גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  שוק ההון והשקעות

"מניות אנרגיה הירוקה עבדו חזק": מובילי שוק הגמל על ההשקעות המנצחות

חודש מאי המשיך את המומנטום החיובי בחסכונות הציבור ● מובילי התשואות: אנליסט, כלל, הראל ואינפיניטי, בעוד מור ומיטב נותרו מאחור ● בגופים המובילים מציינים את תרומת מניות האנרגיה הירוקה והשבבים ● כלל: "הפוטנציאל גדול יותר בחו"ל, S&P 500 עדיף על נאסד"ק"

איזה תנאים מציעים בתי ההשקעות והבנקים לבני הנוער / צילום: Shutterstock
איזה תנאים מציעים בתי ההשקעות והבנקים לבני הנוער / צילום: Shutterstock

מאי היה עוד חודש מצוין לחוסכים בקרנות ההשתלמות והפנסיה בישראל. למרות האי ודאות סביב המלחמה באיראן השווקים טיפסו, ובעקבותיהם גם תשואות החוסכים. במסלולים הכלליים בקרנות ההשתלמות החוסכים נהנו מתשואה חיובית חודשית חזקה של 2.2%, ומתחילת השנה התשואה מצטברת כבר ל-6.6%. בשלוש השנים האחרונות התשואה הגיעה ל-46.6%.

במסלולי המניות החוסכים נהנו מתשואה חזקה עוד יותר של 3.6% בחודש מאי, לא פחות מ-12.3% מתחילת השנה ו-88% במהלך שלוש השנים האחרונות. בדרך כלל זו תשואה שלוקח בשוק המניות להשיג בכמעט עשור שלם.

מור ומיטב סוגרים את טבלת התשואות במאי. ומי מככבים?
"השוק לא יודע איך לעכל את זה": מה האנליסטים חושבים על ההסכם עם איראן?

כשאלה התשואות במסלולים המרכזיים, המסלול שמחקה את מדד ה-S&P 500 האמריקאי מציג תוצאה חיוורת למדי. המסלול הזה סיפק תשואה של 0.5% בלבד בחודש מאי, מתחילת השנה החוסכים בו הפסידו 2.2% ובשלוש השנים האחרונות התשואה בו עומדת על 41% בלבד - פחות מזו של המסלול הכללי. הסיבה לכך כפולה: החוזק שהפגין שוק המניות של ת"א בשנתיים האחרונות, שיצר את פערי התשואה הגדולים, ובנוסף היחלשות הדולר בשיעור של כ-20% באותה תקוה פגעה קשות בתשואה שהציג המסלול האמריקאי.

הגוף שהוביל את התשואות בחודש מאי במסלול הכללי בקרנות ההשתלמות, הוא בית ההשקעות אנליסט שהניב תשואה נאה של 2.8%. במקום השני נמצא בית ההשקעות הקטן אינפיניטי עם תשואה של 2.6%, ובמקומות הבאים כלל והראל עם 2.4% ו-2.3% בהתאמה. את המקומות האחרונים תפסו הפעם בתי ההשקעות מור ומיטב, עם תשואה של "רק" 1.8% לכל אחד.

מתחילת השנה מי שממשיכה לשמור על ההובלה היא חברת הביטוח כלל, שהניבה תשואה של 8.2%. אחריה נמצא אינפיניטי (7.7%) ואחריו הראל ואנליסט עם 7.6% ו-7.1% בהתאמה. בתחתית נמצאים הפניקס ומיטב (6.1% לכל גוף), ילין לפידות עם 5.1% ואלטשולר שחם אחרון עם 4.8% בלבד.

במסלול המנייתי, כלל מובילה בחודש מאי עם תשואה של 4.4%, אחריה אנליסט עם 4.1% והראל עם תשואה של 4%. בתחתית הטבלה נמצאות מיטב עם 3.3%, הפניקס עם 3% ואלטשולר שחם עם 2.7% בלבד. מתחילת השנה שוב כלל מובילה עם תשואה של 15.5%, והיא פותחת פער קטן בצמרת. אחריה נמצאת חברת הביטוח הראל עם כמעט 15% ואחריהן מור ומגדל עם 13.2% ו-13.1% בהתאמה.

בתחתית הטבלה במסלול המנייתי מתחילת השנה נמצאים הפניקס עם 11.5%, ילין לפידות עם 10.6%, וגם כאן אלטשולר שחם הרחק מאחור עם תשואה של 7.7% בלבד.

מה עבד בחודש מאי?

ניר עובדיה, סמנכ"ל בכיר ומנהל אגף השקעות עמיתים בחברת הביטוח כלל, מציין כי "למרות שאנחנו מזוהים יותר מאחרים עם השקעות בישראל, ידענו להשיג תוצאות יפות דווקא בחודש שבו ת"א הייתה חלשה יותר מחו"ל, ובטח מהטכנולוגיה והשבבים. בארץ היינו במניות אנרגיה הירוקה שעבדו בצורה מאוד חזקה, ובמשקל חסר בבנקים. בחו"ל הענקנו חשיפה משמעותית לשבבים וטכנולוגיה, שעבדו בצורה פנומנלית".

גם ערן גולדרינג, ראש אגף ההשקעות והמשנה למנכ"ל בבית ההשקעות אנליסט, מציין לטובה את תחום האנרגיה הירוקה ובפרט מניות אנלייט, אנרג'יקס, דוראל, נופר ועוד. כמו כן, "בסקטור בתי ההשקעות יש לנו חשיפת יתר למניות מיטב, אי.בי.אי ומור, גם הארכנו מח"מ בזמן הירידות במרץ, ועם הטכנולוגיה זה עבד לטובתנו".

אמיר איל, יו"ר ואסטרטג ההשקעות הראשי של קבוצת אינפיניטי אילים, ממצטייני החודש שעבר, מוסיף ש"במאי לא היינו בשום מקום חוץ מישראל וארה"ב, והסיפור היה להתמקד בהן, בדגש על חדשנות וטכנולוגיה. גם העובדה שלא היינו באירופה ובשווקים מתעוררים עזרה לנו. בכלל, אנחנו נמצאים ב'שורט' על האירו ועל גוש האירו, וזה ייצר יתרון יחסי".

גם כאן בחודש מאי בלטה אינפיניטי לטובה עם תשואה של 3.7% במסלול לבני 50 ומטה. מבין החברות הגדולות, הראל בלטה עם תשואה של 2.7% ואחריה כלל עם 2.6%. את המקומות הבאים תופסות מגדל, מור ומנורה מבטחים עם 2.5% לכל אחת.

מתחילת השנה בולטת קרן הפנסיה של בית ההשקעות מור עם תשואה של 10.4%, אחריה אינפיניטי והראל יחד עם תשואה של 9.5% כל אחת. צמודה אליהן כלל עם 9.4%. בתחתית, הפניקס עם 7.4% ואלטשולר שחם הרחק מאחור עם 5.9% בלבד.

איפה לשים את הכסף?

איל מאינפיניטי מעריך כי עוד לא נאמרה המילה האחרונה במלחמה מול איראן. "אין באמת הסכם, להערכתנו טראמפ מנהל מו"מ יותר מתוחכם מאיראן. כדאי לקחת פחות כפשוטם את כל הדיבורים בתקשורת, טראמפ רוצה לעבור את המונדיאל בשקט. בעוד חודשיים נראה מציאות שונה לחלוטין ממה שמדברים עליו היום כהסכם", אומר איל.

"טראמפ עושה הכול 'בכאילו'. אין לו סיבה לוותר לאיראנים. בשוק בת"א רואים כיום את הירידות כי קשה 'לעבוד' על הבורסה המקומית. הרבה אנשים שותפים להערכה שאין באמת הסכם, לכן כדאי בינתיים להיזהר עם האופוריה שרואים בחו"ל כעת. מוטב להיות בחשיפה של 50-50 לישראל וחו"ל".

עובדיה מכלל מנגד מציע להסיט יותר כספים לחו"ל כעת ומעריך שהמצב הנוכחי יכול להוביל שם לעליות. "הלחצים האינפלציוניים יירגעו ולכן גם תהיה רגיעה בצפי העלאות הריבית או עליית התשואות באג"ח", לדבריו. "זה יכול להוביל להמשך עליות בחו"ל יותר מאשר בישראל. המשך עלייה בנכסי סיכון, תוך רוטציה מאנרגיה וטכנולוגיה לתחומים נוספים. תהיה התרחבות בביצועים ותשואות גם בסקטורים רגישים יותר לריבית ולתשואות, כמו תשתיות ונדל"ן, צריכה בסיסית וגם מחזורית. מנגד זה פחות טוב לבנקים. ובתוך ארה"ב? בשלב זה מדד S&P 500 עדיף בעיניי על הנאסד"ק".

גולדרינג מאנליסט מציע חשיפה של 60%-40% במניות לטובת חו"ל. לדבריו, "דוחות החברות טובים ועדיין למרות העליות שם הרווחיות מאוד עלתה, והמכפיל של S&P 500 סביר ועומד על 20. אבל בהחלט קיים חשש שאם יהיה 'שיהוק' כלשהו בדוחות של חברות גדולות, כפי שכבר ראינו לאחרונה באורקל למשל, השווקים יידעו לרדת. לכן צריך תיק מפוזר, גם בארץ וגם בחו"ל.

"באפיק האג"ח התשואות קדימה סבירות, בטח בישראל. אם האינפלציה והריבית יורדות, יש פה עוגן לא רע".

עוד כתבות

אשתו של סוכן השחקנים חשודה בהעלמת הכנסות משכירות בהיקף של כ-3 מיליון שקל

טלי פרתוק-זהבי, רעייתו של סוכן השחקנים פיני זהבי, חשודה בהעלמת הכנסות מהשכרת דירות שבבעלותה ● עפ"י החשד, בשנים 2025-2018 הושכרו לפחות ארבע דירות לדיירים שונים, אשר הניבו הכנסות בסכום של לפחות 3 מיליון שקל, שהופקדו בחשבונות הבנק של פרתוק-זהבי ושל שני ילדיה ולא דווחו כחוק

חגיגות יום ההולדת ה-80 של דונלד טראמפ / צילום: Reuters

"המופע הגדול ביותר על פני כדור הארץ": כך חגג טראמפ את יום הולדתו ה־80

עשרות אלפי צופים, מפגן אווירי והפקה בכ־60 מיליון דולר: נשיא ארה”ב חגג את יום הולדתו ה־80 באירוע UFC חסר תקדים במדשאה הדרומית של הבית הלבן ● למרות תביעה שניסתה לבלום את המופע, הקרבות התקיימו כמתוכנן, ובממשל אף הציגו את החגיגה ככלי לקידום ההשפעה האמריקאית בעולם

חיים כצמן, מייסד ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

חיים כצמן בהתבטאות ראשונה: "אני לא הולך לשום מקום"

לאחר שהחליט למכור את השליטה בג'י סיטי, איש העסקים הוותיק חיים כצמן הודיע על כוונתו לפנות את כיסא המנכ"ל ● בשיחה עם גלובס הוא מסביר את הפרישה מתפקידו ב-8 השנים האחרונות: "לחברה יש מחויבות לספק לבעלי המניות את ההנהלה הכי טובה שאפשר"; ומספר מדוע החליט למכור את השליטה: "עדיף לאבד רגלי כדי לזכות במלכה"

שופטת ביהמ''ש המחוזי, הלית סילש / צילום: לשכת עורכי הדין

השופטת נגד יישום החוק שנועד לסייע בסכסוכי בעלי מניות: "מלבה את היצרים"

בשנים האחרונות יישמו בתי המשפט את סעיף 191 בחוק החברות שמסמיך אותם להפריד בין שותפים ובעלי מניות שהסתכסכו ● באופן חריג, שופטת בית המשפט המחוזי מרכז הלית סילש יוצאת נגד אופן השימוש בסעיף וטוענת: תורם להסלמה ופוגע בחברות

מסחור ידע / אילוסטרציה: Shutterstock

מסחור ידע מהאוניברסיטאות: אלו התמריצים החדשים של משרד האוצר

האוניברסיטאות הישראליות כבר רשמו הכנסות של מיליארדי דולרים ממסחור ידע, המהווה בסיס משמעותי לחדשנות של חברות ● בשנים האחרונות נרשמו פחות עסקאות מבעבר, והאוצר יצא למהלך של בדיקה מקיפה של איכות תהליכי המסחור שמתקיימים היום ● מהשינויים שהתקבלו: הסכמים אחידים, חברות מסחור חיצוניות ותוספת תקציב לאוניברסיטאות

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב ומוג'תבא ח'אמנאי, המנהיג העליון של איראן / צילום: AP

ראש ה-CIA הזהיר את טראמפ: מטילים ספק בכוונת איראן במו"מ

הדוח המודיעיני שחושף את הפער: השיחות בטהראן לא תואמות את המסרים לוושינגטון ● ואנס התחמק כשנשאל אם תוכנית הטילים והשלוחות של איראן בטקסט של המזכר: "זה מסמך כללי" ● מפקד כוח קדס מאיים: "אל תתעסקו עם חזית ההתנגדות" ● צה"ל: יירטנו כמה רקטות ששוגרו לעבר כוחותינו בדרום לבנון ● עדכונים שוטפים

מיכאל לובושיץ, מנכ''ל קרפור; ניר ברקת, שר הכלכלה / צילום: שוקה כהן, מארק ישראל סלם/ג'רוזלם פוסט

העתירה נגד "הסל של ישראל" חושפת מידע חדש על הקמפיין

תגובת המדינה לבג"ץ בעתירה נגד מיזם "הסל של ישראל" דוחה את הטענות להטעיית צרכנים, אך המגישות סבורות כי היא מתעלמת מהפערים המרכזיים בין הצגת המהלך בהובלת שר הכלכלה ברקת לבין יישומו בפועל ● במוקד העתירה עומדים שיעורי ההנחה בקרפור, פריסת הסניפים והקמפיין הממשלתי

ספינות במצר הורמוז / צילום: ap, Capture One Macintosh

פרץ של שמחה אחז במנהיגי העולם וסיפק לישראל עוד סיבה לדאגה

מאוסטרליה ויפן ועד פריז, ההודעה על ההסכם עם איראן בדגש על פתיחת מצרי הורמוז זכתה לגיבוי מקיר לקיר של מנהיגי העולם ● האם אירופה תסיר סנקציות נוספות נגד טהרן?

סיוע הומוניטרי ברצועת עזה / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

100 מיליון שקל לעזה: הדיווח שחשף תעשיית ענק שכולם רוצים להסתיר

רשת ויקטורי של אייל רביד נדרשה לדווח על הכנסותיה הרבעוניות ממכירת סחורות לרצועת עזה, וסיפקה הצצה לתעשייה שמגלגלת מיליארדי שקלים בשנה: מכרזים חסויים, ספקים שמעדיפים להישאר מתחת לרדאר ועמימות גבוהה מצד רשות המכס

ערן זינמן ורועי מן, מייסדים ומנכ''לים משותפים של מאנדיי.קום / צילום: נתנאל טוביאס

בהיקף 200 מיליון דולר: מאנדיי מקימה זרוע השקעות בסטארט-אפים ישראליים

רועי מן, מייסד ומנכ"ל משותף: "אנחנו רוצים לתמוך ביזמים שבונים את הדור הבא של חברות ה-AI" ● מניית מאנדיי נחלשה מאוד על רקע החשש שהתפתחות ה-AI תפגע בעסקיה, אך התאוששה חלקית ועלתה מהשפל האחרון

פיטורים בהייטק / אילוסטרציה: Shutterstock

חברת הפרסום הדיגיטלי נטורל אינטליג'נס מפטרת מעל ל-30 עובדים

על רקע הטלטלה שחווה שוק הפרסום, לגלובס נודע כי חברת הפרסום הדיגיטלי הישראלית יוצאת לסבב פיטורים וארגון מחדש ● מדובר במהלך מפתיע, שכן נטורל אינטליג'נס נחשבה לחברה רווחית וכזו המגלגלת מאות מיליוני דולרים בזכות מנוע הפרסום שלה

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב ומוג'תבא ח'אמנאי, המנהיג העליון של איראן / צילום: AP

היום שאחרי ההסכמות: מה תהיה התחתית של מחיר הנפט ולמה המשקיעים בישראל מאוכזבים?

הכרזת טראמפ על גיבוש הבנות עם איראן ופתיחת מצד הורמוז, הפיגה חלק מהחששות ממשבר אנרגיה עולמי, והשווקים בעולם הגיבו בעליות ● בישראל, לעומת זאת, המשקיעים נותרו זהירים יותר בעקבות תוצאות המלחמה והשלכותיה הכלכליות ● "בשוק המקומי נותרות שאלות פתוחות שהשווקים הגלובליים פחות רגישים לזה", אומרים כלכלנים ● שאלת השעה

עדי צפדיה, מנכ''ל גילת

מנרכשת לרוכשת: גילת רוכשת את חטיבת הלוויינים והחלל של קומטק ב-157.5 מיליון דולר

לאחר שבעבר נמכרה כמעט לקומטק האמריקאית, גילת היום מודיעה על רכישה בכיוון ההפוך ● עדי צפדיה, מנכ"ל גילת: "אלה חברות שדי משלימות אחת את השנייה, עם פתרון דומה שמגיע דרך עבודה טכנולוגית שונה"

רחוב מרגלית בחיפה

11 שנה של התשה: כשפרויקט תמ"א 38 הופך לקרב האשמות הדדי

באפריל 2015 יצא לדרך פרויקט תמ"א 38 בשכונת שמבור בחיפה, אך עד היום לא קיבל היתר ומתגלגל בין היזם, לוועדה המקומית ולוועדת הערר

מושגים לאזרחות מיודעת. מאזן התשלומים / צילום: Shutterstock

לאן הולך שער השקל? זה הפרסום שבמידה רבה קובע את התשובה

כמעט אין כלכלן שלא עוקב אחרי הנתונים של מאזן תשלומים • הפרסום הזה הוא לא עוד מונח חשבונאי, ויש לו השלכות כלכליות ובינלאומיות משמעותיות • המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

שופט העליון בדימוס יוסף אלרון ועו''ד מיכאל ראבילו / צילום: רפי קוץ, אלכס קולומויסקי, ''ידיעות אחרונות''

יוסף אלרון לבג"ץ: ההצבעה על מבקר המדינה לא הייתה חוקית

עו"ד מיכאל ראבילו, פרקליטו של רה"מ נתניהו, נבחר למבקר המדינה ברוב של 61 מול 57 קולות שקיבל השופט בדימוס יוסף אלרון בסבב ההצבעה השני, לאחר שחברי כנסת התבקשו עפ"י הנטען להצטלם עם פתק ההצבעה מאחורי הפרגוד - אף שהחוק קובע כי ההצבעה תהיה חשאית ● בעתירות נטען כי הליך הבחירה זוהם, וכי עיקרון חשאיות הדיון נפגע

פיוניר / צילום: Shutterstock, Primakov

חברת פיוניר הישראלית נמכרת ב-2.75 מיליארד דולר

חברות הפינטק Nuvei ופיוניר הודיעו היום רשמית על עסקה, במסגרתה Nuvei תשלם 2.75 מיליארד דולר במזומן תמורת רכישת פיוניר ● העסקה תבוצע בפרמיה של 9.6% על מחיר המניה הנוכחי

עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבורסה בתל אביב ננעלה בירידות חדות; מניות השבבים זינקו

הבורסה בת"א ננעלה באדום, בניגוד למגמה ביתר הבורסות בעולם ● כלל המדדים הענפיים נסחרו בירידות, למעט מדד הטכנולוגיה, שטיפס בזכות העליות שנרשמו במניות השבבים הדואליות ● טאואר עקפה לראשונה את בנק הפועלים בשווי שוק ● הדולר נסחר ב-2.91 שקלים ● המניות הביטחוניות נחלשו ● היום יפורסם מדד המחירים לצרכן, כאשר הצפי הוא לירידה מתונה

חתימה על צוואה / אילוסטרציה: Shutterstock

העליון קבע: ירושת הענק של הקשיש תעבור לחברת הילדות

כשאשתו נפטרה, הקשיש יצר קשר עם חברת ילדות שלו בלטביה. לאחר מספר חודשים ערך צוואה בכתב-יד בה ציווה את כל רכושו ברחבי העולם לחברת הילדות, וכחודש לאחר מכן נפטר ● הסוגיה הגיעה לבית המשפט, שנדרש להכריע האם הצוואה תקפה

זהבית כהן / צילום: רמי זרנגר

זהבית כהן נגד מס' 2 שלה לשעבר: יצא למסע נקמה וזמם להחליף אותי

מנכ"לית קרן אייפקס הגישה כתב הגנה לתביעה שהגיש נגדה ארז נחום, ובו היא טוענת כי הוא פעל לפגוע בה תקשורתית אחרי שנחשפו כשליו, וכי טען בפני מנכ"ל הקרן העולמית שהיא "זקנה מדי" ושיש להחליפה ● לדברי כהן, כשהטיחה בו את הדברים, נחום "התפרץ עליה בפראות" ובהמשך התנצל ונשלח לחל"ת ● בתביעה שהגיש טען נחום כי כהן נהגה להטיח עלבונות וקללות בעובדים ● נחום בתגובה לכתב ההגנה: "טענות חסרות בסיס"