גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  שוק ההון והשקעות

השוק בנפילה, אבל האנליסטים רגועים: "אין הרבה מדינות שצפויות לצמוח ב-7%, לא כדאי להיחפז ולמכור"

הבורסה נופלת בחדות לאחר פרסום תוצאות הבחירות, ומדד הבנייה צולל, אולם מומחים בשוק ההון מרגיעים ומייעצים למשקיעים: "לא הגיע הזמן למכור" ● ההשפעה של הבחירות על הבורסה צפויה להתפוגג בתוך מספר חודשים, וישראל ערוכה טוב להמשך התמיכה הכלכלית בשווקים

המרוויחות והמפסידות של גל ההנפקות בת''א עד כה / אילוסטרציה: Shutterstock
המרוויחות והמפסידות של גל ההנפקות בת''א עד כה / אילוסטרציה: Shutterstock

הטלטלה בבורסה אחרי תוצאות הבחירות אמורה דווקא לייצר הזדמנויות, ולנוכח נתוני המאקרו של ישראל אפשר להירגע בטווח הזמן הבינוני-ארוך. בבוקר רביעי כאשר תוצאות הבחירות ממשיכות להתברר, וספירת הקולות בקלפיות בוועדת הבחירות המרכזית נמשכת, הבורסה פתחה בנפילות חדות. מדד ת"א 35 נופל בעד 3% לאחר שעתיים של מסחר, ומדד הבנייה קורס ב-8%. הדולר מזנק ב-0.7% ל-3.1 שקלים. האנליסטים ממליצים שלא להיגרר לבהלה בבורסה ומעדיפים לבחון את נתוני המקרו לטווחי זמן מעט יותר ארוכים.

● הסקטורים שנמצאים במוקד המפולת היום בתל אביב - והסיבות לכך
● מה עומד מאחורי המניות היחידות שעולות בת"א 35
● מניות הנדל"ן מובילות את הירידות בבורסה: זו הסיבה

גיל דותן, סמנכ"ל לקוחות פרימיום בבית ההשקעות, מצביע על צפי צמיחה של 7% ב-2027, ריבית ואינפלציה נמוכות וגירעון נמוך כגורמים שימשיכו לתמוך בשוק: "לא יודע אם זה הזמן הכי טוב לקנות, אבל בוודאי לא הזמן הכי טוב למכור". בבית ההשקעות אי.בי.אי מעריכים כי השפעת תוצאות הבחירות על שוק ההון המקומי תהיה זמנית. "לפי המחקרים, כמה חודשים אחרי הבחירות ההשפעה על השוק מתפוגגת", אומר גיל דותן, סמנכ"ל לקוחות פרימיום באי.בי.אי בית השקעות. "צריך להמשיך להתמקד בנתונים הכלכליים". לדברי דותן, "צפי הצמיחה ל-2027 לפי בנק ישראל עומד על 7%. אין הרבה מדינות שצומחות בקצב כזה עם ריבית ואינפלציה נמוכות, וזה אמור להמשיך לתמוך בשוק. תוצאות הבחירות הן עוד שיקול במכלול השיקולים, אבל לא השיקול המרכזי".

"המשקיעים למודי ניסיון"

דותן מציין כי הבוקר לא נרשמה פנייה חריגה מצד לקוחות. "אין הרבה שיחות מלקוחות הבוקר. המשקיעים כל כך רגילים לתהפוכות - תקיפה באיראן, קורונה וכן הלאה - שהם למודי ניסיון ומסתכלים על ההיבט הכלכלי, ופחות על גורמים אקסוגניים שמשפיעים על השוק, אבל לא לאורך זמן". לדבריו, תיק השקעות מנוהל אינו חשוף רק לשוק המקומי. "לא הכל מושקע במדדים או במניות שמושפעים מהשוק המקומי. עושים מראש פיזור - חלק מההשקעות בחו"ל, בדולרים, וחלק בחברות ישראליות שמושפעות ממה שקורה מעבר לים, ולא דווקא מהכנסות ורווחיות שנובעות מהשוק המקומי. גם זה פיזור, שכשלעצמו מקטין את רמת הסיכון והתנודתיות".

"ישראל נהנית מהבלגן הביטחוני בעולם"

דותן מזכיר כי "בין אם תהיה הממשלה הנוכחית או אחרת, בארבע השנים האחרונות הבורסה בתל אביב הייתה אחת הטובות בעולם, והשקל היה אחד המטבעות החזקים בעולם. גם אג"ח ממשלת ישראל, וכנגזרת גם האג"ח הקונצרניות, מפגינות עוצמה לאחרונה. הסיבה היא הנתונים הכלכליים החיוביים". לדבריו, "ישראל נהנית מכל הבלגן הביטחוני בעולם. היא המדינה השביעית בעולם בייצוא ביטחוני, אחרי מדינות גדולות ממנה משמעותית. כל שני וחמישי מתבשרים על אקזיט חדש במאות מיליוני או במיליארדי דולרים. כל זה ממשיך להכניס כסף לקופת המדינה ולשמור על יחס חוב-תוצר נמוך, ותומך בכלכלה המקומית".

בשוק האג"ח, לדברי דותן, "להשפעת הבחירות יש משקל, אבל סביר להניח שהריבית בישראל תמשיך להיות נמוכה, ויש אף צפי להורדת ריבית נוספת. הגירעון נמוך, ולגורמים האלה יהיה משקל גדול יותר על אג"ח ממשלת ישראל. גם התשואות בארה"ב ירדו, וזה אמור לתמוך בתשואות כאן". לסיכום ממליץ דותן ללקוחות בעלי אופק השקעה ארוך לראות בירידות הזדמנות: "לא יודע אם זה הזמן הכי טוב לקנות, אבל בוודאי לא הזמן הכי טוב למכור. צריך ליצור איזון בין ישראל לחו"ל, במניות, באג"ח ובשקל".

אי־ודאות עדיפה על פאניקה

האנליסט ליאור וידר, בעל שירות המידע "מכפיל רווח", אומר לגלובס כי "השווקים שונאים חוסר ודאות הרבה יותר מאשר חדשות רעות. התמונה המסתמנת, של שוויון ודד-לוק פוליטי ללא הכרעה ברורה, מייצרת ערפל כבד, והתגובה הטבעית של נכסי הסיכון היא לרדת, כשהמשקיעים מתמחרים חשש מקיפאון ומעיכוב בהחלטות כלכליות מהותיות". עם זאת, לדבריו, "מדובר בתמונה חלקית בלבד, וצריך להמתין לתוצאות הסופיות. ניסיון העבר מראה שאירועים פוליטיים דרמטיים נוטים להיות מתומחרים ברגע שהמציאות מתבהרת". למשקיעים הפרטיים הוא ממליץ "לנתק את הרגש, לא לבצע שינויים פזיזים בתיק מתוך פאניקה ולהימנע מניסיונות לתזמן את השוק על בסיס כותרות פוליטיות".

בכיר נוסף בשוק ההון, רמי דרור מנכ"ל ווליו בריבוע, אומר לגלובס כי "הייתה ציפייה בשוק, לפחות לפי יום המסחר ביום שני השבוע, שהולך להיות פה שינוי. ראינו את זה בהתנהגות של שער הדולר ובעליות במדדי הביטוח והבנקים. התעוררנו לבוקר של תקיעות פוליטית, שמורידה את התרחיש של שינוי מובהק ומשאירה על השולחן ממשלת אחדות או בחירות חוזרות. השוק נותן משקל נמוך מאוד לממשלת אחדות, כך שהתרחיש הסביר ביותר הוא כנראה בחירות חוזרות". לדבריו, "השוק לא אוהב אי-ודאות, וכנראה גם לא את התוצאה. מה שאנחנו רואים הוא אכזבה, לא פאניקה - תיקון לעליות שהיו לפני הבחירות, ולא מעבר לזה".

דרור מדגיש כי מדובר בהשפעות לטווח קצר, וכי "מה שיקבע את פני השוק הן מגמות כלכליות, התפתחויות בעולם, ה-AI והמלחמה עם איראן". לדבריו, "בארבע השנים האחרונות, תחת הממשלה הנוכחית, השקל התחזק ומדד המניות עלה ביותר מ-100%. תוצאות של ממשלה, גם כשאנחנו ביקורתיים כלפיה, לא בהכרח משפיעות באופן מלא על השוק". הוא מעריך כי בחירות האמצע בארה"ב ב-3 בנובמבר משמעותיות יותר לשווקים, וכי לאחריהן צפויה ככל הנראה תקיפה באיראן. מסיבה זו, הדולר עשוי לשמש עוגן בתקופה הקרובה. "מי שמסתכל על הטווח הקצר יכול להצטייד בדולר או להקטין מעט את החשיפה למניות, אבל אני אף פעם לא ממליץ על זה". הוא גם לא רואה בירידות הזדמנות: "זה תיקון של 2%-3%, לא נוצרו פה הזדמנויות". גם במניות הנדל"ן, שעלו בשבועות האחרונים ויורדות כעת בחדות, הוא לא רואה הזדמנות, "בגלל המגמה ארוכת הטווח של עודף במלאי הדירות, שימשיך להפעיל לחץ לירידת מחירי הדיור".

תרחישי ההרכבה והשפעתם

אמיל גולדפרב, שותף בקרן הגידור סנטנריו קפיטל אומר כי "הבחירות היו אמורות להסיר את אי־הוודאות הפוליטית, אבל בפועל הן השאירו את המשקיעים עם יותר שאלות מתשובות". מבחינת שוק ההון, התרחיש של הקמת ממשלה בראשות איזנקוט, ללא נתניהו, היה עשוי להביא לירידה בפרמיית הסיכון של ישראל. בעקבות התוצאות המסתמנות, האפשרות הזו התרחקה, וכעת ניצבים בפנינו שלושה תרחישים מרכזיים.

"התרחיש הראשון הוא ממשלת ימין שתוקם בעזרת עריקים מגוש השינוי. תרחיש כזה מעלה את הסיכון לחידוש המחאה הציבורית, להחרפת המתיחות הפנימית ואף לסנקציות בינלאומיות בהמשך. התממשות הסיכונים הללו עלולה להוביל לפיחות בשקל וללחץ על שוק המניות המקומי. התרחיש השני הוא ממשלת שינוי בתמיכת המפלגות הערביות. במקרה כזה, החשש המרכזי הוא מקואליציה שברירית שתתקשה למשול לאורך זמן. חוסר יציבות מתמשך והאפשרות לחזרה מהירה לקלפי יקשו על המשקיעים לתמחר ירידה מתמשכת בפרמיית הסיכון".

"התרחיש השלישי הוא ממשלת אחדות של נתניהו ואיזנקוט. ממשלה כזו עשויה לספק יציבות פוליטית, להפחית את המתיחות הפנימית ולפתוח מחדש את האפשרות להרחבת הסכמי אברהם. ככל שתצליח לעשות זאת, היא עשויה להוביל לירידה משמעותית בפרמיית הסיכון של ישראל, להתחזקות השקל ולעליות בשוק המניות, לא רק כתגובה ראשונית אלא כמגמה מתמשכת. השורה התחתונה היא שהשוק הישראלי לא זקוק רק לממשלה חדשה, אלא לשינוי בסביבת הסיכון. אם תקום ממשלה שתצליח לייצר יציבות פנימית ואופק מדיני, הפוטנציאל לתמחור מחדש של הנכסים הישראליים משמעותי".

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

מה עומד מאחורי המניות היחידות שעולות בת"א 35

התוצאות המסתמנות בקלפיות שולחות את השוק המקומי לירידות שערים חדות, אך פערי ארביטראז' חיוביים מוול סטריט מספקים רוח גבית למניות הדואליות שמקזזות את הנפילות בת"א 35 ● בקרב השורה השנייה: פלורי מזנקת ברקע לדיווח על הסכם אסטרטגי בארה"ב

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters

בטורקיה חוששים: "אם נתניהו ייבחר, יתפוצץ נשק גרעיני"

בתקשורת הטורקית עקבו באדיקות אחרי הבחירות בישראל ● באנקרה קיוו כי ראש הממשלה בנימין נתניהו יפסיד את הבחירות, ומיהרו לציין בפני קוראיהם כי לאופוזיציה אין רוב ● פרשן אנטי־ישראלי: "נתניהו מתכונן לרצח עם חדש, שהיסטוריונים מתארים בתור מלחמה נגד האנושות"

קלפי בחירות 2026 / צילום: ארן הרשלג

"זה הולך להיות מכוער": בעולם נאבקים להבין מה יקרה כעת בישראל

מאירופה ועד ארה"ב: כלי התקשורת בעולם מסקרים בהרחבה את תוצאות הבחירות בישראל ומדגישים את הקושי להרכיב ממשלה ואת חוסר הוודאות הפוליטי

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה חיובית בוול סטריט; הנאסד"ק זינק, מניות השבבים המשיכו לטפס

ה-S&P 500 התקדם בכ-0.6% ● מניות ה-AI המשיכו במומנטום החיובי שלהן לאחר התשקיף של אנת'רופיק ● מחירי הנפט איבדו גובה ● נעילה מעורבת באירופה ● מנכ"ל ברודקום התערב אישית כדי להשלים עסקת חוב של 63 מיליארד דולר לאנתרופיק ● וגם - הבום שמזכיר את בועת הנדל"ן: הניו יורק טיימס מזהיר מפני משבר פיננסי

פלטפורמת פולימרקט / צילום: Shutterstock

מה קורה בפולימרקט? איזנקוט מוביל, אך המומנטום שלו נחלש

לאחר חודשים שבהם הוביל יו"ר ישר! בפער ניכר, שוק ההימורים הבינלאומי פולימרקט מציג צמצום פערים: נתניהו מתחזק ל-30%, אך איזנקוט מוביל עם כ-50% ● על רקע זה, הערכות כי המו"מ הקואליציוני והיעדר הכרעה בין הגושים הם שיכריעו את הזהות של ראש הממשלה הבא

צעיר מצביע בקלפי בתל אביב / צילום: ap, David Goldman

בקרוב עוברים לספירת המעטפות הכפולות. מי מרוויח מהן?

כ־600 אלף מעטפות כפולות עשויות להשפיע על חלוקת המנדטים • בדיקת דפוסי ההצבעה ב־2022 מגלה אילו מפלגות מגיעות לשלב הסופי עם סיבה לאופטימיות - ומי עלולות דווקא להיחלש • המשרוקית של גלובס

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

מניות הנדל"ן מובילות את הירידות בבורסה: זו הסיבה

הסחרור הפוליטי המסתמן מכה בצורה הקשה ביותר במניות סקטור הנדל"ן ובפרט בתחום הנדל"ן למגורים ● במוקד, החשש מפני קיפאון בריבית ודאגות מפני כך ש"חוסר הוודאות עשוי להמשיך לפגוע במכירת הדירות ולהגדיל את ההיצע בשוק"

בנימין נתניהו וגדי איזנקוט / צילום: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, תמר מצפי

כ-77% מהקולות נספרו: גוש איזנקוט מתחזק ל-49, גוש נתניהו עם 54

לאחר ספירת כ-77% מהקולות, הליכוד עם 27 מנדטים, ישר עולה ל-22, והרשימה המשותפת נחלשת ל-11 ● סיכום הבחירות בצה"ל: 79.9% מכלל המשרתים מימשו את זכותם להצביע ● יו"ר הדמוקרטים יאיר גולן קרא להקמת ממשלת שינוי בשיתוף המפלגות הערביות: "נתניהו הפסיד" • עדכונים שוטפים

עופר הקניון הגדול, היום / צילום: רז גדעוני

ההוצאות מזנקות, הקניונים מתמלאים: כך הישראלים מבלים ביום הבחירות

יום השבתון לרגל הבחירות הביא לזינוק של 37.5% בהוצאות באשראי לעומת הבחירות הקודמות ● נתוני ישראכרט חושפים כי הרכישות בבתי הקפה, במסעדות ובחנויות האופנה זינקו, בעוד הקניות באונליין ירדו ב-44% ● בביג מדווחים על יותר מחצי מיליון מבקרים ברחבי הארץ, ובקניוני עופר נרשמה עלייה של 30% בתנועת הקהל לעומת הבחירות הקודמות

מצביע בבחירות / צילום: ap, David Goldman

חכו עם המסקנות: מתי יהיו תוצאות סופיות?

הקלפיות נסגרו, אבל המרוץ עוד לא הוכרע: מאות אלפי המעטפות שעשויות לשנות את תמונת המנדטים ● המשרוקית של גלובס

השקל מול הדולר / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

"פעילות ספקולטיבית נטו": אחרי שנחלש ביום הבחירות, הדולר מזנק מול השקל במעל 1%

לאחר בשיא כוחו אתמול, שער הדולר-שקל שבר לזמן קצר מתחת לרף ה-3.02; הדולר מתחזק בחדות מול השקל, והשער נע סביב 3.09 שקלים ● גלובס שוחח עם מספר אנליסטים על מגמות המסחר במט"ח ● "ככל שהסתמן השינוי בתוצאות הבחירות, כך התגברה סגירת הפוזיציות של השחקנים"

השקל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

בעקבות מדגמי הבחירות: השקל מצמצם את התחזקותו מול הדולר

השקל מתחזק מול הדולר ב-1% בעקבות פרסום מדגמי הבחירות, שמראים כי לאף גוש אין רוב של 61 מנדטים ● מוקדם יותר היום, השקל זינק בשיעור חד של כ-2% ושבר לזמן קצר את רף ה-3.02 שקלים

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

ירידות קלות באירופה בהובלת מניות הבנקים; מגמה מעורבת בחוזים בוול סטריט

בורסות אירופה נסחרות במגמה שלילית ברקע שטף דוחות הרבעון השלישי ● מנכ"ל UBS מזהיר מפני דרישות ההון של הרגולטור השוויצרי ● החוזים בוול סטריט מצביעים על פתיחה יציבה לקראת החלטת הריבית והדוחות של מיקרוסופט ואלפאבית ● באסיה, ענקית השבבים SK Hynix מזנקת וגוררת את הסקטור למעלה ● מחירי הנפט מטפסים ● וגם: בוול סטריט מסמנים את ברודקום כמרוויחה עיקרית של ההנפקה הצפויה של אנת'רופיק

האחים אלכסנדר / צילום: ap, Amy Sussman/Invision

30 שנות מאסר לאחים אלכסנדר שהורשעו בסחר למטרות מין

אורן וטל אלכסנדר, ממתווכי נדל"ן היוקרה הבולטים בארה"ב, ואחיהם אלון נשלחו לכלא לאחר שהורשעו בעבירות מין נגד נשים ונערות ● התביעה ביקשה מאסר עולם, הסנגורים ביקשו להסתפק ב-15 שנה ● השופטת דחתה את ניסיונם של האחים להציג את המעשים כפרק של הוללות בצעירותם: "ההתנהגות שלהם הייתה מפלצתית"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: Shutterstock

בין הכנסת לקפיטול: איך יושפעו המשקיעים בישראל משתי מערכות בחירות שמתנקזות לשבוע אחד

הבחירות לכנסת ה־26 מתקיימות שבוע לפני בחירות האמצע בארה"ב, שילוב שהתרחש רק פעמיים ב־40 השנים האחרונות ● צללנו לנתונים ההיסטוריים בניסיון להבין איך כל מערכת בחירות מזיזה את השווקים, ושאלנו את המומחים: איזה מהאירועים ישפיע יותר על התיק של הישראלים?

ינקי קוינט / צילום: כדיה לוי

מצטרף ליצחק תשובה: התפקיד החדש של ינקי קוינט

קוינט, לשעבר מנהל רשות החברות ויו"ר רשות מקרקעי ישראל, עומד להפוך ליו"ר חברת הגז ניו-מד אנרג'י, המחזיקה בין השאר ב-45% ממאגר "לוויתן", כמו גם במאגר "אפרודיטה" בקפריסין

ירון זליכה ויועז הנדל / צילום: נעם מושקוביץ-דוברות הכנסת, יועז הנדל

המבחן הכלכלי החדש של וינטר, הנדל וזליכה

הרשימות החדשות שהתמודדו בבחירות ולא עברו את אחוז החסימה, בהן של עופר וינטר, יועז הנדל וירון זליכה, נדרשו לגייס ערבויות במיליוני שקלים כדי לממן את המרוץ ● אלא שבניגוד למפלגות הוותיקות, מפלגות שקיבלו פחות מ־1% מהקולות - יידרשו להתמודד עם כאב ראש פיננסי לא קטן

יצחק הרצוג / צילום: חיים גולדברג/פלאש90

איזנקוט או נתניהו? ההכרעה עוברת להרצוג. כך הוא יחליט

הקרב על הממליצים כבר בעיצומו, אבל מאחורי המספרים מסתתרים כללים מפתיעים - ותקדימים שעשויים להכריע על מי יטיל הרצוג את הרכבת הממשלה • המשרוקית של גלובס

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

400 מיליארד שקל זו רק ההתחלה: תקציב הביטחון הוא ההכרעה הכלכלית המרכזית של הממשלה הבאה

פער מיידי של 25 מיליארד שקל מעמיד את האוצר ומערכת הביטחון במסלול התנגשות, אך האתגר האמיתי יתחיל במימון תוכניות ההתעצמות של צה"ל בגובה מאות מיליארדים ● ברקע: היעדר תוכנית רב־שנתית לצה"ל ואזהרות הנגיד כי זינוק בהוצאות ללא התאמות, ימנע את הורדת יחס החוב־תוצר ויפגע באזרחים

התחזקות הדולר / אילוסטרציה: Shutterstock

תפנית חדה במט"ח לאור תוצאות הבחירות: הדולר מתחזק

הדולר קופץ ביותר מ-1% במסחר הרציף, מוחק את כל מהלך הירידות של אתמול וחוזר להיסחר סביב 3.08 שקלים