גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  גלובלי ושוקי עולם

במחנה הטבע האקסלוסיבי של וול סטריט, כולם מפחדים מ-AI

מאחורי דלתיים סגורות, החששות בוול סטריט מפני בינה מלאכותית מגיעים לשיאים חדשים ● במחנה שמאגד בכירי משק ואנשי פיננסים מובילים, שנבחרים בפינצטה, מתגלה התמונה: ביד אחת המשתתפים ספקניים לגבי AI, וביד השנייה הם לוחצים על כפתור "קנייה"

אגם במיין, שם נערך מחנה קוטוק. אמירות שלא נכתבות בסקירות אנליסטים / אילוסטרציה: Shutterstock
אגם במיין, שם נערך מחנה קוטוק. אמירות שלא נכתבות בסקירות אנליסטים / אילוסטרציה: Shutterstock

גרנד לייק סטרים, מיין. כחצי שעה לתוך הרצאתו של בארי נורטון על פריצות דרך מדעיות בתחום הבינה המלאכותית, מישהו בקהל הציג בפניו את השאלה החשובה ביותר בוול סטריט.

מנהלי השקעות, כלכלנים ואנשי פיננסים אחרים הגיעו כמדי שנה לאתר הדיג הנודע הזה בלב הטבע הפראי של מיין, מחליפים את החליפות בחולצות טריקו ובמכנסי דגמ"ח. בזמן שרוקנו את כוסות היין בחדר האוכל מחופה העץ, הם הקשיבו לנורטון, מרותקים. משקיע הטק הוותיק הסביר כיצד תכנון השבבים יהפוך יום אחד למורכב ויעיל עד כדי כך שמהנדסים ממש יזיזו מולקולות.

משקיעי העל מסתערים על המניה הזו - אבל ביל אקמן מחסל בה החזקות
האם והבת מהכפר שסירבו ל-26 מיליון דולר ממרכז נתונים ל-AI
אנבידיה ב"רבעון הטוב בהיסטוריה". אז למה הרווחיות יורדת?

ואז הורמה יד: "כל ההתקדמות הזאת בתחום הבינה המלאכותית עולה לחברות אמריקאיות טריליוני דולרים. האם ההשקעה הזאת תניב תשואה?".

"אני לא יכול לענות על השאלה הזאת, וגם בוול סטריט לא יכולים", אמר נורטון, שעמד בפינת החדר כשמאחוריו דגמים של דגים וציפורים שהוצמדו לקירות. "אני עדיין לא יודע. זה מדאיג אותי".

לא הייתם מנחשים זאת ממבט במדדי המניות הגדולים או במחיר מניית מיקרון, אבל מאחורי דלתיים סגורות, החששות בוול סטריט מפני הבינה המלאכותית מגיעים לשיאים חדשים.

לא עומדות בקצב

ענקיות הטכנולוגיה, שבעבר נהנו ממאזנים שנחשבו חסינים, מוציאות כיום יותר מזומנים מכפי שהן מכניסות. ההוצאות שאינן מופיעות במאזנים גדולות אף יותר. הציפיות לצמיחה בהכנסות מרקיעות שחקים, וחברות כמו OpenAI מתקשות לעמוד בקצב. אנבידיה, החברה בעלת שווי השוק הגבוה בעולם, מטפחת סוג חדש לחלוטין של נכסים כדי להמשיך להזרים ביקוש לשבבים.

הפרדוקס שבהימור על הבינה המלאכותית - שבו משקיעים מטילים ספק בהתלהבות סביבה ובאותה עת ממשיכים להזרים אליה כסף - הורגש בכל פינה במחנה קוטוק. זהו אירוע סוף שבוע למוזמנים בלבד, שמפגיש אנשי מקצוע מכל רחבי עולם הפיננסים. בשיט בקאנו, על כוס קפה וסביב שולחן הפוקר, המשתתפים, או "החניכים" כפי שהם מכונים במקום, התווכחו אם מסע ההוצאות האדיר על בינה מלאכותית אכן יניב את ההכנסות המיוחלות, או שלשוק צפויה מפלה.

איש אינו באמת יודע. אבל אף אחד מהשחקנים גם אינו מוכן להוריד את הז'יטונים מהשולחן.

לאופולד אשנברנר. נושא שיחה לוהט בקוטוק / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"היקף ההוצאות הגיע לרמות כל כך יוצאות דופן, שאין לנו ברירה אלא לעמוד פעורי פה ולתהות איך כל זה ייגמר", אמר פיטר בוקוואר, מנהל ההשקעות הראשי בוואן פוינט BFG וולת' פרטנרס ומשתתף ותיק במחנה קוטוק. ובאותה נשימה הוסיף: "יש מסיבה בעיצומה. אף אחד לא רוצה לעזוב מוקדם".

שיח ללא מעצורים

באחד הערבים התפתח דיון גלוי לב סביב שולחן הפוקר. אין ספק שהושקע יותר מדי כסף במרכזי נתונים, טען אחד החניכים. אבל האם זה לא מה שקורה תמיד כשמגיעה טכנולוגיה חדשה ומשמעותית? תסתכלו על האינטרנט או על מסילות הברזל, אחר טען: בכל אחד מהמקרים הגיעה תחילה התלהבות אדירה, ורק בהמשך התברר מי המנצחים ומי המפסידים.

ומה לגבי לאופולד אשנברנר, שקרן הגידור שלו סיטואיישנל אוורנס, המתמקדת ב-AI, כמעט קרסה בעקבות גל מכירות בכמה ממניות הסקטור ימים ספורים בלבד לפני המפגש בקוטוק? הוא ילד, משכו כמה מהשחקנים בכתפיהם. משקיע חסר ניסיון שלמד את אחד הלקחים הבסיסיים והכואבים ביותר בשוק: לווים יותר מדי, נכווים.

מאוחר יותר כמה מהחניכים הביעו חשש בשיחות פרטיות כי נפילתה של הקרן של אשנברנר מעידה על בעיה חמורה בהרבה, לדברי מארגן המחנה ומנהל ההשקעות הוותיק דייוויד קוטוק. אולי מדובר באותו סוג של "תיקן" שמנכ"ל ג'יי.פי מורגן צ'ייס, ג'יימי דיימון, הזהיר מפניו כשדיבר על אשראי פרטי: בעיה אחת שמעידה על בעיות נוספות.

המפגש נועד בדיוק לדיונים מתגלגלים ולדעות נחרצות שנאמרות ללא מעצורים. לפני כ־25 שנה קוטוק החל להביא קבוצה של מומחי שוק לעיירה הזעירה הזאת במיין. מאז התארחו במפגש אנשי פיננסים, קובעי מדיניות ומומחים משלל תחומים, רבים מהם נבחרו אישית בידי קוטוק. אחד החניכים מכנה את המקום "יערות וולדן של וול סטריט". או בפשטות: "מחנה לחנונים".

באתר הנופש שעל שפת האגם, שכמה מהחניכים משווים לג'קסון הול או לדאבוס, המשתתפים אומרים דברים שלא בהכרח היו כותבים בסקירות אנליסטים או מכריזים עליהם בשידורי CNBC. המפגש מתנהל לפי כלל צ'טהאם האוס, שלפיו המשתתפים רשאים לחשוף את נושאי הדיונים, אך לא את זהות הדוברים או את הארגונים שאליהם הם משתייכים. (הציטוטים המובאים בכתבה נאמרו בשיחות שבהן הדוברים הסכימו להזדהות).

רוב המשתתפים הקבועים צברו עשרות שנות ניסיון בשווקים. הם זוכרים היטב בועות נכסים קודמות, מתנופת ההשקעות בסיבים אופטיים בתקופת בועת הדוט קום ועד לחגיגת ניירות הערך מגובי המשכנתאות שזרעה את זרעי המשבר הפיננסי העולמי.

ולפעמים, השיחות במחנה מתגלות כנבואיות. לפני 15 שנה החניכים התיישבו לארוחת הלובסטר השנתית, כשפורסם כי S&P הורידה את דירוג האשראי של אג"ח ממשלת ארה"ב, והציבה אותן בדירוג נמוך מזה של אג"ח ממשלתיות של יותר מתריסר מדינות אחרות.

באותו ערב המשתתפים לחשו שזו רק ההתחלה, ושמצבה הפיננסי של ארה"ב צפוי להידרדר עוד הרבה יותר. בחזרה להווה: השבוע החוב הלאומי ברוטו של ארה"ב חצה לראשונה את רף 40 טריליון הדולר.

השנה איש מהמשתתפים לא ידע לומר אם השקעות הענק בטכנולוגיה, שעליהן נשען השוק השורי, אכן יניבו את התוצאות שהמשקיעים מקווים להן. בקיץ שעבר החששות סביב הבינה המלאכותית היו מתונים בהרבה, לדברי אדם פיליפס, מנהל ההשקעות ב־EP וולת' אדווייזרס.

אבל מאז הרבה השתנה: שוק האג"ח מתקשה לספוג גל של חובות הקשורים ל-AI בהיקף של רבע טריליון דולר. גם קצב הצמיחה של כלכלת ארה"ב נשען במידה גוברת על תנופת ההשקעות בתחום.

לדברי פיליפס, ההתפתחויות האלה הפנו הרבה יותר תשומת לב לשאלה מתי ההוצאות על בינה מלאכותית יתחילו להניב תשואה. "למרבה הצער, כולנו באותה סירה. המומחים לא יודעים", אמר. "זה די מטריד".

לשלם את המחיר

אין פירוש הדבר שהוותיקים האלה בוול סטריט דוביים בנוגע לתועלת של הבינה המלאכותית כטכנולוגיה. בארוחת הצהריים, מעל צלחות של דגים מטוגנים, או בישיבה על המרפסת האחורית לאחר רדת החשכה, החניכים החליפו עצות על הדרכים שבהן הם משלבים סוכני בינה מלאכותית בשגרת העבודה שלהם.

אחד מהם משתמש בכלי כדי להפיק מדי יום סקירה של ההתפתחויות בשווקים במהלך הלילה. אחר הזין למערכת מייל שניסח בחריפות ושאל את הסוכן אם יתחרט על שליחתו. התשובה הייתה כן, והוא החליט לא לשלוח אותו.

איש מהם לא הגיע לכאן כדי לקדם את ההשקעות שלו. אבל כשדחקו בהם, החניכים הודו שהעצבנות בשווקים מתחילה להשפיע גם עליהם, לפחות במידה מסוימת. חלקם ביצעו התאמות בתיקי ההשקעות ועברו מחשיפת יתר למניות של חברות טכנולוגיה גדולות לעמדה ניטרלית יותר. אחרים רמזו שהגיע הזמן לגוון את ההשקעות ולהרחיב אותן למגזרים אחרים במדד S&P 500. אבל איש מהם לא באמת מהמר נגד תנופת הבינה המלאכותית.

לדברי בוקוואר, הניסיון הוא אחת הסיבות לכך. חברי הקבוצה הזאת זוכרים לא מעט "קסנדרות" אחרות שנמחקו לאחר שחזו מוקדם מדי שהשוק הגיע לשיאו. רוב המשתתפים אחזו ביד אחת בספקות שלהם לגבי הבינה המלאכותית, וביד השנייה לחצו על כפתור "קנייה".

אחרי הכול, במובנים רבים ההימור על מניות הטכנולוגיה הוא המשחק היחיד בעיר.

"אף אחד לא רוצה להישאר מאחור", אמר נורטון בראיון לאחר הפאנל שבו השתתף. "בכל מהפכה טכנולוגית שעברנו, כולם קופצים פנימה. וכשהמוזיקה תיפסק, מישהו יצטרך לשלם את המחיר".

כתבה זו תורגמה על ידי גלובס באופן בלעדי מתוך The Wall Street Journal. לינק לכתבה המקורית באנגלית

עוד כתבות

קיבלתם מענק גדול? המהלך שיחסוך לכם עשרות אלפי שקלים במס

סיום עבודה מלווה לעיתים בקבלת מענק פרישה או סכום כסף גדול מסיבות אלו ואחרות ● לכאורה מדובר בכסף שחייב במס של עד 50%, אך בתנאים מסוימים תוכלו לחסוך עשרות אלפי שקלים בנטו ● כך עובדת השיטה של "פריסת מס" ● מומחי פרישה עונים על השאלות הקריטיות כשיוצאים לפנסיה

בתיה ועידן עופר / צילום: Jonathan GlynnSmith

נשארים בהרווארד: מלגת המנהיגות של בתיה ועידן עופר

משפחת עופר מרחיבה את מלגת המנהיגות בהרווארד, למרות הפרישה מהוועד המנהל אחרי 7 באוקטובר • האחים ישראל מצטיידים במשרד עיצוב לונדוני לפרויקט המגורים בשדה דב • מתחם המעצבים בקניון רננים מתפצל לשלוש חנויות עצמאיות ● לינוי אשרם נפגשה עם יזמיות ונשות מילואימניקים מהצפון • ובפרדס חנה־כרכור כ־120 אמנים יפתחו את הסטודיו לקהל ● אירועים ומינויים

אילון אלחדד, מנכ''ל חברת הסייבר Echo / צילום: ג'ני רוחלין

העסק שהקים בתיכון הכניס לו מאות אלפי שקלים בשנה. היום הוא כבר אחרי שני אקזיטים

"בילדותי לא היה הרבה כסף בבית. כבר בגיל 12 מכרתי סנדוויצ'ים בחופש. הייתי עובר בין חנויות, וזה הכניס לי 800-700 שקל בחודש. בהמשך קניתי שרת, מכרתי כניסות לכל החבר'ה ובניתי אתרים. זה הפך לעסק עם מחזור של מאות אלפי שקלים" ● שיחה קצרה עם אילון אלחדד, מנכ"ל חברת הסייבר Echo

צילום: Shutterstock

שווייץ תשקיע למעלה ממיליארד פרנק לרכישת מערכות הגנה אווירית

התקיפות של ישראל וארה"ב לא הצליחו לעצור את תנופת הייצור הביטחוני באיראן, שלטענתה אף שילשה את הקצב ● במקביל טייוואן פותחת את הארנק מול האיום הסיני, ושוויץ חוששת להישאר בלי הגנה אווירית בעולם שבו הביקוש למערכות דיפנס רק הולך וגדל ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

''פלאוורס''. מבחוץ צבעוני, מבפנים אפל / צילום: באדיבות סלקום tv+

על העברה בין–דורית ומכאובי נפש: פלאוורס היא ממתק בריטי מתוק–מריר

עשור אחרי שעלתה בבריטניה, הסדרה "פלאוורס" בכיכובה של אוליביה קולמן מגיעה לישראל • מאחורי ההומור הבריטי, הבית הצבעוני והמשפחה האקסצנטרית מסתתר סיפור אפל על דיכאון, הפרעה דו־קוטבית והאופן שבו מכאובי הנפש עוברים מדור לדור

נגיד בנק ישראל, אמיר ירון / צילום: יונתן בלום

כמה מרוויחים העובדים בנתב"ג ומה יעשה הנגיד בשבוע הבא?

מה ההערכות של בנק סיטי בנוגע להחלטת הריבית הקרובה של בנק ישראל? ● וגם: מה שיעור ההוצאות על שכר העובדים ברשות שדות התעופה? ● חושבים שאתם בקיאים בכל מה שקרה השבוע בכלכלה בארץ ובעולם? בואו לבחון את הידע שלכם ● החידון הכלכלי של גלובס

אימון שליטה ברחפן באונדס / צילום: רמי זרנגר

עם שבעה עובדים חדשים בכל שבוע: הפתרון היצירתי של חברות הרחפנים הצומחות

תעשיית הרחפנים הישראלית גדלה במהירות מסחררת, ובחברות המובילות כבר מדברים על קצב גיוס של לא פחות משבעה עובדים בשבוע ● כדי למלא את השורות הן מקימות בתי ספר פנימיים, שמכשירים חניכים עם ניסיון אפסי באמצעות תוכניות בזק ● הצצה לשער הכניסה החדש לעולם הדיפנס־טק

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; נאום ניצי של יו"ר הפד הקפיץ את התשואות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● בעקבות נאום יו"ר הפד: וול סטריט מתמחרת סיכוי גובר להעלאת ריבית בספטמבר ● מארוול ירדה בחדות אחרי הדוחות, גם מניות השבבים הישראליות, נובה, קמטק וטאואר ירדו בחדות ● פייפאל צנחה לאחר שטרייפ ואדוונט נסוגו מרכישתה ● גאפ זינקה לאחר שמינתה מנכ"ל חדש ל-Old Navy ● שברון והליברטון בדרך לעסקאות נפט בוונצואלה

ביטלו דירה מ''סיבות כלכליות'' / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מרוויחים 60 אלף שקל בחודש וביטלו רכישת דירה "מסיבות כלכליות"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● תופעת ביטולי העסקאות מעוררת בחודשים האחרונים עניין גובר, על רקע העלייה במספר העסקאות שמבוטלות לאחר חתימת חוזה ● על פי ניתוח שפרסמה סגנית הכלכלן הראשי של משרד האוצר, כחמישית מהמבטלים בשל "סיבות כלכליות" - השתכרו בממוצע בכ-60 אלף שקל לחודש ● מה עומד מאחורי התופעה?

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ ומוג'תבא חמינאי, המנהיג העליון של איראן / צילום: AP

הערכות בישראל: ארה"ב לא תתקוף באיראן עד בחירות האמצע בנובמבר

חוסל האחראי לפעילות חמאס במחנה הפליטים בג'נין ● נשיא ארצות הברית הבהיר למתווכות כי לא יחזור למזכר ההבנות המקורי עם איראן • טראמפ: "האיראנים מתים להיפגש איתי ולסגור עסקה. אני לא רוצה" ● לקראת חגי תשרי ועל רקע הפשיעה הלאומנית, צה"ל מעלה כוננות בשטחים ● עדכונים שוטפים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ ושר האוצר האמריקאי סקוט בסנט / צילום: Reuters, Umit Bektas

טראמפ דוחה חזרה למזכר ההבנות: "אמר שוב ושוב למתווכות"

דיווח: טראמפ אמר למתווכות שאין לו עניין לחזור למזכר ההבנות המקורי עם איראן ● ההסלמה בשטחים עולה שלב - ובמערכת הביטחון מזהירים מפני איבוד שליטה ● צה"ל והשב"כ: חיסלנו בעזה מחבל נוח'בה ששימש כשומר הראש של סינוואר ● משבר דלק באיראן: פקקי ענק, מצוקה לאזרחים והשבתה של מפעלים ● דיווח: ישראל שוקלת לגרש נציגים מבריטניה וממדינות אחרות באירופה מהמפקדת התיאום של הכוח הבין-לאומי לעזה ● עדכונים שוטפים 

קמפיין yellow / צילום: צילום מסך מיוטיוב

הופ הופ: המותג yellow חוזר לזכורות והאהובות, ומתברג גבוה באהדה

הפרסומת של בנק הפועלים למתחם הג'וניור בנמל ת"א מתברגת גם השבוע בפסגת הזכירות והאהדה, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● וגם: פרידה מפרופ' אבי דגני, מייסד ונשיא גיאוקרטוגרפיה, שהלך השבוע לעולמו

חיילי צה''ל בגבול לבנון. ארכיון / צילום: דובר צה''ל

דיווחים בלבנון על לפחות שתי תקיפות שביצעה ישראל הבוקר בדרום המדינה

צה"ל מתגבר כוחות לקראת החגים על רקע העלייה בפשיעה הלאומנית • אוגדה נוספת הועמדה ב"כוננות הקפצה" מחשש להסלמה ● דיווחים בלבנון על לפחות שתי תקיפות שביצעה ישראל הבוקר באזור עייתא אל-ג'בל שבדרום המדינה ● עדכונים שוטפים

קווין וורש, יו''ר הפד / צילום: ap, Mark Schiefelbein

"יש לנו עוד עבודה": יו"ר הפד מודאג מהאינפלציה, ושמר על שתיקה בנושא שהכי מטריד את השוק

יו"ר הפד קווין וורש נאם בכנס הנגידים השנתי בג'קסון הול כשעל כתפיו לחץ גובר: האינפלציה עדיין עיקשת, תשואות האג"ח הארוכות מטפסות, וממשל טראמפ מבקש להקל את נטל החוב ● בשווקים ממתינים בדריכות לכל איתות, שכן הקלה מצד הפד עשויה לסייע לממשל - אך גם לעורר חשש שהבנק המרכזי מתגמש מולו

זום גלובלי / צילומים: AP - Jeff Chiu, Alex Brandon, J. Scott Applewhite

קורבן מלחמת המכסים בין קנדה לארה"ב - והנקמה של טראמפ

מלחמת המכסים בין ארה"ב לקנדה מאיימת לייקר את סל המוצרים האמריקאי • מנכ"ל מטא רוכש אחוזה גותית בת 200 שנה באירלנד ● באוקראינה מעניקים למאסק "אות החירות" ● ובקהיר נרשם ניצחון משפטי דרמטי שמטלטל את השריעה ● זום גלובלי

איסלנד / צילום: Shutterstock

400 אלף איש יכריעו היום על עצמאותם

על רקע איומי טראמפ על הצורך האמריקאי בשליטה באזור הארקטי וההצהרות החוזרות שלו לגבי כוונות סיפוח אמריקאיות לגרינלנד השכנה, תושבי איסלנד ילכו לקלפיות היום (שבת) הקרוב למשאל עם שיכריע אם לפתוח מחדש בשיחות ההצטרפות לאיחוד האירופי

רוסטביף בקפה קשת / צילום: עדי דר

על חוף הים בהרצליה מצאנו מנה שסיפקה לנו את אחד הביסים הטובים של הקיץ

דרינקים ואוכל טעים מול הים כשהשקיעה עדיין מאוחרת, סדנת סאונד הילינג במים, מרוץ בין הכרמים וקטיף פטל רגע לפני סוף העונה ● ארבע הצעות בהזדמנות אחרונה לקיץ

מכונת בדיקת שבבים של קווליטאו / צילום: אתר החברה

מניית השבבים שמאבדת גובה בת"א לאחר הדוחות, למרות עלייה ברווח

קווליטאו נהנתה ברבעון השני מגידול בהוצאות המימון, אך סובלת משחיקה ברווח התפעולי ● המנכ"ל בשיחת משקיעים ציין כי "מלחמת הסחר הביאה להכנסת כמה מלקוחותינו בסין לרשימת החברות האסורות למסחר עם חברות אמריקאיות", ואמר כי "מדובר במקור לדאגה אמיתית"

עבודות המטרו בתל אביב / צילום: בר לביא

כשמדובר בפרויקט הכי חשוב, יקר ומסובך בתולדות המדינה, שכר של 52 אלף שקל כנראה לא מספיק

השבוע הודיעה נת"ע כי נמתין יותר משנתיים לחפירות המטרו. הסיבה, שאיש לא ימהר להודות בה, היא שאי אפשר להתחיל לחפור לפני הבחירות לעיריות בסוף 2028 ● הדירוג הממשלתי של החברה, שמגביל בין היתר את שכר עובדיה, מעיד שמקבלי ההחלטות מזלזלים במשימה

ב.מ.וו IX3 50 / צילום: יח''צ

ב.מ.וו IX3 50: חבילה נאה עם מבט קדימה

הקרוס־אובר החשמלי החדש של ב.מ.וו מציג עיצוב יוצא דופן, מערכת הנעה פורצת דרך וטווח נסיעה לא שגרתי ● הנדסת האנוש דורשת הסתגלות, אבל כפיצוי מקבלים מוצר מגובש היטב עם ביצועים רציניים