גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  שוק ההון והשקעות

חברת הסיעוד המשפחתית שעשתה אקזיט של 180 מיליון שקל

בשבוע שעבר רכשה קרן מנור אוורגרין 50% מחברת הסיעוד המשפחתית נתן, בהשקעה של 200 מיליון שקל, והצטרפה לשורה של גופים פיננסיים שהשקיעו בתחום המתנהל הרחק מאור הזרקורים ● ומה בכל זאת מעיב על פעילותן של החברות בתחום, שמגלגל סכומי עתק

נתן צבי, קרן מנור אוורגרין / צילום: אייל אפרתי
נתן צבי, קרן מנור אוורגרין / צילום: אייל אפרתי

בשנים האחרונות מעורר תחום הסיעוד עניין בקרב גופי השקעה מובילים בשוק ההון המקומי, עם השקעות משמעותיות בחברות הפועלות בתחום לא נוצץ, שמתנהל בדרך כלל הרחק מאור הזרקורים. נראה שתרמו לכך הצלחות גדולות שרשמו גופים כמו קרן פימי, בנק הפועלים, מגדל ויוניברסל מוטורס מהשקעותיהם בתחום.

משפחת גינדי מוכרת את חלקה בקניון הזהב למגדל ב-840 מיליון שקל
הישראלית שזינקה ב-31% מהשפל, וזו שקיבלה מילה טובה מאנבידיה

בשבוע שעבר הצטרפה לאותם גופים שמזהים הזדמנות בתחום הסיעוד גם קרן ההשקעות מנור אוורגרין, שחתמה על הסכם לרכישת מחצית מחברת הסיעוד המשפחתית נתן, שבשליטת בני הזוג צביקה ומירי נתן, תמורת 180 מיליון שקל. זאת, כשלב מקדים לקראת הנפקה אפשרית של מניות החברה (IPO) בבורסה בת"א בשנים הקרובות.

"תחום הסיעוד הביתי ותחום הנפש והטיפול באוכלוסיות מיוחדות, צומחים ונדרשים מאוד ככל שהאוכלוסייה בישראל מתבגרת ויותר משאבים מופנים לתחום", מספר גורם בסביבת הקרן. "במנור זיהו שיש יתרון משמעותי לגודל בתחום, והבינו שככל שהחברות הן יותר גדולות ובעלות יותר אמצעים, עובדים סוציאליים ואנשי מקצוע, יש להן יכולת טובה יותר להמשיך לצמוח ולמנף את היכולות שלהן".

נתן, שהוקמה בידי בני הזוג נתן בשנת 1988, היא השחקנית הרביעית בגדולה בשוק הסיעוד, אחרי דנאל ועמל ומעבר הציבוריות ועמותת מט"ב. שירותי החברה ניתנים באמצעות 18 אלף מטפלים, המספקים שירותי סיעוד ביתי, בריאות הנפש (דיור מוגן וכן שירותי פסיכולוגיה ופסיכיאטריה) ורפואה (שיקום לב, טיפולי פיזיותרפיה וספורט טיפולי). על פי ההערכות, נתן מייצרת מחזור שנתי של כ־800 מיליון שקל ורווח של כ־40 מיליון שקל.

במסגרת עסקת הרכישה צפויה מנור, המנוהלת בידי ד"ר אבי אורטל, יובל זעירא ולילך כץ, לרכוש 50% ממניות החברה מידי בני הזוג נתן תמורת 180 מיליון שקל. בנוסף, תזרים הקרן כ־20 מיליון שקל לקופת החברה, שנועדו לתמוך בהמשך צמיחתה. ההערכות הן שבמנור ינסו להגדיל את הצמיחה של החברה באמצעות רכישות של חברות קטנות יותר, שיתרמו לתוצאות לצד הצמיחה האורגנית.

אם תונפק בבורסה בת"א, תצטרף בכך נתן לשלוש החברות הציבוריות הפועלות בתחום: דנאל, עמל ומעבר ותיגבור. הללו נהנות מכך שהאוכלוסייה בישראל גדלה מצד אחד, ובמקביל תוחלת החיים של האזרחים מתארכת גם כן.

במקביל, ההמלצה הכמעט גורפת של הקהילה הרפואית היא לאפשר למבוגרים להישאר ככל הניתן בביתם. לנוכח כך מציעות בעשורים האחרונים החברות בתחום עוד ועוד שירותי סיעוד ביתיים. שוק הסיעוד הביתי מגלגל כיום על פי הערכות כ־21 מיליארד שקל בשנה, ומהווה חלק נכבד מעסקי החברות בתחום.

ההשבחה שביצעו UMI ופימי

החברה הוותיקה ביותר בשוק המקומי היא דנאל, שהונפקה לפני למעלה משלושה עשורים, ונמצאת כיום בשליטת יבואני הרכב וקבוצת ההחזקות יוניברסל מוטורס (UMI).

לפני כשלוש שנים הפכה יוניברסל, שבשליטת משפחות דנון ועיני, לבעלת המניות המובילה בחברת הסיעוד שהתנהלה ללא גרעין שליטה ונקלעה למשבר, שהוביל לקריסה של 60% במניה, שנחשבה עד אז לחביבת המשקיעים המוסדיים.

בין היתר ביצעה דנאל מחיקת ענק של כ־114 מיליון שקל בגין פעילות חברת מנור, הפועלת בעיקר בתחום הפונדקאות ותיירות המרפא. פעילות זו נפגעה מהמלחמה באוקראינה, והעבירה את דנאל להפסד נקי בסיכום השנים 2023 ו־2024. עוד קודם לכן, בשנת 2022 דיווחה דנאל על פטירתם הטרגית של שלושה חוסים במעון "בית דפנה" שהיא מנהלת בחולון. בעקבות האירוע נפתחה חקירת משטרה, שגילתה ליקויים בתחזוקה ובניקיון שחלקם הוגדרו כ"חמורים".

לאחר שהפכה לבעלת מניות מרכזית בדנאל, הובילה יוניברסל מוטורס מהלך אקטיביסטי מול ההנהלה, אותו סיימה כשידה על העליונה. בנוסף, בשנים האחרונות הגדילה יוניברסל באופן עקבי את החזקותיה ובידיה כיום כ־28% ממניות דנאל. מאז שנכנסה להשקעה בחברה עלתה מניית דנאל במעל 70%, והיא נסחרת כיום לפי שווי של כמעט 2.7 מיליארד שקל. את השנה החולפת (2025) סיימה דנאל עם הכנסות של 748 מיליון שקל, צמיחה של 5% ביחס לשנת 2024, והיא הציגה מעבר לרווח של 22.5 מיליון שקל.

אל דנאל הצטרפה בשנה שעברה בבורסה המתחרה הגדולה, עמל הולדינגס (עמל ומעבר), שהנפיקה לראשונה את מניותיה לפי שווי של כ־2.6 מיליארד שקל. מהלך זה היווה הצפת ערך משמעותית עבור בעלת השליטה, קרן פימי של ישי דוידי, שרכשה את השליטה בחברה לפני שלוש וחצי שנים לפי שווי של 1 מיליארד שקל, ובעיקר עבור דליה קורקין, המנהלת הוותיקה של החברה.

לצידם ניתן לציין את פועלים אקוויטי, זרוע ההשקעות הריאליות של בנק הפועלים, וחברת הביטוח מגדל, שרכשו חלק מהמניות שהחזיקו פימי וקורקין בעמל ומעבר לפי שווי של 1.5-1.6 מיליארד שקל. עם זאת, וחרף הגאות בשוק המקומי, מאז ההנפקה ירדה מניית עמל בכ־9% והיא נסחרת כיום לפי שווי של כ־2.3 מיליארד שקל.

כמו יתר חברות הסיעוד, נפגעה מניית עמל ומעבר ממכרז חדש שפרסם הביטוח הלאומי, אשר צפוי לפגוע בשיעורי הרווח שלה ושל יתר השחקנים בתחום הסיעוד הביתי, לאחר שאת 2025 היא סיימה עם הכנסות של כ־2.2 מיליארד שקל, צמיחה של כ־13%, ובשורה התחתונה עם רווח של כ־148 מיליון שקל, שיפור של כ־6.5.

לצד דנאל ועמל נסחרת גם תיגבור, שבשליטת משפחת בנבנישתי (67%), המספקת גם היא שירותי סיעוד, כמו גם שירותי שמירה ואבטחה. בשנה האחרונה עלתה מניית החברה בכ־23%, תוך שהיא משלימה קפיצה של כמעט פי 2 בערכה בשלוש השנים האחרונות, ונסחרת כעת לפי שווי של כ־645 מיליון שקל.

המכרז שמטלטל את כל הענף

ובחזרה למכרז שמסעיר את הענף. נסביר כי מי שמממן על פי רוב את שירותי הסיעוד הביתי בישראל הוא המוסד לביטוח לאומי, וזה יצא אשתקד במכרז חדש שכלל שינויים בתעריף שניתן לחברות. הרקע הוא טענת הביטוח הלאומי לפיה החברות הגדילו את רווחיהן באופן לא ראוי לאורך השנים, על ידי "עיגול פינות" במתן שירותי הסיעוד וחלוקת השירות, באופן שקיפח את הפריפריה. על פי דוח של פירמת ארנסט אנד יאנג מ־2019, "עיגולי הפינות" הללו עלו למדינה לפחות 400 מיליון שקל בשנה, וסביר להניח שהסכום הזה עוד גדל עם השנים.

בהתאם, המכרז החדש, שצפוי להיכנס לתוקף בתחילת 2027, עתיד להכביד על שיעורי הרווחיות של החברות הפועלות בתחום. כך למשל, בדנאל העריכו שהמכרז יביא לפגיעה של 45 מיליון שקל ברווח התפעולי שלה, בעוד שבעמל ומעבר העריכו פגיעה של עד כ־20 מיליון שקל. ברקע, ההכנסות של החברות מהביטוח הלאומי מהוות כ־49% וכ־53% מהמחזורים שלהן, בהתאמה.

עם זאת, גורם שפועל בתחום מציין כי למרות הטלטלה שגרם המכרז של הביטוח הלאומי, "זה לא תחום שמושפע משינויים טכנולוגיים או שינויים גדולים אחרים, כך שהיכולת לקחת את הפלטפורמה הזאת ולצמוח איתה היא מאוד משמעותית".

בנוסף, בעבר העריכו בשוק, כי המכרז החדש עשוי ליצור קשיים בקרב החברות הקטנות והבינוניות הפועלות בתחום. מצב כזה עשוי בטווח הארוך דווקא לתמוך בחברות הגדולות, שייהנו מקונסולידציה בתחום.

עוד כתבות

אילת / צילום: Shutterstock

אושרה תוכנית לפיתוח אילת ב־360 מיליון שקל. מה היא כוללת?

התוכנית כוללת תקציבים להיערכות לחירום, למערך התחבורה ולפיתוח נמל התעופה רמון, לחיזוק התיירות ולהשקעה בהשכלה ● כ־82.5 מיליון שקל מתוך הסכום מיועדים למערכת הבריאות בעיר ויוקצו בעיקר לטובת משיכה ושימור של כוח־אדם מקצועי בתחום

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

אב לחמישה הותיר את האלמנה מחוץ לצוואה. מה קבע ביהמ"ש?

בעלי דירה ביקשו לממש שטר חוב לאחר שהשוכרים הותירו נזק בדירה. מדוע ביהמ"ש סירב? ● בעלי דירת גן בבניין משותף פתחו שער בחומת החצר שלהם. מה קבע ביהמ"ש? ● וגם: אב לחמישה הותיר את האלמנה מחוץ לצוואה ● 3 פסקי דין בשבוע

יבגני ודרינה בל / צילום: פרטי

המשפחה שמחזיקה 4 דירות להשקעה, אך עדיין גרה בשכירות

כשיבגני ודרינה בל התחתנו, כל אחד מהם החזיק בדירה. מאז הם הספיקו לרכוש עוד שתי דירות - ואת כולן הם משכירים ● למרות הרצון לרכוש בית מגורים משלהם, הם מכוונים כעת דווקא להשקעה חדשה ואחרת

''הסיכויים לטווח הארוך נראים גרועים כמעט כמו בכל זמן אחר בהיסטוריה / צילום: Shutterstock

המשקיע שמזהיר מקריסה: "שוק המניות הכי יקר בהיסטוריה"

המשקיע הוותיק ג'רמי גרנת'ם שידוע בתחזיות האפוקליפטיות שלו סבור שהבינה המלאכותית מנפחת את השווקים, שהביטקוין חסר ערך ושקריסה בשוק המניות בהחלט אפשרית ● מה קרה לתחזית האימה הקודמת שלו?

בית המשפט המחוזי בתל אביב / צילום: Shutterstock, Vered Barequet

אחרי שנה וחצי: כ-70 שופטים ורשמים מונו לשלום

אחרי שנה וחצי שבהן שר המשפטים לא מינה שופטים, הוועדה לבחירת שופטים מינתה עשרות שופטים וקידמה נשיאי שלום למחוזי ● בין הנשיאים גם מנחם מזרחי, נשיא בתי משפט שלום במחוז מרכז שביקר את פרשת קאטרגייט, נגד מקורבי ראש הממשלה ● שר המשפטים החליט למנות 15 שופטים למינוי בפועל שמשמעותו מינוי זמני לחיפה, באר שבע, ירושלים והצפון

מל''ט של חברת בייקאר הטורקית / צילום: צילום מסך

חברת הנשק הטורקית, הקשר לארדואן והיוזמה הפרו-פלסטינית

בריטניה מרחיבה את הסיוע הביטחוני לאוקראינה במלחמתה עם רוסיה בהיקף של כ־995 מיליון דולר ● היצוא הביטחוני של הודו זינק, וזו בשורה טובה לחברות הביטחוניות הישראליות ● וחברת המל"טים הטורקית בייקאר תתמוך בסטודנטים פלסטינים המעוניינים לרכוש השכלה גבוהה בטורקיה ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

יחס LTV / צילום: Shutterstock

שוק המשכנתאות בסיכון? זה הפרמטר הכלכלי שנותן אינדיקציה לתשובה

אחד המדדים העיקריים לבחינת רמת הסיכון של הלוואה הוא היחס בין הסכום שלה לשווי הנכס ● איזה שימוש עושים בזה בפועל, ולמה זה דווקא עכשיו זה כל כך רלוונטי? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

מרקו רוביו בפגישה עם שרי החוץ של מדינות מועצת שיתוף הפעולה של המפרץ / צילום: Reuters, Eric Lee

שתי המדינות שלא נכנעות לפרוטקשן של איראן

מתחילת המלחמה, ברית מדינות המפרץ עומדת בפני קריסה, ומדינות האזור גילו שמי שלא פותחת ערוץ תקשורת עם איראן, כמו בחריין וכווית חוטפת במיוחד ● ואיך התחדשות התקיפות קשורה להסכם בין ישראל ללבנון

נוחי דנקנר / צילום: תמר מצפי

בלי כרטיס אשראי ודרכון: נוחי דנקנר מתחיל חיים חדשים כפושט רגל

אחרי שביהמ"ש אישר לפתוח בהליכי חדלות פירעון נגד בעל השליטה לשעבר באי.די.בי, נוחי דנקנר נתון מיידית תחת שורה של הגבלות על יציאתו מהארץ ועל חשבונות הבנק שלו ● מדוע הוכרז דווקא עכשיו כפושט רגל, מה כוללות ההגבלות, ומתי יקבל פטור?

בורסת טוקיו / צילום: Associated Press, Eugene Hoshiko

מגמה מעורבת באסיה; עליות בחוזים בניו יורק

בורסות הונג קונג מזנקת בכ-2%, דרום קוריאה יורדת בכ-2%, גם טוקיו יורדת ● מחירי הנפט עולים הבוקר על רקע החשש מפגיעה נוספת באספקת האנרגיה ● המשקיעים התנפלו על הנפקת האג"ח של ספייס אקס, ואז חיכתה להם הפתעה

פנטהאוז בפרויקט של חברת אקו סיטי ברחוב בני דן / הדמיה: ITstudio

רק השיפוץ יעלה מיליונים: משפחה קנתה שני פנטהאוזים בת"א

משפחה ישראלית רכשה שתי דירות פנטהאוז שחוברו יחדיו בפרויקט של חברת אקו סיטי ברחוב בני דן בתל אביב, במחיר כולל של 28.2 מיליון שקל ● השטח הכולל עומד על 276 מ"ר, ושטח המרפסות עומד על 140 מ"ר ● בפלח דירות היוקרה ברובע 4 בעיר לא נרשמת ירידת מחירים

השקל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

כך הפך פתאום השקל לאחד המטבעות החלשים בעולם

אחרי ששבר שיאים, בחודש החולף השקל מציג ביצועים חלשים במיוחד אל מול הדולר ● רק המטבעות של רוסיה ונורבגיה רשמו תוצאות חלשות יותר, בשל ירידת מחירי הנפט ● מאיראן ועד המוסדיים: הסיבות לשינוי המגמה והתחזית להמשך

כותרות העיתונים בעולם

בתמורה ל-500 אלף דולר: בלבנון רוצים להשיק תוכנית ויזת זהב

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: ההכרה הצפויה של ישראל ברצח העם הארמני תגרום למתיחות נוספת עם טורקיה, בלבנון מתכננים ויזות זהב בניסיון למשוך משקיעים, ובאיראן מקווים לזרימת הון מהירה – אך לא בטוח כלל שזה יקרה בקרוב ● כותרות העיתונים בעולם 

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

עסקת הענק של רפאל ברומניה: מערכות נשק במעל 2 מיליארד אירו

נחתם ההסכם בין משרד ההגנה של רומניה לבין חברת רפאל לרכישת מערכת ספיידר להגנה מפני איומים אוויריים ● עם החתימה, העסקה הזו הופכת למכירה הביטחונית השנייה בגודלה אי פעם של מדינת ישראל ● במהלך המכרז ניצחה רפאל חברות ענק מגרמניה וצרפת

טנק ישראלי סמוך לגבול לבנון, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

צה"ל על אסון טנק המג"ד: מהתחקיר הראשוני עולה כי הטנק נפגע מרחפן נפץ, האירוע עדיין מתוחקר

צה"ל ושב"כ חיסלו במרכז הרצועה מפקד בחמאס ושני מחבלים נוספים ● ארה"ב תקפה שוב מטרות איראניות במצר הורמוז ● משרד החוץ של איראן: לארה"ב אין כל ערך או אמינות להתחייבויותיה ● איראן תקפה בבחריין ובכווית; טראמפ: "ייתכן שיגיע הרגע שבו איראן תחדל מלהתקיים" ● עדכונים שוטפים

באר יעקב / צילום: Shutterstock

קידם אינטרסים כלכליים של חבר: כתב אישום נגד סגן ראש עיריית באר יעקב

כתב אישום הוגש היום נגד סגן ראש עיריית באר יעקב המכהן, נועם ששון, ושישה נאשמים נוספים, בהם קבלנים וחברו, בפרשת שחיתות שלטונית במכרזים בהיקף של מיליוני שקלים ● עורכי דינו של ששון: "חשדות חסרי שחר"

תדלוק בתחנת דלק / צילום: ap, Marta Lavandier

חכו עם התדלוק: מחיר הבנזין יצנח בחדות ביום שלישי בלילה

מחיר הדלק לחודש יולי 2026 יירד ב-32 אגורות לליטר ויעמוד על 7.48 שקלים לליטר ● במשרד האנרגיה מסבירים כי ההוזלה נובעת בעיקר מירידה במחירי הבנזין, לאחר התפוגגות חלק מהחששות לשיבושים באספקת הנפט העולמית

לארי אליסון / צילום: ap, Evan Vucci

השבוע הכי גרוע מזה 25 שנה: מדוע הענישה וול סטריט את מניית אורקל?

מניית ענקית הטכנולוגיה איבדה כ־19% בשבוע והשלימה צניחה של כ־55% מהשיא ● בזמן שאורקל נהנית מביקוש חסר תקדים לתשתיות בינה מלאכותית ומצבר הזמנות של מאות מיליארדים, משקיעים חוששים ממחיר המרוץ ל־AI ● ומדוע רוב האנליסטים ממליצים על המניה?

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב, ומוג'תבא חמינאי, המנהיג העליון של איראן / צילום: AP

אחרי המהלומות: איראן וארה"ב הסכימו להיפגש בדוחא השבוע

אחרי חילופי המהלומות בהורמוז: הצדדים יקיימו פגישה בדוחא ביום שלישי ● דיווח איראני: משבר פנימי נדיר - מעל 60 מחברי "מועצת המומחים" של איראן פרסמו הצהרה חריגה נגד מזכר ההבנות עם ארה"ב ● צה"ל השמיד רשת מנהרות גדולה בכפר מג'דל זון שבדרום לבנון ● מחבלים פתחו באש לעבר כוח צה"ל שפעל במרחב האבטחה בשטח סוריה, לא היו נפגעים באירוע ● עדכונים שוטפים

מגרש רכבי ליסינג / צילום: Shutterstock

3 קצינים מנהלים אלפי מכוניות: למה המדינה לא עוברת לליסינג?

למרות המלצות מבקר המדינה למעבר לליסינג של צי הרכב הממשלתי הענק, המדינה ממשיכה בשיטה יקרה ולא יעילה של רכישה ישירה ותפעול לכלי הרכב שלה ● כיום נראה שהזמן הבשיל לשינוי, אבל בדרך עדיין נמצא "מוקש" של מניעת הצטיידות ברכב סיני