למה התנגדה עו"ד רות דוד-בלום להעמדת רוכברגר לדין?

פרקליטות מחוז ת"א לשעבר, עו"ד רות דוד-בלום, התנגדה בזמנו להעמדתו לדין של ראש עיריית רמת-השרון יצחק רוכברגר ■ פרקליטו של רוכברגר היה עו"ד רונאל פישר ■ האם יש קשר בין הדברים?

רונאל פישר ועו"ד רות דוד / צילום: ליאור מזרחי יוסי זמיר
רונאל פישר ועו"ד רות דוד / צילום: ליאור מזרחי יוסי זמיר

עו"ד רות דוד-בלום, פרקליטת מחוז תל-אביב לשעבר והחשודה בשורה של עבירות בפרשת עו"ד רונאל פישר, הייתה בדעה שאין להעמיד לדין את ראש עיריית רמת-השרון, יצחק רוכברגר, בעבירה של הפרת אמונים - כך גילתה בפאנל שבו השתתפה בנובמבר האחרון בכנס באוניברסיטת חיפה.

יתרה מכך, לעו"ד דוד-בלום הייתה גם ביקורת על ההחלטה להעמיד לדין את רוכברגר, לאחר פרישתה משירות המדינה, בניגוד לדעתה הקודמת.

מה שדוד-בלום לא ציינה בכנס הוא שרוכברגר היה לקוחו של עו"ד רונאל פישר, מי שלימים יהיה שותפה למשרד עורכי דין, ולפי טענות הנשמעות בימים האחרונים - שחלקן אינן נבדקות לפי שעה על-ידי רשויות האכיפה - התרברב לא פעם ביכולתו לסגור תיקי חקירה ללא העמדה לדין, באמצעות תשלום שוחד לכאורה לדוד-בלום.

"הסעיף של מירמה והפרת אמונים הוא סעיף רחב מאוד, שבגדרו נופלים מעשים שלא היו צריכים להיבדק בכלים הפליליים מחד, ואף לא בכלים הפוליטיים (בחירות) מאידך... למשל ראש עיר (רוכברגר - ג'מ'), שאני חשבתי שאין הפרת אמונים בהתנהגותו, ושנתיים אחרי פרישתי הוגש נגדו כתב אישום", אמרה אז דוד-בלום בכנס. "אני אומרת שזה בעייתי שמספר אנשים שיבדקו את התיק, לפי אותן ראיות, יגיעו להחלטות סותרות".

רוכברגר היה לקוחו של עו"ד פישר במספר תיקים אחרים, וגם בשלב מסוים של החקירה נגד רוכברגר, זו שבמסגרתה החליטה דוד-בלום שלא להגיש כתב אישום נגד רוכברגר.

לאחר פרישתה של דוד-בלום, ב-2013, הודיעו בפרקליטות על הכוונה להעמיד את רוכברגר לדין, כאשר מי שערך לרוכברגר את השימוע בטרם העמדתו לדין היה פרקליט המדינה לשעבר, משה לדור.

התייחסותה של דוד-בלום לפרשת רוכברגר פורסמה לראשונה בסוף השבוע באתר News1. תוכן דבריה המפורטים של דוד-בלום מתוך סיכום הכנס של אוניברסיטת חיפה מתפרסם כאן לראשונה.

רוכברגר הורשע בדצמבר האחרון בעבירות של מירמה והפרת אמונים, רישום כוזב במסמכי תאגיד וזיוף מסמך. הרשעתו נוגעת לכך שבמקביל לכהונתו כראש עיר שימש כיו"ר הדירקטוריון בקרן ההשתלמות של עובדי הרשויות המקומיות. לפי הכללים החלים עליו כראש עיר, אסור היה לקבל שכר מהקרן, ולפי הרשעתו בדצמבר האחרון, הוא פעל כדי לקבל כספים מן הקרן כהחזרי הוצאות בסכום של כ-120 אלף שקל, תוך זיוף מסמכים.

"זבוב שעבר ברשת"

בכנס מנובמבר האחרון אמרה עו"ד דוד-בלום, בהקשר של החלטתה בעניין רוכברגר, כי "ההיבט של פירוש התנהגות מסוימת כעבירה, העובדה שאנשים שמבינים בתחום יכולים לחשוב אחרת, ואין קריטריונים ברורים ליישום - זה לא מצב טוב. לכן צריך הגדרה ברורה יותר של העבירה. ואם המשמעות היא שכמה זבובים יעברו ברשת הזו - זה מחיר שיש לשלם כדי להגן על עקרונות בסיסיים".

עוד אמרה דוד-בלום, בהקשר אחר, כי "בתפקידי הקודם, כשהגיע אליי תיק של עובד ציבור, וממנו עלתה התנהגות של הפרת אמונים, ועלתה ההרגשה שלא צודק או לא מתאים, לא מרגיש נכון ללכת להליך פלילי - ניסיתי ללכת כמה שיותר להליכים משמעתיים. עם זאת, יש תיקים שמבוססים על האזנות סתר, ואז בהליכים משמעתיים לא ניתן לעשות בכך שימוש, ואין מנוס מהליך פלילי".

דבריה הללו של דוד-בלום עשויים להתקשר לכאורה לפרשת איש רשות המסים לשעבר, שוקי משעול, שדוד-בלום החליטה להעמידו לדין, בין היתר באישום של קבלת החזר מרשות המסים שלא כדין בסכום הפשוט של 500 שקל. זאת, לאחר חקירה סודית נגד משעול, שכללה האזנות סתר בחדרו ברשות המסים במשך כשנה.

לטענת משעול, לאחר שהוא סירב להצעתו של עורך דינו, רונאל פישר, להעביר לו "20 אלף ירוק" כדי לשחד לכאורה את דוד-בלום ולהביא לסגירת התיק, החליטה דוד-בלום על העמדתו לדין.

לטענת משעול, דוד-בלום החליטה כפי שהחליטה - חרף העובדה שקודם לכן הביעה בכתב את דעתה שהערוץ המתאים לטיפול בתיק שלו הוא הערוץ המשמעתי.