גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  שיווק ופרסום

פיתוחי ה-AI שמנסים להפוך את החיים של אנשי השיווק והפרסום לקלים יותר

הסטארט-אפ Dappas מתמחה באריזות ממותגות לעסקים קטנים ● ב-Velocity מתאימים מודעות פרסום לשיחות שמתנהלות בכלי AI ● וב-Limy מאפשרים למפרסמים לדעת על מה סוכני בינה מלאכותית ממליצים

קרן יקולב-צור (Dappas), טל שהם (Velocity), אביב שמני ( Limy.AI) / צילום: תמי בר-שי, רועי שיר, שירי גרופר
קרן יקולב-צור (Dappas), טל שהם (Velocity), אביב שמני ( Limy.AI) / צילום: תמי בר-שי, רועי שיר, שירי גרופר

1 "המטרה שלנו היא שכל עסק חדש יוכל להיראות כמו סטארבקס"

הסטארט-אפ: Dappas
היזמית: קרן יקולב-צור
גיוסים: כ-3.5 מיליון דולר מהאנג'לים רן תושיה ויריב גילת, עומדת בפני גיוס נוסף של 10 מיליון דולר

● עמוד אינסטגרם בשווי 80 מיליון שקל: אסף רפפורט השלים את רכישת ישראל בידור
● דעה | הדרך להצלחה של אנדי וורהול הישראלי
● השכר שלכם עלה לאחרונה? הגרף שכדאי להכיר

הפיתוח: לאורך שבע שנותיה כסמנכ"לית מוצרים ואסטרטגיה ב-HP Indigo זיהתה קרן יקולב-צור, 44, בעיה שחוזרת אצל עסקים קטנים - כשהם רוצים לייצר מיתוג כמו רשת גדולה, הדרך מאוד מסורבלת. צריך למצוא מעצב ובית דפוס מתאים, להבין מי מדפיס כוסות ומי מדפיס קופסאות, ובעיקר לדעת איך להכין קובץ שיעבוד בפועל ברצפת הייצור של בית הדפוס.

כך נולד לפני שנה וחצי הסטארט-אפ דאפאס, שמתמחה באריזות ממותגות לעסקים קטנים - מכוסות ועד קופסאות, מדבקות ושקיות. ההבטחה: לעצב בתוך דקות ולקבל את המוצרים בתוך ימים, בלי מינימום הזמנה. "המטרה שלנו היא שכל עסק חדש יוכל להיראות כמו סטארבקס", אומרת יקולב צור.

לדבריה, ה-AI לא מסתיים בעיצוב, אלא נכנס גם לשלב הפרה-פרס, כלומר הכנת הקובץ לדפוס. "אנחנו עושים אוטומציה של הכנה לדפוס בעזרת AI, בלי שבן אדם יצטרך לגעת בזה בדרך", היא מסבירה. "זה בעצם הופך את המוצר שלנו ליותר ורסטילי, כי אנחנו גם מחברים בין ה-AI לרצפת הייצור בבית הדפוס".

העובדה שמדובר במוצר AI מהווה, לדבריה, ליתרון שיווקי. "בהתחלה חששנו, כי אף אחד לא הכיר אותנו, ומדובר בהזמנות של אלפי דולרים בכל פעם", היא אומרת. "אבל הפרסום אונליין עובד, בעיקר בפלטפורמות של מטא - פייסבוק ואינסטגרם. יש הרבה סקרנות סביב המוצר, דווקא בגלל שהוא מוצר AI".

כוסות שהודפסו באמצעות Dapass / צילום: יחצ

חמישה חודשים מהשקת הפלטפורמה בישראל (אחרי פעילות מוצלחת והשקה בארה"ב), Dappas משרתת כ-250 לקוחות ומתקרבת לקצב הכנסות שנתי של מיליון דולר. החברה פועלת מתל אביב, ומעסיקה 11 עובדים. "האתגר הכי גדול שלנו היום הוא לבנות את המותג, ולגרום ללקוחות לבטוח בנו", מסכמת יקלוב. "בעידן שבו לפני כל רכישה אנשים קודם כול קוראים ביקורות, אמון הוא משהו שצריך לעבוד עליו חזק".

2 "הכנסנו פרסום לגיימינג, ואנחנו מאמינים שיש הזדמנות גדולה גם ב-AI"

הסטארט-אפ: Velocity
המייסדים: טל שהם (מנכ"ל), אמיר שקד (מנהל תפעול ראשי), ונמרוד זוטא (מנהל מוצר ראשי)
גיוסים: 27 מיליון דולר בסבב סיד, בהובלת הקרנות NFX ו-Red Dot Capital Partners

במה מדובר: בלב הפלטפורמה של Velocity עומדת היכולת לנתח שיחות, בקשות ואינטראקציות של צרכנים עם כלי AI, כדי לזהות צרכים, מטרות וכוונות בזמן אמת. בניגוד למערכות פרסום מסורתיות, המבוססות על היסטוריית גלישה ופרופיל משתמשים, המערכת מתמקדת במה שהמשתמש מנסה להשיג באותו רגע - ומתאימה את ההמלצות, הצעות והמסרים המסחריים הרלוונטיים לכל משתמש.

שלושת המייסדים הם בכירים לשעבר באיירון סורס ו-Unity, שלאורך יותר מעשור צברו ניסיון בבניית פלטפורמות פרסום ומונטיזציה. בעולם שבו 95% מהמשתמשים לא משלמים על כלי ה-AI, הדרך להרוויח היא פרסום - ולנישה הזו נכנסת ולוסיטי, שהוקמה בסוף 2025.

"אנחנו מאמינים שאם מילות חיפוש הגדירו את עידן החיפוש, וזהות המשתמש הגדירה את עידן הרשתות החברתיות, אז כוונת המשתמש תגדיר את עידן ה-AI", אומר שהם. "לפי הפעולה שכל יוזר עושה, אנחנו יודעים מה מעניין אותו, ומביאים את המפרסמים הנכונים. אם, למשל, את משתמשת באפליקציה ובונה תוכנית אימונים למרתון שיתקיים בעוד שנה, אז אולי יעניין אותך לקנות נעליים, משקפי שמש וויטמינים. זה קצת כמו בגוגל סרץ', רק שפה יש לנו הרבה יותר מידע עלייך".

דוגמת לפרסומת בכלי AI באמצעות Velocity / צילום: Velocity

האם יותר מידע לא מייצר תחושה של חדירה לפרטיות? על כך אומר שהם כי "זה עניין של באלאנס - האם המשתמש רוצה פרסומת שהיא בול בפוני ומביאה ערך, או פרסומת שהיא 99% מהפעמים לא רלוונטית? בסוף, גם גוגל, פייסבוק וחברות הפרסום הכי גדולות בעולם עושות התאמה ליוזר, כך שזה לא תקדים. למעשה, אנשים כבר מחכים ומצפים לפרסומת שמתאימה להם".

בחברה מחלקים את שוק ה-AI לכלים הגדולים (כמו צ'אט GPT, קלוד וג'מיני), ולכל היתר - שם הם פועלים. הכוונה לכלי AI כלליים או כאלה שעובדים לפי ורטיקלים, כמו עורכי דין, רופאים ("סגמנט שהפרסום בו מגיע ליותר מ-150 מיליון דולר בשנה רק בארה"ב") ועוד.

"Open AI אומרים שגודל שוק הפרסום רק אצלם במערכת צפוי לעמוד על 100 מיליארד דולר ב-2029", אומר שהם, "ואני מאמין שמחוץ לכלי שלהם יהיה שוק באותו גודל - עוד 100 מיליארד דולר".

קהל היעד של החברה מורכב מצד אחד ממותגים, אתרי איקומרס ומשחקים, ומצד שני מבוני אפליקציות ותוכנות שמעוניינים בעוד שכבה של תשלום, או למכור מנויים שכוללים פרסום. "בעצם אנחנו מחברים בין שני הצדדים", מסביר שהם. "בלב של הדבר יש טכנולוגיה עמוקה של התאמה בין המפרסם ליוזר". מאות המפרסמים שעובדים עמם מגיעים מקטגוריות מגוונות, בהן תיירות, איקומרס וענקיות AI.

היכן האתגר והקושי? "בסוף זו תעשייה מאוד חדשה", מודה שהם. "יש הרבה חינוך שוק כיצד להטמיע פרסום, למה זה נכון, ואיך לעשות את זה בלי לפגוע ב-KPI. בתעשיית המשחקים מאוד ברור שיש פרסומות, ואפילו אלה שאמרו שלא ישלבו אותן כן עשו זאת, ופה צריך לשכנע. אבל זה מה שמדליק אותנו. עשינו את זה בעבר בגיימינג, ואנחנו מאמינים שיש פה הזדמנות גדולה".

על השאלה היכן היה רוצה להיות בעוד שנה, עונה שהם מייד: "להיות הפלטפורמה הכי גדולה מחוץ למודלי הפאונדשן. אנחנו רוצים להיות הגו טו של כל השוק הזה, שיש לו פוטנציאל של תמונת מראה למודלים הגדולים. מדובר באלפי אפליקציות".

החברה מעסיקה כיום כ-20 עובדים, ומרכז המחקר והפיתוח שלה נמצא בישראל. "אנחנו מגייסים בימים אלה, גם בארץ, אבל פועלים בעיקר בשוק הגלובלי - ארה"ב היא השוק הכי מעניין, אבל גם הקוריאה, יפן והפיליפינים".

3 "אדם שנכנס לאתר רואה תמונה מרגשת ובאנר נוצץ. סוכן לא מתרגש מזה"

הסטארט-אפ: Limy.AI
היזמים: אביב שמני ועידו זברסקי
גיוסים: 10 מיליון דולר מקרנות הון סיכון אמריקאיות, בהן אנדריסן הורוביץ

הפיתוח: במשך שנים התרגלו אנשי השיווק לחשוב במונחים של גוגל, טראפיק לאתר, מודעות וקמפיינים ברשתות. אלא שכניסת ChatGPT, תקצירי ה-AI של גוגל וסוכנים חכמים אחרים שינתה את הדרך שבה צרכנים מקבלים החלטות. לא פעם, זה קורה בתוך תשובה שמייצר עבורם סוכן בינה מלאכותית.

מההבנה הזו נולד לפני כשנה וארבעה חודשים הסטארט-אפ Limy.AI, שהקימו אביב שמני, בנו של האלוף לשעבר גדי שמני, ועידו זברסקי, שהכירו בשירותם במגלן. הרגע שבו שמני הבין עד כמה השינוי הזה עמוק הגיע מסיטואציה משפחתית. "הייתי אצל ההורים, ואמא שלי החליטה לא ללכת לרופא מסוים כי היא שאלה את צ'אט GPT", הוא מספר. "בהתחלה לא הבנתי למה. ואז הבנתי שאם זה מייצר כל כך הרבה אמון בתחום כמו בריאות, זה חייב ליצור אמון גם בתחום הצרכני".

הדשבורד של LIMY למפרסמים / צילום: יחצ

מכאן יצאה החברה לבנות שכבת תשתית שמחברת בין אתרים לבין סוכני בינה מלאכותית. במילים פשוטות, הפתרונות של Limy.AI מאפשרים למפרסמים לדעת על מה סוכני AI ממליצים, ועל ידי כך להפוך למומלצים על ידם. "היום בין מותג כמו נייקי לצרכן יש שכבה שקוראים לה סוכנים", אומר שמני. "שם מתקבלת ההחלטה אם לקחת את נייקי כרפרנס, או לקחת חברה אחרת, כשהמשתמש שואל מי נעלי הריצה הטובות ביותר לגברים, למשל".

לדבריו, אם ה-SEO המסורתי פנה לבני אדם, העולם החדש מחייב מותגים לדבר גם עם האייג'נטים עצמם. "בן אדם שנכנס לאתר רואה תמונה מרגשת, באנר נוצץ וטקסט שיווקי. סוכן לא מתרגש מזה. הוא מושך מידע ישירות מהשרת, ומחפש התאמה בין השאלה של המשתמש לבין התשובה שהוא צריך לתת".

זו גם הסיבה, הוא מוסיף, שאנשי שיווק צריכים למדוד מחדש את הדרך שבה לקוחות מגיעים אליהם - לא רק מאיזה קמפיין, אלא גם איזה סוכן המליץ להם, על בסיס איזה מידע, ולמה דווקא המותג שלהם הופיע בתשובה.

החברה מעסיקה כיום 35 עובדים, ועובדת עם כ-200 מותגים, בהם לוריאל, פורד, סמסונג, אמריקן אקספרס, קיה וסקודה.

עוד כתבות

התחזקות הדולר / אילוסטרציה: Shutterstock

תפנית חדה במט"ח לאור תוצאות הבחירות: הדולר מתחזק

הדולר קופץ ביותר מ-1% במסחר הרציף, מוחק את כל מהלך הירידות של אתמול וחוזר להיסחר סביב 3.08 שקלים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה חיובית בוול סטריט; הנאסד"ק זינק, מניות השבבים המשיכו לטפס

ה-S&P 500 התקדם בכ-0.6% ● מניות ה-AI המשיכו במומנטום החיובי שלהן לאחר התשקיף של אנת'רופיק ● מחירי הנפט איבדו גובה ● נעילה מעורבת באירופה ● מנכ"ל ברודקום התערב אישית כדי להשלים עסקת חוב של 63 מיליארד דולר לאנתרופיק ● וגם - הבום שמזכיר את בועת הנדל"ן: הניו יורק טיימס מזהיר מפני משבר פיננסי

השקל מול הדולר / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

"פעילות ספקולטיבית נטו": אחרי שנחלש ביום הבחירות, הדולר מזנק מול השקל במעל 1%

לאחר בשיא כוחו אתמול, שער הדולר-שקל שבר לזמן קצר מתחת לרף ה-3.02; הדולר מתחזק בחדות מול השקל, והשער נע סביב 3.09 שקלים ● גלובס שוחח עם מספר אנליסטים על מגמות המסחר במט"ח ● "ככל שהסתמן השינוי בתוצאות הבחירות, כך התגברה סגירת הפוזיציות של השחקנים"

קלפי בחירות 2026 / צילום: ארן הרשלג

מהמדגמים ועד תוצאות האמת: מה הסביר את הפער בין התחזיות למציאות?

המדגמים בליל הבחירות הציגו יתרון או שוויון לגוש השינוי, אך ספירת הקולות בשטח שיקפה יתרון מובהק לגוש נתניהו • כך פועלת שיטת הדגימה בקלפיות הדמה, ואלו הגורמים - מהמעטפות הכפולות ועד הסירוב להשתתף במדגם - שגרמו לשינוי הדרמטי בתמונה

מנסור עבאס ויוסף ג'בארין / צילום: כדיה לוי, דוברות הכנסת

הזרעים נטמנו בבחירות הקודמות? כך התארגנו המפלגות הערביות להישג היסטורי

הפיצול בבחירות 2022 דווקא החזיר מצביעים לקלפיות, אך גם הותיר קולות רבים מחוץ לכנסת ● הפעם חד"ש, תע"ל ובל"ד התאחדו, רע"ם שמרה על עצמאותה - והתוצאה המסתמנת: כוח שיא למפלגות הערביות ● המשרוקית של גלובס 

פלאביו בולסונארו / צילום: ap, Silvia Izquierdo

אחרי ההפסד בבחירות: דיווחים שבולסונארו נמלט לארה"ב

המשטרה הפדרלית מנסה לאתר את הסנאטור ואיש הימין שהפסיד בבחירות לנשיאות ללואיז אינסיו לולה דה סילבה ● לאחר שלא מסר את דרכונו בהתאם להוראת בית המשפט העליון, הרשויות ביטלו אותו ● בארגנטינה טוענים כי אין תיעוד לכניסתו למדינה, ואנשיו מסרבים לחשוף היכן הוא נמצא או אומרים שאינם יודעים

צעיר מצביע בקלפי בתל אביב / צילום: ap, David Goldman

בקרוב עוברים לספירת המעטפות הכפולות. מי מרוויח מהן?

כ־600 אלף מעטפות כפולות עשויות להשפיע על חלוקת המנדטים • בדיקת דפוסי ההצבעה ב־2022 מגלה אילו מפלגות מגיעות לשלב הסופי עם סיבה לאופטימיות - ומי עלולות דווקא להיחלש • המשרוקית של גלובס

ראשי המפלגות ברשת X

הרבה מילים, מעט מהן על כלכלה: מה פרסמו הפוליטיקאים לפני הבחירות?

לקראת סוף מערכת הבחירות, בדקנו מה המסרים שהעבירו ראשי הרשימות המתמודדות לכנסת ב־X, ישירות לציבור הבוחרים ● בדיקת גלובס

שידורי המדגם בחדשות 12, אמש

מנו גבע או שלמה פילבר: במי בחרו הצופים?

אחרי ליל שידורים עתיר השקעה, שכלל אולפני ענק, פריסות שטח ושימוש בבינה מלאכותית, נתוני הרייטינג מגלים מי מהערוצים הצליח למשוך את הצופים ומי נותר מאחור ● חדשות 12 הובילה את טבלת הרייטינג בפער ניכר, ערוץ 14 במקום השני

ערוצים 11,12,13,14 לקראת יום הבחירות / צילום: צילומי מסך

עשרות מיליוני שקלים ביום אחד: האם ההשקעה בבחירות משתלמת לערוצים?

ערוצי הטלוויזיה הגדולים נערכים לייצר חוויית צפייה אינטנסיבית, עתירת טכנולוגיה ודרמה ביום הבחירות לכנסת, אך הנתונים מלמדים כי בשנים האחרונות נרשמה ירידה בשיעורי הצפייה במשדרים ● בדקנו מה הם מתכננים הפעם כדי להטות שוב את הכף לטובתם

יצחק הרצוג / צילום: חיים גולדברג/פלאש90

איזנקוט או נתניהו? ההכרעה עוברת להרצוג. כך הוא יחליט

הקרב על הממליצים כבר בעיצומו, אבל מאחורי המספרים מסתתרים כללים מפתיעים - ותקדימים שעשויים להכריע על מי יטיל הרצוג את הרכבת הממשלה • המשרוקית של גלובס

האחים אלכסנדר / צילום: ap, Amy Sussman/Invision

30 שנות מאסר לאחים אלכסנדר שהורשעו בסחר למטרות מין

אורן וטל אלכסנדר, ממתווכי נדל"ן היוקרה הבולטים בארה"ב, ואחיהם אלון נשלחו לכלא לאחר שהורשעו בעבירות מין נגד נשים ונערות ● התביעה ביקשה מאסר עולם, הסנגורים ביקשו להסתפק ב-15 שנה ● השופטת דחתה את ניסיונם של האחים להציג את המעשים כפרק של הוללות בצעירותם: "ההתנהגות שלהם הייתה מפלצתית"

ירידות בבורסה בתל אביב / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ירידות חדות בתל אביב בעקבות תוצאות הבחירות; מדד הבנייה צולל בכ-8%

מדד ת"א 35 יורד בכ-2.5%, מדד ת"א 90 נחלש בכ-4.5% ● כלל המדדים הענפיים נסחרים באדום ● מניות הביטוח והבנקים בולטות בירידות ● תוצאות האמת של הבחירות מעלות את הסיכוי למבוי סתום פוליטי ● אחרי שהתחזק בחדות אתמול, השקל נחלש מול הדולר בחדות ● מחירי הנפט מטפסים ● מניות השבבים בוול סטריט המשיכו אמש במומנטום החיובי שלהן

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפי תוצאות המדגמים: גם סמוטריץ' סבל מ"קללת שר האוצר"

ממוצע המדגמים מעניק לציונות הדתית חמישה מנדטים בלבד - ירידה לעומת 2022 ● בכך, מצטרף בצלאל סמוטריץ' ליאיר לפיד, משה כחלון ואביגדור ליברמן, שמפלגותיהם איבדו מכוחן לאחר שעמדו בראש משרד האוצר ● המשרוקית של גלובס 

מצביע בבחירות / צילום: ap, David Goldman

חכו עם המסקנות: מתי יהיו תוצאות סופיות?

הקלפיות נסגרו, אבל המרוץ עוד לא הוכרע: מאות אלפי המעטפות שעשויות לשנות את תמונת המנדטים ● המשרוקית של גלובס

השקל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

בעקבות מדגמי הבחירות: השקל מצמצם את התחזקותו מול הדולר

השקל מתחזק מול הדולר ב-1% בעקבות פרסום מדגמי הבחירות, שמראים כי לאף גוש אין רוב של 61 מנדטים ● מוקדם יותר היום, השקל זינק בשיעור חד של כ-2% ושבר לזמן קצר את רף ה-3.02 שקלים

המפלגה שקרסה וההפתעה הגדולה: מה למדנו ממדגמי הטלוויזיה?

המדגמים של כלי התקשורת מציגים את תמונת המנדטים הראשונה אחרי סגירת הקלפיות ● מי מוביל, היכן נרשמו הפערים הגדולים בין הערוצים ואילו מפלגות עדיין מתנדנדות סביב אחוז החסימה?

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו / צילום: מולי גולדברג

שיאן שכר חדש בת"א: המנכ"ל שקיבל תגמולים בהיקף של 80 מיליון דולר

מנכ"ל פאלו אלטו ניקש ארורה קיבל במהלך שנת הכספים 2026 תגמולים בעלות כוללת של 80.3 מיליון דולר ● באסיפת בעלי המניות ב-8 בדצמבר יתקיימו הצבעות על מינוי דירקטורים ועל אישור התגמולים לבכירי החברה ● ארורה מימש לאחרונה מניות בשווי 147 מיליון דולר במסגרת הסכם forward

מצביעה בקלפי באום אל פחם / צילום: ap, Mahmoud Illean

כמחצית מתוצאות האמת כבר נספרו: האם אפשר כבר לדעת מי ניצח בבחירות?

הנתונים החלקיים מראים מאבק צמוד בין הגושים, אך הספירה בשלב זה אינה מדגם מייצג ● מדוע עדיף להסתמך כרגע על מדגמי הטלוויזיה המעודכנים, ומתי תוצאות האמת יהפכו לאמינות?

ינקי קוינט / צילום: כדיה לוי

מצטרף ליצחק תשובה: התפקיד החדש של ינקי קוינט

קוינט, לשעבר מנהל רשות החברות ויו"ר רשות מקרקעי ישראל, עומד להפוך ליו"ר חברת הגז ניו-מד אנרג'י, המחזיקה בין השאר ב-45% ממאגר "לוויתן", כמו גם במאגר "אפרודיטה" בקפריסין