קורות חיים בעיצוב גרפיקאי

האם קורות חיים ויזואליים מועילים למטרה שלשמה נוצרו?

קריירה ראיון עבודה / צילום: thinkstock
קריירה ראיון עבודה / צילום: thinkstock

האבולוציה של קורות החיים בעידן המדיה החברתית נמשכת. אינספור אתרים מאפשרים היום יצירת קובץ מעוצב, דינאמי וויזואלי. לרוב בתשלום כמובן. האם זו תחילת הסוף של קבצי קורות החיים המסורתיים?

למועמדים רבים, קורות חיים ויזואליים הם פתרון מועדף:

לא עוד מסמך אוטוביוגרפי מונוטוני

ישנם מועמדים שחשים שהפורמט המסורתי מוגבל חזותית. יש כאלה שממש מתקשים לבטא את עצמם בקובץ השמרני, במיוחד אנשים יצירתיים או כאלה שמועמדים לתפקידים יצירתיים במהותם. לא לכולם יש תיק עבודות להציג בנוסף לקורות החיים, ודרכם להתגבר על מגבלת ביטוי היצירתיות שלהם היא להכביר במילים - מה שלא רצוי בשום פורמט.

ואכן, הפורמט הוויזואלי הוא ההיפך המוחלט של האוטוביוגרפיה המונוטונית המוכרת לנו. הוא נותן למועמדים תחושה שבעזרתו יוכלו להפגין מיומנויות "רכות", אלה שמעבר לפרטים היבשים: תעוזה, כושר ביטוי, ביטחון עצמי, סגנון (חייכני, נמרץ, חמים, מינימליסטי). ההצגה העצמית שלהם בו יכולה להיות קצת יותר מעניינת, אינטראקטיבית, והם מסיקים שכך יצליחו למשוך את תשומת לבו של המסנן.

זה עידן אחר, שונה מאוד מהעידן שבו הומצא הפורמט המקובל של קורות החיים. היום כולם יודעים שהמגייסים אוספים מידע נוסף על המועמדים ברשתות החברתיות. כולם יודעים שזה לא רק הרזומה שקובע, אלא האדם שמחזיק בו. אחרת, למה שואלים שאלות אישיותיות בראיונות עבודה? בהתאם לכך, מועמדים סבורים כי באמצעות קורות חיים שונים ומיוחדים, המגייס יוכל לקבל תמונה רחבה ורב-ממדית שלהם, בלי להתאמץ ולחפש את המידע הנוסף בעצמו.

התמונות לא משקרות

מועמדים רבים חשים גם שבפורמט חזותי יצטיירו כאמינים יותר, שכן הצגה ויזואלית וספציפית של פועלם או יצירותיהם מחייבת אמינות רבה יותר מאשר בכתיבה.

כך למשל, אדם יכול לכתוב על עצמו "השתתפתי בהפקת הסרט...", אולם איש לא מבטיח שהוא דובר אמת. לעומת זאת, כשהוא משתף בהצגה ויזואלית של המוצר או היצירה שהשתתף ביצירתם, כתמונה או קטע וידאו, ההנחה המיידית היא שהוא אכן עומד מאחורי הדברים.

האתרים עושים את העבודה הקשה

ישנם גם מועמדים שמתקשים להחליט מה עיקר ומה טפל בקורות חייהם. מבחינתם, אתרים שיוצרים בשבילם קורות חיים באופן מובנה ומכווין, ועוד מבטיחים תוצאה מרשימה חזותית, הם הצלה של ממש.

יתרה מזו, הקובץ שנוצר בעזרתם יכול להמשיך להתקיים כמסמך חי ברשת, וכך, בכל פעם שיהיה עליהם להוסיף או לשנות פרטים ברזומה, יוכלו לעשות זאת מידית ובקלות, ולהבטיח שהמסמך יישאר מעודכן תמיד.

תולים תקוותיכם ברזומה ויזואלי? אתם בבעיה

אף אחד לא אמר שזה פשוט לכתוב קורות חיים "כמו שצריך", אבל עם כל הכבוד לקושי לכתוב זאת לבד, ולמרות המגבלה הוויזואלית, מועמדים שמשלמים לאתרים שעושים זאת במקומם, או כאלה שחושבים שהם מסודרים כל עוד קורות החיים שלהם מעוצבים ויפים, טועים ובגדול.

האתרים הללו מבטיחים למועמדים התועים שאם יירשמו אליהם, יוכלו בכמה דקות ליצור לעצמם מסמך, בקלות ובלא מאמץ, ש"יהמם את המגייסים" וימצא להם עבודה. כה פשוט!

ובכן, שקר מוחלט. יצירת קורות חיים לא הייתה ולא תהיה משימה פשוטה, ולעולם לא תיארך "כמה דקות". כל מה שהאתרים הללו עושים זה לחסוך מהמועמד את העיסוק בכתיבת התוכן בקובץ הוורד עצמו. סיוע טכני בלבד. הדבר לא פוטר אותו מתכנון נכון של המסר שמייצגוֹ, וכן מהאחריות לארגן, לנסח ולכתוב תוכן שמקדם אותו.

יש מגייסים שזה מעצבן אותם

הדבר גם לא יכול להבטיח לו ש"יהמם כל מעסיק". אני מכירה לא מעט מגייסים שלא מחבבים, בלשון המעטה, קורות חיים ויזואליים מדי. חלקם חושבים שהדבר בא כדי לחפות על היעדר תוכן מעמיק וענייני, וחלקם עדיין עובדים בשיטות מסורתיות ומדפיסים קורות חיים רלוונטיים - מה שקשה יותר לעשות כשהמסמך מאורגן אחרת, ונשען על צבעוניותו.

מיומנויות עתיקות ככתיבה רשמית, תקנית ויבשה הולכות ונעלמות בנופנו, ובמקרים רבים המגייסים משוועים למצוא דווקא את אלה המסוגלים להתמיד בכתיבה העניינית, ולא באלה שיש לנו כחול אשר על שפת הים, ושיודעים לעשות מעצמם גימיק ויראלי ו"באז".

בנוסף לכך, בארגונים רבים סינון קורות החיים מתבצע על ידי מערכות מיון ממוחשבות, ואלה פוסלות על הסף קבצים הסוטים מן הנורמה מבחינתן, משום שאינן מסוגלות לסרוק את המידע המופיע בהם.

שבו עם חבר

נכון, קורות החיים צריכים להיראות טוב. הכותרות, הפונטים, הריווח ושאר האמצעים הוויזואליים של הטקסט צריכים להיות אחידים כדי שהמסמך יהיה קריא וידידותי. אך לעניות דעתי, מועמד שמתקשה טכנית בכתיבת המסמך הזה, מתקשה גם רעיונית. והחדשות הטובות הן שהוא נורמלי. רוב האנשים מתקשים בכך.

לכן, למתקשים הרבים אני פשוט ממליצה לעשות זאת בשניים. לשבת עם חבר, מכר, קרוב, ולעבוד על כך יחד. באותה הזדמנות, המועמד יוכל ללמוד בעצמו דבר או שניים על כתיבת מסמך בוורד. לאחר מכן, כדאי לדאוג שיראו את המסמך עוד זוג עיניים לפחות - רצוי חדות, ואם אפשר, אמיתיות, ולא עיני האלגוריתם באתר שמבטיח "להמם כל מגייס".

מי שבכל זאת רוצה להציג את יצירותיו, ולטובת מעסיקים שכן מתרשמים מן היצירתיות והייחוד, אפשר לבחור גם באפשרות של קורות חיים יצירתיים ברשת, אך זאת רק בנוסף לרגילים, ולא במקומם.

יעל מהודר היא יועצת ארגונית. מאמריה מבוססים על הידע והניסיון שרכשה בתהליכי ייעוץ ופיתוח מנהלים בארגוני הייטק ותעשייה, ולאנשים פרטיים. המאמרים מיועדים להעשרה, אינם תחליף לייעוץ מקצועי ואישי המתאים למידותיו של כל אדם ואדם, ואין להתייחס אליהם ככאלה. פרטי הסיפורים האישיים טושטשו לשמירת פרטיות מושאיהם. פניות ליעל מהודר אפשר לשלוח לדוא"ל yaelmehoudar@gmail.com, ואפשר לפנות אליה גם בפייסבוק.