גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  גלובלי ושוקי עולם

הניצחון במישיגן הוכיח: הדמוקרטים כבר לא יכולים להתעלם מהקיצוניים במפלגה

ניצחונו של עבדול אל־סייד בפריימריז במישיגן, לצד הצלחות נוספות של האגף הפרוגרסיבי במפלגה הדמוקרטית, מוכיח שהשמאל הקיצוני כבר לא רק בשוליים ● מביטול המשטרה והסנאט ועד עצירת הסיוע הביטחוני לישראל, התנועה העולה כופה סדר יום חדש על הנהגת המפלגה - ומעמיקה את הקרע עם המצביעים והתורמים היהודים

עבדול אל־סייד. אמר אחרי פיגוע בבית כנסת ש''אנשים פגועים פוגעים באנשים'' ועורר זעם / צילום: ap, Paul Sancya
עבדול אל־סייד. אמר אחרי פיגוע בבית כנסת ש''אנשים פגועים פוגעים באנשים'' ועורר זעם / צילום: ap, Paul Sancya

כשאדם כמו עבדול אל־סייד - רופא ופוליטיקאי המזוהה עם תנועת ה־DSA (הסוציאליסטים הדמוקרטים של אמריקה) - מנצח בפריימריז לסנאט במישיגן, מדובר באירוע בעל השלכות לאומיות. אל־סייד, המחזיק בעמדות חריפות נגד ישראל, לא ניצח במחוז פרוגרסיבי קטן, אלא גרף קולות בפריימריז כלל־מדינתיים באחת ממדינות המפתח החשובות בארה"ב - מדינה שטראמפ אף ניצח בה בבחירות.

מאוטובוסים חינם ועד "מס עשירים": האג'נדה של ממדאני מתרסקת
תקדים בינלאומי: בורסת הקריפטו שתובעת מצפון קוריאה 1.5 מיליארד דולר

מולו ניצבה חברת הקונגרס היילי סטיבנס, שזכתה לגב מלא מהממסד הדמוקרטי ובהם מושלת מישיגן גרטשן ויטמר, מנהיג המיעוט בסנאט צ'אק שומר והסנאטור היוצא גארי פיטרס, שעל המושב שלו נאבקו. אל־סייד, שנתמך בין היתר בידי ברני סנדרס ואלכסנדריה אוקסיו קורטז, ניצח למרות שהרבה מאוד כסף זרם למרוץ בניסיון להביסו.

הניצחון מצטרף לשורה ארוכה של הצלחות של מועמדים המזוהים עם השמאל הפרוגרסיבי והסוציאליסטי. חלקם נתמכים ישירות בידי תנועת DSA, שמאתגרת את העמדות המסורתיות של המפלגה לא רק ביחס לישראל, אלא גם בנוגע לקפיטליזם, הגירה, פשע, מבנה המשטר ומקומה של אמריקה בעולם.

שפע מועמדים רדיקליים

עמדותיו של אל־סייד בנושא ישראל היו אחת מנקודות המחלוקת המרכזיות סביב מועמדותו. הוא מתנגד לסיוע הצבאי האמריקאי לישראל, האשים את ישראל ברצח עם ובאפרטהייד, ונמנע מלהשיב בחיוב לגבי זכות הקיום שלה כמדינה יהודית. במהלך הקמפיין אמר שהוא מתקשה עם השאלה כיצד ההגדרה "מדינה יהודית" מתיישבת עם ערכים ליברליים. כשנשאל ברשת CNN אם לישראל יש זכות להתקיים, הוא סירב להיכנס לתשובת כן או לא, ואמר שמבחינתו השאלה הרלוונטית היא האם כספי משלם המסים האמריקאי צריכים "להמשיך לממן את ישראל".

אירוע טרור שהתרחש בבית הכנסת Temple Israel במישיגן במרץ האחרון הפך את המחלוקת לטעונה עוד יותר. אל־סייד אמר שהוא "מזועזע ושבור לב" והדגיש כי "שום דבר לא מצדיק", אך ניסה להציב את הפיגוע בתוך ההקשר הרחב של המלחמה במזרח התיכון. הוא אמר ש"אנשים פגועים פוגעים באנשים", וטען שלאירועים שמתרחשים אלפי קילומטרים ממישיגן יכולות להיות השלכות גם בתוך המדינה. דבריו עוררו זעם. הקהילה היהודית, ולא רק היא, סברה שעצם הניסיון להסביר מתקפה על יהודים במישיגן באמצעות מעשי ממשלת ישראל מטיל על יהודים בארה"ב אחריות למדיניותה של מדינה אחרת. אל־סייד, מצדו, לא חזר בו מהדברים.

אלא שאל־סייד רחוק מלהיות המועמד הדמוקרטי היחיד שמחזיק בעמדות שכאלה. באותם פריימריז במישיגן הצליח דונובן מקיני, גם הוא נתמך ע"י DSA ומתנגד לסיוע צבאי לישראל, להביס את חבר הקונגרס הדמוקרטי המכהן שרי ת'אנדר במחוז 13 (שכולל חלקים מדטרויט).

ולא רק במישיגן: בעיר פילדלפיה ניצח כריס ראב בפריימריז הדמוקרטיים במחוז 3 של פנסילבניה, מחוז דמוקרטי מובהק שבו אין אפילו מועמד רפובליקני אחד בבחירות הכלליות. ב־DSA חגגו את התוצאה ותיארו את ראב כקול "אנטי־ציוני, אנטי AIPAC (ארגון לובי של יהודים אמריקאים שמקדם את הקשר עם ישראל בקונגרס, א"ו) ואנטי־קפיטליסטי" שנכנס לקונגרס. גם ראב זכה גם לתמיכתם של כמה מהשמות המוכרים באגף הפרוגרסיבי של הדמוקרטי, בהם אוקסיו־קורטז.

גם בעיר ניו יורק נרשמו הצלחות למחנה הרדיקלי. דריאליזה אווילה שבלייה (שאמרה שהיא "משתמשת בדגל ארה"ב כמפית אחרי שהיא אוכלת" וקראה "להשמיד את החברה המערבית") זכתה במועמדות הדמוקרטית לאחר שהביסה חבר קונגרס מכהן. שתיהן זכו לתמיכת ראש עיריית ניו יורק זוהרן ממדאני, שהפך בעצמו לסמל הבולט ביותר של עליית השמאל החדש בתוך המפלגה.

בקולורדו נרשמה הפתעה כאשר מלט קירוס, שנתמכה בידי ה־DSA, הביסה בפריימריז את חברת הקונגרס המכהנת במשך 15 קדנציות, דיאנה דה־גט. הניצחון נתפס כמשמעותי מכיוון שלא מדובר בכניסה למושב שהתפנה, אלא במועמדת פרוגרסיבית שהצליחה לסיים קריירה ארוכה של אחת מנציגות הממסד הדמוקרטי. ובעיקר, ניצחונה הראה שכוחו של השמאל החדש אינו רק בערים הגדולות בחוף המזרחי.

החזון לשינוי ארה"ב

אם תשאלו מה משותף לכל המועמדים האלה, התשובה כביכול פשוטה: שנאה יוקדת למדינת ישראל ולציונות. אולם, בעוד שישראל היא כנראה הנושא שבו השינוי של המפלגה נראה לעין בצורה החדה ביותר - היא רק חלק מהסיפור. התוכנית הלאומית החדשה שאימצה ה־DSA השנה מציגה חזון רחב בהרבה לשינוי החברה והמשטר בארה"ב.

כדי לקבל את תמיכת התנועה, המועמדים נדרשים לאמץ את הצעותיה, בהן ביטול הסנאט האמריקאי וחבר האלקטורים ומעבר לשיטת בחירות יחסית ורב־מפלגתית. עוד היא מציעה שינוי יסודי במעמד הנשיאות ובית המשפט העליון, כך שהרשות המבצעת והשיפוטית ייבחרו בידי הקונגרס ויהיו כפופות לו - שינוי שהיה מקרב את ארה"ב ממודל נשיאותי למערכת המזכירה יותר משטר פרלמנטרי.

גם בתחום ההגירה התוכנית נמצאת הרחק משמאל לעמדות המסורתיות של המפלגה הדמוקרטית. ב־DSA דורשים לבטל את סוכנות ICE שאוכפת חוקי הגירה, לסיים מעצרי מהגרים וגירושים שלהם מחוץ למדינה, להעניק מעמד חוקי נרחב למהגרים ולבטל מגבלות ומכסות על אשרות כניסה.

העמדות בנושא אכיפת החוק מרחיקות לכת אפילו יותר, כאשר קבוצת העבודה הלאומית של DSA הציגה יעד ארוך טווח של ביטול בתי הסוהר והמשטרה בארה"ב. בין היתר היא קוראת להפחתה שנתית של תקציבי המשטרה "לכיוון האפס" ולשחרור כלואים - עמדה קיצונית בהרבה בהשוואה לרפורמות המשטרתיות שעליהן דיבר הזרם המרכזי של המפלגה לאחר מחאות ה־Black Lives Matter בשנת 2020.

בכלכלה, התוכנית של DSA קוראת להרחבה דרמטית של הבעלות הציבורית, כולל על תאגידים גדולים ועל תעשיות המוגדרות חיוניות, לצד מסים גבוהים ואגרסיביים על עושר.

במדיניות החוץ קוראת התנועה לצמצום הנוכחות הצבאית בעולם, לסגירת בסיסים מעבר לים ולהפחתת "מכונת המלחמה" האמריקאית. ביחס לישראל, התנועה דורשת להפסיק את הסיוע הצבאי והכלכלי, מכירה בזכות השיבה הפלסטינית ותומכת בירושלים כבירה פלסטינית. רוב מועמדי הארגון מדברים בגלוי על הטלת סנקציות משתקות על ישראל. התנועה גם דורשת להפסיק סנקציות כלכליות על מדינות כמו קובה, ונצואלה או איראן.

ככל שמועמדי ה־DSA מנצחים בבחירות המקדימות במפלגה הדמוקרטית, כך הפופולריות של התנועה בקרב הבייס השמאלי עולה. התנועה מדווחת על יותר מ־120 אלף חברים, ומערך התרומות גדל בהתמדה.

היהודים בשמאל בדילמה

היחסים בין המפלגה הדמוקרטית לבין יהודי ארה"ב ולתומכי ישראל היו במשך עשרות שנים עוגן יציב. המפלגה הכילה תמיד ביקורת על ישראל, אבל סוגיית הסיוע הבסיסי והביטחוני למדינה היהודית נהנתה מתמיכה רחבה. זו כבר לא התמונה, ועבור ארגונים יהודיים ופרו־ישראליים במפלגה השינוי יוצר דילמות קשות. במישיגן למשל, עוד לפני הפריימריז, מנהיגים יהודים המזוהים עם הדמוקרטים אמרו שאם אל־סייד יהיה המועמד, הם ישקלו לראשונה להצביע עבור יריבו הרפובליקני.

עכשיו כשהוא ניצח ההתלבטות של חלק מבכירי המפלגה הופכת לקשה. מישיגן עשויה להיות אחת המדינות שיכריעו מי ישלוט בסנאט, כך שלוותר על המושב בגלל מחלוקת עם המועמד זו לא בחירה פשוטה. לכן בכירים דמוקרטים החלו להתלכד סביב אל־סייד לאחר ניצחונו. אפילו צ'אק שומר, היהודי הבכיר בפוליטיקה האמריקאית, הביע תמיכה במועמדותו מול יריבו מהמפלגה השנייה. כך, הממסד הדמוקרטי יכול להשקיע מאמצים גדולים בניסיון לנצח מועמד מהשמאל הקיצוני בפריימריז - ולמצוא את עצמו נדרש לעזור לו להיבחר בנובמבר.

חלק מהדמוקרטים היהודים במישיגן היו פחות סלחנים. אנשי קהילה ותורמים רבים אמרו שהם לא מקבלים את עמדותיו של אל־סייד ביחס לישראל, לצד התבטאויותיו לאחר הפיגוע בבית הכנסת וקשריו עם דמויות כמו המשפיען האנטי־ישראלי, ויש שיגידו אנטישמי, חסן פייקר.

אותה מתיחות הופיעה גם סביב זוהרן ממדאני בניו יורק. דמוקרטים בכירים מתחו ביקורת על חלק מהתבטאויותיו ועמדותיו בנושא ישראל. מנהיג הדמוקרטים בבית הנבחרים האקים ג'פריס אמר שהביטוי "להפוך את האינתיפאדה לגלובלית" לא מקובל, וגם שומר גינה את הביטוי בשל מה שכינה "השלכותיו המסוכנות". ובכל זאת, הצלחתו האלקטורלית של ממדאני הפכה אותו לדמות שהממסד הדמוקרטי לא יכול להתעלם ממנה.

גם בתוך הקהילה היהודית הדמוקרטית אין תשובה אחת. יש מי שרואים במגמה איום על הברית ההיסטורית בין יהודי ארה"ב לדמוקרטים; אחרים מתנגדים בחריפות לעמדות של מועמדים מסוימים בנושא ישראל אבל לא מוכנים בשל כך לתמוך ברפובליקנים. וישנם גם יהודים פרוגרסיבים שתומכים בחלק מאותם מועמדים ובביקורת החריפה שלהם על ממשלת ישראל.

מה שמשמעותי במיוחד במגמה העולה הוא שרעיונות שלפני כמה שנים היה קל להנהגת המפלגה הדמוקרטית לתאר כשייכים לשוליים זוכים כיום לתשתית ארגונית, לכסף, לפעילים, ובעיקר למועמדים שמנצחים.

מה יהיה ביום שאחרי

אם כל המועמדים האלה ינצחו ויגיעו לוושינגטון, או אפילו חלק מהם, הם כמובן לא יוכלו לבטל לבדם את הסנאט, להלאים את התאגידים הגדולים או להפסיק את הסיוע לישראל - אבל בוודאי שתהיה להם השפעה משמעותית על הכיוון של המפלגה בשנים הקרובות.

קבוצה גדולה יותר של מחוקקים מהאגף הזה יכולה להשפיע על הצבעות תקציב, סיוע לישראל, מדיניות הגירה, הרכב ועדות, בחירות להנהגת הסיעה והוויכוח הפנימי לקראת המרוץ לנשיאות בשנת 2028. ככל שהפערים בתוך הקונגרס בין המפלגות צרים יותר, כך גם מספר קטן יחסית של מחוקקים יכול להפוך למשמעותי.

הצד המתון יותר במפלגה מוליד יוזמות ספורדיות שמנסות להילחם בתופעה. כך למשל חברי בית הנבחרים טום סוואזי ואדם גריי המתונים ניסו לקדם מסמך עקרונות שמטרתו להגדיר מחדש את המרכז הדמוקרטי. הדרישות שהופיעו בו היו רחוקות מלהיות שמרניות. אחת הסיסמאות המרכזיות הייתה העדפת "שכנוע על פני טוהר אידיאולוגי", ובמקום אחר נכתב בפשטו ת כי "אנחנו קפיטליסטים, לא סוציאליסטים". אלא שכאשר המסמך הופץ בקרב חברי המפלגה, מספר החותמים היה קטן מאוד - 15 מחוקקים ומועמדים בלבד. מתינות הניסוח היא זו שהפכה את המספר לשערורייתי, שכן אפילו מסמך שלא דרש מהמפלגה לזוז ימינה בשום נושא לא זכה לתמיכה.

ג'יימס קארוויל, האסטרטג הדמוקרטי שהיה מאדריכלי ניצחונו של ביל קלינטון ב־1992, השתמש בשפה פחות דיפלומטית. קארוויל התייחס לעמדותיה של הזוכה בפריימריז בניו יורק, דריאליזה אווילה שבלייה בנושאי המשטרה, בתי הסוהר והזהות האמריקאית. "גברת, אני לא באותה מפלגה איתך", אמר. לדבריו, הגיע הזמן שהדמוקרטים ידברו בפירוש על קרע או פילוג מהתנועה. מבחינתו, הפער בין המרכז הדמוקרטי לבין חלק מהשמאל הסוציאליסטי הוא כבר לא עוד ויכוח משפחתי על מסים או היקף ההוצאה הציבורית, אלא שאלה אם מדובר בכלל באותה תנועה פוליטית.

גם הקומיקאי המשפיע ביל מאהר, שמזוהה במשך עשרות שנים עם השמאל הליברלי, החל לדבר במונחים שפעם היה קשה לדמיין מפיו. בראיון לרשת ABC הוא טען שהדמוקרטים "פחדנים" ושמפלגתם נמצאת בתהליך של השתלטות מצד השמאל הקיצוני. מאהר הצביע בין היתר על עמדות ה־DSA ועל הרטוריקה סביב האינתיפאדה, והבהיר שיש מבחינתו נקודה שבה הנאמנות המפלגתית מסתיימת. כאשר נשאל אם פירוש הדבר שהקול שלו בבחירות לנשיאות ב־2028 פתוח, הוא השיב בחיוב. כשהמראיין הקשה ושאל אם הוא יהיה מסוגל אפילו להצביע לסגן הנשיא ג'יי.די ואנס - מאהר שוב השיב שכן.

כמה שבועות קודם לכן סיפק מאהר המחשה נוספת לתחושת הניכור הזאת. לאחר שאירח את ואנס בתוכניתו, הוא הצביע על האירוניה בכך שסגן נשיא רפובליקני מוכן להתיישב מולו לשיחה, בעוד שכמה מהדמויות הבולטות במפלגה שבה הוא עצמו נוהג לבחור מסרבות לעשות זאת. "האנשים שאני מצביע עבורם הם אלה שלא מוכנים לדבר איתי",

עוד כתבות

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירת 3 חדרים בקריית מוצקין שפוצלה לשתי יחידות דיור?

דירה להשקעה בקריית מוצקין נמכרה ב־1.15 מיליון שקל לאחר ארבעה חודשים על המדף עם מחיר התחלתי של 1.35 מיליון שקל ● הדירה מפוצלת לשתי יחידות המושכרות יחד ב־4,500 שקל בחודש, ובעלי הדירות חתמו עם יזם על קידום תוכנית פינוי־בינוי ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

פינוי בינוי לפרויקט אביב בחפץ חיים בנחלת יצחק בתל אביב / צילום: רונן אטדגי

איזה שינוי מקודם במתווה התמורות של פינוי-בינוי?

לפי נתוני בנק ישראל באיזה בנק מקבלים 6% ריבית על סגירת פיקדון לשנה • וגם: איזה שפל היסטורי נרשם בשוק המשכנתאות החדשות שניטלו ביולי? • חושבים שאתם בקיאים בכל מה שקרה השבוע בכלכלה בארץ ובעולם? בואו לבחון את הידע שלכם • החידון הכלכלי של גלובס

הנחות בביטוח לתקופה מוגבלת / צילום: Shutterstock

הסוף ל״הנחות״ בביטוחי החיים? ההנחיה החדשה שמשנה את הכללים

טיוטת חוזר שפרסמה רשות שוק הון, ביטוח וחיסכון נועדה לשים קץ להנחות של עשרות אחוזים אותן מעניקות חברות הביטוח ללקוחות לתקופה מוגבלת של מספר שנים, כדי לעודד הצטרפות ● "עשוי להשפיע על שיקול דעתו במעמד ההצטרפות ולהטותו מקבלת החלטה מושכלת", כותבים ברשות

אייפון / צילום: Shutterstock

האם בקרוב נראה אייפון מתקפל? עושים סדר בשמועות

לקראת האירוע השנתי של אפל בספטמבר, כלי התקשורת הבינלאומיים והאנליסטים הבכירים מציפים את הרשת בהערכות, הדלפות ודיווחים ● איך ייראו השדרוגים של אייפון 18, שצפוי לכלול שלושה מכשירים? צללנו לדיווחים

טום הנקס וג'ארד ראשטון בסרט ''ביג'' (1988). מטאפורה מזוקקת / צילום: Reuters, ZUMA Press Wire

מהקולנוע ועד לרשתות: "תן לאדם מסכה והוא יגיד לך את האמת"

מהצעירים האבודים של "הבוגר", דרך הציניות של דור ה־X ועד הווידויים האנונימיים בפייסבוק: במשך עשורים הקולנוע תיעד את החרדה מהמעבר לעולם המבוגרים ● אלא שבעידן הרשתות, שבו כולם אמורים להיראות מצליחים ומתפקדים, המסכה האנונימית מאפשרת סוף־סוף להודות במה שהסרטים רמזו מזמן: אף אחד לא באמת קיבל את ספר ההוראות

בורסת תל אביב / צילום: איל יצהר

ננעלה בירידות: ת"א 35 ות"א 90 איבדו 0.3%; הדולר נחלש מעט

נעילה שלילית בבורסה: המדדים המובילים ירדו קלות ● בסיכום השבועי, מגמה מעורבת בתל אביב - ת"א 35 ננעל בטריטוריה הירוקה, ת"א 90 באדומה ● הביטחוניות צללו והשלימו ירידה שבועית של 6.2%, מניות הנפט והגז בלטו בעליות ● נייס זינקה, נאוי ואקסון ויז'ן עולות ברקע הדוחות; נופר נפלה למרות עסקת ההתרחבות ● מט"ח: הדולר נחלש והשלים ירידה של 3.3% מתחילת החודש

WIZ / צילום: WIZ

הבכיר שעוזב את Wiz ועובר לענקית הטכנולוגיה

סמנכ"ל התפעול של Wiz, דאלי ראג'יץ', מונה לסמנכ"ל הכנסות ראשי (CRO) ב-OpenAI ● המינוי מגיע ברקע התרחבות מואצת בשוק הארגוני והגעה לכ-2 מיליון עסקים ● אחד ממייסדי Wiz תיאר בעבר את הצטרפותו של ראג'יץ': "הגעתו הייתה אירוע תרבותי לא פשוט"

דורון קמפל / צילום: יונתן בלום

האיש שתכנן לחסל את סדאם חוסיין - והיום רוצה להגן עליכם ברחובות

היזם הסדרתי דורון קמפל רוצה לחדור לשוק הישראלי עם חברת בונד, שמשתמשת בסוכנים דיגיטליים כדי להילחם בפשע ● מי שהיה כסגן מפקד סיירת מטכ"ל מספר בראיון בלעדי לגלובס על אבטחת מיליוני עובדים באפל ובוולמארט, האקזיטים בכ־820 מיליון דולר והאחריות שהוא נושא מאז אסון צאלים ב'

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה שלילית בוול סטריט; ה-S&P 500 והנאסד"ק סגרו שבוע שלישי רצוף של עליות

הנאסד"ק ירד בכ-0.3% ● רדדיט קפצה לאחר שנודע כי היא תיכלל ב-S&P 500 בשבוע הבא ● סנדיסק זינקה אחרי המלצה מג'יי. פי. מורגן ● בורסת פרנקפורט טיפסה בכ-0.5% ● בורסת סיאול קפצה במעל 2%, בתמיכת סמסונג ו-SK Hynix ● מעל 90% מחברות ה-S&P 500 פרסמו דוחות לרבעון השני, צמיחת הרווחים עומדת על סביב 50%

חייל אוקראיני מפעיל רחפן FPV / צילום: ap, Iryna Rybakova

כוחות אמריקאים ואוקראיניים התמודדו ראש בראש בתרגיל, הרחפנים של אוקראינה ניצחו

התרגיל בשדה הקרב מראה שהפנטגון עדיין לא הפנים לחלוטין את לקחי המלחמה של רוסיה

דרום לבנון (ארכיון) / צילום: ap, Ariel Schalit

צה"ל: "תקפנו תשתיות חיזבאללה בדרום לבנון"

דיווח: טייסי קרב איראנים מוחזקים בשבי בקטאר מאז מרץ ● בלבנון מדווחים על לפחות 7 הרוגים בתקיפה ישראלית באזור אנסאר שבדרום המדינה ● טראמפ אמר שיכריז על מצר הורמוז כשטח של ארה"ב, איראן: "הורמוז ייפתח וייסגר רק תחתינו" ● שר החוץ האיראני עראקצ'י: "ארה"ב חייבת לעמוד בתנאים לחידוש השיט דרך מצר הורמוז" ● חברת הנפט הלאומית של איחוד האמירויות טוענת שאחד מכלי השיט שלה הותקף ● עדכונים שוטפים

מלי וליאל יהלומי / צילום: שגרירות ישראל בווינה

מאחורי תוכנית ההימלטות של מלי וליאל: ההכנות שבוצעו לקראת והשיחה המסתורית לקונסוליה

שבוע לאחר שנותק עמן הקשר בווינה, מלי וליאל יהלומי אותרו בדרום אמריקה בתום מבצע מודיעיני חובק עולם שנוהל מסביב לשעון • האם והבת תכננו את ההימלטות במשך חודש, טשטשו עקבות ומחקו איכונים, כך עולה מחקירת משטרת ישראל ● מה עמד מאחורי תוכנית הבריחה של מלי וליאל יהלומי שאותרו בארגנטינה?

הכלי הבלתי מאויש של תאגיד הנאווה, אריון סמט מוצג בתערוכה ביטחונית בסיאול

טראמפ מאיץ את ייצור המיירטים וחותם על שני הסכמים חדשים

ארה"ב מאיצה משמעותית את ייצור מיירטי ההגנה האווירית ● איחוד האמירויות מציגה מל"ט בסגנון "עשה זאת בעצמך" ● קוריאה העניקה לתאגיד מקומי חוזה לייצור המוני של רובוטים בלתי מאוישים ● והקרן שתשקיע מיליונים בחברות דיפנס-טק ישראליות ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

פרופ' יעקב חן. מנהל מרכז רפואי מאיר מקבוצת מאיר / צילום: רמי זרנגר

"היו חסרות לנו ארבע מיטות. אמרתי: אלך לאיקאה": המנכ"ל שהפך בית חולים בינוני לגדול

פרופ' יעקב חן בא משושלת של רופאים, אבל בהתחלה לא התקבל ללימודי רפואה ● הוא הצטרף לעתודה צבאית, למד רפואת שיניים ורק כעבור זמן הגיע למסלול המיוחל ● בהמשך שירת בגבעתי, השתתף בטיפול בפצועים תחת אש והגיע אפילו לצבא האמריקאי ● היום הוא עומד בראש בית החולים שהפך למעסיק הגדול באזור ומספר: "מכתב הדחייה מאז אצלי במשרד ורק מתדלק אותי"

חיסכון לכל ילד (אילוסטרציה) / צילום: Shutterstock

הטעות של ביטוח לאומי: כמה באמת הרוויחו הילדים שחוסכים בבתי ההשקעות?

ביטוח לאומי פרסמו נתון שגוי על רווחי הגוף הגדול בתחום, אלטשולר שחם ● הרווח שם בתוכנית החיסכון לילדים עומד 4.1 מיליארד שקל, ולא כפי שפורסם ● מבדיקת גלובס מסתמן שבסך הכול הרוויחו הילדים 8.85 מיליארד שקל, יותר מפי 2 ממה שהוצג בנתוני הביטוח הלאומי

זום גלובלי / צילומים: AP - Christophe Simo, Shutterstock

הסדק הראשון? לבנון שינתה את החוק, בניגוד לעמדת חיזבאללה

לבנון הופכת למדינה הערבית הראשונה שמבטלת את עונש המוות ● סטודנטים פלסטינים בקולומביה תובעים את האוניברסיטה על אפליה ● ופרויקט התשתית הבריטי שנכנע למאבק של מעריצי הארי פוטר ● זום גלובלי

השחקנים יהונתן סודאי ויובל לבקובסקי. השפיעו על התכנים / צילום: פריים מתוך הסדרה

יוצר המיקרו-סדרה הישראלית שהגיעה למיליוני צפיות: "הפורמט הזה הוכיח את עצמו בגדול, זה כסף על הרצפה"

מיקרו-סדרות – סדרות קצרצרות לצפייה בסלולר – כבר מכניסות בעולם מיליארדי דולרים ● היוצר העצמאי רעי סולש ישב לכתוב, לקח מצלמה ושני שחקנים – ויצר תוכן שאלפי עוקבים מושקעים בו רגשית: "עם סיפור טוב אפשר להתגבר על היעדר אמצעים" ● גופי השידור כבר פונים, ונשאר רק לשאול: מה שווה להיט רשת כזה, והאם אפשר לעשות מזה כסף?

חיים כץ, בצלאל סמוטריץ' ובנימין נתניהו מציגים את ההטבות החדשות, השבוע / צילום: מעיין טואף / לע״מ

הבלוף והסכנה מאחורי הטבות הנדל"ן החדשות למילואימניקים

השבוע הציגה הממשלה הרחבת ההטבות בדיור למילואימניקים: כולל כ–20 אלף יח"ד חדשות והגדלת העדיפות בהגרלות ● הבעיה היא שלא כל משרת מילואים רוצה לממש הטבה דווקא כך ● והתוצאה? כמו שכתבו בעליון לפני 15 שנה: "רק חיילי מילואים בודדים 'גורפים את כל הקופה'"

אבי שומר בסניף של צומת ספרים / צילום: אלירן אביטל

אבי שומר הודיע על סידור המדפים מחדש, והקפיץ את ענף הספרות. האם המתחרים ילכו בעקבותיו?

השבוע שיגר המנכ"ל והבעלים המשותף של "צומת ספרים" מכתב שבו הודיע כי הרשת תסנן את הספרים שהיא מוכרת, גם בהתאם לאופן המימון שלהם - על ידי הוצאה ממוסדת או הכותב עצמו ● הביקורות בענף לא איחרו להגיע, בעיקר על המעמד שהרשת לוקחת לעצמה, ועל הפגיעה בסופרים חדשים ● שומר לגלובס: "דווקא קיבלתי פידבקים חיוביים מהמו"לים. הם ואני מבינים שאנחנו עושים פה משהו חיובי"

המוזיקאי נדב רביד, הזמר שחר טבוך והמפיק המוזיקלי בן שופן / צילומים: אור דנון, גבע טלמור ופיני סילוק

"חברות התקליטים מעדיפות ללכת על בטוח - אז מקדמים אומנים שכבר יש להם כוח בסושיאל"

הרשתות החברתיות קיצרו את הדרך של אומן לפסגה, אבל השאלה על איכות התוכן הוחלפה במספרים - כמה עוקבים יש וכמה צפיות ● נראה שהיום חברות התקליטים פשוט מחכות שהאומן יהפוך לוויראלי בכוחות עצמו ● כך עבר הכוח הכלכלי מעורכי מוזיקה לאלגוריתמים