גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  גלובלי ושוקי עולם

ההסלמה המחודשת באיראן: התרחיש שעלול לסכן עד 30% מהסחר הימי העולמי

המתקפות האמריקאיות הממוקדות על נמלי משמרות המהפכה מציבות במוקד את החסימה במצר הורמוז, בעוד שחזרתם של החות'ים למערכה מאיימת שוב על נתיבי הסחר העולמיים ● ובתוך איראן, הכלכלה המקומית מגיעה לשפל היסטורי ופוגעת בילודה

התרחיש שעלול לסכן עד 30% מהסחר הימי העולמי / צילום: AP
התרחיש שעלול לסכן עד 30% מהסחר הימי העולמי / צילום: AP

ארה"ב ואיראן המשיכו להחליף מהלומות בסוף השבוע, וניכר שהצדדים הופכים אגרסיביים יותר. במשטר האייתוללות אמר המנהיג העליון, מוג'תבא חמינאי, כי "החתימה של טראמפ על מזכר ההבנות חסרת ערך". בצד האמריקאי נהרגו מפגיעת טיל בליסטי בירדן שני חיילים אמריקאים, לראשונה מאז סיום "שאגת הארי", וארה"ב חידשה את אזהרת המסע לישראל. בנוסף שוגר טיל איראני לאזור עקבה, שיורט על ידי האמריקאים והדי הפיצוץ נשמעו באילת.

מערכת הנשק האמריקאית שתשנה את עולם הלייזר
התקווה הגדולה של ישראל במפלגה הדמוקרטית

זו נראית כמו שגרת לחימה נטולת שינוי מהותי, אבל היעדים מעידים כי לא כך הם פני הדברים. בפרספקטיבה רחבה יותר, ארה"ב שבה להעביר מטוסי תדלוק לישראל, והמורדים החות'ים בתימן חזרו להיות שחקן פעיל. ובתוך איראן, המצב הכלכלי המחמיר מביא לבלימת ילודה. שלוש הערות על ההסלמה המחודשת במזרח התיכון.

האסטרטגיה מאחורי המתקפות האחרונות

המתקפות ההדדיות האחרונות של איראן וארה"ב נראות, לכאורה, ללא שינוי מהותי - למעט העובדה שמשמרות המהפכה נמנעים עדיין משיגורים לישראל. זה נובע מההפנמה בטהרן, כי גם כשמדינות המפרץ מגיבות לתוקפנות נגדן, תקיפותיהן חסרות השפעה. לעומת זאת, בחינה מעמיקה של התקיפות האמריקאיות האחרונות מעידה כי מאחוריהן עומדת אסטרטגיה אמריקאית, שעשויה להועיל לטווח הזמן המיידי - ואף מעבר לו.

כיום, הקטליזטור לפעילות הצבאית האמריקאית הנרחבת אינה תוכניות הגרעין או הטילים הבליסטיים האיראניים, כי אם מצר הורמוז - שער הכניסה והיציאה היחיד למפרץ הפרסי - שהרפובליקה האסלאמית חידשה בו את המצור. הגוף שאמון על הפעילות הצבאית האיראנית במפרץ הוא משמרות המהפכה, ומוקד פעילות הצי שלהם נמצא בעיר בנדר עבאס. ממנה, הם מפקחים הן על המצר והן על הנמל האסטרטגי.

משטר האייתוללות נתפס כבעל יכולות ימיות נרחבות במרחב, אבל הנמל האסטרטגי היחיד שלהם מחוץ למפרץ הוא צ'בהאר. הפעילות הימית של משמרות המהפכה אינטנסיבית, אבל ממוקדת בבנדר עבאס. הסיטואציה הזו הביאה את ארה"ב לתקוף גשרים ומנהרות רבים שמובילים לבנדר עבאס, ולהביא לפגיעה ישירה במשמרות המהפכה.

עתה, נאלצים במטה משמרות המהפכה בטהרן לשקול כיצד להמשיך לתספק את המצור הימי, עם דרכי גישה שהולכות ומתמעטות. לאחר מכן, אם הלחימה באזור תחריף, ועל אחת כמה וכמה אם ישראל תתגלגל לעוד סבב עם איראן, יגברו באופן דרסטי היכולת להנחית מכה אנושה על צי משמרות המהפכה והיכולת להגביל את התנועה הימית בהורמוז, במיוחד אם מביאים בחשבון שצי צבא איראן נפגע אנושות במבצע שאגת הארי.

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Julia Demaree Nikhinson

החשש: התרחבות לישראל ולבאב אל־מנדב

איראן תקפה בתקופה האחרונה באופן נרחב לא רק את מדינות המפרץ, כי אם גם נכסים אמריקאים בירדן. מדי יום מותקפת הממלכה ההאשמית בכעשרה טילים בליסטיים ובכלי טיס בלתי מאוישים, וכל זאת ללא חישוב הטיווח של המפרציות. בעקבות זאת, האמריקאים החליטו להסיט - בדומה לשאגת הארי - מטוסי תדלוק לישראל. כאן, גם במצב שבו ישנה הסלמה, מאמינים האמריקאים כי באמצעות מערכות ההגנה האוויריות הישראליות והאמריקאיות כאחת, המטוסים יהיו מוגנים יותר. ההבדל המהותי הוא הצבתם בבסיסי חיל האוויר, במטרה שלא "לחנוק" את החניות נתב"ג.

כשמגמת האסקלציה בלחימה בין ארה"ב לאיראן ניכרת, תוך כדי העברת המתדלקים לישראל, שאלת ההתרחבות המחודשת של הלחימה לישראל משתנה מ"האם" ל"מתי". האיראנים מודעים היטב לצורך האמריקאי במתדלקים עבור התקיפות האינטנסיביות, משתי סיבות עיקריות: רצף גיחות עם אותם מטוסי קרב דורש תדלוק, וכן, במצב שבו האמריקאים בוחרים להציב מטוסי קרב בטווחים רחוקים יותר, בשל החשש מהטילים האיראניים (דייגו גרסיה באוקיינוס ההודי, לדוגמה) - אותם מטוסים זקוקים לדלק לחזרה לבסיסי האם.

הפגיעה הגוברת בתשתיות הרפובליקה האסלאמית הביאה את משטר האייתוללות, לפי דיווח בסוכנות הידיעות רויטרס, להורות למורדים החות'ים בתימן להיערך לסגירת מצר באב אל־מנדב, שער הכניסה הדרומי לים האדום, במקרה שארה"ב תשבית את רשת החשמל האיראנית. שליחיה של איראן בתימן חולשים על כ־28% משטח המדינה, כולל הבירה צנעא ועיר הנמל האסטרטגית חודיידה, שאפשרה להם לאורך תקופה ארוכה לחסום את באב אל־מנדב.

עד פרוץ מלחמת חרבות ברזל, באב אל־מנדב היווה נקודה חשובה בשיט בין תעלת סואץ לבין מצר הורמוז, שניים מחמשת נתיבי השיט העמוסים בתבל. בתעלת סואץ עברו עד 7 באוקטובר 2023 12% מכלל הסחר העולמי ו־30% מתנועת המכולות הבינלאומית, ובמצר הורמוז כ־20 מיליון חביות נפט ביום, עד שאיראן הטילה את המצור עם פרוץ מבצע שאגת הארי. בים האדום, ככלל, עוברים כ־14% מהסחר הימי העולמי.

משמעות הדבר היא שכ-30 אלף ספינות בשנה כבר מצאו את עצמן במשך תקופה ארוכה ללא יכולת להתחמק מהחות'ים באזור באב אל-מנדב, שבו לבדו עברו יותר מ-50 מיליון טונות תבואה, ו-6.2 מיליון חביות נפט ביום. לצורך ההשוואה, רוחבו של הים האדום הוא אומנם כ-200 ק"מ, אבל באב אל-מנדב, שנמצא בין תימן לג'יבוטי, הוא ברוחב של פחות מ־30 ק"מ. לכן, לאוניות יהיה קשה מאוד להתחמק מהחות'ים בדרכן לתעלת סואץ או ממנה.

בסיטואציה שבה החות'ים יחסמו שוב את באב אל־מנדב, העולם יתמודד לא רק עם חסימת 20% מהסחר העולמי בנפט ובגז טבעי מונזל שלא יכול לצאת מהורמוז, אלא גם השיט מהמזרח הרחוק לאירופה ובחזרה יתארך בשבועיים לפחות. מהמצור הקודם של החות'ים כבר למדנו ששיבוש שרשרות האספקה ותנועת הספינות הביא גם להתארכות של ארבעה שבועות בזמני אספקה, ואף יותר מכך.

האירוניה מההתפתחות הזו ומהמתקפות ההדדיות של ערב הסעודית והחות'ים בשבוע שעבר, היא שהמתווכת פקיסטן נאלצה לפנות לטהרן בדרישה לבלום את התוקפנות החות'ית הגוברת. הסיבה: לפקיסטן ולערב הסעודית יש ברית הגנה, שעלולה לאלץ את המדינה הגרעינית להתגלגל למלחמה. כבר בשאגת הארי שלחה אסלאמבאד לסעודים כ־16 מטוסי קרב, מל"טים וכוחות הגנה אווירית. במלחמה ישירה וכוללת סעודית-חות'ית, הם יידרשו להרבה יותר. בשורה התחתונה, לאחר הפנייה הפקיסטנית, האיראנים "השיבו" עם שיגורים משלהם לעבר ערב הסעודית.

המצב הכלכלי באיראן מחמיר

ההתפתחויות האחרונות בזירה המזרח תיכונית הביאו לזינוק מחודש במחירי האנרגיה. חבית ברנט קפצה מכ־70 דולר לחבית ב־1 ביולי לכ־90 דולר עכשיו. התהליך מעודד את הרפובליקה האסלאמית, אבל היקף העילות לדאגה מצידה רק גובר - כתוצאה מהמתקפות האמריקאיות. הריאל האיראני הגיע בסוף השבוע לשפל חדש של 1.918 מיליון ריאל לדולר בודד, שיא כל הזמנים. כזה שנראה כי נשבר כל הזמן.

הפסקת האש האמריקאית-איראנית הזמנית הביאה להתייצבות יחסית, מ־1.9 מיליון ב־4 במאי, אבל שוק המט"ח חזר להגיב להתפתחויות. לצורך ההשוואה, בפברואר (טרום פרוץ שאגת הארי) עמד הריאל על כ־1.6 מיליון לדולר. אם בוחנים תקופות מוקדמות יותר, אז בינואר אשתקד שער החליפין היה כ־810 אלף לדולר "בלבד", ובמהפכה האסלאמית ב־1979 - 70 ריאל לדולר.

התוצאה היא ששכר המינימום באיראן (166,255,500 ריאל) שווה כ־87 דולר, בזמן שקרן המטבע הבינלאומית צופה התכווצות של הכלכלה האיראנית בכ־6.1% לאורך 2026. בד־בבד, תחזית האינפלציה עומדת על כ־68.9% קצב שנתי, במה ששוחק את היכולת של מעמד הביניים להתקיים בכבוד ברפובליקה האסלאמית.

ההשלכות רבות ומתרבות. אחת ההתפתחויות שעליה דווח בעיתון "חמשהרי" בשבוע שעבר, מצביעה על ירידה בשיעורי הילודה ועלייה במחירי מעונות היום, שמקטינים את הביקושים לגני ילדים ברחבי המדינה. לפי הדיווח, מחירי מעונות היום ברחבי טהרן משתנים על בסיס שוטף. בשכונות בעלות מעמד סוציו־אקונומי בינוני, המחירים עומדים על 80-50 מיליון ריאל (כ־40-25 דולר), ואילו בשכונות מעמד גבוה - המחירים מאמירים לכ־300-250 מיליון ריאל (כ־160-130 דולר). ההכנסה החודשית הממוצעת באיראן מוערכת בכ־200-150 דולר, ועלות המחיה המינימלית על כ־400-385 דולר.

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock

הקרב שבו כולם מפסידים: המחיר של בריחה מעימותים בניהול עסק משפחתי

בזמן שכולם מסביב לשולחן בוחרים להתעלם מהפיל שבחדר, הטינה מצטברת מתחת לפני השטח ● כך הופכת ההימנעות המחושבת לסיכון האסטרטגי הגדול ביותר של העסק המשפחתי שלכם ● איך הופכים מתחים למנוע צמיחה אדיר? ● טור חודשי חדש

אודי דור / איור: גיל ג'יבלי

אודי דור ויתר על חלום הפנסיה המוקדמת והרוויח 54 מיליון שקל

לפני יותר מ־20 שנה, אודי דור החליט לצאת לפנסיה: "חלמתי לפרוש בגיל 34" ● לפני שלוש שנים חזר לשוק עם השקעה בחברת אורד, ומאז רשם תשואה של 240% ● כעת הוא מכניס משקיעה חדשה

הנהלת קבוצת חג'ג ייזום נדל''ן, בפתיחת המסחר לרגל כניסתה למדדי הדגל של הבורסה, מדד ת''א-90 ות''א-125 / צילום: אמיר לוי

פרויקט היוקרה בבבלי מגלה: למכור דירות בחצי מיליארד שקל זה לא תמיד מספיק

למרות מכירות של 549 מיליון שקל, קבוצת חג'ג' קיבלה ארכה עד סוף 2026 לעמידה בתנאי הליווי בפרויקט בשכונת בבלי בת"א ● הבנקים הגדילו את האשראי ב־30 מיליון שקל והקשיחו את תנאי ההכרה בעסקאות

תקיפות צה''ל בלבנון (ארכיון) / צילום: ap, Ariel Schalit

בכיר אמריקאי: "תחילת יישום תוכנית אזורי הפיילוט בלבנון - התקדמות ממשית בשטח"

הבכיר האמריקאי במסר לחיזבאללה: "כל ניסיון של חיזבאללה לשבש את התהליך, לחדור לאזורים הללו או להתחמש בהם מחדש, יפגע באופן חמור בסיכויים" ● דריכות מוגברת בישראל: "הסיכוי להסלמה גבר משמעותית"; הערכה: החלטה אמריקאית לעלות מדרגה ברף התקיפות באיראן צפויה להתממש ● בכיר ישראלי: הנסיגה של צה"ל מאזורי הפיילוט בדרום לבנון תבוצע מחר ● האש לא פוסקת: דיווחים באיראן על תקיפות אמריקאיות בבושהר ● עדכונים שוטפים

רשות המסים / צילום: איל יצהר

שוחד במיליונים, במשך 20 שנה: הפרשה שמסעירה את רשות המסים

חקירה סמויה של להב 433 ורשות המסים חשפה תעשיית החזרי מס פיקטיביים מתוחכמת בין כותלי משרדי השומה במרכז ● מיהם הבכירים שנעצרו, איך נופחו ההוצאות בתוך המערכת מתחת לרדאר, וכמה מיליוני שקלים בשוחד שלשלו החשודים לכיסם? ● גלובס עושה סדר בפרשה

פערים של מיליונים בחישובי ההיטל. פרויקט פינוי בינוי במרכז הארץ / צילום: ליאור פתאל

ישבו 3 שנים ולא הכריעו: המהפכה בהיטל ההשבחה נדחית, והקבלנים מאוכזבים

דוח ביניים שפרסם צוות בינמשרדי ונפרס על גבי כ־100 עמודים, מציע להמשיך לדון בחלופות להיטלי השבחה - ללא הכרעה ● לצד צעדים קצרי טווח כמו דחיית אירוע המס בהיתרים מותנים, במשרד המשפטים מרוצים, אך קבלנים ועורכי דין מזהירים מפני מתן צ'ק פתוח לרשויות

כיתה בבית ספר / צילום: Shutterstock

הנתון הזה מציב את החינוך בישראל הרחק מאחורי העולם המפותח. האם הוא יביא למהפכה?

אחד האתגרים המרכזיים של מערכת החינוך הוא הכלה של החינוך המיוחד בתוכה ● האינדיקטור של "שיעור השילוב" מסמן עד כמה היא מצליחה בזה ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

ניר צוק / צילום: ענבל מרמרי

ישראכרט מבטלת את העסקה לרכישת הבנק הדיגיטלי של ניר צוק: "לא הגענו להבנות"

חברת האשראי מודיעה כי החליטה לסגת מהמלך לאחר שהמו"מ בין הצדדים לא הבשיל ● במסגרת העסקה הייתה אמורה ישראכרט לרכוש את הבנק הדיגיטלי אש, לפי שווי של עד 500 מיליון שקל

קניון הזהב / הדמיה: ולדי קובליוב

רשות התחרות התנגדה, ומליסרון ביטלה את העסקה לרכישת קניון הזהב

חברת הנדל"ן המניב הודיעה כי היא נסוגה מהעסקה לרכישת 51% מהזכויות בקניון הזהב, לאחר שקיבלה מרשות התחרות אינדיקציות שהעסקה לא תאושר

טויוטה קורולה קרוס / צילום: יח''צ

מותג הרכב שהולך ונעלם מהכבישים אך בכל זאת זוכה לאמון הצרכנים

קטגוריית הרכב מציגה השנה פער מעניין: למרות הגידול העקבי במכירות המותגים הסיניים, הללו נדחקו הרחק מחוץ לרשימת 100 המובילים ● התופעה הזו מדגישה כי הצלחה במכירות אינה בהכרח מתורגמת לעוצמת מותג ● מדד המותגים

אנדי ברנהאם / צילום: Jon Super

ראש הממשלה השביעי בעשור: בריטניה מהמרת על אנדי ברנהאם

ברנהאם, שכיהן במשך כעשור כראש העיר של מנצ'סטר וזוכה לפופולריות רבה בציבור הבריטי, החליף ביום שישי האחרון את קיר סטארמר בראשות מפלגת הלייבור, והיום הוכרז כראש הממשלה החדש של בריטניה ● הודיע כי יתמקד בנושאי פנים והבטיח "לספק מרווח נשימה כלכלי" למשקי הבית ● ואיזו עמדה הוא ינקוט בנוגע לישראל?

יו''ר מקורות, משה שמעוני / צילום: אילן בשור

מקורות מרחיבה את הפעילות הסולארית: תקים מתקני אגירה לחירום

חברת המים הממשלתית מקורות פרסמה מכרז שבמסגרתו היא צפויה להקים 100 מגה-וואט של יכולת ייצור סולארית וסוללות בהספק של 400 מגה-וואט בשעה

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

תעודות סל חדשות מציעות השקעה בוול סטריט "ללא אילון מאסק"

המשקיעים התאכזבו ממניותיו של מאסק, וכעת בוול סטריט מנסים להפוך את הסנטימנט השלילי למוצר השקעה - קרנות סל שיוותרו על כל חברה המזוהה עם המיליארדר

פהמי קאדיר / צילום:  Carlotta Cardana-WSJ

בוול סטריט מכנים אותה "המתנקשת". עכשיו יש לה יעד חדש

מוכרת השורט פהמי קאדיר ממציאה את עצמה מחדש, לאחר שבמשך שנים סייעה להפיל חברות ובהן ויירקארד

רחוב רבי עקיבא בבני ברק / צילום: Shutterstock

בעקבות תקיפת פקחי המס: רשות המסים מקפיאה את פעילותה בבני ברק

בעקבות תקיפה אלימה של פקחי מס הכנסה בידי עשרות תלמידי ישיבה בבני ברק, מנהל רשות המסים הודיע על הפסקת הטיפול בנזקי המלחמה בעיר עד לגינוי פומבי מצד העירייה ● במקביל, הסתדרות עובדי המדינה הורתה על השבתת פעילות הרשות בבני ברק ואסרה על כניסת עובדים לעיר בשל חשש לשלומם

מסעדות / אילוסטרציה: Shutterstock

בשורה למסעדנים: הקלות דרמטיות ברגולציה יחתכו את עלויות השכירות והארנונה

משרד הבריאות הודיע על הפחתה ברגולציה על מסעדות, שתאפשר להן להחזיק פחות שטח ולחסוך בעלויות ● התקנות יחולו על כ-23,500 בתי האוכל בארץ, בהם מסעדות, בתי קפה, אולמות אירועים ומלונות - ובמשרד מעריכים כי המהלך יתורגם לחיסכון של מיליארדי שקלים

שבבים / צילום: Reuters, Hasnoor Hussain

אחרי נפילה של 20% מהשיא: "שוק השבבים רק מחפש סיבות להוציא אוויר חם"

הזינוק הפנומנלי של מניות הטכנולוגיה התחלף בתוך שבועות בגל מימושים חסר תקדים, שהפיל את מדד השבבים ב־20% ● את הנסיגה הדרמטית מובילות יצרניות הזיכרונות, שהיו כוכבות האביב האחרון ● ברקע: צפיפות יתר של משקיעים, מינוף קוריאני וחשש מפני מודל AI סיני חדש

תורים לבידוק הביומטרי החדש באירופה / צילום: Reuters, Pixsell

תורים של שעות בכניסה לאירופה: המערכת החדשה שהסתבכה, ואיך אפשר להתכונן

עונת תיירות בשיא, תקלות טכניות וחוסר בכוח אדם ● מערכת הכניסה החדשה של אירופה נתקלת כמעט בכל מכשול אפשרי, והכלי שהיה מיועד לייעל את הליך הכניסה למדינות היבשת, מייצר בחלק מהמקרים תורים של שעות ארוכות

אילן רביב, מנכ''ל מיטב / צילום: רמי זרנגר

מיטב בראש: הסכום החריג שגייסה מהמתחרות במחצית הראשונה

מיטב והראל מובילות את גיוסי הגמל במחצית הראשונה של 2026, בעוד אלטשולר שחם וילין לפידות ממשיכים לאבד מיליארדי שקלים למתחרים • כלל ביטוח משנה כיוון ומזנקת בדירוג המגייסות

כביש 6 / צילום: תמר מצפי

רשות החברות כופה על חוצה ישראל לכנס דיון על המיזוג עם נת"י

עפ"י ההערכות, איחוד חוצה ישראל עם נתיבי ישראל עשוי לחסוך למדינה כמיליארד שקל בתוך חמש שנים, אך המהלך עדיין ממתין לבחינת משרד האוצר ונתקל בהתנגדות מצד הנהלת החברה