גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  גלובלי ושוקי עולם

המיליארדר שהפך לצ'רלס שוואב של סין, ואז בייג'ינג החליטה לפעול נגדו

חברת הברוקראז' של ליף לי הפכה לאחת המטרות המרכזיות בקמפיין של הממשלה לשלוט בזרימת הכספים מסין לחו"ל

סניף דגל של פוטו הולדינגס בהונג־קונג. בעיגול: המייסד, ליף לי / צילום: רויטרס, SCMP, איור: גיל ג'יבלי
סניף דגל של פוטו הולדינגס בהונג־קונג. בעיגול: המייסד, ליף לי / צילום: רויטרס, SCMP, איור: גיל ג'יבלי

ליף לי אמר כי מקור ההשראה שלו היה צ'רלס שוואב. המיליארדר הסיני הקים את חברת הברוקראז' שלו בשנת 2012 במטרה פשוטה: להנגיש את ההשקעה במניות להמונים באסיה.

WSJ | מייסד הייטק רצה להקים מדינה חדשה. מדינה קיימת עמדה בדרכו
WSJ | מיליארדר ה־AI הכפיל את הונו. גרושתו דרשה חצי ממנו

בתוך עשור הוא בנה חברה שפעילותה השתרעה על פני סין, הונג־קונג, שווקים נוספים באסיה וארה"ב. בדומה למודל לחיקוי האמריקאי שלו, לי עבר משירותי מסחר פשוטים לניהול הונם של לקוחותיו באמצעות קרנות נאמנות ושירותי ייעוץ.

כעת, השאיפות של לי מתנגשות ברשויות הסיניות. החברה שלו, פוטו הולדינגס (Futu Holdings) הפכה לאחת המטרות המרכזיות במאמצי הרשויות לבלום את זרימת הכספים מסין לחו"ל.

עיצוב המציאות מחדש

במאי הרשויות הטילו על פוטו, הנסחרת בנאסד"ק, קנס של 271 מיליון דולר בגין מתן שירותי ברוקראז' והצעת קרנות נאמנות ללקוחות בסין היבשתית ללא רישיון. במסגרת הצעדים הוטל גם על לי עצמו קנס של כ־180 אלף דולר. החדשות הובילו לצניחה של כמעט 30% במניית פוטו ביום אחד. מאז היא התאוששה מחלק מהירידות, וכיום שווי השוק של החברה עומד על 15 מיליארד דולר. הירידה במחיר המניה מחקה מאות מיליוני דולרים מהונו של לי, שמוערך כיום בכ־5.7 מיליארד דולר, לפי פורבס.

לי, ששמו בסינית הוא לי הואה, אומר כי פוטו משתפת פעולה עם הרשויות הסיניות. החברה מסרה למשקיעים כי נכון ל־31 במרץ, רק 17% מנכסי לקוחותיה הוחזקו בחשבונות של לקוחות מסין היבשתית, ואלה היו אחראים לחמישית מהכנסותיה. החברה צופה כי קצב הצמיחה שלה ברחבי העולם יואץ. הצעדים הרגולטוריים נגד פוטו ומתחרותיה הם רק חלק ממאמציה של בייג'ינג לעצב מחדש את המציאות הפיננסית עבור עשירי העל בסין.

בעבר פרצה פיננסית אפשרה לאליטת הטכנולוגיה הסינית להנפיק את החברות שלה בהונג־קונג או במקומות אחרים ולצבור הון מחוץ לסין, הרחק מהישג ידן של הרשויות הסיניות. רגולציה חדשה סגרה למעשה את הנתיב הזה. בסוף יולי סין אישרה כי תטיל מס על נאמנויות המוחזקות מחוץ למדינה, ששימשו בעבר כלי פופולרי בקרב סינים עשירים להחזקת נכסים בחו"ל.

מבחינה חוקית, סין אוסרת על אזרחיה להשקיע במניות ובנדל"ן בחו"ל ללא אישור ממשלתי. עם זאת, בעשור האחרון משקיעים פרטיים פתחו חשבונות מסחר בפוטו ובחברות דומות באמצעות אתרים בהונג־קונג או בהגעה פיזית לעיר, לפי כלי תקשורת ממשלתיים בסין. אף שהונג־קונג היא חלק מסין, היא מפעילה מטבע משלה הנסחר באופן חופשי ומערכת פיננסית נפרדת, שהתפתחה תחת השלטון הבריטי.

משקיעים פרטיים מימנו את החשבונות באמצעות מכסה שנתית של 50 אלף דולר, שהרשויות מתירות להעביר לחו"ל לצורכי תיירות או נסיעות עסקים, לפי דיווחים בתקשורת הממשלתית בסין. במאי רשות ניירות הערך הסינית קבעה כי אסור להשתמש בכספים אלה למימון השקעות בחו"ל, וקנסה את פוטו ושתי חברות ברוקראז' נוספות. כעת נאסר על החברות להציע את שירותיהן בסין. לקוחות מסין היבשתית אינם יכולים עוד להפקיד כספים או לבצע השקעות חדשות, אלא רק למכור את החזקותיהם.

שירות לאמידים בסין

לי, שנמצא בשנות ה־40 המאוחרות לחייו, היה בין הראשונים שנהנו מהפרצה שאפשרה לצבור הון מחוץ לסין. הוא היה העובד ה־18 בטנסנט, כיום החברה הציבורית בעלת השווי הגבוה ביותר בסין. הוא קיבל מניות בחברה בשלב מוקדם, וכשטנסנט הנפיקה את מניותיה בהונג־קונג ב־2004, הוא התעשר בן לילה. באותם ימים היה אפשר להמיר בקלות הון שנצבר בהונג-קונג למטבעות אחרים.

לי הקים את פוטו בשנת 2012, כשזינוק בהיקף ההון הסיני שהוחזק מחוץ למדינה תרם להפיכתה של הונג־קונג למוקד של מנהלי כספים המעניקים שירותים לעשירי העל. לפי כתבת פרופיל שפורסמה בשנת 2023 בעיתון הסיני Hunan Today היוצא לאור במחוז הולדתו של לי, הוא מצא שתהליך הקנייה והמכירה של ניירות ערך ברחבי העולם באמצעות חברות ברוקראז' מסורתיות היה מסורבל ולא מספק. לכן השקיע מכספו כ־5 מיליון דולר בהקמת פלטפורמת מסחר.

פוטו ביקשה להוזיל את עלויות ההשקעה ולהנגיש אותה גם למי שאין להם ניסיון בשוק, יעד שהזכיר את דרכו של צ'רלס שוואב. בשנת 1975 הרגולטורים בארה"ב ביטלו את העמלות הקבועות על מסחר, ובכך פירקו שיטה בת עשרות שנים שהגנה על ברוקרים מפני תחרות. בעקבות זאת, שוואב הקים את אחת מחברות הברוקראז' המוזלות הראשונות.

בתחילה לי שיווק את הפלטפורמה לאזרחים סינים ולכ־7 מיליון תושבי הונג קונג, ובהמשך התרחב תחת המותג Moomoo לארה"ב, סינגפור, יפן, מלזיה ואוסטרליה. בשנת 2019 הנפיק את פוטו בנאסד"ק.

בתחילת דרכה של פוטו, לי טיפח קשרים עם מייסדים ובכירים בתעשיית הטכנולוגיה הסינית, שהפכו לקוחות של שירות שהחברה השיקה כדי לסייע לחברות סיניות להנפיק מניות ולמכור אותן למשקיעים. בשנת 2019 פוטו סייעה לענקית הטכנולוגיה עליבאבא לגייס 11 מיליארד דולר בהונג קונג באמצעות מכירת מניות ללקוחותיה, אחת מהנפקות רבות שפוטו הייתה מעורבת בהן.

לי נהנה גם מקשריו עם טנסנט, שהייתה מהמשקיעות הראשונות בפוטו. עובדי ענקית הטכנולוגיה הפכו ללקוחות פוטו, מימשו את הרווחים שצברו מאופציות למניות טנסנט והשתמשו בכסף כדי לסחור בפלטפורמה של פוטו, סיפר לי בכנס בשנת 2020.

בהמשך, לי החל לנהל תוכניות להחזקת מניות של חברות סיניות שהונפקו בחו"ל, מה שחיבר את פוטו למאגרים נוספים של לקוחות אמידים. "אנחנו משרתים בעיקר את אוכלוסיית האמידים החדשה בסין", פוטו מסרה בשנת 2021, כשמכרה מניות נוספות בארה"ב. לדבריה, הגיל החציוני של לקוחותיה בעלי ההכנסות הגבוהות היה 34, ובשנה הקודמת הם סחרו בהיקף ממוצע של מיליון דולר.

ככל שיותר חברות סיניות הונפקו בחו"ל, פוטו הקימה זרוע שסייעה לבעלי הון גבוה במיוחד להקים משרדי השקעות משלהם לניהול כספם. בהנפקת המניות שלה ב־2021 פוטו ציינה כי היא "פועלת לנצל הזדמנות אדירה לסייע בקידום שינוי של פעם בדור בענף ניהול ההון".

הרגולטורים לא מרוצים

הרשויות הסיניות לא אהבו את הכיוון. בסוף 2022 הן הודיעו כי פוטו פועלת בסין היבשתית ללא הרישיונות הנדרשים. זמן קצר לאחר מכן החברה הסירה את האפליקציה שלה מחנויות האפליקציות בסין היבשתית. עם זאת, הרשויות בסין טוענות כי פוטו המשיכה לאפשר לתושבי היבשת להפקיד כספים בחשבונות ולסחור.

לפני הקנס שהוטל עליה במאי, פוטו הייתה בשיא פריחתה, עם יותר מ־30 מיליון משתמשים ברחבי העולם. היקף המסחר הכולל בפלטפורמה הגיע ברבעון הראשון של השנה לשיא של כ־530 מיליארד דולר. רוב הסכום הגיע מלקוחות שסחרו במניות בארה"ב ובהונג־קונג, ורבים מהם ביקשו ליהנות מהזינוק במניות הבינה המלאכותית. לשם השוואה, רובינהוד, החביבה על משקיעים פרטיים בארה"ב, רשמה ברבעון הראשון היקף מסחר במניות של 638 מיליארד דולר.

מטרת צעדי האכיפה האחרונים היא לנתב משקיעים פרטיים סינים לפלטפורמות מורשות בתוך המדינה, שבהן הם יכולים לסחור בבורסות המקומיות של סין. אזרחים עדיין רשאים להשקיע בחו"ל, אך כיום בעיקר באמצעות מסלולים שאושרו בידי הממשלה, שבהם הרווחים מוחזרים ביואן.

לפוטו אין פלטפורמה מקומית בעלת רישיון כזה, ולכן היא מתמקדת כעת בפעילות מחוץ לסין היבשתית, בין היתר בדרום מזרח אסיה והונג־קונג, שם לדבריה אחד מכל שני מבוגרים משתמש בפוטו.

בדומה לשוואב, לי רוצה להסיט את פעילות החברה לכיוון הצעת מוצרי השקעה כמו קרנות נאמנות ללקוחות. אף שהמסחר בניירות ערך עדיין מהווה את הנתח הגדול ביותר מהכנסותיה של פוטו, חטיבת ניהול ההון שלה צומחת. "אנחנו ממשיכים להרחיב את גבולות השירותים הפיננסיים", אמר לי במאי, כשהציג את תוצאות פוטו לרבעון הראשון.

כתבה זו תורגמה על ידי גלובס באופן בלעדי מתוך The Wall Street Journal. לינק לכתבה המקורית באנגלית.

עוד כתבות

נתב''ג. חברות תעופה זרות חוזרות שבות לפעילות / צילום: טלי בוגדנובסקי

ענקיות התעופה חוזרות לישראל: כך זה ישפיע על מחירי הטיסות ליעדים פופולריים

חברות תעופה זרות החלו לשוב בזו אחר זו לפעילות בישראל - מסוויס השוויצרית, דרך ענקית התעופה KLM שתחזור בסוף החודש ויונייטד ודלתא האמריקאיות בספטמבר ● כמה טיסות שבועיות יפעלו ומדוע מומחים חושבים שהמחירים יחלו לרדת רק בטווח הארוך?

נציב תלונות הציבור על שופטים, השופט בדימוס אשר קולה / צילום: ראובן קסטרו

הסוף לדיונים מחוץ לפרוטוקול? הכללים החדשים שיעשו סדר בבית המשפט

הפרקטיקה המוכרת של ניהול דיונים וגישורים "מחוץ לפרוטוקול" זוכה כעת להסדרה מחודשת, במטרה להגביר את השקיפות ואת אמון הציבור במערכת המשפט ● ההנחיות שקבע הנציב, השופט בדימוס אשר קולה, מחייבות בין השאר תיעוד של הצעות פשרה ודיונים שהקלטתם נעצרה

סניף של צומת ספרים / צילום: תמר מצפי

צומת ספרים משנה את הכללים: אישור מראש לכל ספר חדש שיופץ ברשת

הרשת תדרוש מהוצאות הספרים לקבל אישור מראש להפצת כותרים חדשים, ותבחן בין היתר את פוטנציאל המכירות ואת אופן מימון הספר ● קבוצת לוינשטין השכירה שטחים למינהל הדיור הממשלתי ולביטוח הלאומי בכ־60 מיליון שקל, ו-ORC LAND רוכשת ריזורט ביוון ● אירועים ומינויים

תיעוד מרעידת האדמה בקולומביה / צילום: ap

תיעודים דרמטיים: רעידת אדמה בעוצמה 7.4 הכתה בקולומביה, לפחות 111 בני אדם נהרגו

השירות הגיאולוגי הקולומביאני דיווח כי מוקד רעידת האדמה היה במערב המדינה • תושבים דיווחו כי הרעידה אף הורגשה עד לגבול עם ונצואלה ממזרח • דיווחים על הרוגים, לכודים, נפגעים ונזק כבד למבנים התקבלו בכמה מוקדים • "זה היה נשמע כמו פצצה", העידו תושבים • שר החוץ גדעון סער, שביקר לפני כמה ימים במדינה, הציע סיוע ישראלי: "מחשבותיי ותפילותיי עם העם הקולומביאני"

חן גולן, יו''ר נקסט ויז'ן / צילום: רמי זרנגר

הדוחות נראו כמו הצלחה מסחררת, ואז המניה הביטחונית צללה

יצרנית המצלמות המיוצבות לרחפנים נקסט ויז'ן הציגה זינוק של 138% בהכנסות הרבעון השני והעלתה את תחזית ההכנסות השנתית שלה בפעם השנייה מתחילת השנה ● אז מדוע נפלה המניה שהפכה בשנים האחרונות ללהיט המשקיעים?

דן בינשטוק, מנהל דסק לקוחות חו''ל, פעילים ניהול תיקי השקעות / צילום:  סיון פרג

מנהל ההשקעות שממליץ על שני סקטורים: "לא חושב שהשוק יקר"

דן בינשטוק מנהל דסק לקוחות חו"ל של פעילים, מסתכל על השווקים ומשוכנע שיש להם לאן לעלות: "אני מאוד אופטימי כשמסתכלים קדימה" ● הוא מסמן את מניות האנרגיה המתחדשת והשבבים בתור הזדמנויות וגם: הנתון היחיד שיכול לדעתו לקלקל את החגיגה

בנקים בישראל

גם אחרי הורדת הריבית: באיזה בנק עדיין תקבלו פיקדון שנותן 6% בשנה?

לפי נתוני בנק ישראל, הריבית הממוצעת על פיקדונות לחצי שנה עד שנה ירדה ביולי ל־3.59%, לעומת 3.94% באפריל ● הפערים בין הבנקים משמעותיים, והריבית על הפיקדונות נעה בין 2.9% ל־6% ● בזמן שהפחתות הריבית מתגלגלות במהירות לפיקדונות, במשכנתאות הירידה מתונה יותר

שדה סולארי. בעיגול: דונלד טראמפ / צילומים: Shutterstock, AP-Mark Schiefelbein

טראמפ הטיל מחיר מינימום על יבוא פאנלים סולאריים. החברות בתחום ישלמו

נוסף על מכס של 15% על רכיבי פוליסיליקון, הצו קובע מחיר מינימום שייקר את הרכיבים בכ–40%, כדי לחזק את התעשייה האמריקאית מול סין ● הצעד צפוי להעלות את עלויות ההקמה בארה"ב, אך היזמיות הישראליות מדווחות שצבר הפרויקטים שלהן כבר מכוסה בציוד שהוזמן מראש

בורסת דרום קוריאה, סיאול / צילום: Shutterstock, Ki young

הבוקר בשווקים: בורסת סיאול קופצת, מחירי הנפט במוקד

גלובס מגיש עדכון ראשון לגבי מצב השווקים מסביב לעולם ● והבוקר: מניית סמסונג מקפיצה את בורסת סיאול במעל 1%, בטוקיו לא מתקיים מסחר בשל יום חג ● מחירי הנפט נסחרים ביציבות לאחר שזינקו אמש בכ-5%, על רקע המתיחות סביב מצר הורמוז; ההסתברות להעלאת ריבית בארה"ב עלתה בחזרה ל-50% ● וגם: מדוע האנליסטים מאמינים של-S&P 500 יש עוד לאן לעלות?

ליפ בו טאן, מנכ''ל אינטל / צילום: Reuters, Laure Andrillon

אחרי זינוק של כמעט פי 3 במניה: אינטל מגייסת 15 מיליארד דולר

ענקית השבבים מנצלת את הזינוק במניה כדי לגייס הון ולממן את הזדמנויות הצמיחה בעידן הבינה המלאכותית ● המנייה יורדת במסחר בוול סטריט

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

וול סטריט ננעלה במגמה שלילית מתונה, השבבים לחצו; זינוק חד במחירי הנפט

יום המסחר בוול סטריט ננעל במגמה שלילית מתונה, כאשר הלחץ במגזר הטכנולוגיה והשבבים לצד זינוק חריג במחירי האנרגיה הכבידו על המדדים המובילים ● ברודקום מסומנת כהזדמנות נדל"ן ו-AI, מאנדיי ואינטל צונחות, בעוד מניית SpaceX מתאוששת אל מחיר ההנפקה ● מחירי הנפט ממשיכים לעלות בחדות בשל אי-הוודאות סביב מצר הורמוז

כוחות צה''ל בלבנון / צילום: דובר צה''ל

על חשבון תוצרת גרמנית: קפריסין רוצה לרכוש טנקים מישראל

הטנקים הישראלים מיועדים להחליף את הטנקים הרוסים המיושנים מדגם T-80 - לאור המתיחות הגוברת מול אנקרה ● לא בטוח שישראל תספק את הטנקים לקפריסין לאור הצורך המבצעי שלהם

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

ת"א ננעלה בירידות; מדד הבנייה נפל ב-3%, הבנקים ב-2%

מדד ת"א 90 ירד ב-1.7% ● נקסט ויז'ן: הדוחות נראו כמו הצלחה מסחררת, המניה ירדה ● דוראל עלתה בעקבות הודעה על מהלך להגדלת אחזקותיה בחברה הבת האמריקאית Doral LLC ● שיכון ובינוי אנרגיה משלמת מיליונים לבכיריה כדי להשאירם בחברה עד המכירה ● השקל התחזק מעט, מתחת ל-3 שקלים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: לע''מ

ההכנסות ממסים עלו, והגירעון בחודש יולי ירד ל-3.3%

הגירעון שוב הפתיע לטובה בזכות הכנסות הממשלה ממסים ● עמד ב-12 החודשים האחרונים ועד לחודש יולי על 3.3% תוצר ● זאת ביחס ליעד הגירעון בסוף השנה של 4.9% תוצר

עמית בירמן, מנכ''ל קבוצת שיכון ובינוי, יובל סקורניק מנכ''ל שיכון ובינוי אנרגיה, יוסי זינגר יו''ר דירקטוריון ג'נריישן / צילום: עומר סומך, אסף רביבו, כדיה לוי

המיליונים שתשלם שיכון ובינוי אנרגיה כדי לשמר את בכיריה עד המכירה

חברת האנרגיה מבקשת להעניק מענק של כמעט 7 מיליון שקל למנהליה הבכירים כדי שימשיכו בעבודתם עד להשלמת המיזוג עם פאוורג'ן ● בנוסף, יוקדם מועד הבשלת אופציות בשווי גבוה יותר שניתנו לאותם בכירים

הכוחות החדשים שמניעים את שער הדולר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

היבואנים ראו את הדולר צולל מתחת ל־3 שקלים והתנפלו

בעוד המוסדיים מכרו ברבעון השני של השנה סכום אדיר של 14 מיליארד דולר וצמצמו חשיפה למט"ח, במגזר העסקי רכשו סכום כמעט זהה - כך עולה מנתונים חדשים של בנק ישראל ● לשם השוואה, מדובר בקצב של שנה שלמה ● מה חלקו של הנגיד במגמה, למה עלויות הגידור זינקו, ומה מעריכים האנליסטים לגבי ההמשך?

ירושלים / צילום: Shutterstock

בשיעור חד יותר מתל אביב: גם ירושלים מקפיצה את מחירי החניה

עיריית ירושלים מעדכנת את התעריפים בחניונים העירוניים המופעלים ע"י חברת עדן ● החל ממחר מבקרים ייאלצו לשלם עד 25% יותר, בעוד תושבי העיר עם הטבת "ירושלמי" ימשיכו לשלם 11 שקל לשעה בלבד ● בעירייה מסבירים כי המהלך נועד לווסת את הביקוש לחניה ולעודד שימוש בתחבורה הציבורית

מליאת הכנסת, ארכיון / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

כדי לחולל שינוי בשירות הציבורי, הגיעה השעה לנהל את הממשלה כמו חברה

האינפלציה במשרדי הממשלה ומספר השרים הגבוה גורמים לסרבול, לכפילויות ולשיתוק ניהולי ● הפתרון המוצע הוא פשוט, הדרגתי והפיך: חלוקת העבודה מחדש, כך שהשרים יתפקדו כקובעי מדיניות ומפקחים בלבד, בעוד שהמנכ"לים המקצועיים יקבלו את מושכות הניהול בפועל ● טור אורח

טבריה / צילום: Shutterstock

פחות בת"א וחיפה: אלו שתי הערים שמשקיעי הנדל"ן הכבדים מתרכזים בהן

ירידה חדה במעורבות המשקיעים המחזיקים בשלוש דירות ומעלה, משנה את מפת ההשקעות ● תל אביב, חיפה ובאר שבע מאבדות מכוחן, בעוד טבריה, צפת וירושלים הופכות למוקדי הפעילות המרכזיים, בעיקר בערים בעלות צביון חרדי בולט

צחי דוד. מוביל את הפורום / צילום: איל יצהר

היוזמה המשותפת של חברות הנדל"ן המניב להקלה בתשלומים למדינה

לגלובס נודע כי שורת חברות גיבשו פנייה משותפת לממשלה, במטרה לשנות נהלים ולהפחית תשלומים על קרקעות למשרדים • המטרה: לתמרץ בנייה, בשל המשבר בהייטק והריבית הגבוהה