסיבה

טבע הציגה הכנסות בגובה 4.1 מיליארד דולר, מעט מעל צפי האנליסטים ● הרווח הנקי עמד על 2 סנט למניה, לעומת צפי ל-11 סנט, בגין הוצאות הקשורות לרכישת Emalex ● החברה גם העלתה מעט את תחזית ההכנסות השנתית שלה ● המניה מזנקת בת"א ובוול סטריט

שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: יוסי זמיר

ברשות המסים שוקלים לקחת עוד מעובדי ההייטק, והמחיר עלול להיות כבד

הנתון ששוכחים ברשות המסים ● מה באמת הפריע בנאום הוויראלי שכתב צ'אטבוט ● וסיבוב היח"צ שעושים על הכנסת ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק