גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  בארץ

יותר נמוך מדובאי ומבלגיה: ההסכם החדש בין רשות המסים והבורסה ליהלומים

רשות המסים והבורסה ליהלומים חתמו על הסכם מס הקובע שיעור מס נמוך וקבוע על הכנסות יהלומנים ומבטל את רצפת ההכנסה המינימלית ● המטרה: להחזיר את סוחרי היהלומים של העולם לבורסה הישראלית ● ההסכם מציב את ישראל מול בלגיה ודובאי בשעורי המס, ובמדדים שונים לפניהן

ניסים זוארץ, נשיא הבורסה ליהלומים / צילום: טל גבעוני
ניסים זוארץ, נשיא הבורסה ליהלומים / צילום: טל גבעוני

הבורסה ליהלומים ורשות המסים חתמו על הסכם מס היסטורי לענף היהלומים, שיחול בשנים 2027-2028, המשית על היהלומנים מס קבוע מראש כאחוז מהמחזור. לפי ההסכם, יהלומן שיבחר להצטרף להסדר יידע כבר בתחילת השנה מה תהיה חבות המס שלו, שכן ההכנסה החייבת תיקבע מראש כשיעור קבוע ונמוך מהמחזור. בנוסף, מבוטלת רצפת ההכנסה המינימלית, שחייבה בעבר יהלומנים לדווח על הכנסה גבוהה גם כשפעילותם הייתה מצומצמת.

● התביעה שמטלטלת את הבנקים ועשויה לפתוח עידן חדש במערכת
● "אולי הגניבה הגדולה בהיסטוריה" אתרי החדשות מאבדים גולשים ל-AI, וענקיות הפרסום הדיגיטלי בלחץ
● בת 108 הורישה את הנחלה לבת אחת מתוך שישה. מה קבע ביהמ"ש?

ההסכם מציב את ישראל בעמדה תחרותית מול מרכזי הסחר המובילים בעולם, שהשיתו לאורך השנים מודל מיסוי מבוסס מחזור. בבלגיה למשל עומדת ההכנסה החייבת של סוחרי יהלומים על 2.1% מהמחזור - יותר מפי שלושה מבישראל. לצד זאת, אבני חן ותכשיטים נכנסים לישראל ללא מכס, לעומת 5% בדובאי, ורישום חברה זרה בישראל מהיר ופתוח לכל אזרח זר, בעוד שבדובאי התהליך עשוי להימשך יותר משנה.

ההסכם הוא פרי מהלך שהוביל נשיא הבורסה ליהלומים, ניסים זוארץ, וגובש בעבודת מטה שריכזו סגן נשיא הבורסה ליהלומים, אביעד בשארי, ומנכ"ל הבורסה, נדב שיינברגר, יחד עם ראש המטה של מנהל רשות המסים, כארים כנעאן.

ההסכם מממש גם את התחייבותו של שר האוצר, בצלאל סמוטריץ', שהצהיר לפני כשנתיים כי יפעל לחיזוק ענף היהלומים.

הייצוא במחצית 2026: 625 מיליון דולר

ענף היהלומים הישראלי, מהוותיקים והמשמעותיים ביצוא המקומי, רושם בשנים האחרונות מגמת ירידה בכל תחומי המס. נתוני המחצית הראשונה של שנת 2026 מצביעים על המשך ההיחלשות בפעילות ענף היהלומים הישראלי, על רקע המשך ההאטה בביקוש ליהלומים טבעיים בישראל ובעולם, אי הוודאות הכלכלית והגיאו-פוליטית בשווקי היעד המרכזיים, היהלומים הסינטטיים המהווים תחרות על כיסו של הצרכן הסופי, ביטולי הטיסות שהיו במחצית השנה הראשונה הנוכחית ואשתקד ויותר מכל אי הוודאות שנוצרה בעקבות שינויים במדיניות המכסים של ארצות הברית שהשפיעו על היקפי הסחר העולמי ועל פעילותם של מרכזי הסחר בענף וכמובן גם בישראל.

במחצית הראשונה של שנת 2026, בהשוואה למחצית הראשונה אשתקד, נרשמה ירידה בהיקפי הסחר ביהלומים מלוטשים וביהלומי גלם, המשקפת את השפעתן של מגמות אלו על פעילותו של ענף היהלומים הישראלי.

במחצית הראשונה של שנת 2026 הסתכם היצוא נטו של יהלומים מלוטשים ב-625.7 מיליון דולר לעומת 804.5 מיליון דולר בתקופה המקבילה בשנת 2025 -ירידה של 22.3%. היבוא נטו של יהלומים מלוטשים הסתכם ב-531.3 מיליון דולר לעומת 609 מיליון דולר במחצית הראשונה של שנת 2025 - ירידה של 12.7%.

בתחום יהלומי הגלם הסתכם היצוא נטו ב-191.2 מיליון דולר לעומת כ-292.6 מיליון דולר בתקופה המקבילה אשתקד - ירידה של 34.6. היבוא נטו הסתכם ב-208.3 מיליון דולר לעומת כ-324.6 מיליון דולר, ירידה של 35.8%.

ארצות הברית המשיכה להיות יעד היצוא המרכזי של יהלומים מלוטשים מישראל, ואחריה הונג-קונג ובלגיה. ביבוא יהלומים מלוטשים לישראל הובילו הודו, הונג-קונג וארצות הברית. ביצוא יהלומי הגלם, המשיכה הודו להיות יעד היצוא המרכזי ואחריה בלגיה ואיחוד האמירויות והערביות ביבוא יהלומי גלם לישראל בלטו איחוד האמירויות הערביות, בלגיה ובוטסואנה.

נקודת מפנה היסטורית

לדברי ניסים זוארץ, נשיא הבורסה ליהלומים, "חתימת ההסכם מסמנת נקודת מפנה היסטורית לענף היהלומים הישראלי. לאחר שנים של שחיקה בתחרותיות מול המרכזים הבינלאומיים, הצבנו יעד ברור - להשיב לישראל את מעמדה כמרכז סחר מוביל בעולם - והיום אנו מממשים אותו. ההסכם מעניק ליהלומן הישראלי ודאות ויציבות, ומציב את הבורסה ברמת גן בשורה הראשונה לצד אנטוורפן ודובאי. אני מבקש להודות לשר האוצר, בצלאל סמוטריץ', למנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', לראש המטה שלו, כארים כנעאן, ולצוותים המקצועיים, על הבנתם את חשיבותו האסטרטגית של הענף לכלכלה הישראלית ועל שותפותם המלאה במהלך. מכאן אנו יוצאים לשווקים הבינלאומיים עם מסר חד: הבורסה הישראלית פתוחה, ומזמינה את חברות היהלומים המובילות בעולם לבחור בה".

נדב שיינברגר, מנכ"ל הבורסה ליהלומים מוסיף, כי "ההסכם הוא תוצאה של עבודת מטה מקצועית ומעמיקה, שבמסגרתה בחנו יחד עם צוות רשות המסים כל פרמטר מול המודלים הנהוגים בבלגיה ובדובאי. התוצאה היא הסדר פשוט, שקוף ויציב, שמעניק ליהלומן ודאות מלאה מראש ומסיר חסמים שהכבידו על הענף במשך שנים. ברצוני להודות למנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', ולצוותים המקצועיים ברשות, על שיתוף הפעולה הענייני והפתוח לאורך כל הדרך, וכן לנשיא הבורסה, ניסים זוארץ, שהוביל את המהלך. השלב הבא הוא ליישם את ההסדר: נפעל להנגיש אותו ליהלומנים בישראל, ובמקביל נציג אותו לחברות היהלומים המובילות בעולם, ונלווה חברות זרות שיבחרו להקים פעילות בבורסה הישראלית".

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר באמצעות AI)

מדריך לצופה: המסעות הליליים של וורן באפט במחילת הארנב של יוטיוב

סרטונים של גלן קלוז. פרסומות משנות ה־50. הגרסה האוזבקית של "America’s Got Talent"● המשקיע האגדי לא מצליח לעמוד בפני האלגוריתם

בנימין נתניהו וגדי איזנקוט / צילום:  מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט, גלעד קוולרציק

הסירוב של ברק, המבוכה של נתניהו: למה בישראל אין עימות בחירות?

כמעט כל המדינות המפותחות מקיימות עימותים טלוויזיוניים בין המועמדים המובילים בבחירות ● פעם גם ישראל הייתה ברשימה הזאת, אבל לפני כמעט שלושה עשורים נוצר התקדים שהוציא אותה ממנה ● והמחקרים מראים: איזה גורם קובע את זהות המנצח בעימות? ● המשרוקית של גלובס

בורסת נאסד''ק בניו יורק / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה ירוקה בוול סטריט; טבע קפצה, מחירי הנפט יורדים

טבע זינקה לאחר שדיווחה כי קיבלה אישור מה-FDA לתרופה WELTRUZA, לטיפול במחלת הסכיזופרניה ● טראמפ אמר כי בשיחה עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, סיכמו השניים כי רוסיה תספק סולר לשווקים בארה"ב ולעולם ● המסחר באירופה ננעל בעליות ● תשואות האג"ח נסוגו אתמול, אך נותרות בשיאים של עשרות שנים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

מחקר: סל המזון התייקר בעד 20% בארבע שנים, אך האינפלציה מסבירה חלק ניכר מהעלייה

חוקרים מאוניברסיטת ת"א בדקו את מחיריהם של 80 מוצרים ברשתות המזון ומצאו כי קצב ההתייקרות בארבע השנים האחרונות היה גבוה כמעט פי חמישה לעומת ארבע השנים שקדמו להן ● אלא שבאותה תקופה האינפלציה במשק הגיעה לכ-12.5%, ומדד מחירי המזון הרשמי מצביע על עלייה מתונה יותר ● מה עומד מאחורי המספרים?

איור מתוך הספר, של המאיירת טוהר שרמן-פרידמן / איור: טוהר שרמן-פרידמן

החוקר שמחפש תרופה לסרטן וזה שמלמד AI לא לשקר: הספר שילהיב ילדים על מדע

האנשים שרצו להבין את העולם, עבדו קשה והצליחו: ספר חדש מבקש לגרום לילדים להסתכל אחרת על מדע ● בספר שקיבל תמיכה מ–7 אוניברסיטאות חושפים חוקרים וחוקרות איך סקרנות שינתה להם את החיים

גיא נתן / צילום: פרטי

הצעיר שסוחף אחריו את המשקיעים החדשים: "המוסדיים חושבים שהציבור לא אינטליגנט. שיתקדמו"

בגיל 28 הפך גיא נתן לתופעה סוחפת בקרב המשקיעים הצעירים ● לפסטיבל ההשקעות שלו השבוע, בשיתוף גלובס, צפויים להגיע 5,000 איש ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע הבורסה בת"א אטרקטיבית על פני ארה"ב, טוען כי "הקהל שלי עושה מהפכה בהשקעות, אבל חלק יחטפו סטירה בנפילה הבאה", ומצהיר: "המוסדיים חושבים שהציבור לא אינטיליגנט, הגיע הזמן שיתקדמו"

צילום: ap

התקיפה הקטלנית בריאד: 12 נהרגו ומאות נפצעו בנמל התעופה

בניו יורק טיימס מדווחים: לפחות 12 הרוגים ו-309 פצועים בתקיפה של החות'ים בנמל התעופה הבין-לאומי המלך ח'אלד שבריאד ● פגיעות נרשמו גם במתקני אנרגיה, בעוד שחיל האוויר הסעודי ממשיך לתקוף בתימן ● עדכונים שוטפים

איזה מותג פיצות נתן מענקים לרשויות מקומיות ברחבי ארה''ב כדי שיסתמו חורים במדרכות ובכבישים? / צילום: Shutterstock

איזה מותג פיצות נתן מענקים לרשויות מקומיות ברחבי ארה"ב כדי שיסתמו חורים במדרכות ובכבישים?

לאיזו ציפור יש את מסלול הנדידה הארוך ביותר בעולם החי, איזה חיל הוא האחרון שהתווסף לזרוע היבשה של צה"ל, ולאילו מדינות בעולם יש הכי הרבה גבולות יבשתיים? ● הטריוויה השבועית

מגדל אינפיניטי של קבוצת חג'ג'. 61 דירות לא מכורות, נכון למחצית הראשונה של 2026 / צילום: קבוצת חג'ג'

כיכר המדינה בתל אביב עולה לגובה: המכירות תקועות, ומה עם המחירים?

רובע 4 בתל אביב - בין נתיבי איילון לרחוב אבן גבירול - התאפיין תמיד בבניינים נמוכים יחסית, אולם מגדלי המגורים שצפויים להתאכלס בו בקרוב ישנו את פניו ● המחירים במגדלי DUO ואינפיניטי במתחם סומייל ומגדלי כיכר המדינה מגיעים ל־80 אלף שקל למ"ר ויותר ● אלא שבעוד הבנייה מתקדמת, המכירות מתקשות לשמור על הקצב של שנות הגאות

לא מי שחשבתם: מיהם שני האנשים המסתוריים שקובעים את התמונה הפוליטית?

מדינת ישראל הולכת לבחירות, והמשרוקית של גלובס מביאה את הסקרים העדכניים ביותר מכל כלי התקשורת • מי מתחזק, מי נחלש, ואיך זה משפיע על יחסי הכוחות בין המחנות? • והפעם: וינטר מסתבך עם אחוז החסימה, ועד כמה שבריריות התוצאות?

אייל גפני, מנכ''ל בנק וואן זירו / צילום: אוהד רומנו

בנק וואן זירו מפטר כ-10% מהעובדים בגלל "הבינה המלאכותית"

הבנק הדיגיטלי הודיע הבוקר לעובדיו על מהלך התייעלות הכולל פיטורים של כ-30-25 עובדים ● במכתב שנשלח לעובדים הסביר המנכ"ל אייל גפני כי "הבינה המלאכותית משנה את הדרך שבה ארגונים עובדים"

פינוי בינוי ברמת השרון / צילום: שרון ענבי

79 מיליון שקל בלבד: כמה מעט צריך כדי להפיל קבלן בענף הבנייה

חברת הבנייה נטע ליפשיץ הגישה השבוע בקשה להיכנס להליכי חדלות פירעון ● כשסכום כזה מפיל חברה עם רקורד של עשרות שנים, שמסווגת בדירוג הגבוה ביותר של משרד השיכון, מתבהר כמה קרובה התהום לעוסקים בתחום המסוכן הזה

מורי ארקין / צילום: שלו אריאל

המניה הביטחונית שנפלה 66% מאז שהגיעה לת"א, ומה הסיכוי שתהפוך ליוניקורן

בניגוד לקבלת הפנים החמה לה זכתה מניית פאלו אלטו, זו של אודיסייט איבדה מעל מחצית משווייה מאז הצטרפה לת"א במסגרת הרישום הכפול ● המשקיע מורי ארקין והמנכ"ל יהוא עופר, משוכנעים שהיא תהפוך לחברה של מיליארדים: "המניה תתאים את עצמה ותעוף בשווי"

אלכסנדר וואנג / צילום: Reuters, Carlos Barria

המיליארדר חובב הממים ובעל תספורת המאלט שמאחורי אפליקציית הבינה המלאכותית המצליחה של מטא

אלכסנדר וואנג הזניק את מיוז לראש טבלאות הדירוג והחזיר את מטא למרוץ הבינה המלאכותית, גם אם עורר בדרך תרעומת בקרב עובדי ענקית הטכנולוגיה

צ'נגאן דיפאל S05 פלאג אין / צילום: יח''צ

החל מ-155 אלף שקל: המכונית שנכנסת לפלח שוק צפוף במיוחד

גרסת הפלאג־אין של הקרוס־אובר המשפחתי של צ'נגאן שומרת על העיצוב הידידותי והמרחב הפנימי הענק של הגרסה החשמלית, אבל מציעה מערכת הנעה חסכונית ומעודנת ויכולת דינמית משופרת ● היא יוצאת לפלח תחרותי רווי

האם הבחירות טובות לתיק ההשקעות / אילוסטרציה: שלומי יוסף

בבית ההשקעות IBI מסירים את העמימות ומנתחים איך ישפיעו הבחירות על הכלכלה

במחקר חדש של IBI מעריכים כי החלפת הממשלה הנוכחית תוביל לירידה בפרמיית הסיכון, התחזקות השקל ועליות בשוק המניות, וייתכן שאף להפחתת ריבית נוספת ● מנגד, האנליסטים מזהירים כי המשך כהונת הקואליציה הנוכחית עלול להוביל לתגובה שלילית ניכרת בשוק המקומי ● ומה יקרה במצב של חוסר הכרעה פוליטית?

האופניים של אריאל ביבס / צילום: אוריאל אבן ספיר

מה מלמדים החפצים שנשארים אחרינו

לציון יום השנה השלישי לטבח 7 באוקטובר נפתחה במרכז פרס התערוכה "החלל שנשאר", המציגה חפצים אישיים של נרצחים וחטופים שנרצחו בשבי ● הפריטים, בהם הכומתה של רוני אשל, יומן התודה של נועה מרציאנו והצעצועים של אריאל וכפיר ביבס, מעניקים הצצה לעולמם של מי שאינם עוד ● התוצאה היא תערוכת זיכרון נוגעת ללב, שהופכת את הכאב והגעגוע לשיר הלל לחיים

השבוע בשווקים / אילוסטרציה: Shutterstock

תחזית האימים לוול סטריט – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

אף שאחד ממדדי הדגל של ת"א עלה בשיעור דו־ספרתי, רוב המניות הכלולות בו רשמו תשואה שלילית ● התשואה הממוצעת שהציגו קרנות הגידור המנייתיות מתחילת השנה נפגעה ברבעון השלישי ● לפני כשנה המליץ שמואל בן אריה מפיוניר על טבע ועל מניות הביטוח - וקצר תשואות פנומנליות • בבנק אוף אמריקה מתארים את המחשוב הקוונטי כ"גילוי האש הבא של האנושות" ● וגם: בנק ההשקעות הבריטי שפרסם תחזית קודרת בנוגע ל-S&P 500

הילה ויסברג ואסף גלעד בשיחה עם אלון סטופל, יו''ר רשות החדשנות / צילום: חנה טייב

"הייטקיסטים דורשים משכורות של עמק הסיליקון. חברות עוברות לחו"ל"

שיחה עם אלון סטופל, יו"ר רשות החדשנות ● על הדרך שהובילה את ישראל ל־440 אלף מועסקים בהייטק מעבר לים, התייקרות העובד הישראלי והחיפוש אחר מנכ"ל חדש

מסעדת רוז' במלון פרא. דוגמה לניהול מוצלח / צילום: אסף קרלה

10 העקרונות להקמת מסעדה מוצלחת ורווחית בישראל

המלחמה, יוקר המחיה והמחסור בעובדים מכבידים על המסעדות ובתי הקפה בארץ, אך זהו מסך עשן לתופעה עמוקה יותר: רק שליש מהם שורדים חמש שנים רצופות של פעילות ● הדרך להצלחה עוברת דרך תכנון כלכלי, שיווקי ותפעולי, לצד תרבות אירוח והשקעה בהון האנושי