גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  גלובלי ושוקי עולם

במחנה הטבע האקסלוסיבי של וול סטריט, כולם מפחדים מ-AI

מאחורי דלתיים סגורות, החששות בוול סטריט מפני בינה מלאכותית מגיעים לשיאים חדשים ● במחנה שמאגד בכירי משק ואנשי פיננסים מובילים, שנבחרים בפינצטה, מתגלה התמונה: ביד אחת המשתתפים ספקניים לגבי AI, וביד השנייה הם לוחצים על כפתור "קנייה"

אגם במיין, שם נערך מחנה קוטוק. אמירות שלא נכתבות בסקירות אנליסטים / אילוסטרציה: Shutterstock
אגם במיין, שם נערך מחנה קוטוק. אמירות שלא נכתבות בסקירות אנליסטים / אילוסטרציה: Shutterstock

גרנד לייק סטרים, מיין. כחצי שעה לתוך הרצאתו של בארי נורטון על פריצות דרך מדעיות בתחום הבינה המלאכותית, מישהו בקהל הציג בפניו את השאלה החשובה ביותר בוול סטריט.

מנהלי השקעות, כלכלנים ואנשי פיננסים אחרים הגיעו כמדי שנה לאתר הדיג הנודע הזה בלב הטבע הפראי של מיין, מחליפים את החליפות בחולצות טריקו ובמכנסי דגמ"ח. בזמן שרוקנו את כוסות היין בחדר האוכל מחופה העץ, הם הקשיבו לנורטון, מרותקים. משקיע הטק הוותיק הסביר כיצד תכנון השבבים יהפוך יום אחד למורכב ויעיל עד כדי כך שמהנדסים ממש יזיזו מולקולות.

משקיעי העל מסתערים על המניה הזו - אבל ביל אקמן מחסל בה החזקות
האם והבת מהכפר שסירבו ל-26 מיליון דולר ממרכז נתונים ל-AI
אנבידיה ב"רבעון הטוב בהיסטוריה". אז למה הרווחיות יורדת?

ואז הורמה יד: "כל ההתקדמות הזאת בתחום הבינה המלאכותית עולה לחברות אמריקאיות טריליוני דולרים. האם ההשקעה הזאת תניב תשואה?".

"אני לא יכול לענות על השאלה הזאת, וגם בוול סטריט לא יכולים", אמר נורטון, שעמד בפינת החדר כשמאחוריו דגמים של דגים וציפורים שהוצמדו לקירות. "אני עדיין לא יודע. זה מדאיג אותי".

לא הייתם מנחשים זאת ממבט במדדי המניות הגדולים או במחיר מניית מיקרון, אבל מאחורי דלתיים סגורות, החששות בוול סטריט מפני הבינה המלאכותית מגיעים לשיאים חדשים.

לא עומדות בקצב

ענקיות הטכנולוגיה, שבעבר נהנו ממאזנים שנחשבו חסינים, מוציאות כיום יותר מזומנים מכפי שהן מכניסות. ההוצאות שאינן מופיעות במאזנים גדולות אף יותר. הציפיות לצמיחה בהכנסות מרקיעות שחקים, וחברות כמו OpenAI מתקשות לעמוד בקצב. אנבידיה, החברה בעלת שווי השוק הגבוה בעולם, מטפחת סוג חדש לחלוטין של נכסים כדי להמשיך להזרים ביקוש לשבבים.

הפרדוקס שבהימור על הבינה המלאכותית - שבו משקיעים מטילים ספק בהתלהבות סביבה ובאותה עת ממשיכים להזרים אליה כסף - הורגש בכל פינה במחנה קוטוק. זהו אירוע סוף שבוע למוזמנים בלבד, שמפגיש אנשי מקצוע מכל רחבי עולם הפיננסים. בשיט בקאנו, על כוס קפה וסביב שולחן הפוקר, המשתתפים, או "החניכים" כפי שהם מכונים במקום, התווכחו אם מסע ההוצאות האדיר על בינה מלאכותית אכן יניב את ההכנסות המיוחלות, או שלשוק צפויה מפלה.

איש אינו באמת יודע. אבל אף אחד מהשחקנים גם אינו מוכן להוריד את הז'יטונים מהשולחן.

לאופולד אשנברנר. נושא שיחה לוהט בקוטוק / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"היקף ההוצאות הגיע לרמות כל כך יוצאות דופן, שאין לנו ברירה אלא לעמוד פעורי פה ולתהות איך כל זה ייגמר", אמר פיטר בוקוואר, מנהל ההשקעות הראשי בוואן פוינט BFG וולת' פרטנרס ומשתתף ותיק במחנה קוטוק. ובאותה נשימה הוסיף: "יש מסיבה בעיצומה. אף אחד לא רוצה לעזוב מוקדם".

שיח ללא מעצורים

באחד הערבים התפתח דיון גלוי לב סביב שולחן הפוקר. אין ספק שהושקע יותר מדי כסף במרכזי נתונים, טען אחד החניכים. אבל האם זה לא מה שקורה תמיד כשמגיעה טכנולוגיה חדשה ומשמעותית? תסתכלו על האינטרנט או על מסילות הברזל, אחר טען: בכל אחד מהמקרים הגיעה תחילה התלהבות אדירה, ורק בהמשך התברר מי המנצחים ומי המפסידים.

ומה לגבי לאופולד אשנברנר, שקרן הגידור שלו סיטואיישנל אוורנס, המתמקדת ב-AI, כמעט קרסה בעקבות גל מכירות בכמה ממניות הסקטור ימים ספורים בלבד לפני המפגש בקוטוק? הוא ילד, משכו כמה מהשחקנים בכתפיהם. משקיע חסר ניסיון שלמד את אחד הלקחים הבסיסיים והכואבים ביותר בשוק: לווים יותר מדי, נכווים.

מאוחר יותר כמה מהחניכים הביעו חשש בשיחות פרטיות כי נפילתה של הקרן של אשנברנר מעידה על בעיה חמורה בהרבה, לדברי מארגן המחנה ומנהל ההשקעות הוותיק דייוויד קוטוק. אולי מדובר באותו סוג של "תיקן" שמנכ"ל ג'יי.פי מורגן צ'ייס, ג'יימי דיימון, הזהיר מפניו כשדיבר על אשראי פרטי: בעיה אחת שמעידה על בעיות נוספות.

המפגש נועד בדיוק לדיונים מתגלגלים ולדעות נחרצות שנאמרות ללא מעצורים. לפני כ־25 שנה קוטוק החל להביא קבוצה של מומחי שוק לעיירה הזעירה הזאת במיין. מאז התארחו במפגש אנשי פיננסים, קובעי מדיניות ומומחים משלל תחומים, רבים מהם נבחרו אישית בידי קוטוק. אחד החניכים מכנה את המקום "יערות וולדן של וול סטריט". או בפשטות: "מחנה לחנונים".

באתר הנופש שעל שפת האגם, שכמה מהחניכים משווים לג'קסון הול או לדאבוס, המשתתפים אומרים דברים שלא בהכרח היו כותבים בסקירות אנליסטים או מכריזים עליהם בשידורי CNBC. המפגש מתנהל לפי כלל צ'טהאם האוס, שלפיו המשתתפים רשאים לחשוף את נושאי הדיונים, אך לא את זהות הדוברים או את הארגונים שאליהם הם משתייכים. (הציטוטים המובאים בכתבה נאמרו בשיחות שבהן הדוברים הסכימו להזדהות).

רוב המשתתפים הקבועים צברו עשרות שנות ניסיון בשווקים. הם זוכרים היטב בועות נכסים קודמות, מתנופת ההשקעות בסיבים אופטיים בתקופת בועת הדוט קום ועד לחגיגת ניירות הערך מגובי המשכנתאות שזרעה את זרעי המשבר הפיננסי העולמי.

ולפעמים, השיחות במחנה מתגלות כנבואיות. לפני 15 שנה החניכים התיישבו לארוחת הלובסטר השנתית, כשפורסם כי S&P הורידה את דירוג האשראי של אג"ח ממשלת ארה"ב, והציבה אותן בדירוג נמוך מזה של אג"ח ממשלתיות של יותר מתריסר מדינות אחרות.

באותו ערב המשתתפים לחשו שזו רק ההתחלה, ושמצבה הפיננסי של ארה"ב צפוי להידרדר עוד הרבה יותר. בחזרה להווה: השבוע החוב הלאומי ברוטו של ארה"ב חצה לראשונה את רף 40 טריליון הדולר.

השנה איש מהמשתתפים לא ידע לומר אם השקעות הענק בטכנולוגיה, שעליהן נשען השוק השורי, אכן יניבו את התוצאות שהמשקיעים מקווים להן. בקיץ שעבר החששות סביב הבינה המלאכותית היו מתונים בהרבה, לדברי אדם פיליפס, מנהל ההשקעות ב־EP וולת' אדווייזרס.

אבל מאז הרבה השתנה: שוק האג"ח מתקשה לספוג גל של חובות הקשורים ל-AI בהיקף של רבע טריליון דולר. גם קצב הצמיחה של כלכלת ארה"ב נשען במידה גוברת על תנופת ההשקעות בתחום.

לדברי פיליפס, ההתפתחויות האלה הפנו הרבה יותר תשומת לב לשאלה מתי ההוצאות על בינה מלאכותית יתחילו להניב תשואה. "למרבה הצער, כולנו באותה סירה. המומחים לא יודעים", אמר. "זה די מטריד".

לשלם את המחיר

אין פירוש הדבר שהוותיקים האלה בוול סטריט דוביים בנוגע לתועלת של הבינה המלאכותית כטכנולוגיה. בארוחת הצהריים, מעל צלחות של דגים מטוגנים, או בישיבה על המרפסת האחורית לאחר רדת החשכה, החניכים החליפו עצות על הדרכים שבהן הם משלבים סוכני בינה מלאכותית בשגרת העבודה שלהם.

אחד מהם משתמש בכלי כדי להפיק מדי יום סקירה של ההתפתחויות בשווקים במהלך הלילה. אחר הזין למערכת מייל שניסח בחריפות ושאל את הסוכן אם יתחרט על שליחתו. התשובה הייתה כן, והוא החליט לא לשלוח אותו.

איש מהם לא הגיע לכאן כדי לקדם את ההשקעות שלו. אבל כשדחקו בהם, החניכים הודו שהעצבנות בשווקים מתחילה להשפיע גם עליהם, לפחות במידה מסוימת. חלקם ביצעו התאמות בתיקי ההשקעות ועברו מחשיפת יתר למניות של חברות טכנולוגיה גדולות לעמדה ניטרלית יותר. אחרים רמזו שהגיע הזמן לגוון את ההשקעות ולהרחיב אותן למגזרים אחרים במדד S&P 500. אבל איש מהם לא באמת מהמר נגד תנופת הבינה המלאכותית.

לדברי בוקוואר, הניסיון הוא אחת הסיבות לכך. חברי הקבוצה הזאת זוכרים לא מעט "קסנדרות" אחרות שנמחקו לאחר שחזו מוקדם מדי שהשוק הגיע לשיאו. רוב המשתתפים אחזו ביד אחת בספקות שלהם לגבי הבינה המלאכותית, וביד השנייה לחצו על כפתור "קנייה".

אחרי הכול, במובנים רבים ההימור על מניות הטכנולוגיה הוא המשחק היחיד בעיר.

"אף אחד לא רוצה להישאר מאחור", אמר נורטון בראיון לאחר הפאנל שבו השתתף. "בכל מהפכה טכנולוגית שעברנו, כולם קופצים פנימה. וכשהמוזיקה תיפסק, מישהו יצטרך לשלם את המחיר".

כתבה זו תורגמה על ידי גלובס באופן בלעדי מתוך The Wall Street Journal. לינק לכתבה המקורית באנגלית

עוד כתבות

שדה דב / צילום: גיא יחיאלי

בעלי הקרקעות הפרטיות בשדה דב לביהמ"ש: "הגרלה לפני בדיקות הזיהום - פגומה ובלתי הוגנת"

החשש מזיהום הקרקע ברובע שדה דב ממשיך לעכב את חלוקת הזכויות בין כ־1,700 בעלי הקרקעות בגוש הגדול ● לאחר שהשמאי קבע כי בשלב זה אין מידע חדש המצדיק שינוי בחלוקת השווי בין המתחמים ברובע, בעלי זכויות טוענים בבית המשפט כי דווקא בשל היעדר תוצאות בדיקות הזיהום לא ניתן לקיים עדיין את ההגרלה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בתל אביב; מדד הבנייה קפץ במעל 3%, מניות השבבים טיפסו

מדד ת"א 35 קפץ במעל 1% ● קמטק נובה וטאואר זינקו במקביל לעלייה בסקטור השבבים בוול סטריט, בעקבות דוחות אנבידיה ● שופרסל צנחה לאחר תוצאות כספיות חלשות ברבעון השני ● קבוצת אקרשטיין צוללת אחרי דוחות חלשים והודעה על עזיבת המנכ"ל עמית לנג ● בסט ירדה לאחר שהודיעה כי אי־הסדרים בחברה גדולים מאלו שדיווחה עליהם

איזנקוט וליברמן על סוס טרויאני. לא קרה במציאות / צילום: צילום מסך מ־X

ליברמן ואיזנקוט רוכבים על סוס? מיזם חדש בודק אם זה אמיתי ומתי זה לגיטימי

המיזם המחקרי "זה ב־AI" של האוניברסיטה הפתוחה, בהובלת פרופ' ענת בן דוד, מנטר את חשבונות המפלגות והמועמדים ומזהה שימושים בבינה מלאכותית ● החל מיום ראשון תארח המשרוקית של גלובס את המיזם, שיסקור את השימוש השבועי ב–AI בתעמולה

ביטלו דירה מ''סיבות כלכליות'' / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מרוויחים 60 אלף שקל בחודש וביטלו רכישת דירה "מסיבות כלכליות"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● תופעת ביטולי העסקאות מעוררת בחודשים האחרונים עניין גובר, על רקע העלייה במספר העסקאות שמבוטלות לאחר חתימת חוזה ● על פי ניתוח שפרסמה סגנית הכלכלן הראשי של משרד האוצר, כחמישית מהמבטלים בשל "סיבות כלכליות" - השתכרו בממוצע בכ-60 אלף שקל לחודש ● מה עומד מאחורי התופעה?

מכונת בדיקת שבבים של קווליטאו / צילום: אתר החברה

מניית השבבים שמאבדת גובה בת"א לאחר הדוחות, למרות עלייה ברווח

קווליטאו נהנתה ברבעון השני מגידול בהוצאות המימון, אך סובלת משחיקה ברווח התפעולי ● המנכ"ל בשיחת משקיעים ציין כי "מלחמת הסחר הביאה להכנסת כמה מלקוחותינו בסין לרשימת החברות האסורות למסחר עם חברות אמריקאיות", ואמר כי "מדובר במקור לדאגה אמיתית"

מרכז אנבידיה במבוא כרמל / צילום: אסף גלעד

הרחק מעל כולן: ההכנסות של אנבידיה ישראל יכו אתכם בתדהמה

למרות שאנבידיה הפסיקה לחשוף בנפרד את הכנסות חטיבת התקשורת הישראלית, נתונים שנחשפו בשיחת המשקיעים מצביעים על מכירות של כ־17.5 מיליארד דולר ברבעון השני ● הפעילות שמבוססת על טכנולוגיות מלאנוקס, ממשיכה להוות כ־18% מהכנסות החברה ולתרום באופן משמעותי לצמיחת המשק הישראלי

עופר גרינברגר / צילום: מיכה לובטון

"אין שבב בעולם שלא עובר תחת מכונה ישראלית של אפלייד מטיריאלס"

4 שנים לאחר שעזב את התפקיד, עופר גרינברגר חזר לשמש כמנכ"ל החברה המספקת ציוד ליצרני השבבים, והוגדרה בניו יורק טיימס כאחת "מהחברות החשובות בעולם" ● עם צפי להכנסות של יותר מ־10 מיליארד דולר, מספר גרינברגר לגלובס על הגאווה בייצור מהמפעל ברחובות: "הממשלה צריכה לעודד חברות שפועלות כאן"

טראמפ, ארדואן והחתימה על הסכם האנרגיה  / צילומים: AP-Alex Brandon,Petros Giannakouris, Achmad Ibrahim

איך יגיב ארדואן? טראמפ מעניק רוח גבית לפרויקט הענק שבו שותפה ישראל

בתום תקופה ארוכה של עיכובים, מיזם האינטרקונקטור לחיבור רשת החשמל של ישראל לקפריסין ויוון - ומשם לאירופה קיבל את תמיכת ארה"ב וצרפת ● עדיין לא ברור כיצד תגיב טורקיה, המתנגדת למהלך, ונראה שיוון שנמנעה עד כה מעימות כבר לא תשתוק

מסעדת סבא גבטו בבאר שבע / צילום: אילן זגדון

אלפי עובדים מסרי לנקה למסעדות? זה מה שחושבת רותי ברודו

העובדים הפלסטינים כבר לא כאן והענף רחוק מלהתאושש ● המסעדן אילן זגדון אומר בריאיון לגלובס כי קידם מול שר האוצר סמוטריץ' מתווה שמביא עוד אלפי עובדים זרים: "המסעדנים הכי טובים הפכו לשוטפי כלים" ● אבל לא כולם מתרשמים: "זו בדיחה. זה אפילו לא פלסטר", אומר המסעדן ברנרדו בלחוביץ'

רוסטביף בקפה קשת / צילום: עדי דר

על חוף הים בהרצליה מצאנו מנה שסיפקה לנו את אחד הביסים הטובים של הקיץ

דרינקים ואוכל טעים מול הים כשהשקיעה עדיין מאוחרת, סדנת סאונד הילינג במים, מרוץ בין הכרמים וקטיף פטל רגע לפני סוף העונה ● ארבע הצעות בהזדמנות אחרונה לקיץ

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל ובעלי קבוצת הנדל''ן אאורה / צילום: ראובן קפלינסקי

מניית אאורה קפצה אחרי הדוחות: "זה הזמן הכי טוב לקנות דירה"

מתחילת השנה מכרה אאורה 436 יחידות דירות והחודש נחתמו עוד 284 בקשות רכישה חדשות במסגרת מבצע "חבר" ● הבעלים והמנכ"ל אטרקצ'י: " אני חושב שעכשיו זה אטרקטיבי לקחת משכנתא, ובשוק חלש אפשר לקבל מחיר יותר טוב"

ולדימיר פוטין, נשיא רוסיה / צילום: Associated Press, Artyom Geodakyan

“השלכות קטסטרופליות”: רוסיה מאיימת לתקוף מטרות בריטיות

לאחר שבריטניה אישרה את העברת טכנולוגיית טילי השיוט ארוכי הטווח שלה לאוקראינה, רוסיה מחריפה את הטון ומאיימת על יעדים בריטיים בתוך אוקראינה ומחוצה לה

אימון שליטה ברחפן באונדס / צילום: רמי זרנגר

עם שבעה עובדים חדשים בכל שבוע: הפתרון היצירתי של חברות הרחפנים הצומחות

תעשיית הרחפנים הישראלית גדלה במהירות מסחררת, ובחברות המובילות כבר מדברים על קצב גיוס של לא פחות משבעה עובדים בשבוע ● כדי למלא את השורות הן מקימות בתי ספר פנימיים, שמכשירים חניכים עם ניסיון אפסי באמצעות תוכניות בזק ● הצצה לשער הכניסה החדש לעולם הדיפנס־טק

צילום: Shutterstock

שווייץ תשקיע למעלה ממיליארד פרנק לרכישת מערכות הגנה אווירית

התקיפות של ישראל וארה"ב לא הצליחו לעצור את תנופת הייצור הביטחוני באיראן, שלטענתה אף שילשה את הקצב ● במקביל טייוואן פותחת את הארנק מול האיום הסיני, ושוויץ חוששת להישאר בלי הגנה אווירית בעולם שבו הביקוש למערכות דיפנס רק הולך וגדל ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אלטלנה עולה באש, 1948 / צילום: הנס חיים פין, לע''מ

על הדרך של אלטלנה מלב הים ללב האתוס התרבותי

כמעט שמונה עשורים לאחר שטבעה מול חופי תל אביב, אותרו השבוע שרידיה של אלטלנה בעומק הים ● אבל בעוד מקום הימצאה נותר בגדר תעלומה, סיפורה הלך ותפס מקום מרכזי בזיכרון הישראלי: כבר ימים לאחר הטבעתה היא נכנסה לשירה העברית, ובהמשך הונצחה באנדרטאות, בסרטים ובטקסים והפכה לסמל שממשיך להצית ויכוחים על אחד השברים הגדולים בתולדות המדינה ● כך עשתה אלטלנה את הדרך מקרקעית הים אל לב האתוס הישראלי

דולי פרטון בחדר השינה שלה בדוליווד, 1999. כנות נדירה / צילום: Reuters, USA TODAY

המראה הכי מלאכותי, הלב הכי אותנטי: הקסם של דולי פרטון חיבר אנשים ממחנות שונים

שמרנים מהדרום, להטב"ים, משפחות עם ילדים, פמיניסטיות וקאובויים נהרו במשך שנים להופעות של דולי פרטון, שהלכה לעולמה השבוע – קונצנזוס חריג באמריקה שהלכה והתחלקה למחנות ● איך אישה אחת מאגדת כל כך הרבה מאפיינים כביכול סותרים, ואיך נולדה המחשבה שהם סותרים בכלל

באר שבע. דבקה במודל הפרברי / צילום: Shutterstock

מתחם מחיר למשתכן בבאר שבע: החברה נקלעה לקשיים והפרויקט לא יושלם בזמן

פרויקט מחיר למשתכן בבאר שבע של א.ש.יגל נקלע לחדלות פירעון, ולא יושלם במועדו ●
החברה מתמודדת עם חובות של עשרות עד מאות מיליוני שקלים וסכסוך בין בעלי המניות

משרדי אנבידיה ביקנעם / צילום: אנבידיה

אנבידיה משיקה מרכז בכפ"ס ומעלה שאלה: למה להתרחב למקומות קטנים

אנבידיה תשכור עד 4 מגוואט בחוות השרתים סרברז בכפר סבא, בעסקה שצפויה להניב לשותפות של רני צים וקרדן־גבע 8 עד 18 מיליון שקל בשנה ● החווה, שפועלת כיום בקיבולת של 20 מגוואט, מתכננת להתרחב ל־200 מגוואט על רקע המחסור בחוות שרתים זמינות והקפאת חיבורי חוות חדשות לרשת החשמל

ניר כהן, רונן אגסי, אייל בן סימון, יורם נוה, מיכאל קלמן / איור: גיל ג'יבלי

חברות הביטוח לא עוצרות: כ־3 טריליון שקל בנכסים, רווחי עתק וכוכבית אחת

חמש חברות הביטוח הגדולות הציגו רווחים של מעל 6 מיליארד שקל במחצית הראשונה של השנה וזינוק בהיקף הנכסים המנוהלים ● בשיחות המשקיעים כמעט כולן הדגישו תחזיות להמשך המגמה ● אבל התוצאות חשפו נקודת תורפה אחת: ירידת הרווחים מביטוחי הרכב

מנכ''ל מטא, מארק צוקרברג / צילום: ap, Alex Brandon

תביעת הענק של לאומי נגד מטא: ביקורת של בית המשפט על בקשת הדחייה של מטא

בית המשפט המחוזי בתל אביב מתח ביקורת על מטא בתביעה של בנק לאומי, בסך 26 מיליון שקל ● בית המשפט הורה למטא להגיש את תגובתה עד 2 בספטמבר: "צר לי על תשובת מטא"