גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  שוק ההון והשקעות

המומחה שמעריך: שני גורמים יקבעו כעת את הכיוון בבורסה של תל אביב

החוסכים בקופות הגמל וקרנות הפנסיה ספגו עוד חודש שלילי, חוץ ממסלול אחד - S&P 500 ● למרות שתל אביב הציגה תשואה גבוהה מוול סטריט ביולי, ניכוי היום האחרון מהחישוב והזינוק בשער הדולר הפכו את התמונה עבור החוסכים ● וגם: מה למדנו מאחת מעונות הדוחות הדרמטיות בקרב ענקיות הטכנולוגיה

האם התקופה הקשה של חוסכי S&P 500 הסתיימה? / אילוסטרציה: Shutterstock
האם התקופה הקשה של חוסכי S&P 500 הסתיימה? / אילוסטרציה: Shutterstock

המספרים בתשואות של קופות הגמל והפנסיה לחודש יולי לא מספרים ולו במעט מהדרמה שהתרחשה בשווקים בחודש האחרון. הציפיות למלחמה עם איראן הביאו לימים של ירידות ועליות חדות בתל אביב ובוול סטריט, ומניות השבבים ספגו את החודש הגרוע שלהן מאז המשבר של 2008, תוך שהטלטלה שלהן הביאה למפולת של ממש בבורסה של דרום קוריאה.

דוחות ענקיות הטכנולוגיה הביאו למפגן תנודתיות קיצונית שקשה לזכור כמותה כשהחברות הגדולות הוסיפו ואיבדו מערכן מאות מיליארדי דולרים בימי מסחר בודדים, והדולר עשה קאמבק מול השקל כשהוא התחזק בכ־9% בתוך פחות מחודשיים.

אי־הוודאות בשווקים בשיא, והבנק שממליץ על שבע דרכים לרפד את תיקי ההשקעות
כמעט 1.5 מיליארד דולר נמחקו בסוף שבוע אחד: הישראליות שחטפו מכה בוול סטריט

בין כל התנודות והסערות הללו, החוסכים בקופות הגמל וקרנות הפנסיה סיכמו חודש שלילי, חוץ ממסלול אחד. על פי התחזית של אבי ברקוביץ משנה למנהל השקעות ראשי במיטב גמל ופנסיה, סך הכל בחודש יולי צפויה ירידה במסלולים הכלליים של כחצי אחוז (בטווח שלילי של 0.2%־0.8%) ובמנייתיים כ־0.9% (בטווח שלילי של 0.5%־1.3%). קרנות הפנסיה צפויות להציג ירידה של 0.4% בממוצע במסלול לצעירים מתחת לגיל 50 וירידה קלה של 0.1% בלבד במסלול לבני 60 ומעלה.

1

חוסכי S&P 500 יכולים להודות לדולר

המסלול היחיד שבלט לטובה בחודש יולי הוא המסלול שמחקה את מדד S&P 500 שרשם עליה של 2.4%. אלא שהסיבה היא לא המדד עצמו, שירד בחודש יולי, אלא "הגידור הטבעי" שפועל לטובת החוסכים בישראל. השקל נחלש בכ־3% מול הדולר (לרמה של 3.05 שקלים לדולר) מה שלא רק שכיסה את הירידות מעבר לים אלא אף הקפיץ את התשואה והפך אותה לחיובית. למעשה, מאז השיא האחרון במאי, הדולר התחזק ב־9% מול השקל.

זה החודש השני ברציפות שמדד S&P 500 מכה בשוק הגמל ונותר המסלול היחיד שעולה בחדות בזכות פערי המט"ח. ועדיין, מתחילת השנה הוא רחוק מלהיות מסלול מצטיין. בזמן שמסלולים מחקי S&P 500 הציגו תשואה של 4.9% מאז ינואר, המסלול הכללי עלה ב־5.4% והמנייתי בכמעט פי שניים עם עלייה של 8.8% קרנות הפנסיה במסלול לצעירים מתחת לגיל 50 השלימו זינוק של כמעט 7% מתחילת השנה.

כעת נשאלת השאלה האם החודשיים האחרונים הם תחילתה של מגמה חדשה, או תופעה נקודתית. "השוק האמריקאי הוא השוק היחיד בעולם, חוץ מישראל, שכדאי להשקיע בו לאורך זמן", אומר עידן אזולאי, מנהל השקעות ראשי בסיגמא־קלאריטי. "אף לא אחד מהשווקים האחרים, כמו האירופאי או המתפתחים, לא יכולים להתחרות באמריקאי ואני לא רואה כרגע אף שוק בעולם שיאפיל בשנים הקרובות על חברות אמריקאיות ועל היכולות שלהן, מבחינת חדשנות ויצירתיות".

הוא ממליץ לחוסכים במסלולי S&P 500 להמשיך ולנשום עמוק. מבחינתו מה קורה למסלול בטווח של חודשים אלה רעשי רקע. "מסלול S&P 500 רלוונטי. מי שמשקיע במסלול S&P 500 לא משקיע כדי להרוויח בחודש חודשיים הקרובים אלא הוא רוצה יום אחד לפרוש וליהנות מהכסף. כשיש תקופה פחות טובה זה נון־אישיו, זה חסר משמעות. אני לא מגדר השקעות חו"ליות כי זה חלק מהחבילה. למרות שנכון שבשנתיים שלוש האחרונות הוא היה מאוד תנודתי והשפיע בצורה מאוד משמעותית. מנקודת השפל האחרונה (2.8 שקלים לדולר) הדולר עשה ריקאברי של 9% שזה המון".

מנגד, אייל שינה, סמנכ"ל ההשקעות החדש של בית ההשקעות פסטרנק שהם, מזהיר כי "סביבת ריבית גבוהה לצד העלאת ריבית תקשה על משקיעי S&P. לכן אנו רואים קשר ישיר בין רגיעה בנושא איראן ירידה במחירי אנרגיה ועליות במחירי מניות ה־S&P".

2

היום האחרון שיכול היה להציל את החודש

האמת היא שחודש יולי לא הסתיים בירידות משמעותיות בכלל (למעט מדד נאסד"ק 100 שצלל ב־6.6%). מדד S&P 500 סיים בירידה קלה של 0.1% בלבד ואילו מדד ת"א 125 סיים בעלייה של 1.5%. אלא שזה קרה בעיקר הודות לעליות נאות בשווקים ביום שישי בארץ ובעולם (1.3% בשלושת המדדים הגדולים בת"א ו־0.7% ב־S&P 500).

העליות הללו לא יבואו לידי ביטוי בתשואות של מרבית גופי החיסכון בישראל בחודש יולי, כיוון שהם "סגרו" את החודש בסוף יום חמישי. אם הגופים היו מחכים גם ליום שישי ייתכן שהתשואה של חודש יולי הייתה נסגרת בצד הירוק. ובכל זאת, החוסכים לא באמת נפגעים כיוון שהעליות הללו יבואו לידי ביטוי בתשואות של חודש אוגוסט שייפתח השבוע בשווקים.

3

מאחורי התנודתיות: הברומטר הקוריאני

מעבר לשאלה של הדולר, כאמור, תל אביב רשמה תשואה חיובית החודש, ווול סטריט נסחרה במגמה שלילית. "ת"א עלתה בחודש האחרון כי השוק התממש בחודשים שלפני, כך שהיה כאן תיקון חיובי. בנוסף, הורדת הריבית של בנק ישראל דחפה גם היא את השוק" אומר שינה, מפסטרנק שהם. אלא שהוא מסביר בנוסף כי "אחר כך, המתיחות בין ארה"ב ואיראן חזרה לפסים של לחימה, מחירי האנרגיה עלו, ואיתם הגיעו גם עלייה בציפיות לאינפלציה והתחזקות הציפיות להעלאת ריבית בארה"ב, מה שהעיב על השוק האמריקאי וזה גם חלחל גם לשוק הישראלי".

דניאל לייטנר, מנכ"ל תמיר פישמן קרנות נאמנות, מוסיף כי "בחודשים האחרונים ובעיקר בחודש האחרון רואים תנודתיות מאוד קיצונית בגלל הגיאופוליטיקה, עם האמירות של טראמפ בסופ"ש ואחר כך חזרה לשגרה ביום ראשון. זאת לצד החששות שהיו מיו"ר הפד החדש. בנוסף, רואים שיש עליה בקורלציה בין דרום קוריאה לארה"ב וסקטור השבבים בפרט, זה מייצר תנודתיות מוגברת". סקטור השבבים ירד ב־22% בחודש יולי (מדד SOXX) ומדד קוספי הדרום קוריאני הציג החודש נפילות יומיות של עד 11% וזינוקים יומיים מדהימים לא פחות שהגיעו ביום שישי האחרון ל־18% במדד.

4

הדרמה בענקיות הטק: "תמחור אטרקטיבי"

אין ספק שזו הייתה אחת מעונות הדוחות הדרמטיות שנרשמו בקרב ענקיות הטכנולוגיה לאחרונה. ביום שישי מניית אמזון טסה ב־15% והוסיפה לערכה 390 מיליארד דולר ביום אחד. יום קודם לכן מניית מיקרוסופט טסה ב־17% והוסיפה לעצמה 480 מיליארד דולר, שיא כל הזמנים לחברה אחת.

דווקא הירידות במניות השבבים, לפי שינה, הן בשורה טובה לעניות הטכנולוגיה. "יש ציפייה שנראה בשנים הקרובות ירידה במחירי השבבים והזכרונות" אומר שינה. "זה צפוי לחזק את מניות הטכנולוגיה הגדולות כי הן משקיעות בזה הון עתק. כולם רוצים לראות מתי יגיעו הרווחים ולכן כדאי להתחיל לחשוב על הסטה מעולמות חברות ייצור השבבים והציוד דווקא לחברות שאמורות להרוויח מההתייעלות. זה מתחיל ב'ביג טק' וממשיך לחברות שלא קשורות לטכנולוגיה אבל גם יתייעלו בזכותה".

למרות החששות מפני הוצאות ההון (CAPEX) העצומות של חברות הטכנולוגיה, לייטנר בטוח כי יש בהן היגיון, "כשאתה מאשר CAPEX בהיקפים של תוצר של מדינה שלמה, אתה לא מאשר את זה בלי שברור לך איך זה יחזיר את ההשקעה. התמחור של ענקיות הטכנולוגיה אטרקטיבי ופוטנציאל הצמיחה גבוה, ואני מדבר למשל על גוגל, אמזון, אנבידיה ואחרות. אנחנו מחזיקים את החברות הגדולות והיציבות בארה"ב".

ובכל זאת, חלק מענקיות הטכנולוגיה, ירדו אחרי הדוחות האחרונים. לייטנר: "מטא וגוגל ירדו אחרי הדוחות אך זה לא מדאיג אותנו. זו פאניקה שמגיעה בגלל התזרים (שהפך אצל גוגל לשלילי לראשונה אי פעם, נ"א) אבל מבחינתו זה חלק מהצמיחה של החברות האלה".

5

ומה יקרה בישראל? "לא הרבה עד הבחירות"

באשר לישראל, שינה מעריך כי שני גורמים ישפיעו על השוק המקומי בתקופה הקרובה: המלחמה עם איראן ותוצאות הבחירות. "אם טראמפ יצליח לנטרל את איום הגרעין זה ייתן רוח גבית מאוד משמעותית לשוק פה, וגם תוצאות הבחירות ומבנה הממשלה החדשה ישפיעו מאוד על השוק".

עידן אזולאי, מסיגמא־קלאריטי, מעריך ש"בישראל לא יקרה הרבה עד הבחירות. הנהלות החברות בענפים רבים שאנחנו מדברים איתם וגם משקיעים ומשקיעים זרים אומרים שהם נמצאים בהמתנה כדי לראות מה יהיו התוצאות. ראינו בחודש האחרון ימים עם נפילה של 2% במדדים או קפיצה של 5% בבנקים. האם אפשר להסיק מזה משהו? ממש לא. הבחינה צריכה להיות רק על בסיס הנתונים הכלכליים שיתפתחו והיכולת של החברות להתמודד עם מה שמתרחש. לא צריך לעשות כרגע שינוי ברמת התיק".

עוד כתבות

הילה ויסברג בשיחה עם אילנה פחימא / צילום: פרטי

המנהלת שממיינת מועמדים 30 שנה: זה יהיה האקס פקטור בראיונות עבודה בעתיד

שיחה עם אילנה פחימא, סמנכ"לית משאבי האנוש ב־ICL ● על היחלשות תפקידם של התארים האקדמיים בעידן ה־AI, אילו מקצועות בכל זאת כדאי ללמוד, ומה היא מחפשת אצל מועמדים בראיונות ● האם תהיה לנו עבודה? פרק אחרון בסדרה

מהתחנות הפרטיות הגדולות בישראל. תחנת רמת חובב / אילוסטרציה: יוסי וייס

עסקת הענק בשוק האנרגיה חושפת: הביקוש לחשמל רק עולה וגם הריכוזיות

עסקת הענק בשוק החשמל הפרטי מאלצת את החברות הגדולות להפריד כוחות ולמכור החזקות מרכזיות, עקב דאגה גוברת ברשות החשמל מעוצמת הריכוזיות ● אלא שמול החשש מפגיעה בתחרות עומדת מציאות מורכבת: הזינוק בצריכת החשמל והצורך בתשתיות ענק מחייבים דווקא את גיוס השחקנים הקיימים להקמת התחנות הבאות

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מנהל ההשקעות שבטוח: זה הסקטור החבוט שהפך להזדמנות – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

מניות השבבים בוול סטריט השילו ביולי מעל רבע משוויין. האם זה בדיוק הזמן לרכוש? ● ענקית הסייבר פאלו אלטו תיכלל בשבוע הבא במדדי הבורסה - אלו המשמעויות ● מנהל ההשקעות שמזהה הזדמנות בסקטור חבוט ומציע טיפ מנצח ● וגם: המדד למשקיעים שרוצים לחמוק מהריכוזיות של ה-S&P 500

חיים כצמן וצחי אבו / צילום: אריק סולטן, יונתן בלום

"חיים כצמן טעה בגדול": צחי אבו לא מתכוון לוותר על ג'י סיטי

עסקת ג'י סיטי עולה על שרטון? כצמן דורש מהרוכשים לחשוף את פרטי השותפות ביניהם ● בסביבתם טוענים שכצמן לא רוצה לוותר על השליטה

נתיבי איילון / אילוסטרציה: Shutterstock

לידיעת הנהגים: כביש החוף ונתיבי איילון ייחסמו הרמטית למספר לילות השבוע

במסגרת העבודות על "הנתיבים המהירים", כביש החוף ונתיבי איילון צפויים להיחסם הרמטית השבוע למשך מספר לילות ● העבודות, שמבוצעות באמצעות חברת נתיבי איילון, יכללו השבוע הנפת שילוט

לאופולד אשנברנר / צילום: צילום מסך מיוטיוב

עלייה מטאורית, נפילה פתאומית: הכירו את הצעיר שכל וול סטריט מדברת עליו

צעיר בן 25 בשם לאופולד אשנברנר הוא השם שכל וול סטריט מדברת עליו בסוף השבוע ● הכירו את הגאון שהיגר מגרמניה, הציג חזון מטלטל על מהפכת הבינה המלאכותית, עשה תשואה של 1,000% בשנתיים - ואז איבד את מרבית הכסף

ראש ממשלת הודו, מודי, בכנסת עם ראש הממשלה נתניהו, השנה / צילום: מארק ישראל סלם/הג'רוזלם פוסט

רובים וחימושים: המדינה שסיפקה לישראל 2,500 משלוחי נשק במלחמה

דוח חדש של אמנסטי חושף כי מאז 7 באוקטובר הועברו לישראל אלפי משלוחי אמל"ח מהודו ● מאחורי הזרם הזה עומדות התעשיות הביטחוניות, שהעבירו בשנים האחרונות ידע וייצור לתת־היבשת ● בכך, הן הפכו את אחת הלקוחות הגדולות שלהן - לחלק משרשרת האספקה

מוטי שרף / צילום: יהב שרף

מוטי שרף יוצא ממיזם החדשות PUSH ומוכר את המניות לפי שווי של 10 מיליון שקל

מיזם החדשות PUSH של איציק פרזאן וחברת Forever של מוטי שרף מפרידים כוחות ● לגלובס נודע כי פרזאן רוכש את מניות Forever החוצה - 35% לפי שווי של 10 מיליון שקל ● העסקה נעשית לפי שווי המיזם בעת כניסת החברה בסוף שנת 2025, אך לפי הערכות שוויו כיום גבוה יותר

משכנות האומה בי־ם / צילום: ליאור נכסים

יזם הפרויקט בנה פנטהאוז לעצמו ואז מכר אותו בדיסקאונט

דירת דופלקס־פנטהאוז בשטח 185 מ"ר בפרויקט "משכנות האומה" בירושלים נמכרה ב־12.25 מיליון שקל ● מדובר בפנטהאוז שתוכנן לבעל השליטה בחברה היזמית, והרוכש הוא תושב חוץ מלוס אנג'לס

המנהיג העליון של איראן מוג'תבא חמינאי ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: AP

פרטים חדשים על המתקפה הגדולה באיראן - שלא הייתה

בצל ביטול התקיפה האמריקאית, מדינות המפרץ דורשות מוושינגטון מיירטים וערבויות הגנה - ומביעות תסכול מהיעדר אסטרטגיה ברורה • באיראן מאותתים כי ישקלו מתקפות מקדימות אם המגעים ייכשלו ● גורם איראני מכחיש את הודעת נשיא ארה"ב: "המצר חסום כל עוד תימשך התוקפנות" ● זאת לאחר שטראמפ הסביר כי "לבקשת איראן ומדינות נוספות במזרח התיכון המתקפה נבלמה" ●  עדכונים שוטפים

גרג קיאו / צילום: באדיבות WSJ

תשכחו מעבודה. הכנסה פסיבית היא החלום האמריקאי החדש

כשברקע התחושה הגוברת שעבודות מתשע עד חמש הן דרך ללא מוצא, יותר ויותר אנשים פונים לרשתות החברתיות כדי למצוא שיטות לא שגרתיות להרוויח כסף, ופוגשים לא מעט הונאות

מכוניות בנמל בסין / צילום: Shutterstock

הסכנות שאורבת לרוכשי רכבים סיניים

יצוא הרכב הסיני שובר שיאים, וההצפה הזו מורידה את המחירים, אך גם מביאה איתה סיכונים ארוכי-טווח ● מהחשש מ"מותגים יתומים", ועד למחסור בחלקים וצניחת ערך מהירה - כך תיערכו לעידן של "שוק רכב סיני"

סניף של רשת ג'פניקה / צילום: תמר מצפי

בשיאו של גל ההשקעות במסעדות הגיעו הרימונים על ג'פניקה. האם השוק יאבד תיאבון?

​תחום המסעדנות עמד לאחרונה במרכז גל השקעות, ואז הגיעו הרימונים על ג'פניקה ● האם הענף שגופים פיננסיים זיהו בו אפסייד משמעותי ימשיך לככב - או שאולי שדים מהעבר, כמו חשש מתנודתיות ואירועי פרוטקשן, ירחיקו ממנו שוב את הגופים הגדולים? ● "זה יכול לקרות באותה מידה גם בסניף של סופר או באתר בנייה של קבלן, אז עכשיו שופרסל או תדהר לא יהיו חברות ציבוריות?"

נראה שהם מתעשרים בפולימרקט. אבל זה לא אמיתי / אילוסטרציה: Shutterstock

נראה שהם מתעשרים בפולימרקט, אבל שום דבר מזה לא אמיתי

תחקיר של הוול סטריט ג'ורנל מציג: שוק התחזיות הציף את הרשתות החברתיות בסרטונים מטעים שיצרו משפיענים בתשלום

תחנת אוטובוס / צילום: תמר מצפי

חברת האוטובוסים שנמכרת וחושפת כשל מבני בתחבורה הציבורית

חברת האוטובוסים תנופה שצפויה להימכר למטרופולין קיבלה ציון נמוך לאורך זמן ועדיין המשיכה לתת שירות ● בענף תולים זאת בשיטת המכרזים ובחשש ליציבות השוק, אך ניכר שהשינוי בדרך

מטוס של חברת קונדור / צילום: אור גפן

אחרי 70 שנה: חברת התעופה הגרמנית חזרה לישראל

חברת התעופה קונדור חזרה להפעיל טיסות לישראל, עם קו יומי חדש בין פרנקפורט לתל אביב ● השקת הקו נועדה לחזק את הקשר האווירי בין ישראל לגרמניה ולהרחיב את אפשרויות הטיסות והקונקשנים לנוסעים

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבורסה חוזרת עם רוח גבית מחו"ל, אז מה בכל זאת יעיב: חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר

המסחר בת"א ייפתח הבוקר על רקע הירידה במתח הגיאופוליטי ● מניות במוקד: קמטק ונובה ירדו בפתיחה, עסקת ג'י סיטי וארי נדל"ן על סף פיצוץ, גם נובולוג ונופר ● הבוקר בעולם: מחירי הנפט יורדים, החוזים בוול סטריט עולים ● אפקט הפרפר: השפעת ההתערבות של יפן בשוק המטבע על משלמי המשכנתאות בארה"במטא ואפל נפלו בעקבות הדוחות - בבנק אוף אמריקה טוענים שהשוק התבלבל ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר

משק חקלאות ישראלי / צילום: ap, Maya Alleruzzo

בלי קופות ובלי תיווך: קבוצות הוואטסאפ שמביאות את התוצרת ישירות מהחקלאים

מודל המכירה הישירה בין חקלאים לצרכנים, שנולד בקורונה והתעצם אחרי ה־7 באוקטובר, ממשיך להתרחב במהירות ● הישראלים עוברים לקבוצות רכישה שכונתיות שמתבססות על איכות ועל אמון, והיצרנים מצידם מגלים ערוץ צמיחה חדש: "אנשים אומרים לנו שהם הפסיקו לקנות גבינות בסופר"

אוזניות Liberty 5 Pro Max של אנקר / צילום: יח''צ

לאוזניות האלו יש מסך מגע, אבל הן כבר לא אופציה זולה

אוזניות Liberty 5 Pro Max של אנקר מנסות לשנות מהיסוד את התפיסה הרווחת כלפי המותג: לא רק כזה שמציע "תמורה טובה למחיר", אלא שחקן שמציב רף בשוק ● כדי להצדיק זאת, נדרשים כמה שיפורים

צילום: Reuters, USA TODAY Network

כולם רצים ל-AI? תסתכלו מה עושים בעלי העניין בחברת הבנייה שאיבדה 60% משוויה

מניות של חברות הפועלות בתחומים שהמשקיעים נטשו, טומנות לעתים הזדמנויות חדשות, ומי כמו בעלי עניין באותן חברות יודעים זאת בזמן הנכון ● המקרה המייצג של Builders FirstSource, שבעליה חזר לקנות מניות לאחר שבפעם הקודמת שעשה זאת ראה תשואה של פי 13