ליז טראס הקריבה את מדיניותה הכלכלית כדי להישאר בשלטון

שר האוצר הבריטי החדש "קרע לגזרים" את התוכנית הכלכלית של ראשת הממשלה טראס • התוצאה: שווקי האג"ח הפגינו יציבות והליש"ט התחזקה • הבעיה: המרווח הפיסקלי של הממשלה הצטמצם למרות הצורך להילחם באינפלציה, בעוד השווקים מביעים התנגדות להעמקת הגירעון

ראשת ממשלת בריטניה, ליז טראס / צילום: Associated Press
ראשת ממשלת בריטניה, ליז טראס / צילום: Associated Press

אחרי שבועות של תהפוכות בשוק אגרות החוב הממשלתיות, שפל היסטורי לליש"ט מול הדולר וסכנה ממשית לפשיטת רגל של מוסדות פיננסיים בריטיים, קיבלו תושבי הממלכה המאוחדת בברכה את הרוגע היחסי שנרשם בשווקים ביומיים האחרונים, מאז ששר האוצר החדש ג'רמי האנט נכנס לתפקידו. האנט, בן 55, "נקרא לדגל" על ידי ראשת הממשלה ליז טראס, כדי לקרוע לגזרים כבר ביומו השני בתפקיד את כל המצע הכלכלי שהיא הבטיחה לציבור בחודשים האחרונים - ה"טראס־ונומיקס", כפי שכלי התקשורת כינו בלעג את הצעתה להפחית מסים כדי לעודד צמיחה בנקודת הזמן הנוכחית. 

סיבוב הפרסה הבריטי מדגים: הבנקים המרכזיים עדיין שולטים (וזה לא תמיד זה דבר טוב) 
מיליונר, התנגד לברקזיט ולא מפחד מהתפקיד הכי מסוכן בממשלה: הכירו את האיש שינסה להציל את הכלכלה הבריטית
שר האוצר החדש של בריטניה מבטל כמעט את כל הפחתות המס המתוכננות במטרה לפייס את השווקים
הבנק המרכזי בבריטניה נאבק לכבות שריפה שהממשלה החדשה הציתה בשוק האג"ח | ניתוח

האנט, שהחליף בתפקיד שר האוצר ביום שישי את קוואזי קווארטנג המודח, התייצב ביום שני בבוקר עוד לפני פתיחת המסחר מול המצלמות, ובזו אחר זו ביטל את ההבטחות הכלכליות הקודמות של טראס ובהן הקלות המס לעשירונים העליונים; מס החברות הבריטי יעלה כמתוכנן (במקום להישאר על 19%); הושעתה הכוונה להפחית את מס ההכנסה באופן כולל ב־1%. כמו כן, תוכנית סבסוד האנרגיה האדירה של הממשלה, שהייתה אמורה להימשך שנתיים ולעלות בין 150 ל־200 מיליארד ליש"ט, תימשך חמישה חודשים בלבד עד ל"בחינתה מחדש".

מיליארדי ליש"ט יוזרמו להצלת קרנות הפנסיה

במקום הוצאות תקציביות של מאות מיליארדי ליש"ט ללא מקורות מלבד גירעון עמוק יותר, הבטיח האנט לשווקים תקציב מאוזן, וחזר על המחויבות להוריד בטווח הבינוני את יחס החוב־תוצר הבריטי. "השווקים דורשים באופן מוצדק תקציב ציבורי בר־קיימא", אמר האנט, "זה אינו צעד נכון ללוות כרגע כדי לממן רפורמות מס". "תודה לאל שנפטרנו מה'טראס־ונמיקס'", כתב ה"פייננשייל טיימס" בתגובה.

"בנק אנגליה", שנאלץ להתערב בשבועיים האחרונים בשווקים והבטיח להזרים עד 65 מיליארד ליש"ט כדי לתמוך באגרות החוב שאיבדו עשרות אחוזים מערכן - ולהציל קרנות פנסיה שנסמכו על התשואות שלהן מפשיטת רגל מיידית - תרם גם הוא להרגעת הרוחות. לפי הדלפות מהבנק בבוקר יום שלישי, הוא ידחה את הליך ההידוק הכמותי שהתכוון להתחיל בשבוע שעבר, שכולל מכירת אג"ח ממשלתי. זה אינו הזמן לתת לשווקים צל של סיבה להיפטר מאג"ח בריטי, אמרו גורמים בשוק. הבנק עמד בהבטחתו לא לקנות אג"ח, אבל ימתין כעת עם מכירת הר החוב בשווי קרוב לטריליון ליש"ט, לפחות עד הצגת התקציב המלא בסוף החודש.

הצעדים המשולבים הללו, פיסקליים ומוניטריים, סייעו להוריד בחדות את התשואה על אג"ח ממשלתי ארוך־טווח, שעמדה במרכז התנודתיות ושאיימה על השוק הפיננסי הבריטי. זו ירדה מרמה של מעל 5% ל־4.3% היום בבוקר, ונסחרה ביציבות יחסית. לפני שטראס שלחה את קווארטנג להציג את ה"מיני־תקציב" שהתניע את המהומה בשווקים, עמדה הריבית על 3.5%. גם הליש"ט התחזקה בקרוב ל־2% מול הדולר. "בנק אנגליה" בירך את הממשלה על הצעדים החדשים.

בשווקים החרדה יורדת בעוד שבציבור היא עולה

אבל בעוד רמת החרדה בשווקים יורדת, זו בציבור דווקא עולה. המשמעות של הנסיגה מהתוכנית הכלכלית הנוכחית היא פחות כסף לתושבים כדי להתמודד עם האינפלציה המטפסת, שעומדת על קרוב ל־10% באופן שנתי. כלי התקשורת כבר חישבו כי ייתכן שחשבון החימום והחשמל השנתי יזנק ל־4,500 ליש"ט מאפריל 2023, בעוד כעת הוא הוקפא על 2,500 ליש"ט. השמיכה הקצרה שהרגיעה את המשקיעים הבינלאומיים שנכונים להלוות כסף לממשלת בריטניה נמשכה מעל הרגליים החשופות של תושבי הממלכה, שמעליהם מרחפים כעת צעדי צנע. העמקת המיתון שבו הכלכלה הבריטית כבר מצויה מבחינה טכנית יכולה להיות תוצאה אפשרית של הצעדים הנוכחיים.

וברמה הפוליטית, בריטניה רחוקה מאוד מלצלוח את המשבר. הצלחתו הרגעית - נכון לתחילת השבוע - של האנט אולי מאפשרת לטראס להישאר בשלטון, אך במעמד ציבורי של "ברווז צולע" ועם ספקות רציניים לגבי אופק כהונתה.

ר''מ בריטניה ליז טראס בפרלמנט הבריטי לצד שר האוצר החדש, ג'רמי האנט, השבוע / צילום: Reuters, House of Commons
 ר''מ בריטניה ליז טראס בפרלמנט הבריטי לצד שר האוצר החדש, ג'רמי האנט, השבוע / צילום: Reuters, House of Commons

"ראש הממשלה בפועל", הכתירו כלי התקשורת הבריטיים את האנט הבוקר. "אישה מתה מהלכת", כינה ה"דיילי מייל" את טראס, בעוד יתר העיתונים מדווחים על כוונות להפיכה פנימית, להדחה של טראס עוד השבוע, ולהצבת מועמד פופולרי יותר במקומה כמו שר ההגנה לשעבר, בן וואלאס, או אפילו שר האוצר לשעבר רישי סונאק, שהפסיד לה בבחירות הפנים־מפלגתיות.

סונאק הוא זה שהזהיר בעבר כי תוכניותיה של טראס "מנותקות מהמציאות" וכעת זוכה לאהדה על רקע ראיית הנולד. "טעינו בבחירה שלנו", אמר גורם במפלגה השמרנית ל"טלגרף". סקר שהתפרסם ביום שלישי הראה שחברי המפלגה היו מעדיפים כעת את סונאק, לו הדבר היה אפשרי, אחרי חמשת השבועות האחרונים (מהם שבועיים בהם הייתה הממלכה המאוחדת מושבתת בשל הלווית המלכה אליזבת ה־2) בהנהגת טראס. סקר עדכני נוסף מראה כי רק 10% מהבריטים הם בעלי דעה חיובית לגבי טראס.

צו השעה של הבנקים המרכזיים בעולם

הבעיה העיקרית של המפלגה השמרנית היא שהמדיניות הנוכחית הובילה אותה לשפל עמוק בסקרים כך שבחירות עשויות להסתיים במפלה. הלייבור שבאופוזיציה פתחה פער של 33% על המפלגה השמרנית (55% לעומת 22%), לפי סקר אחרון, ויכולה להקים ממשלה לו היו מתקיימות בחירות מחר ללא צורך בקואליציה. העובדה כי המפלגה השמרנית כבר מינתה ראשת ממשלה "מעל לראשי הבוחרים" בבחירות פנימיות, מחלישה את הסיכוי לעוד מרוץ פנימי, שיסתיים בראש ממשלה שלא נבחר על ידי הציבור, ומגבירה את הלחץ הציבורי לקרוא לבחירות.

מעבר לכך, הלקחים של הניסוי הבריטי הכושל במדיניות של הפחתת מסים והעמקת גירעון - והעובדה כי לשווקים הפיננסיים הייתה השפעה כה חזקה על מדיניות הממשלה באמצעות שווקי האג"ח - מהווים כעת "תמרור אזהרה" לממשלות אחרות, באירופה ובעולם.

המאבק שלהן באינפלציה, צו השעה לפי הבנקים המרכזיים, יצטרך לכלול צעדים "זמניים וממוקדים" בלבד, או שהן יסתכנו בזינוק בתשואות על החוב א־לה־בריטניה. במצב שבו האינפלציה בגוש האירו עומדת על קרוב ל־10%, וזו בבריטניה צפויה לעבור רף של 10.1%, המשוואה שהתממשה הלכה־למעשה בשבועות האחרונים מחלישה את היכולת שלהן להעמיק את החוב כדי להתמודד עמה.