גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  שיווק ופרסום

קנסות בעשרות מיליוני שקלים: האכיפה נגד חסימת יבוא מקביל עולה שלב

רשות התחרות הגבירה בחודשים האחרונים את הבדיקות היזומות נגד יבואנים רשמיים, כחלק ממאבק לצמצום הפגיעה ביבוא המקביל ● המהלך מתבסס על תיקון לחוק שנכנס לתוקף לפני כשלוש שנים ● בשלב זה, בהיעדר נתונים לא ברור אם האכיפה אכן משפיעה על הוזלת המחירים

הממונה על התחרות, עו''ד מיכל כהן / צילום: כדיה לוי
הממונה על התחרות, עו''ד מיכל כהן / צילום: כדיה לוי

רשות התחרות מעלה הילוך בחודשים האחרונים במאבק נגד פגיעה ביבוא המקביל והקנסות כבר נערמים: 11.5 מיליון שקל על קרסו מוטורס, כוונה להטיל כ־17 מיליון שקל על סאני תקשורת ולצידם הליכים נוספים, גלויים וסמויים, נגד יבואנים בענפים שונים.

נדמה כי המדינה מנסה להעביר מסר חד ליבואנים הרשמיים, כשפעולות שבעבר נתפסו כחלק מהקשר השוטף עם היצרן בחו"ל - החל בהעברת מידע על מוצרים שהגיעו ביבוא מקביל ועד הקשחת תנאי שירות - עלולות כיום להיחשב להפרה ולהסתיים בעיצומים של מיליוני שקלים. רשות התחרות עצמה אומרת כי היא יוזמת בדיקות ולא מסתפקת בתלונות ובשוק כבר נערכים למציאות, שבה כמעט כל מהלך מול יבואן מקביל דורש זהירות משפטית.

אמזון לא עוצרת בדרך להכנסות של טריליון דולר (חוץ מאשר בישראל)
מעיין אדם: "הציעו לי 300 מיליון שקל, אבל אני לא פה כדי למכור"

צילום מספר סידורי של מוצר שהגיע ביבוא מקביל ושליחתו ליצרן, דרישה מלקוח להציג מסמך שכבר קיים במערכות החברה או פנייה לספק בחו"ל בניסיון להבין מאיפה הגיעו מוצרים לשוק הישראלי ־ כל אלה כבר נמצאים על הכוונת של רשות התחרות.

בשנתיים האחרונות העלתה הרשות הילוך באכיפת הוראות החוק שנועדו להגן על היבוא המקביל והאישי, ושורה של הליכים שננקטו בחודשים האחרונים ממחישה עד כמה רחבה הפרשנות שהיא מעניקה להן. עבור היבואנים הישירים, המשמעות אינה שולית: העיצום הכספי יכול להגיע לעד 8% ממחזור המכירות ועד לתקרה של 111 מיליון שקל. במקרים חריגים אף עשויה להתעורר שאלת האכיפה הפלילית.

התיקון לחוק

נקודת המפנה הגיעה בספטמבר 2023, אז נכנס לתוקף תיקון לחוק התחרות הכלכלית, שהוסיף פרק ייעודי העוסק ביבוא מקביל ואישי. עד אז, ניתן היה לטפל בפעולות שנועדו לחסום יבוא מקביל באמצעות ההוראות הכלליות בחוק, למשל איסור על הסדרים כובלים, אך במקרים כאלה נדרשה הרשות להראות גם סיכון ממשי לתחרות.

החקיקה החדשה יחסית הרחיבה משמעותית את ארגז הכלים שלה. היא אוסרת על יבואן ישיר לבצע שורה של פעולות שעלולות לסכל, לצמצם או להפריע ליבוא המקביל, גם כאשר קשה להראות שהפעולה לבדה צפויה לשנות באופן מהותי את התחרות בשוק כולו. בין היתר מדובר בהעברת מידע ליצרן שמאפשר להתחקות אחר שרשרת האספקה של יבואן מקביל, שינוי תנאים מסחריים באופן שמקשה על רכישה ממקור מקביל, התערבות באופן שבו קמעונאי מסמן או מציג מוצרים, סירוב לספק טובין ובוודאי פנייה מפורשת ליצרן בניסיון לעצור אספקה.

כדי להבין מדוע רשות התחרות מייחסת ליבוא המקביל חשיבות כזו, צריך קודם להבין את המנגנון. יבוא מקביל הוא יבוא של מוצר מקורי של אותו יצרן, שלא באמצעות הנציג או היבואן הרשמי שלו בישראל. במקום לרכוש את הסחורה ישירות מהיצרן, היבואן המקביל יכול לקנות אותה ממשווק או מספק במדינה אחרת ולהביא אותה לישראל.

התוצאה היא תחרות על אותו מותג עצמו: לצד המוצר של היבואן הרשמי עומד על המדף מוצר זהה או דומה מאוד שהגיע דרך שרשרת אספקה אחרת, לעיתים במחיר נמוך יותר. לכן, ליבואן הרשמי יש אינטרס טבעי לצמצם את התחרות הזו, אף שהמצב מורכב יותר בצד היצרן. "היצרנים עצמם לא בהכרח רוצים להגביל את היבוא המקביל, משום שבסופו של דבר האינטרס שלהם הוא למכור יותר", מסביר אסי ארביב, מבעלי קבוצת קלינטון סחר. "מצד שני, הם רוצים לשמור על מערכת היחסים עם הנציגות הרשמית שלהם בכל מדינה".

צילום באולם התצוגה

במקרה של חברת עופר אבניר, יבואנית כלי רכב דו־גלגליים, צילום מספרי שלדה של אופנועים שיובאו ביבוא מקביל ושליחת התמונות ליצרן הסתיימו בעיצומים של כ־15 מיליון שקל. במקרה אחר הודיעה הרשות לחברת רולטיים, יבואנית שעונים ומזוודות, על כוונה להטיל עליה בכפוף לשימוע עיצומים של כ־11.5 מיליון שקל, בין היתר בעקבות העברת מידע הנוגע למכולות של מזוודות סמסונייט, שיובאו ביבוא מקביל והפעלת "לקוחות סמויים" לצילום מוצרים של מתחרים.

משה סידס ובנו, המייבאת ממתקים ומוצרי מזון ומאפה, התחייבה במסגרת צו מוסכם לשלם יותר מחצי מיליון שקל לאחר פנייה ליצרן בחו"ל שנועדה, לפי הרשות, לעצור משווק זר ממכירת מוצרים ליבואן מקביל.

ביולי האחרון הצטרפו לרשימה שתי חברות נוספות. על יבואנית הרכב קרסו מוטורס הוטל עיצום של 11.5 מיליון שקל לאחר שהרשות קבעה כי החברה הכבידה על בעלי כלי רכב שהגיעו לישראל ביבוא מקביל בקבלת שירות ברשת המוסכים שלה. לפי הרשות, קרסו דרשה מהם להציג תעודת אחריות מקורית גם כאשר המידע הרלוונטי כבר היה זמין במערכותיה.

באותו חודש הודיעה הממונה על התחרות כי היא שוקלת, בכפוף לשימוע, להטיל עיצום של כ־17 מיליון שקל על סאני תקשורת, היבואנית הרשמית של מכשירי סמסונג בישראל. זאת לאחר שלטענת הרשות פנתה החברה לסמסונג בדרישה לעצור אספקת מכשירים לרשות הפלסטינית, באופן שנועד למנוע מיבואנים מקבילים לרכוש אותם ולשווקם בישראל.

ולא מדובר רק בתגובה לתלונות. לאחר פרסום גילוי הדעת של הרשות בספטמבר 2023, היא פתחה במהלך יזום שבמסגרתו פנתה ל־13 יבואנים ישירים מרכזיים בענפים שונים.

"התיקון בשנת 2023 נועד להגן על התחרות מפני פעולות של יבואנים ישירים העלולות לחסום או לצמצם את פעילותם של יבואנים מקבילים, מתוך הכרה בתרומה של יבוא מקביל להורדת המחירים לצרכן", אמרו ברשות התחרות לגלובס.

לדבריהם, "רשות התחרות פועלת בתחום היבוא המקביל באופן נרחב - יוזמת בדיקות עצמאיות לאיתור חשדות להפרות, במקביל לבחינת תלונות שמתקבלות בנושא. הרשות בוחנת גם את התנהלותם של יבואנים ישירים בישראל ואת התקשרויותיהם עם יצרנים וספקים בחו"ל".

"סכומים מאוד כואבים"

עו"ד גולן קנטי, שותף וראש מחלקת הגבלים עסקיים ורגולציה בנשיץ-ברנדס-אמיר, אומר כי השינוי המרכזי מבחינת היבואנים הוא המעבר ממשטר שבו נדרשה בחינה של הנזק התחרותי הכולל, לאיסורים ספציפיים ורחבים הרבה יותר.

"לרשות יש סמכות מאוד רחבה להטיל עיצומים, והיא מאוד קיצונית - עד 8% מהמחזור. אלה סכומים מאוד כואבים. אני לא בטוח שהשוק מבין את המצב, מה מותר ומה אסור לפי האופן שבו רשות התחרות הציגה את הדברים", הסביר עו"ד קנטי.

לדבריו, הקושי נובע גם מאופי היחסים שבין יבואן רשמי לבין היצרן הבינלאומי. "זו לא מערכת יחסים רגילה של ספק ולקוח. הרבה פעמים מדובר בשני צדדים שפועלים יחד כדי לפתח את השוק בישראל, משקיעים בקידום מכירות ולוקחים סיכונים. נדרש כאן טנגו מאוד ייחודי וזהיר".

אחד התחומים הרגישים הוא השירות למוצרים שהגיעו לישראל שלא דרך היבואן הרשמי. גורם בענף אומר לגלובס כי ישנם צרכנים שרכשו מוצרים ביבוא מקביל ונתקלים בקשיים בקבלת שירות מהמערכות של היבואן הרשמי. "חלק מהמעבדות של היבואנים הרשמיים לא מעניקות שירות למכשירים ביבוא מקביל", טוען הגורם. "למה לא לתת שירות תוכנה כשמדובר באותו מכשיר?".

האם האכיפה המוגברת כבר הוזילה את המחירים לצרכן? קשה לקבוע. אין כיום נתון פומבי שמבודד את השפעת הקנסות והליכי האכיפה. למעשה, בדוח שפרסם באוקטובר 2025 המליץ מבקר המדינה לרשות התחרות ולממשלה למדוד את השפעת רפורמות היבוא והיבוא המקביל על התחרות ועל המחירים - אינדיקציה לכך שהמדינה עצמה לא באמת יודעת.

עוד כתבות

בית משפט / אילוסטרציה: Shutterstock

טענות להפסדים של יותר מ־100 מיליון שקלים: אבישי נריה נגד שותפו איציק ברוך, בעלי קבוצת יובלים

קבוצת יובלים עדכנה בהודעה לבורסה על קבלת "מכתב דרישה למיצוי זכויות" מצד אבישי נריה, אשר טוען להפסדים בכמה חברות שבהן הוא וברוך מחזיקים במשותף ● ביובלים אומרים כי מדובר ב"טענות סרק שאין בהן ממש", המועלות לכאורה לאור הסתבכות כלכלית של נריה עצמו

דריו אמודיי, מנכ''ל אנתרופיק / צילום: Reuters, Denis Balibouse

אנתרופיק בדרך להנפקה הגדולה מכולן. החידה: בכמה היא מסבסדת לכם את קלוד

חברת הענק שמאחורי מודל השפה הפופולרי מכוונת לשווי של 2 טריליון דולר ואולי תחליף את ספייס איקס כמנפיקה הגדולה ● קצב הצמיחה שלה גבוה, והיא מציגה רווח תפעולי, אבל בשוק תוהים "האם אנתרופיק לא מממנת את השאילתות שלנו כדי שנחזור אליה על חשבון המתחרות"

יאיר המבורגר, יו''ר קבוצת הראל ביטוח ופיננסים / צילום: גבע טלמור

מעל מיליארד שקל: הראל מציגה את הרווח הרבעוני הגבוה בענף

הראל נהנית מצמיחה ברווחי ההשקעות ובפעילות הליבה, לצד זינוק של 68% ברווחי תחומי ניהול הנכסים, האשראי וההון ● הרווח העתידי מפוליסות חדשות עלה ב־23% במחצית הראשונה, ויתרת הרווחים העתידיים הגיעה ל־17.7 מיליארד שקל ● החברה תחלק דיבידנד בסך 400 מיליון שקל

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ ויורש העצר הסעודי בן סלמאן, ארכיון / צילום: ap, Alex Brandon

הסכם הגרעין של טראמפ עם סעודיה מגיע לקונגרס; מומחים מזהירים מפני הסיכון להפצת נשק גרעיני

טראמפ הגיש לאישור הקונגרס את הסכם הגרעין האזרחי עם סעודיה, שנחתם ל-30 שנה וכולל אפשרות להקמת כורים בהיקף של עשרות מיליארדי דולרים ● יישום ההסכם מותנה בהצטרפות סעודיה להסכמי אברהם, אך הוא אינו כולל איסור קבוע על העשרת אורניום ● מומחים מזהירים כי ההסכם עלול להחליש את מנגנוני מניעת הפצת הנשק הגרעיני ולהגביר סיכונים ביטחוניים באזור

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Ng Han Guan

יציבות הבוקר בשווקים: כולם מחכים לאינפלציה ולאנבידיה

גלובס מגיש עדכון ראשון לגבי מצב השווקים מסביב לעולם ● והבוקר: תזוזות קטנות נרשמות באסיה ובחוזים בניו יורק ● דריכות לקראת נתוני האינפלציה בארה"ב והדוח של אנבידיה הלילה ● המשקיעים בת"א מקווים ליום נוסף של עליות ● וגם, מדד הפחד מאותת: וול סטריט מתכוננת לסערה בנובמבר

אורי לוין, מנכ''ל קבוצת תדהר / צילום: עופר חג'יוב

מה חושב על השוק מנכ"ל חברת הנדל"ן שחילק בונוס של 50 אלף שקל בממוצע לעובד?

בדוחות הרבעון השני של קבוצת תדהר, הכירה החברה בהוצאות בסך כולל של 75.2 מיליון שקל, הכוללים מענקים ובונוסים לעובדים, בעקבות ההנפקה שביצעה מוקדם יותר השנה • המנכ"ל אורי לוין התייחס גם לקיפאון בשוק הממושך בשוק הנדל"ן, אך טען כי הוא בסך-הכול אופטימי: "דירה זה לא קוטג'"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הפניקס צמחה בפעילות ניהול הנכסים בכ-50% ומאותתת על התאמת יעדים

עלייה ברווחי הליבה וגידול בנכסים המנוהלים: הפניקס מסכמת את המחצית הראשונה של 2026 עם רווח כולל של 1.57 מיליארד שקל והעלאת יעדים עסקיים ● חברת המסחר העצמאי אקסלנס טרייד חצתה את רף 100 אלף הלקוחות ● החברה תחלק דיבידנד של 400 מיליון שקל ותגדיל את תוכנית הרכישה העצמית

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בתל אביב: מדד הביטוח קפץ בכ-3%, נאייקס זינקה בחדות

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.4% ● מניות הביטוח קפצו בעקבות הדוחות הכספיים של הפניקס ומנורה ● נאייקס קפצה במעל 12%, לאחר שהודיעה על רכישה בגובה 350 מיליון דולר ● מניות הנפט איבדו גובה, על רקע הירידה במחירי הנפט בעולם ● השקל התחזק מול הדולר ונסחר סביב 2.97 שקלים

מייסדי פאפאיה גיימינג, אוריאל בכר, אלכס ליאחובצקי ואנדריי בירמן / צילום: ניב קנטור

ביהמ"ש המחוזי: יש לשפר את הסדר החוב המוצע של פאפאיה גיימינג

כשפיצוי של 719 מיליון דולר מרחף מעל החברה, השופטת איריס לושי-עבודי נעתרה לבקשת פאפיה גיימינג למנות מנהל הסדר, אך הורתה לשפר את הסדר החוב המוצע ● השופטת שלחה מסר גם לתובעת סקילז, ציינה כי היא אינה יכולה להתנגד באופן נחרץ לכל הסדר, והודיעה כי תיתן צו הקפאת הליכים ל-45 יום בכפוף להסכמת סקילז

פרופ’ אברהם (אבי) דגני ז''ל / צילום: מתוך אתר גאוקרטוגרפיה

מייסד ונשיא קבוצת גיאוקרטוגרפיה פרופ’ אבי דגני הלך לעולמו בגיל 88

פרופ’ אבי דגני, ממייסדי תחום מחקרי השוק והסקרים בישראל ומי שייסד עם רעייתו ד"ר רינה דגני את קבוצת גיאוקרטוגרפיה, הלך לעולמו בגיל 88 ● לאורך יותר מחמישה עשורים שילב בין מחקר אקדמי לעולם העסקי והיה מחלוצי תחום מערכות המידע הגאוגרפיות בישראל ● הוא היה מעורב בשורה של פרויקטים שעיצבו את תל אביב, ואף מיוחסת לו טביעת האצבע על הסיסמה "עיר ללא הפסקה"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ וראש ממשלת קנדה מארק קרני (ארכיון) / צילום: ap, Evan Vucci

״דולר מול דולר״: התשובה הקנדית למכסים של טראמפ

קנדה מטילה מכסי תגמול של עד 50% על יותר מ־700 מוצרים אמריקאיים, בהיקף של כ־20 מיליארד דולר, בתגובה למכסים שהטיל טראמפ ● המהלך מגיע לאחר שהמשא ומתן על הסכם סחר בין המדינות התפוצץ ברגע האחרון ● במקביל, אוטווה הכריזה על חבילת סיוע של 7.5 מיליארד דולר לעסקים ולעובדים שייפגעו

מורה בכיתה / אילוסטרציה: Shutterstock

חשבנו שרמת התלמידים בארץ בעייתית, עכשיו בואו נדבר על המורים

מחקר חדש חושף כי המורים בישראל מציגים כישורים נמוכים מהממוצע האקדמי, עם פערים חריפים במקצועות המדעיים ● כמו כן, 78% בלבד מהמורים בישראל הם בעלי תואר אקדמי לעומת 84% ב-OECD

טילי ספייק / צילום: רפאל

אחדות אזורית מול טורקיה: החברות הישראליות משדרגות את חיל האוויר היווני

הקשר בין התעשיות הביטחוניות הישראליות לבין משרד ההגנה באתונה הולך ומתהדק ● יוון צפויה להשלים באוקטובר את הסמכת טילי ספייק NLOS של רפאל לשיגור ממסוקי אפאצ'י ● את המערכות האלקטרוניות של המסוקים משדרגת אלביט

חדשות הביומד / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, חומרים: שאטרסטוק

הממצא המפתיע שגילו חוקרים באנשים בני מאה

מחקר מצא שלאנשים בני מאה ויותר יש שפע של תאים אנטי-סרטניים ● בדיקת אלצהיימר של אלי לילי ורוש אושרה לשימוש. מה עומד מאחורי גל בדיקות הדם לגילוי המחלה? ● הכללית ושיבא מככבים בדוח של ארגון הבריאות העולמי ● ושותפות המו"פ אלמדה סוף-סוף מתאוששת ● השבוע בביומד

מסעדת קיסו / צילום: יואב גורין

המניות שהיו הלהיט של הבורסה ועכשיו צונחות בעשרות אחוזים

תחום המזון היה אחד הלוהטים בבורסה השנה עם גל הנפקות ואפילו מדד ענפי ● אלא שבחודשים האחרונים נראה שהטרנד דעך, מניות הענף צוללות בעשרות אחוזים ולגלובס נודע שגם ההנפקה שתוכננה לקיסו שוב נדחית ● האם דווקא הדעיכה היא הזדמנות השקעה?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

בלי עיכוב של 15 דקות: הבורסה עוקפת את הדיליי ההיסטורי

הבורסה בת"א משיקה אפליקציה שתאפשר לראשונה לכל הציבור לצפות ישירות בנתוני זמן אמת של תנועות כל המניות בבורסה ובחינם - במקום בעיכוב של 15 דקות ● האפליקציה תכלול גם את נתוני "כסף חכם", שעד היום היו נגישים רק למי ששילם על כך

שטר כתובה / צילום: אייל פישר

הרבנות מגבילה את סכום הכתובה. כמה באמת שווה ההתחייבות?

360 אלף שקל - זו התקרה החדשה שקבעה הרבנות הראשית לכתובה, שטר שלעתים הופך במעמד הגירושים למוקד של מאבק ● מתי האישה זכאית לקבל את הסכום, באילו מקרים היא עלולה לאבד אותו, ומה יקרה לכתובות המנופחות שנחתמו עד היום? ● גלובס עושה סדר

מנכ''ל אנבידיה ג'נסן הואנג / צילום: ap, Ng Han Guan

הברומטר של ה־AI: דוחות אנבידיה יכריעו בוויכוח שמפצל את וול סטריט

עיניי המשקיעים נשואות לדוח אחד: זה של החברה הגדולה בעולם ● התחזיות הן לזינוק של פי 2 ברווח ובהכנסות ענקית השבבים, ולא בטוח שגם הרף הדמיוני הזה ירצה את המשקיעים ● וגם: הסדקים באג"ח והוועידה החשובה בסוף השבוע שישליכו על כיוון השווקים

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

המסחר בת"א ייפתח הבוקר לאור העליות אתמול בוול סטריט ● הבוקר בעולם נרשמת יציבות לקראת נתוני האינפלציה בארה"ב והדוח של אנבידיה ● בנק דיסקונט: הריבית בישראל עדיין גבוהה מידי ● הראל: נאום נגיד הפד שצפוי ביום שישי ישפיע על כל העולם וגם עלינו ● הפועלים: מניית השבבים הישראלית שצללה מהווה הזדמנות ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ על רקע מצר הורמוז / צילום: ap, Alex Brandon

למה הסנקציות הדרקוניות של ארה"ב על איראן נידונות לכישלון?

כותרות העיתונים בעולם: מומחים בארה"ב קובעים כי אסטרטגיית "הלחץ המרבי" על איראן לא תוביל להכרעה; תחקיר חדש מטיל ספק באמינות הנתונים של ממשל טראמפ לגבי תנועת הנפט במצר הורמוז; ושמי סוריה הופכים לזירת עימות חדשה בין ישראל לטורקיה ● גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל