גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  גלובלי ושוקי עולם

ההסתבכות של מלוני: האם איטליה בכל זאת עזרה לארה"ב מול איראן?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: באיטליה הכחישו, אך מזכ"ל נאט"ו טען שרומא אישרה לארה"ב להוציא טיסות משטחה בימים הראשונים למבצע מול איראן, המשטר האיראני מציג תמיכה גם מצד צעירים ונשים ללא חיג'אב, ובלבנון חוששים להעניק מחסה לשיעים ובורחים מכפריהם ● כותרות העיתונים בעולם 

כותרות העיתונים בעולם
כותרות העיתונים בעולם

על רקע המצב הביטחוני המתפתח ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין - בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.

הכתבות שאנחנו מציגים במדור לקוחות מתוך עיתונים גדולים בעולם, ואינן משקפות בהכרח את תפיסת העולם של גלובס.

גל חדש באמריקה הלטינית משנה את כללי המשחק עבור ישראל
חמת עזבה את טורקיה. מי החברות הישראליות שממשיכות לפעול במדינה?

1מלוני מסתבכת: האם איטליה סייעה לארה"ב במהלך המלחמה באיראן?

איטליה התייצבה כמעט מתחילת המלחמה האמריקאית-ישראלית נגד איראן במחנה האירופי הביקורתי כלפיה. ראשת הממשלה ג'ורג'ה מלוני גם התנגחה בימים האחרונים עם נשיא ארה"ב דונלד טראמפ שטען כי היא סירבה לשתף פעולה עם המאמץ המלחמתי למרות הקשרים בין המדינות והחברות שלהן בנאט"ו. אבל כעת, איטליה סוערת משום שמזכ"ל נאט"ו מארק רוטה אמר כי מאות טיסות אמריקאיות יצאו מאיטליה במהלך הימים הראשונים של המבצע; כך מדווח הבוקר (ה') הפייננשל טיימס.

לפי הדיווח, רוטה אמר לפני מפגש עם טראמפ בבית הלבן אתמול כי רומא "אישרה 500 טיסות" אמריקאיות מבסיסים באיטליה. "מדינה אחר מדינה, שותפה אחרי שותפה, הן הפכו את הבסיסים שלהן לזמינים במהלך מבצע 'זעם אפי'", אמר, בניסיון להראות כי הערבות ההדדית בין חברות נאט"ו קיימת. ההצהרה הביכה את מלוני, שהתהדרה בכך שאמרה לא לנשיא האמריקאי. משרד הביטחון האיטלקי פירסם בתגובה הודעה שבה נכתב כי רוטה "שולח מסר מטעה", וכי הטיסות שאושרו היו רק "טכניות ולוגיסטיות" והן "אושרו במסגרת ההסכמים הקיימים". "בכל פעם שהוגשה בקשה מחוץ לתחום זה, כידוע, איטליה סירבה לאשר אותה", נכתב.

האופוזיציה באיטליה דורשת כעת ממלוני להופיע בפרלמנט ולהסביר מדוע הצהירה כי איטליה "אינה תומכת ולא השתתפה" במבצע האמריקאי.

מאת איימי קזמין והנרי פוי, מתוך הפייננשל טיימס. לקריאת הכתבה המלאה.

2מהפך תעמולתי באיראן: גם מתנגדי משטר לשעבר מגויסים לתמיכה בחמנאי

שורת קטעי וידיאו ופוסטים ברשתות החברתיות באיראן מציגים את מה שנראה כמגמה חדשה של השלטון: ניסיון להציג תמיכה עממית במשמרות המהפכה ובמנהיג החדש, אפילו מצד צעירים, היפסטרים, נשים ללא חיג'אב ומי שנחשבו למתנגדי שלטון עד כה; כך מדווח הבוקר הניו יורק טיימס.

משפיען רשת באינסטגרם, שנחשב לתומך של המשטר האיסלאמי, פירסם בשבועות האחרונים קטעים רבים מסוג אלה. באחד האחרונים נראית צעירה עם ג'ינס וגופיה אומרת "לא תמכתי במשטר האיסלמי, ולא במנהיג העליון, אבל אם משמרות המהפכה לא היו נלחמים - לא היינו כאן היום".

"זה סוג חדש של לאומיות שהממשלה האיראנית ותומכיה כעת מגבשים - כזו שמחבקת את מי שפעם מחו נגדה", נכתב בדיווח. עצם העובדה כי הממשלה ותומכיה משתמשים בנשים ללא חיג'אב היא מהפכנית, נכתב. מול הבעיות הכלכליות הנוכחיות, הממשלה האיראנית מנסה לעורר את הלאומיות מצד צעירים ומתנגדי משטר, בנימוק שיש להתאחד "מול האויבים החיצוניים". בפועל, לדברי ארגוני זכויות אדם, ההוצאות להורג נמשכות בקנה מידה גדול מבעבר, ומתנהל מאבק נגד מתנגדים.

חלק מקטעי הווידיאו מציגים היפסטרים עם פירסינג מביעים את הערצתם למנהיג העליון החדש, מוג'תבא חמנאי. אחד מהעיתונאים התומכים במשטר האיסלאמי הציג תמונות של נשים ללא רעלה בהפגנת תמיכה בשלטון וכתב "לא היינו הוגנים כלפי האנשים הללו, היום הם עומדים איתנו נגד האויב".

מאת אריקה סולומון וסנאם מהוזי, מתוך הניו יורק טיימס. לקריאת הכתבה המלאה.

3דיווח מהשטח בדרום לבנון: המתיחות העדתית צפה מחדש

המתיחות האתנית שאיפיינה את דרום לבנון כבר עשרות שנים שבה ופורצת לפני השטח בימים אלה, כאשר הכפרים הסונים, הדרוזים והנוצרים באזורים שכבש צה"ל או בשוליהם אינם מאפשרים לתושבים שיעים הבורחים מכפריהם לפי הוראות צה"ל למצוא מקלט ולהישאר באזור; כך מדווחת כתבת של סוכנות הידיעות AP.

לפי הדיווח, המלחמה בארגון השיעי חיזבאללה הובילה את צה"ל להוציא הוראות פינוי ל-61 כפרים עד כה, רובם המכריע שיעים. בכפרים אלו מדווחת הכתבת על "בתים משוטחים". העיירה חיאם, למשל, היא "מרחב לבן וריק של בתים ששוטחו וכעת נשלטים על ידי ישראל. ראש העיירה קלאיה הודה כי התושבים אינם מאפשרים לעקורים שיעים לשהות בעיירה. "אנחנו אומרים להם - אנחנו לא רוצים צרות בשבילכם ובשבילנו". לדבריו, ישראל העבירה לו מסר לפיו נאסר על העיירה לקבל עקורים מהכפר הסמוך. כומר בכפר אמר כי ביקשו מכמה עקורים לעזוב בתחילת המלחמה, "זה גרם להרבה מתח ולחוסר הסכמה".

גורמים ישראלים אמרו לסוכנות הידיעות כי נאסר על העיירות והכפרים המקומיים לתת מחסה מכיוון שחיזבאללה פועל מתוך אוכלוסייה אזרחית. "הצבא הישראלי דחק החוצה את האוכלוסייה השיעית ברובה של דרום לבנון, על סמך ההשערה שהם מעניקים מחסה לחיזבאללה, ועיירות רבות נהרסו", נכתב.

מאת שרה אל-דיב, מתוך AP. לקריאת הכתבה המלאה.

4פוליטיקאי גרמני פרו-ישראלי מתכוון לתבוע טרוריסט שניסה לרצוח אותו

פולקר בק, ראש אגודת הידידות ישראל-גרמניה, ואחר מהפוליטיקאים הפרו-ישראלים הבולטים במדינה, מתכוון להשתתף במשפט שייפתח בסוף השבוע בהמבורג נגד פעיל טרור שתיכנן לרצוח אותו, במעמד של תובע-שותף; כך מדווח ביממה האחרונה אתר שפיגל. החוק הגרמני מאפשר מעמד זה בתנאים מסוימים.

המשפט מאשים אזרח דני ממוצא אפגני, בשם עלי, בכך שתיכנן לרצוח את בק ואת ראש הקהילה היהודית של גרמניה יוזף שוסטר. מי שהורה לו לבצע את הרציחות, לפי התביעה, הם מפעיליו במשמרות המהפכה האיראנים. בק אמר בעבר כי הוא "סומך על ישראל" יותר מאשר על גרמניה כדי להגן עליו, ולפי ההערכות המוסד הישראלי הוא שחשף את המזימה. כעת הוא מתכוון להצטרף בתור תובע שותף, ועורך דינו מסר כי הרקע לכך הוא הפגיעה הפסיכולוגית והאישית שחש מרגע שידע שחייו נמצאים בסכנה והוא נמצא על הכוונת של האיראנים. כדי לקבל אישור להשתתף בתהליך, על התובע השותף להוכיח נזק כלשהו מהעבירות של הנאשם.

מאת כריסטוף שולט, מתוך דר שפיגל. לקריאת הכתבה המלאה.

עוד כתבות

נוחי דנקנר / צילום: תמר מצפי

נוחי דנקנר "הרים ידיים". נכס אחד בירושלים יקבע את עתידו

נוחי דנקנר לא עמד בהסדר האחרון מול הבנקים ונסוג מהתנגדותו להכרזתו כפושט רגל ● עד כה הוא השיב כ־110 מיליון שקל, וכעת העיניים נשואות למכירת "בית השנהב" בירושלים

עדי לויתן, מנכ''לית אנלייט / צילום: טל שחר

אנלייט בגיוס הון ענק של 2.6 מיליארד דולר עבור פרויקט באריזונה

המימון, שמגיע מ-7 גופים פיננסיים בינלאומיים, נועד להקמת מתחם אנרגיה סולארית ענק באריזונה ● ההכנסות בשנת ההפעלה המלאה הראשונה צפויות לעמוד על 255 מיליון דולר

התקנת גג סולארי ביתי / צילום: Shutterstock

בעלי גגות סולאריים? דרישת התשלום של חברת החשמל נחתכה דרמטית

חברת החשמל תוכל לגבות על "עלויות מערכת" רק עבור חצי שנה במקום שנתיים כפי שתכננה במקור ● החוב יתחלק בין בעלי הגגות, חברת החשמל וציבור צרכני החשמל ● רשות החשמל "רואה את הכשל בחומרה רבה"

מועדוני נוסעים / צילום: צילומי מסך

המאבק בין מועדוני הנוסעים מתחמם, וכל אחד רוצה לשלוט בדרך שבה תבחרו חופשה

לקראת הקיץ עלו לאוויר שתי פלטפורמות חדשות, שמסמנות את הטריטוריה החדשה של חברות התעופה ומנפיקות כרטיסי האשראי ● מה מציעה כל אחת מהשחקניות והאם זה יספיק כדי שנזמין דרכן גם בית מלון

השותפים ב־DEEP 33. למעלה מימין: מייקל ברוכים, אורי אמסלם, ירדן גולן; למטה מימין: יואב רוזנברג, ליאור פרושאור, יעל ברששת / צילום: אוהד קב

קרן הדיפ־טק גייסה 200 מיליון דולר ורוצה להפוך את ישראל ל"טייוואן של ה־AI"

קרן Deep33, שהוקמה לפני כחצי שנה על ידי ליאור פרושאור והיזם האמריקאי מייקל ברוכים, גייסה 50 מיליון דולר מעל היעד ● יותר ממחצית מהמשקיעים הם זרים, בעיקר מארה"ב ומבריטניה, אך בגיוס השתתפו גם מוסדיים ישראליים, שעד לאחרונה נמנעו מהשקעות בדיפ־טק

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

קמטק מזנקת ומובילה את מניות השבבים לעליות בתל אביב

המסחר בת"א מתמתן והדולר נחלש ● ת"א 35 מטפס בכ-0.5% כרוח גבית מסקטור השבבים, הביומד צונח ● המשקיעים דרוכים לקראת נתוני המאקרו בוול סטריט

צילום: H. Rick Bamman

העבודה מהבית כאן כדי להישאר, גם אם חלק מהמנכ"לים לא אוהבים את זה

חברות גדולות ממשיכות להכריז על חובת חזרה למשרד, אך היקף העבודה מרחוק בארה"ב כמעט שאינו משתנה ● לאן הולכת המגמה, עבור מי מדובר ביתרון, ומי דווקא המפסיד?

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

החוזים על הנאסד"ק קופצים; מיקרון מזנקת במעל 17% במסחר המוקדם

החוזים על הנאסד"ק מטפסים במעל 2%, בעקבות דוחות חזקים במיוחד של מיקרון ● קרן הסל SOXX קופצת במעל 5% במסחר המוקדם ● הקוספי הדרום-קוריאני זינק במעל 5% ● מחירי הנפט ממשיכים לרדת

צוואה / צילום: Shutterstock

ניסו להסתיר את הירושה מנושים שתבעו עשרות מיליוני אירו - ונותרו בידיים ריקות

אח ואחות שנתבעו ע"י בנק בחו"ל ניסו למנוע מנושיהם לשים יד על ירושת אמם, ודאגו שהכלה תירש את העיזבון במקומם ● אלא שהזוג הסתכסך והכלה סירבה להעביר להם את הכסף בו זכתה מן ההפקר ● בית המשפט דחה את טענותיהם וחייב אותם בהוצאות של כ-600 אלף שקל

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: נעם ריבקין פנטון-, ''הארץ''

לאחר שנה וחצי: הסתיימה עדות נתניהו בבית המשפט

בסיום עדותו היום אמר נתניהו: "צוות ענק הקדיש לזה מאות מיליוני שקלים. המטרה אחת: למצוא משהו, כל דבר. לא מצאו שום דבר. מה שהיה צריך להיות אכיפת החוק, הפך להיות הפיכת החוק; אני אחרי 10 שנים של גיהנום" ● כעת יימשך המשפט בשמיעת עדי ההגנה; אחרי החגים הדיונים יתנהלו 5 ימים בשבוע

משרדי מיקרון בסין / צילום: ap, Steve Helber

וול סטריט חיכתה לבשורה. מיקרון סיפקה את הסחורה, ובגדול

יצרנית שבבי הזיכרון מיקרון ניפצה את התחזיות כמעט בכל פרמטר, סיפקה תחזית חזקה במיוחד לרבעון הבא וחתמה על חוזים ארוכי-טווח בהיקף של 22 מיליארד דולר ● הדוחות מחזקים את ההערכה שטירוף ההשקעות בתשתיות הבינה המלאכותית עדיין רחוק מסיום

שקל - דולר / צילום: Shutterstock

הדולר ימשיך להתחזק מול השקל? לבנק אוף אמריקה יש תשובה

במזכר שנשלח ללקוחות והגיע לידי גלובס, ממליצים בבנק אוף אמריקה לפתוח "פוזיציית לונג" על שער הדולר-שקל ● בין הסיבות: הצפי להעלאות ריבית בארה"ב ותמחור יתר של המטבע המקומי ● מה יקרה לשער החליפין? זו להערכתם הנקודה הבאה

צילום: ap, Adrian Naranjo

שתי רעידות אדמה חזקות פגעו בוונצואלה: הערכה - אלפי הרוגים

שתי רעידות אדמה חזקות בעוצמה של 7.5 ו-7.2 פגעו בוונצואלה בהפרש של 40 שניות • מבנים קרסו בבירה קראקס, ותושבים פונו מבתיהם בשל נזק כבד • נמל התעופה נסגר • הנשיאה הזמנית דלסי רודריגז הכריזה על מצב חירום במדינה • טראמפ: "ארה"ב מוכנה לסייע"

משרדי אנבידיה ברחוב יצחק שדה, תל אביב ומטה חברת השבבים נובה ברחובות / צילום: בר לביא, איל יצהר

​אפקט אנבידיה: הכלכלן שטוען - מיעוט חברות מטות את נתוני הצמיחה

הייצור בחו"ל זינק בתוך רבעון והסתיר פגיעה קשה בתוצר - כך לפי הכלכלן הראשי של מיטב, אלכס זבז'ינסקי ● ההערכות: חברות בודדות, ביניהן אנבידיה (מלאנוקס), קמטק ונובה אחראיות למחצית מהצמיחה ● האם בנק ישראל והאוצר מסתנוורים מאשליה סטטיסטית?

מל''ט של חברת בייקאר הטורקית / צילום: צילום מסך

חברת המל"טים הטורקית שתממן לימודים לסטודנטים פלסטינים

בריטניה מרחיבה את הסיוע הביטחוני לאוקראינה במלחמתה עם רוסיה בהיקף של כ־995 מיליון דולר ● היצוא הביטחוני של הודו זינק, וזו בשורה טובה לחברות הביטחוניות הישראליות ● וחברת המל"טים הטורקית בייקאר תתמוך בסטודנטים פלסטינים המעוניינים לרכוש השכלה גבוהה בטורקיה ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: דוברות שר האוצר

שר האוצר יציג תוכנית סיוע לענף ההייטק; בוחן תשלום מסים בדולרים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הודיע כי יציג בשבוע הבא תוכנית סיוע לענף ההייטק על רקע התחזקות השקל, והגדיר את סביבת שער החליפין הנוכחית כ"ניו־נורמל" ● בנוסף, אמר כי נבחנת האפשרות לאפשר לחברות רב־לאומיות לשלם מסים בדולרים על סוגים מסוימים של הכנסות, אף שלדבריו "אין מדינה בעולם שמאפשרת את זה"

צביקה הדר / צילום: רונן אקרמן

הערוץ החדש של רם לנדס מודיע על גיוס שני טאלנטים, ויש תאריך עלייה לאוויר

ערוץ 16 הודיע על הצטרפותם של צביקה הדר ומאור זגורי, שיהיו אמונים על פיתוח תכנים בתחום הבידור והפקות המקור ואף יגישו תוכניות בערוץ החדש ● עוד פורסם בימים האחרונים כי יעקב אילון יגיש את מהדורת החדשות המרכזית בערוץ ● תקופת ההשקה של הערוץ תיפתח רשמית ביום ראשון הקרוב

כוחות צה''ל בדרום לבנון, ארכיון / צילום: דובר צה''ל

בכיר אמריקאי טוען שצה"ל נסוג חלקית מדרום לבנון - בישראל מכחישים

רס"ר (במיל') באסל סויד נפל בתאונה מבצעית בדרום לבנון ● משמרות המהפכה: שיט במצר הורמוז ללא תיאום איראני הוא דבר "לא מקובל ומסוכן" ● דיווח ברויטרס: חמש ספינות דרום-קוריאניות יצאו ממצר הורמוז ● עדכונים שוטפים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בין ת"א לניו יורק: איפה צריכה להיות "ספינת-האם" של המשקיעים

בעוד שביצועי היתר של השוק המקומי נקטעו, והבורסה המקומית מדשדשת, וול סטריט ממשיכה לעלות, ולמשוך אליה חזרה את המשקיעים ● אבל ייתכן כי הבחירה הנכונה דווקא אינה בין תל אביב לניו יורק ● טור אורח

מתוך עמוד האינסטגרם של נטפים טורקיה – חגיגה במפעל לציון יום הרפובליקה / צילום: מתוך עמוד האינסטגרם של נטפים טורקיה, netafimturkiye

חמת עזבה את טורקיה. מי החברות הישראליות שממשיכות לפעול במדינה?

סגירת מפעל הייצור של חמת באיזמיר באחרונה מצטרפת לנסיגה מתמשכת של חברות ישראליות מטורקיה מאז אמברגו הסחר שהטילה אנקרה ב־2024 ● עם זאת, חברות בהן נטפים וטבע עדיין שומרות על דריסת רגל שקטה במדינה, בעיקר עבור פעילות מקומית