ענקית הקרנות האמריקאית, פידליטי, מכרה השבוע במפתיע את רוב החזקותיה בחברת הטכנולוגיה הביטחונית נקסט ויז'ן תמורת כ־1.3 מיליארד שקל (כ־450 מיליון דולר). מכירת מניות המהוות כ-6.1% מההון של יצרנית המצלמות המיוצבות לרחפנים, התקבלה בשוק בהפתעה, ומניית נקסט ויז'ן צנחה ביום ג' ב-12.6%, הגם שהחברה דיווחה במקביל על קבלת הזמנה גדולה.
● אנליסטים מעריכים: למה פידליטי מימשה מניות בנקסט ויז'ן?
● זה לא היה רבעון שקרנות הגידור יכולות להתגאות בו
● השורטיסט שעם פחות מ־10 מיליון דולר השתלט על חברת נדל"ן שהסתבכה
בסך הכול, איבדה מניית נקסט ויז'ן משוויה בשיא בתחילת חודש מרץ 45.8% מערכה ועדיין מדובר באחד הלהיטים הגדולים של הבורסה בת"א, שהניבה מאז ההנפקה בשנת 2021 תשואה של כמעט 4,000% ומשקפת לחברה שווי נוכחי של כ־20 מיליארד שקל.
על פי ההערכות בשוק, קרן פידליטי מוכרת את המניות ברווח של יותר מ־50% במניית נקסט ויז'ן, רווח שרובו מומש כעת. מחזור המסחר במניה בצהרי יום שלישי הגיע ליותר מ־420 מיליון שקל, גדול פי 20 מהמחזור היומי הממוצע במניה בשנה האחרונה.
חן גולן, יו"ר נקסט ויז'ן ואחד ממייסדיה, אמר לגלובס כי למיטב ידיעתו המכירה היא תוצאה של "אירוע טכני", שנובע מאילוצים של אחת מקרנות פידליטי שנדרשה למכור את המניות: "קיבלנו את זה בהפתעה. אף אחד לא דיבר איתנו, כמו עם כל השוק - זו הפצה שבאה מעכשיו לעכשיו". בצד הרוכש עמדו בעיקר גופים מוסדיים זרים לצד גופים מקומיים (ובהם חברת הביטוח מגדל שרכשה מניות ב־200 מיליון שקל).
בסך הכול מכרה פידליטי, המנהלת נכסים בהיקף של יותר מ־7 טריליון דולר, כשני שלישים מהחזקותיה בנקסט ויז'ן בהנחה של 7% על מחיר הסגירה של המניה ביום ב'. ההפצה בוצעה באמצעות בנק ההשקעות גולדמן זאקס, עם אי.בי.אי ברוקראז המקומי, והיא נסגרה בתוך כחצי שעה. לאחר המכירה צפויה פידליטי לרדת להחזקה של מתחת ל־3.5% במניות החברה ותפסיק להיות בה בעלת עניין.
בעת שמניית נקסט ויז'ן צנחה, בישרה כאמור החברה בשעות הצהריים על עסקה גדולה שניסתה אולי להמתיק את הגלולה המרה. מדובר בהזמנה חדשה מלקוח קיים בהיקף של 24 מיליון דולר. האספקה צפויה בין ינואר 2027 לסוף הרבעון השני של אותה שנה, ולפי החברה זוהי ההזמנה הראשונה בצבר ל־2027.
"אנו ממשיכים לקבל הזמנות משמעותיות לאספקה במהלך 2026, כך שאנו רואים ביקוש חזק הן בטווח המיידי והן בטווח הארוך", מסר גולן. יעד החברה, לדבריו, הוא להגיע עד סוף השנה לקצב ייצור של 5,000 יחידות בחודש. צבר ההזמנות של נקסט ויז'ן עמד נכון לדוחות הרבעון השני לשנת 2026 על 265.2 מיליון דולר, עבור 150 לקוחות (ירידה קלה במספר הלקוחות).
"לא כי הם חושבים על החברה משהו רע"
גולן, יו"ר נקסט ויז'ן, מספר כי המסר שהועבר לחברה מפידליטי הוא שהמכירה היא מהלך טכני: "לפי ההגדרות של אותה קרן, היא הייתה אמורה למכור החזקות בחברות שלא עומדות בשווי מסויים שהוגדר לה, אז הם פשוט מכרו בצורה טכנית".
גורם המכיר את פרטי העסקה הסביר לגלובס כי בעקבות גידול חד בנכסי הקרן שהחזיקה במניות, היא עדכנה את נהליה כך שנדרשה למכור את אותן החזקות בחברות שמתחת לשווי מסוים, ללא קשר לעמדתה לגביהן.
גולן מוסיף כי הוא מדבר לאורך תקופה ארוכה עם אנשי פידליטי והאנליסטים שלה. "אני מקבל רק פידבק חיובי. לא השתנה באמת משהו, למעט הבעיה הטכנית שלהם", הוא מבהיר.
לדבריו, את המניות רכשו משקיעים בארה"ב, בבריטניה ובישראל, "על סכום כזה הייתי מצפה שהדיסקאונט יהיה גדול יותר. הוא נסגר ב-7%, שזה סביר בהחלט. יש פה גם מסר שידיים זרות מאמינות בחברה".
לשאלת תזמון המכירה, רגע לפני רבעון שצפוי להיות חזק, משיב גולן כי "אי אפשר להמציא את המציאות. קיבלתי מסר חד משמעי שהסיבה שהם מכרו היא טכנית בלבד. כל אחד יכול לקחת את זה לאן שהוא רוצה. זה לא הגיע ממקום רע שבו פידליטי אמרו 'עצור, השוק הזה לא בכיוון, נקסט ויז'ן היא חברה רעה ואנחנו מנקים את השורות'. מי שיבין שזה אירוע טכני, כמה שזה נשמע הזוי בסכום כזה, צריך להמשיך כרגיל".
גורם בשוק ההון מסכים ש"גוף המוכר מניות בכמעט 1.3 מיליארד שקל, כשההנחה על מחיר השוק היא רק 7%, זה איתות חיובי למניה".
"גוף מאוד חכם מחליט למכור"
פידליטי הפכה לבעלת עניין נקסט ויז'ן במאי אשתקד והגדילה את החזקותיה בהמשך עד שערב המכירה החזיקה ב־9.5% ממניותיה של נקסט ויז'ן בשווי של 2.15 מיליארד שקל והייתה בעל המניות הגדול בחברה. עמרי עפרוני, אנליסט התחום הביטחוני באופנהיימר, טוען כי: "ממה שחישבתי, פידליטי הרוויחו יותר מ־50% על ההשקעה שלהם. הם מנהלים את הסיכונים שלהם, זה לא משהו שהשתנה בעסקיה".
נזכיר כי את המחצית הראשונה של 2026 סיימה נקסט ויז'ן, בניהולו של מיכאל גרוסמן עם גידול של 112% בהכנסות שעמדו על 155.5 מיליון דולר ורווח נקי של 92 מיליון דולר - עלייה של 110%. החברה אף העלתה בפעם השנייה מתחילת השנה את תחזית ההכנסות השנתית, ל־355 מיליון דולר, המשקפת צמיחה של כ־111% ב־2026.
למרות זאת נסחרה מניית החברה בירידה חדה לאחר פרסום הדוחות בחודש אוגוסט - מגמה שמלווה אותה כאמור זה חצי שנה על רקע רמת המחיר הגבוהה אליה הגיעה, רף הציפיות העולה של המשקיעים ומימוש רווחים על ידי חלקם.
לדברי עפרוני מאופנהיימר, "השנה נקסט ויז'ן אמורה לצמוח בכ־110% בהכנסות, והרווח הגולמי אמור לעלות בכ־70%. היא נסחרת במכפיל של 28, שאינו גבוה מאוד".
הירידה במניה בתקופה האחרונה מצטרפת לחולשה בענף כולו: מדד ת"א־ביטחוניות נפל ביום ג' בכ־2% ואיבד כ־20% מתחילת השנה. "היה הרבה כסף שנדחף למקום אחד, ואנחנו רואים שהמכפילים של החברות הביטחוניות ירדו בכ־30% בממוצע", אומר עפרוני.
פידליטי אינה המוכרת הגדולה היחידה במניית נקסט ויז'ן השנה. קבוצת מייסדי ומנהלי החברה (היו"ר חן גולן, המנכ"ל מיכאל גרוסמן, הסמנכ"ל בוריס קיפניס המשקיעים נחמן בנשעיה ויוסף סנדלר) מכרו בשנה האחרונה מניות בכ־1.1 מיליארד שקל.
*** אין באמור ייעוץ או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים האישיים של כל אדם, או משום עצה או המלצה לרכישה או מכירה של מוצר פיננסי כלשהו.




















